BEVEZETŐ | | | |Saba

Sabáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás|Helyi közlekedésKözbiztonság| Egyéb hasznos információk|Mount Scenery| Fotóegyveleg 

Irén fotója

Tartalom feltöltése folyamatban

Sabáról dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 1200

Saba egy karibi sziget, Hollandia integráns része, „speciális önkormányzat" formájában. Az ugyancsak holland Aruba a hozzá legközelebb eső jelentősebb sziget. Saba Arubától északkeletre fekszik, kb. 920 kilométerre.

Fővárosa: The Bottom

Egyedülálló ökoszisztémájának hatékony védelme miatt "az érintetlen királynő" néven ismer ez a mindössze 13 km²-es, vulkáni eredetű sziget. Az úgynevezett Leeward-szigetek egyike, a legkisebb karibi szigetek egyike. 

Mivel nem zátonyszigetről van szó, itt nincsenek homokos strandok, hanem többnyire sziklafalak és sziklás part. A sziget mégis vonzza a turistákat a változatos és élénk ökoszisztémája és az egyedülálló búvárélmények lehetőségei miatt.

A helyi idegenvezetőnk gyakran megismételte nagy büszkeséggel, hogy ,, Saba a méretéhez képest biológiai tekintetben a viilág legdiverzifikáltabb szigete."

Mit is jelent ez? 700 növényfaj, egy őshonos fekete leguán és 60 madárfaj található, köztük a vöröscsőrű trópusi madarak populációjának 10%-a. Több ökoszisztémával is megáldott: korallzátonyokkal és lávafolyásokkal, valamint esőerdővel és tündér-erdővel, nem beszélve a Mount Scenery-ről. Ez utóbbi, egy vulkán, a a sziget egyik fő attrakciója. A maga 877 méterével a legmagasabb holland pont. 

Saba turisztikai infastrukurája nem teszi lehetővé, hogy tömegesen jöjjenek turisták.

Saba szigetén a holland a hivatalos nyelv, de a helyi lakók mind tudnak angolul.

h. m. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nagyon kevés turista látogat ide, szóval kiváltságosnak éreztük magunkat, hogy itt járhattunk.

2. Meglepőn jó sziget gyalogos túrák szempontjából (van vagy 20 túra ösvényük)

3. A repülőtere tájképileg lenyűgöző

4. Karibi viszonylatban teljesen egyedi, és leginkább ezért érdemes 1-2- napot ott eltölteni.

Nem tetszett

1. A fővárosa totál unalmas. Feltehetően nincs a világon olyan szigetország, amelynek ennyire álmos, érdektelen lenne a fővárosa. 

2. A strandoláshoz a választék kimerül egy, nem túl izgalmas strandban.

Vélemények

Odajutás

A szigetnek van egy pici repülőtere, a  Juancho E. Yrausquin.  repülőtér, ami a világ legrövidebb kereskedelmi kifutópályájával büszkélkedhet. Csak helikoptereket és kis utasszállító repülőgépeket képes fogadni.

St. Maartenből 90 perces komputazással lehet odajutni. Naponta egy-egy irányba egy kompjárat közlekedik, és a turisták többsége így látogat ide egynapos program keretében.

Helyi közlekedés

A szálláshelyek, éttermek és a turisztikai szolgáltatók többsége Windwardside-ban található, egymástól sétatávolságra.

Mind a négy falut egyetlen főút köti össze, egy keskeny, The Road nevű főút. (A fantáziadús nevek adása nem az erősségük...)

Nincsenek közlekedési lámpák, nincsenek stoptáblák, a közút meredek emelkedőkkel és többszörös hajtűkanyarokkal terhelt. Arról nem is beszélve, hogy a járda egyes részei csak egyetlen autó számára elég szélesek. Ha szereted a hullámvasutakat, akkor a The Road-on élvezhetsz valami hasonlót.

Közbiztonság

A szigeten nincs semmiféle bűnözés. A házak ajtaját sohasem zárják, az  autók kulcsai a gyújtáskapcsolóban maradnak, az éjszaka mélyén sem zavarja semmi a turista nyugalmát..

A lakosság jó része távoli családi kötelékek szövevénye évszázadok óta. Mindenki ismeri egymást, s senki sem vetemedik arra, hogy másoknak kárt okozzon. A bűnözőnek amúgy sincs sansza, hogy csak úgy felszívódjon egy ilyen kis szigeten.

Egyéb hasznos információk

Mount Scenery

A Mount Scenery a holland tengerentúli Saba sziget legmagasabb pontja, amely 887 méter magas. A vulkanikus eredetű hegynek a csúcsán egy erdő található, amely magában foglalja a Saba nemzeti parkot is. A Mount Scenery hegyének megmászása kihívást jelenthet a meredek és szűk ösvényeken, de a csúcsról nyíló kilátás lenyűgöző.

A Mount Scenery hegye és a körülötte található erdő a Saba legnagyobb természeti kincse. Az erdő tele van ritka és értékes növény- és állatfajokkal, és természetvédelmi területként védett. A hegy környéke alkalmas túrázásra és madármegfigyelésre, valamint piknikezésre és pihenésre is.

A Mount Scenery hegyének megmászása népszerű tevékenység a Saba szigetén, és a kilátás a csúcsról mindenképpen megéri a fáradtságot. A hegy csúcsához vezető ösvények nem mindig egyszerűek, de a kilátás lenyűgöző a tengerre és a sziget más részeire.

Ricsi fotója

Fotóegyveleg

B. Ricsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon