ÚTIKRITIKA.HU / Bermuda

Bermuda

Bermuda dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Időjárás | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandok | Hamilton | St. George | Látnivalók | Programlehetőségek | Földrajz | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Bermuda

Bermuda dióhéjban

Mielőtt bárki éber, térképre néző olvasónk morogni kezdene azon, hogy Bermudát a Karib-szigetek kategóriájában ismertetjük, hangsúlyozzuk: igen, tudjuk, hogy nem a Karibi-térséghez tartozik! Valahová kellett raknunk, és a Nagy-Britannia fejezethez furább lett volna odacsapni.(London 5800 kilométerre van Bermudától.) Klímája, jellege miatt amúgy sok helyen tekintik karibi szigetcsoportnak. Ez a szigetcsoport Nagy-Britannia tengerentúli területe, az Atlanti-óceánon az USA keleti partjaitól (Észak-Karolina) legközelebb 975 kilométer távolságban. 58 négyzetkilométeres területéhez 360 korallsziget tartozik. A 7 legnagyobb szigetet hidak kötik egymáshoz.

Bermuda térképe

 • Lakosság: kb. 62 ezer (2021-es becslés). Fővárosa: Hamilton. A hivatalos nyelv az angol. Bermudán a Bermudai dollár (BMD) a fizetőeszköz.
 • Magyar (uniós) állampolgároknak nem kell vízum Bermuda meglátogatásához.
 • Az óceánjárókról jövő turistákon kívül Bemudára nem jellemző a csoportos turizmus. Túlnyomóan egyéni utazók jönnek, akiket főleg a golf, a vízi sportok és a búvárkodás érdekel.
 • Bermuda az elhelyezkedésénél fogva nem egy téli nyaralási desztináció! Nappal 20 fok körüli a hőmérséklet, éjszaka januárban akár 10 fok alatti hideg is lehet.
 • Itt a világon a legmagasabb az átlag havi nettó fizetés (2021-ben): 1 600 000 forintnak megfelelő bermudai dollár! (na persze, az árak is igazodnak ehhez) - 700 forint egy liter benzin, egy olcsó étteremben is kb. 12 ezer forint egy tál étel, 2700 forint egy üveg helyi sör

Church Bay

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Fürödni és sznorkelezni a Horseshoe Bay strandon, amelynek homokfövenye varázslatosan, halvány pirosan (halvány rózsaszínűen?) csillámlik
 2. A Gibb's Hill világítótornyából a pazar kilátás
 3. Hamiltonban a Front Street aranyos boltjai (brit és karibi feeling mix)
 4. Az elképesztő, totál giccses (de hát igazi) naplementék
 5. Viccesek a brit tradíciók jelenségei, megnyilvánulásai egy ilyen szubtrópusi szigetcsoporton
 6. A tisztaság, a rendezettség
 7. Imádni valóak az élénk színre festett házak

Nem tetszett

 1. A fővárosban azért kevéske a látnivaló (a helytörténeti múzeum szerény)
 2. Adóparadicsom ide-oda, Hamilton menő üzleteiben az árak borzasztó magasak, csak nézelődni érdemes
 3. Sznorkelezéshez a terep messze nem olyan jó, mint sok karibi szigeten
 4. A világon itt a legdrágább a kenyér: kb. 1600 forint egy vekni kenyér!
 5. A baloldali közlekedés

Vélemények

Időjárás

Szuptrópusi éghajlatát erősenn befolyásolja a Golf-áramlat. Ennek köszönhetően egész évben enyhe a klíma, pedig jó északra helyezkedik el. Az éves csapadékhullás teljesen elosztódik az év valamennyi hónapjára. December és március között, a téli hónapokban a nappali átlaghőmérséklet 20 fok körül mozog. Éjszaka 15 fok körülre csökken a hőmérséklet. Április és június között már 25 fok körüli az átlagos nappali hőmérséklet. Július és szeptember között van a legmelegebb: nappal 30 fok körül. Kemény hőség soha sincs, de a magas páratartalom azért kissé megterhelő az európai látogató számára. Éjszaka nincs 20 fok alatti hőmérséklet. Október és november még meleg: 24-27 fok nappal. Ha itt akarunk strandolósan nyaralni, akkor május és október közöttre időzítsük a látogatást. Télen a tengervíz 19 fok körüli, ami szörföléshez elfogadható, de fürdésre aligha. A golfozáshoz az itteni tél is megfelel. Szeptemberben és októberben gyakoriak a hurrikánok, de messze nem olyan gyakoriak és erősek, mint a Karib-térségben.

Bizonyíték, hogy jó az idő az ottani rózsaszínű világban

Odajutás

Repülővel

A British Airways Londonból (Gatwick repülőtér) direkt repül a Bermudára. Repülési idő 7 óra 20 perc. Miamiból az American repül ide, menetidő: két és fél óra. New Yorkból közvetlen járatot üzemeltet a JetBlue, a delta és az American, repülési idő: 2 óra 15 - 2 és fél óra között.

Óceánjáróval

Szállás

Ajánlott szállodák:

Helyi közlekedés

Baloldali a közlekedés.

 1. Menetrend szerint közlekedő buszokkal is felfedezhető a Bermuda, a fővárosból, Hamiltonból kiindulva. A rövid távolságokhoz képest a taxizás túl drága.
 2. Hamiltonból a Horseshoe Baj a busz viteldíja 2,50 dollárba kerül.

Étkezés

Wahoo nuggets - (nem csirke, hanem fincsi hal)

Vásárlás

A bermudai dollár mindig ugyanannyit ér, mint az amerikai dollár.

Szórakozás

Közbiztonság

Szuper a közbiztonság. A különböző színűek, sőt életszínvonalúak egy közösségbe integrálása elősegítette, hogy ne legyenek olyan marginálisak, akik bűnözésre legyenek hajlamosak.

Egyéb hasznos információk

 1. Nincs kötelezően előírt oltás Bermuda meglátogatásához.
 2. Hamiltonban az itt nyaralókat zavarja, hogy a hatalmas óceánjárók szinte a főutcába belógva kötnek ki, és nem idilli a tömegben áradó ideiglenes turisták hada (nyomasztóak a hajómonstrumok a 2-3 emeletes fővárosi házak közelében)

Strandok

Horseshoe Bay Beach

Warvick Long Bay

Hamilton

Front street

St. George

Látnivalók

Fort Hamilton

Botanikus kert (+Camden ültevényes ház)

Programlehetőségek

Devil's Hole

Cseppkőbarlangok (Crystal Caves, Leamington Caves)

Hydrobike (igazi vizi bicaj)

Földrajz

 • Bermuda szigeteit korallszirtek övezik. A Földön nincs ennél északibb pont korallszirtekkel!
 • Bermuda legmagasabb pontja a mindössze 79 méter magas Town Hill.

A zászlón szereplő címeren egy vörös oroszlán tart maga előtt egy pajzsot, amin egy hajó 1609-es, Bermuda partjainál történt elsüllyedését jelenítik meg (fura nem?)    

Történelem

 • A Bermuda szigeteket egy spanyol ember után nevezték el. Juan de Bermúdez 1503-ban nyilvánította a szigeteket spanyol birtoknak, holott ott soha nem járt.
 • Bermuda 1707-ben lett brit gyarmat. Ma a Brit tengerentúli területek legrégebbi és legnépesebb maradványa. Sic transit gloria mundi.

Manapság

 • Bermuda bevételeinek 40 százaléka a turizmusból származik.
 • Bermuda hagyományosan egy adóparadicsom. Tele van bankokkal, mindenféle pénzügyi tanácsadó cégekkel.

A helyiekről

 • A lakosság kb. 70 százaléka fekete és mulatt. 30 százaléka fehér, zömében britek. A lakosok nagy többsége protestáns.
 • Roppant barátságosak, segítőkészek a helyi emberek.

Turista etikett

 1. Teljesen normális, hogy a heliyek nekik teljesen idegen embereknek is köszönnek. ne vágjunk erre meglepett pofát, hanem rögtön, mosolyogva viszonozzuk! Kellemes.

Érdekességek

1. A Bermuda rövidnadrág (Bermuda shorts) neve először 1953-ban merült fel.

Bankalkalmazottak Bermudán

2. A Bermuda-háromszög (Bermuda Triangle) fogalmát először 1964-ben említették. Az Atlanti-óceáni térségben megmagyarázatlan katasztrófák, eltűnések állítólagos színhelyét kezdték el így nevezni. Megfejthették a Bermuda-háromszög rejtélyét

Mint látható, Bermuda a rémhírszerű háromszögnek csupán az egyik csücskéhez érintkezik

3. A világon Bermudában a legnagyobb az egy főre jutó golfpályák száma.

4. Bermuda nemzeti lobogója az egyetlen a világon, amin süllyedő hajó látható. 1609-ben süllyedt el a Sea Venture nevű hajó, amelynek brit hajótöröttjei brit települést hoztak létre e területen.

Quo fata ferunt = Amerre a végzet visz

5. Bermuda állatvilágához tartozik egy kicsi, fákon élő béka (whistling tree frog), ami éjszaka éneklésnek vélhető hangokat ad.

Olvasmányos linkek

Church Bay - korall szirtek

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2017. 10. 24. 03:06
2017. októberében sikerült 2 napot eltöltenünk ezen a csodás helyen. 2 nap persze kevés ahhoz, hogy elég információt szerezzünk egy "országról", de néhány dologgal kiegészíteném az itt leírtakat.
Mindenek előtt: Bermuda úgy reklámozza magát, mint ahol rózsaszínű homok van a strandokon. A valóságban nem kevés képzelőerő kell ahhoz, hogy rózsaszínnek lássuk a homokot, de amúgy is gyönyörű tiszták a strandok, a homok és az óceán is.
Mint a legtöbb turista, mi is egy óceánjáróval érkeztünk ide, a hajók azonban szerencsére már nem a főváros kikötőjében horgonyoznak, hanem a King's Wharf nevű kikötőben, a szigetek nyugati csücskében.
Innen a fővárosba legegyszerűbben komppal lehet eljutni, 20 perc az út. A kishajók óránként közlekednek, jegyet -azaz a helyi buszjáratokra is érvényes tokent- a kikötőben lévő információs irodában lehet venni, emlékeim szerint 5 dollárért.
Az amerikai dollárt egyébként mindenhol elfogadják, sőt legtöbbször abban adnak vissza, mivel egy az egyhez váltják a bermudai dollárral. Érdemes azonban szuvenírként helyi pénzt beszerezni, a legkisebb, 2 dolláros címletet néhány éve a világ legszebb bankjegyének választották, jogosan.
Ha a kikötőtől távolabbra szeretnénk eljutni, nem érdemes taxiszni, vagy a kissé kiismerhetetlen helyijáratokkal utazni. A turistákat azonnal becserkészik a kisbuszos fuvarozók, akik pl. oda-vissza ingáznak a Horseshoe Bay nevű strandra, 7 dollár a menetdíj, de ha nem fizetsz semmit, az sem igazán érdekli őket.
Ez amúgy jellemző a helyiekre, érdemes szóba elegyedni velük. Süt belőlük a stresszmentes élet okozta derű, a pozitív életszemlélet. Tipikus, hogy amikor a strandon megkérdeztük a kölcsönzőst, hogy vannak-e olyan utasok, akik induláskor lekésik az óceánjárót, mondták, hogy persze mindig van ilyen. És mit tudnak ilyenkor csinálni? Mi mást, mint visszamenni a strandra, visszafeküdni a napágyra és inni még egy italt...
Ha már ital, akkor meg kell kóstolni a helyiek italát, a rum swizzle-t, ami longdrink, sok rumra töltve barack és bármilyen további gyümölcsök leve. Itt jéghidegen, de végre nem jéggel adják az italokat!
Bermuda drága hely, mivel gyakorlatilag mindent ide kell szállítani valahonnan, még az ivóvizet is. A kenyér ára is inkább 4000 Ft kilónként, mint az itt írt 1400... Valószínűleg nem véletlen, hogy az ivóvizet sem pazaroljál el jégkockának.
Hamiltonban érdemes "vadászni" a helyiekre egy-egy fotóért, tényleg ing-zakó-nyakkendő-térdzokni-bőrcipő kombinációt hordanak, hozzá bermuda nadrággal, lehetőleg rószaszín, vagy világoskék színekben.
Ha valaki óceánjáróval érkezik, annak amúgy nem nagyon érdemes elhagyni a kikötő területét, kivéve a kötelező kompozást Hamiltonba. A többi strand is gyönyörű, de igazából a kikötő területén lévő apró Snorkel Park strandja volt a legszebb, a legtisztább türkizkék vízzel. És a strand közepén kapirgáló kóbor tyúkokkal - merthogy itt nem kóbormacskák vannak, hanem bizony tyúkok.
A kikötőben találtuk a legjobb ajándékboltot is, amúgy meglepő módon egyáltalán nem használják ki a Bermuda-háromszög nyújtotta "hírnevet", alig találni ezzel kapcsolatos szuveníreket.
Október ellenére egyébként közel 30 fok volt és 27 fokos volt az óceán víze.
Tényleg minden színes, rószaszínek a buszok és az utcai padok is.
Összességében egy meseszép hely, kevés látnivalóval, de pihenésre tökéletes!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon