ÚTIKRITIKA.HU / Varadero


hirdetes


útikritikák


Varadero

Varadero dióhéjban |Tetszett&Nem tetszett| Tengerpart | Szállásválasztás | Praktikus | Programok | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

.


Varadero dióhéjban

Optimális odautazási időzítés: november és április között. Májustól októberig esős évszak van. 

Varadero bejáratott márkanév, és így a kubai nyaralást tervezők figyelmének mindig a középpontjába kerül. Pompás nyaralóhely konszolidált körülményekkel, fantasztikus tengerrel. Ez egy alapvetően mesterséges turista zóna, amelynek állapotai mások, mint máshol Kubában. Ez persze kényelmessé teszi a nyaralást, hiszen nagyobb a rendezettség, tisztaság a szokványos kubai városokhoz képest. Gondozott utak, járdák, utolsó évjáratú luxusautók, golf pályák vannak. Varadero teljes gépezettel összepontosít a nagyüzemi nyaraltatásra. A nyaralók kényelmét szolgálja, hogy óriási kirándulási választékot kínálnak, és a programok többnyire profin kivitelezettek.

A nyaralók többségét feltehetően nem zavarja a biztonságérzetet nyújtó elszigeteltség, de vannak, akik hiányolják, hogy itt nincs hiteles kubai hétköznapi életvilág. Az utóbbi időkben a kubai állam enyhítette merev szigorát és a varaderoi hotelekben most már kubai vendégek is megszállhatnak. Régebben Varaderoban még a strandokon nem kívánatosnak tekintették a hazaiakat. Mivel a kubai embernek a tél túlságosan hűvös, ezért november és március között a kevés tehetős vagy befolyásos kubai a családjával legfeljebb hétvégére vesz ki szobát valamelyik varaderoi hotelben.

Amúgy Varaderoban a külföldiek között sok a francia ajkú kanadai, a latin-amerikai, a spanyol, az olasz, meg a német. Érdekes módon az oroszok nem szoktak ide domináló mértékben, tán a nagy távolság hátránya miatt. Az USA állampolgárainak a saját törvényeik tiltják Kuba meglátogatását, a szigetország elleni gazdasági embargó miatt, de a szigor lazulóban van.

Az üdülőváros már abban is különbözik a normál kubai városoktól, hogy itt csak elvétve láthatók a falakon, táblákon a máshol szokványos politikai propagandajelszavak. A külföldiek Havannában, az országjáró kirándulásokon bőségesen tanulmányozhatják a kubai rendszer igazi hétköznapjainak sajátosságait, de Varaderoban keveset láthatnak a szocializmus sajátosságainak jellegzetes látványelemeiből.

"Varadero  nagyon sokat változott az elmúlt években. Régen a rendőrök összefogdosták a kubaiakat, most minden tele van a parton piknikező családokkal. nagyon jó a feelingje az egésznek. Rengeteg a gyerek és gyönyörűek. Ami hiányzik: régen árultak dolgokat a parton, most ilyen nincs. (Kriszta 2019)"

Varadero - már tömegturizmus, ráadásul dagály miatt elkeskenyedett part - Kriszta fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A tengervíz éppen olyan csodás színekben pompázik, mint az előző látogatásunk idején

2. A sok kubai nyaraló látványa, azaz, hogy nincs olyan erősen külföldi turista gettó jellege, mint régebben. Ez a 64. utcáig igaz.

3. Az internetezés feltételei a szállodában jobbak, mint azt reméltük

4. A calle 9 és calle 14 között (de odébb is) a sok rendbehozott, kicsinosított magánház (némi Floria-feeling)

5. Ha nem is zöld, de legalább sárga zászlós helyzet a strandon, azaz tudtunk fürödni, nem voltak veszélyes hullámok

6. A Beatles nevű bár élőzenével (nem csak Beatlest jászanak)

7. A taxisokkal elég könnyű alkudozni (ha 15 CUC-ot mondanak, akkor azt többnyire le lehet alkudni 10-12-re)

8. Csúcsforgalomban max. 5 kocsit az Első Avenidán, de azok milyenek!

Nem tetszett

1. Igazán minőségi étkezést nehéz találni

2. A taxiárak szinte nyugat-európaiak, 5-7 kilométeres távolságra közel 4 ezer forintnak megfelelő CUC!

3. A parti föveny nem olyan szép világos, mint Cayo Santa Maria-n

4. Az utcai éttermek árai a minőséghez képest túl drágák (egy főétel kb. 3 ezer forintnak megfelelő CUC, languszta kb. 5500 forint)

5. A szolgáltatók bágyadt arcúak, a köznép mosolygósabb, lazább

6. A homoki legyek csípései (vinni itthonról Antivakarin-t!), Kriszta szídta a k...a anyjukat (valamiért engem elkerültek)  

7. Nem árulnak frissen facsart gyümölcsleveket, még az 5 csillagos hotelekben sem

8. Sok a pocsék koktél, keményen kell próbálkozni egy-egy jobb megtalálásához

9. A szállodák nagyok és tömegesek, érdemes a 64. utca előtti világot külön megnézni

Tengerpart

A jó hír, hogy a kubai tengerpart minőségében és szépségében nem kell csalódni. Varaderoban télen 25-26 fok körüli, príma hőmérséklet van, kivéve, ha jön a hidegfront (frente frio). Ugyancsak 25-26 fokos a tenger, vakítóan fehér, finom-poros a homok, játékosak, szelídek a hullámok. A víz türkiz-, avagy kobaltkékje, átlátszósága, kristálytisztasága olyan, mint amit az odautazó előre megálmodott. A víz kellemes fokozatossággal mélyül, a tengerfenék is finom homokos. Nem túl sekély, nem túl mély. Itt a gyakori tengerbe ereszkedésnek olyan hatalmas a csábereje, hogy a szállodai medencéket a vendégek többnyire hanyagolják. A tengerben medúzák vannak itt-ott, de az a fajta egyáltalán nem veszélyes. Tengeri moszatból is van jócskán. Sajnos az algák miatt a homokföveny itt-ott már nem olyan hófehér, mint régebben, és a szállodák nem mindenhol törődnek kellően a napi tisztításról. A partok azért mindent összevéve nagyon kellemesek.

Sokak szerint a varaderoi tengerpart a lényeges szempontok összességét véve jobb, mint a Cancún-i, vagy a dominikai. Sőt a világ egyik legszebb tengerpartja. A teljes varaderoi partszakasz 20 kilométer hosszú és lényegében végigjárható lenne, ha a Hicacos-félsziget keleti végén nem lennének sziklatömegek által egymástól elválasztott privát hotelstrandok. Ez utóbbiak a legmenőbb szállodák strandjai. Az összefüggően több kilométer hosszú partrészen sokat lehet mezítláb andalogni a talpat simogató, nedves homokon. Dagálykor, esténként a part elkeskenyedik. A tenger amúgy sekély és sokat kell begyalogolni, hogy mély vízbe legyen az ember (ez olyan balatoni dolog). A vízfenéken előfordulhatnak kavicsok, kagylók, korallmaradványok, de ez nem jelent igazán problémát. Állítólag a varaderoi partszakasznak a központtal ellentétes végén a tengervíz hullámzása és a szelek erősebbek.

Nincs privátstrand - végig szabadstrand - k. g. fotója

Sajnos a használható part mérete strandszakaszonként, napszakonként, hullámzási periódusok szerint, évszakonként, sőt hosszú időtávon is ingadozik. Előfordulhat, hogy a turista azt tapasztalja, hogy a szállodája előtt már alig van part, mert azt nagyrészt elmossa a víz. Van némi lutri elem ebben az egészben. Mégis jobb, ha az utazó lélekben felkészül ilyesmire is. A váratlan negatív meglepetés a rosszabb helyzet. Kókuszpálma csak a Paradisus hotel előtti strandon látható. A dominikai Punta Cana térség strandjai a pálmafák felhozatalában bizony jobban állnak. Mivel Varaderoban a part nyugatra néz, és a nap visszatükrözi a fényeket, így a naplementék lélegzetelállítóan, már-már giccsesen szépek.

A homokföveny fehér, finom, és kellemes rajta sétálni, a tengervíz csoádsan átlátszó  -k. g. fotója

Kiemelést érdemel az, hogy a strandokon ritkábban zaklatják zugárusok a pihenő nyaralót, mint a világ sok más tengerparti nyaralóhelyén. Előfordul persze, hogy egy-egy kubai óvatosan körültekintve megpróbál valami hamisított árut (jellemzően szivart) rásózni a külföldire. A parton bóklásznak egyenruhás alakok, akik többé-kevésbé ügyelnek a külföldiek biztonságára. Vannak államilag engedélyezett árusok, akik általában banánlevélből készített kalapokat, meg egyéb csecsebecséket kínálnak, egyhangú választékban. A jelentősebb thaiföldi strandokhoz képest itt nincs túl nagy mozgalmasság.

Amúgy persze vannak néha szeles napok, picit nekivadult hullámok. De többnyire zavartalanul lehet úszkálni, dagonyázni a vízben. A hosszú partvonalon alig vannak hotelekhez tartozó magánstrandok. Bármelyik strandon letelepedhet zavartalanul a nyaraló.

Változás: régen a kubaiakat nem engedték a varaderoi strandokra - Kriszta fotója

Odajutás

A legtöbben Havannába repülnek Európából és onnan busszal, taxival, vagy bérautóval jutnak el Varaderoba.

Aki közvetlenül akar Európából Varaderoba repülni, annak ott van a Condor német légitársaság, ami télen non-stop repüli a Bécs-Varadero viszonylatot. Hetente egyszer van ilyen járat: odafelé csütörtökön, visszafelé szerdán. A repülés időtartama: 12 óra 15 perc. Az oda-vissza repülőjegy 187 ezere forint tájékáról kezdődik.  Repülőjegy foglalás itt.

Szállásválasztás

Varaderoban nagyon meghatározza a turista közérzetét, hogy milyen a szállodája. A Kubáról szóló úti kritikus honlap teljesen tárgyilagos szállodaértékelések segítségével biztonságosabbá teszik a megfelelő hotel kiválasztását. Vannak például olyan 4 csillagos varaderoi hotelek, amelyeket nyugodt szívvel tudunk ajánlani (pl. Hotel Mélia Las Antillas). Elég sok az olyan szálloda, amely felújításra szoruló állapotban van.
Az 5 csillagos szállodákat nem érdemes összehasonlítgatni az európai 5 csillagosokkal, mert teljesen mások itt a körülmények.

Kifejezetten kockázatos vállalkozás szállodafoglalás nélkül, helyben improvizálva szállást keresni Varaderoban. Az olcsó hotelek, sőt a 4 csillagos szállodák egy része is kellemetlen meglepetéseket okozhatnak (silányabb koszt, műszaki defektek). Havannában lehet pénzt megtakarítani a szálláson, mert ott a turista kevés időt tölt a hotelben, ám itt nem.

A varaderoi hotelek túlnyomó hányadában all-inclusive ellátás van. Ez részben amiatt van, hogy kicsi a szállodán kívüli étkezési lehetőségek választéka. Jóllehet a turizmust aranytojást tojó tyúknak tekintik és próbálják óvni a hiánygazdálkodás következményeitől, azért a varaderoi szállodák ellátási színvonalát rontja az, hogy nehézkes az alapanyagok, alkatrészek beszerzése, utánpótlása. A teljesen kubai állami tulajdoni hotelekben ez a színvonal rovására megy, és a vendégek a visszajelzéseikben panaszkodnak az ételválaszték szürkeségére. A kubai konyha amúgy sem nevezhető kifinomultnak, sokoldalúnak. A legjelentősebb szállodák esetében legalább van a nyugati hotelláncoknak (pl. Melia, Riu) kisebbségi tulajdona és ezeken a szálláshelyeken képesek biztosítani a szolgáltatások, az ellátás luxus színvonalát.

A varaderoi hotelek egy részében jellemző probléma, hogy az elképesztő alacsony fizetésért (kb. havi 5000 forint!) dolgozó személyzet vagy bágyadtan, motiválatlanul, mogorván dolgozik, vagy túlságosan nyomul a borravalóra. A magasabb kategóriájú hotelekben nagyobb annak az esélye, hogy a személyzet az elvárható odaadással szolgálja a vendégeket. A szállodák többnyire megpróbálják sok-sok animációval, szórakoztató műsorral ellensúlyozni azt, hogy a városban nincs sok programlehetőség.

Ajánlott szállodák:

  • 3 csillagos:
    • Hotel Brisas del Caribe
  • 4 csillagos:
  • 5 csillagos:

Fontos tanácsom, hogy a Varadero városközponttól ne foglaljunk sokkal kijjebb szállást a sziget vége felé, mivel ott már közel sem olyan szép kristálytiszta a tenger.(persze a pontos határvonalat nem tudom) Mi naponta 40 eurót fizetve mentünk oda-vissza a város felé. Higgyétek el zongorázni lehet a különbséget. (j. l. 2023)


"Szerintem Varaderoban a szállodák eléggé vénülnek, néhányuk már kifejezetten lestrapáltnak tűnik. Körültekintően kell választani azoknak, akik igényesek." (Béci, 2012)


,, Mi a Be Live Experience hotelben voltunk. Ajánlani tudom. Nem drága, a konyha szuper volt, a szobák tiszták. Újra  mennék ugyanoda vissza." (M. Dávid, 2017) 

Praktikus

A félszigeten sok-sok kilométer hosszúságban elnyúló hotelövezet távolabbi pontjai 5-7 (maximum 15) kilométerre vannak a központtól s így taxira is szükség lehet. A taxizás éberséget igényel a turistától. Nagyon alaposan és egyértelműen tisztázni kell előre a viteldíjat. Lehet persze a méterórára hagyatkozni, de nincs sok értelme. A központtól távolabbi hotelektől például átlag 2500 forint körül lehet a viteldíj. Busszal ennek a negyedéért meg lehet úszni, de csak egy fő utazása esetén. Van még moped, riksa, meg lovas kocsi is. Emlékezetes muri kocsikázni egyet egy Oldtimer-taxival.

Taxi - Kriszta fotója

A kíváncsi turistában megvan az a természetes érzés, hogy a meglátogatott ország lakóival kapcsolatba kerüljön. Tudomásul kell azonban venni, hogy Varaderoban (meg Kubában az összes turistás helyen) a „Honnan jöttél?” jellegű kérdések csak a legritkábban bizonyulnak valós barátkozási gesztusnak. Minél inkább belebonyolódik a turista az ilyen ismerkedésekbe, annál nehezebbé válik aztán a szabadulás a zugárustól, vagy a szimpla kéregetőtől.

Riksa - k. g. fotója

A strandon és egyéb helyeken működő zugárusoktól nem érdemes szivart meg egyebeket vásárolni, mert többnyire hamisított árukat adnak el. A strandokon vannak államilag engedélyezett árusok, bár ők szivart nem, hanem inkább banánlevélből készített kalapokat, meg mindenféle szuveníreket, csecsebecséket kínálnak. Egyébként Varaderoban a szuvenír kínálat meglehetősen egyhangú: mindenhol többé-kevésbé ugyanaz. Nem érdemes mindenféle formás, érdekes csigaházat vásárolni a tengerparti zugárusoktól, mert hivatalosan tiltott a kivitelük. Kicsi ugyan az esélye annak, hogy kiutazáskor megtalálják és elkobozzák, annál nagyobb baj viszont, hogy a turista a vásárlással közvetetten hozzájárul a természeti környezet pusztításához.

Szinte Florida-feeling a központban, legalábbis a házak kinézete erejéig  - Kriszta fotója

,, Varaderon az 5*os hotelben nekünk nem sikerült az online check-in sem.
Volt ugyan még számítógépes szobája is a hotelnek (😊) , vagyis volt asztali gépre is lehetőség, (aminek külön óradíja volt) , de még onnan sem ment. Maradt végül a személyes becheckolás a reptéren. Szóval Kubában 🇨🇺 még mindig minden vagylagos.... Semmi sem biztos és bármi előfordulhat. 😊De a piac működik, vagyis amiből kevés van, az jó drága. 🤔" (vtv, 2019)


Varaderon a Hotel M. Peninsulasában voltunk a félsziget végén, csodálatos volt a szálloda és az étkezések.
Bőségesen volt minden és a felszolgálok végtelenül kedvesek.
Ami már a végén kicsit zavart a borravaló kérdése.  Sajnos a társadalom már beépítette a kultúrájukba. Az, hogy kifizetem a 200eurót a katamarános egész napos programra, majd olyan helyzetet teremtenek, hogy adnod kelljen az út végén( kezet fog mindenkivel az első tiszt, kezében a kosár)hogy az üzletben a visszajáró tartóban ott a pénz, hogy te is tegyél oda. Reptéri mosdónál álló személyzet. És még számos módja van a vendégek jattoltatásának.

...........................

Tanács: Mi is akartunk szivart hozni a barátainknak, mindenhol néztük, kérdeztük az árakat. Megfogadtuk, hogy utcán nem veszünk ( nem is akartunk) a hotelben a kikötőben van dohányüzlet bőséges kínálattal. Megvettük, elpakoltuk és indultunk a reptér felé. Majd ott kaptuk az első pofont. 30-40%-kal volt olcsóbb minden szivar!! (Több üzletben is megnéztem, amit én vettem 45euróért a reptéren 30 volt!)

(j.l. 2023)

M. Dávid fotója

Programok

Nappali külső program lehet a kerékpározás. A hotelek és az utcai kölcsönzők bicaj választéka nem éppen minőségi. A kerekezés során sok érdekességet nem lehet látni, legfeljebb hoteleket egymás után. Van azért egy, nem túl hangulatos, városközpontszerű képződmény, ahol az üzletek nagy része ajándékbolt, és van két kézműves piac is. Túl turistás, nincs hiteles, érdekes hangulata. Furcsa, hogy az árusok egyáltalán nem rámenősek, nem is szólítják meg a potenciális vevőket. Többnyire egykedvűen üldögélnek a felülárazott portékák mellett.

A külföldinek nincs sok esélye, hogy az utcákon a helyiekkel ismerkedjen. Ha a kubai - többnyire az említett városközpontban - egyáltalán meg mer szólítani egy turistát a szokványos, angolul feltett „Honnan jöttél?” kérdéssel, akkor gyorsan kiderül, hogy a gesztus kereskedelmi és nem barátkozási célú. Sok helyi üzletel ezzel-azzal. Valahogy el kell tartani a családjukat. A kubai kormányzat lassan, fokozatosan engedi, hogy a helyiek akár törvényes keretek között is vállalkozzanak.

A szállodákban a személyzettel lehet haverkodni, és még az is előfordulhat, hogy a barátkozás mögött nincs valami anyagi érdek. A kubaiak laza természete nagyon is szerethető. Tudják a módját, hogy miképpen enyhíthetik tánccal, zenével, huncutkodásokkal a hétköznapi megélhetési gondjaikat. A kisgyermekkel utazó külföldi biztos megtapasztalja, hogy a kubai személyzet tagjai imádnak bohóckodni a kicsikkel. A hotelzóna túlsó vége felé van egy bevásárlóközpont, a Plaza America, amelyet csak a turisták látogatnak.

Hop-on hop-off városnéző busszal egész Varaderot (lényegében egy félszigetről van szó) fel lehet fedezni. Ha sehol nem szállunk ki közben, akkor kb. 2 órás ez a program.  Egész napra szóló jegy kb. 1500 forintnak megfelelő helyi turista pénz (CUC). Vigyünk magunkkal fejfedőt, mert nyitott a busz és erősek a napsugarak.

Az üdülővárosnak van némi éjszakai élete a hotelek világán kívül. Este kilenc után nyílnak a szórakozóhelyek. A diszkókban belépődíjat szednek (3 ezer forint/fő körül). Calle 62 (62-es utca) egyes részein gyakoriak az esti utcai élőzenélés, sőt spontán táncolgatások. Péntek esténként a városközpont felé eső egyik strandon éjjelbe nyúló bulit tartanak a homokon. Havannával ellentétben, Varaderoban alig lehet találkozni a prostitúcióval. Ez nyilván a hatósági felügyelet nagyobb szigorával magyarázható.

A Beatles klub élőzenével - Krszta fotója

A turisták többnyire a hoteljükben vigadnak esténként, mert a kinti szórakozási lehetőségeket nem tartják lenyűgözőnek. Varadero eleve olyan jellegű hely, ahol a nyaralók napközben is ritkán mozdulnak ki, hisz az all inclusive ellátás biztonságát nehezen adják fel. A turista „rezervátumon” kívüli Kuba sokaknak fárasztóan komplikált. Az utcai éttermekben igen nehéz szabad asztalt találni esténként. A kommunista rendszerű Kuba gazdaságában csekélyke magánszektor van és a túlsúlyban lévő állami tulajdon - részben az országot sújtó amerikai embargó miatt - nem képes megoldani a súlyos belföldi ellátási problémákat.

Feltétlenül javasoljuk a roppant hangulatos, menő Dupont-villa meglátogatását. Legkellemesebb persze, ha az ember be is ül az éttermükbe, a jó előre elintézett foglalásnak köszönhetően. A helyi tengerparthoz eső vizekben említésre méltó búvárkodási (sznorkel) lehetőségek alig vannak. A Hotel Mélia strandjánál, a vízbe egyenesen befelé 100-150 méterre azért vannak korallok, na de nem olyan fantasztikusak, mint a Vörös-tengerben. Szervezett hajóutakkal lehet elmenni távolabbi merülő helyekre (pl. a Cayo Piedra szigetecske táján).

Varadero térségében van mód mélytengeri horgászatra. Vannak hajóskirándulások (katamaránnal is) elképesztően szép, magányos partrészekhez, természetvédelmi övezetekbe. Lehet delfinekkel úszni, habár ezt a programot az állatvédők erőteljesen rosszallják. Talán érdemes befizetni a Josone Park meglátogatására. Ez egy kis oázis, ahol szép a panoráma, amelyben Pina Colada és Mojito itókák élvezetével együtt lehet gyönyörködni. Találunk olyan barlangokat, ahol az őslakó indiánok falrajzai is láthatók.

Vannak, akik Varaderoból csupán egynapos kirándulás erejéig mennek a két és fél órás autótávolságra lévő Havannába. Pedig a szenzációs Havannára minimum három napot érdemes szánni. Trinidad és Cienfuegos városok is fölöttébb megérdemlik az utazó figyelmét. Aki Varadero közelében érdekes, nem turistás várost akar látni, annak a 17 kilométer távolságban lévő Cardenas-t vagy a 23 kilométerre fekvő Matanzas-t érdemes meglátogatni. A kirándulásokra nem kell feltétlenül a hotelben befizetni. Vannak olcsóbb alternatívák.

Nagyon jó programok

Elsősorban a magyar szervezésű kirándulásokat ajánljuk a nagyon jó tapasztalatok alapján. Külön fejezetben (Magyar nyelvű programok) olvashatók el a konkrét ajánlatok. Van egész napos katamarán kirándulás, exkluzív hajókirándulás, dzsip szafari, delfinekkel fürdés, motorcsónakos kalandtúra, kirándulás az álomszép, eldugott Cayo Largo szigetre, rendkívül tartalmas kalandtúra helikopteres szállítással, revüműsor meglátogatása, mélytengeri horgászat, búvárkodás, indiánfalu, krokodilfarm, golfozás, Buena Vista Social Club koncert.

"A világhírű kubai együttes máig élő tagjainak, illetve a ’nagy öregekkel’ valaha együtt játszó kitűnő művészekből álló Buena Vista Social Club kétórás koncertje Varadero-n, szerdánként este 22.00 órakor kezdődik. Megállás nélkül játssza világhírű slágereit a zenekar. A főleg ’Son’ stílusú repertoárban olyan világslágereket hallgathatunk, mint a ’Chan-Chan’ vagy a ’La Bayamesa’." (2013)


"A katamarán kirándulás Cayo Blanco szigetére az egyik legnépszerűbb program. A hajón szól a zene, a legénység salsát tanít és persze Cuba Libre-t kínálnak a korlátlan italfogyasztás keretében. Ez megadja az alaphangulatot. A vendégeknek lehetőségük van delfineket simogatni a nyílt tengeren hatalmas, elkerített medencében. A delfinek a látogatókhoz úsznak, és végig lehet simítani őket, valamint puszit is adnak. Ezt a pillanatot profi fotósok örökítik meg és a nagyméretű képeket este a szállodában meg lehet vásárolni. Cayo Blanco pedig csodaszép kis sziget, finom homokos parttal, ahol sznorkelezni és napozni lehet a délután folyamán." (2013)


,, A nyilt tengeri Delfinárium szuper. Kis csoportokban látogatható." 

Vélemények

,, A kalandok után jöhet a jól megérdemelt pihenésünk, a paradicsomi Varadero-n. Ez tulajdonképpen egy keskeny földsáv, félsziget Havannától keletre, kb 140 km-re. Számítsunk rá, hogy az útviszonyok miatt ezt a távot majdnem 3 óra alatt lehet autóval megtenni... Bár autópálya végig van, de max 100 km/h-val lehet rajta menni. Csak minket kettőnket vittek át autóval Havannából a varaderoi hotelbe, a Be Live Experience-be. Ez Varaderon nem a legluxusabb hotel, de annyiból előnyös a fekvése, hogy közelebb volt a központhoz, így könnyen be tudtunk sétálni este egy vacsorára, egy italra vagy boltokat nézegetni.
Az igazán luxus szállodák a félsziget távolabbi részén vannak, onnan viszont messze van a központ.
Lehet mérlegelni, kinek melyik a fontosabb.
A tengerpart a félsziget egész hosszában mesés. A strandok szépen karban vannak tartva, minden hotelnak megvan a saját partszakasza, napágyakkal, fix napernyőkkel. Tényleg hófehér a homok, a víz mesésen türkiz, hát mi más kellhet még ?!

A tipikus pálmák a varaderoi partszakaszon nem közvetlenül a parti sávban vannak, hanem egy kicsit mindenhol beljebb. Van viszont kb a félsziget közepén egy tér és egy bevásárlóközpont, a Plaza America, ahol a pálmák közvetlen a parton vannak. Megkapó látványt nyújt, érdemes felkeresni. Mellesleg itt találhatunk 1-2 jobb boltot is.

A szállodákban lehet kerékpárt kölcsönözni, egy jó program lehet a félszigetet körbetekerni. Figyeljünk, hogy ne a déli forróságban induljunk el...

Varaderon kifejezetten éjszakai életről nem beszélhetünk, hajnalig tartó mulatozásokkal mi nem nagyon találkoztunk. Étteremek, bárok, kávézók vannak, élőzene is szól sok helyen, de azért 11 tájban már elcsendesedik majdnem minden. Egy nagyon jó éttermet ajánlanék, La Barbacoa a neve, nagyon finomat ettünk itt és autentikus kubai élőzene szólt végig.
Varadero tényleg a turistáknak szól. Helyi lakosokkal nem nagyon találkozni, csak akik itt dolgoznak.
Az utcák viszonylag tiszták, kubai szemmel szinte steril itt minden.
Az autókölcsönzőben frappánsan mondta is az úr, "this is not real Cuba"...  (r.j., 2019)


"Nagyon pihentető volt a varaderoi nyaralásunk, de egy hét után már azt kérdeztük magunktól, hogy mi a fenének nem terveztünk be több időt az ország felfedezésére. A szállodánkban az all-inclusive-ból kifolyólag folyton ettünk, meg koktéloztunk, lustálkodtunk. Ha az ember ilyen messze utazik, akkor érdemesebb több időt tölteni tartalmasabb programokkal. Bosszantó, hogy Trinidad meglátogatását kihagytuk. Két bosszantó dolog volt a hotelben: az egyik az árnyékosabb helyeken lévő nyugágyakért folyó kérlelhetetlen küzdelem, a másik meg az internetes vonal szakadozása (wifi nem volt)." (2013)

M. Dávid fotója


"Varadero partvidékét eléggé bejártam, mert sokat sétálgattam rajta. Lehet, hogy tévedek, de azt vettem észre, hogy ahol a hotel előtt szélesebb a strand, ott a víz is szebb és kellemesebb a fürdőzéshez. Láttam olyan strandrészeket, ahol a hotel előtt még a napozóágyaknak is alig jutott szabad hely, annyira elkeskenyedett a part. Ezeken a helyeken a víz vadabb és a strand kényelmetlenül zsúfolt. Persze nem kötelező a hotelvendégnek a saját szállodája előtt fürdőznie, felfedezhet jobb helyeket is, igaz ott nem tud gyorsan vécére menni, ha a szükség úgy hozza. Más. Érdemes vinni valami rovarirtót, mert vannak itt-ott úgynevezett homoki bolhák, amelyek csípéseket okoznak, nekem főleg a lábamon." (2013)


"A szállodai vacsora választéka szerény: 60-80 étel közül lehet választani, s mi pedig hatékonyan élünk is a lehetőséggel. Majd kezdődik a karnevál. Beöltözött fiatalok síppal járják körbe az éttermet, és hívnak magukkal mindenkit. Megyünk mi is. Hatalmas kavalkád az utcán, mindenki táncol mindenkivel. Egy latin combónál megállunk és mi is táncolunk. Egyik fiam megdicséri a másikat a tánckészségéért, mondván: apja fia. Nekem nagyon jó itt." (2012)


"A karácsonyi vacsora lenyűgözött minket. A bejáratnál pezsgő, az előétel kagyló, gesztenyés leves mézzel, homár, töltött pulyka. Előtte sorbet rummal, hogy minden jól csússzon. Aztán sült alma, majd marcipán, meg mandula grillázs. Először fehér, majd vörös bor. Az asztalon gyertya, s mindez egy kerthelyiségnek is nevezhető. Zenekar, majd külön színpadi előadás, úgy, hogy az egész terem velük énekel. Van Besame Mucho (Szeretlek én, jöjj vissza hozzám…), meg a Harry Belafonte-féle Hey Mister Taliman, tali mi banana."

A hangulatos utcák egyike - Kriszta fotója

"Befizetünk katamarán túrára, kizárólag a család részvételével. Nem két fillér, de az a katamarán az olyan volt, mint, amit megálmodtunk. Lehet benne hátul ücsörögni, egy láda italkészletből válogatni. A fiúk vezetik a kétemeletes csodát, amelynek van alul s felül kapitányi állása, konyhája, vécéje, hangfalai. Pedig van két tényleges kapitány is. Mókázásból javasolom nekik egyik célállomásként, Floridát, de még a vicc formátumban sem örülnek a felvetésnek.

Megállunk egy kis búvárkodásra. Az egyik kapitány ugrik be a vízbe először, hogy a terepet biztonsági szempontból előkészítse számunkra. Egy medúzát akar semlegesíteni, de az állat ellenszegül. Megcsípi az emberünk lábát, amit aztán a kollégájának kell ecettel és forró vízzel gyógyítani. Aztán következik a delfinekkel táncolós show műsor. Nekünk privilegizált, 20 perces műsor jut a nagycsoportosoknak járó villámprogramok helyett. Két delfin puszilgat engem, én meg simogatom őket, úszkálok velük. Közben tucatnyi fotó készül mindennek megörökítése végett. Ezalatt a következő delfin-barátkozós turnus várakozik, és a pokolba kíván minket. Pedig mi onnan távol, éppen a mennyországban vagyunk.

Megyünk tovább a mennyország még szebb tájára, mégpedig egy kis szigetre. Hófehér homok, derékig érő, kristálytiszta víz, ebédre homár. Ez utóbbit én csirkére cserélem el. Már beteltem a homárokkal. A kapitány elképedve nézi a hülye külföldi családot, amely bőszen rakosgat homokot egy pohárba. Hiábavaló lenne neki magyarázni, hogy ez a homok ebben az állagban, és ilyen emlékek hordozójaként tényleg értéket jelent számunkra."

"Nagyobb csoporttal megyünk szervezett búvárkodós kirándulásra. A búvárkodás élményei elmesélhetetlenek. Szendviccsel etetjük a halakat, akik a kezünkből esznek. Jön egy másfél-két kilós és elkergeti a többieket, s bekapja az egészet. A halak követnek bennünket, úsznak alattunk meg fölöttünk, sorfalat állnak. Alig veszem észre, hogy egy megtermett példányt a kapálódzásom közben jól fejbe rúgok.

Varadero jó hely a teljes ellazuláshoz, pihenéshez. Egy hét után már akár unalmassá is válhat. Szerencsére ott vannak a kirándulási lehetőségek. Kár, hogy nem lehet a városban kerékpárt bérelni. A delfinekkel úszásos jachtkirándulás csúcs volt! Havanna mellett Trinidad várost is látni kell ahhoz, hogy az ember azt mondhassa: Kubában jártam. Mert bizony Varadero-nak nincs sok köze a valóságos Kubához. A szállodánk tele volt kanadaival. Nekik Kuba olyan, mint sok nyugat-európainak Mallorca. A kanadaiak szinte egész nap piálnak. Naná, hogy jól érzik magukat, amikor náluk otthon éppen több méter magas hó támaszkodik a ház falára. Mert ezt mesélték nekünk." (Hugi, 2014)


,, A szállodánkban a medencébe nem nagyon mentünk be, mert ott egész nap nagy kupacokban áztatták és eláztatták magukat a kanadaiak. A piálásban nem tartanak szünetet. Inkább mentünk a tengerpartra, ott is oda, ahol a legkevesebben voltak. Szerintünk Varadero legszebb starndszakasza a Royalton Hicacos hotel előtt van.

Jó tanács: Vigyetek egy-egy termosztátot a koktélokhoz. Hülyén hangzik, de még mindig kellemesebb és praktikusabb (tartja a hideget), mint a műanyagpoharak.

Fura volt, hogy a hotelszemélyzet tagjai közül próbálkoztak eladni nekünk lopott szivarokat. Mikor ellenkeztünk, akkor nagyon bunkón reagált a pasi. 

Kirándulásokra vigyetek magatokkal papírzsepit és szappant. Kubában akadnak higiéniai hiányosságok.

Egy este elmentünk szórakozni a Snack Bar Calle 62 nevű varaderói bárba, ahol jó a salsa zene. Este fél 10 előtt nem érdemes odamenni. A 62-es utcában van több más bulihely is." (bako, 2016) 


,, Varaderonak valóban semmi köze nincs Kubához, helyiek alig vannak, a szolgáltatások is teljesen mások: mindenhol étterem, abc, ruházati boltok. Olyan, mintha egy teljesen más országban járnánk, aki innen indul egy napos kirándulásokra másik városokba, nem lát semmit a valóságból. Persze ez lehet jó annak, aki nem szeretne belelátni a nyomorba, de akkor meg lehet hogy érdemesebb inkább egy másik karib-tengeri szigetet választani. (2018) " forrás

Városnéző busz - de itt minek? - Kriszta fotója

A térkép becsapós, hogy a szigetország hosszú és keskeny. Az irodáknak a legkönnyebb eladni a repjegyet egy varaderoi szállodával (ami nem Kuba, azt Miami beach-nak neveznek a helyiek által). Varaderoból minden drágább, mert távol esik mindentöl. Csak akkor tudja meg a vendég, amikor már itt van. Sokszor felkeresnek azért, hogy vigyem már öket valahova, mert megunták a tengerpartot. De vannak olyan vendégek is, akik Varaderoból egy napon akarnak eljutni Viñalesbe is meg Trinidadba, mert jobban akarják tudni mint az aki itteni, helyi, magyar nyelvü idegenvezetö és mint én, több mint 18 éves tapasztalattal rendelkezem. Totálisan ellenkezö irányok. De Varaderoból eljutni például Viñalesbe, 1 éjszakai kiesést jelent a befizetett szállodából és hasonló a helyzet Varaderoból eljutni Cienfuegos-Trinidad-Santa Clara. Mégis vannak Varaderon helyi utaztatók, akik 1 nap alatt vállalják ezt a kirándulást. Az eredmény? Többet utaznak mint látnak, mert hajnal 6-kor indulnak, este 11-kor megérkeznek (800 km összesen). Amikor megkérdezem milyen volt? A válasz: "ahogy Ibolya mondta, többet utazunk mint látunk". (Ibolya, 2023)

Olvasmányos linkek

"Egy ötcsillagos, all-inclusive szállodában pihenve nem lehet megismerni az adott ország életét, de nem is azért megy oda az ember. Így volt ez varaderói kirándulásunk alkalmával is, ám a kubai valósággal mégis sikerült találkoznunk. Amikor a Meliá Varadero központi bárjában egy kicsi, széles és lapos pohárban szolgálták fel a vörösbort fél óra várakozás után, azt hittem, több meglepetés már nem érhet. Ám ekkor felcsendült a zene, és divatbemutató kezdődött az asztalok közötti folyosón. Az alkalmi modellek talán az ötcsillagos hotel legszebb alkalmazottai lehettek, és el kell ismerni, igyekeztek felnőni a szerepükhöz. Ám a horgolt ruhákat elnézve – amelyeket később meg lehetett venni – a nyugati kifutók hangulatára leginkább csak az emlékeztetett, hogy a lányokon itt sem volt melltartó.

Előre kell bocsátanom, nem vagyok az all-inclusive szállodák híve. Nem szeretem az uniformizált tömegturizmust, nehezen bírnám ki néhány napnál tovább az ingázást a strand, a bárok és az éttermek között. Jobb szeretek a nyakamba venni egy várost, és magam felfedezni, sőt, még a láblógatás is jobban esik egy olcsó, kényelmes apartmanban. Mégsem ítélem el az efféle szórakozást. Sokaknak nem az a célja egy utazással, hogy átéljék a helyiek mindennapjait, hanem hogy kicsit kényeztessék magukat. Nincs ezzel semmi baj.

Vannak kevésbé zsúfolt strandszakaszok, főleg ahol nincsenek nagy hotelek - Kriszta fotója

Ezeket a helyzeteket tényleg csak egyfajta kulturális kirándulásként szabad felfogni. Kubában amúgy is sok türelemre van szükség. Ha valaki minden apróságon felbosszantja magát, az nem fogja élvezni, ha viszont felveszi a helyi ritmust, és befogadó módon közelít a dolgokhoz, annak nagy élményben lehet része. Hiszen kevés ország van a világon, ahol az abszurd ennyire meghatározó része lenne az életnek, a mindennapi bevásárlás viszontagságaitól az út közepén heverésző kutyán át az autópályát keresztező vasúti sínig. (Persze vannak helyzetek, amelyek a legedzettebb és legnyitottabb turista idegeit is próbára teszik.) Egy ötcsillagos kubai szállodába azért is érdekes elmenni, hogy az ember megtapasztalja, megáll-e a kubai valóság egy nemzetközi luxushotel kapuinál. Elárulom: nem áll meg." forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

M. Dávid fotója

Rum bolt - M. Dávid fotója

M. Dávid fotója

M. Sz. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Erika, 2023. 03. 14. 14:53
Sziasztok!
Mi 2 alkalommal voltunk Kubában először 1991-ben 1 hónapot január-február, havannában, majd 2019-ben a lányommal 1 hetet áprilisban Varaderon.
Nagyon jól éreztem magam mindkét alkalommal. Érdemes elmenni Guamaba a krokodil farmra, az indián faluba, a Nyiltvizi delfináriumba is. Kuba a szerelmem lett. Tervezem, hogy 2023-vagy 2024-ben ismét elmegyek, mert még a dohányültetvényeket nem láttam.


Szabó Edit, 2019. 08. 01. 15:13
Kedves M.Dávid!
Ha nem vagyok tolakodó adnál valami elérhetőséget!? Mi is a Be Live Experience hotelbe megyünk október 7.-én. Vegyes érzelmekkel vágok neki a férjemmel, mert sok véleményt olvastam és néztem meg videókat a You Tube-n. Általában a két végletet olvastam, vagy szörnyű soha többet szálloda, vagy minden nagyon jó szálloda volt az értékelésekben. Ami elszomorított és arra sarkalt hogy keresselek, az a You Tube-on látott "villa bemutatása". Köszönő viszonyban nincs a fellelhető képekkel amikkel promotálják a szállodát.Jó lenne egy kis segítség! :-)


David Molnar, 2018. 04. 17. 11:04
Kedves Bettike

5napra biztosan nem mennék. Nem éri meg,sokat repülsz,ahogy kiszálsz,szálhatsz vissza. Havannara kell legalább egy napot szentelni,de inkább kettöt. Strand akkor Varadero,de ott Kubat nem fogsz látni,csak sima strandvárost


Bettike, 2018. 03. 28. 12:28
Sziasztok!

Miamiból tervezünk átmenni 4-5 napra Kubába. Szeretnénk egy napot a csodás beach-en is eltölteni de természetesen szeretnénk minnél többet is látni Kubából amennyi belefér az 5 napba. Tudnátok nekünk segíteni hova érdemes menni, és a távolságok Kubában. Például elég egy helyen megszálnunk és onnan körbejárni vagy lehetetlen.

Köszönjük szépen előre is a hozzászólásokat.


Gergő, 2017. 08. 27. 15:57
Mi a párommal voltunk és egyet kell értenem az előttem szólóval; Varadero tényleg mesés, de érdemes utazgatni Kubán belül máshova is, ha már egyszer...
https://hu.hotelscombined.com/Place/Cuba.htm?a_aid=77410


MtMl12345, 2013. 03. 20. 18:24
Mi elsősorban kubai körutazáson voltunk,és utolsó 2,5 nap volt Varadero.A környezet szép, mondhatni mesés,de 2,5 nap bővel elég volt belőle.Mivel a hét elején annyi jó élményben volt részünk ami egy életre is elég lenne,így Varadero kicsit unalmassá vált.Körút a következő állomásokból állt: Vinales-Havanna-Cienfuegos-Trinidad-Satna Clara-Varadero.
(KJ 2013)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Havannába Repülőjegyek Havannába
Olcsó repülőjegyek Havannába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes