ÚTIKRITIKA.HU / Havanna


hirdetes


útikritikák


Havanna

Havanna, Kuba

Havanna dióhéjban |Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Szállás|Fővárosi közlekedés|Étkezés|Vásárlás|Szórakozás|Közbiztonság&Kellemetlenségek|Prostitúció|Egyéb információk|Látnivalók| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

fotó by V. J.

Havanna dióhéjban

kubai kiejtés: háváná (erős hangsúly a 2. és a 3. szótagon); hivatalos neve: La Habana 

2,1 milliós város (2023-as becslés)

Annyi jelzővel illethető Havanna, de talán a legbiztosabb az, hogy különleges. A Karib szigetvilágban nincs rajta kívül egyetlen olyan nagyváros sem, amelyik olyan gazdag és látványos lenne történelmi emlékekben, néznivalókban. Kedves a Dominikai Köztársaság fővárosa, Santo Domingo, és pompásan rendbe rakott San Juan városa Puerto Rico-ban, de az összehasonlítás lehetőségével rendelkezők szerint a kubai főváros sokkal nagyobb durranás. Részleteiben is érdekes, de a lényeg az, hogy összességében a légköre különleges, kimondottan egyedi. Csalódást tán csak azoknak okoz Havanna, akik nem olvasnak róla semmit, mielőtt odalátogatnának, és ezért helyben nem tudják kellő összefüggésekben értelmezni a látottakat. Aki képtelen elviselni az utcai rendezetlenséget, lepukkantságot, szemetességet, szervezetlenséget, annak érdemes inkább Szingapúr meglátogatását terveznie.

Havannát sajátos módon egzotikussá teszi önmagában az is, hogy a világon ritkaságszámba menő kommunista országok egyikének a fővárosa. Különleges attól, hogy a nyugati világtól való politikai és gazdasági elszigeteltsége miatt döntő mértékben kimarad a világ tömegkultúráját és fogyasztási világát uraló uniformizáltságból. A turista a világot járva folyton ugyanazokba a gyorsétkezde-hálózatokba, divatmárkákba, ízlésbeli "egyen-konyhába" botlik bele, míg Havannában hiába keres a látogató McDonalds-t, Starbucks-ot, Tesco-t vagy Zara-t. A havannai utcakép izgalmasan egyedi, mert a kereskedelem, a szolgáltatások világa, a közlekedés, az emberek nyilvánosan látható hétköznapjai mind sajátosan megoldottak. Sok mindenben megjelenik a kényszerű kubai kreativitás.

Update 2023 júliusában: rossz a helyzet, nehéz a kubai/havannai utazást jól kivitelezni. Ezt mindenki vegye figyelembe, amikor utat tervez.

Turista gyereket tanítják dobolni - Kriszta fotója

Havanna hagyományos kategóriájú turisztikai látványosságokkal dugig tele van. Sajnálni kell azokat, akik egész kubai utazásukat tengerparti nyaralással töltik és egy egynapos látogatás során akarják Havannát megismerni. Biztos, hogy egy nap alatt végig lehet rohangálni a fő látnivalókat, de Havanna és rajta keresztül az igazi Kuba megismerése elmarad.

A koloniális építészeti emlékek méltóságteljesek, és sajátos hangulata van a távoli spanyol honból egy tropikus karibi szigetre átplántált vallási, civilizációs világnak. Havanna egyes részeit kifejezetten szépen és ízlésesen renováltak és roppant hangulatos utcákon lehet valóban szép házakat megcsodálni. A lepukkantabb utcarészek rossz állapotú, eredetileg álomszép épületeit látva a látogató gyakran arra gondol, hogy micsoda parádés várost lehetne varázsolni Havannából, sok pénzből. Mondjuk, ez eszébe juthat a Budapestet látogató turistának is. Az Óvárosban órákat érdemes kószálni, a bájos tereit végiglátogatni, majd a tengerparti sétányon a Malecon-on jó elidőzni a hullámverések látványával. Külön fejezetben részletesen is foglalkozunk a látnivalókkal.

Mint a honlapunk bevezetőjében kiemelten javasoltuk, érdemes letérni a turistás „ösvényekről” és elmerülni a havannai hétköznapi élet sűrűjében. Bár vannak Havannának olyan utcarészei, negyedei, ahová nem ajánlatos a sötétben sétálgatnia a külföldi turistának, a városban alapvetően jó a közbiztonság és a látogatót legfeljebb az ezt-azt kunyerálók zaklathatják. Sokaknak rokonszenves, hogy a turizmusból közvetlenül nem élő helyiek nem alázatoskodnak a külföldi látogatók előtt és büszkén, öntudatosan veszik tudomásul a bámuló tekinteteket. A lakóházas kis utcákban az emberek intenzíven élik kint a hétköznapi életüket, és ennek a látványa - őszintén - sokszor érdekesebb, mint egy-egy műemlék meglátogatása.

Az utcakép közlekedési része is képes meghökkenteni a turistát. Az 50-es évek elejéről csodával határos módon mába megőrzött, belül erősen elnyűtt hatalmas amerikai autók, a nagyobb utas férőhely céljából limuzinosított szovjet Lada, a zsúfolt iránytaxik (almendrón), kínai buszok és a többi. Havanna meglátogatásának van időutazás jellege, az biztos. A kubai főváros a kényszer-kreativitás bajnoka.

Fotó by Elter

Update 2019: kivonták őket a havannai forgalomból

Havanna turistalátványosságai közé tartoznak a lakói, még ha erre nem is mindig hívják fel a látogatók figyelmét. Az igazán érdeklődő, nyitott gondolkodású utazókat (amúgy honlapunk fő célcsoportja) szinte biztos, hogy lenyűgözi, néha meghatja, ahogy a havannai utca embere képes elviselni a jól látható nehézségeket. Nyilván súlyos tehertétel a folytonos szűkölködés, a jegyrendszer, a krónikus áruhiány, a sok korlátozás elviselése, de a helyiek zsigeri, karibi jellegű életfelfogása az, hogy az embernek az egyetlen életét nem szabad folytonos önsajnálatra, letargiára elpazarolnia.

Örülnek annak, aminek csak tudnak: a családnak, a vidáman eltöltött óráknak, a ritmusoknak, a salsának, a fülledt érzékiségnek, az állam bácsi által nyújtott roppant szerény, de legalább biztos szociális védőhálónak. Sok szegény országban, például Afrikában, nem feltétlenül jellemző, hogy annyit mosolyognának az emberek, mint Kubában. A havannai emberek életörömét nyilván megkönnyíti a meleg klíma, és az abból adódó könnyedebb alapszükséglet, nem kell fűteni, sokfélén öltözködni, stb.

Óváros - Kriszta fotója

Az úti kritikus minden úti cél esetében elkötelezetten tárgyilagos, és ezért szót ejtünk a kellemetlenségekről is. Nem vitatható, hogy Havannában a turista a rövid ottléte alatt maga is szenvedő alanya lehet a hiánygazdaságból adódó kényelmetlenségeknek. Teljes joggal nem hurrogható le az a panaszkodó látogató, aki sok pénzt kifizetett az utazásért és a szolgáltatások terén elég gyakran késlekedést, szervezetlenséget, gyenge minőséget tapasztal. Valamennyire megérthető, hogy a turista önző érdekei szerint fogalmazza meg elvárásait, és nem óhajt mindig a helyi viszonyok realitásaihoz megértő módon viszonyulni. Vannak, akik idegeskednek a kéregetők, a zugárusok, a turisták lenyúlására szakosodott alakok, a rossz állapotú járdák miatt.

A turizmussal kapcsolatos kreatív pénzszerzésre ráálló fickók (közkeletű elnevezésben: jinteros) a túlélésért küzdenek. Magánszállásra, lakáson működtetett étteremre, szivarvásárlásra, kirándulásokra, alkalmi lánypartnerre próbálják rábeszélni a járókelő idegent. Valóban idegesítők lehetnek, ha pióca módjára ráakaszkodnak az emberre. Lehervasztó élmény szokott lenni az is, amikor végképp kiderül a helyi ember barátkozási szándéka mögötti anyagi haszonszerzés motivációja. A hatóságok néha megpróbálják lepattintani a turistákra csimpaszkodó helyieket.

Romos házak - fotó by V. J.

Ha majd egyszer ezt renoválják! - Kriszta fotója

Csodásan rendbe hozott házak - Kriszta fotói

"Besötétedés után a hotel felé sétálva egy rendőr ad tanúbizonyságot éberségéről. Egyik kísérőnket, Denis-t igazoltatja, merthogy külföldiekkel beszélget. Markáns intézkedés nem történik, amiben szerepet játszhat, hogy - állítólag – Denis egy ismert strandröplabda játékos."

Sok előnye van annak, ha a magyar utazó helyben magyar nyelvű szervezett programokra fizet be, mert így rengeteg olyan érdekes információt megtudhat, amiről az útikönyvek nem sokat írnak. Kubában élő magyar ismerőseink törvényes keretek között szerveznek magyaroknak havannai városnézéseket, programokat, amelyek révén sok kellemetlenséget, váratlan problémát ki lehet kerülni. Külön fejezetben foglalkozunk a magyar nyelvű programlehetőségekkel.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az art deco Bacardi épület

2. Eltölteni 3 éjszakát a legendás Hotel Nacional-ban

3. Sétálni a Malecónon, este vagy hajnalban

4. A kubaiak életszeretete, kedélye verhetetlen.

5. A hangulatos Angyal-domb, egyszerű kis tér a belváros szélén

6. Hemingway villája

7. John Lennon a Lennon téren

8. A kocsik. Ezt  nem lehet  megunni.

Nem tetszett

1. Sok helyen verik át sunyi árdrágítással a spanyolul nem beszélő turistát

2. Elképesztő gazdagság és néha nyomor ugyanott.

3. Megdöbbentett, hogy a Forradalom múzeumában a külföldieknek 24-szer többet kell fizetni, mint a kubaiaknak! (persze értem, hogy egy kubai havi átlagfizetésének viszont min. ötvenszeresét keresi egy kanadai turista, de mégis), sokkaltuk a 8 eurós belépőjegyet, de lehet, hogy a forradalom iránti érdeklődésünk volt gyenge...

4. Két rendbehozott ház között egy rom Vedadoban. Sok ilyen van.

5. Vagy nagyon drága minden vagy nagyon nehézkes.

Vélemények

,, Sorban állás: na igen, mindenhol, mindenért sorba állnak, ahol tömeg van ott vagy buszra várnak/ tábla nem nagyon van kirakva/, vagy bolt, vagy bank automata, mert azok előtt is nagy a sor.

Kávézni sem mindig egyszerű, vannak olyan részei Havannának, inkább a külterületen, ahol a kávézóba betérve konkrétan semmi sincs és jelzik, hogy nem tudnak adni, de még üdítőt sem, ami egészen elképesztő, bár a mellette levő bolt polcai is csont üresek voltak, a két eladó pedig a bolt előtt ült. Na igen ezt egy szállodából nem látni.

A víz, ha már itt tartunk, bizony az is probléma. A csapvíz ivásra nem ajánlott, így mivel hallottam erről én már úgy keltem útra, hogy vízszűrős kulacsot vittem magammal, ami tökéletesen megszűrte a vizet, így bármikor tudtam tölteni. A víz íze fura, még megszűrve is de kit érdekel. Bár, ha nagy távolságra mész, mert volt olyan nap, hogy 20 km-t mentem, nem volt elég a két fél literes és a kulacs, akkor ment a palackos víz utáni kutatás. Ha végre látsz valahol 2 utolsó darabot, azonnal meg kell venni, mert ki tudja hol találsz megint. Kávézókban van viszont nagyon finom limonádé, amit csapvízből csinálnak, én többször ittam, mert jól esett a nagy melegben és még finom is volt. 120-180 peso.

No ennyit az evés-ivásról.

Érkezésem napján lementem az óceán partjára, ami vad és nagy hullámokkal tarkított. Inkább sétánynak nevezném és ami megdöbbentett, alig volt ember. Hol lehetnek? 6 sávos úton néha egy-két autó elment, ennek nagy része veterán csoda, vagy roncs. Úgy keltem át a hat sávon, hogy nem kellet sietnem. /Lada, Moszkvics, Polski Fiat és egyéb csodák, illetve régi 50-es évekbeli felújított, vagy szétesőben lévő járgány. A furcsaságoknak nem volt vége, a robogók és oldalkocsis motorok látványa lenyűgözött, illetve elektromos robogók /csak ezekből láttam elektromosat/. Az utcai sufni tuning, motorgenerál már csak hab a tortán.


A változatosság ami jellemző egész Havannára a házakban is megnyilvánult. Az a negyed ahol laktam, inkább önálló házakból állt, bár volt némi szocreál épületsor is. A változatosságot a felújított, normál, vagy lepukkant vagy romosra értem. Voltak olyan épületek, amire azt gondoltam itt már nem lakhat senki, na de mégis. Lógtak a ruhák és szólt a zene.

(2023) FORRÁS


,,4 napot töltöttünk a városban. Fülledt, meleg idő fogadott, az évnek ezen részében (március) az esti 24-25 fok az általános, de hamar besötétedik, ahogy említettem fentebb, 19 órakor már sötét van.
Senki ne ijedjen meg a reptér láttán... Egy magyar 80'-as évekbeli buszpályaudvarhoz tudnám hasonlítani. Annak ellenére, hogy ez a Havannai Nemzetközi Repülőtér, ahova a világ számos tájáról érkeznek emberek, bizony ez az első kép, ami fogadja az utazót. De ez ne szegje kedvünk, mert számos kaland vár ránk :)
Útlevél, a már előre igényelt turista kártya és vámvizsgálat után szabad az utunk.
A reptér előtt óriási kavalkád, de a transzfer cégek emberei és az idegenvezetők tudják a dolgukat, tehát viszonylag hamar megtalálhatjuk azt a kirendelt buszt vagy éppen taxit, amelyik elvisz minket a hotelunkba.

A hotelbe vezető út alatt, ami elsőre szembetűnt, hogy a város nincs túlzottan kivilágítva. A Capitolium előtt elhaladva, az szinte sötétségbe volt borulva. Ez valószínűleg az erőforrások hiányos meglétének köszönhető.
A mi szállodánk a belvárostól jóval kijjebb volt, a tengerparton, mintegy a Malecon sétány folytatásán, a Hotel Copacabana.
Ennek is megvolt az előnye, hátránya. A tengerpart miatt egy szellős, csendes szálloda, illetve az a teljes "relax" érzése, mikor az ember a tenger morajlására alszik el...
Viszont a belvárosba minden nap taxizni kellett. A tömegközlekedéssel mi nem is próbálkoztunk, vannak egyébként helyi buszok, de a menetrendről, egyáltalán a megállókról még a tájékoztatás is elég hiányos. Turistaként mindenképp a taxit ajánlanám, a belvárosban pedig, úgyis a gyalogos közlekedés a magától értetődő.

Havannában a taxizás egy külön élmény, tulajdonképpen nem is érdemes kihagyni.
Nem túl drága, 10-15 CUC-ért bevisznek a belvárosba és az amúgy is oly jellemző old-timer autók közül rengeteg taxiként működik és old-timerben ülni szinte kötelező Kubában. Tehát ha pont egy ilyen autót sikerül kifognunk, dupla élvezet :)
Egyébként szinte minden szálloda előtt egész nap állnak taxik, viccesen meg is jegyeztük, hogy az egy főre jutó taxik számában Havanna bizonyára világelső lenne. Bármerre járva, le is szólítják az embert a sofőrök - "Taxi, taxi..." , az A-ból B-be jutás tehát nem lesz probléma.

A mi európai szemünkkel nézve a havannai körülmények megbotránkoztatóak lehetnek. Sokszor látni, hogy az utcák tele vannak szeméttel, az épületek romosak, néhol össze is omlottak, időnként megcsapja az ember orrát valami bűz, kóbor kutyák szinte mindenfelé, ezek kistermetűek és mondhatni veszélytelenek. Tehát arra fel kell készülni, hogy a komfortzónánkból igencsak kikerülünk, de végülis ez adja az egész sava-borsát. Az óvatosság azonban sosem árt! (r.j., 2019)

Kisiskolások egyenöltözetben, kivéve a cipőt- Kriszta fotója

,, Havanna igazi csemege. Volt, hogy úgy éreztük magunkat mint a 7.kerületben otthon (az Old Havana tiszta romkocsma negyed feeling), néha pedig Spanyolországban a szépen felújított koloniál épületek miatt (Capitolium környéke és Playa Vieja), máskor a szocializmus legmélyebb bugyraiban mászkáltunk (Central Havana). Emlékszem az első nap csak sétáltunk, szinte alig beszélgettünk. Tátott szájjal lőttük a képeket. Nem volt könnyű megszokni, hogy percenként odajött valaki hozzánk eladni valamit, hol egy taxis városnézésre, hol salsa tanfolyamra, hol pedig szivarra volt kínálat vagy csak úgy odajött valaki megkérdezni honnan jöttünk. A kíváncsiságot aztán sokszor követte valami kamu sztori arról, hogy milyen magyar kötődései vannak az illetőnek, aztán jött a kéretlen útbaigazítás és végül a számla benyújtása a jó tanácsokért. A határozott, de nem bunkó elutasításos módszer kifejlesztése beletelt pár napba. Addig vagy 50 emberrel biztos közöltük honnan jöttünk és hogy nem, köszönjük nem kérjük. Már gondolkoztam, hogy csinálok egy táblát a nyakamba, rajta "no, gracias", egy másikat pedi "no taxi" felirattal.

Kellett egy pár nap mire a kubai arcok és az igazán vonzó és apró részletek elkezdtek érkezni a gépünkre fotó formájában. Bemerészkedtünk lépcsőházakba, benéztünk a lakásokba, leültünk terekre egy üveg sörrel és percekig csak figyeltünk. A kikötözött kakas, a nagybőgőt cipelő kubai, az apple rajzok, kiragasztott, Fidel fotók a kirakatban, autószerelők...mind mind ezekből a napokból valók. Ezektől lett igazán a szívünk csücske szerintem a város. (2016)" forrás


,, Havanna a rengeteg ellentmondással jellemezhető, ahogy talán egész Kuba is. Egyszerre stagnáló és folyamatosan változó, hatalmas város, ugyanakkor kellemesen falusi hangulatú, nappal a legbulisabb, éjszaka meglepően csendes, nyüzsgő mégis lassú város.

Az oldtimerek, a hatvan éve változatlan bárok, a szinte üres boltocskák, az utcai zenészek, a kocsikat tologató árusok, teraszokon teregető asszonyok, mezítláb rohangáló srácok, az egész csupa közhely és mégis annyira valóságos.

A séta a Malecónon, a tengerparton kanyargó út a tenger szelével, a felcsapó hullámokkal, a zenészekkel, néha ugráló gyerekekkel, az elsuhanó ötvenpluszos autókkal és a város képével segít megértetni, hol is vagyunk.

(2018)" forrás


,, Nagyon tömény két és fél nap volt. Havanna az a város, amit a legjobban gyalog lehet befogadni. Egymástól jól elkülönül jellegében a nagyon turistás, néhol már egész kikupált Habana Vieja, az óváros, Centro Havannában jól látható a helyiek elképesztően kreatív, a semmi hátán is megélő vidám barakkos táncos, zenés, mindent megjavítós, okosban megoldós élete, Vedado pedig régen a gengszterek, ma inkább a hipszterek otthona.

Ha nem gyalog, akkor bicajjal is jól élvezhető a város, különösen a Centro, Vedado na és Havanna híres tengerparti promenádján sem rossz tekerni a zörögve is méltóságteljesen döcögő amerikai kocsik meg a szovjet Ladák és Moszkvicsok között. Mivel az autó itt luxus, forgalmi dugó és száguldozás sincs, és ez kétségkívül kellemesebbé teszi a kátyúk és a lepukkantság ellenére is a városban a közlekedést. " (MD, 2019)

Havannai életkép - Kriszta

Szállás

A közlekedés nehézségei és ára miatt javasolt a város központjában elhelyezkedő hotel választása. A 3 csillagos hotelek nagy többsége vacak, problémás. 

Ajánlott hotelek (2023):

3 csillagos: Hotel Inglaterra

4 csillagos: Hotel NH Capri La Habana

5 csillagos: Iberostar Parque Central

Kiadó szobák

A szállásom Vedadoban az üzleti negyedben volt, egy régi koloniál épületben, ami 8 lakrészből állt.

Nagyon szépen felújított, magántulajdonban lévő épület, pontos címe Calle 4.n.510 entre 21 y 23. Hostal Casa de Luca. Reggelivel együtt foglaltam a szállást, ami meg kell hagyni nagyon jó ötletnek bizonyult. Ezt érdemes mindenkinek kihasználni, a nehézkes étel beszerzés miatt. Igy utólag lehet, hogy vacsorára is jó lett volna befizetni a szálláson, de úgy gondoltam, vállalkozó szellem vagyok, megoldom magam. Végül is valamit mindig sikerült, bár nagy segítségemre voltak a piacok, amiból elég sok volt. forrás

Kriszta fotója

,, Mi a Be live experience hotelben voltunk. Ajánlani tudom. Nem drága, konyha szuper volt, szobák tiszták. Újra mennék ugyanoda vissza." M. Dávid, 2017) 


,, Már az utazás előtt eldöntöttük, hogy nem szállodákban hanem magánszállásokon fogunk megszállni. A havannai szállást még Airbnb-n lefoglaltuk, egy Rosa nevű hölgy fogadott miket, és hamar kiderült hogy az Ábel spanyol tudása magasan veri az ő angolját – ami később is jellemző volt. Persze Ábel spanyol nyelvtana messze nem tökéletes: a jelen idő működik csak, meg az egyes és többes szám első-második személy (de azért valljuk be, egy utazás közben kevés szükség van feltételes jövő idejű függőbeszéd helyes használatára). Ha pedig azt mondod, hogy “megyünk holnap” vagy “jövünk tegnap” akkor mindenki pontosan megérti, mit szeretnél mondani. Rosa minden kérdésünket értette, még Zsana olasszal kevert spanyolját is és mindenre készségesen válaszolt, ő segített a következő szállásunkat és a fuvart is leszervezni.

Az első szállásunk Centro Havannában volt, ami mint városrész biztosan sokkolja azt aki még nem járt Európán kívül... de még nekünk is okozott kihívásokat. A hagyományos értelemben vett “boltok” elég ritkák, ásványvizet vagy péksüteményt venni is nehézkes. A legtöbb üzlet mintha a hetvenes évek Magyarországáról csöppent volna ide: a kirakatokban alig néhány áru, választék semmi, az árak mindenütt azonosak. És mindezek ellenére az árut nagyon védik, a nagyobb boltokban le kell adni a hátizsákot a csomagmegőrzőbe.
A Capitolium után kezdődő Havana Vieja (Régi Havanna) már érdekesebb, de egyben turistásabb is. Persze a drágább szállások legtöbbje is itt koncentrálódik. Itt van a Bodeguita del Medio és a Floridita is (Hemingway kedvenc kocsmái - a leírások alapján jól bírta az italt:) - , ahova a tömeg miatt lehetetlen bejutni) és több szép régi épület, tér is. (2018)" forrás

Fővárosi közlekedés

A havannai repülőtérről tanácsos taxival menni a hotelbe. A taxi viteldíja a repülőtér-hotel útszakaszra kb. 15-30 CUC között mozog. Ragaszkodjunk mindig a taxióra bekapcsolásához. A fuvar 1 CUC-tól indul. Taxiórával nem rendelkező járművek esetében (bicitaxi, cocotaxi) a viteldíjról előzetesen alkudjunk meg.

Városon belül többféle módon lehet közlekedni, én legfőképp gyalogosan közlekedtem, de persze kipróbáltam egy két öreg taxit is, valamint a kis fura három kerekű járgányt, amire cuba taxi volt írva. Valójában ez egy motor kicsit átalakítva, ami megszokott látvány volt az utakon. Olyan mint egy motoros riksa. Általában pesoval is lehet fizetni rajta, illetve a taxinál is, de előre kellett jelezni a sofőrnek. Továbbá lehet busszal, lovaskocsival is közlekedni, ezzel inkább csak a belváros környékén.

Ami még furcsa volt a szagok. A benzinkutak, városon belül max. 2 kút állás, ezek messziről bűzlöttek a benzin szagtól és égett olajszagtól, de ez jellemző az egész városra, valamint a szemetesek. Nagy melegben ez az egyveleg, hát hogy is mondjam….és ehhez társul a dudaszó! Na ezt majdnem elfelejtettem. Dudálnak, ha jön és figyelmeztet, vagy kanyarodik vagy csak szia, vagy nem is tudom. Dudálnak mindenért. Lámpás kereszteződés a városon belül található, ami nem csak piros-zöld lámpából áll, hanem egy szám kijelzőből, ami itt visszaszámol, ezzel jelzi mennyi ideig kell még várakoznod, na de nem minden úton, csak a nagy kereszteződésekben. KátyÚkról is kell említést tenni, ha sétált az ember és közben bámészkodott, vagy netán fotón akart megörökíteni meg kellett állni, mert annyira egyenetlen volt a talaj. Felpúposodott, kitört aszfalt nem csak a járdán az utakon is. Volt egy nagy kátyú amit leleményesen egy felnivel és bele tűzött ággal jeleztek. Jaj ne menj bele! Ez a leleményesség másban is megnyilvánult. Egyszerű de nagyszerű!

(2023) FORRÁS

Taxi rutero

Ezzel a helyiek közlekednek, olyan iránytaxi féle kisbusz. Általában 5 Cup az ára, nagy előnye, hogy légkondicionált , viszonylag új kisbuszok közlekednek. Kötött a menetrendje, ki is van rá valahol írva általában. Nagy csomópontokon a buszmegállókban lehet leinteni.

sz .a. fotója

Taxi


Limuzinosított Zsiguli - s.a. fotója

Coco taxi (háttérben az emblematikus Hotel  Nacional) - Kriszta fotója

Autóbusz

Le kell inteni. Turista nincs nagyon rajtuk. Tömeg viszont van.

Kriszta fotója

Riksák

Tájékozódni mindig előre kell, aulkudni és fix áras alkul kötni kötelező.


Kriszta fotói

Étkezés

Húst nem sikerült sokat ennem, mert a húsos hamburgernek nevezett, illetve pizza, hát igazat megvallva nem tartalmazott sok mindent. A hamburgerben nem hús volt, hanem valami fura terertőkrémre hasonlító valami, ezért, ha valakinek érzékeny a gyomra ne próbálkozzon vele. Drága nem volt max. 60 pesóba került, más-más helyen akár 36 pesóért is lehetett venni, pl. piac. Bár egy idő után már örültem ennek is. A mini banán füzérben, avokádó, ami egészen elképesztően nagy és krémes, valamint papaya túlélővé tett. Egy füzér kb. 12 darabból álló mini banán 70 peso, 1 nagy avokádó is 70. Ehhez vettem utcai árustól zacskóban árult kerek tortilla szerű lapocskákat/200 peso/, így az étkezésem nagy részben megvolt.

A piacon voltak hús árusok, nálunk az OKI fogná a fejét gondolom. A nagy melegben hűtőpult nélkül, fa asztalokon vágták, szeletelték és tartották. Még két szó az érkezésről, nehéz bejutni paladarba /kis saját tulajdonban lévő, pár asztalból álló étkezde, házi koszttal/, mert be kell jelentkezni, vagy sorba állni, illetve ha addig elfogy a menü bezár, foglalás ellenére is. Változó árak, de nem drága. (2023) forrás

Paladárok

,, San Rafael aligha nevezhető Havanna legszebb utcájának. Egy részét ugyan sétáló utcává alakították át, ahol helyi viszonylatban egész jó felhozatal van boltokból és kisebb étkezdékből, pizzériákból, ám a Galianótól kijebb eső rész már olyan, mint Centro Habana többi utcája: lepukkant épületek, hatalmas kátyúk az úton, amelyeken néha nagy zajjal és füsttel húz el egy-egy 50-60 éves autómatuzsálem.

Az utca lakói nem mindennapi események lehettek szemtanúi 2016. március 20-án. Egy nagy konvoj vonult el a szűk, egyirányú utcán, majd a 469-es szám előtt az egyik limuzinból kiszáll az amerikai elnök, és integet az ott élő emberek nagy örömére. Barack Obama, aki 1928 óta az első amerikai elnök volt, aki hivatalos látogatást tett Kubában, családjával egy magánétterembe érkezett ebédelni.

Az elnök üzenete ezzel a programmal nyilvánvaló volt: bátorítani a saját vállalkozást indító kubaiakat, akik – számos korlátozással – már a 90-es évektől nyithattak magánéttermet. A paladaroknak nevezett intézmények apró szigetekként működtek a kubai hiánygazdaságban, a 2010-es reformok nyomán azonban egyre többen kezdtek ilyen üzletbe.

Nem tudni, Obama mi alapján választotta ki az éttermet – nyilván a kubai vezetésnek is volt ebbe beleszólása –, az mindenesetre tény, hogy a San Cristóbal az egyik legismertebb és legsikeresebb paladar Havannában. Nevét tulajdonosáról és séfjéről Carlos Cristóbal Márquez Valdésről kapta, és korábban olyan hírességek is megfordultak itt, mint Beyoncé és Jay Z.
A TripAdvisor listáján 621 havannai étterem közül az első helyen szerepel a San Cristóbal, és nem kétséges, hogy Obama látogatása után tovább nő a népszerűsége.  (2016)" forrás

Egy tetőtéri paladár - Kriszta fotója

Az első paladárunk balkonjáról az ,,előkelő" kilátás - Kriszta fotója

Vásárlás

Boltok vannak, bár ruhabolt inkább nevezhető kirakodó vásárnak, udvarokon belül , állványon néhány ruha alatta cipő. Képpel megmutatom és ez nem egyszeri látvány volt. A szerszámboltoknál nagy sor a változatosság kedvéért, a polcokon pár dolog abból is kevés. Ezt leginkább a munkás negyedben láttam. Parfüméria is akadt, leginkább euroért vásárolhat az ember, elég megszabott kÍnálattal.

Utcai árusok: árulnak zöldséget, gyümölcsöt, hagymát, kis három kerekű kocsiról, vagy kenyeret, persze zacskózva, de a legtöbb ilyen árus alkoholt árult. (2023) FORRÁS


A szivar hihetetlen drága, utcai árusoktól ne vegyél. (Sanyi, 2022)

Maszek zöldséges-gyümölcsös kordé - Kriszta fotója

Szórakozás

,, Egyszer beültünk egy zenés helyre vacsorázni, többször nem erőltettük, mert egymás hangját nem igazán lehet hallani, plusz napközben az utcán is elég sokszor bele lehet ütközni zenészekbe ahhoz, hogy kimaxoljuk ezt az érzést." forrás


,, Havanna központjában, az Aramburu és a Kórház utca közötti szűk átjáróban az épületek falait izgalmas festmények, szobrok díszítik az afro-kubai hagyományok és művészet jegyében. Látogassátok meg vasárnap, amikor a vizuális élmény frenetikus ritmusokkal párosul, dél tájban valósággal felrobbannak a környező utcák.

Jazz! Két hely van, ahová mindenképp érdemes elmenni. Az egyik a La Zorra y el Cuervo, a másik pedig a Corner Café! Itt találhatók estéről estére Havanna legjobb zenészei. Előbbibe inkább az idősebb közönség jár élvezni a muzsikát, míg utóbbit inkább a fiatalabbak látogatják, így itt pörgősebb ritmusokra is számíthatunk; a színvonal azonban mindkét helyen kiváló, hamisítatlan kubai hangulattal.

A tánc! Kuba tánciskolái a világ legjobbjai közé tartoznak. Ezek az iskolák gyakran tartanak utcai bemutatókat, ahol természetesen rögtönzött oktatáson is részt lehet venni, ahol elsajátíthatók az alapok és egy-egy trükkösebb figura is. Keressétek a táncos megmozdulásokat, nem érdemes belőlük kimaradni, különösen, ha kedvelitek példáéul a salsát!

Buli! Fiatalabbaknak javasoljuk a havannai egyetem környékét, ahol napközben és este is elcsíphetünk egy-egy jó hangulatú szabadtéri koncertet. Ha lement a nap, egy üveg Havana Clubbal a kézben fedezzétek fel a környéket, majd vacsorázzatok meg az El Cocineróban. (2017)" forrás


,,Természetesen nem hagyhattam ki, hogy ne táncoljak az utcán, nagyon élveztem, csodás, felszabadító érzés volt ez egész napot ilyen laza, kellemes, táncos-bulis hangulatban eltölteni. Ha az ember meghallja a salsát, egyből átjárja valami különös életöröm és én például minden gondomat elfelejtem ilyenkor. Csuda jó érzés volt látni, hogy a helyiek is hasonlóképpen éreznek.

Mindig is foglalkoztatott, hogy vajon tényleg olyan fantasztikus a hangulat Kubában illetve a Karib-térségben amit az ember elképzel a messzi Európában…? Nos IGEN. Tényleg lehet olyan fergeteges társaságba, bulikba csöppenni, amiről azt hisszük, csak a videoklipekben léteznek. Hálát adok a sorsnak, hogy mindezt átélhet(t)em." forrás


A kávé: na igen én kávéfüggő vagyok, nem iszom alkoholt, ezt a helyiek nem is értették miért jövök Kubába, ha nem iszom, mert akkor lehet a kubai ritmust igazán élvezni és salsázni, illetve nem dohányzom, bár a gyárat megnéztem kívülről és szivart is vettem. Szerencsém volt, mert 1 napig féláron adták a Cohiba szivar darabját, 20 euro helyett 10 euroért.

Visszatérve a kávéra, nagyon finom a helyi kávé, hisz csak ez kapható. Fiam megkérdezte miért nem megyek Starbucksba, hát ott olyan sincs, csak helyi viszont érdemes kipróbálni. Több helyen is ittam, mindig nagyon finom volt. /60-80 peso./ (2023) forrás

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Havanna alapvetően biztonságos a turista számára. Ezt leginkább az garantálja, hogy az utcákon rendkívül intenzív a rendőri jelenlét. Folyamatosan járőröznek. Turista kirablása nagyon ritka. Ha értékes ékszert aggatunk a nyakunkban, azért az erős kísértésbe hozhat rosszfiúkat. Amitől tartani kell:  zsebtolvajok és zsebmetszők. Farzsebbe nem rakunk pénztárcát, igazolványt, értéket.

Bárban, klubban soha ne hagyjuk őrizetlenül a holmijaikat, főleg értékeket. Ne menjünk a táncparketre úgy, hogy a széken, asztalon hagyjuk a fényképezőgépünket, vagy a mobilunkat. Jellemző ugyanis, hogy a lopásokat inkább az alkalom gerjeszti.    

Nem a közniztonsághoz, hanem inkább a kellemetlenségekhez tartozik, hogy sok a turisták átveresésére specialsizálódott csaló. Sajnos gyanakodnunk kell, ha valaki az utcán leszólít minket és csak úgy barátkozni akar. Nagy a valószínűsége, hogy nem idegennyelvet akar gyakorolni, hanem valahogy lehúzni, vagy behúzni valami vacak helyzetbe. Gyakori, hogy lopott szivart akar valaki eladni nekünk, és az is gyakori, hogy egy kvázi strici lányt vagy fiút próbál ,, kiközvetíteni".

Jellemző a lejmolás valami szívszaggató sztorival. Nagy a valószínűságe, hogy a duma teljes hazugság. Egyedül turistáskodó lányokra nem leselkednek komolyabb veszélyek. Megerőszakolások nincsenek, van viszont leszólógatás és beszológatás. A kubai pasik machok és persze bepróbálkoznak. Határozott fellépéssel lekoptathatók a fárasztóan bepróbálkozó pasik. 

Semmiképpense fotózzunk katonai és rendőri létesítményeket, katonákat és rendőröket.

Semmiképpen se bonyolódjunk bele semmilyen kábitószeres dologba és annak is legyünk tudatában, hogy a prostitució Kubában  illegális. Ez utóbbi témát alább külön kifejtjük.   

Komor külsejű rendőrségi rabszállító - csak helyiek szállítására alkalmazzák - sz.a. fotója 

,, Az óvatosság sosem árt! A közbiztonságra mi nem tudtunk rosszat mondani, minket semmilyen atrocitás nem ért az egész utazás alatt. Mivel a turizmus nekik is nagy érdekük, azt gondolom a turistáknak nem igen esik bántódása.

A helyiek igen kedvesek, nagyon könnyen barátkoznak és szóba elegyednek a turistákkal, angolul egy pár szó erejéig mindenki beszél. A "Where are you from" kérdés szinte mindig elhangzik, az idősebbeknek Budapest említése mond is valamit. Azt is meg kell jegyeznem, hogy ahogy ezt több helyen lehet olvasni, hogy ez a barátkozás nem mindig "önzetlen", ez valóban így van, egy-egy útba igazításért, vagy egyéb információért bizony szívesen vesznek 1-2 CUC-t... Sőt, pl boltnál állva, akár meg is kérhetnek, hogy egy-egy élelmiszert hozzunk neki kifelé jövet... Az az igazság, hogy látva a szegénységüket, a hiánygazdaság okozta körülményeiket, az ember meg is teszi nekik. (r.j., 2019)


A közbiztonság jó, éjszaka is voltam sétálni, megnézve az éjszakai életet. Semmilyen atrocitás nem ért. Bár az óceán parton volt egy kísérőm távolról, aki hogy hogy nem mindig megjelent, ha lementem a partra, de nem volt tolakodó csak távolról nézett. Tagadhatatlan jó kiállású fiatal ember volt akármilyen szándékkal. Azért vittem magammal nyakba akasztható vízhatlan tartót, ha vízbe mentem ebbe raktam a fontos dolgokat, kulcs, pénz, illetve Dechatlonban vásárolható deréktáskát /alias hasitasi/ textilből, ami póoló alatt is tökéletes volt. Praktikus, jó dolgok utazáshoz, ezt tökéletesen kihasználtam egész utazásom alatt. /persze a vízhatlant csak fürdés közben./ (2023) forrás

Prostitució

Sok kubai lány nem foglalkozásszerűen árulja a testét, hanem alkalomszerűen és gyakran nem is pénzért. Azt várják el a küldöldi pasitól, hogy szexért cserébe vegyen neki a devizaboltban valami divatos cuccot, sportcipőt. A turista sokszor nem is veszi észre, hogy kurválkodásról van szó. Azt hiszi, hogy valóban megtetszett a kubai lánynak, aki nem is fejti ki rögtön, hogy mit akar a szexért cserébe. Csak másnap vezeti rá a turista srácot, pasit, hogy ajándékot szeretne.

Persze a strichelők többsége teljesen profi. Fix összegért, és iparszerűen vézi az ősi mesterséget, ami akár egy-két fordulóval többet, hoz, mint amit egy egész hónapban keresne egy üzemben.   

Egyéb információk

Látnivalók

A látnivalókról külön aloldalon írunk: itt.

Kriszta fotója

Olvasmányos linkek

Parkok. Rengeteg park van és nagy sétányok, ami fantasztikus, ezek környékén szép századeleji épületek, pálmafákkal. Vannak botanikus kertek is, hát nem igazán karbantartott állapotban, ahova bármikor be lehet menni, nincsenek zárva. A növényvilág fantasztikus és változatos, már ezért érdemes ezeket meglátogatni. A másik meglepő az volt számomra, /ezért is írtam, hogy meglepetések városa, országa/ hogy nincsenek varjak, rigók sem a városban sem az parkok környékén, inkább kis méretű madarak vannak, viszont helyettük keselyűk repkednek a levegőben. A parton is ezek keringtek, albatroszt is nagyon keveset láttam, bár várta volna az ember a sivításukat.

Van olyan arborétum, ahol etetik őket, fára kiakasztott csirkével. Itt láttam üres teknőspáncélokat is, de élővel egyáltalán nem találkoztam. A nagy hőség miatt jó volt a fák árnyékában meghúzódni, a sziklákon megpihenni. Ugyan a telefonom 28 fokot írt, érzetre sokkal melegebbnek érezte az ember a páratartalom miatt is.

Próbálnak kialakítani kalandparkokat is, ami annyiban nyilvánul meg, hogy drótkötél van kihúzva fák között, amin át lehet csúszni, de ne várjunk olyanra mint itt Magyarországon, de már ez is haladás, próbálnak haladni a korral.

A legnagyobb arborétum a nagykövetségek sugárútjától van nem messze , ezen is érdemes végig menni, bár egy idő után inkább a mellette levő utcákat róttam. Volt egy hátsó szándék is, víz utáni járkálás.

Havanna óvárosi része szép, vártam, hogy itt lesznek boltok, de szinte csak kézműves dolgokat árultak, viszont nagyon kellemes kávézókat lehet találni. Itt érdemes megjegyezni, olyan bárba ne menj, ahol nincs kiírva az ár, mert lehúznak. Hát engem is sikerült, de hát ebből tanul az ember fia.

(2023) forrás


"Szóval Havannában felejtsék el a szálláson főzőcskézést, meg a séták során fogyasztott csokoládés croissantokat. Egyenek inkább tartalmas reggelit és vacsorát a szállodában, vagy a magánházaknál. A helyiek valahogy mindig tudnak az asztalra varázsolni valamit. Persze ha önök csak azért jöttek Kubába, hogy két hétre kiszakadjanak az otthoni mókuskerékből, lehet, hogy ez az egész téma szóra sem érdemes. Ebben az esetben az óváros elegáns éttermeit ajánlom! )" forrás

Havannai életkép - Kriszta fotója

Fotóegyveleg

f.n. fotói

A Vedado negyedben - f.n. fotója

Az autó műszerfalán egy Fidel Castro matrica (egy évvel a nagy vezér halála után)  f.n. fotója (2017)

Vissza az elejére


Kommentek

Betty, 2020. 08. 25. 22:09
Én több hónapot éltem Havannában. Az interneten foglaltam először szállást egy házaspárnál. Azóta barátok lettünk és kizárólag hozzájuk megyek. A Malecon kellős közepén van. Imádom a kubaiakat imádom a sziget édeskés gyümölcs illatát a latin klubokat ahová minden este betérek. Sok barátom lett akik között van gazdagabb de többségében szegényebbek. Szeretek akár nappal akár este a sötétben sétálni az utcákon. Soha egy rossz szó egy atrocitás nem ért ha egyedül jöttem mentem. Nyílván van aki az esetleges pénzszerzés miatt barátkozik de többnyire nem ez a jellemző. Kedvenc helyeim a Malecon végén található 1830-as nevű latin klub. És a másik nagy szerelem a La Gruta, ami egy reggaeton táncos hely. Szívesen segítek szállást találni ha valaki megbízhatót keres akár Havannában akár Viñalesben. Apropó Viñales. Havannától kb. 260 km-re található nagyon kedves kisváros. Rengeteg látnivalóval. A festett hegy, a kávé és dohány ültetvények a helyi cukornádból frissen sajtolt üdítő ital készítése....
Ha valaki Kuba igazi arcát szeretné megismerni ne a Varaderoi ötcsillagos szállodát válassza hanem egy helyi család szállását. Rajtuk keresztül sokmindent megtudhat az ember és egy igazi, boldog, örök emlék marad Kuba ahová mindíg vissza akar térni.


Szenyán Ildikó, 2018. 01. 21. 15:07
Sziasztok!
Mi az idén szeretnénk Kubába utazni egyénileg és azt szeretném kérdezni, hogy hol lehetne majd Kubában magyar nyelvű szervezett programokra befizetni?


Úti Kritikus, 2015. 11. 11. 12:18
Kedves István!
Tiszteletben tartom véleményét. A honlap Kubára vonatkozó bevezetőjében én is megírtam, hogy a helyi viszonyok megértése szükséges az ottani élményszerzés sikerességéhez. Egy vonatkozásban van ellenvéleményem: nagyon sok nem baloldali embert ismerek, aki imád Kubában nyaralni és imádja a kubai embereket.


Istvan, 2015. 11. 11. 12:01
Nem lenne szabad mindig azzal kezdeni egy bemutatot, hogy Kuba kommunista orszag, mivel ezt a fogalmat Magyarorszagon ma teljesen lejarattak es bemocskoltak. Kubaban ugyan csak a kommunista part müködik, de önmagat szocialistanak nevezi es nem kommunistanak, ami a rendszert illeti. Aki Kubaba megy annak egy nagy adag szimpatiat es megertest a helyi viszonyok irant magaval kell vinnie, különben nem fogja magat jol erezni. Ha viszont ez megvan ugy elete legszebb napjait fogja ott eltölteni es beleszeret ebbe az orszagba. Mindig szem elött kell tartani, hogy Kuba a vilag egyik legszegenyebb orszagakent csinalt forradalmat, felszamolta az ehinseget, a magas gyermekhalandosagot, az analfabetizmust, es mindezt ugy, hogy harmadik vilagbeli viszonyai vannak es hatvan eve bojkottal sujtjak az ellenfelei. En is beleszerettem ebbe az orszagba, de ha valaki csak az europai sztandardot kepes elfogadni es alapbol utalja a baloldali gondolatokat az inkabb ne menjen oda, mert csalodni fog. Viva Kuba!


maruszja4444, 2014. 02. 25. 18:29
Sziasztok!

Igaz én még 24-26 évvel ezelőtt éltem és dolgoztam kubaban,de én a mai napig Imádom az ottani embereket,a nyugalmukat,harmóniájukat és mindent ami Hozzájuk tartozik!!!! Vágyom vissza,igazából haza sem jöttem volna csak anyám nagy nyomás alatt tartott amikor még fiatal voltam. Bánom,hogy nem ott éltem le az elmúlt 24-26 évet!!!!!

Isten áldja az összes kubai embert!!!!:))


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Havannába Repülőjegyek Havannába
Olcsó repülőjegyek Havannába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes