ÚTIKRITIKA.HU / Cayo Santa Maria


hirdetes


útikritikák


Cayo Santa Maria

Cayo Santa Maria dióhéjban |Tetszett&Nem tetszett| Vélemények | Szállás és ajánlott hotelek | Helyi közlekedés|Praktikus tanácsok|Fotóegyveleg

.

Zöld zászlós ,,békeidőben" a strandolás csodás, a gyönyörű homokon sétálni, és az elképesztő tengervíz színeket bámulni hatalmas élmény - Kriszta fotója 


Cayo Santa Maria dióhéjban

 • Cayo Santa Maria turista sziget Kuba északi, Atlanti-óceáni oldalán, mégpedig az utolsó darabja szigetek egy sorának, ami egy 48 kilométer hosszú feltöltött gát (spanyolul: pedraplen) és vagy 50 híd révén kapcsolódik a kubai szárazföldhöz. Olyasmi ez a szigetsor, mint Florida déli csücskén a Key West.
 • A sziget kicsi, hisz hosszában 12 kilométeres, és a legnagyobb szélessége csak 2 kilométer. Cayo Santa Maria része a Jardines del Rey (a Királykertjei) nevű szigetcsoportnak, amit az UNESCO bioszféra rezervátumának nyilvánítottak ki.
 • A szigetre el lehet jutni szárazföldi úton és belső repülőjárattal (45 perc repülés francia gyártmányú géppel) egyaránt. Havanna 380 kilométerre van a szigettől, busszal, autóval kb. 5 és fél órás az út.
 • A szigeten kizárólag turizmus van, csak hotelek és néhány szolgáltatás a turisták számára (pl. delfinárium). Helyi lakosság nincs, az egyetlen falu (Puebla las Dunes) is csupán mesterséges hely, turista látványosság boltokkal, két kis "piaccal" és egy étteremmel. Érdekes, hogy azért van a szigeten egy emeletes, felül nyitott szigetnéző busz, ami a "nevezetességeket" hivatott megmutatni. A nevezetességek: a csodaszép tenger, a fenséges strandok és azok a mangrove erdőcskék, amik a Cayo Santa Maria "végállomáshoz vezető szigetsor többi darabját is jócskán betöltik.
 • A sziget északi partvidékén vannak a hotelek és a használható strandok. A sziget déli partszakaszát mangrove növényzet borítja.
 • Milyen Cayo Santa Maria? nyugis, nagyon biztonságos, bájos kis sziget. A világ utazási magazinjaiban nem egyszer említik a világ legszebb strandjainak felsorolásakor.
 • A kubai nyaraltató turizmusban Varadero a nagyszabású, de a kisebb helyek között az egyik legfelkapottabb ma már a Cayo Santa Maria. A felkapottság hátránya, hogy a szigeten újabb fejlesztések vannak és ez építkezéseket jelent. Egy golf területet és egy vízi vidám parkot is terveznek a szigetre.
 • Cayo Santa Maria szigetnek 6 tengerparti szakasza van, összesen kb. 13 kilométer hosszan (nem összefüggően). Itt-ott vannak kavicsok a tengerbe bemenetelkor, de jellemzően finom a homokföveny. Sokan sétálnak, kocognak hosszan a parton. A szigeten egyes strandokon sajnos nem kellően takarítják el a moszathulladékot.
 • Amúgy a szigethez vezető úton gyakori a személyi okmányok ellenőrzése. Cayo Santa Maria ugyanis egy zárt turista övezet, ahová a külföldi nyaralón kívül csak azok a kubaiak jöhetnek, akik ott a turizmusban dolgoznak.
 • A Jardines del Rey szigetcsoport másik két neves turistás szigete a Cayo Coco és a Cayo Guillermo. E két sziget légvonalban kb. 30 kilométerre található Cayo Santa Mariától.
 • 2021-es helyzet szerint Cayo Santa Marián nagyobb a hotelválaszték és szebbek a strandok, mint Cayo Coco-n.

Strandok

Nem árt előre tudni, hogy Cayo Santa Maria szigeténél a tenger gyakran nyugtalan (néha háborgó), s ilyenkor erős a hullámzás.Nem ritka, hogy a strandokon piros zászlóval intik a nyaralókat a fürdéstől. A piros zászló kitétele azonban néha túlbiztosításnak tűnik és a nyaralók mégis "kóstolgatják" a vizet, bevállalják játékosan a hullámokat. Cayo Coco és Varadero strandjai tán nyugisabbak. Ugyancsak nyugisabb a tenger a Cayo Santa Maria szigetével szomszédos Cayo Ensenachos szigeten. Ráadásul Cayo Ensenachos két strandját, a Playa Ensenachost és a Playa Meganot sokan Kuba legszebb strandjai között említik meg. A szigeten van egy-két olyan strandszakasz, amit nudisták használhatnak. Engedélyezett és sokan élnek is a lehetőséggel. (Kuba: lám egy nem prűd diktatúra...)

.

Többnyire zöld zászlós időket fogtunk ki, és akkor ilyen ez a megvalósult álom - Kriszta fotói

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A tenger színe csodaszép, a víz gyönyörűen átlátszó, semmi szennyezettség, a homokföveny a tengerfenék ideális, imádnivaló

2. Szerencsére nincsenek zajos motoros vizi járművek, csak csendes katamaránok

3. A tenger végtelen horizontjába nem rondít bele semmi

4. A parton egyáltalán nincsenek mozgóárusok, senki nem zavarja a kellemes sétálást

5. Príma választás volt a Royalton az adult only miatt

6. Jópofak, kellemesen közvetlen a hotelszemélyzet

7. Nyaralóként rokonszenvesebbek az itt többségben lévő kanadaiak, mint az oroszok

8. Nem zavart minket, hogy ki se mozdultunk a hotelből és környékéről, nem semmi külső program

9. Nagyobb élmény, mint a tömegturistásabb Varadero

Nem tetszett

1. Az étkezőasztalok között a kunyeráló macskák

2. A kissé komplikált internetezés (de legalább van)

3. Itt is érvényes, hogy Kuba nem a kitünő gasztronómia miatt érdekes (bizony nehéz minőségi alapanyagokhoz jutni)

4. Havannából az ide autózás az autópálya gyenge minősége és a 100 km/óra sebbességkorlát miatt túl hozzú (5 és fél-6 óra), ráadásul többnyire nem érdekes az útmenti táj

5. A hoteleken kívül nincs mozgalmasság

6. A Memories-ben a büféétkeztető étterem búskomor megvilágítatlansága

Vélemények

,, Jó ötlet volt Varadero előtt megnézni egy Cayo-t. A neten olvasható vélemények alapján választottuk Santa Mariát. Sokkal szebb a tenger és a tengerpart, mint Varaderoban, bár itt sincsenek a strandokon pálmafák, mint - mondjuk - Dominikán. Varadero-hoz képest ez egy menőbb hely, nincs olyan nagy tömeg.

A Cayo-k ellen szól, hogy messze van. Havannából kemény 6 órás autózással jutottunk el Cayo Santa Mariára, ráadásul az odavezető út, Kuba fő autópályájának azon szakaszán eléggé ingerszegény. 100-nál gyorsabban nem lehet hajtani, nem csupán a tilalom, hanem a beton álllapota miatt is.  (aji, 2019)


"Nekem annyira nem tetszett, hogy nincsenek városok, falvak, helyiek. Minden mű, műfalu, műétterem, stb. A part viszont kétségtelenül első osztályú, csodaszép. Max. egyhetes pihenőprogram. (Kriszta 2019)"

A piros zászlós órákban az amúgy csodásan finom és kellően kemény fövenyen sok a kisodrodott tengerfű (moszat), de ezeket szorgosan elszállítják. - Kriszta fotója

Azért még a piros zászlós időkben is bemennek néhányan fürödni, mert élvezik a hullámokat - Kriszta fotója

Szállás és ajánlott hotelek

 • A szigeten 2001 óta vannak szállodák. Ezek többsége a Playa Santa Maria nevű, kb. 6 kilométer hosszú strand mentén sorakoznak.
 • A Playa Santa Maria a leghosszabb egybefüggő partszakasz, ami strandolásra megfelelő.

Ajánlott hotelek (2022)

 • 4 csillagos
  • Sol Cayo Santa Maria
  • Gaviota La Estrella
 • 5 csillagos:

                  Royalton (Csak felnőtteknek) - ez tán a legjobb hotel Cayo Santa Maria-n

A Royalton előtti strand - Kriszta fotója

-------------------------------------

Vélemények ezekről a hotelekről: Grand Memories Cayo Santa Maria , Melia Las Dunas , Royalton Cayo Santa Maria ,

Helyi közlekedés

A legtöbb szálloda és üdülőhely saját transzferszolgáltatást is kínál a szigetre való érkezéskor. A szigeten nincsenek autókölcsönző helyek, de a taxik és a transzfer szolgáltatások általában elegendőek a szigeten való közlekedéshez. A szigeten nincs tömegközlekedés, de sok üdülőhelyen biciklik bérelhetők, hogy felfedezzék a szigetet.

taxi - sz. a. fotója

Praktikus tanácsok

Ne hagyd az értékeidet kint: Bár a resortok biztonságosak, mindig légy óvatos az értékeiddel. Az ajánlott, hogy hagyd az értéktárgyaidat a szálloda széfjében vagy a szobádban.

Vigyél magaddal a szúnyogriasztót: Mivel Cayo Santa Maria egy trópusi sziget, itt vannak szúnyogok. Vigyél hosszú ujjú ruhát és hosszú nadrágot az esti órákra.

Vigyázz nehogy leégjél a napon.. Ne felejtsd el kenni magad naptejjel.

Fotóegyveleg

Jó itt a jógázás - Kriszta fotója

A kanadai turisták vannak nagy többségben - Kriszta fotója

Van nudista strandszakasz is - sz. a. fotója

u. d. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Havannába Repülőjegyek Havannába
Olcsó repülőjegyek Havannába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes