ÚTIKRITIKA.HU / Grenada






hirdetes
BEVEZETŐ | | | |

útikritikák


Grenada

Grenada dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság és kellemetlenségek | Egyéb hasznos információk | Látnivalók és programok | Strandok | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről |Turista etikett| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

t.m. fotója

Grenada dióhéjban

 Független karibi állam, hivatalos nyelve az angol. A sziget fővárosa St. George's.

 • A Kis-Antillákhoz tartozó Szél felőli szigetek csoportjához sorolják. Két nagy és több kisebb szigetből álló ország, a venezuelai partoktól északra, kb. 150 kilométer távolságban. 
 • Grenada picike, 344 négyzetkilométer (Budapest 525), kb. 114 ezren lakják (2023-as becslés).
 • Grenada nyers, dús, érintetlen természeti környezettel megáldott. Partjaihoz közel van csomó kis szigetecske, amik pálmafáikkal együtt álomszépek, "képeslap minőségűek". Grenadában nincs nagy turizmus, sok strandon akár idegenek nélkül is lehet időzni naphosszat.
 • Grenada egyszerűbb, természetesebb, de ágról szakadtabb, mint sok felkapott karibi sziget. Érdekes turista csemege, de talán nem a túl finnyásaknak vagy sznoboknak való. A turista infrastruktúra rendben van, de nem kifinomult. Előny, hogy nincs túl sok turista, hátrány, hogy a kevés turista miatt kicsi a szolgáltatások választéka.
 • Jó hír: Grenada a Karibi-térség egyik legjobb közbiztonságú országa. Túl kicsi és elszigetelt ország ahhoz, hogy alkalmas terep legyen a csibészek számára. Az egészségi, higiéniai körülmények sem problémásak.
 • Gyakoriak az esők, de jellemzően nem tartanak sokáig, előfordul, hogy csak 10 percig. Sokan állítják, hogy Grenada meglátogatásának ideális időszaka a január és a május között van. Ilyenkor ugyanis elég száraz a klíma. Június és december között beüthet a hurrikán, ami arrafelé többnyire nem egy végzetes katasztrófa (2004-ben speciel az volt). Nekik rutin, a turistának nagy pech. Ha a hurrikán évszakban nincs hurrikán, akkor van sok eső, igaz ez kellemesen enyhíti is a hőséget.
 • Grenadán Magyarországhoz képest 5 órával korábban van.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum, ha nem maradnak ott 90 napnál  hosszabb időre. Kell: érvényes útlevél és továbbutazásra vagy visszautazásra szóló repülő- vagy hajójegy. Az útlevélnek a beutazás időpontjától számított 6 hónapig még érvényes kell lennie.
 • Mit lehet (érdemes) csinálni Grenadán? Csodás, néptelen strandokon kifeküdni, dzsungel-túrázni, friss halakat enni, búvárkodni, csónakkirándulásokra menni, krátertavak, vízesések. Nézegetni a gondtalannak látszó, laza helyi embereket.
 • St. George a Karibi-térség egyik legaranyosabb kikötővárosa. Semmi nagyvilági élet, egyszerű, helyes.
 • Mit nem lehet Grenadán csinálni? Múzeumba járni, színvonalas szórakozóhelyekre menni, komolyabban vásárolgatni, elegáns helyeken járkálni.
 • 208 250 dollárért vehető állampolgárság útlevéllel, amivel 141 országba lehet vízummentesen utazni- A tőkenyereségért 12%-ot adózni kell, és a társasági adó is 30%.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A "karibi-sziget érzés" nyersebb, de így tán természetesebb, igazibb változata
 2. A strandok vakítóan fehér homokfövenyének finomsága, szépek a partok, kedvenc a déli parton a Grand Anse Beach (!), a tenger türkizkék színe pompázatos
 3. Szuper tenger gyümölcsei (sea food) kaják, a sok trópusi fűszer
 4. A vízesések (főleg a Seven Sisters Falls), a természet csodás zöld színárnyalatai
 5. Kihajózni a Sandy Island kicsi, lakatlan szigetre és ott sznorkelezni
 6. Olcsóbb, mint sok menő karibi sziget
 7. Barátságosak a helyi népek, nem rossz a közbiztonság
 8. A dzsungel túra
 9. A főváros rengeteg kékre vagy sárgára festett faháza
 10. Gouyave városkában pénteken a Fishfriday buli grill halakkal és reggea zenével, na meg rumpunccsal

Nem tetszett

 1. A strandokon a túl rámenős mozgóárusok
 2. Pár nap után, esténként unalmassá válhat
 3. A sok szúnyog
 4. Rosszak a közutak, vadul vezetnek a helyiek
 5. A sziget nyers mivolta nem csak érdekes, de kényelmetlen is lehet
 6. A búvárkodáshoz a korallterepek nem a legjobbak, legépebbek.
 7. A dzsungeltúrán a zápor

Vélemények

,, Nagyon aranyos karibi sziget. Ezen a szigeten minden valahogy kompakt, miniatűr és nagyon kellemes a szemnek. Kis házak, kis csónakok, apró templomok, alacsony dombok,  St. Georges narancssárga tetői. Nagyon szépek a panorámák a sziget különböző magaslati kilátóiból.

A házak csaknem egyformán néznek ki a sziget dombjain. Este a kivilágított házak a zöld környezetben csillogó füzéreknek tűnnek. Az alászálló szürkületben és a tenger abszolút nyugalmával ez a kép egyenesen megbabonázó. (aji, 2021)


Grenada igazi egzotikus gyöngyszem. Dús esőerdővel borított hegyek és fehér homokos partok vannak, lehet nyugodtan túrázni, a helyi túravezető szerint nincs veszélyes pók, egyéb állat az erdőkben. A helyiek nagyon kedvesek.

Grand Anse Beach-re érdemes rakeresni, a valóságban is olyan szép, mint a Google-ben😊🏖️ A sokszínű növényzetre, fűszer termesztésre tekintettel a sziget jelmondata "Isle of spice, everything is nice." Ez jól leírja a hangulatát 😊

Mi száraz évszakban voltunk, de az esős évszakról is azt mondta egy helyi taxisofőr, hogy inkább éjszaka szokott esni az eső. Hurrikánok elvileg nem annyira jellemzők Grenadán, de ezt a szezont azért talán érdemes kerülni😊


Valószínűleg egy nagyon kedvetlen idegenvezetőt sikerült kifognunk. Előzetesen meg lett kérdezve, hogy a kinézett látnivalók beleférnek-e az időbe. Persze jó sales-es lévén biztatott, hogy persze. Amikor ott voltunk, látszott a felkészületlensége. Az egyeztetett célok nem voltak meg neki. A kocsiban mondta, hogy elég nagy távolságok. Az előző napi talpraesett, sokat informáló sofőr után ez pont az ellenkezője volt. Nagyjából kaptunk egy botanikai tárlatvezetést. Mesélt az út menti növényekről, miből mit csinálnak. De emellett olyan lassan ment, hogy biciklivel gyorsabban mentem volna. Így épp csak vajmi kóstolót kaptunk a szigetből. A sziget maga szép, csak a túravezetőnk épp nem volt elemében. Jah, a neve: Ace Ventura taxi&tours. (2022)


,, Az emberek tiszták, ápoltak és rendezettek – javarészt. Ez Dominikához képest nagy különbség, úgy tűnik itt jobban mennek a dolgok.

xxx

Eljutottunk Grenada talán legismertebb látványosságához, a világ első víz alatti szoborparkjához. Egy kortárs szobrász kezdte el a víz alá telepíteni ezeket a szobrokat abban a reményben, hogy majd megtelepednek rajtuk a korallok. Sok fotót láttam már erről a helyről, a leghíresebb szoborcsoport körben, egymásnak háttal álló és egymás kezét fogó gyerekeket ábrázol. Ezek a képek mind szinte borzongatóan másvilágiak, így nem hagyhattuk ki.

Elstoppoltunk a Dragon Bay-ig, ahonnan meg lehet közelíteni a szobrokat. Érdekes, hogy abba az öbölbe, ahol a szobrok találhatóak, nincsen gyalogos ösvény, vagy bármiféle kiépített létesítmény. Innen, a szomszédos öbölből lehet egy földnyelvet megkerülve oda jutni a leghamarabb. Ja, hogy a cuccainkkal mi lesz? Ott lehet hagyni őket a parton, vagy ha fogadunk magunk mellé kenus kísérőt, akkor vigyáznak rá. Egyikhez sem fűlött a fogunk, így a helyi bárost kértük meg őrizze a holminkat. Lévén nincs víz alatt is működő fényképezőnk, pláne GoPronk, nézzétek el, hogy erről a 1.5-2 órás kis kalandról nem mutatok képeket. Bátorítok azonban mindenkit, hogy keressen rá az interneten, remek profi fotókat lehet találni!

A szobrokat nem mind könnyű megtalálni. 2-11 méter mélyen vannak elhelyezve egy jókora területen, így például a VW szobrot nem is sikerült megtalálnunk. Nagyon jó volt azonban a keresés izgalma, hogy mikor pillantunk meg egy újabbat valahol. Merülni is jó volt egyhez-egyhez. Kedvencem egy 10 méter mélyen lévő, asztalánál ülő és gépelő ember volt. Egyrészt az ide való merüléssel döntöttem meg eddigi legmélyebb szabad tüdős merülésem rekordját, de nem ez a legjobb. Egy másik erre vetődött lélek ugyanis ráadta a napszemüvegét a szoborra, melyet csak akkor lehet látni, ha már ott vagy közel hozzá. Második merülésre fel is hoztam megmutatni Briginek, majd visszahelyeztem az azt megillető helyre. (2017)" forrás

Repülés

Szállás

Egészség

Grenada szigetén a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhetők. Érdemes szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol meg is kaphatják a legkülönbözőbb oltásokat (hepatitis, meningitis, tífusz stb.). Utasbiztosítás: az általános utasbiztosításon túl ajánlatos kiegészítő biztosításokat kötni pl. beteg hazaszállítására.

Közlekedés

Grenadán baloldali a közlekedés. A helyiek viszonylag nyugodtan, türelmesen vezetnek. Ha autót bérelünk, akkor ügyelni kell arra, hogy az út szélén található csatornanyílások nincsenek lefedve, ez akár jelentős kárt is okozhat a kocsiban. Az utak sok helyen meredekek, gyakoriak az éles kanyarok és sok helyen gödrösek ezért tanácsos lassabban, körültekintően közlekedni. A gyalogos átkelőn, a jelzőlámpáknál és körforgalomban való közlekedés során különös figyelem ajánlott, még abban az esetben is, ha úgy gondoljuk, hogy nekünk van elsőbbségünk. Grenada területén minibusz szolgáltatás is működik, amellyel viszonylag alacsony áron és gyorsan eljuthatunk a sziget különböző területeire.

Étkezés

Meglehetősen furcsa élmény a magyarnak a sziget északkeleti részén az Aggie's nevű étteremben bécsi szeletet enni az osztrák tulaj jóvoltából. Ha szentségtörés Grenadán ezt enni, akkor ott van a sok halétel. Rengeteg a szigeten és főleg St. Georges-ben a kocsma, vagy ahogy ők nevezik a rum bár.

Vásárlás&Pénzváltás

Grenadán a hivatalos fizetőeszköz a kelet-karibi dollár (XCD).

Közbiztonság és kellemetlenségek

Mivel ez egy kis sziget, mindenki mindenkit ismer, a bűnözés konspirációs lehetőségei nagyon behatároltak, így aztán a turistát legfeljebb az érintheti kellemetlenül, hogy valamilyen árut, terméket rá akarnak sózni, avagy megpróbálnak tőle valamit lejmolni. A szigeten nincs semmi veszélye annak, hogy a turistát kirabolják. Ez nem Jamaica vagy a Dominikai Köztársaság. Na, azért éjszaka nem kell magányosan sétáli a strandon.

Fegyvertelen rendőrök - t.m. fotója

Egyéb hasznos információk

 1. Grenadán nincs semmiféle magyar külképviselet. A havannai nagykövetségünk felelős Grenadáért.
 2. A szigeten tartózkodó magyar turisták baj esetén csak komplikáltan tudnak konzuli segítséget kapni. Baj esetén fel kell keresni az Európai Unió valamely tagállamának akkreditált képviseletét, pl. Hollandiáét.

Látnivalók és programlehetőségek

St. George, a főváros

b.e. fotója

r. r. fotói

További látnivalók és programok:

 • Grand Etang Nemzeti Park
 • Dzsungel túrák
 • Lakatlan szigetek (pl. Sugar Loaf Island) meglátogatása
 • Búvárkodás

Strandok

t.m. fotója

Klasszak a sziget északnyugati részén lévő strandok, főleg a Levera Bay. Az északi partokon szuper, de névtelen strandokon lehet akár magányosan, mármint párban pihenni.

Grand Anse Beach

Földrajz és időjárás

 • Grenada, azaz angolosan kiejtve Grenejda.
 • Grenada keleti oldalát az Atlanti-óceán mossa, a keletit a Karib-tenger.
 • A sziget közepén van egy 840 méter magas hegy, amit betölt egy nagy dzsungel.

Grenadán a Kis-Antillák többi szigetéhez hasonlóan szubtrópusi klíma uralkodik, a dzsungeles erdőiben pedig, igazi trópusi klíma. Alapvetően egész évben csapadékos az idő, és viszonylag a csapadékosság egyenletesen el is oszlik az év keresztmetszetében. Azért a június és december közötti időszak a legcsapadékosabb. Na és ott van a hurrikán veszély. Grenadát gyakran sújtották pusztító hurrikánok. Legutóbb 2004-ben az Ivan nevű hurrikán hatalmas pusztításokkal járt. November és február között a legenyhébb a hőség, ilyenkor kellemes, 25 fok körüliek a nappalok. A legkevesebb eső január és március között esik.

Történelem

Kolumbusz 1498-ban fedezte fel a szigetet, de földjére nem lépett, mert annyi más szigetre volt alkalma akkortájt rámutatnia. A Grenada nevet azonban nem ő adta, hanem később spanyol matrózok, akiket a sziget intenzív zöld színvilága a hazai andalúziai tájakra emlékeztette és így az ottani Granada alapján lett Granada. Később a franciák változtatták Granadáról La Grenade-ra. A korai gyarmatosítás idején a szigeten még éltek világos bőrű indiánok, vagyis két törzs. Ők sem voltak őshonosok, mert a dél-amerikai szárazföldről kerültek ide. Igazából a franciák próbálták igazán birtokba venni a szigetet, úgy a 17. század folyamán. Az indiánoknak ez rohadtul nem tetszett, de a túlerővel nem bírtak, így aztán kihaltak, illetve a franciák is siettették tevőlegesen az elpusztulásukat.

Aztán jöttek a 18. század végén a ,,kicsit rendesebb" gyarmatosítók, a britek. A szerencsétlen indiánok helyett Afrikából kellett rabszolgákat hozni, hogy gürizzenek a fehéreknek. 1834-ig élt Grenadán is a rabszolgaság intézménye. Grenada 1877-ben lett hivatalosan brit koronagyarmat és 1967-ben lett a brit Nemzetközösség tagja. 1967-ben lett független ország. Jóllehet a britek uralma hosszabb ideig tartott, mint a franciáké, nagyon erős kulturális, nyelvi nyomai vannak a francia jelenlétnek.

A független Grenada helyi politikai elitje gyorsan elmélyedt a korrupcióba. Azért megindult némi fejlődés is, főleg az oktatás és az egészségügy terén. Kuba és a Szovjetunió készséges ,,önzetlenséggel" próbálta felkarolni a szigetet. A politikai elit kis része még a kommunista eszmékkel is rokonszenvezgetett. Polgárháborús helyzet alakult ki ideológiai, de inkább hatalmi viszonylatban, oszt 1983-ban az USA tevőleges támogatásával Nyugat-barát karibi szigetek katonasággal elrendezték, hogy Grenada ne kerüljön kommunista érdekszférába. A nyolcvanas évek közepén már elindult újra a demokratikus kormányzás.

Az utóbbi 20 év történései alapján ez egy sikeres váltás volt, hiszen Grenada szegénysége dacára független, békés, demokratikus országgá vált. Békésen el vannak a maguk lomha karibi idilljében. A nép szerény szinten él, a politikai elit is jól el van, nem szerény szinten. 2004-ben viszont volt egy borzasztó természeti katasztrófa, az Ivan elnevezésű hurrikán, ami a lakosság 80 százalékát hajléktalanná tett, a házak (egyszerű viskók) 90 százaléka tönkre ment. Grenada tehát a Brit Nemzetközösség tagja, parlamentáris monarchia, ahol az államfő távolból az angol királynő.

Manapság

Grenada szegény ország, de valahogy nem az a lehervasztó nyomor. A városokon kívül többnyire viskók, kalyibák vannak. Talán azért nem érzi a turista annyira komornak a szegénységet, mert a sok virág, a zöld rengeteg színárnyalata valahogy megszépíti, hangulatossá teszi a látványt. A kilátástalanság miatt rengetegen tántorognak ki Észak-Amerikába. Háromszor annyi grenadai él külföldön, mint otthon, a szigetükön! Grenada fűszerek termesztésében jól áll. Leghíresebb fűszere a szerecsendió (muskátdió).

Elképesztóen alacsonyak az ingatlanárak.

A helyiekről

 • A grenadaiak 53 százaléka katolikus, 33 százalék protestáns, a 14 százalék anglikán.
 • Turista etikett: Ne fotózzuk a helyieket az előzetes engedélyük nélkül.

"Meglepő a turista számára, hogy a szigeten milyen kevés az őshonosnak feltételezhető ember. A lakosság 82 százaléka fekete-afrikai rabszolgák leszármazottja, 13 százalék mulatt, 3 százalék indiai, libanoni (kereskedők) és 2 százalék innen-onnan (pl. fehérek). Hiába az angol a hivatalos nyelv, a helyiek valami kreol keveréknyelven beszélnek, tán francia is van benne. A turistákkal egy leegyszerűsített (pidzsin) angolt beszélnek. Feltűnő, hogy a grenadai férfiak milyen nagy hányada lebzseléssel tölti az idejét, munkatevékenységet még csak nem is mímel. Sok férfi raszta frizurát és öltözetet hord. A munkanélküliség magas aránya magyarázza a lődörgést, azt azonban nehéz megfejteni, hogy miből telik nekik a gyakori kocsmázásra a rum bárokban.

A turista szempontjából nagyon kellemes és megnyugtató, hogy a józan és az elázott grenadai semmittevők barátságosak, nem bántják egyáltalán az idegeneket. Jókedvűek, szegénységük dacára nem kéregetnek, szóval jámborak. Szeretik öklüket összeilleszteni a turista öklével, de csak köszönés gyanánt. Megkérdezik hogy vagyunk, aztán békén hagynak minket. Nagyon ritkán azért lejmolnak és megpróbálják magukat meghívatni egy italra." (kepi,)

Turista etikett

1. Törvény tiltja, hogy bárki (turistákra is érvényesen) fürdőruhában, fürdőgatyában járkáljon az utcán. Strandon és a beach bárok területén nincs probléma.

2. A meglepően prűd helyiek nem nézik jó szemmel ha egy turista pár nyilvános helyen, közterületeken erotikusan nyalja-falja egymást, hosszasan csókolózik.

3. Kábítószerrel kapcsolatos bármilyen tevékenység nagyon kockázatos.

4. Ne hordjunk semilyen katonai viselethez hasonló öltözéket, nehogy valami zsoldosnak nézzenek minket. 

5. Utcán, strandon még az idegeneknek is illik köszönni, vagy minimum fejjel biccenteni, akár mint nálunk a falvakban. 

6. Ha egy mozgóárus valamit el akar nekünk adni, akár egy kirándulást is, és nem érdekel minket, akkor udvariasan utasítsuk el, ne pökhendi módon. Azt sem javasoljuk, hogy azzal rázzuk le az árust, hogy ,,esetleg holnap". Nyiltan és udvariasan közöljük, hogy nem vagyunk vevők.

7. Egy-két dollár borravalót akkor is adjunk, ha a vendéglátóhelyen a szervízdíj benne van az árban. Nem árt ha magunknál van mindig néhány egy dolláros bankjegy.

8. A topless strandolás nincs betiltva, de nagyon rossz néven veszik a helyiek (na jó, eltekintve néhány kukkolóst).

.

Olvasmányos linkek

,, Barbadoshoz és Trinidadhoz képest Grenada nagyon békés, nyugodt. A sziget turisztikai szakemberei kifejezetten ezzel csábítják ide a látogatókat, olyan sikeresen, hogy az idelátogató amerikai vendégek száma jócskán megnövekedett.

Grenadán pár évtizede még olyan jó volt a közbiztonság, hogy senki nem zárta a lakása ajtaját. A tévé és az erőszakos filmek elterjedésével jelent meg a lopás a szigeten. Jelenleg a börtönben mintegy négyszáz elítélt ül.

Egy szigettúrán láttuk azt a privát szigetet is, amelyet napi 65 ezer dollárért (18,3 millió forint) lehet kibérelni a francia tulajdonostól, és ahol Justin Bieber ünnepelte a 21. születésnapját.

Bárkit kérdeztünk, senki sem örült a függetlenségnek. Korábban kedvükre járhattak Angliába dolgozni, ami ma már meglehetősen nehézkes. Érdekes viszont, hogy az angliai munkásévek után sok grenadai hazatér nyugdíjaskorára, mert itt érzi igazán otthon magát. Így tett kis vendégházunk tulajdonosa is. Négy gyereke már önálló életet él, férje meghalt, ő pedig 65 évesen visszaköltözött, vett egy házat, és a két fölös szobát kiadja turistáknak.

Bár a lakosság egyharmada munkanélküli, nincsenek éhező tömegek, egyszerűen azért, mert a természetben mindig találni ennivalót. A sziget tele van gyümölcsfákkal, mint ahogy tápláló zöldségekből is rengeteg terem. A látogató nem találkozik nyomorral, még a legeldugottabb falvakban is csak végtelenül kedves, mosolygó helyieket találunk.

Áthajtottunk kisvárosokon és falvakon, amelyek sok helyen még magukon viselték a pusztító ciklonok nyomát. Ugyanakkor meglepően sok fényűző villát is láttunk. Amikor a sziget függetlenné vált, sok itt élő külföldi elmenekült a bizonytalan politikai helyzettől tartva. Házukat potom pénzért adták el, így néhány átlagos jövedelmű, a lehetőségre ügyesen lecsapó grenadai ma pompás villában él.

A turizmuson kívül egy amerikai orvosi egyetem biztosít megélhetést sokaknak, és persze a mezőgazdaság. A legfontosabb termények a kakaóbab és a szerecsendió, ezekkel lépten-nyomon találkozni a szigeten. Túránk fénypontja a kakaóültetvény meglátogatása volt, ahol végigkövethettük a feldolgozási folyamatot, és persze meg is kóstolhattuk az igazán remek végterméket. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Földvári András fotója

r. r. fotói

Hajóroncs a Carriacou Island-en - bébé fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Farkas Tamás, 2018. 04. 04. 16:26
A leírás pontos és hasznos volt. Meg kerestük a Duquesne Beach-et, de az teljesen kihalt volt, csak egy halászcsalád éldegélt ott. Nagy hullámok, vad szépség, de civilizálatlan. A közelben viszon a sofőrünk mutatott egy másik partszakaszt ami mesebeli volt Levera Bay.
A part előtt kb. 20-30 méterrel egy sziklazátony fut végig, ezzel megvédi a strandot a nagy hullámoktól. Szép homokos, pálmafás környezet, bárokkal, napvédő nádtetős "gombákkal". Az út túloldalán a nagyobbacska épület oldalában édesvizű tusoló és átöltözési lehetőség is van.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon