ÚTIKRITIKA.HU / Aruba


hirdetes
BEVEZETŐ | | | |

útikritikák


Aruba

Aruba dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Vízum | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Szórakozás | Pénzváltás és vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Időjárás és földrajz | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Látnivalók és programlehetőségek | Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Baby Beach - Guszti fotója


Aruba dióhéjban

 • Arubának csodás strandjai vannak, a szelek miatt jók a körülmények a szörfösök, vitorlázók számára, konszolidáltak a körülmények (az éghajlatiak is), jó a közbiztonság, tisztaság van. A vízi sportokon, strandoláson, esti sétálásokon kívül, magán a szigeten nincs sok látnivaló. Scuba búvárkodás dolgában a világ legjobbjai között van Aruba vízi terepe.
 • Lehet még: parton lovagolni, dzsip szafarizni, kirándulni, bicajozni, sziklát mászni, kajakozni stb.
 • Kicsi a sziget, csupán 32 km hosszú és kb. 10 km széles. 193 négyzetkilométer (kb. akkora mint Buda), 107 ezer lakos (2024-es becslés). A főváros, Oranjestad holland kiejtése ez: oránjesztát
 • Aruba Hollandia részét képezi (nagy önállósággal, szóval nem gyarmat!), ami garancia arra, hogy rend van és fejlettség.
 • Vízumra nincs szükség a magyar állampolgároknak.
 • Kiesik a karibi hurrikános övezetből, nincsenek kemény trópusi viharok. A klíma száraz és szeles (passzátszelek). Szinte állandóan fúj a szél, a nap pedig, erősen süt (a felhőkön át is). Magas a páratartalom. Az időjárás nem túl szeszélyes. Nincs igazán esős évszak. December és március között van ideális klíma.
 • A repülőgéppel idejövő évi kb. egymillió nyaralón kívül kb. 700 ezren az itt kikötő óceánjárókból szállnak ki egy napközbeni program erejéig.   
 • Arubán a közbiztonság kitűnő, az egyik legjobb az egész karibi térségben. Semmi aggodalomra nincs ok.
 • A szigeten nagy az éttermi választék. Egy középkategóriájú étteremben 2 főnek egy 3-fogásos vacsora kb. 80 USD-be kerül.
 • Aruba jó hely sznorkelezéshez és scubához.
 • Arubán a fogyasztói árak átlagosan 50 százalékkal magasabbak mint Magyarországon. Kb. 47 százalékkal magasabbak az ottaniak fizetései, mint nálunk.
 • Februárban karnevál van!
 • Nyugodtan iható a csapvíz!
 • Az arubai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

E-O. Ágnes fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Szuperek a strandok (Druif Beach, Baby Beach és főleg a Malmok Beach, valamint, és tán főleg az Eagle Beach), vakítóan fehér a homokföveny, csodás türkizkék a víz színe, finom meleg a tenger
 2. Garantáltan süt a nap, lehet topless strandolni
 3. Jó a közbiztonság, laza a légkör, nem túl unalmas, van mit csinálni (pl. kaszinó), sok más karibi szigettel ellentétben itt van némi éjszakai élet (a salsa nagyon népszerű)
 4. Vannak jó helyek sznorkelezésre, scubára (prímák a víz alatt a látási viszonyok)
 5. Jó a rum, finomakat lehet enni, sok étteremnek van pazar tengeri panorámája
 6. Jók a szelek a szörfözéshez, a szél kellemesen enyhíti a meleget, elviselhetően fúj (szóval nem fujj)
 7. Nincs lelombozó szegénység, jól megy a szigetnek
 8. Álomszépek a naplementék, romantikus szerelmespároknak
 9. Aki azt díjazza, sok menő világmárkás bolt kínálja magát (nem hamisítványok)
 10. Tisztaság van, szuper higiéniai körülmények
 11. Boca Catalina Beach - szuper sznorkelezés
 12. Az Aruba Ariba nevű koktél nagyon ízlett.
 13. A strandok homokfövenye a legnagyobb hőségben sem égeti a talpunkat. Ez amiatt van, mert a föveny korall- és kagylótörmelékes és az hűti a homokot, ami ugyanakkor nem sérti, szúrja a talpat.

Nem tetszett

 1. Némileg drágább, mint a karibi átlag (főleg a kaja, bolti lehúzós árak), már túlságosan nagyüzemi jellegű a turizmus, a kis szigeten túl sok hotelt, resort-ot építettek
 2. A sziget elég szeles (jobbára egyirányú), ami csak a szörfösöknek és a vitorlázóknak kedvez, a strandoló a szájába, szemébe kapja a szél által felkavart homokot
 3. Vannak barátságtalanul kinéző, otromba nagy hotelek, kaszinók
 4. Túl felkapott hely, sok a nyaraló, turista, ehhez képest viszont a sziget kicsi, némi zsúfoltságérzet
 5. Egy hét után már unalmassá válhat, hiszen eleve nagyon kicsi a sziget
 6. A sziget belseje sziklás, félsivatagos, sokaknak nem igazán barátságos tájkép, nincsenek hegyek (kaktuszokból viszont van sok), szóval nem annyira trópusos a látvány, persze a strandokat leszámítva
 7. A Karibi-térség északi részén a víz áttetszőbb, mint itt, azért van a világon csomó hely, ahol szebb a terep a sznorkelezéshez
 8. A hotelekben, üzletekben, áruházakban túl hidegre állítják be a légkondit
 9. A felvágós turisták, akik a bérelt dzsippel ráhajtanak a strandok fövenyére
 10. Túl európai (holland hatás), s ezért nem elég egzotikus, kulturális látnivalók nincsenek, plusz erősen amerikanizált is az egész
 11. A Jeep Tour ár-érték aránya kifejezetten rossz.
 12. Nagyon félek a mérgeskigyóktól. Arubán nem is mertem nyersebb természeti közegbe menni, mert a szigeten - a lakott területektől, strandoktól távol, a sziklák között - vannak csörgőkigyók. Kb. 230 van belőlük. Nagyon védettek, de én is védett akartam lenni tőlük... (Amúgy vannak óriáskigyók is, de azok inkább a baglyokra vadásznak. )

Vélemények

Aruba egy pici sziget: a fehér homokos strandon és a szép sétalóutcán kívül kb. semmi sincs.


Lehet, hogy evidens, de nagyon kell a napvédelem. Érdemes utánamenni és megtanulni pár mondatot a nyelvükön (papiamento) Sztárok lesztek és imádni fognak. Amúgy angol, spanyol, holland evidensen beszélt arrafelé. Nyugati part a fürdős, úszós -keleti a fényképezős, hullámos. Dollárral lehet bárhol fizetni. Adhatnak vissza helyi pénzben, de azt úgy is elköltitek. A többi szigethez képest sokkal kevésbé, szinte nem is nyomulósak az árusok. Általában nagyon barátságosak és tök biztonságos a sziget. (2024)


Arubán azért van látni- és csinálni való. Quad-túra, csacsimenedék, mangrove, San Nicolas graffitik, csavargás ezer kis öbölben - simán el lehet úgy lenni 10 napot, hogy nem unatkozol. Szerintem az óceánjárós utazások a lehető legkevesebbet mutatják meg a szigetből. Pihenni zseniális, 3-4 napot el lehet aktívan tölteni dolgokkal, a többi strandnap.


Arubán a 3 nyaralás alatt egyetlenegyszer sem láttam sargassumot (hínárt). Úgy tudom, hogy az ABC-szigetek kiesnek az áramlatból, emiatt ott ez nem akkora gond. Eleve Arubán minden strand a nyugati parton van, így védettek.


,, A tenger csodaszép, a helyiek aranyosak. De: rohadt drága minden, teljesen elamerikainizálódott a sziget, s emiatt nem igazán egzotikus. Az étkezési terep túl behatárolt. Egyszer érdekes volt, de ide többet nem jönnék vissza. (Guszti, 2021)


Itt egy offroad túrára fizettünk be (Rockabeach tours). Első ilyen túrám, de nagyon jó volt. A szigetet látva elég kopár és kissé szegényes természetileg is. A hajós szervezéssel feleennyit láthattunk volna. De így a főbb nevezetességeket megnézhettük. Persze közben nyeltük is a port, mert nem vittünk/vettünk sálat. Állítlag a strandjai is szépek. (2023)


tt egy offroad túrára fizettünk be (Rockabeach tours). Első ilyen túrám, de nagyon jó volt. A szigetet látva elég kopár és kissé szegényes természetileg is. A hajós szervezéssel feleennyit láthattunk volna. De így a főbb nevezetességeket megnézhettük. Persze közben nyeltük is a port, mert nem vittünk/vettünk sálat. (2022)


,, A karibi feeling több elemét megtaláltuk, úgy is mint vakítóan fehér homokos strandok, csodás tengervíz, de valahogy Arubából hiányzik a romantika, az idill. Túl sok amerikai típusú hotelbunkert építettek fel egy viszonylag kicsi szigeten.  Akik hosszú időre jönnek ide és önellátásra állnak be, azoknak persze jó, hogy a kereskedelmi infrastruktúra sűrű, s mindent lehet vásárolni (nem olcsón). A helyi népek túlságosan európaiakká váltak, nincs az a hiteles lazaság, mint Jamaicán. Igaz cserébe van tökéletes közbiztonság. Késő este is teljes nyugalomban mászkáltunk akárhol. Szóval túlságosan konszolidált hely, s talán ezért volt valami hiányérzetünk. A kilométer hosszú strandokat bírtuk és nagyon jókat lehet enni. Elképesztően nagy az éttermi választék. A strandolások folyamán sok napvédő spray-t használtunk el, főleg az Eagle Beach-en. Kipipáltuk, legközelebb Puerto Rico, de nem a Despacito miatt... (aji, 2017)


,, Egyből megrohamozott minket vagy húsz ember, hogy az ő túrájukkal járjuk körbe a szigetet. Nem csoda,
sok karib-tengeri szigetnek életbevágó az óceánjárók egynapos megállója, instant bevételinjekciót jelent számukra. Egy hatalmas, zenélő szafaribusszal körbejárni a szigetet talán túlzás, de mivel sikerült a felére, háromezer forintra lealkudnunk az árat, tizenöten felpattantunk. Az első, ami feltűnt, hogy ez a sziget nem trópusi, sokkal inkább sivataghoz hasonlít. Erre magyarázatot adhat, hogy állítólag Arubán van a legtöbb napsütéses nap az egész Karib-tengeren.

Túravezetőink felsorolták, mi mindent lehet megnézni a szigeten, nekünk pedig döntenünk kellett. Egyhangúan megszavaztunk pár órát egy szép strandon, mégsem jár az ember minden nap a Karib-tengeren. Így nem maradt sok időnk, tipikus turisták lettünk hát, átrohantunk minden látnivalón.
Mászkáltunk a Hooibergen, amely Aruba legmagasabb vulkanikus csúcsa a maga 165 méterével. Megnéztük a Kalifornia-világítótornyot, és egy sziklás partszakaszra is eljutottunk, ahol a természet alakított ki egy hidat. Ezután jött a megérdemelt pihenés az Eagle, azaz Sas strandon. (2017)" forrás

E-O. Ágnes

Repülés

A KLM és az Arkefly repül non-stop Európából Arubára, a repülési idő kb. 10 óra. Londonból, Manchesterből, Miamiból és New Yorkból is jönnek ide repülőjáratok.

Hajó

Oranjestad kikötőjébe sok óceánjáró (cruise) köt ki, köztük pl: A Pullmantur Cruises, a Norwegian Cruise Line, A Celebrity Cruises, a Princess, az AIDA Cruises.

Szállás

Aruba két legjelentősebb hoteles övezete: a Palm Beach és az Eagle Beach. A kettő közül a palm Beach a mozgalmasabb és itt magasabbak a szállodák. Az Eagle Beach  hotelei nem olyan nagyok. 

Ajánlott szállodák:

Arubai hotelek foglalása itt - hotelscombined.com - több mint a booking.com !

Vannak családi panziók kis konyhás apartmanokkal, kb. 80 USD/éjszaka áron. (Pl. Julie&Peter)

Vízum

 • Vízum nem kell a magyar állampolgároknak, viszont nagyon fontos a beutazáshoz, hogy az útleveleink a hazautazástól számított 6 hónapon belül még érvényesek legyenek!
 • Arubába érkezéskor az útlevélellenőrzéskor a hivatalnok firtathatja, hogy van-e visszaútra szóló repülőjegy és a szigeten szállásfoglalás.

Egészség

Az orvosi ellátás Arubán nyugat-európai színvonalon áll. A csapvíz a legnyugodtabban iható, és meglepően friss, jó ízű. Tengervíz sóstalanító rendszerből nyerik ki.

Kéretik nagyon ügyelni a bőrünkre, mert Arubán nagyon könnyű leégni. Az UV sugárzás és a napsugárzás alattomosan erős, még felhős időjáráskor is.  

Szúnyogokat elrettentő szerekkel tanácsos felvegyverkezni.

Közlekedés

 • Autót csak 23 éves kor felett lehet bérelni.
 • A jobbra fordulás piros lámpánál tilos. A teljes fordulat (U-turn) sok helyen van korlátozva. Biztonsági övet bekapcsolni! 5 év alatti gyerekeket csak gyerekülésen engedélyezett szállítan.
 • A taxiknak nincs taxiórája. A taxiba beszállás előtt a sofőrrel meg kell egyezni az árban!
 • Az autóvezetők és a motorosok nem tartják be a közlekedési szabályokat, szóval óvatosan kell vezetni.
 • A sziget belesejében lévő kisebb utakon gyakori, hogy kecskék vagy más állatok mennek keresztbe, sokszor teljesen váratlanul.

Étkezés

 • Karibi és nemzetközi konyha egyaránt van. Az éttermi választék széles. Az árak nem olcsók, mivel sok mindent drágán kell a szigetre szállítani.
 • Az éttermek némi többsége az amerikai turisták étkezési igényeihez próbál igazodni. 
 • Ajánlás: A Zeerover étterem a teljesen friss halakkal. Az árak a kiválasztott hal súlyától függnek.
 • Lehet enni iguanahúst. A csirkehúshoz hasonló az íze.

Szórakozás

A nagyobb hoteleknek van kaszinója és saját mulatóhelye. Aruba híres a kaszinóiról.

Pénzváltás és vásárlás

 • Arubán a nemzeti fizetőeszköz az arubai forint (AWG), de szinte mindenhol elfogadják az amerikai dollárt is. Tulajdonképpen teljesen felesleges helyi pénzt váltani. Azonban ha dollárral fizetsz, akkor nem biztos, hogy a visszajáró pénzt is dollárba adják.

 • Aruba vámmentes sziget, s ebből elég jó vásárlási lehetőségek adódnak.
 • A fővárosban rengeteg bolt már 18 órakor bezár. Az ajándék- és ékszerboltokak amúgy is az óceánjárókról kiszállók a vevőkör, párpedig ekek a turisták csak napközben árasztják el az utcákat.

Közbiztonság

A szállodákban, resort-okban lakó turisták biztonságban érezhetik magukat és az utcákon sincs rablás. A lakásokba, házakba besurrannak tolvajok, de ez inkább a tartósan ott élők problémája.

Kerülni kell a San Nicolas térséget sötétedés után, mert nem biztonságos (rablás, lopás előfordul, ha ritkán is). 

Magyar külképviselet

Nincs a szigeten magyar külképviselet, de a magyar állampolgár számára biztonságot jelent, hogy egy ugyancsak uniós ország területén nyaral: a helyi törvények, hatósági ténykedés megfelel a hollandnak.

Guszti rámutatott, hogy jó helyen van.  

Egyéb hasznos információk

1. Mint az USA-ban, Arubán is 110-120 voltos az áram. Arubán nagyon ritkán történnek áramkimaradások.

2. Gyakori, hogy nem találni utcatáblát, vagy mert nincs, vagy mert alig látható helyen van.

Időjárás, éghajlat és földrajz

Aruba a mexikói-öbölben látótávolságra van Venezuelától (kb. 25 kilométer).

Karibi a klíma, egész évben napsütés van, a tenger hőmérséklete szinte mindig 25 fok körüli. A nappali hőmérséklet egész évben 28 fok körül van, soha nincs elviselhetetlen hőség. Október és február között van a leggyakrabban eső, inkább jellegzetes, nem túl hosszan tartó trópusi zápor formájában. Aruba a Kis Antillákhoz tartozik. Venezuelától 25 kilométerre északra fekszik a sziget. A főváros neve Oranjestad.

Arubán a hivatalos nyelv a holland, de a helyiek többsége elég jól tud angolul. A bennszülöttek kreol, avagy papamiento nevű kevert nyelven beszélnek. A portugál, angol, spanyol, holland szavak keverednek teljes zűrzavarban. Ez a papamiento is hivatalos nyelvnek számít.

Történelem

Kb. kétezer évvel ezelőtt telepedtek ide indiánok Dél-Amerika területéről. 1499-ben egy spanyol felfedező jutott el ide európaiként elsőnek. A 17 század óta - kisebb megszakításoktól eltekintve - holland kézben van a sziget.


Az 1600-as évek végén a hollandok hajózási és kereskedelmi központként kezdték használni a szigetet, és a hollandok 1824-ben hivatalosan is elfoglalták az Aruba-szigetet. Az 1920-as években a sziget gazdasága az aranybányászatból és az aloevera-ültetvényekből származott, majd a turizmus szerepe is növekedni kezdett.

Aruba 1986-ban autonómiát nyert a Hollandiához tartozó alkotmányos státusz keretében, és azóta is holland területként működik. A turizmus a sziget gazdaságának egyik fő ágazata, és az ország a Karib-térség egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja lett. Az ország gazdasága azonban továbbra is nagymértékben függ a külföldi tőkétől, és az utóbbi években az ország vezetése több reformot is bevezetett a gazdaság diverzifikálása és a fenntartható fejlődés érdekében.

Manapság

A pénz forrása a turizmus és az olaj. Az olajból egyre kevesebb pénz jön, ezért egyre több a turisztikai-hotel beruházás, csakhogy a sziget méretei korlátokat szabnak a fejlesztéseknek.

Az arubai társadalomon belül szakadék van. A holland állampolgárságú helyiek,  a Hollandiából jött fehérek és az észak-amerikaiak felsőbbrendűnek érzik magukat az utóbbi 30 évben bevándorolt dél-amerikaiakkal (kolumbiai, venezuelai), a szegényebb karibi szigekeről (Dominika, Haiti) jöttekkel és a filipinókkal szemben. Ez utóbbiak végzik a fizikai munkákat. A bevándorlókat okolják mindig a bűnesetekért. A lakosság kb. 82 százaléka holland álllampolgár.    

A helyiekről

Jellemzően az indián, a fekete-afrikai és a fehér vér keveredett. A lakosság többsége a holland és a helyi papiamento nyelven (egy kreol nyelv) kívül tud angolul, és valamicskét spanyolul is. A vallásosok többsége katolikus. Erős az arubai patriiotizmus, de szereik Hollandiát és, amikor a holland foci csapat játszik, akkor ezerrel drukkolnak narancs színű mezekben. 

Az arubaiak szeretnek partizni, iszogatni, de nem jellemző, hogy keményen lerészegednének.

Turista etikett

 1. Arubán nem nézik jó szemmel, ha a nyaraló a strandon és a hotel területén kívül fürdőruhában császkál, vagy vasárnap miniszooknyában az üzletekben (egyébként lehet lazán öltözködni). 
 2. Kicsi sziget, itt az egymásnak ismeretlenek is köszönnek egymásnak az utcán (nyilván nem a főváros zsúfolt részein). Kövessük ezt a szokást.
 3. Ha helyi embert akarunk lefotózni, kérjünk erre előre engedélyt.
 4. Érdekes módon egyes éttermekbe a férfiak bemehetnek vacsorázni shortban, de farmernadrágban nem.

Látnivalók és programlehetőségek

Oranjestad, a főváros

Oranjestad Aruba fővárosa, amely egy kis, de szép és érdekes város a Karib-tenger partján. Az óvárosi részben található épületek színes homlokzatai és az Aruba szigetére jellemző holland építészeti stílus különleges látványt nyújtanak. A városban sok a turista, és a környező üzletek, éttermek és bárok miatt mindig van valami látnivaló és tevékenység.

Az Oranjestad-i kikötő a Karib-térség egyik legnagyobb és legfontosabb kikötője, amely nagyszámú hajóval kapcsolatban áll, amelyek a turisták számára kínálnak kirándulásokat a sziget körül. Az Aruba szigetén a Dushi Tera nevű hop-on hop-off buszjárat elviszi az utasokat a legfontosabb látnivalókhoz és strandokhoz, és lehetőség van a helyi szigettúrákra is.

Az Aruba Szövetségi Parlamentje és az Oranjestad Múzeum is megtalálható a városban, amelyek érdekes információkat és élményeket nyújtanak a látogatóknak az ország történelméről és kultúrájáról.

A városban számos szálloda található, és a környékén sok szép tengerpart is van, például az Eagle Beach, a Palm Beach és a Manchebo Beach, amelyeket a látogatók élvezhetnek a napozás és a vízi sportok kedvelői számára.

Guszti fotója

d.s. fotója

Hajós kirándulás a Palm szigetre

A hajós kirándulás a Palm szigetre Arubán egy nagyszerű élmény, amely során a látogatók felfedezhetik a sziget szépségeit, és élvezhetik a Karib-tenger nyugalmát. A hajókirándulás általában egy félnapos vagy egész napos program, amely során a hajó a Palm Beach-en található kikötőből indul.

Az utazás során a hajó általában megáll néhány helyen, hogy a látogatók élvezhessék a snorkeling és a búvárkodás élményét. Az ilyen helyek közé tartozik a korallok és a tengeri élőlényekkel teli Antilla roncsa, amely a világ egyik legnagyobb roncsa, és ideális hely a búvárkodásra.

Az utazás során a hajó általában megáll egy elkülönített részen a Palm szigeten, ahol a látogatók élvezhetik a homokos strandot és a tenger kristálytiszta vizét. Az üdülőhely kényelmes, napozóágyakat, napernyőket és strandbárokat kínál, így a látogatók teljes mértékben élvezhetik a pihenést és a tengerparti életet.

A hajókirándulás során általában ebédet is kínálnak, amely a helyi tengeri ételekből áll. A hajóban rendszerint van zuhanyzó, WC és fedélzeti zeneműsor is, így a látogatók kényelmesen érezhetik magukat az egész utazás során.

Arikok National Park

Az Arikok National Park Aruba déli részén található, és a sziget egyik legismertebb természeti kincse. Az 1,5 millió négyzetméteres terület a kaktuszok, sziklás hegyek és a trópusi növényzet otthona, és számos vadon élő állatfajnak ad otthont.

v. a. fotója

Az Arikok National Parkban találhatók olyan látnivalók, mint a Natural Pool, amely egy sziklák közötti medence, amelyet a tenger öntözött, a Fontein-barlangok, amelyek különféle barlangokat és ősi rajzokat tartalmaznak, valamint a Arikok-hegy, amely a park legmagasabb pontja, és kilátást nyújt a környező vidékre.

A parkban számos túraútvonal található, amelyekkel a látogatók felfedezhetik a területet. A túraútvonalak közé tartozik a csendes éjszakai túra, amely során a látogatók a sivatag éjszakai életének élővilágát láthatják, és a Gold Mill-régió túra, amely során az aranybányák és az ősi malomépületek maradványait lehet megtekinteni.

Az Arikok National Parkban számos szolgáltatás is elérhető a látogatók számára, mint például az információs központ, ahol a látogatók további információkat kaphatnak a parkról, a parkolóhelyek, a szemétgyűjtők és az öltözők.

Vannak itt barlangok is nagyon régi cseppkövekkel.

Hajóroncsok meglátogatása

Aruba a Karib-tenger egyik legkedveltebb búvárkodási helye, amely kiváló lehetőséget nyújt a hajóroncsok megtekintésére. Az alábbiakban néhány hajóroncsról lesz szó, amelyek megtekinthetők Arubában:

    SS Antilla: Az Antilla a világ egyik legnagyobb hajóroncsa, amely a második világháború idején süllyedt el. Az Antilla Aruba partjainál található, és búvárok által látogatható.

    Pedernales: A Pedernales egy másik hajóroncs, amely a második világháborúban süllyedt el. Az olajszállító hajóroncs az Aruba partjai közelében található, és a víz alatti élővilág otthonául szolgál.

i. cs. fotója

    Jane Sea: A Jane Sea egy 120 láb hosszú hajóroncs, amelyet 1988-ban süllyesztettek el, hogy létrejöjjön az Aruba első mesterséges búvárhelye.

    SS California: Az SS California a második világháború alatt süllyedt el Aruba partjainál. A hajóroncs megtekintése kiváló lehetőséget nyújt a búvároknak, hogy közelebbről is megismerjék a történelmet.

    Malmok: Az Malmok egy népszerű hajóroncs Aruba partjainál. A hajóroncs belsejében élőkorallzátony található, amely gyönyörű és színes élményt nyújt a búvároknak.

Dzsip szafari

Az Arubán tartott dzsip szafari egy izgalmas és élménydús kalandtúra, amely lehetőséget ad a látogatóknak, hogy felfedezzék a sziget legelragadóbb természeti látványosságait és a helyi kultúrát. A dzsip szafarik több különböző útvonalon is elérhetők, és általában fél vagy egész napos programok.

Az útvonalak általában az Aruba belső részére vezetnek, ahol a látogatók megismerhetik a kaktuszokkal tarkított sivatagokat, a sziklás hegyeket, a kanyonokat és a homokos partokat. Az útvonalakon általában van lehetőség a vezetői feladatok megosztására, így mindenki kipróbálhatja a dzsip vezetését.

l. b. fotója

A dzsip szafari programok általában tartalmazzák a felszerelést, mint például a sisakokat és a biztonsági öveket, az útiköltséget, az útmutatókat és a szállítást az indulási ponttól a dzsip szafari területéig. Az út során megállnak olyan helyeken is, mint például az Aruba legmagasabb pontján, ahol a látogatók elképesztő kilátást élvezhetnek a környező vidékre.

Az Aruba dzsip szafari programok általában barátságos és szakértő útmutatókkal rendelkeznek, akik készségesen válaszolnak a látogatók kérdéseire, és sok érdekes információt osztanak meg az Aruba szigetének történelméről, kultúrájáról és élővilágáról.

Hajós kirándulások

Aruba számos különböző hajókirándulást kínál, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a sziget csodálatos strandjait és a Karib-tenger környező szigeteit. Az alábbiakban néhány hajókirándulás típusát és lehetőségét foglaljuk össze Arubában:

    Sznorkeling kirándulások: Az Aruba környező vizeiben található élő korallzátonyok és különféle tengeri élet lehetővé teszik a látogatók számára, hogy élvezhessék a snorkeling élményét. A kirándulások során a hajó megáll néhány helyen, hogy a látogatók élvezhessék a víz alatti életet és a Karib-tenger kék tengerét.

 Kétnapos kirándulások a környező szigetekre: Az Aruba környező szigetei, mint például Curaçao, Bonaire és Saba, gyönyörű tájakat és látványosságokat kínálnak. A hajókirándulások lehetővé teszik a látogatók számára, hogy két napos utazás keretében meglátogassák ezeket a szigeteket, és élvezzék a kulturális élményeket és a szépséges strandokat.

    Naplemente kirándulások: Az Aruba gyönyörű naplementéi minden látogató számára felejthetetlen élményt jelentenek. A hajókirándulások során a látogatók élvezhetik a naplementét a Karib-tengeren, miközben vacsoráznak és élvezik a hajó fedélzetén lévő zenét és táncot.

 Hajóroncsok kirándulások: Aruba szigete több hajóroncsot kínál a búvároknak és a snorkelereknek, akik érdeklődnek a történelem és az élővilág iránt. A hajókirándulások lehetővé teszik a látogatók számára, hogy közelebbről megismerjék ezeket a hajóroncsokat és élvezhessék a búvárkodás és a snorkeling élményét.

Strandok

Kedves strand! Folyton Rád gondolok. - c.a.

 • A sziget keleti partszakaszait szinte folyamatosan éri a szél. A hullámos víz és a védtelen öblök népszerűek a kite szörfösök körében.
 • A sziget északi részén az óceán elég vad és lényegében itt alkalmatlanok a strandok a fürdésre.
 • Sznorkelezéshez ezek a strandok jók: Arashi, Boca catalina, Malmok, Mangel Halto.Druif Beach
 • Aruba strandjain tilos a nudizmus

,, A Palm Beach és az Eagle Beach a leghíresebb strandok Arubán, oszt mi - ránk jellemző módon - pont nem ezeket választottuk, hanem a kevésbé ismerteket, ahol kevés emberrel kell a homokfövenyen osztozkodni a strandon. Autót béreltünk, hogy felfedezzük ezek a nyugis strandokat. Oranjestadtól fél órányi távolságra fedeztük fel a Baby Beach-et. Csodaszép. Lassan mélyül a víz, s emiatt special sok kisgyermekes család tanyázott. A sziget déli részén, nNem messze a Baby Beachtől fekszik a Rodgers Beach, ami a hétvégén a heliyek nagyon kultiválnak, ami jelzi azt, hogy milyen szuper hely. Aztán jött az Arashi Beach, ahol rajtunk kívül tán csak négyen-öten voltak. Csodásak itt a korallok." (aji, 2017)

Baby Beach

Baby Beach Arubán egy mesés homokos strand a sziget déli részén, mely az egyik legnépszerűbb turistacélpont a helyiek és a látogatók körében egyaránt. A strand homokja finom és fehér, a kristálytiszta víz pedig zöldeskék színű, ami igazán csodálatos látványt nyújt.

A strand neve a sekély vízről kapta, melynek mélysége mindössze 0,3-0,6 méter. Ez miatt a Baby Beach különösen népszerű kisgyermekes családok számára, akik biztonságosan élvezhetik a fürdőzést a sekély vízben.

g. m. fotója

A strand felszereltsége kiváló, többek között kényelmes napozóágyak, napernyők, zuhanyzók, mosdók és éttermek állnak a látogatók rendelkezésére. A part menti éttermekben a látogatók élvezhetik az ízletes helyi ételeket és italokat a mesés kilátással a tengerre.

Baby Beach számos szabadidős tevékenységet is kínál, mint például a búvárkodás, a snorkeling és a vízisportok, mint például a vízisí és a jet ski. A strand környéke csodálatosan szép tájat és vadon élő állatokat kínál, így azok számára is ideális, akik szeretnék felfedezni a környék természeti szépségeit.

Eagle Beach

Az Eagle Beach Aruba legismertebb és legnépszerűbb strandjai közé tartozik, és az egyik legjobb tengerparti úti cél a Karib-térségben. Az Eagle Beach hosszú, homokos partszakasza, gyönyörű, kék és zöld színű tengerrel, valamint pálmafákkal és székekkel rendelkezik, amelyeket a látogatók élvezhetnek a napozás és a pihenés közben.

A strand védett helyen található, és az északkeleti szél miatt a víz és a homok szinte mindig tiszta. A homok finom és fehér, és egyedülálló tulajdonsága, hogy nem tapad az emberek testére, így kellemes érzést nyújt a strandolóknak.

cs. a. fotója

Az Eagle Beach többek között vízi sportokat is kínál, például a jetski, a parasailing, a szörf és a kajak. Emellett számos strandbár, étterem és szálloda található a közelben, így az itt eltöltött idő kellemes és kényelmes lesz.

Az Eagle Beach Aruba kiváló úti cél azok számára, akik szeretnék élvezni a Karib-térség homokos strandjait, a kristálytiszta tengervizet és a pihenést. A sziget egész évben kellemes időjárást kínál, így bármikor látogatható.

Manchebo Beach

A Manchebo Beach Aruba déli partján található, és a sziget egyik legszebb strandja. A homokos partszakasz hosszú és széles, a tenger pedig kék és zöld színű, kristálytiszta. A strandot pálmafák és az Aruba jellegzetes divi-divi fái szegélyezik, amelyek látványa mesés.

A Manchebo Beach ideális hely azok számára, akik szeretnének elvonulni a város zajától és a tömegtől, és egy nyugodt, csendes helyen pihenni. A strand látogatói között azonban vannak olyanok is, akik aktív pihenést kedvelnek, és kipróbálnak néhány vízi sportot, mint például a szörfözés, a kajakozás és a snorkeling.

A strand közelében található számos étterem, kávézó és bár, amelyek friss tengeri ételeket, trópusi koktélokat és más finomságokat kínálnak a látogatóknak. Emellett a Manchebo Beach-en található az egyik legjobb szálloda a szigeten, amely wellness programokat, masszázst és más kényeztető szolgáltatásokat kínál.

Palm Beach

Palm Beach Aruba északi partján található, és az egyik legnépszerűbb strand a szigeten. A homokos partszakasz hosszú és széles, és a kristálytiszta tenger kék és zöld árnyalatai teszik még varázslatosabbá a látványt.

A Palm Beach ideális hely azok számára, akik szeretnének napozni, úszni, vagy részt venni a különböző vízi sportokban. A strandon lehetőség van jet-ski, parasailing, banánhajózás és egyéb tevékenységekre is. Emellett a Palm Beach az egyik legjobb helyszín a naplemente megfigyelésére, ami különösen romantikus és lenyűgöző élményt nyújt.

b. v. fotója

A Palm Beach közelében számos étterem, bár, üzlet és szórakozóhely található, amelyek színes és éjszakai életet kínálnak azok számára, akik szeretnének kikapcsolódni és szórakozni. Az itt található szállodák mindegyike magas színvonalú, és számos szolgáltatást kínál, mint például a wellness programok, a fitnesz központok és a medencék.

A Palm Beach Aruba látogatói között sok a turista, és a strandon gyakran találkozhat különféle nemzetiségű emberekkel, ami egy különleges és érdekes élményt nyújt.

Renaissance Island

Ez egy magánsziget, ahol található a Flamingo Beach-nek nevezhető strand. Az ott látható rózsaszín flamingók miatt nevezik így a strandot.

u. a. fotója

Motorcsónakkal viszik a látogatókat a szigetre, aminek a Renaissance Aruba Resort a tulajdonosa. A hotelvendégek számára a strand látogatása ingyenes, másoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlni. 100 dolcsiért egy napot tölthetnek azok, akik nem hotelvendégek. Ne gondoljuk, hogy odaállítunk a hotelhez és azonnal kapunk a szigetre belépőt. Korlátozzák az egyidejű látogatók számát. Érdemes előre foglalni. Sokan vannak, akik befizetnek egy hoteléjszakát, hogy biztos legyen a strand meglátogatása. Gyerekek látogathatják a szigetet, de újabban a strandra nem mehetnek, tán mert nem akarják, hogy a flamingókkal a kicsik felelőtlenül bánjanak.  

A motorcsónakok a Renaissance Hotelből közlekednek a szigethez. 15 percenként indulnak a csónakok. A flamingók hozzá vannak szokva az emberek közelségéhez. Még a tenyerünkből etethetjük is őket, bár gyakran lehetőleg nem törődnek az emberekkel (főleg amikor jóllaktak). Van egy automata, amiből vehetünk olyan ennivalót, amit a flamingó szeret és, ami nem veszélyes az egészségére. A strandon egész nap lehet szimplán strandlni is, hiszen vannak napozóágyak, napernyők, vécé, bár, étterem. A szigetreggel 7-től 18 óráig van nyitva. A hét egy napjára a hotelben be lehet fizetni privát tengerparti vacsorára. Ez nagyon romantikus élmény.  

Olvasmányos linkek

"Amellett, hogy minden szállodának van három-négy étterme, bisztrója, még száz, úgynevezett nemzetközi étterem igyekszik kicsalni a nyaralók pénzét, nem beszélve a fastfood-ok végeláthatatlan soráról, amelyek gasztronómiai szeméttel látják el az ilyesmire éhező töméntelen amerikait. Amennyit tíznapi, relatíve aktív étteremteszt után mondhatok: helyi specialitásban verhetetlenek a fiúk, egyáltalán nem öntenek le mindent csípős karibi generálszósszal, amitől csak égne az ember pofája, hanem éppen ellenkezőleg, a rafinált ízek és a különleges, ámde nemes alapanyagok harmóniája, hogy ne mondjam, orgiája a menü. Van rák, kagyló, languszta, polip, tinta- és igazi hal, meleg égövi zöldségek és gyümölcsök, minden ehető állat húsa, tészták, ötféle kenyér, fűszervajak, csuda-szószok, rizs, mindenféle lepény, közte lepényhal is. Aki szeret enni, annak Arubán a helye, ráadásul nem igaz, hogy a meleg elvenné az étvágyat." forrás


"A sziget szerintem a tengeri sportok szerelmeseinek egy igazi paradicsom, habár a szárazföldön is sok érdekes felfedeznivaló van. Több, nagyszerű tengerpartjuk van, ezek közül az egyik legismertebb a Baby Beach, ahol a víz olyan sekély, hogy egészen kicsi gyerekeknek is ideális szórakozóhely. (Persze innen ered is a név :) Aruba szinte minden partja alkalmas a vízipipás búvárkodásra, de akik még izgalmasabb élményre vágynak a víz alatt, azoknak a "reef and wreck diving" (zátonyokat és hajóroncsokat látogató búvárkodás) a válasz. Mivel szélcsend szinte sosincs - ami nagyon-nagyon kellemes hőérzetet biztosít -, Aruba a szörfösök és kite szörfösök ("sárkányszörfösök??" - tudja valaki, ez hogy van magyarul?) egyik nemzetközileg is kedvelt célpontja." forrás


,, A hét folyamán bejártuk az egész szigetet, volt hogy stoppoltunk, volt hogy buszoztunk, gyalogoltunk vagy épp valaki megállt mellettünk az autójával és felajánlotta, hogy elvisz minket. Biztosan állíthathjuk hogy a sziget elnevezése igazán passzol rá, mindenki csak úgy emlegeti One Happy Island. A részletes programról vlogok készülnek, amiket sorban belinkelek majd ide a blog végére, tehát a programjainkról csak röviden:

Első nap azonnal a California Világítótoronnyal indítottuk a napot, majd visszasétáltunk Oranjestadba a part mentén. A legszebb part - bár az összes szinte ugyanolyan gyönyörű - az Eagle Beach. Később a hét folyamán elstoppoltunk Conchi-ba megnézni és fürdeni a sziklákkal övezett természetes medencében, láttunk repülőket szinte a fejünk fölött leszállni, és egy aloe vera farmot (Aruba egyik ikonja), vacsoráztunk egy kolumbiai étteremben és igyekeztünk az erős szél ellenére drónozni is picit, bár ez igazán nagy kihívás volt.

Amit külön kiemelnék, az azt hiszem a Pillangó Farm volt, egyszeri belépővel a hét folyamán korlátlanul látogatható, és igazán csodálatos hely. Pillangók röpködnek szabadon mindenhol, és aki igazán koránkelő, az részt vehet a reggeli meditáción is.

Na és a flamingók... Tehát, amint ígértem, leírom hogyan is látogathatók. Két lehetőség kínálkozik az érdeklődők számára, egyik sem olcsó, de mi nagyon élveztük, főleg azért mert a hét többi részében nem hotelben laktunk napozóággyal a parton. Az egyik opció, ami picit rizikósabb, kora reggel megérkezni a Renaissance Aruba Resort & Casino-ba, és venni egy DAY PASS-t, azaz napi jegyet. Ennek az ára 110$ körül mozog. Az ár magában foglalja a transzfert a magán szigetre, egy napos ott tartózkodást és egy ebédet. Mi viszont a másik opció mellett döntöttünk, foglaltunk egy éjszakát a hotelben. Így 2 napot tölthettünk a szigeten, igaz ebéd nélkül. A szoba ára viszont szinte ugyanannyi volt, mint 2 db DAY PASS ára, tehát ha nem egyedül utaztok, akkor mi ezt az opciót ajánljuk nektek. Jobban megéri picit, a szoba pedig nagyon kényelmes volt! (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Flamingó - a.m. fotója

Figyelmeztetés: Ne lépjél a korallokra. Ne fosszad meg a tengert attól, ami az Övé. - k.m. fotója

v.l. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Nord-east, 2022. 10. 13. 18:24
A strandok szuperek,viszont sehol nincs zuhanyzó.Állandóan fúj a szél.
Drága minden(egy retúr buszjegy Oranjestad-Eagle beach 6 usd).Egyszer meg lehet nézni


Kacsa, 2017. 11. 03. 07:06
Mivel érdemes eljutni a repülőtérről Eagle beachre,


Úti kritikus, 2014. 08. 07. 09:16
Kedves Sunedy!
A honlapunk turistáknak próbál hasznos támpontokat adni, kevésbé tudunk információkat nyújtani olyanoknak, akik dolgozni, letelepedni akarnak egy adott országban.

Persze próbálunk segíteni Neked is! Szóval Aruba sokkal fejlettebb, turistásabb, nagyon amerikaias a sok kaszinóval, "Floridás", és feltehetően több munkalehetőség kínálkozhat, mint Curacao-ban. Curacao viszont az olajkincse miatt sok fejlesztésben van benne, és emiatt ott is kínálkozhatnak álláslehetőségek. Aruba sokkal kisebb, mit Curacao. Üzleti lehetőségek dolgában nem vagyunk tájékozottak.


Sunedy, 2014. 08. 06. 13:55
Sziasztok!
októberben szeretnénk pár hónapra Arubára utazni, tudna valaki olcsó helyi szállást ajánlani, nem feltétlen szállodára gondolunk,kivehető lakás vagy bármi. Szerintetek Curasao vagy Aruba élhetőbb hely-e és van e valakinek információja üzleti lehetőségekről, miből lehet ott megélni, hogy lehet kintmaradni? Esetleg milyen áron lehet venni egy kisebb hajót? Minden érdekelne, ha tud valaki segíteni.
előre isköszönjük.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon