ÚTIKRITIKA.HU / Haiti

Haiti

Haiti dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Vízum | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók |Labadee| Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Haiti - Utazás

Haiti dióhéjban

 • Haiti egy karibi ország, amely a Nagy-Antillák szigetcsoport része. Haiti a Hispaniola szigeten osztozkodik a Dominikai Köztársasággal. Haiti északon az Atlanti-óceánnal, délen a Karib-tengerrel határos. Az elnöki köztársaság államformájú ország 27 750 négyzetkilométer nagyságú, s kb. 11,5 millió lakosa van (2021-es becslés).
 • Haiti fővárosa, Port-au-Prince (por o prensz), ami 8622 kilométerre van Budapesttől.
 • Haitin a hivatalos nyelv a francia és a kreol. A kreol a francia, az angol, a spanyol és néhány nyugat-afrikai nyelv keveréke). A lakosság 80-90 százaléka katolikus, ami mellett sokak számára jól megfér a vudu kultusz is.
 • Haiti turista szempontból nem egy lélekemelő ország. A világ legszegényebb országainak egyike, a természet ráadásul rengeteget sújtotta (áradások, földrengés), túlnépesedés van, járványok terjednek, a higiéniai körülmények nagyon rosszak. Szóval nem egy turistaparadicsom. Csak merész kalandoroknak, tulajdonképpen katasztrófaturistáknak való. Ez nem túlzás: Haiti egésze maga egy jó nagy katasztrófa.
 • Június és november között hurrikánszezon van.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Jean
 • Átlagos havi nettó fizetés (2021-ben): félhivatalosan 780 USD, de valójában inkább 200-300 USD között
 • A franciák áiti-nek, az amerikaiak héjiti-nek ejtik ki.

Fő látnivalók:

 • A Laferriere citadella az ország északi részén, az egész nyugati félteke legnagyobb erődítménye
 • Saut-Mathurine, az ország legnagyobb vízesése
 • Labadee strandolós hely
 • Petionville a főváros közelében jó kajálós helyekkel
 • Jacmell, egy hangulatos város az ország déli részén

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Sajátos, egyedi történetű ország, hiszen a történelem első feketék által létrehozott köztársasága
 2. A naív festmények és művészi graffitik
 3. Érdekes megismerkedni a mindennapokban felbukkanó vudu kultusszal kapcsolatos kultúrantropológiai érdekességeket
 4. A jó éttermekben, nem kevés pénzért a helyi konyha nagyon ízletes és sokoldalú étkeit lehet megismerni

Nem tetszett

 1. Az elképesztő nyomor és a riasztóan nagy környezetszennyezés (vad erdőpusztítás)
 2. Haiti tengerparti nyaralás szempontjából csaknem nulla, a partok lepukkantak, nincsenek európai utazónak való strandok
 3. Sok érdemleges látnivaló közúti megközelítése túlságosan komplikált és időigénye (csak 4 kerék meghajtású járművel)
 4. Folyton a levegőben van egy újabb utcai megmozdulás veszélye
 5. A helyiek (feketék) túl érzékenyek a fehér látogatókkal szemben, gyakran, indokolatlanul rasszizmust gyanítanak, közben maguk (részben persze érthetően) negatív előítéletek sokaságát táplálják a fehérekkel szemben
 6. A Port au Prince Toussaint Lovertoure nemzetközi repülőtér büdös vécéi, a hatástalan légkondi és a megbízhatatlan személyzet

Vélemények

Jön!

Vízum

Magyar állampolgárok beutazhatnak Haitibe, ha az ország elhagyásától számított 3 hónapig még érvényes útlevélük van. Vízum nem kell.

Szükséges lehet egy érvényes repülőjegy a visszautazásra vagy továbbutazásra ill. a szükséges utazási dokumentumok, engedélyek bemutatása.

Repülés és repülőjegy

 • Párizsból az Air France és a Corais repül direkt Port-au-Princebe.
 • A Dominikai Köztársaságból szárazföldön is megközelíthető Haiti, északon a Dadabón-i határátkelőnél, délen a Jimani és az Elias Pina települések közelében.

Szállás

Jön!

Egészség

Afrikán kívül Haitin a legmagasabb a HIV-fertőzöttek aránya. E tekintetben messze rosszabb a helyzet, mint bárhol máshol a karibi térségben.

Haitin a kórházak higiéniai körülményei az európai színvonal alatti vannak. Haitin gyakori a fertőzésveszély, a hepatitisz.

Az országban a következő betegségekkel lehet számolni:

Malária, Dengue-láz, Zika-vírus fertőzés, Tuberkulózis, Kolera, AIDS (HIV)

Javasolt védőoltások

Kanyaró, rubeóla, poliomyelitis (gyermekbénulás), tífusz, Hepatitis A , Hepatitis B elleni védőoltás

Csapvíz helyett a palackozott ásványvíz fogyasztása ajánlott.Érdemes a jégkocka, a friss gyümölcslé és a nyers zöldségek fogyasztását, valamint a kevésbé átsütött húsból, halból, valamint tejjel készült ételeket kerülni.

Ajánlott az evés előtti rendszeres és alapos kézmosás.Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető, ezért érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol meg is kaphatják a legkülönbözőbb oltásokat (hepatitis, meningitis, tífusz stb.).

Ajánlott az evés előtti rendszeres és alapos kézmosás.

Közlekedés

Haitin nincs vasúti közlekedés.

Az utak rossz állapota miatt a gépjárművel való közlekedés kockázatos, gyakoriak a torlódások. Az éjszakai közlekedés rendkívül veszélyes, tekintettel arra, hogy a legtöbb jármű nincs kivilágítva. Ajánlott zárt ablakokkal és ajtókkal közlekedni.

Étkezés

Pénzváltás

Vásárlás

Közbiztonság

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolja az utazást az országba, Haiti az I., utazásra nem javasolt kategóriába tartozik.

Az országban rendkívül magas az elkövetett bűncselekmények száma, amelyek közül a leggyakoribb az emberrablás, rablás, de az utóbbi időben jelentősen megnőtt az emberölések, valamint a fegyveres támadások száma is. Az emberrablások áldozatainak 10%- a külföldi állampolgár.

Haiti nagyobb városaiban, különösen a fővárosban, Port-au-Prince-ban esetenként erőszakossá fajuló tüntetések szerveződnek.

A fővárosban egyre drámaibban terjed az erőszak a bandaháborúk miatt is. Az erőszakot tüzeli az egyre növekvő szegénység és politikai instabilitás. (2021)

Egyéb hasznos információk

Jön!

Látnivalók


Bassin Bleu

Macaya nemzeti park

Petionville

Labadee

Sok köze nincs Haiti valóságához. A Royal Caribbean hajótársaság alkotta ezt a paradicsomi övezetet, hogy ott kikössön és  lenyűgözze utasait. Itt minden a strandolásról, vízi sportokról szól, az árvaszegény, lepukkant Haiti-ből semmit nem látni. Minden rendezett, a strand kellően szép. Van csomó ajándékbolt, ahol elsősprban fafaragványokat, és népies festményeket kínálnak eladásra.

Tán az egyetlen negatívum, hogy a strandon a hajó személyzetéhez tartozók benzinszagos kvadon furikáznak a napozók közt, hogy innivalókat áruljanak.

Földrajz és időjárás

 • Haitin a kétezer méter feletti hegyekben télen akár a fagypontra is lehűlhet a hőmérséklet.
 • Haiti a Hispaniola sziget nyugati egyharmadát foglalja el a Dominikai Köztársaság szomszédságában.

Szélsőséges időjárás jellemző, a hurrikánveszély júniustól novemberig tart. A 2008-ban tomboló viharok és az egymást követő hurrikánok következtében több ezer ember életét vesztette, valamint több százezren maradtak élelem és víz nélkül. A természeti katasztrófa okozta károkat a mai napig nem sikerült megfelelően helyreállítani.

Földrengések: a legtöbb karibi szigethez hasonlóan Haitin is gyakran előfordulnak földrengések.

Történelem

Amikor Kolumbusz Kristóf 1492-ben először meglátta Haitit (és az egész Hispaniola szigetet), azt hitte, hogy Indiát találta meg, vagy valami máés ázsiai területet. A mai Hispaniola szigetet La Isla Espanolának (spanyol sziget) nevezte el. 

1801-ben egy volt rabszolga, Toussaint L’Ouverture (1743-1803) közel félmillió Haiti-i rabszolgával felkelt a terület francia gyarmatósítői ellen. Tulajdonképpeni gyözelmük volt az első sikeres rabszolgafelkelés és eredményeképpen létrejött az első feketeték által uralt köztársaság. A legendás vezér árulás mitatt fogságba került és francia börtönben halt meg.

1802-ben Toussaint L’Ouverture halálát követően fő katonai vezetője, Jean-Jacques Dessalines tábornok, haiti császárává nevezte ki magát. Elrendelte, hogy a Haitin élő összes fehér embert öljék meg.

Az USA 1862-ig nem volt hajlandó elismerni Haitit, mint független álllamot.

Manapság

Franciaország 190 év után elengedte a borzasztóan szegény szigetország maradék 81 millió dolláros adósságát. Azt viszont visszautasította, hogy több milliárd euró jóvátételt fizessen, hiába követeli sok helyi aktivista. Haiti volt az első ország, ahol a rabszolgák kivívták a függetlenségüket, még 1804-ben. A független ország vezetése 1825-ben a partjainál megjelenő francia hadihajók hatására belekényszerült, hogy 150 millió frankot (mai értéken közel húszmilliárd dollárt) fizessen a korábbi gyarmattartóknak az elismerésért cserébe, a rabszolgák elvesztése miatti jóvátételképpen. Ebből rövid idő alatt akkora adóssághegy lett, aminek a törlesztésébe teljesen belerokkant az ország, ami máig a legszegényebb az egész amerikai kontinensen. (444)

A helyiekről

Turista etikett

Jön!

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

É.Kiss Piroska, 2019. 03. 30. 21:15
Port au Prince downtown területe ugyanolyan szegény, mint a többi, viszont a lakói mind alkotó emberek. Ők szervezték meg a Ghetto Biennale intézményét. Két évente lehet a kiírásban szereplő tematikához olyan művészeti programmal pályázni, amelyet a helyszínen kell megvalósítani, az ottaniakkal. Az eddigi 5 biennale anygáról katalógus jelent meg. Én a földrengés utáni 2. biennálén vettem részt 2011-ben, és készülök visszatérni. Most írták ki a 6., 2019-es biennálé pályázatát.
Ajánlom az alábbi linkeket:

Watch film ‘The Sculptors of Grand Rue'. https://vimeo.com/14681755

For more information about Atis-Rezistans visit their website. http://www.atis-rezistans.com/

Check out the project archives of the previous Ghetto Biennales. http://www.ghettobiennale.org/


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon