hirdetes
BEVEZETŐ | | | |

útikritikák


Saba

Sabáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás|Helyi közlekedésKözbiztonság| Egyéb hasznos információk|Mount Scenery| Fotóegyveleg 

.

Irén fotója

Sabáról dióhéjban

Lakosság (2023-ban): 1200

Saba egy karibi sziget, Hollandia integráns része, „speciális önkormányzat" formájában. Az ugyancsak holland Aruba a hozzá legközelebb eső jelentősebb sziget. Saba Arubától északkeletre fekszik, kb. 920 kilométerre.

Fővárosa: The Bottom

Egyedülálló ökoszisztémájának hatékony védelme miatt "az érintetlen királynő" néven ismer ez a mindössze 13 km²-es, vulkáni eredetű sziget. Az úgynevezett Leeward-szigetek egyike, a legkisebb karibi szigetek egyike. 

Mivel nem zátonyszigetről van szó, itt nincsenek homokos strandok, hanem többnyire sziklafalak és sziklás part. A sziget mégis vonzza a turistákat a változatos és élénk ökoszisztémája és az egyedülálló búvárélmények lehetőségei miatt.

A helyi idegenvezetőnk gyakran megismételte nagy büszkeséggel, hogy ,, Saba a méretéhez képest biológiai tekintetben a viilág legdiverzifikáltabb szigete."

Mit is jelent ez? 700 növényfaj, egy őshonos fekete leguán és 60 madárfaj található, köztük a vöröscsőrű trópusi madarak populációjának 10%-a. Több ökoszisztémával is megáldott: korallzátonyokkal és lávafolyásokkal, valamint esőerdővel és tündér-erdővel, nem beszélve a Mount Scenery-ről. Ez utóbbi, egy vulkán, a a sziget egyik fő attrakciója. A maga 877 méterével a legmagasabb holland pont. 

Saba turisztikai infastrukurája nem teszi lehetővé, hogy tömegesen jöjjenek turisták.

Saba szigetén a holland a hivatalos nyelv, de a helyi lakók mind tudnak angolul.

h. m. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nagyon kevés turista látogat ide, szóval kiváltságosnak éreztük magunkat, hogy itt járhattunk.

2. Meglepőn jó sziget gyalogos túrák szempontjából (van vagy 20 túra ösvényük)

3. A repülőtere tájképileg lenyűgöző

4. Karibi viszonylatban teljesen egyedi, és leginkább ezért érdemes 1-2- napot ott eltölteni.

Nem tetszett

1. A fővárosa totál unalmas. Feltehetően nincs a világon olyan szigetország, amelynek ennyire álmos, érdektelen lenne a fővárosa. 

2. A strandoláshoz a választék kimerül egy, nem túl izgalmas strandban.

Vélemények

aji

Odajutás

A szigetnek van egy pici repülőtere, a  Juancho E. Yrausquin.  repülőtér, ami a világ legrövidebb kereskedelmi kifutópályájával büszkélkedhet. Csak helikoptereket és kis utasszállító repülőgépeket képes fogadni.

Aji

St. Maartenből 90 perces komputazással lehet odajutni. Naponta egy-egy irányba egy kompjárat közlekedik, és a turisták többsége így látogat ide egynapos program keretében.

Helyi közlekedés

A szálláshelyek, éttermek és a turisztikai szolgáltatók többsége Windwardside-ban található, egymástól sétatávolságra.

Mind a négy falut egyetlen főút köti össze, egy keskeny, The Road nevű főút. (A fantáziadús nevek adása nem az erősségük...)

Nincsenek közlekedési lámpák, nincsenek stoptáblák, a közút meredek emelkedőkkel és többszörös hajtűkanyarokkal terhelt. Arról nem is beszélve, hogy a járda egyes részei csak egyetlen autó számára elég szélesek. Ha szereted a hullámvasutakat, akkor a The Road-on élvezhetsz valami hasonlót.

Étkezés

Windwardside: Saba fővárosa, itt található a sziget legtöbb étterme és kávézója. A Windwardside-ban megtalálható a városi piac, ahol helyi termékeket, friss gyümölcsöket és zöldségeket, valamint helyi élelmiszereket lehet vásárolni.

Juliana's Hotel Restaurant: Ez a népszerű étterem és szálloda a Windwardside-ban található. A hely különböző ínyenc ételeket kínál, beleértve a helyi és nemzetközi ízeket is. Az étterem hangulatos terasszal rendelkezik, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a szigetre.

Scout's Place Restaurant: Ez az étterem a Windwardside-ban található, közel a Juliana's Hotel-hez. Az étteremben különböző ételválaszték áll rendelkezésre, beleértve a tengeri herkentyűket, a hagyományos karibi ételeket és nemzetközi fogásokat is.

Deep End Restaurant & Bar: Ez a hely a Wells Bay partján található, ahol gyönyörű kilátás nyílik az óceánra. Az étterem különlegessége a tenger gyümölcseivel és a karibi ízekkel készített ételek.

Ezenkívül néhány kisebb kávézó és étterem található a szigeten, ahol egyszerűbb ételeket és italokat kínálnak.

Vásárlás

Saba egy kis karibi sziget, és bár a vásárlási lehetőségek korlátozottak, néhány üzlet és piac áll rendelkezésre, hogy a helyiek és a látogatók szükségleteit kielégítsék. Itt van néhány információ a vásárlási lehetőségekről Saba szigetén:

Saba Windwardside Supermarket: Ez a helyi szupermarket található a Windwardside-ban, a sziget fővárosában. Itt megtalálhatók az alapvető élelmiszerek, italok, háztartási cikkek és egyéb napi szükségletek. Bár kisebb méretű, az üzlet megfelelő választékot kínál a vásárlóknak.

Saba Sea & Learn: Ez az üzlet a Windwardside-ban található, és különféle termékeket kínál, köztük helyi kézműves termékeket, művészeti alkotásokat, könyveket, divatos táskákat és egyéb ajándéktárgyakat.

Piros Caribe: Ez az üzlet a Windwardside-ban található, és különféle ékszereket, ékszerdobozokat, divatkiegészítőket és egyedi ajándéktárgyakat kínál.

Saba Artisan Foundation: Ez a szervezet a Windwardside-ban működik, és helyi művészek által készített kézműves termékeket, például festményeket, kerámiákat, textíliákat és egyéb alkotásokat kínál.

Saba szigetén nincsenek nagyobb láncszupermarketek vagy bevásárlóközpontok, mint amilyeneket más nagyobb szigeteken vagy városokban megtalálhatunk. Az alapvető élelmiszereket és napi szükségleteket általában a helyi szupermarketekben lehet beszerezni.

Emellett időszakonként vagy rendezvények alkalmával helyi piacokat is szerveznek, ahol friss gyümölcsök, zöldségek, helyi élelmiszerek, kézműves termékek és más árucikkek vásárolhatók.

Szórakozás

Saba egy kis karibi sziget, és az éjszakai szórakozási lehetőségek korlátozottak lehetnek. A sziget nyugodt és csendes jellegéből adódóan kevés éjszakai szórakozóhely és éjszakai életi lehetőség található. Az emberek általában Saba szigetén a természetet és a pihenést élvezik. Azonban néhány lehetőség áll rendelkezésre az éjszakai szórakozásra:

Kávézók és bárok: Saba szigetén néhány kávézó és bár található, ahol kellemesen eltöltheti az estéket. Ezek a helyek általában hangulatos környezetben kínálnak italokat és könnyű falatokat.

Szállodák és üdülőhelyek: A szigeten található szállodák és üdülőhelyek rendelkezhetnek saját bárokkal vagy éttermekkel, ahol élvezheti az estét. Néhány helyen előfordulhat élőzene vagy különféle rendezvények szervezése is.

Barbecue és piknikezés: Mivel Saba egy természeti paradicsom, sokan élvezik az esti barbecue vagy piknikezés lehetőségét a szabadban. Számos nyilvános hely található, ahol barbecuezhet vagy piknikezhet, és élvezheti a társaságot és a természet szépségét.

Fontos megjegyezni, hogy Saba szigetén az éjszakai szórakozási lehetőségek korlátozottak lehetnek, és a sziget nyugodt és csendes légköre dominál. Az éjszakai élet aktívabb lehet a turisztikai szezonban vagy a különleges rendezvények alkalmával.

Közbiztonság

A szigeten nincs semmiféle bűnözés. A házak ajtaját sohasem zárják, az  autók kulcsai a gyújtáskapcsolóban maradnak, az éjszaka mélyén sem zavarja semmi a turista nyugalmát..

A lakosság jó része távoli családi kötelékek szövevénye évszázadok óta. Mindenki ismeri egymást, s senki sem vetemedik arra, hogy másoknak kárt okozzon. A bűnözőnek amúgy sincs sansza, hogy csak úgy felszívódjon egy ilyen kis szigeten.

Egyéb hasznos információk

Strandok

Saba szigetén bár a partvonal viszonylag rövid, azonban számos gyönyörű strand és tengerpart található. A sziget partjai általában vulkáni sziklákból és meredek partokból állnak, ami különleges és lenyűgöző látványt nyújt. Itt van néhány jellemző a Saba szigetén található strandokra:

Wells Bay: Ez a strand található a sziget déli részén, közel a Windwardside városához. A Wells Bay fehérhomokos partszakasszal rendelkezik, amely lenyűgöző türkizkék vizű tengerrel találkozik. A strandon található korallzátonyok lehetővé teszik a gyönyörű búvárkodást és snorkelést.

Cove Bay: Ez a sziget keleti részén található homokos strand egy festői öbölben helyezkedik el. A partokat magas sziklafalak övezik, és a tenger kristálytiszta és kék vizével varázsolja el a látogatókat.

Ladder Bay: Ez a strand a sziget nyugati részén található, és elérhetőmeredek lépcsőn keresztül, amely a sziklafalakon vezet le a partig. Ez a lenyűgöző partszakasz csodálatos kilátást kínál a tengerre és a környező hegyekre.

Fontos megjegyezni, hogy Saba szigetén a strandok többnyire nem hosszú homokos partszakaszok, mint a hagyományos tengerparti célpontokon. Azonban a vulkáni sziklák, a tiszta víz és a természeti környezet önmagukban különleges látványt nyújtanak, és lehetővé teszik a búvárkodást, a sznorkelést és a természet élvezetét.

Mindegyik strand a saját módján szép és különleges, így az egyéni preferenciák és az adott látogatás célja alapján lehet kiválasztani a számunkra legszebbet.

The Bottom

The Bottom Saba szigetének fővárosa és adminisztratív központja. Bár kis méretű, a városnak megvannak a maga különleges jellemzői és néhány érdekes látnivalója. Itt van néhány információ The Bottomról és a városban található látnivalókról:

Saba Múzeum: Ez a múzeum bemutatja Saba történelmét, kultúráját és természeti környezetét. Itt számos kiállítás található, beleértve a tengeri életet, az őslakos kultúrát, a régiségeket és más helyi témákat.

Saba Székesegyház: Az Egyesült Szentegyház (Church of the Holy Trinity) a sziget fő temploma, amely a 19. században épült. Az épület jellegzetes vörös tetővel és impozáns belső térrel rendelkezik.

Fort Bay kikötő: A várostól délre található Fort Bay kikötő a sziget fő kikötője, ahol a hajók érkeznek és indulnak. A kikötőnél van egy kis homokos partszakasz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerre.

Kormányzati épületek: The Bottom a sziget közigazgatási központja, így több közigazgatási épület is található a városban. Ezek közé tartozik a kormányzati iroda és más hivatalok, amelyek jellegzetes épületek a városképben.

The Bottom egy kis méretű város, amely nyugodt és barátságos légkört áraszt. Az itt található látnivalók és épületek nem rendelkeznek nagy számú turisztikai attrakcióval, de a helyi hangulat és a történelmi és kulturális értékek teszik érdekessé. A látogatók általában nem töltnek hosszú időt The Bottomban, hanem inkább a sziget más részein található természeti szépségeket és a sziget magas hegyeit célozzák meg.

Mount Scenery

A Mount Scenery a holland tengerentúli Saba sziget legmagasabb pontja, amely 887 méter magas. A vulkanikus eredetű hegynek a csúcsán egy erdő található, amely magában foglalja a Saba nemzeti parkot is. A Mount Scenery hegyének megmászása kihívást jelenthet a meredek és szűk ösvényeken, de a csúcsról nyíló kilátás lenyűgöző.

A Mount Scenery hegye és a körülötte található erdő a Saba legnagyobb természeti kincse. Az erdő tele van ritka és értékes növény- és állatfajokkal, és természetvédelmi területként védett. A hegy környéke alkalmas túrázásra és madármegfigyelésre, valamint piknikezésre és pihenésre is.

A Mount Scenery hegyének megmászása népszerű tevékenység a Saba szigetén, és a kilátás a csúcsról mindenképpen megéri a fáradtságot. A hegy csúcsához vezető ösvények nem mindig egyszerűek, de a kilátás lenyűgöző a tengerre és a sziget más részeire.

Ricsi fotója

Történelem

A legkorábbi ismert lakosok: Az ősi lakosok, a Ciboney indiánok, valószínűleg több ezer éve éltek a szigeten, mielőtt az európaiak megérkeztek volna a területre.

Európai felfedezés: 1493-ban Kolumbusz Kristóf, a híres felfedező felfedezte Saba szigetét, amikor más karibi szigeteket is meglátogatott. Az európaiak később Hollandiából és Angliából is felfedezték és felmérték a területet.

Holland telepesek: A 17. században holland telepesek érkeztek a szigetre, és holland települést hoztak létre. A holland kezdeményezésre a sziget gyakorlatilag az angolok és a franciák közötti vitás kérdések miatt szigetvárrá vált.

Szent János-ütközet: 1665-ben a spanyol flotta megpróbálta megszállni a szigetet, de a sabai telepesek sikeresen megvédték Szent János-ütközetben, ami a sziget ikonikus eseményévé vált.

Sklavénynépesség: A 17. és 18. században a sziget gazdasága a cukornád-ültetvényeken alapult, amelyeknek jelentős része rabszolgamunkára épült. A feketék afrikai rabszolgákként kerültek a szigetre, akik a gyarmati gazdaságban dolgoztak.

Kormányzati változások: A sziget története során több kormányzati változás történt, és Saba különböző gyarmati hatalmak uralma alatt állt, beleértve a hollandokat, a franciákat és a briteket. 2010-ben Saba lett az Hollandiai Karib-térség holland különleges önkormányzatának része.

Turizmus és fenntarthatóság: Az utóbbi években a sziget a fenntartható turizmusra összpontosított. A turisták Saba látványos természeti szépségeit, a meredek hegyeket, a trópusi erdőket és a tengeri életet élvezhetik.

Manapság

Saba szigetén az élet jellemzően nyugodt, csendes és barátságos. A következőkben ismertetem a sziget jelenlegi gazdasági és társadalmi jellemzőit, valamint néhány pozitívumot és negatívumot:

Gazdaság:

A gazdaság fő pillérei közé tartozik a turizmus, az oktatás és a közszolgáltatások.
A turizmus jelentős szerepet játszik a szigeten, és a látogatók gyakran érkeznek a lenyűgöző természeti szépség miatt, mint például a hegyek, a meredek sziklafalak és a korallzátonyok.
A szálláshelyek, éttermek és turisztikai szolgáltatások a turisták igényeit kiszolgálják.
Az oktatási ágazatban a Saba Egyetem Orvostudományi Iskolája nemzetközileg is elismert, és a szigeten gyakran vannak diákok és oktatók.

Társadalom:

A szigeten élő emberek általában közvetlenek, barátságosak és vendégszeretők. A közösség erős összetartó erővel rendelkezik, és sokan ismerik egymást.
Az emberek értékelik a sziget természeti szépségét, és szeretnek részt venni a helyi eseményeken és ünnepeken.
A biztonság és a nyugalom érzete jellemzi a szigetet, és sokan értékelik a nyugodt életmódot és a természettel való harmonikus kapcsolatot.

Pozitívumok:

Természetes szépség és biodiverzitás: A Saba szigete lenyűgöző természeti kincseket tartogat, beleértve a tengeri életet, a meredek sziklafalakat és a trópusi erdőket.
Közösségi élet és barátságos emberek: A helyi közösség erős és barátságos, és az emberek gyakran segítőkészek és közvetlenek egymáshoz.
Nyugodt és biztonságos környezet: A szigeten élők és látogatók élvezik a nyugalmat és a biztonságot, amely a kis közösség és a csendes életmód eredménye.

Negatívumok:

Korlátozott erőforrások és infrastruktúra: A sziget kis mérete és távoli fekvése miatt korlátozottak az erőforrások és az infrastrukturális lehetőségek.
Korlátozott munkalehetőségek: A szigeten kevés munkahely áll rendelkezésre, és a gazdaság függ a turizmustól és a kormányzati szolgáltatásoktól.
Közlekedési kihívások: A szigetre való be- és kiutazás korlátozott lehet, és a közlekedési lehetőségek korlátozottak.

A helyiekről

Saba szigetén az állandó lakosság többségének eredete afrikai, különösen azon belül is a Nyugat-Afrikából származó népekre, mint például a Nigériából, Ghanából és az egyéb környező országokból származó emberek. A szigeten jellemzően afro-karibi kultúra és örökség dominál.

Emellett Saba szigetén élnek európai származású emberek is, akik a korábbi évszázadokban érkeztek a szigetre, például holland, brit vagy más európai országokból származó bevándorlók vagy letelepedők.

A sziget kis mérete és a korlátozott lakosságszám miatt a lakosok származása meglehetősen változatos lehet, és nemzetközi közösség alakulhat ki az ott élők között. Az etnikai sokszínűség és a kulturális diverzitás teszi Saba szigetét izgalmas és különleges helyszínné.

Turista etikett

Amikor látogatók külföldről érkeznek Saba szigetére, érdemes figyelembe venni a következő szokásokat és elvárásokat, valamint megfelelő magatartást tanúsítani:

Tisztelet a helyi kultúrával és hagyományokkal szemben: Érdemes tiszteletben tartani a sziget helyi kultúráját és hagyományait. Tegyenek erőfeszítést arra, hogy megismerjék és megértik a helyi életmódot, és tartsák tiszteletben az itt élők értékeit.

Barátságos és udvarias viselkedés: A sabai emberek általában barátságosak és vendégszeretők, így érdemes visszatükrözni ezt a magatartást. Legyen udvarias és tisztelettudó másokkal, és fogadja el a helyi szokásokat.

Megfelelő öltözködés: Saba egy konzervatívabb sziget, ezért érdemes megfelelően öltözni. Ügyeljenek arra, hogy ne viseljenek túl kihívó ruhákat a nyilvános helyeken, különösen a helyi kulturális vagy vallási helyeken.

Környezeti tudatosság: A sziget természeti szépsége rendkívül fontos, ezért fontos, hogy a látogatók tiszteletben tartsák és óvják a környezetet. Ne hagyjanak szemetet a természetben, és tartsák be a környezeti előírásokat.

Nyugalmat és csendet tiszteletben tartani: Saba egy csendes és nyugodt sziget, és az emberek értékelik a békét és a csendet. Kerüljék a zajos viselkedést vagy a diszkrét hangoskodást, különösen éjszaka vagy a lakóterületeken.

Közlekedési szabályok betartása: Amikor közlekednek a szigeten, tartsák be a közlekedési szabályokat. Vegyék figyelembe, hogy a szűk és kanyargós utakon kell vezetni, és legyenek figyelmesek a gyalogosokra és a biciklisekre.

Kulturális érzékenység: Legyenek kulturálisan érzékenyek és ne ítélkezzenek el az itt élő emberek vagy a helyi szokások felett. Tartsák szem előtt, hogy minden kultúra különböző, és az eltérések elfogadása fontos.

Fotóegyveleg

B. Ricsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon