ÚTIKRITIKA.HU / Bermuda


hirdetes
BEVEZETŐ | | | |

útikritikák


Bermuda

Bermuda dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Időjárás | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandok | Hamilton | St. George | Látnivalók | Programlehetőségek | Földrajz | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

t.a. fotója

Bermuda dióhéjban

Mielőtt bárki éber, térképre néző olvasónk morogni kezdene azon, hogy Bermudát a Karib-szigetek kategóriájában ismertetjük, hangsúlyozzuk: igen, tudjuk, hogy nem a Karibi-térséghez tartozik! Valahová kellett raknunk, és a Nagy-Britannia fejezethez furább lett volna odacsapni.(London 5800 kilométerre van Bermudától.) Klímája, jellege miatt amúgy sok helyen tekintik kvázi a karibi szigetcsoporthoz tartozónak.

Bermuda  Nagy-Britannia tengerentúli területe, az Atlanti-óceánon az USA keleti partjaitól (Észak-Karolina) legközelebb 975 kilométer távolságban. 58 négyzetkilométeres területéhez 360 korallsziget tartozik. A 7 legnagyobb szigetet hidak kötik egymáshoz.

 • Lakosság: kb. 61,700 (2023-as adat). Fővárosa: Hamilton. A hivatalos nyelv az angol. Bermudán a Bermudai dollár (BMD) a fizetőeszköz.
 • Magyar (uniós) állampolgároknak nem kell vízum Bermuda meglátogatásához.
 • Az óceánjárókról jövő turistákon kívül Bemudára nem jellemző a csoportos turizmus. Túlnyomóan egyéni utazók jönnek, akiket főleg a golf, a vízi sportok és a búvárkodás érdekel.
 • Bermuda az elhelyezkedésénél fogva nem egy téli nyaralási desztináció! Nappal 20 fok körüli a hőmérséklet, éjszaka januárban akár 10 fok alatti hideg is lehet.
 • Az átlag havi nettó fizetés (2022-ben), nem elírás!: 2 100 000 forintnak megfelelő bermudai dollár! (na persze, az árak is igazodnak ehhez) - 910 forint egy liter benzin, egy olcsó étteremben is kb. 14 ezer forint egy tál étel, étteremben 3500 forint egy üveg helyi sör - 2023-as felmérés szerint a megélhetési költségek tekintetében Bermuda fővárosa, Hamilton a világelső!!!! 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Fürödni és sznorkelezni a Horseshoe Bay strandon, amelynek homokfövenye varázslatosan, halvány pirosan (halvány rózsaszínűen?) csillámlik
 2. A Gibb's Hill világítótornyából a pazar kilátás
 3. Hamiltonban a Front Street aranyos boltjai (brit és karibi feeling mix)
 4. Az elképesztő, totál giccses (de hát igazi) naplementék
 5. Viccesek a brit tradíciók jelenségei, megnyilvánulásai egy ilyen szubtrópusi szigetcsoporton
 6. A tisztaság, a rendezettség
 7. Imádni valóak az élénk színre festett házak
 8. A helyiek elképesztően szívélyesek és segítőkészek a turistákkal, akikből nincs sok.
 9. Van 361 korallszigetük és a helyiek meglepően tájékozottak ezekről.

Nem tetszett

 1. A fővárosban azért kevéske a látnivaló (a helytörténeti múzeum szerény)
 2. Adóparadicsom ide-oda, Hamilton menő üzleteiben az árak borzasztó magasak, csak nézelődni érdemes
 3. Sznorkelezéshez a terep messze nem olyan jó, mint sok karibi szigeten
 4. A világon itt a legdrágább a kenyér: kb. 1600 forint egy vekni kenyér!
 5. A baloldali közlekedés

Vélemények

,, New Yorkból repültünk a szigetre. Két órás volt az út és a repülőjegy nem volt drága. Ismerőseink elbeszélése ösztönzött miket arra, hogy improvizáljunk egy utazást a szigetországra. A magas árakról szóló információk nem riasztottak el minket, végtére is New Yorkban turistáskodva hozzászoktunk a drágasághoz.

Őszintén szólva a legjobban minket a strandok különböző árnyalatú rózsaszín fövenye érdekelt a legjobban. A  Pink Beach és a Horse Shoe Bay Beach meglátogatása miatt önmagában megérte meglátogatni Bermudát. Mi szeretünk sznorkelezni és a Hidden Beach ebből a szempontból maximálisan kielégítette elvárásainkat.

A legmélyebb benyomást azonban mégsem a strandok tették ránk, hanem a helyi emberek elképesztő barátságossága. Sok népszerű nyaralós helyen érezni manapság, hogy a helyieknek elege van a turistatömegből, nem igazán szeretik a látogatókat, legfeljebb a pénzüket. Bermudán ez egyáltalán nincs így, nyilván azért is, mert ide nem sok turista jön. Imádták amikor kérdezősködtönk, és segítőkészségük lenyűgözött miket. Bocsi - lehet kicsit unalmas már - de persze itt is ismerik a Puskás nevet, pedig amúgy a foci iránt itt nem lelkesednek. A golf és a rugby számít népszerűnek.

Hamilton nagyon aranyos város. Úgy jellemezném, hogy ,,egy trópusi színorgiával nyakon öntött angol város".  (aji, 2022)

Időjárás

Szuptrópusi éghajlatát erősenn befolyásolja a Golf-áramlat. Ennek köszönhetően egész évben enyhe a klíma, pedig jó északra helyezkedik el. Az éves csapadékhullás teljesen elosztódik az év valamennyi hónapjára. December és március között, a téli hónapokban a nappali átlaghőmérséklet 20 fok körül mozog. Éjszaka 15 fok körülre csökken a hőmérséklet. Április és június között már 25 fok körüli az átlagos nappali hőmérséklet. Július és szeptember között van a legmelegebb: nappal 30 fok körül. Kemény hőség soha sincs, de a magas páratartalom azért kissé megterhelő az európai látogató számára. Éjszaka nincs 20 fok alatti hőmérséklet. Október és november még meleg: 24-27 fok nappal. Ha itt akarunk strandolósan nyaralni, akkor május és október közöttre időzítsük a látogatást. Télen a tengervíz 19 fok körüli, ami szörföléshez elfogadható, de fürdésre aligha. A golfozáshoz az itteni tél is megfelel. Szeptemberben és októberben gyakoriak a hurrikánok, de messze nem olyan gyakoriak és erősek, mint a Karib-térségben.

Odajutás

Repülővel

A British Airways Londonból (Gatwick repülőtér) direkt repül a Bermudára. Repülési idő 7 óra 20 perc. Miamiból az American repül ide, menetidő: két és fél óra. New Yorkból közvetlen járatot üzemeltet a JetBlue, a delta és az American, repülési idő: 2 óra 15 - 2 és fél óra között.

Óceánjáróval

Kings Wharf - g. j. fotója

Szállás

Ajánlott szállodák:

Helyi közlekedés

Baloldali a közlekedés.

 1. Menetrend szerint közlekedő buszokkal is felfedezhető a Bermuda, a fővárosból, Hamiltonból kiindulva. A rövid távolságokhoz képest a taxizás túl drága.
 2. Hamiltonból a Horseshoe Baj a busz viteldíja 2,50 dollárba kerül.

Étkezés

Egy középkategóriás étteremben két főre egy háromfogásos étkezés átlagos ára 150 USD (2021-es adat). Egy olcsó étteremben is 35-40 USD egy főétel! 

Vásárlás

Egy kiló alma 11 USD, egy fél literes üveg helyi sör boltban 5-6- USD.

Legtöbb árut importálni kell és a sziget földrajzi elszigeteltségéből adódóan a szállítási költségek nagyon magasak s ez tükröződik az árakban.

A bermudai dollár mindig ugyanannyit ér, mint az amerikai dollár.

Szórakozás

Bermuda egy gyönyörű és izgalmas hely, és számos szórakozási lehetőséget kínál a látogatók számára. Íme néhány példa:

Vízi sportok: Bermuda körül kristálytiszta víz húzódik, és a sziget ideális helyszín a vízi sportok kedvelőinek. A látogatók búvárkodhatnak, snorkelhetnek, vitorlázhatnak, kajakozhatnak és jet-ski-zhetnek, vagy akár egy üvegfenekű hajóval is körbejárhatják a szigetet.

Golf: Bermuda híres golfpályáiról ismert, amelyek között számos világszínvonalú helyszín található. A látogatók élvezhetik a golf játékát a tengerparton és a sziget belső részén is.

Történelmi helyszínek: Bermuda gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, és számos helyszín található, amelyek megmutatják a sziget múltját. A látogatók felfedezhetik a katonai erődöket, a múzeumokat és a koloniális épületeket, például a St. George's-t vagy a Royal Naval Dockyard-t.

Étkezés és italok: Bermuda egyedi ízvilággal és számos étteremmel és bárral rendelkezik, ahol a látogatók élvezhetik a helyi ételeket és italokat. A látogatók megkóstolhatják a sziget híres italát, a Rum Swizzle-t, és kipróbálhatnak tradicionális ételeket, például a fish chowdert vagy a spiny lobster-t.

Tengerpartok: Bermuda híres tengerpartjairól és türkizkék vizeiről. A látogatók élvezhetik a homokos strandokat, például a Horseshoe Bay-t vagy a Jobson's Cove-t, és kipróbálhatnak különböző strandtevékenységeket, például a napozást és a fürdést.

Fesztiválok és rendezvények: Bermuda évente számos fesztivált és rendezvényt tart, amelyek között számos zenei, gasztronómiai és sportesemény található. A látogatók élvezhetik az Island Chill nevű havi rendezvényt, a Bermuda Festival-t, a Bermuda International Triathlont vagy az America's Cupot.

Közbiztonság

Szuper a közbiztonság. A különböző színűek, sőt életszínvonalúak egy közösségbe integrálása elősegítette, hogy ne legyenek olyan marginálisak, akik bűnözésre legyenek hajlamosak.

Egyéb hasznos információk

 1. Nincs kötelezően előírt oltás Bermuda meglátogatásához.
 2. Hamiltonban az itt nyaralókat zavarja, hogy a hatalmas óceánjárók szinte a főutcába belógva kötnek ki, és nem idilli a tömegben áradó ideiglenes turisták hada (nyomasztóak a hajómonstrumok a 2-3 emeletes fővárosi házak közelében)

Strandok

Horseshoe Bay Beach

Horseshoe Bay Bermuda egy gyönyörű strand, amely a Bermuda sziget legismertebb és legnépszerűbb strandjai közé tartozik. A Horseshoe Bay fehér homokja, kristálytiszta, türkizkék vize és a környező sziklák miatt egyedülálló strandélményt nyújt a látogatóknak.

A strand északi végénél található egy nagy parkoló, ahonnan könnyen megközelíthető. Az árnyékot nyújtó fák és a szélárnyékban elhelyezkedő sziklák miatt a strand tökéletes helyszín a pihenésre, az olvasásra, a napozásra és a medencézésre. A Horseshoe Bay-en találhatók zuhanyzók, WC-k, boltok és ételeket árusító helyek is.

A strand szépsége miatt azonban gyakran nagyon zsúfolt lehet, különösen a nyári hónapokban. Azoknak, akik szeretnék elkerülni a tömeget, érdemes időben érkezni vagy inkább az előtte vagy utána található strandokat kipróbálni, amelyek ugyanolyan gyönyörűek és kevésbé zsúfoltak.

a.c. fotója


Warvick Long Bay

Warwick Long Bay egy gyönyörű strand, amely Bermuda sziget déli részén található. Ez a homokos strand nagyon hosszú és keskeny, így rengeteg helyet kínál a látogatóknak a napozásra és a tengerparti sétákra.

A Warwick Long Bay homokja rózsaszínű, ami szokatlan, de lenyűgöző látványt nyújt a strandnak. A kristálytiszta tengerparton a látogatók úszhatnak, napozhatnak, búvárkodhatnak vagy snorkelhetnek, és élvezhetik a sziget nyugodt, türkizkék vizeit. Az árnyékot nyújtó fák és a környező sziklák miatt a strand tökéletes helyszín a pihenésre és a kikapcsolódásra.

A Warwick Long Bay strandhoz könnyen hozzáférhető, és a látogatók számára ingyenes parkolóhely áll rendelkezésre. Az általánosan csendes környéken elhelyezkedő Warwick Long Bay ideális hely a nyugodt pihenésre és a szépséges táj élvezetére.

a.c. fotója


Hamilton

Hamilton Bermuda fővárosa és kereskedelmi központja, amely egyben az Atlantic Ocean-parti kikötők központja. A város egy kis szigeten található, a Hamilton Harbour két oldalán. Itt találhatóak a legfontosabb kormányzati épületek, valamint a legtöbb szálloda, bolt, étterem és üzlet is.

Hamilton egy nagyon elegáns és hangulatos város, ahol rengeteg turistát vonz a világ minden tájáról. A város számos nevezetességgel rendelkezik, köztük a Sessions House, a kormányzati épületek és a Hamilton City Hall. Az egyik legismertebb látványosság a Hamilton Harbour, amely kiváló hely a vitorlázásra és más vízi sportokra.

A látogatók számára a Hamilton azért lehet vonzó, mert számos boltot és üzletet találnak itt. A Front Street az egyik legnépszerűbb sétálóutcája, amely tele van üzletekkel, éttermekkel, bárokkal és éjjel-nappali szórakozóhelyekkel. Az éjszakai élet is élénk, és számos bár és éjszakai klub található, ahol élő zenét hallgathatnak és táncolhatnak.

A város gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, és számos múzeumot és művészeti galériát is meglátogathatunk. A látogatók eljuthatnak a Bermuda Nemzeti Múzeumba, a Bermuda Underwater Exploration Institute-be, a Bermuda Historical Society-ba vagy a Masterworks Museum of Bermuda Art-ba.

Városháza Hamiltonban - a.c. fotója

Szentháromság katedráls Hamiltonban - a.c. fotója

g. j. fotói

St. George

St. George Bermuda sziget egyik legtörténelmibb és legrejtettebb városa, amely a Bermuda szigetek keleti partján található. Az UNESCO által világörökségnek nyilvánított St. George tele van történelmi helyszínekkel, amelyek bemutatják a koloniális idők hangulatát.

St. George tele van gyönyörű épületekkel, a kikötő régi homokkő épületeitől, az óváros középkori stílusú utcáival és a Bermuda Függetlenségi Hősök Emlékével. A látogatók meglátogathatják a St. Peter's Church-ot, amely a világ legrégebbi anglikán temploma, vagy a St. George's Historical Society Museum-ot, amely bemutatja a város múltját.

A város nevezetességei közé tartozik még a King's Square, amely egy tágas téren található, ahol a látogatók számos érdekes épületet és szobrot találnak, valamint a Tobacco Bay strand, amely egy gyönyörű homokos strand a város központjától nem messze.

St. George számos étteremmel és bárral is rendelkezik, ahol a látogatók kipróbálhatják a sziget híres ételeit és italait. A látogatók számos boltot és üzletet is találnak a városban, ahol szuveníreket és ajándéktárgyakat vásárolhatnak.

o.m. fotója

Látnivalók

Fort Hamilton

Fort Hamilton Bermuda szigetén található, és egy gyönyörű erődítmény, amely az 1800-as évek végén épült az angliai és az amerikai hadsereg védelmi rendszerének részeként. Az erődítmény a Hamilton Harbour felett magasodik, és egyedülálló kilátást biztosít a tengerre és a szigetre.

A Fort Hamilton megőrizte eredeti funkcióját, és még ma is a Bermuda Könnyű Ágyúzók Társaságának otthona. Az erődítmény látogatható, és számos érdekes dolgot találunk itt, például az erődítmény kápolnáját, ahol ma már esküvőket is tartanak.

Az erődítmény területén sétálva a látogatók megcsodálhatják a Bermuda sziget történelmének részleteit. A Fort Hamilton-ból gyönyörű kilátás nyílik a Hamilton Harbourra, valamint a sziget többi részére is.

A Fort Hamilton egy könnyen megközelíthető látnivaló Bermuda szigetén, és bár kisebb, mint a sziget más erődítményei, mégis érdemes meglátogatni, hogy betekintést nyerjünk a Bermuda sziget védelmi rendszerének történelmébe, és élvezzük a gyönyörű kilátást, amit az erődítmény kínál.


g. j. fotója

Botanikus kert (+Camden ültevényes ház)

Bermuda Botanical Gardens egy gyönyörű kert, amely a bermudai Paget Parish-ben található. Ez az ősi park, amelyet 1898-ban hoztak létre, több mint 36 hektáron terül el, és számos növényfajtát tartalmaz, amelyek a Bermuda sziget sajátos klímájában fejlődtek ki.

A Bermuda Botanical Gardensban a látogatók megtalálják a legkülönfélébb növényeket, például trópusi és szubtrópusi növényeket, mediterrán növényeket, orchideákat, pálmákat, cikádákat, szukkulenseket és sok más fajt. A kertben sétálva a látogatók élvezhetik a szépséges növényeket, a patakok csobogását és a tavak tükröződését. A kertben található a Camden ültetvényes ház is, amely egy régi bermudai ház, amelyet a kertben állítottak fel.

A Camden ültetvényes ház egy gyönyörű régi bermudai épület, amely a kertben található. Az épület az 1700-as években épült, és számos eredeti jellemzője megmaradt. A látogatók betekintést nyerhetnek a bermudai élet és kultúra történetébe, és megtudhatják, hogy hogyan éltek az itt élők a 18. és 19. században.

A Bermuda Botanical Gardens egy csodálatos hely, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy pihenjenek, élvezzék a szépséges növényeket, és megismerjék a Bermuda sziget természeti és kulturális örökségét. A kertben található Camden ültetvényes ház egy másik érdekes helyszín, amelyet érdemes meglátogatni a Bermuda szigeten.

Programlehetőségek

Devil's Hole

(Ördögüreg)

Devil's Hole Bermuda sziget keleti partján található, és egy gyönyörű természeti képződmény. Ez egy kicsi, természetes víztározó, amely egy vulkanikus kőzetekből álló üregben található, és a tengerparttól néhány perc sétára fekszik. A hely neve azért kapta, mert a régi legendák szerint az ördög itt él.

A Devil's Hole egy olyan hely, ahol a látogatók megcsodálhatják a Bermuda sziget természeti szépségeit. A kristálytiszta víz és a sziklás környezet lehetővé teszi, hogy a látogatók egyedülálló élményt éljenek át a természet közelségében. A víztározóban élő halak, teknősök és egyéb tengeri élőlények szintén vonzzák a látogatókat, és lehetőséget nyújtanak a sznorkeling és búvárkodás szerelmeseinek a tenger élővilágának megismerésére.

A Devil's Hole-hoz könnyen hozzáférhetünk, és a látogatók számára parkolóhelyek állnak rendelkezésre. A helyszín környékén található számos bolt és étterem is, ahol a látogatók kipróbálhatják a Bermuda sziget híres ételeit.

Cseppkőbarlangok (Crystal Caves, Leamington Caves)

A Bermuda szigetek híresek a gyönyörű cseppkőbarlangjaikról, köztük a Crystal Caves és a Leamington Caves is, amelyek a világ egyik legszebb barlangjai közé tartoznak.

A Crystal Caves a Bermuda szigetek legismertebb cseppkőbarlangja, amely 1907-ben fedezték fel, amikor két fiatal fiú kenuzás közben véletlenül rátaláltak a barlangra. A barlangot a kristálytiszta víz és a csodálatos cseppkövek teszik igazán különlegessé. A látogatók egy lélegzetelállító, kb. 14 méter mély tó fölötti híd segítségével juthatnak el a barlangba. A barlangban sétálva a látogatók megcsodálhatják a különleges formájú cseppköveket, az áttetsző kristályokat, és élvezhetik a csendet és a nyugalmat.

A Leamington Caves egy másik gyönyörű barlang, amely a Bermuda szigetek déli részén található. A barlang több mint 500 méter hosszú, és számos cseppkövet tartalmaz, amelyeknek fantasztikus formája van. A barlanghoz vezető út környezete gyönyörű, és itt találhatóak a Bermuda szigetek egyik legnagyobb fák is.

Mindkét barlang látogatható, és idegenvezető kíséretében lehet megtekinteni. Az idegenvezetők segítségével a látogatók megismerhetik a barlangok történetét, geológiáját és az itt élő állatokat.

A Bermuda szigetek cseppkőbarlangjai varázslatos helyek, amelyeket érdemes felkeresni, ha a szigeten járunk. A barlangokban a látogatók számára csodálatos természeti környezetben lehetőségük nyílik a csendes meditációra és az élet természeti csodáinak megismerésére.

Földrajz

 • Bermuda szigeteit korallszirtek övezik. A Földön nincs ennél északibb pont korallszirtekkel!
 • Bermuda legmagasabb pontja a mindössze 79 méter magas Town Hill.

A zászlón szereplő címeren egy vörös oroszlán tart maga előtt egy pajzsot, amin egy hajó 1609-es, Bermuda partjainál történt elsüllyedését jelenítik meg (fura nem?)   -  Quo Fata Ferunt jelentése: „Ahová a sors visz [minket]”

Történelem

 • A Bermuda szigeteket egy spanyol ember után nevezték el. Juan de Bermúdez 1503-ban nyilvánította a szigeteket spanyol birtoknak, holott ott soha nem járt.
 • Bermuda 1707-ben lett brit gyarmat. Ma a Brit tengerentúli területek legrégebbi és legnépesebb maradványa. Sic transit gloria mundi.

Manapság

 • Bermuda bevételeinek 40 százaléka a turizmusból származik.
 • Bermuda hagyományosan egy adóparadicsom. Tele van bankokkal, mindenféle pénzügyi tanácsadó cégekkel.

A helyiekről

 • A lakosság kb. 70 százaléka fekete és mulatt. 30 százaléka fehér, zömében britek. A lakosok nagy többsége protestáns.
 • Roppant barátságosak, segítőkészek a helyi emberek.

Turista etikett

 1. Teljesen normális, hogy a heliyek nekik teljesen idegen embereknek is köszönnek. ne vágjunk erre meglepett pofát, hanem rögtön, mosolyogva viszonozzuk! Kellemes.

Érdekességek

1. A Bermuda rövidnadrág (Bermuda shorts) neve először 1953-ban merült fel.

2. A Bermuda-háromszög (Bermuda Triangle) fogalmát először 1964-ben említették. Az Atlanti-óceáni térségben megmagyarázatlan katasztrófák, eltűnések állítólagos színhelyét kezdték el így nevezni. Megfejthették a Bermuda-háromszög rejtélyét

3. A világon Bermudában a legnagyobb az egy főre jutó golfpályák száma.

4. Bermuda nemzeti lobogója az egyetlen a világon, amin süllyedő hajó látható. 1609-ben süllyedt el a Sea Venture nevű hajó, amelynek brit hajótöröttjei brit települést hoztak létre e területen.

5. Bermuda állatvilágához tartozik egy kicsi, fákon élő béka (whistling tree frog), ami éjszaka éneklésnek vélhető hangokat ad.

Olvasmányos linkek

Vannak ilyen szép strandjai is - b.k. fotója

Fotóegyveleg

t.a. fotója

Bermuda legrégebbi kocsmája - 1700-ban nyitott meg - g.b. fotója

Saint George városházája - b.k. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2017. 10. 24. 03:06
2017. októberében sikerült 2 napot eltöltenünk ezen a csodás helyen. 2 nap persze kevés ahhoz, hogy elég információt szerezzünk egy "országról", de néhány dologgal kiegészíteném az itt leírtakat.
Mindenek előtt: Bermuda úgy reklámozza magát, mint ahol rózsaszínű homok van a strandokon. A valóságban nem kevés képzelőerő kell ahhoz, hogy rózsaszínnek lássuk a homokot, de amúgy is gyönyörű tiszták a strandok, a homok és az óceán is.
Mint a legtöbb turista, mi is egy óceánjáróval érkeztünk ide, a hajók azonban szerencsére már nem a főváros kikötőjében horgonyoznak, hanem a King's Wharf nevű kikötőben, a szigetek nyugati csücskében.
Innen a fővárosba legegyszerűbben komppal lehet eljutni, 20 perc az út. A kishajók óránként közlekednek, jegyet -azaz a helyi buszjáratokra is érvényes tokent- a kikötőben lévő információs irodában lehet venni, emlékeim szerint 5 dollárért.
Az amerikai dollárt egyébként mindenhol elfogadják, sőt legtöbbször abban adnak vissza, mivel egy az egyhez váltják a bermudai dollárral. Érdemes azonban szuvenírként helyi pénzt beszerezni, a legkisebb, 2 dolláros címletet néhány éve a világ legszebb bankjegyének választották, jogosan.
Ha a kikötőtől távolabbra szeretnénk eljutni, nem érdemes taxiszni, vagy a kissé kiismerhetetlen helyijáratokkal utazni. A turistákat azonnal becserkészik a kisbuszos fuvarozók, akik pl. oda-vissza ingáznak a Horseshoe Bay nevű strandra, 7 dollár a menetdíj, de ha nem fizetsz semmit, az sem igazán érdekli őket.
Ez amúgy jellemző a helyiekre, érdemes szóba elegyedni velük. Süt belőlük a stresszmentes élet okozta derű, a pozitív életszemlélet. Tipikus, hogy amikor a strandon megkérdeztük a kölcsönzőst, hogy vannak-e olyan utasok, akik induláskor lekésik az óceánjárót, mondták, hogy persze mindig van ilyen. És mit tudnak ilyenkor csinálni? Mi mást, mint visszamenni a strandra, visszafeküdni a napágyra és inni még egy italt...
Ha már ital, akkor meg kell kóstolni a helyiek italát, a rum swizzle-t, ami longdrink, sok rumra töltve barack és bármilyen további gyümölcsök leve. Itt jéghidegen, de végre nem jéggel adják az italokat!
Bermuda drága hely, mivel gyakorlatilag mindent ide kell szállítani valahonnan, még az ivóvizet is. A kenyér ára is inkább 4000 Ft kilónként, mint az itt írt 1400... Valószínűleg nem véletlen, hogy az ivóvizet sem pazaroljál el jégkockának.
Hamiltonban érdemes "vadászni" a helyiekre egy-egy fotóért, tényleg ing-zakó-nyakkendő-térdzokni-bőrcipő kombinációt hordanak, hozzá bermuda nadrággal, lehetőleg rószaszín, vagy világoskék színekben.
Ha valaki óceánjáróval érkezik, annak amúgy nem nagyon érdemes elhagyni a kikötő területét, kivéve a kötelező kompozást Hamiltonba. A többi strand is gyönyörű, de igazából a kikötő területén lévő apró Snorkel Park strandja volt a legszebb, a legtisztább türkizkék vízzel. És a strand közepén kapirgáló kóbor tyúkokkal - merthogy itt nem kóbormacskák vannak, hanem bizony tyúkok.
A kikötőben találtuk a legjobb ajándékboltot is, amúgy meglepő módon egyáltalán nem használják ki a Bermuda-háromszög nyújtotta "hírnevet", alig találni ezzel kapcsolatos szuveníreket.
Október ellenére egyébként közel 30 fok volt és 27 fokos volt az óceán víze.
Tényleg minden színes, rószaszínek a buszok és az utcai padok is.
Összességében egy meseszép hely, kevés látnivalóval, de pihenésre tökéletes!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon