ÚTIKRITIKA.HU / Kenya


hirdetes

útikritikák


Kenya

Kenya dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Az ikonikus maszáj ugrálós tánc - s.h. fotója

2024. január elsejétől a magyar állampolgárok (is) vízummentesen léphetnek be Kenyába.

Kenyáról dióhéjban

 • A kelet-afrikai Kenya 583 000 négyzetkilométer területű, azaz több mint hatszor nagyobb Magyarországnál. A lakosság számát illetően nincsenek megbízható statisztikai adatok, valahol az 57,4 millió táján lehet (2023-as becslés). Kenya északon Etiópiával, északnyugaton Szudánnal, nyugaton Ugandával, keleten Szomáliával és délen Tanzániával határos. Kenyának hosszú Indiai-óceáni partvonala van, és ide, leginkább a Mombasa város közeli térségbe jönnek a külföldi utazók nyaralás céljából.
 • Kenya fővárosa Nairobi, ami 5700 kilométerre van Budapesttől.
 • Magyar állampolgároknak kell vízum Kenyába. de nincs visa on arrival, azaz érkezéskor beszerezhető vízum. Nagyon fontos, hogy a kenyai vízum beszerzésétől számítva az útlevél még 6 hónapig érvényes legyen! 3 hónapra érvényes vízumot kapnak a turisták. Kenyába belépéskor a hatóságok kérhetik az oda-vissza szóló repülőjegy bemutatását, és a kenyai tartózkodáshoz szükséges anyagi fedezet bizonyítását.
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 144 ezer forint.
 • A kenyai utazás optimális időzítése szempontjából külön kell választani a Mombasa közeli, óceánparti nyaralóhelyeket és a szafaris nemzeti parkokat. A parti térségben a legcsapadékosabb időszak az április és a május. Az október és a november kevésbé csapadékos. Az óceánpart északi része szárazabb, mint a déli. Egész évben meleg van, de szerencsére az óceán felől mindig jönnek kellemes szellők, amik enyhítik a hőségérzetet. Kibírhatatlan hőség nincs.
 • A szafarizásra legtöbbek által kiszemelt Massai Mara vonatkozásában az időjárási tényezők erősen befolyásolják, hogy mennyire láthatók a vadak. A Massai Mara nemzeti parkban július és október között vannak a legnagyobb állatvándorlások, és értelemszerűen ilyenkor a leglátványosabb a szafari túra. Novemberben és decemberben, illetve kisebb mértékben március és május között az esős időszakokban a zebrák és a gnúk nincsenek sok terepmozgásra rászorulva, mert bőven találnak egy helyben sok növényi táplálékot. Ilyenkor a dúsabb növényzet jobb rejtőzködést biztosít a ragadozó macskaféléknek, s ilyenkor sokkal nehezebben, ritkábban lehet őket jól nézegetni. Jobb esélyek vannak tehát a vadállatok szemlélésére június és október között, amikor szárazabb a klíma.
 • Kötelezően előírt védőoltás tulajdonképpen nincs, főleg, hogy a turisták nagy többsége Kenyában csak az óceánparton nyaral, valamint szafarizik és ezek egészségileg nem kockázatos területek. A közbiztonsági helyzetre ugyanez érvényes, az óceánparti nyaralóhelyek és a szafarizós nemzeti parkok nem veszélyes helyek. A védőoldásokkal kapcsolatos alaposabb információkról tájékozódjon az egészség alfejezetünkből.
 • Kenyába évente legalább egymillió turista jön szafarizni, és nagyon sokan a nemzeti parkok meglátogatását kombinálják óceánparti nyaralással (vagy fordítva). Alap probléma: Szafarizás nélkül csak óceánparton nyaralni nem olyan hatalmas élmény. A szafarizás viszont komoly mértékben megdrágítja a kenyai utazás összköltségét.
 • Kenya nem egy hátizsákos desztináció. A turisztikai infrastruktúra nincs erre a kategóriára fejlesztve.
 • Baloldali a közlekedés. 
 • Leggyakoribb vezetéknév: Mwangi
 • Átlag nettó havi bér (2022-ben): 132 ezer forintnak megfelelő helyi pénz


Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Massai Mara kétnapos túrán a szálláshely teraszáról nézni a folyóban a vízilovak százait, a vadállatok közelről szemlélése
 2. Az óceánpart szépsége, a végtelen partok, a finom meleg időjárás
 3. Gyönyörűek a tájak
 4. A szegénységük dacára életvidám, laza, egyszerű gondolkodású, ráérős (Hakuna matata), meglepően udvarias helyiek
 5. Angol tudással könnyű a kommunikáció
 6. A zebrák látványa nagy tömegben
 7. A szolgáltatásban nem tevékenykedő kenyaiak (az utca népe) rokonszenvesebbek, mint a szolgáltatásban dolgozók
 8. Jobb volt csoportosan utazni a szafarinál, mint amennyire előzőleg feltételeztem
 9. Sokat tanulni a maszájok életéről, hagyományairól
 10. A Kilimandzsárót megpillantani a repülőgépről

Nem tetszett

 1. A mély szegénység, a sok szemét és rendetlenség, amikor a piaci vécé használatára kényszerült az egyik kisfiam
 2. A szafarik pofátlan drágasága, a belső repülőjáratok elképesztően magas árai
 3. A turisták által is érzékelhető elképesztő korrupció (előny, viszont hogy így sok minden "egyszerűen" elintézhető)
 4. A helyiek szemében minden fehér gazdag és így is viselkednek velük
 5. A strandokon az árusok, a lebzselő beach boy-ok (részben selyemfiúk) általi zaklatások, a pénzt kunyeráló gyerekek
 6. A rossz állapotú utak, rengeteg kátyú, a hotelzóna környéke nem volt rokonszenves, olyan ingerszegény
 7. A szafaris szálláshelyek (lodge) kényelmetlenségei
 8. A fehéreknek mindenért többet kell fizetni, mint a helyieknek (valamennyire indokolt persze)
 9. A közelmúlt terrortámadásai miatti bizonytalanságérzet, Nairobi meglátogatásának kihagyása az ottani közbiztonsági problémák miatt (amúgy többek szerint a főváros nem is igazán érdekes)
 10. Hogy csak kétnapos szafarira tudtunk befizetni (jó lett volna még plusz 1-2 nap)

Vélemények

"Kenya afrikai viszonylatban jól adja el magát a turizmus világpiacán. Olcsóbb árakkal turisták nagy tömegét tudja Kenyába csalogatni, igaz ehhez meg is vannak a kellő adukártyái, hiszen kevés más helyen lehet ilyen jól kombinálni a tengerparti nyaralást a szafarizással. A Masai Mara szuper a vadállatok megfigyelésére. Kenyában sok minőségi hotel közül lehet választani. Hátrány, hogy a turista főszezonokban viszont már túl sok is a külföldi látogató és a vadrezervátumokban a terepjárók szinte egymást érik, amikor éppen nézegetni lehet egy oroszláncsaládot. Így, ilyen csúcsforgalomban nem igazán jó szafarizni. A másik baj a rossz közbiztonság. Emiatt egyes területekre csak csoporttal lehet elmenni. A vadrezervátumokban a szálláshelyek túlárazottak." (K. J.,)

Olvasmányos linkek

"Az óceán partja nem annyira barátságos, a hatalmas hullámok hínárokat sodornak a parti vizekre, így a fürdőzőnek folyton olyan érzése van, mintha valamilyen tengeri állat fonódott volna rá, és ez néha kissé sokkoló. Aztán az is köztudott, hogy a nagy fehér cápa is a part menti vizekben étkezik. Tudják ezt a vendéglátók is, ezért hogy a kedves vendég ne panaszkodjon és ne is fogyatkozzon, a szállodák saját medencével is várják a vízimádókat.

A nincstelenséggel függ össze a szexturizmus virágzása is. A szállodák szemet hunynak afelett, hogy területükön helyi fiatalemberek szórakoztassák az ötvenes éveik végén járó európai hölgyeket. Láttunk olyan európai szülőket, akik kisbabákat béreltek saját gyerekük mellé a nyaralás két hetére. A szállodából taxival vagy bérelt autóval, esetleg helyi busszal is bejuthatunk Mombasába, de a közlekedés annyira kiszámíthatatlan, és az utak annyira ócskák, hogy a legbiztonságosabbnak a taxit ítéltük. Ha szerencsénk van és kifogunk egy jó fej sofőrt, az idegenvezetés megoldottnak tekinthető.

Mombasa Kelet-Afrika legnagyobb és legfontosabb kikötője, Kenya második legnagyobb városa. Történelme meglehetősen viharos volt, de ennek köszönhetően rengeteg régi emlék maradt fenn a városban. Ne várjunk vatikáni kincseket, elég szerény a nevezetességek listája. Az Óváros leginkább portugál emlékeiről és a Jézus-erődről nevezetes, amely 1631 és 1875 között kilencszer cserélt gazdát, ezért olasz, portugál és arab stílusjegyek egyaránt felfedezhetők rajta. Megnéztünk még egy krokodilrezervátumot is, ami leginkább egy táskagyár anyagraktárához hasonlított. Egymás hegyén-hátán sütkéreztek a krokodilok, mintha csak arra vártak volna, melyik gazdag külföldi turistának tetszik meg a szép bőrük.

Kenya megannyi nemzeti parkja közül a Masai Mara Vadrezervátumot választottuk. Engem a prospektuson látott fotó győzött meg: naplementében gyönyörködő pár ücsörög a tűz mellett, kezükben pezsgő, mögöttük a szavannai szürkületben antilopok legelésznek. Gondoltam, ha a fele is igaz, már megérte. És valóban. Egy nem túl bizalomgerjesztő kis repülővel utaztunk, fentről még a Kilimandzsáró hófödte csúcsát is láttuk. Legnagyobb megdöbbenésünkre nem a szavannán kötöttünk ki, hanem a Mara folyó partján felépített luxus-pihenőobjektumban, ahol azonnal meg kellett hallgatnunk egy szakállas professzor előadását az állatokról. A teraszról a folyóra láttunk, ahol a vízilovak éppen családi életet éltek egy-két krokodillal körülvéve.

Hajnalban indultunk vezetőnkkel és egy biztonságos terepjáróval a táj és a vadak becserkészésére. Cél az öt nagyvad - úgymint oroszlán, bölény, elefánt, leopárd, orrszarvú - "lencsevégre kerítése". Kísérőnk elmesélte, hogy előző héten a National Geographic amerikai fotósát fuvarozta, mert oroszlánszületést fotóztak. Remek fényképeket készítettünk mi is, mert az állatokat már nem érdekelték a száguldó autók, annyira megszokták a vakujukkal villogó turistákat és természetfotósokat, mint a hollywoodi sztárok. A kocsiból nem szállhattunk ki, sejtettük, miért. " forrás

Fotóegyveleg

k.o. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Tamás, 2023. 01. 09. 16:09
Sziasztok!

Magyarország sokmindenben Kenyára hasonlít (nem tetszik részre értendő) + sok mindenben utolsó helyen van Európában, pl. élemiszerek minősége és ára (gyatra minőség és pofátlanúl drága). Ideje lemne változtatni!!!

Kivétel van, sajnos még kevés.


úti kritikus, 2017. 10. 15. 17:21
Nem vagyok meglepődve, hogy Chris erre nem válaszolt. Ezek sajnos ilyenek.


az úti kritikus, 2016. 01. 04. 12:33
Kedves Chris!

Kérlek járuljál hozzá építő módon a magyarországi social media vitakultúra normálissá tételéhez. Nagyon jó, hogy egy kritikus honlapon kritikai megjegyzést teszel, de nem lehetne a szerkesztők és az olvasók okulására pontosítani, hogy mi az a sok badarság? Így könnyebb lenne kijavítani a hibákat, pláne ha tényszerűek. Szóval a Kenya-oldal olvasói és a honlap szerkesztői várják a a konkrétumokat! Előre is köszönjük.

Az úti kritikus, a legjobb szándékkal


chris, 2016. 01. 03. 09:29
sok badarsagot is beleirtal


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon