hirdetes

útikritikák


Kuba

Mit vigyünk? | Pénz | Egészség | Közlekedés | Étkezés |Vásárlás| Internetezés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

.

.

Havannai utcakép - Kriszta fotója

Mit vigyünk?

Kubában hiánygazdaság van, és bizonyos, személyes szükségletekhez szükséges dolgokat nehézkes beszerezni. Vannak, amiket be lehet szerezni, ám egyszerűbb és olcsóbb otthonról vinni.

Íme néhány dolog, amit hasznos otthonról magunkkal vinni Kubába:

 • Tampon (nagyon drága Kubában)
 • Minden szükséges gyógyszer és kozmetikum, nap elleni krém, 50 fktoros, leégésre valamlyen balzsam
 • Konverter (220 V-ról 110 V-ra), ceruzaelem, töltők, amerika dugóval és európaival is működhetnek
 • Elemes ébresztő óra, elemlámpa, szúnyogirtó
 • Strandtörölköző, óvszer, sampon, dezodor
 • Fogkrém, sebtapasz, fájdalomcsillapító gyógyszer, gyakorlatilag minden higéniai és szépségápolási termék
 • Érdemes vinni golyóstollat, rágógumit, cukorkát szétosztogatható ajándéknak. Kellemesebb, diszkrétebb, mint pénzt ajándékozni.
 • Saját részre túlélőkeksz és vízszűrős kulacs. Esetleg szőlőcukor.

MIndezek közül több mindent be lehet szerezni, de sok helyen körülményesen, vacakot és méregdrágán.

Semmi esetre se vigyünk:

 • Zöldség és gyümölcs (tuti elveszik, ha megtalálják)
 • Pornográf újság
 • Vízmelegítő, nagy áramfogyasztású technikai eszközök
 • Drón
 • Nagy telejesítményű laptop internetes munkavégzéshez

Úgy kell készülni, hogy mindent vinni kell, amire csak szükség lehet. Iszonyat gyógyszerhiány van, gyakorlatilag a patikák üresek. Lányoknak betét, tampon, fiúknak borotva, mindenfelé tisztálkodási cucc, rágcsálnivaló, szúnyogriasztó,papírzsepi, naptej!!! Időnként előfordul, hogy ásványvíz sincs, ezért mi beszereztünk 2 LifeStraw üveget, azzal nyugodtan lehet inni a csapvizet is. (a.m., 2023)


"Mit vigyél magaddal?

Sok-sok pénzt. Kuba drágább, mint valaha is gondolnád. Lehet azért ügyesnek lenni, használni az olcsó helyi pesoért kapható olcsó vásárolni-valót, de ez rém limitált számú cikkre vonatkozik csak. Utcai pizza, városi közlekedés, városközi, tömegközlekedést szolgáló kamion, rém egyszerű maszek kifőzdék. Kb. ennyi. A rendes buszra már csak kubai konvertibilis valutáért, a cuc-ért szállhatsz fel, és ez minden másra is vonatkozik. Ne nagyon bízzál a bankautomatákban. Lehet, hogy nem lesz problémád velük, de sokszor vagy éppen le vannak robbanva, vagy nem fogadják el éppen a te kártyádat, sose fogod megtudni, miért. A kártyával fizetés csak a legelőkelőbb szállodákban funkcionál. Én bizony készpénzt vittem. A hasikámon hordtam , egy erre szakosodó test-övtáskában, ez volt az én bankom. A szállásaimon kóddal zárható bőröndben tartottam ezt a testre fixálható bankot. Ezen kívül volt nálam mindig két kis pénztárca, az egyikben a helyi pesot tároltam, a másikban az ottani másik fizetőeszközt, a cuc-ot. Nem olyan macerás, mint amilyennek esetleg látszik. A pénzt szakaszonként váltottam , túl sokat sose tartottam magamnál. A külön tárca azért kell, mert a kétféle ottani bankjegy összekeverhető és akkor rém rosszul bírsz járni. 1 cuc = 1 dollárral. 1 cuc= 25 pesoval. Váltani pénzt mindenütt lehet, Cadeca-nak hivják a váltó_intézményt, sorba kell állni 10-25 percig érte, annyi, nem vészes. A sorbaállás közben legalább ismerkedhetsz emberekkel. Én ezt tettem.

Mit ne vigyél?

Laptopot pl. Nincs olyan internet, hogy kellemesen tudd használni. Internet kártyát lehet venni, beütöd a telódba a kódot, keresel egy wifi helyet ( jelentősebb városok jelentősebb központjaiban, pl) ami, egyébként soha nem ingyenes, és reméljük, hogy szerencséd lesz. De szörfölni, guglizni, képeket megnyitni, telefonálni haza az interneten keresztül- ezt felejtsd el. A köznép számára a széles sáv – ismeretlen fogalom. Wifis helyek is csak 1-2 év óta léteznek, addig zéró lehetőség volt. Úgyhogy örüljünk annak, ami van. (2017)" forrás


,, Mit vigyünk magunkkal?

Viccesen mondhatnám, fürdőruhát :) Az év decembertől kb májusig tartó időszakában egyenletes meleg van, napközben 30-35 fok is lehet, estére lehűl kissé - 18.30-kor már lemegy a nap ha mondjuk február. márciusban utazunk. Tehát nyári öltözetet célszerű pakolni, nyári ruhákat, nyári blúzokat, rövid nadrágot, esetleg 1 könnyű dzsekit, pulóvert, és természetesen kényelmes könnyű lábbelit, szandált, illetve komplett strandfelszerelést, hacsak nincs tervben extrém tevékenység. Az átlagos kubai programhoz, városnézések, séták és tengerparti fürdőzés, elegendő mindez.
A napvédelemre nagyon kell figyelni. Elindulunk Európából a télen kifakult, hófehér bőrünkkel és a karibi nap igen erős, szinte éget. Városnéző séta alkalmával is feltétlen be kell kenni magunkat, napszemüveg, kalap aki igényli. Nem is beszélve a tengerparti ejtőzésről, ott aztán nem ajánlom kint "felejteni" magunkat a napon.
Igen speciális dologra lettünk a strandon figyelmesek: avatottabb turisták termobögrében viszik az italukat a partra, hogy ne melegedjen meg a víz/sör, stb. Szóval akinek befér, vigyen bátran és menőzhet vele a strandon :) (r.j., 2019)

Pénz

Kubában még mindig készpénzt használnak 99 százalékban. Mi USD-t váltottunk, a rutinos utazók által ajánlott minimum budget $100 per nap per fő a szálláson felül, de ez függ azért az egyéni igényektől. Mi nem költöttünk ennyit végül. Ez alól természetesen kivétel az all inclusive. Ezt az összeget mind hozni kell otthonról, de nyugi, a legtöbb helyen van széf.

Kétféle árfolyam van, a hivatalos, nem túl jó és az "utcai". Nagy a különbség, amig a hivatalos váltó 120 pesót ad egy dollárért, a feketepiacon 150-160-at is adnak. Mi a szálláson váltottunk, illetve a host ismerősével, nem szó szerint az utcán. Szeretik még a EUR-t is nagyon és az angol fontot sem vetik meg, de sokszor a 3 valutát egyformán kezelik, tehát pl egy taxi út 10 USD, EUR vagy GBP. Mi ezért hoztunk dollárt.

Itt lehet megnézni az utcai árfolyamot: https://eltoque.com/ Vannak valutás boltok, ahol pár dolog azért kapható, de ott se számítson senki olyan sok mindenre, és ami van, az jó drága, kivéve a rum. Alkohol, tisztálkodási szerek és cigaretta a fő profiljuk, meg egy pár fajta konzerv. (a.m. , 2023)


2022. október: Kubában már csak a BCC (Banco Central de Cuba) kubai pesot használják. Ez kb 3 forint / 1 kubai peso. Itthon nincs, de ha kimész egy eurot/dollárt 150-160 pesoba váltanak. Vannak még szállodák, ahol 17 ft-ba váltanak, de érdemes utcai árusnál váltani, nem ver át. (Sanyi, 2022)

A helyi pénz CUP váltása már a repülőtéren is lehetséges. A kubai pesó csak Kubában elfogadott fizetőeszköz, az országon kívül nem használható.

A bankkártyát aktívan használók figyelmébe ajánljuk, hogy ne csak a bankkártyájukon lévő pénzmennyiségre számítsanak, hagyatkozzanak, feltétlenül hozzanak magukkal elegendő készpénzt, mert nem biztos, hogy bankkártyával tudnak fizetni, illetve arról pénzt felvenni!

Az amerikai dollár (USD) használata 2021. június 21. óta tilos Kubában. A helyi pénzre történő váltás történhet többek között kanadai dollárban, euroban, angol fontban, japán jenben vagy mexikói pesoban. A repülőtereken és pénzváltókban lehetőség van 20, 200, 500 és 1000 értékekben (prepaid) „MLC-kártyák” megvásárlására (készpénzzel vagy bankkártyával), amelyekkel boltokban, turisztikai létesítményekben lehet Kuba teljes területén fizetni a használat megkezdését követő két éven keresztül.

A hivatalos váltás a kubai állam által rögzített árfolyamon történik a hivatalos váltóhelyeken, miközben a feketepiacon akár ennek a háromszorosát is kínálhatják a valutáért. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy Kubában az illegális pénzváltás bűncselekmény, azt a hatóságok fokozottan üldözik.

Minden esetben tájékozódjon a kártyakibocsátó banknál, hogy az használható-e a Kubai Köztársaság területén! Hasznos információ, hogy bankautomatából történő készpénzfelvételre csak dombornyomott VISA kártya alkalmas, MasterCard akkor sem, ha a kibocsátó bank nem USA kötődésű (más forrás szerint: Mastercard-ot lehet használni a CADECA pénzváltó helyeken, pénzt felvenni a POS terminálon lehet. Szükséges hozzá útlevél és dombornyomott kártya. A jutalék 3%.)!

Azt mondják, hogy a VISA kártyánál is komolyan megvágják a turistát. A helyiek által használt CUP, vagy M.N. (moneda nacional) a turisták szempontjából nem bír jelentőséggel. 1 CUC kb. 24 helyi pénzt ér. Válthat a turista, hogy legyen kevéske helyi pénze, azt inkább csak a magánjellegű üzletnél/üzletelésnél lehet elkölteni. Állami boltban nem, mert azok is CUC-cal üzemelnek, kivéve a jegyrendszeres boltokat, de ugye az meg nem érinti a turistát. Utcai standoknál, piacon lehet helyi pénzzel fizetni fagyit, kvázi pizzát, néhol sört, virágot stb. A CUC CUP-ra váltása legális az arra kijelölt helyeken.

Kubában a CUP konvertibilis. Szabadon lehet CUC-ra váltani, 200 CUP-ot lehet csak külföldre vinni. A turistás CUP-ot hiába is próbálná valaki külföldön beváltani, ez nem fog sikerülni. Ki lehet az országból vinni némi CUP-ot vagy CUC-ot, de teljesen értelmetlen. Kavarást okozhat, hogy a kubaiak mind a CUC-ot, mind a CUP-ot pesonak nevezik, illetve elterjed a CUC-ra a dollár elnevezés is, azaz jobb tisztázni ezt a kérdést. A kubaiak körében egyébként van a CUC-nak számos beceneve, pl. baros vagy chavitos.

Kellemetlen meglepetés, hogy kevés a pénzváltó. Nagyok a sorok, nagy a kereslet, de kicsi a kiszolgáló kapacitás. A szállodák általában csak a saját vendégeiknek váltanak. Érdemes előre gondolkodni mindig és nem, ha van nálunk kis címletű dollár.

Van fekete valutakereskedelem persze, például a Neptuno utcában a cadeca előtt sorakoznak a feketézők. Beállnak a sorba, mintha a pénzváltásra várnának és kérdezgetik az igai turistát, mit és mennyiért ad el. Mindenki, aki  feketén vált, dollárt szeretne és simán felmennek az 1 usd= 1 cuc árfolyamig is. Tudni kell, hogy a cadecás dolgozók, a biztonsági őr is benne vannak és váltók sokat kockáztatnak ezzel a tevékenységgel. Aki  úgy dönt, hogy feketén vált, alaposan nézze meg, nehogy véletlenül cupot kapjon cuc helyett.

CADECA pénzváltó automata a havannai repülőtéren az érkezési oldalon - Kriszta fotója

 • Fontos, hasznos! A szállodában nagyon nem illik borravalót helyi pénzben adni, csakis CUC-ban. Vagy dollárban. Alap borravaló 1 CUC.
 • A helyi pénz CUC-ra váltása már a kubai repülőtéren is lehetséges. Célszerű már itt készpénzt váltani, mert a taxisok is csak ezt fogadják el hivatalosan. A fenti fotón látható a CADECA nevű automata pénzváltó, ahol egyszerűen lehet eurót vagy más valutát CUC-ra váltani. Az árfolyam valamivel jobb mint amit bárhol találtunk Kubában!!!! Ráadásul nem kell sorba állni. A kubai hotelekben mindenhol rosszabb az árfolyam.
 • Aki Mexikóból jön át Kubába, annak nem érdemes mexikói pesot átváltania, mert valamiért elég rossz árfolyamon váltják.

,, Két fajta pénz van forgalomban. Van egy a turistáknak, úgy nevezik CUC, és van egy a helyieknek, úgy hívják CUP. Nem mindenhol egyértelmű, hogy az árak épp miben vannak feltüntetve. Ahol turisták megfordulnak, ott CUC-ban vannak megadva az árak, de ahol CUP-ban is van feltüntetve, ott is sokszor elfogadnak turista pénzt, de nem mindenhol, mi például nem tudtunk venni mosószappant emiatt. 😃🤘 1 CUC=25 CUP, a CUC pedig az amerikai dollár árfolyamát követi, tehát olyan 280Ft. Mi az egyszerűség kedvéért mindent szorzunk háromszázzal. Nem egyértelmű mi a célja a két pénznek, talán az, hogy bizonyos dolgokat így a turistáknak drágábban tudnak eladni. Emiatt állítólag érdemes kétféle pénzt a pénztárcában tartani (mondjuk 50 euronyi CUP-ot), bár szerintem felesleges. Arra viszont figyelnünk kellett, hogy nehogy CUP-ban adjanak vissza, az ugyanis sokkal értéktelenebb. Egyszer megpróbáltak átvágni minket, de résen voltunk. (2016)" forrás


,, 2016-ban a bankjegyautomaták csak Visa kártyát fogadtak el. Mastert csak bankban lehetett használni illetve,
!!! bizonyos bankok által kibocsátott kártyákat sehol nem fogad el a rendszer! Na nekünk négy ilyen kártyánk volt, köztük a Magnet Bank-é, ami mindenhol működött már a világon. Erre nagyon kell figyelni mert ilyenkor már csak a konzuli segítségre számíthatunk. Egyébként rendkívüli segítőkészséggel találkoztunk. Budapesten valaki befizet egy összeget, és Havannában pár nap múlva átvettük a pénzt, de ne ezt az utat válasszák! (András, 2016)


,, Eurót ajánlott vinni, az USD-t nem szeretik, rosszabbul is váltják, mint az eurót. Feltétlen vigyünk elegendő készpénzt, hiszen bankkártyás fizetés gyakorlatilag nincs. Maximum a tényleg luxuséttermekben, vagy -szállodákban, de erre semmiképp ne alapozzunk. ATM-ek elvétve vannak végszükség esetére.

Turistáknak váltható pénznem a CUC (kuk-nak mondják ), ami a konvertibilis peso. A helyi lakosoknak nem ez a pénznem, ők a kubai peso-t használhatják, ami sokkal kevesebbet ér mint a konvertibilis peso.
Az eurót a legtöbb hotelban beváltják, legrosszabb esetben 1:1-ben az euróval. Érdemes pénzváltó helyett keresni, mert ott jobban váltják. Van néhány szálloda, ahol szintén jobban, de nagy átlagban 1 € az 1 CUC.

Alapvetően nincs nagy drágaság. Étteremben 2 fő akár 20-30 CUC-ből is meg tud enni egy könnyű ebédet, vacsorát. A koktélok - a nemzeti italok jellemzően a Mojito, Cuba Libre és Daiquiri is átlagosan 2-3-4 CUC-ért már kaphatóak. Erre mondtam, hogy itt még a csapból is rum folyik, de ezt szinte túlzás nélkül állíthatom, könnyebben jut az ember valami rumos italhoz mint egy palack ásványvízhez. (r.j., 2019)


A reptéren helyi pénzzel nagyon olcsón lehet vásárolni rumot és szivart. Még mielőtt feladnátok a csomagot, a reptérre való belépéskor több "helyi, állami" bolt működik. Mi ez nem tudván, már nem rendelkezünk pesos-szal. A reptéren 25-ben váltják az eurót 100 helyett. Mi persze nem adtuk fel, kimentünk és most mi kérdeztük, hogy change? Szerencsénk volt. Jól váltottunk pénzt és vásároltunk. (2022)

Egészség

Hasznos tudni, hogy nincs szükség külön semmiféle oltásra a Kubába utazóknak. A szigeten jók a higiéniai és egészségügyi körülmények. A Nemzetközi Oltóközpont azért – egyáltalán nem kötelező jelleggel - a következőket mégis ajánlja: diftéria, tetanusz, tífusz, hepatitis A és B elleni vakcina (info: www.oek.hu).

A két ország között nemzetközi szerződés van érvényben, mely ingyenes sürgősségi ellátást tesz lehetővé magyar állampolgárok számára. A további ellátás azonban térítésköteles, és Kuba árszínvonala ilyen tekintetben kifejezetten magas. Az orvosi, kórházi kezelésért gyorsan legombolnak a turistáról dollárt vagy eurót.

A turistáknak legfeljebb a hasmenés okozhat gondot. Többnyire az ivóvíz vagy különböző ételek miatt következhet be. Csapvizet ne igyunk, sőt a jéggel hűtött italokkal is óvatosnak kell lenni. A jó hotelekben vigyáznak az ilyesmire. Palackozott víz kapható az élelmiszerboltokban - a nagy meleg miatt napi kb. 2-3 liter folyadékfogyasztás ajánlott. Immodiumot érdemes vinni, de meg lehet próbálkozni egyszerűen a száraz rizs fogyasztásával is. Orvoshoz kell fordulni, ha a hasmenés három napnál tovább tart, vagy ha lázzal is jár.

Havannai műemléki gyógyszertár - Kriszta fotója

Utazási biztosítást KELL kötni (az úti kritikusnál elintézhető kedvezményesen), ugyanis a kubai kormány döntése szerint az országba való belépéshez utas- és egészségügyi biztosítás megléte szükséges. A rendelkezés vonatkozik minden külföldi beutazni kívánóra (akár vízummal akár turistakártyával). A biztosítás megkötését belépéskor a határon a biztosítási kötvény bemutatásával ellenőrizhetik. Bármely, utazási biztosítással foglalkozó társaság kötvényét elfogadják.

Ha valaki elfelejti vinni, akkor a repülőtéren belépéskor az ASISTUR társasággal lehet szerződni, tájékoztatásul: a kubai biztosítótársaság jelenlegi díjszabása szerint az utasbiztosítás összege turisták részére 3 USA dollár/nap. Kedvezmény nincs, fizetés csk kpban. A kubai biztosítótársaság honlapja: http://www.asistur.cu/

Hasznos tudni azt is, hogy kiegyenlítetlen egészségügyi számla esetén a hatóságok megakadályozzák Kuba elhagyását mindaddig, amíg a tartozás kiegyenlítésre nem kerül! Mint máshol a trópusokon, Kubában sem szabad sokáig a napon tartózkodni. Könnyebben le lehet égni, mert erősebb a napsütés, mint azt a nyaraló gondolná. Európából Kubába repülést követően fellép a jetleg a jelentős időeltolódás miatt. Hagyni kell, hogy a testünk az első nap hozzászokjon az új bioritmushoz. Jobb a gépen kevés kávét és alkoholt fogyasztani, és az első nap nem kell túl aktív programokba belemenni.

Dengue-láz gyakori helyi népbetegségnek számít Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Havannában sűrűn végeznek szervezett szúnyogirtást füstöléses eljárással. Hasznos elkerülni az egészségre ártalmas füst belélegzését. A csapadékos meleg idő kedvez a dengue-láz terjedésében vektorként szerepet játszó Aedes aegypti szúnyogok szaporodásának. Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue veszélyes területen tartózkodtak.

,, A vezetékes víz nem iható. Egy fajta palackozott vizet árulnak 1-2 CUC-ért, de ehhez sem mindenhol lehet hozzájutni. Nem találtunk mintát arra, hogy melyik boltban lehet kapni és melyikben nem, ez teljesen random, ezért rá kell kérdezni az adott boltokban. Végül, de nem utolsósorban: igen, a szóbeszédet meg tudom erősíteni, a rumot tényleg a víz-árában mérik.  forrás


,, Higiénia: az összes meglátogatott városban legalább egyszer ettem vagy ittam valamit utcai árusnál és semmilyen problémám nem volt. Az éttermekben és kávézókban is ügyelnek a tisztaságra. A mellékhelyiségek azonban még zenei fesztiválos toi toi WC-hez szokott énemet is megedzették néha. Főképp az ország keleti részében, de előfordult egy-két helyen Havannában is, hogy üres volt a tartály és a WC-s néni járt körbe vízzel teli vödörrel a kezében. Csak hát előfordult néha, hogy nem volt kedve körbejárni. Sokszor a kézmosó csapból is hiába vártam a vizet, sőt Baracoa és Santiago de Cuba között egy faluban megállt a busz, ahol egy út melletti háznál kávét és pottyantós WC használatot árultak a helyiek. Szóval a lényeg, hogy nedves törlőkendő és kézfertőtlenítő legyen nálad. A szálláshelyeken egyébként nem volt ilyen jellegű probléma, a szobák és a mosdók is mindig tiszták voltak. (2018)" forrás


Az én orvos barátom éhezik: éjjel-nappal a kórházban van, szabadnapján is hívják, mert osztályvezető és igazgatóhelyettes, nincs ideje sorban állni ételért. Nincs autója, a motorja elromlott, pénze sincs, hogy megjavíttassa, mert a havi fizetése 55 euro. Kollégáival gyalog járnak be dolgozni, életeket mentenek éhesen, fáradtan, ha kell, huszonnégy órát töltenek ott, bármikor bemennek. Rengeteg a baleset, mert az emberek éhesen vezetnek és figyelmetlenül. Bármilyen fáradtak ezek az orvosok, ülnek a beteg mellett akár az utolsó pillanatáig, és fogják a kezét. Orvos barátom meséli, hogy Marseille-ben végeztek egy kísérletet, melyben tizenhat francia orvos vett részt komplett technológiával, gépekkel, felszerelésekkel, és tizenhat kubai. A kísérlet végén a kubai orvosok pácienseinek javulási rátája nagyobb volt. Megállapították, hogy azért, mert amikor csak lehetett, fogták és simogatták a betegek kezét, beszélgettek velük, meghallgatták őket, tehát valóban odafigyeltek rájuk, klinikai orvoslást végeztek. (2022) forrás

Közlekedés

Az összes viszonylatban taxival vagy colectivoval utaztunk, ez utóbbi az iránytaxi, vagy shared taxi angolul. Ezek jóval többe kerülnek. Havannában van helyi "Uber", La Nave a neve az appnak, szuperül működik, ez a legolcsóbb taxi típus. A helyieknek való busz nem fog elvinni, azt mondták többen is, amúgy se lehet rá sose fölférni. Vannak városnéző buszok is Havannában, mi egyiket sem próbáltuk. (a.m., 2023)


2022- május: A buszjegyek árai 10 év óta nem változtak (USD-ben vannak megadva). A buszokon kevés az utas, kb. 15-20 fő utazik, a 44 személyes autóbuszban. Magán szállásokon laktunk (casa partikular), minden szállásunk szuper volt. Az árak most EUR-ban vannak megadva, 20-30 EUR/szoba/éj. A reggeli 5-7 EUR. A városokban bicitaxival, tütüvel, a városok környékén collectivokkal és sofőrös magántaxikkal utaztunk. A collectivók árai fixek, a bicinél és a taxinál előre meg kell egyezni, hogy ne legyen meglepetés. Általában mindent helyi pesoban kell fizetni, a taxikat EUR-ban vagy USD-ben, amit legtöbbször 1:1-ben számolnak. Jó ha van kis címlet, mert visszaadni nem tudnak vagy csak pesoban. (t.s., 2022)

a megadott pesos árakat az utazás pillanatában kell érteni, mert hétről-hétre változnak sajnos.

A jó állapotú országutak hihetetlenül kontrasztban vannak azzal, amik rajtuk közlekednek. Kuba útjain az igazi királynők még mindig a régi amerikai autók – fényesek, polírozott króm lökhárítókkal és díszítéssel, kiváló fényezéssel, csodálatos fényszórókkal és sárvédőkkel.
Kuba gépkocsi állományának még mindig csaknem a fele az öreg "amerikai nők" aránya. Természetesen nincs mindegyik jó állapotban - egyes példányok füstölnek és nyüszítenek, oldalukon lyukak láthatók, de mégis elképesztő élmény látni  őket. - k. g. fotója

Bérelt autóval nyilván rugalmasabban lehet alakítani Kuba felfedezését, ám némi bátorság is kell ehhez a megoldáshoz. Inkább a rutinos világjáróknak érdemes ebben gondolkodni, meg olyanoknak, akik tudnak valamicskét spanyolul. Egyáltalán nem a közbiztonság az, ami problémát jelenthet, hanem inkább a hiánygazdaságból eredő speciális helyzetek megoldása. Vegyesek a vélemények a kubai közutak állapotáról. Többek szerint nem vészesek. Kubának egyetlen autópályája van, az, ami Havannát köti össze a sziget keleti végében lévő várossal, Santiago de Cubával. Igazából ez sem fémkorláttal elválasztott "igazi" autópálya, inkább csak egy széles autóút, miből mellékutak ágaznak le az útközben lévő kisebb helységekhez. A burkolat minősége hagy kívánnivalót maga után. Ha a külföldi autós tájékozódni akar, nyugodtan kérdezhet helyieket, mert rendkívül segítőkészek. Az autópályán a maximális megengedett sebesség 100 km/óra és nem több. Ha a kubai rendőr ellenőriz, első sorban szemmértékre teszi azt. Akit elkap, annak 30 CUC-ba kerül a mutatvány. Olcsóbb helyben fizetni és kpban, alternatív megoldásokra sokszor nyitottak. Az autópályán igen kicsi a forgalom, de a lovaskocsi is simán felhajt rá, ha arra van dolga. A táblák kicsit hiányosak. Elég sok az ellenőrző pont za úton, a helyiek ezt  úgy reagálják le, hogy 50-nel mennek. Ez van, itt senki sem siet. Érdekesség, hogy egy kubainka egy évben három fekete pont a megengedett, a harmadik után bevonják a jogsiját, újra le kell vizsgáznia autóvezetésből. Hivatásos sofőrök érthető módon ezt a rizikót nem vállalhatják. 

Nyelvi problémák azonban akadályt jelenthetnek, hiszen a vidéken a kubaiak még a fővárosiaknál is kevésbé beszélnek a spanyolon kívül más nyelvet. Nagyon jópofák a rendszámok. A tiszta fehér alapon, fekete számos , P betűs a "particular" avagy magánkézben lévő autó. Amin függőleges világoskék csík van, az az állami. A "B" betűs szó szerint bármi lehet, pl. taxi is. A "K" a külföldi diplomaták és kiküldöttek betűje, a "T" a turizmusé. A többit a helyiek sem tudják.

A távolsági tömegközlekedés nehézségei miatt folyamatos stoppolás van az út mellett, a tömegközlekedés elmaradott állapota miatt sokaknak ez a mindennapi közlekedés formája. Nappal talán nem veszélyes (bérautónkkal) megállni, sötétedés után viszont nem árt az óvatosság, fordultak már elő külföldiek sérelmére elkövetett bűntények.

"Útközben feltűnően sok nyitott tetejű autót láttunk. Azaz nyitott gépháztetejűt. Na és a csúcs: egy Lada limuzin, hat ajtós! Láthatóan kettőből szabták össze a szerelő zsenik. Érdekes, hogy csak négy kereke volt. Láttunk egy fecskefarkú 52-es Chevroletet, nyitott (gépház)tetővel. Becsszó, a nyolc henger fölött nem volt olajsapka. A modernnek számító, 10 éves Toyota kisbusz ablaka koszos lett. A sofőr kinyúlt egy spricnivel és menetközben lemosta vele az üveget. Majd rögtön ezután talányos folytatás következett: a működő ablaktörlőjével is megtette ugyanezt. A négysávos autópályán egyébként úgy sétálgatnak keresztbe a helyiek, mintha a Ligetben korzóznának. Simán felhajtanak lovas kocsik, sőt ők vannak többségben. Álldogálnak is jó néhányan az út mentén. Vagy valamit el akarnak adni, vagy várnak a távolsági tömegközlekedés gyönyöreire."

A havannai magyar nagykövetség ezt az információt adta a kubai közlekedésről: Az ország egész területén gondot okoz a katasztrofális tömegközlekedés. Az ország egyik városában sincs metró, villamos, a buszközlekedés városon belül és kívül egyaránt színvonaltalan, nem megbízható. Hivatalos menetrend nincs. A vonatközlekedés is hasonló színvonalú, a sok áramszünet és a mozdonyok műszaki állapota miatt a menetidő bizonytalan.

Kubában a távolsági buszközlekedést a helyieknek az Astro, turistáknak (konvertibilis pesoért) a Viazul járatok biztosítják, Havannából indulnak egy-egy nagyobb városba, megyei székhelyre és vissza (a buszvégállomás címe: Calle 26 y Zoológico, Nuevo Vedado, La Habana). A menetdíjak (csak oda út) 10 – 51 CUC között mozognak a távolság függvényében. Havannából naponta 1 járat indul Viñales-be és Soroá-ba (Pinar del Rio megye), 3 járat Varadero-ba és Santiago de Cuba-ba. A havannai repülőtérről célszerű taxival utazni a szállodába. A taxi ára a repülőtér – szálloda útvonalra kb. 15-18 CUC között mozog. Ajánlatos, hogy a látogató minden esetben ragaszkodjon a taxióra bekapcsolásához, mely 1 CUC-ról indul. A kisebb méretű taxik közül a legolcsóbbak az úgynevezett „Panataxi”-k illetve a „Turistaxi”-k. Használatosak és közkedveltek a turisták körében a „bicitaxi”-k és a „cocotaxi”-k.

Személygépkocsit vagy motorkerékpárt a repülőtéren, Havannában és más városokban több egyéb helyen, illetve a szállodákban is lehet bérelni elég borsos áron. A gépkocsik bérlését megelőzően hasznos meggyőződni arról, hogy milyen állapotban van a gépkocsi, minden tartozéka (pl. pótkerék, emelő, stb.) rendelkezésre áll-e, amit feltüntettek a szerződésen, a benzintartály mennyi benzint tartalmaz (az elveszett pótkerékért 160-180 CUC-t kell fizetni!). A bérelt gépkocsiért általában 200 CUC letétet kérnek, melyet a bérlet végén visszafizetnek, illetve a márka, a teljesítmény és a bérelt napok száma arányában kell a bérleti díjat fizetni. Kubai autóbérlésnél érdemes időben a Vista utazási iroda segítségét kérni, mert a helyszínen csak drágábban tudunk autót bérelni a kubai állami irodán keresztül, vagy főszezonban a kívánt kategória már nem elérhető! Sok helyen (főleg a vidéki irodákban) nem beszélnek megfelelően angolul, ami megnehezíti a kommunikációt és a nyaralásunkra szánt idő kárára sikerül csak autót bérelni!

"Általában busszal utaztunk az egyes városok között, városon belül pedig taxiztunk. A turisták csak a – szintén állami – közlekedési vállalat első osztályú buszait használhatják. A Viazul névre keresztelt vadi új kínai, légkondis buszok nem olcsók, ráadásul naponta csak egy-kettő közlekedik, úgyhogy például Trinidadban egy nappal tovább maradtunk a tervezettnél, mert a másnapi santiagói buszra már elkelt minden jegy.. forrás


"A vonat turistáknak tiltott. Még erre is azt írja az útikönyv, hogy nem az, csak dollárban kell fizetni. nagy volt a bosszúság, mikor hajnali kettő körül kijelentették nekünk, hogy nem fogunk bizony elmenni a fél négyes santiago-havanna vonattal. Oké, próbáltuk már előtte ciego de ávilában is, de az kis és béna város, ez pedig a legforgalmasabb vonal. Aztán persze camagüey-ciego de ávila szakaszt mégis azzal tettük meg. Itt annyi a trükk, hogy épp bent áll a vonat, odaugrasz a kasszához és annyit mondasz, hogy dos. és 35 forintért máris végigroboghatod a 100 km-t laza négy óra alatt. Helyjegyes a járat. A székek kb olyanok, mint a fröccs-öntött műanyag padok az itthoni sztk-kban. Van nagy tartály víz minden kocsi elejében valahogy odahegesztve, kézmosásra jó. Kaja persze könnyen szerezhető, minden megállásnál odarohannak árusok és kínálnak legtöbbször cukorkát (caramelo caramelo), refrescot (üccsi), de akad szendvics is vagy magvas-cukros szelet. Alapvetően egy kellemes dolog vonattal utazni, kár, hogy kizárják a turistákat belőle. Hasznos lenne a délutáni órákban, amikor már alig mennek kamionok és a sötétedés miatt para a stoppolás. " forrás


,, A kubai állam létrehozta a Viazul nevű buszvállalatot, a külföldiek csak ezzel utazhatnak. Ha a külföldi bemegy a helyi buszpályaudvarra jegyet venni, közlik vele, hogy menjen a Viazul irodájába. A kubaiaknak szóló buszok olcsók, viszont ezért hetekkel előtte kell rájuk helyet foglalni. A külföldi azonban a Viazul irodájában sem kap jegyet. Az ott dolgozó eladó ugyanis éppolyan keveset keres, mint minden kubai, így őt lefizetik a maszek taxisok, hogy mondjaazt, már nincs jegy, hogy aztán a turista a taxissal kényszerüljön megálllapodni." (Heti válasz, 2017)   


,, Mivel utazz? Hát, vonattal ne. Kocsibérletet is felejtsd el, eszméletlenül drága és macerás. Inkább busszal. Vagy céltaxikkal, itt a költség 4-6 felé oszlik el, mert összeállhatsz más turistákkal, nagyon jó intézmény. A céltaxi fontos városokat és turista célpontokat rutin-szerűen összeköt, nem szabad többe kerülnie, mint a busznak, (vagy csak egy kicsivel) mármint telekocsi esetén. A buszból nincs elég, hamar megtelnek, még elővételben. Ne kockáztass azzal, hogy a csomagoddal csak úgy odasétálsz az állomásra, jegyet venni. Az emlegetett Trinidad és az ellenkező irányban fekvő Vinales alternativ buszokkal is megközelithető, sokkal kényelmesebb, mint a jól ismert Viazul-hálózat, aminek a végállomása általában a városok peremkerületeiben van. Astra a neve ennek a másik busztársaságnak, ( korábban Cubanacán) az Astra buszok városi, központi szállodákból indulnak, nem a prériről, mint a másik, a jegy is a belvárosi hotelekben vásárolható, ajánlhatóan előző nap." forrás


,, Autóbérlés: Azt az infot kaptuk, hogy az ötcsillagos hotelekben a Capitolium környékén vannak Cubacar autóirodák. Hármat is végigjártunk. Az egyikben szimplán és elég bunkón az arcunkba tolták, hogy az összes autó foglalt, felejtsük el, a másikban sem volt, de legalább mondták, hogy jöjjünk vissza másnap délután, hátha hoznak vissza vagy lemondják. Kezdtük sejteni, hogy az adminisztráció kézzel és félig zajlik csak elektronikusan, így a különböző iroda nem látja egymás rendszerét valós időben. A harmadikban sem jártunk sikerrel, de legalább tárgyalóképesnek tűnt a nő. Az első 'nem' után legalább azt elértük, hogy nézze meg a papírjai között, hogy másnap hoznak-e vissza bármit. Csak kiderült, hogy felszabadul egy. Az már nem volt lehetséges, hogy előre lefoglaljuk, így hát másnap visszajöttünk 15 felé, de nem volt autó. Hosszas tárgyalás után 19-kor feladtuk. Már az utcán sétáltunk, amikor utánunk fütyültek. Éppen visszahozták az autót. Mire a papírokat megírták és kitakarították, este 20 is volt már, de végre volt autónk, így a tervezett időpontban másnap elhagyhattuk Havannát. Hát így vett el az autókölcsönzés majdnem egy teljes napot az összes várakozással, mindennel együtt.
3 kategória volt: economy, middle és high-end. Minél többre béreltük, annál olcsóbb, így került a mi kis kínai autónk 65 CUC-ba/nap, plusz 15 CUC a biztosítás, összesen 22 ezer forint/nap. Kubában nem elérhető kocsibérléshez a gps, vagy nincs is egyáltalán, nem tudom. Maradt a térképes megoldás az otthon vett részletes Kuba térképpel és egy telefonos applikációval, ami internet nélkül is mutatta hol vagyunk éppen és városok szintjén is kellően részletes volt. Neve: Ulmon Pro CityMaps2go.
A benzinnek 300 forint felett volt a literenkénti ára, kis kutakon mem tankoltunk mert elég átverős szaga volt a sztorinak, csak nagyobb kutakon...ha volt egyáltalán. Nem engedtük felénél jobban kiürülni a tankot, mert volt, hogy 2-300 kilométeren belül sem volt benzinkút. Még autópálya mellett sem.

Jaaa, majdnem elfelejtettem: sötétben vezetni kész öngyilkosság! Közvilágítás nincs, rengeteg, de tényleg rengeteg a lyuk az aszfalton, aztán van, hogy az útnak egyszer csak vége van, minden különösebb figyelmeztetés nélkül. Sok volt a stoppos az út mellett és rendőr. Egyik országban sem állítottak meg ennyiszer minket mint itt. Náluk végre jól jött, hogy nem beszélünk spanyolul, ők pedig egy mukkot sem angolul, így hamar elengedtek mind a 4 esetben.

Amit nem lehetett megunni vagy inkább megszokni, hogy emberek miken és hogyan képesek utazni. Volt aki traktor utánfutón utazott állva, mások teherautó hátuljára pattannak fel. Otthon talán az állatokat különb körülmények viszik hozzák, mint ahogyan párszor embereket láttunk utazni. Az utakon szinte csak Ladák, régi amerikai autók és orosz teherautók vannak. Úgy tűnik, némelyiket a lélek tartja csak egyben, de mégis pöfögnek, döcögnek és valami igazán egyedi mintát adnak a mindennapok utcaképének.  (2016)" forrás


2022. október: Egy kb 2 órás út oldtimer amerikai gépsárkánnyal 50 euróra lealkudható, mivel ott most kb 75 ft egy liter benzin. Csak pofátlannak kell legyél, és le kell rázd a sok rád akaszkodó half prize-os tolakodót. (Sanyi, 2022)

Zsiguli taxi - r.m. fotója

,, Nem bírtunk azért ki 8 napot Varaderon, kellett még egy kis országjárás :)
Bár ezt terveztük is, hogy bérlünk autót. A viszonyokkal azonban ott helyben szembesültünk.
Tudni kell, hogy az egész autóbérlés szintén állami tulajdonú üzlet. Nincs túl sok gépjárművük, ami van, azt is Kínából tudják behozni. Mondhatni nyugati színvonaló autókat igyekeznek bérbe adni, Peugeot, Renault márkákkal gyakran találkozni. ( Ez Kubában top luxus... )
Minden autókölcsönzőnek maximum 3-4 autója van. Tehát sok mindennek össze kell jönni ahhoz, hogy sikeresen ki is tudjunk kölcsönözni egyet :) Mi 2 napig jártunk utána, mire a 3. napon kaptunk egyet.

Jellemző, mikor az ember először megy oda, akkor azt mondják, gyere vissza holnap... ( Éppen nincs is ott autójuk, vagy csak nincs kedve az illetőnek foglalkozni veled... ) Érdemes már az első alkalommal egyezkedni - hány napra akarod vinni, mennyiért adja oda. Van, ahol minimum 3 napra ki kell venni, de van ahol 2-re is odaadják. Sajnos nem is olcsó kölcsönözni. Nagy általánosságban elmondható, hogy egy napra 90-95 CUC-ért adják oda, egy tank benzin benne van az árban és a biztosítás.
Útlevél kell a bérléshez, a hotel nevét is feljegyzik.
Ha a közelünkben több kölcsönző is van, feltétlen mindegyikben kell érdeklődni. Az ár, az időtartam is különbözhet, illetve nem mindegy, hogy a kölcsönzős szimpatikus-e, lehet-e vele jól kommunikálni.Angolul nagyjából beszélnek, de van akit nehezebb megérteni. Ha pedig a kérdezősködés után biztosra akarunk menni, a következő nap nyitásra- reggel 8 többnyire- menjünk oda.

Ha már megvan az autónk, indulhatunk is neki a világnak :) Erős idegzetünket vegyük elő...
Érdemes már itthon letöltögetni off-line térképeket, vagy ha a szállodába nethez jutunk, a Google Maps betöltése után azzal is remekül lehet boldogulni.
Mi - nagy naívan - beterveztük Trinidad meglátogatását. Azt elmondanám, hogy Varadero-bol 1 nap alatt ez egy lehetetlen vállalkozás, sajnos. Erre útközben jöttünk rá...
Ugyanis, az utak katasztrofális állapotban vannak. 1 db autópálya szeli át majdnem egész hosszában az országot - az autópálya mellesleg INGYENES- és erről ágaznak le főutak. De az útjelzőtáblák finoman szólva is hiányosak, igen könnyen el lehet tévedni. És ha az ember véletlen letér a főútról és bekeveredik egy földutas szakaszba, na az ijesztő tud lenni.... Varadero-ból Trinidadba tehát nincs is közvetlen út, esetleg Santa Clara-ig el lehet menni autópályán és onnan lefele van Trinidadba főút, de ez kb egy 6 órás út lenne.
Nagyon lassan lehet haladni, a főutakon, főleg a településeken belüli szakaszokon igen gyakoriak a lovas kocsik, biciklisek, buszok. A közlekedésről alkotott európai nézeteinket felejtsük el...

Mi ahogy nekiindultunk Trinidadnak és már 3-4 órája csak mentünk, mentünk, közben eltelt a fél nap, hol volt út, hol nem, isten háta mögötti falvakon át, hát realizáltuk, hogy nem jutunk el Trinidadba...
Mentőötletként valahogy ráálltunk az autópályára, ami hála az égnek egyenest elvitt Santa Clara-ba.
Délután 3 körül érkeztünk meg a városba. Szerencsénkre, tulajdonképpen ez a város Kuba egyik főbb látványossága, hiszen itt található Che Guevara monumentális emlékműve és egyben mauzóleuma.
Ha itt járunk, ezt feltétlen keressük fel.
Maga Santa Clara egy kisváros, délutántól sötétedésig igazából a lényegi látnivalókat meg lehet nézni.
A város főtere a Vidal Park, kávézókkal, szállodákkal övezve. A Hotel Central egy igen kellemes szálloda, koloniális stílusú teraszával, itt fel tudjuk frissíteni magunkat, egy szendviccsel, vagy egy finom mojitoval - aki nem vezet :)
Este 6 körül indultunk vissza Varaderoba, már sötétben mentünk. Nem volt semmi probléma, szerencsénkre, de azért sötétben autózgatni Kuba-szerte, azt nem ajánlom...
Az ország közepében utazva, igazán szemügyre lehet venni a vidéket, a településeket. Bár időnként igencsak nagy döbbenetet okoz... A kis falvakat látva, hogy az itt élők mennyire el vannak szigetelve mindentől, csak a mezőgazdaság van, cukornád és banánültetvények, az út szélén legelésző sovány haszonállatok, lovak is gyakran és ennyi nekik az élet. Sokszor szívszorító látvány. Ez a "real Cuba".
A második napon a Disznó-öböl felé vettük az irányt, ez azért barátságosabb út Varaderobol indulva. 2- 2,5 óra alatt meg lehet tenni. A Playa Gironhoz mentünk, de ez mondhatni csalódás is volt, mert egy jelentéktelen szálloda van ott, jelentéktelen partszakasszal. Amit errefelé érdemes csinálni, a Playa Larga és Playa Giron közötti út mentén, kisebb beugróknál le lehet húzódni az útról és gyönyörű, kristálytiszta búvárkodásra is alkalmas pici öblöket találni. Érdemes ezeknél megállni, csobbanni egyet.
Így átélhetjük a privát strandolás élményét, amikor senki nincs ott rajtunk kívül, kiugrunk a kocsiból és vár a csodálatos türkiz árnyalatokban pompázó tenger.
Autós kalandunk 2 nap után ért véget és talán látszik, hogy a gépkocsibérlés tényleg csak bátraknak ajánlott. (r.j., 2019)


,, 2016 elején jártunk Kubában. 15 napos időkeretben minél nagyobbat akartunk harapni Kubából. Érkezésünkkor autót béreltünk.Több ezer kilométert tettünk meg Baracoától (Kuba legkeletibb része/Pinal del Rió, Vinalesig). Sajnos aranyáron bérelhető autó: kb. 80 USD/nap, de lehet hogy egy kicsit több. Sok turista olcsóbban pl. taxival utazott városról városra vagy távolsági buszt használt. Ez viszont jelentősebb időt vesz igénybe.

Kuba útjai kátyúsak, elég rosszak, de azért jól használhatók. Sötétben nagyon figyelmesen kell vezetni. Nekünk még az otthoni telefon navigációja is működött. (András, 2016)

Étkezés

2022. május: Reggelit mindig a szálláshelyeken kértünk, a többi étkezést állami vagy magán éttermekben simán meg lehet oldani. Egy főétel az államiban 150-200, a magán éttermekben 300-600 peso. az ár a minőséget és mennyiséget is tükrözi. A 0,33-as sörök 200-250 pesoba kerülnek, de az állami helyeken nincs.A koktélok ára 150-250 peso. Magán éttermet/kifőzdét minden felé lehet találni, de több állami zárva van, illetve lehet, hogy nyitva van, de sem étel sem ital nincs. Viszont ott vannak az alkalmazottak - egyenruhában - és a telefonjaikat birizgálják. Nyilván be kell járniuk a munkahelyre a fizetésért. (t.k., 2022)

Trinidad egyetlen turista étterme (azaz valutás) - k. g. fotója

Kubában a helyiek életnek legalábba fele a kajálásról szól, hiszen egy hiánygazdaságban ezt a legnehezebb megoldani. A kubaiak kapnak a jegyrendszer (libreta) keretében, alaposan adminisztrálva fejenként és havonta fél csirkét, öt tojást, 2 kg kruplit vagy batatát. Ami, beláthatjuk egy ötkilós gyereknek is kevés. Ezért  mindenki úgy boldogul, ahogy tud. A boltokban konzervet árulnak, egyfajta baracbefőttet méregdrágán pl. Vannak zöldségesek, ahol reggelenként van árú, akár 7-8 féle zöldés és gyüölcs is egyszerre. Aranyáron. Virágzik a cserekereskedelem, mindekinek vannak vidéki rokonaik, ismerőseik, stb. Megoldják, ahogy tudják.Akinek van CUC-a, az mindenhez hozzájut.

"Hol egyél-igyál? Magán-éttermekben, a nevük PALADAR. Rengeteg van belőlük mindenütt, és általában jó a konyha. Árak egy tál kajáért egy itallal 6-16 dollár között ingadoznak. Mondom, hogy nem túl olcsó. Vagy egyél pizzákat a büfékből, Néha azt is lehet. Jóízűek és fél dollárba se kerülnek, azaz 5-10 pesoba. Hozzá egy facsart gyümölcslé, nagyon fini, talán 2-3 peso. Semmi. (2017)" forrás


,, Azt le kell szögeznem, hogy Kubába nem a gasztronómia miatt kell elutazni... Nincs is túl nagy nemzeti konyhájuk és a hiánygazdaság miatt sokszor sajnos az alapanyagok beszerzése is probléma. De ne csüggedjünk emiatt, mert lehet azért finomat enni, illetve kárpótol a rum :)
Aki Kubában tölt el valamennyi időt, többnyire hotelban lakik. Bevállalósabbak kipróbálhatják a casa-kban (a helyi lakosok által kiadott szobák, lakások) való létet, akkor ők a házigazda által nyújtott étkeztetésben fognak részesülni.
A hotelokban való étezésről el tudom mondani, hogy többnyire rendben van, a reggelik mondhatni európaiasabbak, de minőségben ne várjunk túl sokat. Csapvizet semmilyen körülmények között ne igyunk. Csak a palackozott vizet. Szállodákban elvileg csak a palackozott vizet szolgálják fel, de én ammondó voltam, ha csak úgy letettek elém egy pohár vizet, én azt se ittam meg... Szóval biztonságosan csak az fogyasztható el, amit a szemünk láttára bontanak fel. Az élelmiszerboltokba vizet mindig lehet kapni, figyeljünk rá, hogy mindig legyen nálunk, napközben, de a szállodai szobánkba is betárazhatunk 1-2 üveggel.
A gyümölcsleveik kiválóak. Biztonsággal ihatóak.
Havannában mi félpanzión voltunk, és bizony volt rá precedens, hogy a vacsorán a büféasztal helyett 1 fogást tudtak csak felajánlani, grill halat rizzsel, amit viszont frissen készítettek el és finom is volt.
Sok rizses- babos ételük van, aki szereti ezeket, nyugodtan kóstolgathatja, illetve egyik fő élelmük a banán, főzve, sütve, rántva, mindenhogy csinálják, chips formájában a legjobb szerintem.
A fő nyaralóhelyen, Varaderon szinte mindegyik szálloda all- inclusive-os. Ha egy gyengébb szállodát fogtunk ki, akkor azzal számoljunk, hogy előfordul, hogy úgy megunjuk a minden nap ugyanolyan ebédet és vacsorát, hogy bizony bemegyünk a városba vacsorázni...
Varaderon egyébként vannak remek éttermek, sok tengeri,- halétellel, húsételek közül főleg a csirke és malacból készült fogások jellemzőek. A köret az szinte mindig rizs. (r.j., 2019)

"Látok egy jó nagy, lepukkant, poros helyiséget, valamiféle bár. Elég üres is ebben a napszakban. Betérek, kérek egy mojitot. Óvatosan előre megkérdezem: mennyi? Pultos mondja: négy dollár. Én már tudtam, hogy ilyen nincs, kiváltképp egy ilyen színvonalú kocsmában. Addig 1-2 dolcsit fizettem a koktéljaimért, klassz helyeken is. Mondom: figyelj, ez nem jó, én itt meg itt ( és meg is nevezem a helyeket) a felét se fizettem. – Na, de –, mondja ő – tudod, hol vagyunk most? Nézd csak meg a falon azt a képet: itt játszott valamikor a Buena Vista Social Club! Nézem a képet, tényleg ők azok, mondom a pasasnak: Csak játszOTT. Solía tocar. Valaha. Egyszer. Már nincs is meg ez az együttes. Miért fizetnék én ezért MOST négy dollárt egy szerény mojito-ért? Hatalmas röhögés, a jelenlévő 2-3 vendég még tapsol is nekem. pultos meg löki: Hú , de rafkó vagy, tessék, ezt az eszes nőt nem lehet becsapni.! És – hiszitek vagy se – ingyen ittam a mojitomat, ajándékba!" forrás


,, Éttermekben sem lehetetlen jót, olcsón enni. A legolcsóbban Camagüyben ettünk. A tulaj ajánlott egy helyi olcsó, de jó éttermet: El Patio. Levessel, főétellel, desszerttel és 2 sörrel plusz 2 daiquirivel együtt fizettünk 4000 Ft-nak megfelelő kubai pénzt. Tipikus példája volt azoknak a helyeknek ahol kubai pénzben voltak az árak feltüntetve, de lehetett turista pénzzel is fizetni. Havannaban 1 étteremben sikerült jót ennünk (Havana61), jó áron, a többi napon sokszor volt hogy pizzáztunk 500 Ft-ért, hogy beleférjünk a napi költési limitbe. Barabara házában nem volt vacsira lehetőség sajnos.
A szivar és a rum persze hazai viszonylatokhoz képest mindenhol jó áron van: 10db cigi méretű szivarkáért (Cohiba, Montecristo, Romeo y Julietta) otthon 4000 Ft-ot kell fizetni, ugyanaz itt 1400 Ft.
A rumos koktélok ára pedig 1,5-2,5 CUC között mozog (300-600Ft). A helyi sör 1,5 CUC (Cerveza, Presidente)/0.33dl. Ugyanannyi, mint fél liter víz. Jah igen, ugyanis ivóvíz nincs a csapban, ráadásul kétszer olyan drága, mint otthon. (2016)" forrás


Nálunk nincs wifi, de van mojito, ami megkönnyíti a beszélgetést - Kriszta fotója


,, A boltok kínálata erősen szegényes, nem lehet low budget hátizsákos módon úgy spórolni, mint más országokban. Havannában vannak utcai árusok, ahol pizzát, hamburgert és hasonló street foodot lehet venni néhány helyi peso-ért, a minőségük állítólag elég silány. Vannak talpon állós étkezdék, ahol szintén nem nagy a kínálat, de itt a helyiek is esznek, helyi pénzen lehet nagyon olcsón, tűrhető minőségű főtt kajához jutni. Az állami éttermek olcsóbbak, a magán éttermek sokkal drágábbak, de a több pénzért cserébe itt már minőségre is számíthatunk. Az olcsóbb éttermekben 5-10 CUC a főétel. Havannában nem kell éhen halni, a vidéki falvakban pedig ha nem találunk megfelelő árú vagy minőségű ételt, a szálláson kérhetünk a házinénitől reggelit és vacsorát, ebédre pedig befalunk a jó kis trópusi gyümölcsökből. (2018)" forrás


,, Ha Kubában jársz, kénytelen leszel feladni a diétádat. Az éttermekben, illetve szálláshelyeken bőséges, több fogásos vacsoraremekekkel halmoznak el, aminek a sült banán és a fekete babpüré szerves részét képezik, főételnek lehet választani a sertés, csirke, hal és homár között. Ezek ára 15-25 CUC között mozog egy rendes étteremben. Vannak a helyiek számára működtetett kantinok is, ezek ugyanolyan jó minőségű ételt szolgálnak fel, ám töredék áron. Ők általában nem hirdetik agyon magukat, de jellemzőjük, hogy áraikat CUP-ban írják ki. Ha ilyet nem találunk kapásból, érdemes a helyiektől érdeklődni utánuk.

A klasszikus, hátizsákos turistákra jellemző költségcsökkentő megoldások, úgymint a saját magunk ellátása, itt nem működik. Egyrészt az élelmiszerboltok polcai finoman szólva sem roskadoznak az áruk súlya alatt – nagyon szegényes a választék, ami legtöbbször tésztaszószból, száraztésztából és kekszből áll -, másrészt a szálláshelyeken nincs kiépített  infrastruktúra arra, hogy mi magunk főzzük meg az ételeket. Így e tekintetben is rá vagyunk hagyatkozva a helyiekre. (2017)" forrás

Vásárlás

2023: Az élelmiszerhiány, ami a helyieket sújtja, a turistákat sokkal kevésbé. Az éttermekben a menük 90 százaléka elérhető, nagyon jókat ettünk. Reggelit a szálláson kértünk, $5 per fő, elég egyhangú, de nem rossz és elég.

Viszont olyan nincs, hogy bemegyek a boltba valamit venni, az a kubaiaknak is több órás sorban állást jelent általában, és akkor is sokszor csak egy valamit vesznek, az alapvető élelmiszereket jegyre kapják. Kis utcai standokon illetve kapualjból árulnak pár édességet, üdítőt, illetve némi gyümölcs, zöldség is elérhető. (a.m., 2023)


2022. október: A palackos víz 250-350 peso, 1 33-as sör 200-300 peso. Mindenhol lehet kapni, csak észre kell venni a kisebb kocsmákat, boltokat.
Felvágott, sajt nem nagyon van, érdemes itthonról vinni konzervet. Mást úgysem akarsz venni, a műszaki vagy ruhás boltok kínálata nagyon szar, Magyarország a 80-as években (már ha éltél akkor). Kenyér van sok helyen, a turistákat felismerik, szeretik, külön behívják őket. (Sanyi, 2022)


,, Nem vártam bevásárló központokat, de bevallom mertem azt gondolni, hogy ha bemegyek egy boltba, tudok magunknak venni egy kis gyümölcsöt, pékárut és innivalót, bármit amit vásárlás után azonnal, főzés nélkül meg tudunk venni. Hacsak a bemenetellel lenne baj...kezdjük ott, hogy alig találunk boltot. A boltok belseje pedig kong az ürességtől. Jó, persze most picit túlzok, de választék az nincs. Tartósított száraz áru és kevés igényre egyfajta megoldás, az van. Egyféle halkonzerv, egyféle tartós és sűrített tej, egyféle tusfürdő. Bezzeg a mosószappanból van vagy három fajta. Vízen és üdítőn kívül még mást nem tudtunk venni a boltban.

Ha szemfülesek vagyunk, 10-ből 1-ben találunk Snickerst és Milky Wayt. Ha van, akkor a kassza mögött van, a pénztárostól kell kérnünk. Szóval az apartmanban könnyen összedobható ételeknek és a szendvicseknek és csokiknak búcsút intettünk. Maradnak az utcai kajáldák. Sok helyi működtet pici apró kajáldákat, ahol egy ablakon át lehet venni ilyen pizzaszerűséget, csakhát nem könnyű őket észrevenni. Olyan, hogy cégértábla, felejtsd el. (2016)" forrás


,, A boltok szükségtelenül túlkomplikáltak, nem mehetsz be táskával, még retiküllel sem, és kifelé jövet tételről tételre ellenőrzik, hogy azok a termékek vannak-e a szatyorban, amik a blokkon szerepelnek. Az 50 CUC-nál nagyobb bankjegyeket regisztrálják, és fizetés során be kell mutatni az útlevelet. (2017)" forrás


,, Szuvenírek vásárlásakor se várjunk európai szintű dolgokat, ami szinte mindenhol kapható, azok a képeslapok, hűtőmágnesek, rum, rum és rum :) no és a szivar. Szivart csak és kizárólag erre szakosodott boltokban vegyünk, utcán áruló helyiektől véletlenül se, akármilyen barátságosan is invitálnak. Ha kisebb piacra bukkanunk, a bőráruk lehetnek érdekesek, mindenfélét készítenek bőrből, egészen jó minőségben, szerencsével akár egy szuper lábbelire is bukkanhatunk. (r.j., 2019)


,, Szivart nem tanácsos venni az utcán 😁 banánlevelekkel van keverve és sokkal puhább" (kábé, 2019)

Internetezés

2023: Előre megrendeltem 2 db kubai SIM-kártyát, darabja $35, amit aztán a reptéren kaptunk meg, csak be kellett mutatni a kinyomtatott emailt. Jár hozzá 6GB adat és 100 perc, 30 napig érvényes, ez kifejezetten turistáknak van. Innen kell rendelni: https://suenacuba.com/tourist_sim_card_cuba_buy Sajnos az ingyen WiFi gyakorlatilag alig létezik, van egy kártya, Nauta a neve, amivel lehet bizonyos idejű netet venni, aztán egy WiFi szóróra rákapcsolódni, ez elérhető az Etecsa irodákban, sokan csinálják így. Szerintem a mobilnet ennél ezerszer jobb. A városokban elég jó a sebesség és a lefedettség. (a.n., 2023)


Kubai SIM-kártya vásárlásaval elég jól működik a net, még a webcam is, igaz van időszak amikor gyakrabban szétkapcsol, de azért használható. Online bank applikáciom is megy. (egyedül a marketplace nem)
Egy 500 CUP-os feltöltéssel kb. 8 gb adatforgalmat, 80 sms es 75 perc beszédet megy. Mindenképpen érdemes SIM-et vásárolni, vagy turistát vagy állandót.
Igy wifi kártya már nem szükséges, sztem felejtős, hiszen csak wifi-pontokon használható. (2023)


A kártya csak telefonálni jó! Internet nagyon gyatra, gyakorlatilag nincs lefedettség. Meg a hotelekben is csak a lobbyban. Szóval a net miatt ne vegyél! (2023)


Mi megvettük a SIM kártyát, telefonálni nagyon jó volt, azzal tartottuk a kapcsolatot az itthoniakkal. A net a SIM kártyán és a hotelekben is gyalázatos volt. Ha nem tudtunk volna telefonálni, az felejtős lett volna, hogy Viberen, vagy hasonló net alapú alkalmazáson hazatelefonáljunk. (2023)


A turista szempontjából az internetezés lehetőségei erősen behatároltak. Van wi-fi, elérhetőek a programok, szinte minden a világban. De. Két nagy probléma van vele: igen nagyon drága és munkavégzésre egyáltalán nem alkalmas. A net általában lassú, sokszor megszakad. A netezéshez kártyát kell venni, egy óra egy CUC vagy euró áron.

Wi-fi pontok vannak a városokban, könnyű őket felismerni, rengeteg ember görnyedten bámulja a telefonját, mellettük valahol egy kék oszlop. A szállodákban van wi-fi, persze az is kártyával. A kártya használata elméletileg megszakítható és folytatható 30 napon belül. Gyakorlatilag ez az adott hotel beállításaitól függ, érdemes használat előtt  ezt tisztázni velük. Céges laptop és belső céges felületek használata gyakorlatilag lehetetlen, egyik oldalon biztosan lesz egy proxy, ami kinyírja a csatlakozást. Internet kávézók csak a turistás övezetekben vannak. Ezeket az állami telefontársaság (Etecsa) üzemelteti. Az internet vonalak lassúak, és képek letöltése nagyon nehézkes. USB csatlakozó eszközök használata csaknem lehetetlen. Sokszor a laptopokon a használt böngészőtől függ már az is, be tud-e egyáltalán valaki jelentkezni? Tehát türelmesen, több lehetőséget megpróbálva kell nekifogni a dolognak. Munka ügyben érdemes több eszközre is beállítani több levelezést, hátha úgy elérhetőek maradunk.  

Ami viszont fantasztikus: rengeteg okostelefon van Kubában, pont ugyanúgy nyomkodják a telefonjaikat mindig és mindenhol, mint mi magyarok. Hogy mit néznek rajta, az jó kérdés.

Annyira elterjedt az okostelefon Kubában, hogy már létezik iPhone szervízbolt is, Adictos (Függők) néven - Kriszta fotója (2019)

,, Az internethez jutás turistaként is és kubaiként is egyaránt küzdő sport. Jogellenes otthon internetet tartani, emiatt ingyenes Wifi egy szálláson és étteremben sincs, csak fizetős, az is csak a négy-ötcsillagos hotelek aulájában és a város kijelölt közterületein. Az egyetlen piaci szereplő, az állami tulajdonú ETECS boltjaiban vagy hotelekben (itt drágább) lehet kapni hozzá internet kártyát. Az üzletek előtt ahol a kártyát lehet kapni rendszerint óriási a sor, erre jósoltak nekünk a tourinfoban 2-3 órát.

Időalapon és nem MB alapon működik: 5 órányi internetezés, átszámolva 1300 Ft. Van 1 órás kártya is, de azért a pár száz forintért nem érte meg kockáztatni azt, hogy újra ki kell állnunk egy sort. A használatához lehet a 35 fokban az utcán is csövezni a földön ülve vagy fal mellett állva, bár szerintem a legjobb megoldás a hotelek légkondis halljában böngészni. Mi nem ott laktunk, de egy határozott bevonulás az ötcsillagos Iberostar aulájába még a legjobb biztonsági őrt is megtéveszti. 😎👌

Megjegyzem, ha volt is internetkártyánk és helyünk ahol volt wifi spot, korántsem jelentette azt, hogy fel is tudtunk kapcsolódni. Sokszor volt, hogy túlterhelt volt a hálózat és nem engedett felkapcsolódni, vagy egyszer csak úgy döntött és ledobott. Egyes honlapok pedig le voltak tiltva, mint pl. Ebay, illetve a blogomat és a Citibank honlapját sem tudtam elérni. Ami a wifi spotok elérhetőségét illeti, mi sem tudtuk előre hol van, de könnyű volt felismerni, mert az internet korlátozás miatt hiányoznak az utcákról a telefonjukat szugeráló emberek, emiatt egyből feltűnik ahogy 50-100 ember a telefonját bámulva áll vagy épp ül. Havannában a Playa de Armas közelében és a Central Parkban volt wifi, erre emlékszem.

A kubaiak közül vannak akik a laptopjukkal űzik, de a többségnek van okostelefonja. Csak tudnám miből. Az Iphone az igazán, de igazán ritkaság számba megy, talán eddig egy helyinél láttunk, viszont annál több Apple matrica és pici amerikai zászlók vannak autók üvegjén és a fejkendőiken. Feltuningolt ladák, sötétített üveggel, Apple logóval ellátva. Utánozhatatlan képek. Lakott egy új-zélandi srác a szomszédos szobában, volt egy fehér pólója, rajta egy picike amerikai zászló és mesélte, hogy naponta többen meg akarták tőle venni. Gina, az egyik vendéglátónk Morónban mesélte, hogy sokan (főleg a fiatalabbak) a lehetőséget és a reményt látják Amerika és Kuba viszonyának rendeződésébeni. Rengetegen készülnek elhagyni az országot hogy Amerikában kezdjék újra. (2016)" forrás


,, 2018: Az utóbbi hónapokban sokat olvashattunk, hallhattunk internet és WiFi fejlesztésekről Kubában. Önmagában furcsa kérdés, hogy még mindig ez a kérdés... de nem, nincs változás! A hírek alapját egy országos szintű próba szolgálta, egyfajta bizonyíték, hogy igenis vannak ilyen törekvések. Egy hétig minden kubai számhoz ingyenes mobilnetet biztosítottak, ami a közvélemény alapján ebből maximum öt percig volt használható a teljes idő alatt. A fennmaradó idő akadozó próbálkozásokkal, a térerő keresésével telt, ugyanakkor a hálózat teljesen megborult, egy ideig a belső hívások és sms-ek is eltűnedeztek, a külföldi kimenők viszont sajnos azóta sem álltak vissza. A próba eredménye, hogy bizony hatalmas megterhelés ez a jelenleg működő rendszernek.
Netezni tehát csak úgy lehet, ahogy eddig is, ami jó, hogy van, de körülményes, és esetlegességével csak növeli a kulturális távolságokat. Azt hiszem, ez egyszerre kellemes, romantikus, akár kényelmes, és kényelmetlen is, vagy csak egyszerűen MÁS.(2018)" forrás


2019: ,, Digitális nomádok még mindig messze kerüljék el Kubát! Nincs általánosan wi-fi a szállásokon , ingyen meg szinte sehol. Drága szállodákban ha fogyasztasz , esetleg akkor. Nekem Vinalesben volt egy casa particular szállásom ahol a tulaj ingyen osztotta meg a mobiljáról WiFi-t, de azt sem illett órákig használni. DE. Valóban gyorsan változik a helyzet. Néhány hete állítólag már a külföldiek is vehetnek helyi SIM kártyát 30 dollárért. 1 GB adat 10 dollár, vagyis jó drága. Hát ennyire gyorsan változik Kubában minden. Csak egy szolgáltató van, az állami ETECSA. Készülj sorbanállásra és legyen nálad útlevél még akkor is ha nem neppertől hanem ETECSA ponton kaparós Wifi kártyát veszel.

A sebesség siralmas. Én a blog Facebook oldalamra sokszor türelemjáték árán, de tudtam feltölteni képeket es egy -egy táltos ponton mini videókat is, itt nézheted meg a február-márciusi posztoknál MiraDonna.hu

És legyen VPN előfizetésed és a telefonodon/laptopodon működő VPN appod mielőtt Kubához ér a lábad, sokminden máshogy nem elérhető.

Én márc 5-én jöttem haza, néhol a kaparós sorsjegyszerű kártyával hozzáférhető köztéri wi-fi-vel volt értékelhető sebességű hozzáférés, de ha nemcsak e-mailekre kell válaszolnod hanem vállalati hálózatokba, bonyolult helyekre kell belépned, netán grafikus vagy és nagy file-okat kell fel-letöltened szerintem mondj le róla hogy ott dolgozni tudsz. Az utcai használatú wi-fi kártyából 1 vagy 5 órás létezik, 1 és 5 CUCért. Ha nem akarsz sorba állni keress nem annyira központi helyen levő elárusító pontot, vagy neppertől általában dupla áron megkapod, ott lebzselnek a wi-fi pontokon. Az 5 órás kártya hiánycikk, nekem Vinalesben az ETECSA irodában sorbanállás nélkül sikerült azért 5 órást venni. (2019)" forrás

Közbiztonság

Kubában a közbiztonság elfogadható, átlagos, sőt a karibi térségben kitűnőnek mondható. Adódik ez a sziget zártságából (nem lehet a csibészeknek máshova menekülni), meg abból, hogy a kubai politikai rendszer nagyon szigorúan ellenőrzi a helyi élet minden részletét. Még a legkisebb bűnöket is gyorsan és kemény szigorral büntetik. Különösen súlyosan büntetik a turisták rovására elkövetett bűnöket és ezt, a kubaiak jól tudják. A turisták által jellemzően látogatott városokban, helyeken sokkal több a rendőr, mint máshol. Egymásnak ellentmondó vélemények vannak arról, hogy az egyébként a helyi átlaghoz képest jól fizetett rendőrök (pl. a közlekedésiek) mennyire korruptak, ha turistával van dolguk.

Azért Kubában is előfordulnak zsebtolvajlások, rablások, szórakozóhelyi öklözések. Az utóbbi időkben többször előfordult, hogy európai turistákat kiraboltak, személyes értékeiket (fényképezőgép, mobiltelefon, készpénz), valamint úti okmányaikat erőszakkal elvették (ki- és letépték vállukról hátizsákjaikat, övtáskáikat). Hasznos a turistának tartózkodni drága holmik, órák, ékszerek viselésétől, meg attól, hogy sok készpénzzel mászkáljon az utcán. Havannában az óváros néhány utcájában éjszaka nem nagyon ajánlatos a turistának egyedül kószálnia, különösen nem kézitáskával. Állítólag a kevés lopás, rablás többsége tökrészeg külföldiekkel fordul elő.

Ne bizonytalanodjunk el a kubai utazás tervével, mert azért kicsi a valószínűsége, hogy a turistának problémája legyen a közbiztonság vonatkozásában. A leggyakrabban a bérelt autóval történő közlekedés esetén vannak gondok. Főleg az fordul elő, hogy feltörik a bérautót a látható helyen hagyott értékek, táskák, rádió, mobiltelefon miatt. A külföldi turisták által látogatott strandokon gyakori látvány a járőröző rendőr. Na persze, hogy a Kubát rendőrállamként kritizáló turistának nincs ellenére, hogy az ő biztonsága fontos a vendéglátó országnak.

Létezik prostitúció Kubában, főleg Havannában. Ebben is van kubai sajátosság. A fiatal lányok többsége nem egy gyors numerára ajánlkozik, hanem valamiféle (szexuális szolgáltatást nyújtó) barátnőnek, akinek tudunk venni ezt-azt, együtt lehetünk a kinti tartózkodása folyamán (idősebbek talán emlékeznek a hajdani balatoni digózásra. Na ez is valami olyasmi, az éttermi megvendégeléssel, az ajándékokkal.). A hatóságok hivatalosan tiltják az ilyesmit, de a rendőrök egyáltalán nem következetesek e téren.

Hasznos tanácsok:

 • Lehetőleg már úgy érkezzenek Kubába, hogy útlevelükről fénymásolattal rendelkeznek;
 • Semmi esetre sem tartsanak egy helyen minden értéket és okmányt a városnézés és kirándulás alatt (a bűnözők a gyengébbik nemet szemelik ki sokszor, hiszen tőlük könnyebb eltulajdonítani az értékeket);
 • Lehetőleg csak minimális vagy az adott programhoz szükséges kis mennyiségű pénzzel közlekedjenek Kubában, főleg ha ez nagy részben gyalog történik;
 • Javasolt, hogy szálláshelyeiket is körültekintően válasszák meg, fokozottan ügyelni kell a magánszállások, "casa particularok" esetében, hogy csak megbízható szállásadónál foglaljanak szobát.
 • Vidékre, bérelt gépjárművel történő utazás esetén stopposokat ne vegyenek fel;
 • Éjszaka lehetőség szerint ne vezessenek;
 • Éjszaka lehetőleg kerüljék a kivilágítatlan, néptelen utcákat melyek fokozott veszélyt jelenthetnek.

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére a baj bekövetkezne, akkor a rendőrségen jegyzőkönyvet vetessünk fel az ellopott, rabolt értéktárgyakról. Ezt követően a nagykövetségen bejelentést kell tenni, hogy jegyzőkönyvet lehessen készíteni a nem kívánatos eseményről, melyet a hazai biztosítók számára - érvényes biztosítás esetén - kártérítés céljából be lehet nyújtani.

Fontos tudni, hogy a kubai hatóságok az útlevelüket elhagyó turistákkal szemben személyes szabadságot korlátozó intézkedést alkalmazhatnak. A fogva tartás több napig is eltarthat, ez alatt az ellátást a fogva tartott fizetni. Erről a nagykövetségeket általában csak utólag értesítik, látogatást nem engedélyeznek. A havannai magyar nagykövetség nyomatékosan javasolja, hogy útlevél elvesztése esetén először velük vegyék fel a kapcsolatot. Hasznos programok, kirándulások, városnézés idején az útlevelet a szállodában hagyni biztonságos helyen, míg az útlevélről még otthon készített másolatot magunkkal vinni.

"A közbiztonság változó, ne nagyon mászkáljunk egyedül esténként a régi városrészekbe és főleg ne legyünk túl feltűnőek. Az okmányainkat tegyük biztos helyre (széfbe) és csak a másolat legyen nálunk. Igazoltatásnál lehet, hogy bevisznek a rendőrőrsre. Mire sikerül igazolni magunkat két nap is eltelhet." (Kati)

Ugyan a turistákat nem érinti, de azért a hétköznapi közbiztonsági helyzet vonatkozásában jelzésértékű, hogy az ilyen lakóházak felső emeleteinek balkonjain is rácsok vannak. - k. g. fotója 

Magyar külképviselet

Magyarország Nagykövetsége - Konzulátus - Havanna:

Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado Havanna

E-mail cím: mission.hav@mfa.gov.hu
Telefonszám: +5378333365, +5378333346

Konzul: Hanák Béla

--------------------------------------

További hasznos információk:

Egy kevés spanyol szerintem elengedhetetlen, ha az ember nem szállodában lakik. A pincérek még csak tudnak egy kicsit angolul, de ebben kb ki is merült. (a.m., 2023)


1. ,, A kubaiak nyitottak, barátságosak. De nem árt az óvatosság, gyakori a lehúzás. Ezért azonban részben a gazdasági helyzet a felelős; valuta nélkül nem lehet megélni, azt pedig, ha valakinek nincs külföldön rokona, csak a turistáktól lehet szerezni. Egy fiatalember megmutatott nekem egy bárt, ahol állítólag rendszeresen ivott Hemingway, és rögtön ki is rendelt három mojitot - 20 eurót fizettem a körért. Európában ez normális ár lenne, Kubában viszont egy orvos havi bére ennyi - irtózatos átverés! Egy pocakos úr egy dohányültetvényen vezetett végig, majd kubai viszonylatban horribilis áron megvetetett velem egy szivart. Nekem azonban nehézségeim voltak, így megmutatta, hogy kell helyesen szívni. A nagy szemléltetésben azonban végül a szájában maradt a szivar, és maga szívta el az egészet. (2016)" forrás


,, A pénzváltással is megküzdöttünk az elején. Attól például elszoktunk, hogy az iratokat és az útlevelet vigyük magunkkal akkor, ha elhagyjuk a szállást. Néha már attól is, hogy az útlevél fénymásolatát, itt viszont a napi fogyasztási cikkek vásárlásán kívül nagyon sok helyen elkérik az útlevelet. Internetes kártya vásárlásánál, benzinnél és a pénzváltásnál is kell útlevél. A pénzváltónál jól bebuktuk emiatt, egy órát álltunk sorba, majd amikor sorra kerültünk közölték velünk, hogy "no passport, no money". Közben a sor viszont akkorára duzzadt, hogy újabb két óránkba telt mire sorra kerültünk. (2016)" forrás


,, Kubában még kevésbé beszélnek angolul, mint Peruban, de ezt kompenzálandó mélyen a szemedbe néznek és intenzív testbeszéddel kísért tagolt spanyollal adják tudtodra a közlendőjüket. El lehet így intézni az egyszerűbb ügyeket, de azért érdemes legalább pár alapdolgot elsajátítani (mondjuk a Duolingo nevű ingyenesen letölthető telefonos applikáción keresztül). Én beszélek ugyan spanyolul, de a nyelv, amit a helyiek használnak kicsit nehezen érthető, gyakran lemaradnak az “s”-ek; és az “r”-ek is van, hogy furcsák, de viszonylag gyorsan hozzá lehet szokni a helyi akcentushoz." forrás


Ami még nagyon fontos az a VPN, és csak a fizetős működik rendesen, mi a NordVPN-t használtuk, egy hónap múlva le lehet mondani. Enélkül több oldal van, ami nem működik, pl az Airbnb sem. (a.m., 2023)

Fotóegyveleg

fotó by V. J.

Nem tűnik biztonságosnak - bébé fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Csicsely Tünde, 2023. 04. 02. 16:18
Sziasztok!

Tavaly volt szerencsém eljutni Kubába, amiről írtam egy blogot, így aki fontolgatja a Kubába utazást, bátran ajánlom neki, hátha segítségül szolgál.
https://tundeutjai.blogspot.com/2023/03/9-nap-k-ubaban-havanna-vinales-2022.html


Zsolt, 2022. 04. 07. 17:40
2022 március végén voltunk Kubában. Szuperul sikerült az utazás, rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Lényeges változás: a CUC megszünt! Már csak CUP van. A hivatalos árfolyam 1 EUR = 26 CUP, de az utcán váltva vagy akár kiirtan az éttermekben 1 EUR = 100 CUP. Mindenhol lehet EUR-ral fizetni, így a reptéren és szállodában sem kell azonnal váltani.


Megyeri Máté, 2020. 01. 04. 01:18
Sziasztok! Január közepén repülünk Kubába, konkrétan a blue Varaderoban szállunk meg! Szeretnénk segítséget kérni,ha valaki ismer olyat aki, mint idegenvezető/ helyismerettel rendelkező tudna segíteni mit érdemes megnézni a környéken vagy olyanok segítségét is megköszönném akik úti tanácsokkal szolgálnak! Előre is köszönöm! Az email címem : memate67@ gmail.com


Szeles István, 2019. 11. 04. 11:30
Üdvözlet! Valaki tudna adni kontaktot Varaderóban?2020 januárban utazunk.Személyes tapasztalat jótanácsot köszönettel veszek


úti kritikus, 2019. 10. 07. 10:16
Eszter! Varaderoban nincs magyar kontakt. Nincsenek klasszikus turista nevezetességek, szóval saját szervezésben is el lehet jutni mindenhova.
esetleg itt érdemes még megkérdezni. Email: info@kubainfo.net (havannai társulat)


Eszter, 2019. 10. 07. 10:06
Sziasztok!
A párommal megyünk Varaderoba 2019 Decemberben. Tudna esetleg valaki kinti kontaktot adni? Köszi előre is!


jozsef, 2019. 05. 05. 20:24
Sziasztok.2019-05-21 utazok Kubába varadero ba.Azt szeretném kérdezni hogy tud valaki magyar kontaktot aki tudna egy kicsit utbaigazitani kint.


popper judit, 2019. 03. 01. 01:02
én elindulok .mexicoban éltem 6 évet egyedül.felvettem a santeria yorubba obba cubai vallást immár 13 éve.és most viszem tovább ... imádo.m latin americát


Cserenyecz János, 2019. 01. 06. 11:23
Sziasztok. Párommal utazunk Kubába varadero ba.Azt szeretném kérdezni hogy tud valaki magyar kontaktot aki tudna egy kicsit utbaigazitani kint.
köszönöm


úti kritikus, 2018. 11. 23. 18:23
Tamás!
Nagyon kockázatos Kubából egyenesen beutazni az USA-ba. Ha a bevándorlási hatóság azt látja, hogy az EU-s állampolgár Kubában turistáskodott és onnan próbál belépni, akkor megtagadhatják a beutazást. A saját állampolgárainak sem engedik még a Kubába történő turistáskodást. Csak a rokonlátogatásokat tolerálják. Jobb visszamenni Mexikóba és onnan az USA-ba, bármennyire is ez komplikáltabb.


Tamas Papp, 2018. 11. 23. 18:04
Szep estet! En Angliabol megyek Amerikaba es onnan mentem volna Kubaba! most vettem eszre, hogy turistakent nem lehetseges! olyan kerdesem lenne, hogy ha eltoltok 2 napot Mexikoban onnan havanna majd 10 nap utan mennek vissza. a vissza utnal mehetek egybol Amerikaba nem kell bele ejteni Mexikot megint ugye?

Elore is koszonom a segitseget!


Mannesz, 2018. 10. 28. 22:03
Szép jó estét mindenkinek,
decemberben megyünk férjemmel Varaderora a szilvesztert szuper körmyezetben eltölteni. Szeretnénk Trinidadra és Havannára eljutni és megismerni. Szükségünk lenne és hálásak lennénk egy magyar kontaktért, aki segítene nekünk, jönne velünk és bemutatná nekünk a fenti helyeket.
Email címem: zoe.rttb@gmail.com

Köszönjük nagyon!


Gyula, 2018. 08. 27. 16:01
javasolnám, hogy a konvertert javítsák 110/220V-ra, mert Kubában 110 V a hálózati feszültség. Igaz, hogy a mai telefonok és egyéb elektronikai kütyük tápegységei 100-240 V-ig működőképesek.

Üdv: Gyula


Gábor, 2018. 08. 04. 11:08
Sziasztok!
Én is szeretném elkérni a kinti kontaktot, ha esetleg valaki tudna segíteni. Köszönöm!


Kitti, 2018. 03. 04. 19:37
En is megkaphatnam a kinti kontakt eleretoseget, legyszives?


Szalai Eszter, 2018. 02. 21. 13:38
Sziasztok,

Aki megkapta Zoltántól a kinti kontakt elérhetőségét, kérem ossza meg velem. Majusban megyünk, saját szervezésben. Köszi előre is. Szép napot,
Eszti


úti kritikus, 2018. 01. 28. 17:43
Ami az autóbérlést illeti, Kubában hiány van bérelhető autókból, s ez vaskosan felveri az árakat. Egy napra egy autó bérlésének ára 125 CUC (kb. 31 ezere forint) körül mozog. Sok a baleset az utakon és ha éppen veled történik ilyen, akkor annyi az utazás örömének. A vidéki utakon nincsenek világítások. Sofőrrel bérelt autónak is probléma ez. Inkább busszal érdemes közlekedni és felfedezni Kubát. Én 15 napos időkeretben kihagynám Kuba nyugati részét, és kb. 3 tartomány látnivalóra koncentrálnék. Ami a strandolást illeti, arra ott van Playa del Este, ami taxival kb. 30perc Havannából (keletre). Ott van sok szuper strand, kis települések bérelhető házakkal (casa).

Mit raknék a 15 napba Havanna és környékbeli strandoláson kívül? Trinidad-ot a Playa Ancon stranddal és Santa Clara-t. Ha ragaszkodsz Santiagohoz, akkor a buszozáson kívül van sofőrrel bérelhető autó, de a napi tarifája iszonyúan drága.


helen, 2015. 12. 20. 20:42
nem kenne valtoztatni semmin az ugy jo ahogy van


Rutkai Gyula, 2013. 01. 22. 22:32
Mesze van a valoságtol álomnak tunik ahol az internet és a telefon ilyen fejletségi szinten van komonikáciot nemis emlitve.és a pénz szabad mozgása.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Havannába Repülőjegyek Havannába
Olcsó repülőjegyek Havannába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes