ÚTIKRITIKA.HU / Saint Lucia


hirdetes
BEVEZETŐ | | | |


útikritikák


Saint Lucia

Saint Lucia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Étkezés | Szórakozás | Közbiztonság | Strandok | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Soufriére városka és hátterében a szigetország fő nevezetessége, a Piton-hegyek - m.s. fotója

Saint Lucia dióhéjban

 • Saint Lucia, avagy St. Lucia a Kis-Antillákhoz tartozó független szigetország. Saint Lucia az úgynevezett Szél felőli szigetek (Windward Islands) második legnagyobbja.
 • A francia Martinique és a brit St. Vincent között helyezkedik el. Fővárosa: Castries.
 • 620 négyzetkilométeres területe tele van buja trópusi növényzettel, csodaszép sziget. Lakosság: 185,700 (2023-as adat)
 • Szuper a klímája, azaz egész évben megfelelő a nyaraláshoz. Június és október között van az esős évszak, de ilyenkor az a jó, hogy az esőerdők színei még látványosabbak, az vízesések és a folyók telítettebbek vízzel.
 • Saint Lucia 1814-től volt brit gyarmat és 1979-ben vált függetlenné. A sziget tagja a (brit) Nemzetközösségnek.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum Saint Lucia meglátogatásához 90 napnál rövidebb tartózkodáshoz.
 • Évente 400 ezren látogatnak a szigetre. A látogatók egynegyede csupán néhány órát tölt itt el, az óceánjárókról kiszálló kirándulóként.
 • Baloldali a közlekedés.
 • Angolos-amerikaias kiejtések: szen lusa vagy szen luszíe, ha a latin hátteret akarjuk hangsúlyozni, akkor úgy, ahogy az olaszok, spanyolok ejtik ki: szen lucsiá
 • 100 ezer dollárért vehető állampolgárság, és még azt sem várják el, hogy az új állampolgárok ott éljenek vagy egyáltalán ellátogassanak a szigetállamra. A tőkenyereség-adó ez esetben is 0%, de a társasági adó már 30%.
 • Átlagos havi nettó fizetés (2021-ben): 414 ezer forintnak megfelelő helyi pénz

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nagyon szépek a tájak
 2. Barátságosak a helyiek, és tündéri, hogy folyton a szigetük iránti hatalmas szerelmüket hansúlyozzák a látogatóknak.
 3. Az Espoir nevű apartmanunk csodás fekvése
 4. Olcsó a távolsági buszok viteldíja
 5. A Pigeon Island természetvédelmi terület
 6. A Twin Pitons között a Sugar Beach, avagy ahogy még nevezik Jalousie Beach
 7. Kevés olyan karibi szigetet láttam, ahol ennyi szép öböl látható, no persze a Marigot nevő a fő sztár.
 8. Meglátogattunk egy kókuszültetvényt, ahol rácsodálkoztunk, hogy mennyi fajta van és mennyi mindent lehet belőle alkotni.

Nem tetszett

 1. Kifogtunk sok esős napot
 2. Minden import áru, élelmiszer baromi drága
 3. Nem fogadják el az itthoni jogosítványt és ott kell kiállíttatni valami ideigleneset
 4. A baloldali vezetés
 5. A bazilikát disszonánsan nagyra és magasra építették. Nem való ilyen méretű ide, szerintem.
 6. A szamár-show egy pitiáner program.

Vélemények

Igazából az első három célállomástól vártam az extázist, de ez a sziget nagyon csodálatos volt. Búja természet, kis települések, békés partok. Itt található két hegy, ami a formája miatt a Pitonok nevet kapta, mert olyan, mint egy kígyó két foga. Az idegenvezetőnk talán itt volt a legjobb, mert itt volt egy kis reggeli is, volt egy kis hajózás egy eldugott partra. A sofőr kicsit hajazott a Feketék fehéren Latrell-jére. Szinte minden második embernek köszönt vagy váltottak pár szót pirosnál. A cég neve: Cosol tours (2022)


"Gyönyörű sziget. A szigetek közül talán a leghegyesebb. 617 négyzetkilométer, 174000 lakossal. Kiszállás után megnézve a kikötőben szolgálatukat ajánló taxisofőrök és egyéb ajánlkozók javaslatait egy kis motoros hajóval alkudtunk meg. A hajócskán 10 turista volt, a hajósok angolul beszéltek, amit egyik turista társunk fordított franciára. Nekünk az angol megfelelt. A sziget mellett hajózva gyönyörködtünk a csodaszép domborzatban, növényzetben, a luxus villákban (pl. Mick Jagger házában). A ketté hasadt vulkán (Piton) jellegzetessége a szigetnek, felejthetetlen. Ott kikötöttünk és egy terepjáró vitt a sziget belsejébe. Megnézhettünk egy működő vulkánt. Lehetett a hegy oldalából kifolyó kb. 42 fokos patakban fürdeni, iszapfürdőzni, ezt főleg a hölgyek kultiválták. Azt mondták, hogy ettől rendkívül finom lett a bőrük. Az iszapot két nap után sikerült lemosni. Volt meleg vizű vízesés, ami alá be lehetett állni. A dzsungel szép érdekessége leírhatatlan. A virágzó fák, különleges pálmák stb. Visszafelé a hajó rövid időre kikötött a szerelmesek kapujánál, ami egy természetes kőkapu a tengerben. Aki átúszik alatta, pláne ha megcsókolja a párját, örökké tart a kapcsolata.

A korlátlanul fogyasztható grog nélkül is kitűnő hangulatban hajóztunk a jellegzetesen kék, langymeleg Karibi-tengerben a nagy hajóig. (Ez a felébe sem került a hajón foglalható fakultatív útnak.)" (L. Csaba, karibi hajós élménybeszámolójából, 2014)

k.a. fotója

"Utólag egy percig sem vitatkoznánk azon, hogy vajon tényleg St. Lucia volt-e a legimpozánsabb desztináció az általunk meglátogatott karib-tengeri szigetek közül." forrás

"A karib-térségben kevés olyan sziget van, ahol a táj ennyire izgalmas. Itt vannak ugyebár a vulkanikus Piton-ok, az Unesco természeti világörökségének a helyszínei. A szigeten sok a hegy, de elég jól bejárhatók, és vonzó az esőerős sziget belsők. St. Lucia előnye, hogy a tőle délre eső több szigethez képest nincs túlfejlesztve, bár a sok hotelépítkezés bizony változtathat hamarosan ezen az előnyös helyzeten. A jó hotelek közül a,legjobb a Rodney Bay, mert kellemes, alacsocs építmény és ott van a legszebb strand. A szigeten azért van még sok romantikus, kis hotel. Azért strandok vonatkozásában St. Lucia karibi viszonylatban nem szuper. Hátrány még, hogy nagyon hosszúak a repülőtéri transzferek (akár másfél óra), valamint a sziget karibi viszonylatban az átlagnál csapadékosabb. (2015)"

Repülés

A téli menetrendjében a német Condor légitársaság Frankfurtból repül non-stop Saint Luciára. Repülőjegy fpoglalás itt.

Szállás

Mick Jagger villája (Ne keresse a Booking.com-on.) - f.k. fotója


Közlekedés

Saint Lucia közlekedése főként közúton történik, és autókölcsönzéssel, illetve taxival lehet a legjobban közlekedni. Az autókölcsönzési lehetőségek különféle árkategóriákban elérhetőek, és ajánlott előre foglalni, különösen a turistaszezonban. A taxi szolgáltatások árai változóak lehetnek, ezért ajánlott előzetesen tájékozódni az árakról. A helyi buszok is elérhetők, azonban ezek nem rendelkeznek szabályos menetrenddel és időnként nem megbízhatóak. Hajók is közlekednek az egyes partszakaszok között, és lehetőség van szigetek közötti utazásokra is.

Érdemes körültekintőnek lenni a közlekedés során, mivel Saint Lucia utakon gyakran előfordulhatnak mély gödrök és kátyúk. Továbbá az utak keskenyek és kanyargósak lehetnek, így az autóvezetőknek különös figyelmet kell fordítaniuk a közlekedésre. Ajánlott továbbá a GPS navigáció vagy térkép használata, mivel az utak nem mindig jól jelöltek és megfelelően táblázottak.

Iránytaxis mikrobuszok - m.i. fotója

Étkezés

A szigeten persze maradhatunk a nemzetközi szokványos étkek fogyasztásánál, hiszen erre van bőven lehetőség. Az ínyencek azonban bizonyosan kipróbálják a helyi konyhát, aminek a rengeteg, csak a szigeten található fűszerféle használata ad sajátosságot. A sok finom friss hal és tenger gyümölcsei mellett a helyi konyhában erős a disznó- és csirkehús jelenléte. A helyi konyhában keverednek a fekete rabszolgák által kitalált étkek és a francia, angol konyha hagyományai. Nagyon jó a szigeten nőtt trópusi gyümölcsök. Hatalmasak a mangók és lédúsak a maracuyák.

bébé fotója

Bár Saint Lucia kicsi, ehhez képest elég nagy az éttermek választéka.

Szórakozás

A szigeten jó sok szórakozóhely van, persze karibi jelleggel. Sok helye a partokon találhatók hangulatos strandbárok. Külön megemlítjük Gros isletnél a legendás, péntek esti utcai bulit, aminek ez a neve: Friday Night Jump up.

Közbiztonság

Előfordult az elmúlt években egyszer-kétszer az óceánjárókról kiránduló turisták kirablása. A haramiákat az ékszerek, mobiltelenofok, videófelvevők érdekelték. Ne aggassunk magunkra értékeket. Alapvetően nem rossz a szigeten a közbiztonság, de néhány kábítószerfüggő helyi legény könnyen rablásra vetemedik, hogy szenvedélyének hódolhasson.

"A kaptárból ugyanis annyi szakadt, koszos, testi fogyatékos koldus mászott elő, hogy az még egy horrorfilmeken edzett gyomornak is sok. Ráadásul a központban lézengő zombik egyszerre kezdték el magukat a táplálék (vagyis a jómódúnak hitt két fehér turista) irányába vonszolni. Mivel a szép szó ilyenkor általában mit sem ér, gondoltam egyiküknek odaadom a zsebemben lévő néhány aprót, hogy a többi kéregetővel már ne kelljen foglalkozni. Sajnos ez közel sem volt elég. A csürhe követett minket a boltba, megvárta míg váltunk pénzt, majd folytatta a kéregetést, néha akár az utca másik oldaláról üvöltözve. Ennyire agresszív lejmolással (kéz megfogása, behajolás a kocsiba, stb.) még soha nem találkoztam."forrás

Ez egy ,,szuvenír rendőr", aki a bolt áruinak megvásárlása céljából tartóztatja fel a járókelő turistákat.  (Micsoda hülyeség.) - b.e. fotója

Strandok

Saint Lucia a strandok vonatkozásában tág, vegyes választékot képes nyújtani. Vannak képeslap minőségű, pálmafás homokos strandok, esőerdős hátterű kis, magányos öblök, hullámok által folyton vert stramdok a keleti partokon.  

A sziget legnépszerűbb strandjai közé tartozik az északi parton fekvő Reduit Beach. A hosszú, fehérmokos strand festőien terül el a Rodney-öböltől a Pidgeon szigetig. E part egy szakaszán (Gros Islet) található a karib térség egyik legmenőbb jachtkikötője.

Gros Isletttől délre van egy csomó hotel, a strand északi részét a heliyek frekventálják. 

Nyugis strandolós hely Pidgeon-sziget, ami vizi taxival lehet elérni.

A nyugati parton a Reduit Beachen kívül van még több festő strand: pl. a Choc Bay és a La Brelotte Bay. Csodás a domok által ölelt Marigot Bay. 

Marigot-öböl - g.t. fotója

Piton-hegyek

A Piton-hegyek Saint Lucia legismertebb és leglátványosabb természeti látványossága. Az UNESCO Világörökség-listáján is szereplő hegyek a Karib-térség egyik legmagasabb pontjai, a tengerparttól közel 800 méter magasra emelkednek. A Gros Piton és a Petit Piton néven ismert hegyek vulkanikus eredetűek, és a környékbeli hegyvidéki területekkel együtt az üdülőhelyek közötti legfontosabb turisztikai célpontok közé tartoznak. A hegyek túrázók számára is kedvelt úti cél, azoknak ajánljuk, akik szeretik a kihívásokat és az aktív kikapcsolódást.

A Petit Piton (Kis piton) - m.s. fotója

Programlehetőségek

"St. Lucia szigetén található a világ egyetlen olyan vulkánja, amelynek kráterébe autóval is be lehet hajtani. Az erőteljes kénszagot kibocsátó Sulphur Springs összességében nem egy nagy durranás, néhány órás kikapcsolódásnak azonban megteszi. A kráterben levetítenek nekünk egy ismeretterjesztő kisfilmet a jelenleg éppen alvó vulkán keletkezéséről és működéséről, viszont a lényeget, a lent fortyogó cumót egy pár évvel ezelőtti baleset óta nem lehet közvetlen közelről megtekinteni. (2008)" forrás

Helyiekről

Saint Lucia lakossága különböző etnikumokból áll. Az afrikai, az európai és az indiai népesség aránya körülbelül egyenlő.

A szigetlakók leginkább a kultúrájukban, hagyományaikban és életmódjukban tükröződnek. A különböző etnikumokból származó emberek kultúrái és szokásai keverednek és egymástól tanulnak. Az afrikai és a karibi kultúra fontos részét képezi az ének, a tánc, az ünnepek és a vallásos szertartások.

A saint lucia-iak általában nyitottak és barátságosak. Az emberek hagyományosan értékelik a családi kapcsolatokat, a közösséget és a vallást. A reggae és a calypso zenék különösen népszerűek Saint Lucián. Az angol a hivatalos nyelv, de sokan beszélnek kreolt is. A helyi konyhában a tenger gyümölcsei és a helyi gyümölcsök, mint például a banán és a papaya dominálnak. A Saint Lucia-i rum és a helyi sörök szintén nagyon népszerűek.

Fura alak - k.a. fotója

Dominóznak - bébé fotója

Olvasmányos linkek

,, St. Lucia Kanye West és Kim Kardashian kedvenc nyaralóhelye, és elvarázsolta Gwyneth Paltrow-t is, aki blogján osztotta meg képeit." forrás


,, Saint Lucia adja a világon az egy főre eső legtöbb - egészen pontosan kettő - Nobel-díjast.
Frankofon ország ennek ellenére a brit nemzetközösség tagjaként a hatalmat a mindenkori brit uralkodó gyakorolja.
Mivel olyan gyakran cserélt gazdát, a szigetet a ,,Nyugat-Indiák Helénájaként" is ismerik.
A Sziget fesztivál egyik idei fellépője Amy Winehouse is itt próbált megszabadulni mindenféle függőségeitől. (Sikertelenül. Ja, és azóta meg is halt, de ez nem a sziget hibája.)
A Piton-hegyeket, a sziget jellegzetes tájképét adó ,,ikreket", a Gros Pitont és Petit Pitont az UNESCO természeti világörökség részévé nyilvánította.
A szigetlakók a francián alapuló antillai kreolnyelvet használják ma is, amit patois-nak hívnak.
A Kis-Antillák Szélfelőli-szigetcsoportjának ívében fekvő karibi szigetállam lakosságának 2%-a rasztafari hívő.
A sziget buja vegetációjának egyik különlegessége a világ 5 legszebb fája között nyilvántartott, a Pillangósvirágúak családjába tartozó Poinciana Delonix, amit tűzvirágfának is hívnak." forrás


,, Az ország egyetlen nemzetközi reptere a Hewanorra International Airport ami a sziget déli csücskében, a fővárostól 30 km-re helyezkedik el. Az országba a British Airways és a BWIA West Indies Airways társaságokkal közvetlenül lehet eljutni, míg ha Majna-Frankfurtból indulunk, Barbadoson át kell szállni.
Saint Lucia útjainak hossza 1210 km, ebből 63 km aszfaltozott, de ezeket rendszeresen felújítják, ha a vihar tönkre tenné és az aszfalt nagyon jó minőségű!
A közlekedés egyébként bal oldali, hasonlóan Nagy-Britanniához. Az utak többsége kétsávú, viszont szűkek, néha féltünk, hogy most hogyan férünk el. A hegyi utakon ment rendesen az előredudálás :) Mi éppen egy őrült sofőrt kaptunk, de a vezetési stílus bizonyára ott is egyénfüggő.
A legfontosabb kikötők: Castries, Cul-de-Sac és Vieux-Fort- nál találhatók. Ebből mi kettőt láttunk az autóból. Idegenvezetőnk bőszen magyarázta, hogy itt kapható a legfinomabb hal, aki a legjobb minőséget akarja, az már korán reggel kijön ezekbe a kikötőkbe. Hát bár megkóstolhattam volna azt a halat!

Fővárosa Castries, ami egyben a legnépesebb település is. Őszintén megmondom, hogy az én tetszésemet annyira nem nyerte el. Bár a hotelesek nem engedtek minket kiszállni a buszból, ezért szintén csak menet közben vethettünk rá pár pillantást miközben az egyik hotelból mentünk át a másikba.
Innen nem messze található egy érdekes, kő híd is, ahol állítólag a Karib-tenger kalózainak egyik jelenetét is forgatták." forrás

Castries felhős ég alatt - t.m. fotója 

,, Saint Lucia: Látványos hegycsúcsok és dús, zöld esőerdő találkozik a hihetetlenül azúrkék tengerrel. Porcukor finomságú, hófehér, homokos tengeröblök, rejtett strandok - ideális tengerparti nyaralásra, vagy akár nászútra.
A hőmérséklet itt szinte állandó - egész évben 27-29C körüli meleg van. Az első bekezdésben részletezett okok (na meg a kiváló szállodák és éttermek miatt is) a szigetet nyolcszor választották a világ legjobb nászutas-desztinációjává.

Az ide érkező turisták jelentős része karibi hajós körúton vesz részt, azaz mindössze egyetlen napra száll ki a szigeten, hogy annak valamely kis darabját, látnivalóját megismerje. Pedig St Lucia bőségesen kínál látnivalót. Aktívaknak, pihenni vágyóknak, természetkedvelőknek vagy akár ínyenceknek is. A sziget kultúrájában (és konyhájában) keverednek az őslakosok, a britek, a franciák, valamint a behurcolt afrikaiak hagyományai és szokásai, elegendő kóstolnivalót adva ezáltal egy hosszabb nyaralásra is. " forrás


,, St. Lucia minden visszásságaival együtt is az egyik legszebb és legkellemesebb karibi sziget. Nekem személy szerint a kedvenc helyem, ahova rendszeresen visszatérek, mert az emberek nagyon kedvesek, segitőkészek, lazák. Még nem érte el az a turista áradat, amitől élvezhetetlen és drága lenne. A sziget biztonságos, a táj és a strandok változatosak. Aki csak teheti, menjen el megnézni, mert nem fogja megbánni. (2016)" forrás


,, A lassan megszokottá váló káosz után St. Lucián meglepően olajozottan működtek a dolgok. A megbeszélt transzferes ott várt a reptéren, találtam bankot, amely ráadásul nyitva is volt. Kifejezetten jó minőségű úton haladtunk a fővárosi vendégház felé.

Mint a térségben általában, ezen a szigeten is a főváros a legkevésbé érdekes.
Csak azért foglaltam itt szállást egy éjszakára, hogy ha esetleg késik a gép vagy bármi gikszer van, és nem tudok továbbutazni, legyen hol aludnom.

Először dél felé vettem az irányt, a már szinte giccsesen festői Soufriére-be. Színes házaival, kedves kis öblével, a háttérben magasodó Pitons hegységgel igazi képeslapra való városka. Közelében egy botanikus kertet is találni néhány gyógyvizes medencével. (2016)" forrás,, Ahogy közeledtünk Saint Lucia kikötőjéhez, messziről látszott, hogy ez sokkal összeszedettebb sziget, mint Antigua és Barbuda.  A hegyoldalakról takaros házak figyelték a tájat, színes autóforgatag kanyarodott a szerpentineken. A kikötőt pedig egyenesen csinosnak mondanám. Szépen parkosított területen, átgondolt elrendezésben sorakoztak az üzletek.

A 180 ezer lakosú sziget mindössze 620 km² területű. Meredek vulkanikus hegyek borítják, némelyik még működik is. Igaz, az utóbbi kétszáz évben nem tört ki egy sem. A fő attrakció az UNESCO világörökség listáján is szereplő Piton hegyek, ami két csúcsos kúp egymás mellett.

Miután az utolsó másfél évszázadban az angolok vették át a sziget birtoklásával járó felelősséget, a közlekedés a baloldalon zajlik. Ráadásul elég szűk és kanyargós hegyi utakon, ami a heves esőzések miatt mindkét oldalon rohadt mély csatornával szegélyezett. Szóval, ha valaki itt autót bérelne, gyakoroljon egy napig a parkolóban a jobbkormányos verdával, hogy érezze a kocsi bal szélét, mert ha belehajt egy ilyen vályúba, onnan csak daruval lehet kihúzni!

Néhány fotószünet után, megérkeztünk egy banánültetvényhez, ahol megkóstolhattuk a friss termést. (Pont olyan, mint otthon a Tesco-ban.) A tavalyi hurrikán itt is szép tarolást végzett, de jól látszott, hogy a derékba tört banánfa törzsekből már jönnek elő az új hajtások. Egy újabb fotópontos megállónál helyi srácok árulták a pálmafalevélből hajtogatott madárkáikat, miközben a helyi Bob Marley próbált minket szórakoztatni kopottas gitárjával. Kisvártatva előkerültek a hűtőláda mélyéről a frissítők. A mi buszunkban jellemzően amerikaik ültek, akik rögtön a Coca Coláért nyúltak, pedig hát micsoda kincseket rejtegetett az a láda. Piton néven palackozzák a helyi sört, ami 5,2%-os láger, egy baja van csupán, hogy picurka üvegbe töltik. Kaptunk enni is mindenféle finomságot, és kevésbé finomságot.

A nap csúcspontja, mikor motorcsónakokba ültünk, hogy a két Piton hegy között elterülő Sugar Beach öbölben mártózzunk egyet. Volt lehetőség sznorkelezésre is, mert közel egy órát töltöttünk a fehér homokos parton. Nincs túl sok strand amúgy a szigeten, emiatt a több napra érkező turisták száma nem is olyan nagy, jellemzően az óceánjárók utasait viszik mindenféle programra. Az egyik legnépszerűbb, kötélpályán csúszkálgatni az esőerdők felett, de van aki madárlesre fizet be, és olyan is, aki buggy-val (nyitott kisautó) járja be a környéket.

A mi utunk egy másik helyi kuriózumhoz vezetett, a Soufriere sárvulkánhoz. Ez valójában egy kénes iszap, aminek gyógyító erőt tulajdonítanak. A múlt század elején egy élelmes üzletember medencét épített, a 38 fokosra lehűlt termálvíznek, és elterjesztette, hogy a vulkáni hamut tartalmazó iszapot magunkra kenve éveket fiatalodunk. Szerintem ezt a medencét azóta sem újították fel, de az árat gondolom folyamatosan emelik, mert a sok turista hiszékenységből vagy csak poénból, de tódul ide és csinál magából sárbohócot. A testünkre kent iszapot aztán le is moshatjuk az innen nem messze lévő vízesésnél, ahol a fürdőzés megengedett némi ellenszolgáltatás fejében. (2019)" forrás


Saint Lucia a világ egyetlen szuverén országa, amely egy nő nevét viseli. Illetve egészen pontosan Írországot is nőről nevezték el: Írország a termékenység kelta istennőjéről, Eireről kapta a nevét. Egészen pontosan tehát Szent Lucia az egyetlen, akit emberi nőről neveztek el. Nem tisztázott azonban, hogy ki is nevezte el a szigetet. A helyiek úgy tartják, hogy Kolumbusz Kristóf fedezte fel Saint Luciát 1498. december 13-án, Luca-napon, de történészek erre nem találtak bizonyítékot. Sokkal valószínűbb az, hogy a szigetet francia tengerészek nevezték el a XVI. században, akik Luca-napon szenvedtek hajótörést a sziget közelében – írja a 2014-es kiadású A History of St Lucia című kiadvány. Ami biztos, hogy 1529-ben a sziget Diego Ribero portugál születésű spanyol térképész térképére már S. Luzia néven írták rá. forrás

Fotóegyveleg

Az öröm szobra éppen a Pénzügyminisztérium bejárata előtt - k.a. fotója

Castries - utcakép - k.a. fotója

v.k. fotója

Ez a fővárosi szobor nagyon tetszett nekünk - b.e. fotója

I am the little red rooster
Too lazy to crow for day (Rolling Stones) - b.e. fotója

Anse la Raye halászfalu apraja - k. a. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

kiskolompar, 2018. 02. 06. 20:56
Köszönöm szépen ezt a remek beszámolót! Igazán kielégített minden igényt.
Remek volt!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon