hirdetes

útikritikák


Kuba

Kuba

Kuba dióhéjban | Milyen Kuba? | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Havanna - f.n. fotója


2023. február 1.: Online regisztráció indulás előtt legkorábban 2 nappal csinálható csak meg (ha pl. feb.14-én utazunk itthonról, de feb. 15-én érkezünk Kubába, akkor legkorábban feb.13-án tudjuk csak megcsinálni a kötelező online regisztrációt!
https://www.dviajeros.mitrans.gob.cu/inicio

Szükséges még egy jó utasbiztosítás is, olyan, ami nem utólag fizet és haza is szállítanak, ha úgy hozza sors. A biztosítás megléte egyébként feltétele az országba való belépésnek.

2023. április: Más, és nagyon őszintén:

Baromi nagy kakiban van a kubai gazdaság, és ez egyre rosszabbul hat az idegenforgalmi szolgáltatások színvonalára. Rengeteg utazó panaszkodik a szálloda minőségére, az all inclusive ellátás hiányosságaira. Egyre jobban megmutatkozik, hogy az állam rossz tulajdonos. Márpedig Kubában a hotelek, a transzfer cégek állami tulajdonban vannak, és gyakori a szervezetlenség. 

Mit akarunk mondani ezzel? Vagy hagyjuk ki Kubát a terveinkből, vagy menjünk, de akkor az igényesség erős feladásával. A finnyáskodók, panaszkodós személyiségek ne menjenek! 

Maguk a kubaiak is panaszkodnak, nincs ennivaló, halódnak a szolgáltatások, üresek a patikák. Sok a turistákat érő inzultus, rablások, lopások. Ez most nem a kedvcsináló.

.

Kuba dióhéjban

 • Kuba szigetállam a Karibi-térségben. 110 861 négyzetkilométer területű, tehát nagyobb Magyarországnál. 11,3 milliós a lakosság (2023-as adat). Kuba fővárosa Havanna (kb. 2,1 millió lakos).
 • Az ország hosszúkás formájából adódóan nagyok a távolságok: 1250 kilométer hosszú, legnagyobb szélessége 191 km, legkisebb 31 km.
 • Magyar állampolgároknak turista célú utazáshoz kubai vízumot kell beszerezni. A vízum szerepét betöltő turista kártya maximum 30 napos kubai tartózkodást tesz lehetővé. A turista kártya 20 dollárba vagy 17 euróba kerül. Kubai vízum egyszerű elintézése. Vista, vizum@vista.hu, 429-99-99 vagy 429-99-08
 • Kubába időjárás tekintetében az ideális utazási időzítés: február és április között. Az október és április közötti időszak Kubában télnek számít. Ilyenkor nincs sok csapadék és helyi viszonylatban hűvös az idő, a hazai télből elmenekülő magyar turistának azonban pompás meleg van. Nyáron (már májustól kezdve) Kubában elég sok az eső és meleg van.
 • Kubában elég jó a közbiztonság, elfogadhatóak az egészségi, higiéniai viszonyok.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Rodriguez
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 35 USD

Milyen Kuba?

Kuba az egzotikus utazások választékában igazi ínyenc darab, és a karibi szigetország bizonyosan nem hagyja hidegen a látogatót, méghozzá két értelemben is. Bár a kubaiak képesek hidegnek találni a telüket, a magyar bizton számíthat a tenger élvezetén kívül a melegre is. Más értelemben Kuba „nem hagyja hidegen” a turistát, mert jellemzően mindenféle érzelmeket vált ki, azaz olyan utazási célpont, amely érzelmileg, értelmileg magával ragadja az embert.

Talán jellemzőnek mondható az, hogy a Kubába látogató magyarok nagyon különbözően „emésztik meg” az ott látottakat. Vannak jócskán olyanok, akik szerint nem lehet kellemesen nyaralni, programozni egy ilyen szegényes, akadozva működő, hiánygazdaságos országban. Vannak olyanok, akik jól érzik magukat Kubában annak ellenére, hogy a szolgáltatások, az ország járás vonatkozásában érzékelik a defekteket. A többség képes helyén kezelni a mai Kuba realitásait és óriási, életre szóló élményként élik át ennek a történelmi, természeti téren roppant gazdag ország meglátogatását. A legtöbb turistára mély benyomást tesz a kubai emberek életigenlő, strapabíró, rokonszenves mentalitása.

Kuba a nagyon egyedi jelenkori sajátosságai miatt olyan turistacélpont, amelynek esetében nagyon fontos és hasznos az utazásra való alapos felkészülés. A turisták többsége helyben sok mindent azért nem tud értelmesen feldolgozni, mert nem kellően informálva érkezik meg. Valójában semmi ok az aggodalomra, mert Kuba a körülményeihez képest egész rutinosan, profin menedzseli az idegenforgalmat, és minden alapvető feltétel adott ahhoz, hogy a látogató jól érezze magát. Az úti kritikus a maga lényegre törő, tárgyilagos, laza műfajával segíteni próbál azoknak a magyaroknak, akik kubai utazást fontolgatnak, vagy már elő is készítenek!

Bevezetőnek felsorolunk (fontossági sorrend nélkül) néhány alapvető tanácsot, amit megfontolásra ajánlunk:

 1. Túl messze van és túl drága Kuba ahhoz, hogy kizárólag egy tengerparti nyaralásra odautazzunk. Kuba annyira különleges, fantasztikus ország, hogy vaskos hiba ott lenni és nem felfedezni valamit belőle. Ha a nyaralás annyira fontos is valakinek, legalább két-három napos havannai látogatást passzírozzon bele az útitervbe. Havanna ugyanis szenzációs.
 2. A kint tartózkodás nagyobbik részében érdemes országot látni, azaz Havannán és a tengerparti üdülésen kívül máshová is elutazni.
 3. A tengerparti nyaralás szempontjából nem szabad csak Varaderoban gondolkodni. Kétségtelenül ez a legnagyobb szabású nyaraló város, ám van bőven e műfajban más érdekes hely is.
 4. Több élmény éri a Kubába látogatót, ha hajlandó nem előkelő idegenként mozogni a helyiek közegében. Nagy élmény tanulmányozni a helyiek életritmusát.
 5. Nagyon tanácsos valami alapszinten előre tájékozódni a mai kubai valóságról, az ország legújabb kori (igen, külön kell írni) történelméről, egyedi problémáiról, mert különben túlságosan leegyszerűsített, félrevezető szemüvegen keresztül látja a látogató az ottani hétköznapokat és a turisták kiszolgálásának hiányosságait. Az értelmes turista képessé teszi magát arra, hogy a problémákat, sajátosságokat, a helyi életkörülményeket az ottani speciális viszonylatok alapján ítélje meg! Fontos, hogy Kubát NE Magyarországhoz hasonlítsuk, amit sok utazó megtesz. Ez az ország egy harmadik világbeli ország, ez nagyon fontos Kuba megértésénél.
 6. Érdemes a helyi viszonylatokat jól ismerő, spanyolul is tudó kísérővel megtenni a felfedezések egy részét, mert ez sok segítséget jelent a Kuba elnevezésű élmény maximalizálásához.
 7. Jó szándékkal ajánljuk, hogy olvassa el honlapunk fejezeteit, mert sok olyan hasznos információt, tanácsot írtunk le, ami jelentős támaszt nyújthat a tartalmi és lelki felkészülésben Kubához.
 8. Ajánljuk, hogy olvasgassa végig a honlap különböző fejezeteinél található egyéni utazói véleményeket, mert legalább olyan hasznosak, mint a törzsszövegeink.
 9. Kubába évente kb. 5 millió, azaz ötmillió turista érkezik. Nagy részük nem hagyja el nagy szállodákat maximum egy egynapos városnéző kirándulásra. Viszont tömegével jönnek. Így a szállodák főszezonban nem adnak engedményeket, nem szponzorálnak, nem foglalkoznak nagyon marketinggel. Ilyesmire Kubában ne nagyon számítson senki.
 10. Airbnb-ben vagy casa particularban megszállóknak fontos tanács: ha reggelit kérnek, fizetni kell érte. Ha megisszák a bekészített ásványvizet, azt  ki kell fizetni. 

Reméljük, hogy a honlap tárgyilagos, a kereskedelmi érdekek által nem manipulált tartalma miatt az olvasó bizalommal fordul hozzánk magának az utazásnak a kivitelezésében is. Az utikritika@utikritika.hu e-mail címen lehet bármiről kérdezni (speciális kérdések, repülőjegy, hotelfoglalás, magyar nyelvű helyi programok, körutazások, utasbiztosítás stb.)!

Havanna, Plaza Vieja - Kriszta fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A karibi térségben turisztikai látnivalókban, karakteres élmények átélése szempontjából a legtartalmasabb sziget
 2. A kubai emberek ritmusérzéke, életigenlése, lazasága
 3. Havanna régi részeinek lepukkant utcáiban a hétköznapi életjelenetek
 4. A lakás éttermek, az úgynevezett paladaresek
 5. A Vinales völgye, körülnézés szekéren
 6. Cayo Largo szigeten a Playa Sirena és a Playa Paraiso strandok
 7. Az élő zenés helyeken a zseniális. vérbeli muzsikusok
 8. Trinidad, úgy egészében
 9. A Parque Nacional Ciénaga Zapata élővilága
 10. Baracoa tropikus mesevilága

Nem tetszett

 1. Sajnálni kellett a jobb sorsra érdemes kubaiakat
 2. Nem lehet finomakat enni, a kubai konyha nem nagy szám, a hamburgerük pocsék
 3. Varadero régebben élvezetesebb volt, ma már elég nagyüzemi
 4. A sok, érdekből haverkodó utcai fazon
 5. A Tropicana nem az ízlésemnek való, az ár-érték arány kérdőjeles
 6. Az utcán vásárolt illegális szivar közepes minősége
 7. A közbiztonsági helyzet Havanna egyes részein nem megnyugtató
 8. A tengervízben a medúzák miatti aggodalom (úgy néz ki mint egy felfújt kék koton)
 9. A bérelhető robogók vacak műszaki állapota
 10. A nap sunyin és veszélyesen erős sugarai miatti leégés
 11. Az állandó jattolási kényszer

Vélemények


,, Mire számíthat, aki Kubába látogat?

Kuba messze több a hófehér homoknál, türkizkék tengernél és pálmafáknál. A Karib-térség talán egyetlen olyan szigete, amely komoly történelmi múlttal bír. A sokszínűség, a rum-mámor, szivarfüst és a keserédes kubai zene magával ragadja az embert és hipp-hopp elfelejti az európai telet. Egy dolgot otthon kell hagyni: a komfortzónát. Kubát kezdő turistáknak nem ajánlanám jó szívvel, hacsak nem egész nap egy all-inclusive hotelban kívánnak ücsörögni...

Az országban a mai napig élő szocializmus van. A hiánygazdaság, az állami tulajdon meglátszik a boltok polcaitól egészen az éttermek asztaláig. Általánosságban jellemző, hogy kevés árucikk van pl egy élelmiszerboltban, amihez a helyiek ráadásul korlátozottan tudnak hozzájutni, vagy egy étteremben megeshet, hogy az étlapról kinézett fogást egész egyszerűen nem tudják prezentálni alapanyag hiányában.

Az egész országban nagy a szegénység, számunkra majdhogynem elképzelhetetlen körülményeket látni néhol. Az utak - már az a kevés ami van - igen rossz állapotban vannak és az autókon, buszokon kívül lovaskocsik, biciklik, igazából bármilyen jármű felbukkanhat akár az autópályán is. Az épületek is igen romosak, pl Havannában nem ritka az egy az egyben összedőlt ház látványa.

Persze a turizmus miatt vannak törekvések, tehát jobb állapotokkal is lehet szerencsére találkozni. A szállodáknál se az Európában megszokott minőséget várjuk. (R. J. , 2019)


"Eddig 5 alkalommal jártam Kubában csoporttal és mindig nagy siker volt. Az ország hangulata, a zene, az életöröm, Varadero szép strandjai és az all-inclusive ellátás kellett ehhez. Nálam biztosan a 10 legkedvesebb úti cél között szerepel." (Ági)"Szervezett, csoportos úton voltunk Kubában. Volt két középkorú magyar útitársunk, akik folyamatosan lefitymáló megjegyzéseket tettek a kubaiak szegénységére, meg egyes utcák rendetlenségére, a házak lepukkantságára. Ki voltunk akadva azon, ahogy előadták a felsőbbrendű, gazdagabb országból jött menő turista szerepét. Gondoltam, jó lenne, ha ezek a nagyképű egyének hallanák, értenék, hogy miként kommentál egy svéd vagy egy német turista Budapesten ezt-azt. Nekünk magyaroknak igazán lehetne több beleérző képességünk, ha egy olyan országba látogatunk, amelynek a dolgai sok tekintetben nem alakultak szerencsésen. Nem Svájcból jöttünk, ahogy Kuba sem hasonlítható egy nyomorba süllyedt fekete-afrikai országhoz. Kubában próbálkoztak, próbálkoznak egy igazságosabbnak hitt társadalom létrehozásával, megtartásával, oszt ebből összejöttek jó eredmények is, meg komolyabb problémák is. Ilyesmi téren igazán lehetnek nekünk az ismereteinkben hasonló történelmi helyzetek Európa keleti térségében."


"A kubai emberek az anyagi javak vonatkozásában bizony szegényesen élnek, de a felületes tapasztalataim szerint boldogoknak és büszkéknek tűnnek. Segítőkész emberek és egyszerűen jól éreztem magam a társaságukban, a taxisokat meg a kunyerálókat leszámítva."

Havannai edzőterem - nem retro, hanem jelen - Kriszta fotója (2020)

"10 napot töltöttünk Kubában és egyáltalán nem állítom, hogy megismertem az országot, pedig nem csak Havannában és Varaderoban voltunk, hanem még másik három városban is. Nagy szerencsém, hogy picit tudok spanyolul és így a legegyszerűbb módon, de sikerült valamicskét beszélgetnem kubaiakkal. Sok helyen jártam a világon, de kevés helyen találtam ennyire barátságos embereket. Rendben, Thaiföldön, Kambodzsában nagyon mosolygósak az emberek, de alapvetően zárkózottak a külföldiek irányában. A kubaiak viszont teljes természetességgel voltak közvetlenek hozzánk. Még az sem zavart engem túlságosan, hogy a haverkodásnak a másik oldalról gyakran volt valami üzletelési vagy szimpla kunyerálási hátsó szándéka is. Egyszer sem fordult elő, hogy az üzletelési ajánlkozás elutasításakor valaki anyázott volna. Ami meglepett, hogy hiába alacsony ott az életszínvonal, a külföldi turistának összességében egyáltalán nem jön ki olcsó mulatságnak Kuba." (2012)


"Az egész kubai utazásunk kedvenc állomása Trinidad volt. Ez a kisváros a kis házaival, utcajeleneteivel pont olyan volt, amit Kubáról elképzeltünk. Roppant karakteres hely, talán azért is, mert vegyesen vannak teljesen rendbe hozott, és csaknem széteső házak egyaránt. Izgalmas, imádni való város, tán 60 ezres lakossággal. Megnéztünk egy salsa iskolát és este kimentünk a főtérre meghallgatni az ingyenes koncertet. Furcsa volt nekünk a helyiek hétköznapi élete. Itt-ott boltoknál, pizza sütőknél hosszabb sorok álltak mindaddig, amíg ki nem fogyott az áru, vagy az alapanyag. Több bolt egyszerűen bezár, amikor már nincs mit eladnia." (2012)


"Aki kubai utazásra akar hangolódni, annak ajánlom a Quimby számát, a Cuba Lunatica-t. A refrénben spanyolul énekli a Kiss Tibi, hogy: Az én Kubám bolondos Kuba. Úgy szeretlek, amilyen vagy én Kubám (así te quiero como eres Cuba mia). Eszembe jutott a dal, amikor Havannában egy nem turistás utcában láttam, ahogy a földre rakott nagy rádióból nyomatta a zenét magának egy rozzant ház előtt két család. Tök jó, hogy mennyire tele van az életük ritmussal, zenével. Majdnem beálltam közéjük riszálni a fenekem, de nem akartam égetni magam azzal, hogy vacak a ritmusérzékem." (Peti, 2012)


"Varadero turista "skanzen". Ha csak ott vagyunk, nem ismerjük meg az országot. Menjünk több helyre, minden város más. Havanna óvárosa csodálatos, templomaival, palotáival, még kevésbé felújított állapotban is a régmúltba visz minket. Havannában feltétlenül menjünk el Hemingway törzshelyére a Bodequita del Medio étterem- bárba, ahol a híres író iszogatta a mojitot és a daiquirit. Széke a plafonon lóg, hogy ne minden turista arra próbáljon ülni. Nagyon népszerű. Elég drága de egy italt ki tudunk fizetni. Ha már Hemingway látogassunk el az utolsó házába haláláig 1961-ig lakott Havannától 17 km-re. San Francisco de Paula, belépő kb. 3 dollár. Este okvetlenül sétáljunk a híres Malecón parti sétányon, felejthetetlen hangulat és élmény.

Jóga Cayo Santa Marián - Kriszta fotója

,, Mindenki hallott a híres mulatóról, a Tropicanaról, érdemes elmenni, megnézni a revüt. Szállodából szervezik és busszal visznek oda. Okvetlenül menjünk el Trinadad-ba, ahol megismerhetjük a gyarmati építkezést, múzeumváros, csodaszép. Cienfuegos, Kuba legnagyobb cukorkikötője, a castroi szocializmus városa. Santiago de Cuba, forradalom bölcsője Moncada laktanyával, karibi kisváros. Itt nézhetünk az Aquariumban vércápákat és krokodilokat. Nem igazán éri meg. Feltétlenül kóstoljuk meg a cucurucho-t, pálmalevélen kínálják kókuszdióval tejjel, vaníliával és nádcukorral készült édességet. Finom, de nagyon édes. A hivatalos nyelv a spanyol, elég furcsa kiejtéssel és nagyon gyorsan beszélnek, nagyon oda kell figyelni. A turistahelyeken kicsit beszélnek franciául, angolul. Néhány szót érdemes megtanulni.(köszönés, kérem stb.)" (Kati, 2011)


"Életünk egyik legjobb nyaralása volt. És nem azért, mert most először utaztunk el a gyerekek nélkül.... Kuba fantasztikus hely, mindenkinek csak ajánlani tudom. Elképesztően színes, izgalmas ország, ahol olyan kulturális hatás éri az európai embert, amit sehol máshol nem tud megtapasztalni. S nem mellékesen, egy igazi időutazás, ami semmihez sem hasonlítható. Akár az épületeket, akár az oldtimer autókat vagy az embereket veszem alapul.

Nagyon-nagyon köszönöm a Vista fantasztikus szervező munkáját, megérte a sok közös bíbelődés a részleteken, mert így, együtt, tökéletes volt az összhatás. Külön dicséret a két kinti idegenvezetőért, fantasztikus emberek mindketten. Heidi elképesztő tudással rendelkezik, nagyon sokat tanultunk tőle történelem és kultúra területén, nem mellékesen, kijött elénk személyesen a reptérre, s egészen a szállodáig kísért, pedig ez nem volt megbeszélve. Alen pedig egy nagyon felkészült, intelligens, ugyanakkor kellőképpen laza srác, akivel nagyon sokat tudtunk beszélgetni a közös utazás során az országról, az emberekről, a politikai helyzetről.

A szálloda mindkét helyen tökéletes volt. Havannában az Iberostar Parque Central csodás service-szel járt együtt (szerintem a legjobb reggeliző hely a városban ott van), a varaderoi hotelünk (Blau Privilege Cayo Libertad) fekvése káprázatos volt, ahogy a junior suite lakosztályunk is. Itt talán az étterem volt gyengébb, de ez legyen a legnagyobb problémánk. Nagyon jól sikerült a katamarános kirándulásunk, még delfinekkel is fürödtünk. Összességében nagyon hálás vagyok a segítségetekért, Zsuzsa is egyik ámulatból esett a másikba, így azt gondolom, igazán méltó módon ünnepelhettünk." (Attila)


"Az utazásunk lényege a kisvárosok és általában Kuba megismerése volt. Mindenkinek ajánlom hogy ha Kubába megy ne maradjon csak a tengerparton és Havannában. A Varederó-i nyaralás nem volt élvezetes, a település bezártsága abban nyilvánult meg, hogy a rossz idő miatt nem lehetett mással kiváltani a vizes programokat, nem lehetett elmenni mást csinálni, egy félszigeti""városi"" séta viszont mint lehetőség megvolt. A szállodai esti show színvonala inkább csak vonal volt, pedig kifejezetten Valentin-napi műsornak szánták. KIEMELEM: Az idegenvezetőnk HEIDI néven ismert a magyar turisták között. Csak felsőfokon beszélhetünk a munkájáról és az emberi hozzáállásáról. Hihetetlen tudással rendelkező fantasztikus hölgy. Az általa elmondott helyzetképet nagyon jól illesztettük a látványhoz. A Tropicana Show műsora egyedülálló, feltétlenül el kell menni, enélkül a kubai út nem teljes. Maradandó élmény, aki teheti, ne mulassza el megérezni ezt a hangulatot. "


Összességében Havanna minden zűrzavarával együtt fantasztikus volt, egy igazi időutazás annak minden varázsával. Az ott töltött idő alatt nem is érezte annyira rossznak az ember, mert hozzászokott és ha ebben él az ember természetesnek űünik. Csak nekünk furcsa az elején a nincs, de ha meg akarod oldani lehetőség van rá. Persze úgy gondolom minden embernek aki itt elégedetlenkedik, javasolnám pár nap eltöltését Kubában, természetesen nem szállodában. Most így visszagondolva lehet, hogy elég lett volna rá 3 nap és több idő Vinales és környékére, de mivel első utazásom volt ebbe a régióba, előre ezt nem tudhattam. (2023) forrás


"Kubába akkor menj, ha kötélből vannak az idegeid, és kiváló a humorérzéked. Ezek hiányában nehéz kezelni azt az abszurd, macerás és kimerítő élményt, amit Kuba jelent. A létező, de már évtizedek óta megfeneklett szocializmus közepén mojitózni remek szórakozás, a nyomorult kubaiak szegénységére rácsodálkozni (és lépten-nyomon visszautasítani őket, amint némi aprópénzért cserébe rumot, szivart, a Dos Gardenias című számot vagy a saját unokahúgukat próbálják áruba bocsátani) viszont már kevésbé az. Értelemszerűen, ha mindez nem zavar, sőt szeretnél napi egy liter rumot meginni annyiért, amibe Pesten egyetlen koktél kerül, illetve gyorsan, és némi készpénzt sem sajnálva ismerkednél készséges nőkkel, akkor Kuba a legjobb opció. Bejártam Latin-Amerika nagy részét és a legbarátságosabb embereket Kubában találtam. Sajnos azonban a velük folytatott beszélgetés előbb-utóbb oda fut ki, hogy "Kérlek adj egy dollárt." (clandestino.blog, 2012)

"Kuba egy egyedülálló hangulatú ország. Az emberek nyitottak, érdeklődők, barátságosak. (Itt megjegyeznénk, egyetlen negatívumként, hogy olykor nem teljesen érdekmentesen. Ez a jelenség azonban inkább csak a forgalmas turistaközpontok környékén tapasztalható.) Elzártsága miatt, sajátos kulturális értékekkel rendelkezik. Egy időkapszula, ahol kezd egymásnak feszülni a megőrzött múlt és a változó jelen. Nem egy könnyen emészthető ország, tapasztalataink szerint viszont annál tartósabb, mélyebb élményt nyújt miután az emlékek letisztulnak. A természeti értékei szintén az elzártságának köszönheti sokszínűségét." (Vista-utazó, 2013)


"A pénzváltással kapcsolatban azt tudtam meg, hogy az amerikai dollárt rosszul váltják, az amerikai-kubai rossz kapcsolat miatt. Ezért inkább eurót vagy kanadai dollárt kell vinni, melyet a helyi, Peso Convertible –re kell váltani. Kétféle valutájuk van: az előbbit a turisták használják: CUC, a kuba peso pedig (CUP), a kubai emberek fizetőeszköze, a fizetésüket is ebben a pénznemben és élelmiszerjegyben kapják. Én szerettem volna utóbbit is váltani, de turistának nem lehet. Viszonyítás, illetve költőpénzszámítás megkönnyítésének okán: pl. 1L rum kb. 10.-CUC, egy katamarános kirándulás 95 CUC/fő, egy borravaló kb. 1-5.-CUC, egy sör kb. 1-2.-CUC. Mi kb. 200 ezer forintot költöttünk: három kiránduláson vettünk részt, illetve hoztunk helyi hangszereket, kubai CD- lemezeket, szivart és rumot.

A havannai szállodában, - ahová első nap megérkeztünk-, csak pár napot töltöttünk. Itt a lift nem működött, de a szobánk rendben volt. A takarítónő - egy kis borravaló reményében -, még verset (vagy hasonlót) is írt nekünk. A havannai városnézés és kocsikázás természetesen „kötelező eleme” a kubai nyaralásnak. A városnézés közben jól éreztük magunkat: idegenvezetőnkkel, Attilával meglátogattuk a rum múzeumot, a Bacardi-házat, a tengerparti erődöket, a híres bárokat, a főtereket és a fő utcát, az óvárost, pár katedrálist, majd egy vendéglőben ebédeltünk és táncoltunk kubai élő zenére. Este pedig a Tropicana Club vendégei voltunk. A belépő pontos árára nem emlékszem, de azt tudom, hogy 100.-CUC/fő felett volt az ára. Ennek ellenére ezt az élményt sem szabad kihagynunk, ha Havannában járunk. A szép kubai táncos lányok és fiúk egyszerre több színpadon rázzák, színes ruháikban, fejdíszeikben nagyon látványos show elemekkel kápráztatnak. Az árban benne foglaltatik asztalonként egy üveg rum, melynek iszogatásával teljes az élmény. (Én egy cohiba szivarkával halmoztam tovább az élvezeteket.)

A gyönyörű Disznó-öbölbeli kirándulásunkat, az aranyos és közvetlen Beatriz Casas Diaz idegenvezetővel tettük meg. Itt sznorkeleztünk a gyönyörű korallok és színes halacskák között. Majd söröztünk, koktéloztunk. Itt készítettem a kedvenc képemet: a gyönyörű kék vizű Disznó-öböl a háttérben, egy pálmafa alatt a pázsiton ló legel, tőle balra egy Lada áll ugyancsak pálmafák alatt. Ezen kirándulás során látunk még egy indián falut is, melyet a teljesen kiirtott őslakosok emlékére állítottak. Itt „levették rólunk a rontást”, majd az ősi indián mesterségekről szóló tanösvényen vezettek körbe, aztán sült krokodil hússal kínáltak. A faluba motorcsónakkal érkeztünk egy szép vízi ösvényen, majd így is távoztunk. Ellátogattunk, egy kubai család otthonába. Puritán módon élnek, de boldogan. Az általunk meglátogatott család háziállata, nagy meglepetésünkre egy leguán volt, akit a fal mellé kötöttek a szobában. Láttunk aztán még, sokkal több hüllőt is egy krokodilfarmon. Több ezer krokodil volt korcsoportok szerint elkülönítve. A párom meg is fogott egyet, persze előtte a száját bekötötték. (Mármint a krokodilét...)

A következő kirándulásunk során, a Cayo Blanco nevű szigetre látogattunk, ahová egy katamaránnal érkeztünk. Ez idegenvezető nélküli kirándulás volt. A szigetnek szinte érintetlen, gyönyörű fehér homokos partja van pálmafákkal. A szigeten található nyitott faépületben szolgálták fel az ebédet, ahol szintén kubai zenekar játszott. Pár órát töltöttünk a szigeten, majd délután érkeztünk vissza a katamaránnal a kikötőbe, a hajón igazi latin party volt; szólt a zene, folyt a sör és a koktél, lehetett napozni és táncolni.

Utolsó napunkon a varaderoi Plaza America nevű bevásárló helyre mentünk el, ahol szivart, rumot, kubai hangszereket, ruhát és egyéb ajándéktárgyakat lehet vásárolni. Ez kb. olyan, mint nálunk egy kisebb bevásárlóközpont. Mint a rövid nyaralásoknak általában, ennek is gyorsan eljött a vége. Párommal mindketten úgy éreztük, hogy egy hét nagyon kevés Kubában. Ízelítőnek mindenesetre elég volt, de szívesen térnénk vissza mindketten, akár hosszabb időre is. Akit érdekel; hogy miért van Che Guevara kultusz Kubában?, miért nem stresszel a kubai ember?, hogyan gondoskodik az állam a polgárairól?, miért nincs koldus, hajléktalan vagy munkanélküli?, hogyan lehet teljesen ingyenes a jó minőségű egészségügy és az oktatás?, miért kapnak a dolgozók napi háromszori étkezést az államtól?, miért nem tartozik senki banknak vagy szolgáltatónak?, az járjon utána… (András & Gabriella, 2014. január)

"Mitől óvakodj? A jineterok-tól. A hivatásos turista-lovasoktól, akik iszonyúan tolakodóak, agresszívek és szemrebbenés nélkül hazudnak neked, csak hogy lehúzhassanak, miközben azt nyomják, hogy egyedül csak ők tudnak segíteni neked bármiben. Ez ott egy szakma. Ne foglalkozz velük. Nem biztos csak majdnem biztos, hogy át fognak verni. Jinetero-kal tele vannak a busz- és egyéb pályaudvarok. Ott vannak az utcán, a tereken, a bárokban, követnek, ajánlgatnak mindenfélét , erőszakoskodnak a segítés ál-égisze alatt. Azonnal és habozás nélkül rázd le őket. Ha muszáj, légy goromba. El fognak menni, ha látják, hogy határozott vagy. Lehet őket kezelni.

Aztán még mitől óvakodj? Hogy a megszokott sztenderdeket várd el Kubában. Ellenkezőleg: a világ összes irracionális, szürreális dolga megtörténhet a szigeten. Ha ezt tudod, ha előre számolsz az abszurditásokkal: hogy pl. leáll a távolsági busz, mert nincs hozzá pótkerék, hogy egy vízum – hosszabbításért három helyen és hosszú órákig kell sorba állnod, hogy a pénzváltóban elfogyott a pénz, stb és azt mondod nagy lezseren: Kubában csak a kiszámíthatatlan a biztos, akkor – megfelelő humor bevetésével – GARANTÁLOM , hogy istenien érzed magad. Mert varázs, egyébként, az csőstül van.

Legjobb, ha tisztában vagy egy taxi árával, egy lovastúra árával, egy koktél, egy reggeli árával, egy transfer árával, és akkor nincs átverés. Még tetszeni is fog nekik a tájékozottságod.

Angolul egyre többen tudnak, alapcuccokat azért tanulj be spanyolul, ha nem beszélnéd a nyelvet..

És most összefoglalom: Ilyen ország nincs több. Tényleg nincs. Gyönyörű. Nincs benne McDonalds. Totál kimaradt a globalitás, annak minden járulékával. Óriási kaland és időutazás. Meg kell nézni. (2017)" forrás


" Ahogy a helyiek táncolnak, mozognak, élnek, mosolyognak az éjszakában, abból olyan elemi intenzitással sugárzik az öröm, életigenlés, energia, pozitivizmus, hogy az mindig is áttört és áttör minden nehézségen, közel hatvan év kommunizmuson, bezártságon, jegyrendszeren, hiánygazdaságon, a szűkre szabott kitörési lehetőségeken, feledtetve szegénységet, lepusztult házakat, szakadt autókat, áramkimaradásokat. És ez speciel irigylésre méltó az országban és az emberek mentalitásában. Na, meg az olcsón elérhető Havana Club Especial." forrás


,, Milyen is volt Kuba? Elég nehéz lenne röviden megfogalmazni, talán van egy szó, ami jól leírja: VALÒSÁGOS. Nem olyan, amit a képek alapján elképzelünk. Szegénység van, ahol nincsenek boltok, nincs szolgáltatás, egy palack vizet sem egyszerű szerezni, itt élni pedig el sem tudom képzelni. Mégis hihetetlen hangulata van, a rengeteg negatívum mellett mégis örülök, hogy ezt az országot választottam egyik legfőbb bakancslistás pontomnak. Látni kell a természeti szépséget, érezni az emberek kedvességét. Csak akkor van értelme az országba látogatni, ha valaki igazán bele akar nézni. Egy öt csillagos szállodát valószínűleg máshol is lehet találni, ami esetleg olcsóbb, vagy ahol szebb a környezet, tengerpart. Kubát érezni kell, akkor lesz igazán elbűvölő és kihagyhatatlan. (2018)" forrás


,, A legfontosabb szerintem, hogy aki Kubába látogat, nyitott legyen, ne a már ismert módokat és érzeteket keresse, ne ítélkezni jöjjön, vagy hogy többnek érezhesse magát. Adja át magát a helynek és a feelingnek, csak sodródjon, tanuljon, van mit!

Amit praktikus szempontból nem ajánlok a Kubába látogatóknak, hogy maguk akarjanak autót bérelni, vagy hogy interneten próbáljanak mindent spontán megoldani, ez itt nem így működik. Érdemes előre készülni, körültekintően megválasztani a szállásokat és közlekedési módokat, a legjobb valamilyen szinten helyi segítséggel szervezni, legalább egy keret legyen meg az indulás előtt. (2018)" forrás


,, 2 hetet töltöttem Kubában, és totál beleszerettem a helybe. Egyszer szeretnék még visszatérni. A két hétbe belefért Vinales, Las Terrazas, Havanna és persze egy kis tengerparti lazulás Cayo Santa Marian. Szándékosan nem Varaderoba mentünk, mert az túl turistás. Ha újra választhatnék, akkor Cayo helyett más tengerpartot választanék.

Tetszett:

1. Vinales a táj, a helyiek, az életképek miatt, a völgyben megtett lovas túra, ami hihetetlen élmény volt

2. Az emberek közvetlensége, mosolyognak holott szegények, mindenhol szól a salsa vagy a reggaetón

3. A Pina Colada és a Mojito, minden mennyiségben

4. A gyönyörű óceán, a csodás korallzátonykhoz elvivő katamarán kirándulás

5. A kubaiak szegények, de meglepően tiszták, s amúgy sok mosdót és vécét használtuk és többnyire nem voltak sokkal rémesebbek, mint az itthoniak

6. A latin zene, tánc mindenütt, a kubai életérzés

7. A jó közbiztonság, bementünk Havanna legrizikósabbnak vélt utcáiba este és semmi veszélyt nem éreztünk

8. A Las Terrazas csodás hely, és a Guama indián falut is látni kell

9. Trinidad roppant különleges hangulatú városka

10. Az oldtimer autók mindenfelé, a szürreális időutazás

Nem tetszett:

1. Az ételek: az isteni avocadót és néhány gyümölcsöt leszámítva Kuba nem egy gasztronomiai élmény és a babos rizs imádatát sem értettem meg

2. A folytonos lehúzás: Akárhova mentünk a kubaiak közelezően lehúztak 1-2 CUC-cal, az étteremben ha zenészek annak, akkor az plusz költség, belépőknél is túlfizettetnek, apró mindig legyen nálad

3. Az all inclusive szállodák: felejtsed el azt, hogy az 5 csillagos hotel az valóban 5 csillagos minőség

4. A Cayo Santa Marian eltűnt a kubai életérzés

5. Havanna borzasztóan szemetes, koszos

6. Az inernetezés komplikáltsága

7. Kuba a turista számára nem olcsó, az ár-érték arány közepes

8. A tömegközlekedési buszt felejtsed el, az autóbérlést még inkább, hihetetlen de az autópályán a sávodban jöhet veled szemben egy bringás

9. A rengeteg tapló szemetelős turista

10. Havannában az utcán folyton leszólítanak valami pénzszerzési szándékkal

11. Az óceánban elég sok a medúza

(k.e., 2018)


,, Kuba és főleg Havanna vonatkozásában az alapérzéseünk az volt folyton, hogy még mennyire szebb lehetne, ha szabadon és sok anyagi befektetéssel létezhetne. A kényszerhelyzetek miatt megragadtak a fejlődésben. Emiatt a turista - mi is - szórakoztató, de minimum izgalmas időutazást élhet át, miközben a helyieknek ez az egész baromira nem élvezetes. Így kettős érzés hatotta át ottani élményeinket: kellemes bámulás és kissé kellemetlen sajnálkozás, pl. azt, hogy egy-egy ház milyen csodálatos lesz felújítva, viszont mennyire szomorú így lepukkanva. " (aji, 2019)

Olvasmányos linkek

,, Elmondhatom, hogy, gyakorlott utazóként, minden kontinensen jártam már, köztük Ázsia agy Afrika mélyszegény, egzotikus országaiban, kommunista országokban is, mint Kína vagy Vietnám, de Kuba semmihez nem hasonlít. Semmiben. Sem az emberek, sem a társadalom, se az élmények és azok minősége. Olyan abszurd, annyira más néha, hogy még az alapos, jó előre-felkészülés se segít teljesen. Elragadó és rém frusztráló is egyben, romjaiban is gyönyörű, érzelmileg megdöbbentő talány. Igen, abszurd, talán ez a legjobb szó rá.

Azt mondtam magamban, amit mindenki, aki a nagyvilágból Kubába akar menni mostanában: siess, siess, mert 1-2 év és teljesen meg fog változni, olyan lesz, mint a többi Karib-szigeti ország. Most még egzotikus a turista számára: Ötven éves, rozsdától nyikorgó autók tömege, a városokban csontig lepukkant, de romjaiban és szépséges épületek, ártatlan és roppant kedves, nyitott emberek, tök üres, több ezer kilométeres körbe-tengerpart, ahol csak elvétve van hotel, élelmiszer-fejkvóta rendszer, dübörgő pártállami propaganda, mellé salsa, rum,szivar, cukor, hú de izgi, tessék gyorsan megnézni, míg lehet…

Ezzel szemben – ahogy látom – Kuba még egy jó ideig nem fog alapjaiban megváltozni. Apránként igen, ez egy pár év óta már történik is. Na, most már minek is drukkoljunk mi, oda látogatók? Hogy a kedvünkért, maradjon csak még egy darabig ez – a volt szocialista testvértábor teljes kivonulása után – kereskedelmileg- ideológiailag-gazdaságilag – még jobban elszigetelt ország és még bizarrabb életforma, hogy a kíváncsi turista jólesően borzonghasson abban a tudatban, hogy ő ennek a különleges berendezkedésnek talán az utolsó szemtanúi közé tartozik? Avagy kívánjunk nekik külföldi beruházókat, gazdasági növekedést, embargó-feloldást, demokráciát, építkezéseket, fogyasztási lehetőséget, árúkínálatot, méltóságteljesebb életet? Na, de akkor meg már nem lesz már olyan egzotikus ! Piha.

Normális ember, szerintem az utóbbinak drukkol. Attól még garantáltan marad a rum a szivar és a salsa, meg az áradó, természetes mosoly az emberek arcán. A hihetlen erős segítőkész-hajlam is. Ilyennek születtek. Amúgy, pedig az se igaz, hogy ezek az emberek hű, de nagyon ártatlanok lennének, a maguk egyszerű természetességében. Nem is egyszerűek. Egy rakás téveszme. A jókedv és optimizmus viszont igaz. Hogy a fenébe lehetne, egyébként, véghezvinni ezt a lucha-t, vagyis a napi, túlélési küzdelmet, miközben tényleg mindenki önfeledten ropja a salsát, a rumbát és issza a mojitot – minden utcasarkon?

A biztonságos terepre törekvő turistáknak tessék, ott van Kubában Varadero ( az amcsik által, még anno, Castro előtt kiépített üdülőhely) : luxus, fehér homokos tengerpart, szervezett kirándulások ide-oda. Kockázat: nulla. Oda nem mentem el.

Amit azonnal látni-érezni lehet: a kubai emberek melegsége. Bandukolok egy városi utcán, például és elgondolkozom valamin, ilyenkor nemigen szoktam mosolyogni. Egy fél óra alatt legalább hárman szólítanak meg vadidegen szembejövők: – szomorú vagy valamiért? – Valami gondod van, nem vagy jól? Egy asszony még át is ölel. Nem győzök magyarázkodni, s inkább aztán tudatosan élénkre változtatott arccal bandukolok tovább.

A kubai ember imád élni és ünnepelni. Teljesen mindegy, hogy hol, de legfőképp az utcán, bármilyen napszakban, bármilyen helyzetben nekifog zenélni, főleg salsa muzsikát játszanak. Akkor meg mások is csatlakoznak, táncolnak, de úgy, mint a parkett, azaz az aszfalt ördögei. Reng a nők popsija, hullámzik a csipőjük, száll az a rengeteg, göndör, hosszú hajuk. Hangosan nevetnek, kiabálva beszélnek.

Idealizálni ezt a helyzetet mégse szabad. Nem egyetlen vidám vurstli ez az ország, nem is a jóság kizárólagos terepe. Te hogyan élnél meg havi húsz vagy harminc dollárnyi keresetből? Kubában, havonta ennyit kap egy középiskolai vagy egyetemen tanító tanár, egy melós még kevesebbet. Egy kórházi orvos, az többet, ő 40-50 dollárt is hazavisz havonta. Hatvan éves orvosnő havi 15 dollár nyugdíjnak örvend. Ramón, a haverom 54 éves komoly mérnökember, ő ötven dollárnyit keres. Akkor most mondhatnád: – az attól függ, mibe kerülnek nekik a dolgok… Beszédes számok következnek: vigyázat, kapaszkodj, Kuba rohadtul drága!

Mi mennyi? ( az ottani árakat most forintban írom le)

Nettó átlagkereset: 6500 Ft/hó. Kiló kenyér: 136 Ft, paradicsom kilója 400 Ft, palackozott víz: 450 Ft( 1-1.5 napig dolgozol érte), tej literje:506 Ft, Benzin: 330/liter, egy tragacs autó, 37-42 éves: 5 millió-12 millió Ft, mobiltelefon percdíj: 140 Ft, belvárosi lakás bérleti díj: 100.000 Ft, egy capuccino: 360 Ft, stb.stb.

 (2017)" forrás


"De hogy a helyiek - s köztük az igazán feketék - milyen jól táncolnak, na az még valami félelmetes. Ezt kérem önöknek is látniuk kell, leírni szavakkal lehetetlen. Sajnos néhány elfogyasztott mojitó után a turisták is gyakorta úgy érzik, felnőttek a feladathoz. Bár ne tennék! Hacsak nem szívták magukba az anyatejjel együtt a latin zene ritmusát, önöknek sem javaslom az erőlködést. Higgyék el, fehér emberként a kubai parketten többségünk maximum nevetség tárgya lehet." forrás


"Őszintén szólva Kubából nem sok olyan úgynevezett „látnivaló” maradt meg az emlékezetemben, ami kihagyhatatlan lett volna: ha Kubáról mesélek, általában nem ez vagy az a katedrális, emlékmű vagy természeti csoda kerül elő, hanem sztorik Kuba kubaiságáról, erről a nehezen definiálható izéről. Ilyen szempontból tehát teljesen mindegy volt, hogy épp a sziget melyik részén jártunk – Kuba mindenhol egyformán szuper érdekes és szuper abszurd volt." forrás


"Kubában sok türelemre van szükségünk. Ha valaki minden apróságon felbosszantja magát, az nem fogja élvezni, ha viszont felveszi a helyi ritmust, és befogadó módon közelít a dolgokhoz, annak nagy élményben lehet része. Hiszen kevés ország van a világon, ahol az abszurd ennyire meghatározó része lenne az életnek, a mindennapi bevásárlás viszontagságaitól az út közepén heverésző kutyán át az autópályát keresztező vasúti sínig." forrás


,, Gyakran ünnepeltem az Újévet valahol külföldön. Szokássá vált. 2000-ben Kubában töltöttem 3 hetet és beleesett a Szilveszter is. Az első nap elmentünk a Che Guevarra barlangját megnézni, amihez motort béreltem, és a nejemmel együtt fél óra múlva egy kóbor kutya miatt balesetet szenvedtünk és vérezve feküdtünk az országúton Varaderotól nem messze. Valakik észrevettek, valakik mentőt hívtak, elvittek egy romos házba ahol egy századeleji röntgen kimutatta, hogy eltört a lábam, gipszbe tettek kaptam mankót is, a nejem pár horzsolással megúszta. Az akkor kicsi fiam 10 évesen becsajozott egy 15 éves nagylánnyal, aki a családjával nyaralt és meghívták egy csónaktúrára valami dzsungel szafarira.
A gipszemért fizettettek velem 460 dollárt. A mankóért 40-et. A kezelésért és a röntgenért 50-et. Mikor reklamáltam és mondtam, hogy ez nálunk az imperialista Kanadában ingyen van, akkor közölték, hogy adjam le az útlevelemet, mert amíg nem fizetek addig ki nem megyek az országból.
Fizettem.
Aztán megtudtam, hogy egy orvos 18 dollárt keres havonta, egy nővér 13-at egy buszsofőr 9-et és egy tanár 6-ot. A lakbérek nagyon olcsók voltak, a villany a víz ingyenes, a közlekedés és az eü ingyenes, de mindennek az volt az ára, hogy éltetni kellett a Castrót, és senki nem mehetett el legálisan a szeretett szocializmusából, csakúgy mint valaha Magyarországról.
Valahogy kedélyesebbnek tűnt Kubában minden, talán mert az emberek kedvesebbek és legalább egymást nem utálják, de a kontrasztot növelte a csodás mindig langyos égszínkék tenger, a pálmafák, az ősi dzsungelek kis patakokkal, erekkel csónakkal bejárva, az édes tropikus gyümölcsök, a languszta, a halak és az egzotikus krokodilfarm.
Ki az a hülye aki innen el akarna menni? Aztán megtudtuk.
Tizenéves lányok tapadtak minden turistára, csak vigyék őket el innen. Fiatal fiúk keresték a nyugati meleg turistákat hatalmas csurrantásokat igérve, ha kapnak egy meghívólevelet. Idősebb emberek töltöttek éjszakákat és nappalokat csónakokon és tutajokon életveszélyben, hogy megszabaduljanak az önkénytől és a fenyegetettségtől.
Akkor lett egy életre elegem a a Fidel-féle álromantikából. Jön Fidel és vele a nép. Egy nagy túrót. (persze most is vannak akik apjukként tisztelik Fidelt, csakúgy mint nálunk a Kádárt)" (R.G., kanadai magyar, 2016, Fidel halála napján)


,, Az ittlét tehát elég drága, pláne ha azt nézem, hogy napi 10 ezer forintra akarjuk levinni a költésünket, de 37ezer napi átlagköltésnél lentebb nem ment. Igaz, a kocsibérlés luxus volt, de e nélkül tizedannyit sem láttunk volna az országból, viszont az evés ivás kapcsán kifejezetten visszafogtuk magunkat. Bevallom olcsóbbra számítottunk. Kubaiként sem egyszerű az élet. Sokkoló volt megtudni, hogy a kubai havi átlagkereset 15 CUC (4200Ft). Nahát mi ennyit fizettünk abban a bizonyos szuper olcsó étteremben Camaguyben egy vacsoráért. Ennyit keres például egy egyetemet végzett pedagógus is. Ezt Gina az egyik szállásadónk mesélte, aki maga is pedagógusként végzett, aztán 14 év után elment dolgozni egy hotelbe, ott havi 20 CUC-ot is keresett, végül pár éve elkezdte kiadni a házát. Hozzátette, hogy ne gondoljuk ám, hogy ezen ő nagyon sokat keres. Havi 150 CUC-ot fixen lepenget az államnak, függetlenül attól, hogy van-e turista vagy sem, plusz elviszik a nyereség 20%-át. " forrás


Az utcán négyes csoportokban járőrőznek a rendőrök, a piramis modell jól ismert alkotóelemei. Minden négyes csoport felett áll egy rendőrfőnök, aki fölött egy újabb, felidézi bennünk Kafka: A törvény kapujában című írásának világát, s mint ott, itt is a piramis csúcsát halandónak elérni lehetetlen.

Látják a kamerát a kezemben, a Capitolio előtt sétálok, megkérdezik, honnan jöttem, milyen céllal. Keresem a kilencvennyolc éves La Chinat, a havannai Fridát, hogy megcsináljam a megszokott fotót, amit minden évben elkészítek, és magamban remélem, nem halt meg tavaly óta. De nem ezt felelem nekik, hanem amit hallani akarnak és ahogyan hallani akarják. Elengednek, sok ez nekik, de tudom, hogy amióta beléptem ebbe az országba, megfigyelés alatt vagyok, mint mindenki, aki idejön.. Láttam a határőr számítógépén a három színt: zöld, sárga, piros, és ezek a kódok jelentenek valamit, és nem a jamaikai zászló színeit. Ki hogyan érkezett, hol tartózkodik, mikor megy ki az országból. A Nagytestvér mindent tud. De én is tudom, mert ott álltam az olajsorban azon a napon, amikor elfogyott, nem kaptunk, és a felnőttek összeverekedtek. Gyermek voltam, nem értettem, mi ez a színház. A gyermek olyan másképp látja a világot! Mint most ukrán ügyvéd ismerősöm kisgyermeke, azt hiszi, vakáción vannak, mert étterembe mennek ebédelni és sokat sétálnak, mert az anyuka nem mutathatja könnyeit, amiket elfojtott, amikor az orosz támadáskor menekülni kellett. Mit értenek a gyermekek a diktatúrákból? Játszanak ezek a kubai kisgyermekek egy dobozzal, fociznak előttem, rúgom én is, ahogy csak tudom, hátha az a labda felmegy oda, ahol más döntéseket kellene hozni. (2022) forrás


Strandolási lehetőség azért akad itt is, bár aki homokos partra vágyik csak jóval távolabb talál, 60-70 km-re van legközelebbi. Sziklás playa van a delfinárium felé/ami valójában nem az csak vízi állatkert teknősökkel, delfinnel/, ahol hát igen nehéz a bejutás, bár a kijövetel a nagy hullámzás és sziklák miatt még meredekebb, de hát egyszer élünk. Persze kipróbáltam, sikerült kikecmeregnem sérülés nélkül. Rajtam kívűl 1-2 fiatal volt vakmerő, igazából inkább csak a parton üldögéltek az emberek és csodálták a vizet és annak zúgását, végül is nem csodálom, mert fantasztikus látvány. A víz nem hideg, meg is lepett, viszont az érzetre 30-35 fok miatt üdítő volt. Nagyon tetszett, hogy néha megszólítottak és megkérdezték mi merre található, mintha ott élő személy lettem volna. Ez köszönhető volt a jó színnek amit sikerült pillanatok alatt megszereznem a vakító napsütés miatt.

Itt még annyit, vannak a fehér bőrű /nem hófehér/, kreol bőrű és a nagyon sötét bőrű emberek, ebben a melegben nem csoda. 3 nap alatt sikerült kreolra sülnöm, de itthon alapoztam szoláriummal, készülve arra, hogy a leégést kikerüljem. Nem is volt gondom vele. Azért, ha valaki fehér bőrű, mindenképp vigyen magával napolajat és használja séta esetén is.

Kiváncsi voltam a havannai állatkertre, ami nagy-nagy séta után/néha a google térkép is tud csodákat művelni/ zárva volt. /érdemes előtte érdeklődni neten vagy a szálláson/, bár én nem nagyon találtam róla semmit. Belépő euroban volt megadva, ezen nem kell meglepődni, hogy lehet-e pesoval is fizetni, sajnos nem tudom. (2023) forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Gabika, 2023. 01. 18. 18:36
Kedves Utazók!
Szeretném megkérdezni, hogy Ti vettetek fel valamilyen védőoltást? Nem kötelező, vannak ajánlottak, Hepatitis A, B, veszettség, hastífusz. Én a Hepa A,B-t felvettem már, de nem tudom a többivel mi legyen? Szúnyogok vannak?(A konzuli lap a dengue lázat is említi. Továbbá azt tudom, hogy a csapvíz nem iható, ásványvizet kell inni, azzal fogat mosni, de ennek ellenére valaki beteg lett (hányás, hasmenés)a kinti ételektől? Mire kell vigyázni, vagy nem kell ezekre rágörcsölni? Kérem segítsetek nekem ebben, nagy terv Kuba évek óta, de ilyen aggályaim vannak.4 nap Havanna, 6 nap Cayo és közben a többi város,amit meg "kell":-) nézni, utazási irodával mennék. Köszönöm a válaszokat, és nagyon sok infót lehet itt olvasni, ezért is nagy köszönet! Szép napot! Üdv! Gabi


Nagy Jánosné, 2022. 12. 17. 15:18
Kubába megyünk, tudna vki adni magyarul beszélő idegenvezető elérhetőséget??? Koszi előre is
hnagyjanos@gmail.com


Nagy Jánosné, 2022. 12. 17. 15:16
Sziasztok tudna vki adni magyarul beszélő idegenvezető cimet Kubába?
Előre is köszönöm! hnagyjanos@gmail.com


Sanyi, 2022. 11. 26. 20:20
Na helló Mindenki!
2022. októberében voltunk Kubában. Fenomenális. Időutazás.
Havannában 6 nap, Varaderon 8 nap.
1. Kubában már csak a BCC (Banco Central de Cuba) kubai pesot használják. Ez kb 3 forint / 1 kubai peso. Itthon nincs, de ha kimész egy eurot/dollárt 150-160 pesoba váltanak. Vannak még szállodák, ahol 17 ft-ba váltanak, de érdemes utcai árusnál váltani, nem ver át.
2. A palackos víz 250-350 peso, 1 33-as sör 200-300 peso. Mindenhol lehet kapni, csak észre kell venni a kisebb kocsmákat, boltokat.
3. Felvágott, sajt nem nagyon van, érdemes itthonról vinni konzervet. Mást úgysem akarsz venni, a műszaki vagy ruhás boltok kínálata nagyon szar, Magyarország a 80-as években (már ha éltél akkor). Kenyér van sok helyen, a turistákat felismerik, szeretik, külön behívják őket.
4. Egy kb 2 órás út oldtimer amerikai gépsárkánnyal 50 euróra lealkudható, mivel ott most kb 75 ft egy liter benzin. Csak pofátlannak kell legyél, és le kell rázd a sok rád akaszkodó half prize-os tolakodót.
5. Havanna gyönyörű, de szegényes. Gasztronómia nulla, de éhen nem maradsz.
A szivar hihetetlen drága, utcai árusoktól ne vegyél.
ha kérdés van, tedd fel.
6. Varadero all inclusive mindenhol kinyalják a segged. Nem európai ételek,szokatlan kiszolgálás, de az óceán gyönyörű, mindent feledtet.
Ha érdekel valami, kérdezz bátran. Rengeteg élmény van még bennünk, bármikor visszamennénk. Nem szervezett utazáson vettünk részt, magunk raktuk össze a 2 hetet, harmad áron.


Kutnyánszky Vali, 2022. 01. 01. 18:10
Ja email címem crivvali@gmail.com


Kutnyánszky Vali, 2022. 01. 01. 18:08
Szeretném megkerdezni,hogy mostanában milyen az autobérlés Kubában. Régebbi hozzaszólások nagyon sok rossz tapasztalatot irtak. Tudtok valamit,hogy változott-e?


Szentgáli Loránd, 2020. 06. 17. 22:39
Ez a fantasztikus élő skanzen sajnos hamarosan el fog tűnni, siessetek, semmiképen ne hagyjátok ki!
Aki kíváncsi vagy arra, hogy mit láthat egy havannai buszos városnézés során, kattintson ide: https://youtu.be/bSmRrMWktw0
Havanna-Varadero 1 napos kiruccanás taxival itt: https://youtu.be/XULex352wn4


Csuhara Csilla, 2020. 01. 24. 14:26
Csuhara Csilla, 2020. 0. 24. 13:48
Sziasztok! 2020.02.19-én érkezzünk Havannára, tudnátok ajánlani magyar, vagy angolul beszélő idegenvezetőt? 1-2 éjszakát gondoltunk megszállni, fiatal pár vagyunk elmerjünk ketten indulni városnézésre vagy valóban nagyon veszélyes Havanna? Hozzáteszem Brazília Rió városát is veszélyesnek tartják, ott idegenvezető nélkül voltunk helyi tömegközlekedéssel.
Email: csuharacsilla@gmail.com

Előre is a segítséget!


Csuhara Csilla, 2020. 01. 24. 13:48
Sziasztok!
2020.02.19-én érkezzünk Havannára, tudnátok ajánlani magyar, vagy angolul beszélő idegenvezetőt?
1-2 éjszakát gondoltunk megszállni, fiatal pár vagyunk elmerjünk ketten indulni városnézésre vagy valóban nagyon veszélyes Havanna?
Hozzáteszem Brazília Rió városát is veszélyesnek tartják, ott idegenvezető nélkül voltunk helyi tömegközlekedéssel.

Előre is köszönöm!


Krisztina, 2020. 01. 18. 13:10
Sziasztok.
Februárban utazunk Havanna-Trinidad-Varadero-ba. Saját szervezés nem utazási irodás. Tudnátok ajánlani helyi idegenvezető aki segítségünkre lehetne?
E-mail címem:fabiankrisztina6@gmail.com
Köszönöm
Kriszti


LANTOS TIBOR, 2019. 12. 18. 15:35
2020.01.08-2020.01.15. utazunk Kubába.Magyar idegenvezetőt keresünk.Előre is köszönöm és várom a válaszokat az e-mail címemre.


Szeles István, 2019. 11. 12. 16:05
Aki a közelmúltban járt Kubában attól szeretnék tájékoztatást kérni! Az emailom a következő: szeles.istvan2@gmail.com Köszönettel


Jozsa Andrea, 2019. 10. 25. 09:41
Kedves már KUBÁT megjárt utazok,segitséget szeretnék kérni Tőletek. Decemberben utazunk 2 hétre Havannába, majd Varaderora, kellene egy ottani magyarul beszélő idegenvezető. Nagyon nagyon köszönöm előre is.Minden ott megélt tapasztalat ,esemény, élmény érdekel. Jozsa Andrea

email berettbenvil@yahoo.com


úti kritikus, 2019. 09. 22. 18:59
Annamária!

Az a helyzet, hogy Heidi, a legszuperebb havannai idegenvezető csak azoknak tud rendelkezésre állni, akik a Marysol kinti céggel intézik a szállásfoglalást. Itthon a Vista utazási irodánál érdemes tájékozódni arról, hogy milyen szolgáltatások megrendelése esetén lehet havannai városnézésre is befizetni, és Heidi zseniális idegenvezetését élvezni. Heidi egyszerűen nem vállalhat idegenvezetést, csak a Marysol-féle csomagokon belül. Repülőjegy vásárlást nem kell ennek tartalmaznia.


Biró Annamaria, 2019. 09. 17. 20:34
Sziasztok,
A cikk sokat emlegeti a kubai magyarnyelvu idegenvezetoket es a kommentekben is latom hogy sokan erdeklodnek. Sikerult valakinek szereznie kontaktot havannai varosnezeshez? Koszonom elore is


Chrys, 2019. 08. 18. 19:56
Kedves Geisslerné Zsuzsa!
Ha megadná a két idegenvezető elérhetőségét, nagyon szépen megköszönném.
danikrisz@gmail.com címre küldje kérem.
Előre is köszönöm szépen.


ADG Adg, 2019. 06. 17. 21:42
JAVÍTOTT EMAIL CÍM!
Üdvözlet! Néhány éve volt már szerencsém közel 4 hetet Kubában tölteni, de október végén sikerül újra ellátogatnom oda. Szükségem lenne egy helyi szakértőre, aki így második körben már nem csak a "címlapon" szereplő kubai látnivalókkal tudna segíteni :)
annadoragabor@gmail.com-on fogadnám nagy szeretettel a tippeket


Balogh István, 2019. 05. 28. 22:04
Sziasztok!
Nekünk is magyar idegenvezetőre lenne szükségünk Havannában. Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!
E-mail címem: balogh_istvan@citromail.hu


Gyöngy, 2019. 05. 11. 18:18
Végig olvasva, nagyon hasznos színes jó össze állítás. Szeretném ha valaki aki ott él és magyar, nagyon szépen kérem jelentkezzen nálam. Nagyon komoly és fontos kérdésben kell kikérnem a tanácsát. Kérem a többieknek az elnézését, de annyira személyes ügy, hogy nem írnám le ide. Mindenkinek csodálatos utazást kívánok.


Geisslerné Zsuzsa, 2019. 05. 06. 23:10
Áprilisban jártunk férjemmel Kubában, csodás egy hetet töltöttünk Varaderon. Sokat kirándultunk, de azért egy kis lazulás is belefért.A német Neckermann (Thomas Cook) szervezése volt, de többnyire mindent önállóan kellett intéznünk. Ehhez nagy segítségünkre volt két magyarul beszélő, kubai hölgy. Ody az egyik aki csodálatosan megszervezte a programjainkat és bármit kérhettünk tőle mindenben segített. A másik hölgy Betty volt aki fáradhatatlanul kísért minket a programokon és kitűnő idegenvezetést tartott. (Havanna, Trinidad, Cienfuegos, Zapata-félsziget, búvárkodás a Disznó öbölben, szórakozás a varaderoi Tropicanaban)Hatalmas helyismerettel és ismeretségi körrel rendelkeznek, így csak ajánlani tudom mind a két hölgyet. Ha valakinek magyarul beszélő idegenvezetőre van szükségük jelezze és meg tudom adni az elérhetőségüket. Kuba, a Karib tenger csodálatos, aki oda készül felejthetetlen élményben lesz része. Reméljük mi is visszatérünk majd.


Tibor, 2019. 02. 03. 00:23
Bocsánat idegenvezetőt!:-)
e-mail come:crocodil.t@gmail.com


Tibor, 2019. 02. 03. 00:21
Február 5-én érkezünk Havannába! 6-7-re ha tudnátok ajánlani magyar nyelvű idegenvezeteét az nagyon jó lenne! Köszi


Nagyházy-Horváth Ádám, 2019. 01. 22. 20:56
Sziasztok!

Sajnos nem beszélünk spanyolul, ezért szívesen vennénk egy Kubában élő magyar ajkú idegenvezető segítségét az ország megismerésében. Február végén - március elején utazunk, kb. 11-14 napra.

Kérlek, ide írjatok: adam.horvath100@gmail.com

Nagyon köszönöm!
Ádám


Simonyi Zsuzsanna, 2019. 01. 16. 11:46
Kedves Mindenki,
keresek Havanna-i városnézéshez megbízható, magyarul beszélő idegenvezetőt.(simonyizsuzsanna@gmail.com)
Zs.


N. Márton, 2019. 01. 13. 21:18
Sziasztok!
Március közepén utazunk 4-en, 10 napra Kubába saját szervezésben. Megköszönném ha valaki tudna nekem olyan kinti magyarul/angolul beszélő személyhez kontaktot adni aki tud segíteni országon belüli utazások, kirándulások, programok szervezésében. Előre is nagyon köszönöm! E-mail címem: n.hollomarton@gmail.com


Szilvia, 2019. 01. 13. 20:44
Sziasztok!
Én is szeretném elkérni a Kubában élő Heidi idegenvezető elérhetőségét! Előre is nagyon szépen köszönöm!
E-mail címem: rostasszilvia@gmail.com
Üdvözlettel: Szilvi


Márton, 2019. 01. 12. 21:29
Email címem: marczy.farkas@gmail.com


Márton, 2019. 01. 12. 21:28
email címem: marczy.farkas@gmail.com


Márton, 2019. 01. 12. 21:19
Sziasztok,
Március végén utazunk Kubába és kinti magyar vagy akár helyi elérhetőség érdekelne minket idegenvezetésre és programszervezésre.
Köszönöm szépen előre is a segítséget!


Judit, 2019. 01. 08. 19:55
Sziasztok! Februárban utazunk Kubába, tudnátok ajánlani kinti magyar elérhetőséget, aki szívesen vállal idegenvezetést? Nagyon köszönöm. e-mail: fjudy79@gmail.com


Sivó Viki, 2019. 01. 07. 20:53
Áprilisban utazunk 2 napra Havannába egyénileg, tud valaki ajánlani magyar idegenvezetőt aki kinn él? köszönöm szépen. e-mail címem: vikisivo@gmail.com


Kiss Imola, 2018. 12. 11. 18:17
Kedves Zoltán!

Nekem is nagy segítségemre lenne a kinti kontakt.

Az email címem silkbunny57@gmail.com

Előre is köszönöm!


Tóth Monika, 2018. 12. 06. 14:52
Január közepén mennénk, szeretnék angolul v. magyarul tudó helyi segítőt kérni privát utazások és szállásokkal kapcsolatos kérdésekhez szervezéshez. Köszönöm.
monika.toth3@chello.hu


Andrea, 2018. 11. 29. 12:27
Ja,az e-mail cìmem:v-a-r-g-a-a@freemail.hu
Köszönöm ha valaki segìt!!


Andrea, 2018. 11. 29. 10:28
Sziasztok!Holnap repülök 2hètre Kubàba,de nem talàlok magyar nyelvű idegenvezetőt.Neckermann-nal megyünk,de segìteni nem tudtak,egy hölggyel leveleztem de aztàn nem vàlaszolt mègsem...Valakinek nincs egy neve vagy elèrhetősège??


O. Dóra, 2018. 11. 16. 10:43
Sziasztok!

Idegenvezető kontaktjára lenne szükségem nekem is!
Esetleg a városok közötti utazásokban tudnátok segíteni, hogy mi a legegyszerűbb? okvatovitydori@gmail.com


Erika Katona, 2018. 11. 05. 22:55
Két hetet töltöttünk Kubában, abszolút beleszerettem a helybe, és egyszer szeretnék még visszatérni. A 2 hét nem elég túl sok mindenre, de azért a fontosabb részek benne voltak:Vinales, Las Terrazas, Trinidad, Havanna és persze egy kis tengerparti lazulas Cayo Santa Marian. Szándékosan nem Varaderoba mentünk, túl túristás lett, bár ha újra választhatnék lehet Cayo helyett más tengerpartot választottam volna. Amik tetszettek és amik nem..

Tetszett:
1.Viñales. Abszolút szerelmesei lettünk a tájnak az embereknek és az életmódjuknak, el kell menni a völgyben lovastúrázni, hihetetlen élmény.

2.Az emberek közvetlensége, mindenhol szólt a salsa és a reggaeton, mosolyognak holott nagyon szegények.

3.Pina Colada és a Mojito minden mennyiségben

4.Gyönyörű óceán, katamarán kirándulás, mely csodás korallzátonyokra visz.

5.Szegények,de meglepően tiszták. Kettő hét alatt rengeteg mosdót, wc-t látogattunk meg de itthonihoz mérten soha nem csalódtunk hatalmasat.

6.Latin zene és tánc mindenütt, kubai életérzés

7.Közbiztonság, mi bementünk Havanna legridegebb utcácskáiba is este és agresszió legcsekélyebb mértékét se éreztük.

8.Las Terrazas csoda hely, meg kell nézni, mint ahogy Guamát is az indián faluval.

9.Trinidad, nagyon különleges hangulatú városka.

10. Oldschool autók amerre nézel, szürreális időutazás Kuba, annyi inger ér, ahogy kilépsz a reptérről, hogy el sem hiszed, a trópusi időjárással együtt ez maga a menyország.

Ami nem annyira tetszett:

1.Ételek.. Az isteni avocadót és gyümölcseiket leszámítva abszolut nem egy nagy gasztronómiai élmény Kuba, a babos rizst nem igazán értettem miért imádják így..

2. Lehúzás.. Ahova mentünk a kubaiak mindenhol kötelezően behúznak 1-2 CUC-al. Ha beülsz egy étterembe és épp zenészek vannak az étteremben az plusz költség, mint ahogy ha belépőt fizetsz valahol pl tavasbarlang Vinalesben, ott is szamítani lehet rá, hogy lesz még plusz költség. Apró mindig legyen nálad!

3.All inclusive szállodák.. Felejtsd el azt, hogy 5 csillagos! Ahogy beléptem Cayora eltűnt a Kubai életérzés, ez nem tetszett. Szép tengerpart sok helyen van, hiba Kubàba csak Varadero és Havanna miatt menni mert csalódás lesz!

4. Havanna borzasztóan szemetes, koszos.

5. Internet hiánya.. 3 nap után már nem volt furcsa, de net az felejtő Kubában.

6.Túristáknak nem olcsó Kuba

7.Közlekedés!Felejtsd el a buszt, autóbérlést méginkább! Autópàlyán hihetetlen de a bringás szembe jöhet veled.

8. Rengeteg tapló szemetelős túrista

9.Havanna utcáin nehéz úgy végigmenni, hogy 10en ne jöjjenek oda hozzád valamilyen pénzszerzési céllal.

10. Óceánban elég sok a medúza..


Hirtelen ennyi jutott eszembe, mégegyszer leírnám, hogy Varadero és Havanna miatt felesleges ennyit utazni, ha csaknem farzsebedből kirántod az összeget. Ha van kérdésed szívesen segítek!
Chitainscores@gmail.com


Szabó Tímea, 2018. 10. 30. 10:10
Sziasztok! Februárban készülünk Kubába,szeretném elkerni egy magyar idegenvezető elérhetőségét!
drszabotimeakatalin@gmail.com


Szűcs Gábor, 2018. 10. 29. 13:52
Sziasztok.
Január utolsó napjait tölteném Varaderoba illetve Havannába. Ehhez kérnék segítséget kintlévő, magyarul beszélő idegenvezetőtöl. Ha kaphatnék néhány elérhetöséget megköszönném.
szgega@yahoo.com az email címem
Köszönöm.


Nelli Ada Mórik, 2018. 10. 14. 16:07
Sziasztok!
Májusban tervezzük, Miamiból tengerjáró hajóval átmenni Kubába. 2 nap Havanna van az útitervben, étkezés, szállás természetesen a hajón. Kérdésem, hogy a vízumot ebben az esetben hol és kitől tudjuk az USA-ban beszerezni? Valamint én is kérem szépen a magyar idegenvezető elérhetőségét a 2 napos havannai városnézéshez. Köszönöm szépen. nellymorik@gmail.com


Ivànyi-BànBernadett, 2018. 09. 19. 07:04
Sziasztok! Szeretnèm èn is elkèrni a magyar hölgy elèrhetősègèt. ( kicsijlo@gmail.com
Előre is köszönöm


Friedmann Robert, 2018. 09. 17. 00:08
Sziasztok,
Kinti segítő kontakt elérhetőségét kaphatom? Szeptember 24 indulunk ;)
frobert79@gmail.com
Köszi


Csatári Györgyi, 2018. 09. 05. 20:33
Sziasztok, januárban 4-5 napot töltenénk Havannában. Szeretnénk kérni magyarul beszélő idegenvezető(k)email elérhetőségét a huvihome@gmail.com címre, köszönettel.


Iys Fanni, 2018. 09. 05. 10:28
Sziasztok! Érdeklődnék Budapestről vagy Bécsből mi egy retúr repülőjegy átlag ára? Én 144 000 Ft körül találtam és ha jól gondolom ez elég kedvezőnek számít!? :) Előre is köszönöm as segítséget!


András, 2018. 09. 04. 18:01
Elnézést: az email címem: zugloseres@freemail.hu. Köszönöm!!!


András, 2018. 09. 04. 18:01
Sziasztok!

Szeretnék elkérni egy-két Kubában élő magyarul tudó idegenvezető elérhetőségét, email címét. Köszönettel: András


Vágner Bálint, 2018. 08. 26. 08:52
Sziasztok!
Mi is kubát tervezzük ,szeretném éni is. Heidi elérhetőségét! Előre is köszönöm! balintvagner@gmail.com


Tibor, 2018. 08. 23. 16:58
Sziasytok Utazók.
Hirtelen par dolog Kubahoz.
A MasterCard elvileg mar mukodik Kubaban is. A nehzseg inkabb az, hogy maga a kartyahasznalat nem elterjedt, keves a bankautomata es az elfogadohelyek szama. De pl. az Artex uzleteiben 20-30 % kedvezmenny jar a kartyas fizeteskor.
Az USA-bol be lehet utazni a repjegy nem draga viszont ott kell megvenni a legitarsasagtol vizumot-turistakartyat, nem fogadnak el masikat!!!!!! 50-100 usd, tarsasagtol fuggoen.
Azt is jo tudni, hogy Kuba nem olcso orszag mar. Vannak dolgok, amik igen, persze, de pl. a kozlekedes, esetleg a belso repjarat nem az.
A kommunikacio nehezkes, a mobilnetet a napokban tesztelik, bar roomingban hasznalhato, arany araban/Mb.
Ehhez jon hozza a kubaiak lazasaga...
Szoval, keszulni kell kicsit lelekben is Kubara, nem csak szervezni.
A hotelek minosege tobbnyire elmarad a besorolasuktol, kb. 1* minusszal. Ha viszont pont felujitas utan erkezunk, akkor egy 3* lehet jobb, mint a 4 vagy az 5*.
A borravalo es a turelem, vagy mosoly eredmenyesebb eszkoz, mint a reklamacio...
A szallason kivul szamitani kell pl. arra, hogy a WC-ben nincs papir, ulodeszka, esetleg viz sem.
Az edesviz sokszor hianycikk, bar ezt inkabb csak a helyiek tapasztaljak de azert jo tudni es ha tehetjuk, takarekoskodjunk a hotelben is a vizzel.
Palackozott vizet javasolt fogyzasztani es arra keszulni, hogy nincs minden sarkon bolt, ill. ha van viz, az 1-2-3 cuc/dollar.
Penzt erdemes a repteren valtani vagy ott tobbet, esetleg az osszes tervezett keretet, ahol egyszer sorba alltunk erte. A hotelekben, taxisok sokszor csak 1-1-ben valtjak csak az eurot.
Amerika dollart nem javasolt hozni, nagyon gyengen valtjak. 100 usd 87 cuc. fix arfolyam.
Az egyeb valutak az usd nemzetkozi arfolyamahoz igazodnak. Es legjobb a kp. + kartya tartalekba. NEM MINDEN BANK kartyaja mukodik Kubaban!!!! OTP pl. ok.
A nappalok r0vidulnek Kubaban is a teli foszezonban es a kirandulasok kapcsan ezt jo figyelembe venni. Estenkent kellhet egy kardigan, szeldzseki. Ez a legkondi miatt is hasznos, mert azt szeretik a kubaiak a maximumon jaratni, telen is.
Autot tenyleg nehez berelni es az ara is magas ezeknek. Bizonyos irodaknak, vagy helyi irodaknak van elonyosebb szerzodesuk a berbeado cegekkel. Ezeken a vonalakon nagyobb esellyel jutunk foglalashoz. Erdemes turazasra indulas elotti napon felvenni az autot, mert esetleg borulhat a tervezett programunk - sokszor kell orakat is varni az autokra a felvet helyen. Elorefoglalas nelkul gyakorlatilag nincs auto...
Magyar nyelvu idegenvezetes, szervezes, autoberles talalhato a neten kuba magyarul keresessel.
Jo utat mindenkinek!


Zoltan Nagy, 2018. 08. 21. 18:53
Kedves Hudákné Barva Csilla és Németh Orsi
Kérlek küldjetek egy email címet ahová küldhetem a Ody elérhetőségét.
üdv Nagy Zoli


Hudákné Barva Csilla, 2018. 08. 15. 17:52
Kedves Nagy Zoltán! Szeretném elkérni tőled a Kubában élő Heidi idegenvezető elérhetőségét. Sürgős! Köszi


Németh Orsi, 2018. 07. 11. 22:38
Kedves Zoltán!
November végén utazunk Havannába. El tudná küldeni a kontakt személy elérhetőségét?
Nagyon köszönöm.


Milák Tibor, 2018. 06. 26. 10:08
Kedves Nagy Zoltán!

El tudná küldeni a kinti kapcsolatuk elérhetőségét a milak.tibor@gmail.com címre?
Előre is köszönöm.


Gábor, 2018. 05. 20. 08:44
Sziasztok, Decemberben 2 hétre tervezünk Kubába utazni és a Karácsonyi ünnepeket ott tölteni. Milyen időjárással számoljunk? Elsősorban tengerparti pihenést szeretnénk, alkalmas erre ez az időszak? Kb milyen meleg a tenger? Köszi, Üdv, Gábor


úti kritikus, 2018. 03. 28. 12:53
Bettike!
Szubjektív tanácsom, hogy töltsed a 4-5 napot Havannában, és strandoláshoz ott van turista busszal 25 perc távolságra a Playa del Este strandjai. A strandolás lehet egynapos program, de lehet egy éjszakér ott alvásos is. Kuba más látnivalói olyan távolságban vannak, hogy egy 4-5 napos kubai utazásba már nem férnének bele.


Bettike, 2018. 03. 28. 12:29
Sziasztok! Miamiból tervezünk átmenni 4-5 napra Kubába. Szeretnénk egy napot a csodás beach-en is eltölteni de természetesen szeretnénk minnél többet is látni Kubából amennyi belefér az 5 napba. Tudnátok nekünk segíteni hova érdemes menni, és a távolságok Kubában. Például elég egy helyen megszálnunk és onnan körbejárni vagy lehetetlen. Köszönjük szépen előre is a hozzászólásokat.


H. Heni, 2018. 03. 17. 22:15
Kedves Nagy Zoltán!
Én is Öntől szeretnék segítséget kéri.Mi is Kubába készülünk és nagyon jó lenne egy kinti kontakt személy. El tudná nekem is küldeni az elérhetőségét? Segítségét elóre is köszönöm! (hehe1204@gmail.com) Üdvözlettel: H. Heni


úti kritikus, 2018. 03. 11. 22:37
Julio,

Ha az USA-bol történeki a beutazás, akkor nem lehet a reptéren beszerezni a vízumot (Tourist card). Ha Európából, akkor igen, de kérnek egészségbiztosításról igazolást.


Julio, 2018. 03. 10. 17:37
Kedves utikritikus!!
Szeretném kérdezni hogy a kubai vízum ot nem lehet a Varaderoi reptéren elintézni? Köszönöm


Balázs Vivien, 2018. 02. 14. 10:36
Sziasztok,

Mi is március közepén megyünk 2-en Kubába saját szervezésben, ha van valakinek esetleg kinti kontaktja azt megtudná esetleg adni? Illetve már csak horror áron találtunk autót valakinek van ötlete, hogy honnan lehetne bérelni.

Köszönöm


Nelli, 2018. 02. 11. 00:11
Március közepén utazunk saját szervezésben Kubában.Nagy segítségünkre lenni a Havannai kontakt elérhetősége.
Meg tudná adni valaki?
köszönettel Nelli nellisk@freemail.hu


Fazekas Barbara, 2018. 01. 30. 13:27
barbara.fazekas@yahoo.com


Barbara Fazekas, 2018. 01. 30. 13:25
Kedves Nagy Zoltan!

Saját szervezésben készülünk Kubába. Szeretném elkérni a kinti magyar kontakt elérhetöségét. Köszönöm elöre is!


Palkovits Bea, 2018. 01. 27. 17:22
Kedves Zoltán!
Márciusban megyünk 6an Kubába, saját szervezésben. Elkérhetem én is a kinti kontakt elérhetőségét? palkovitsbea@gmail.com

Köszönöm! Bea


Csizmadia Tamas, 2018. 01. 20. 21:14
Szervusz Zoltán!
Saját szervezésben megyünk egy hónap múlva Kubába, el tudnád küldeni az ottani kontaktot segítségképpen a
mail.csizotomi@gmail.com címre.
Segítségedet előre megköszönve: Tamás


Posta Nikolett, 2018. 01. 20. 12:15
Kedves Zoltan!
En is Onhoz fordulok, sajat szervessel vagunk neki Kubanak. Az Onok kinti kontakjanak elerhetosegeben kernem a segitseget. Koszonettel, Nikolett24/Gödről
niki.posta2@gmail.com


Nagy Zoltán, 2018. 01. 14. 13:44
Kedves Virág
Amennyiben küldesz egy elérhetőséget szívesen megadom a kinti kontaktot aki nekünk segített.
Üdv Z


Virág, 2018. 01. 07. 22:35
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni Tőletek. Április közepén megyünk 14 napra Kubába saját szervezésben és szükségünk lenne kinti idegenvezetőre. Saját kútfőből azt terveztük hogy nap Havanna, 10 Varadero és onnan fakultativ progikra megyünk, jó lenne egy kinti kapcsolat. Angolul jó beszélünk, spanyolt sajnos nem. Autó bérlésről mindenki lebeszél de taxizni két héten keresztül nem tudjuk mennyire jó ötlet. Mit javasoltok? Köszönöm előre is!


András, 2018. 01. 01. 17:20
2016 februárban jártunk Kubában saját szervezésben. Utazáskor szeretjük a teljes szabadságot, barangolni alig járt utakon ,és időnk is korlátozott volt/15 nap/ és minél nagyobbat akartunk harapni Kubából
érkezésünkkor auót béreltünk.Több ezer kméterrt tettünk meg Baracoától /kuba legkeletibb része/Pinal del Rió, Vinalesig.Sajnos aranyáron adják az autót. / kb 80 UsD naponta, de lehet hogy egy kicsit több . Sok túrista olcsóbban pl. taxival utazott városról városra vagy a távolsági busz amihez viszont jelentősebb időt vesz igénybe.Talán három használható információt osztanék meg amiről utazásunk előtt nem tudtunk hitelesen informálódni:Kuba útjai kátyúsak elég rosszak de figyelmes vezetéssel, főleg sötétedés után, teljesen jól használhatók. nekünk még az otthoni telefon navigációja is működött.

Ami ennél fontosabb a bankkártya !!!
2016-ban a bankjegyautómaták csak Viza kártyát fogadott el, Mastert csak bankban lehetett használni illetve,
!!! Bizonyos bankok által kibocsátott kártyákat sehol nem fogad el a rendszer!
Na nekünk négy ilyen Kártyánk volt
/ Magnet Bank ,ami mindenhol működött már a világon.Erre nagyon kell figyelni mert ilyenkor már csak a konzuli segitségre számithatunk./ Egyébként rendkívüli segítőkészséggel találkoztunk./ Budapesten valaki befizet egy összeget, és Havannában pár nap mulva átvettük a pénzt, de ne ezt az utat válasszák!

A harmadik a szállás.
A Casa Particular kivállóan működött.
Néhány nap után már teljes biztonsággal érkeztünk, akár kisebb , túristák által kevésbé látogatott városokba falvakba mindig találtunk kiadó szobát. /ezek mind tiszta, melegvízzel zuhannyal angol wcvel ellátott szállások ahol nagyon szivélyesen fogadnak.
Egy tanács: Megérkezésünkkor vagy sétálás közben mindig jelentkeznek helyiek akik szállásal kínálnak ami nem átverés csak sokszor nem az izlésednek megfelelő helyre visznek ezért később mi mindig udvariasan visszautasítottuk
majd egy rövid sétával kerestünk olyan utcákat és házakat ami tetszett és ott
érdeklődtünk./ a kiadó házak vagy szobák kapuján jól látható helyen van a Casa Particular tábla.
Egyébként nagy élmény volt KUBA !!!


Katona Erika, 2017. 11. 19. 20:51
Kedves Nagy Zoltán!
Nagyon meggyőző volt a beszámolója, pont egy olyan emberrel szeretnèk beszèlni Kubai utazással kapcsolatosan mint Ön! Esetleg privát elèrhetősèget/facebook/e-mail kèrhetnèk? :)
Erika28/Dunakesziről
chitainscores@gmail.com


Nagy Zoltán, 2017. 11. 19. 16:37
Mi 2017 januárjában voltunk kint, legalább 14 napra kell menni, hogy végig nézhesd legalább egy részét nekünk nagyon jó tapasztalatunk volt a helyiekkel Havanna és Varaderoban is voltunk mi egyénileg mentünk találtunk kint egy magyarul beszélő hölgyet aki mindent el tud intézni és olyan privát utakat intéz ami fantasztikus (krokodil farm, hajótúrák és Kuba bármely része) voltunk olyan részeken ahová turistákat nem visznek olyan kedvességgel és közvetlenséggel találkoztunk amiben régen nem volt részünk. Voltunk Cayo Blancon ez egy "mesterséges sziget" egy kicsi sziget ahová csoportokat visznek és egész napos ellátás mellet tudsz kikapcsolódni nem kell fizetni semmiért (ez egy picit ipari turista program, de fantasztikus élmény) a jatt kötelező!! Itt a tropicarium nem az amit máshol átélsz itt tényleg egyűt tudsz úszni a delfinekkel és egész jó a kaja is. A szállodában ha kidobod azt az 1-2CUC jattot egész héten arany életed van egyből megismernek és mindig van helyed bárhol. Ezt meg lehet érteni mivel helyben ez az egyetlen pénzkereseti forrás, de ettől lesz ez inkább oldschool. A transzfer tényleg érdekes mert mi előre kifizettük és még helyben is ki akarta fizettetni a sofőr. Ezért mindig legyél talpra esett és tájékozott. Angolul csak a szállodában boldogultunk vidéken már nehézkes volt. A szerencsénk talán az volt hogy az Odytól a kinti kapcsoltunktól egész idő alatt egy fix sofőrt adott és mindent elintézett amit csak szerettünk volna még ha ez kézzel lábbal is ment mert csak spanyolul beszélt az emberünk de egy haláli jó fej ember volt. Havannának vannak olyan részei ami nem tűnik biztonsági szempontból jónak de nem kell félni elég erős a rendőri jelenlét. A határozott fellépés szükséges a fekete árusokkal szemben mert különben addig nyomulnak amíg nem veszel tőlük valamit. Egyébként az árak jók 1 üveg havanna rum átszámolva 1200-1500 Ft ha ügyesen veszel szivart akkor (Cohiba manduro vagy Montecristo ) 30-40Cuc/doboz itt nagyon észnél kell lenni. Kint szeretik a magyarokat megmaradt még a komunista barátság. A tengerpart mindig tiszta és gyönyörű érdekes módon nincs szemét sehol szét dobálva mint itthon.. A szállodai konyhák nem rosszak de ha jót akartok enni be kell jutni egy igazi lakás étterembe mert az fantasztikus havannában van egy pár ez sehol nincsen ki írva csak a helyiek tudják merre találsz egy jót. A koktél fogyasztás és tánc kötelező. Én beleszerettem ebbe a helybe ahol megált az idő. Még tervezem hogy vissza megyünk még nem kezd fejlődés útjára lépni a hely, amíg nem ipari, és megmarad annak a kis szamárfogatos mosolygós helynek.


Molnar David, 2017. 07. 24. 09:51
Az elözö kérdésekre. Bogarak nincsenek a szobában,ez még nincs Ausztrália szinten,de hozzáteszem ahogy otthon is bemegy a pok a szobába,ugy ott is bemehet,de semmi extrémmel nem találkoztam.

Kristof,az autobérlést mindenképp Varaderoban belvárosban kel intezni,mert sokkal olcsobb. A hotelekben is adnak kocsit,de nagyon drágán,150 eur per nap. Ha jo hotelt fogsz ki,pl nekünk naponta ajánlották az ismerös taxisokat,hogy bárhova elvisznek kocsival teged,Havanna 5emberre egy körut 120 eur volt,Trinidadra ha jol emlékszem egy kocsi 200-250 eur,többen mentek nem vészes. En nem voltam,mert több negativumot hallottam,hoy tul unalmas,de legközelebb nem hagyom ki. Es ami még biztosan érdekelne majd,Santiago


úti krtikus, 2017. 07. 09. 22:26
Kristóf!

Maradjunk a Havanna-Trinidad példánál: A legolcsóbb verzió persze a buszozás. A Viazul busztársaságnak naponta van járata Trinidadba. Jó előre kell foglalni, mert gyorsan eladják a helyeket. 6 és félórás út kb. 6-8 ezer forintba kerül. A buszozás nagy hátránya, hogy e táv folyamán rengeteg szép és érdekes hely van, ami miatt érdemes lenne megállni és nézni. A buszozásnál ez nem megoldható. Bérautóval vagy taxival ez megoldható. A taxis ott áll meg, ahol mondjuk neki, persze ennek is megvan az ára. A taxizás erre a 332 kilométeres távolságra legalább 150 USD (egy útra). Az autóbérlés adja a legnagyobb szabadságot, de ennek az a rizikója, hogy a kubai országutak közlekedési viszonyai némileg kalandosak, sok a közúti baleset, mert felelőtlenül vezetnek a helyiek. A külföldi turistának igazán defenzíven, nagyon óvatosan kell vezetnie.
Még adunk további infókat. Most nyugovóra kell térnem....


Kristof, 2017. 07. 09. 21:16
Sziasztok!
Engem az érdekelne, hogy Kubán belül, hogy lehet utazni, mondjuk Havannából Trinidadba? Busszal, Taxival, Autóbérlés, Melyik milyen árban van, milyen időközönként közlekedik, hol tudok tájékozódni? Magamnak tervezem az utazást és erről kevés infót találtam! Illetve, hogy van e kint élő Magyar idegenvezető akinek a segítségét igénybe lehet e venni egy-két napra! Köszönöm


Erika, 2017. 07. 04. 13:13
Sziasztok azt szeretném kérdezni hogy aszobakban előfordulnak e valamilyen helyi állatok bogarak esetleg leguán vagy gekko?köszönöm a válaszokat


Molnar David, 2017. 04. 28. 11:18
Kedves Daniel,ha még olvasod :) egy kollegam éppen elöttem volt juliusban Cubaban,és azt mondta nagyon forroság volt. Napozásra jo,de város nézésre vagy Cuba bejarására elég meleg van


úti kritikus, 2017. 04. 22. 06:31
Kedves Dani el,

A hosszú évek statisztikájára manapság nem érdemes alapozni. Lám, itthon, most április második felében havazott.

Biztosat nem lehet mondani arról, hogy milyen mértékű a csapadékosság kockázata idén június végén, július elején. Jóval nagyobb az esélye annak, hogy esős évszak ide-oda a turistáskodás, nyaralás jó lesz. Érdemes megkockáztatni, hiszen nagyon nagyon ritkán fordul elő ebben az időszakban, hogy folyton essék az eső.


Kubában az év keresztmetszetében a június a legcsapadékosabb. Ha tartunk attól, hogy az eső teljesen elrontja a programunkat, akkor ne utazzunk júniusban Kubába.

Évenként változó, hogy a júniusban egy-egy napon mennyit és mikor esik az eső. Voltak olyan évek, amikor hosszú órákon át esett egy-egy nap az eső, de azért a jellemzőbb, hogy napközben csak egy-másfél órát esik az eső (persze a nap folyamán nem biztos, hogy csak egyszer), és van, hogy az eső java éjszaka esik le. Szerencsés esetben napközben csak rövid trópusi zápor fordul elő, és a nyaralós, városlátogatós programokat csak röpke időre zavarja meg az eső. Van, hogy júniusban (és júniusban) csak délután 5 és 6 között van egy kb. 20-30 perces zivatar.

Este hatig süt a nap, szóval ha egy órányi időre nem tudunk strandolni, azért még nem dől össze a világ. Sőt, a nagy melegben még valamennyire kellemes is a frissítő eső, amúgy még az enyhébb esőben is sokan bemennek a tengerbe, a medencébe fürödni. A hőségben, a meleg tengervízben még esőben is jól esik a fürdés.

A sziget déli részén jellemzően több a csapadék, mint Havanna, vagy Varadero tájékán.

Júniusban nagy a meleg és magas a levegő páratartalma.

De legalább júniusban nincs hurrikán.

Kuba időjárása júliusban

Ami a csapadékosságot illeti, nos a július a júniushoz hasonlóan az esős évszakban van. Az eső kockázatát illetően a júniusra írtakat vehetjük júliusra is érvényesnek. Talán július picit csapadékosabb, mint a június.

Júliusban nincs hurrikán.


Dani el, 2017. 04. 12. 20:45
Sziasztok! Június vége és július eleje között utazott már valaki? Mennyire sok az eső?
Koszi


Molnar David, 2017. 04. 02. 13:58
Aki Cubaba szeretne meni,bármikor jo,csak Oktobert kerüljek el,semmi esetre ne menjetek ilyenkor. Idöjárás rossz,hurrikánok..


Molnar David, 2017. 04. 02. 13:56
2016 Novembereben jártunk Cubában. Varadero,kettö nap Havanna. Aki Cubára kivancsi,az Havannara menjen,Varadero már modern kisvároska let Havanához kepest. Ajánlani tudom,aki szereti a Caribi stilusu kirándulásokat,egyertelmüen ne hagyja ki Cubat. Havanna csodálatos,hihetetlen város, napot voltunk de nem volt elég. Még egyszer visszamegyünk,egyébként fiatal pár vagyunk. Havannaban nem szabad kihagyni a Malecon-t,orakig lehet sétalni és elveszni Havnna életében. Nem szabad a Havanna koktelozasokat elkerülni,de keressünk olyan bárokat amelyek az epületek tetejen találhatoak,mesések. Sajna a kirándulasok drágák,kocsi bérlést egyértelmüen Varadero belvarosában intezzük,mert a hoteleknel oltari drága. Nagyon biztonságos,bárhova mehetünk Havanna vagy Varadero részén.


úti kritikus, 2017. 02. 24. 07:39
Dani Dórinak:
Áprilishoz képest május csapadékosabb, de a hónap elején még jellemzően nem nagy a különbség. Az esős évszak csak júniusban kezdődik. Május elején is kell azonban számolni némi esővel. A sokéves tapasztalat szerint májusban 7-8 napon esik valamennyi eső. Mondhatjuk azt is, hogy egy májusi napon 50% az esély, hogy valami eső lehet. Nagy esők, hurrikánok azonban csak júniustól esedékesek. Nem vagyok jós, de szerintem idén május első felében 30 fok körüli napsütésben fognak jó nagyokat napozni és megússzák eső nélkül.


Dani Dóri, 2017. 02. 23. 23:42
Üdv. Érdeklődnek hogy mi május elején szeretnénk menni Kubába 2 hétre. Akkor már nagyon esős az idő arra felé? Köszönöm a segítséget!


úti kritikus, 2017. 02. 21. 16:35
Üdv. Balázs!

A casa particular szobaárak 15 és 50 CUC/éjszaka/szoba vagy apartman között mozognak az elhelyezkedés, a szezon, a komfortfokozat és az tartózkodás hossza függvényében. A reggeli 3 és 5 USD között. Helyben és készpénzben kell fizetni. A kék horgony ábrás és a arrendador divisa feliratú táblát kell keresni a házajtókon.
+ helyen lehet váltani: CADECA nevű állami pénzváltó irodák, bank és a hotelben. Persze, le fognak szólítani az utcán, hogy feketén váltsál, de nem tehetem meg, hogy erre a variációra bátorítsalak.
Ami a taxikat illeti, az oldimerekben nincs taxióra, ott alkudozni kell, a többi taxiba van taxióra, de nem biztos, hogy bekapcsolják, azaz esetükben is alkudozni kell. Hosszabb utakra ha megállapodtok egy összegbe, ahhoz tartani fogja magát, fizethetsz a végén.
Ha mások lesznek a tapasztalataid, akkor azt írjad meg nekünk, please.


Lenhardt Balázs, 2017. 02. 21. 15:27
Üdv!
A pénzügyekről kellene kicsit tájékozodnom, mert saját szervezésben megyek. Mennyibe kerül egy szállás casa particularban, a dollárt hol és mennyiért váltják, a taxisokban lehet-e bízni és megfizethető-e a szolgáltatásuk hosszabb utakra?!
Sajnos csak egy szűk hetem lesz, ezért fontos, hogy jól kihasználjam.
És el ne felejtsem mondani: holnap reggel indulok Miamiból.

köszönettel, Balázs


Robert, 2017. 01. 20. 21:00
Sziasztok
Május másik felében szeretnék kirándulni Dominika,Kuba vagy Mexikóban,csak nemtudom hogy hol van a legszebb idő eső nélkül.
Ezzel kapcsolatban kérnék tanácsot és segítséget hogy hová menjek.
Köszönöm szépen.
Email címem: horvath.robi@azet.sk

Robi


Kocsis Éva, 2016. 02. 24. 15:35
10 nap kevés Kubára, győnyőrű, csodálatos egy életre szóló élmény. Heidi idegenvezető egy kincs!Sajnos nem tudtam köszönő e-mail küldeni neki, nem megy át!
A varraderói időjárás nem fürdőzése való volt februárban, hideg volt, de nem ez volt a lényeg, a körutazás az igazi élmény. Az ételeik finomak és izletesek, gyümölcseik zamatosak, a koktélok csodálatosak, melyeket csak az emberek élet szeretete és vidámsága múlott felül.


Rádics Tamás, 2015. 01. 21. 16:45
Hát ez nem semmi Gyerekek, én már tudom! Benne van a TOP 3-ban!!!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Havannába Repülőjegyek Havannába
Olcsó repülőjegyek Havannába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA