ÚTIKRITIKA.HU / Kenya


hirdetes

útikritikák


Kenya

Egészség és higiénia | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Nem kínálta olcsón.  - k.m. fotója

Egészség és higiénia

A kenyai hatóságok szigorúbban ellenőrzik a sárgaláz oltás felvételét!
A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.)

Az Országos Epidemiológiai Központ a sárgalázoltást írja elő kötelezően. Ajánlott oltás a hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, poliomyelitis, meningococcus meningitis.

 • Cím: 1097 Budapest, Gyáli út 2-6.
 • Tel: 476-1100
 • Fax: 476-1223
 • Honlap: www.oek.hu

HIV: A HIV/AIDS fertőzés veszélye a turisták által látogatott városi szórakozóhelyek környékén magas. Az AIDS-ben fertőzöttek száma 1.300.000 ez a felnőtt lakosság 6,3 százaléka.

Ivóvízfogyasztás: A fertőzések elkerülése miatt csak palackos víz fogyasztását javasoljuk, fertőtlenítés nélkül nem ajánlott gyümölcsök és zöldségek fogyasztása.

A kenyai magánkórházak kiváló színvonalúak, az állami ellátórendszer szakmailag felkészült, de a szolgáltatások minősége jelentősen elmarad a magyar színvonaltól.

Repülő-orvosi Szolgálat: Utazás előtt javasoljuk, hogy a Kenyába utazó turisták vegyék fel a kapcsolatot a kenyai “Flying Doctors Service”-szel (honlap: www.amref.org, tel: +254 20 6993000 Fax: +254 20 609518), amely esetleges baleset vagy hirtelen betegség esetén komoly és gyors segítséget tud nyújtani a legtávolabbi helyeken is a bajbajutottaknak. A betegekhez a nap 24 órájában kiszállnak, a legközelebbi leszállópályán megszervezik a felvételt és a beteget gondos orvosi ellátás mellett a legközelebbi, megfelelően felszerelt kórházba viszik.

Dohányzási tilalom Kenya nagyvárosaiban: Nairobiban, Mombasában és Nakuruban a közterületeken és a középületekben egyaránt betiltották a dohányzást. A tilalom ellenére dohányzókat őrizetbe veszik, és eljárás alá vonják. Az első ízben tetten értek büntetése 2000 kenyai shilling (mintegy 6 ezer forint) vagy akár 6 havi börtön lehet, a visszaesők 3000 shillinges (mintegy 9 ezer forint) büntetésre, 9 havi börtönre vagy mindkettőre számíthatnak. A rendelkezés nem határozza meg pontosan a közterület fogalmát, már a nyílt utcán dohányzókat is vontak felelősségre.

Utcai dohányzási központ! - t.m. fotója

Butaság Kenyába utazni baleset- és egészségbiztosítás nélkül.

Közlekedés

Helyi közlekedés
A városban nem javasoljuk helyi tömegközlekedési eszközök használatát (matatut, kisbuszt). Ezek használata nem biztonságos, a járművek többnyire rossz műszaki állapotúak. A gépjármű vezetési szokások jelentősen eltérnek az Európában megszokottól. A városban mindennaposak a közlekedési dugók és a személyi sérüléssel járó balesetek.

UBER használata Nairobiban
Az UBER használata Nairobiban is elérhető. A szolgáltatást Kenyában készpénzben, nem bakkártyával kell kifizetni. Az eddigi tapasztalatok szerint az UBER sofőrök ellen nem érkeztek panaszok. Azonban 2016 február végétől a klasszikus taxikat üzemeltető cégek több tüntetést is szerveztek az UBER ellen. Több olyan eset is előfordult, hogy UBER ügyfeleket bántalmaztak taxisok. Ezért nyilvános helyeken (éttermek, szórakozóhelyek) környékén óvatosságot javasolunk az UBER használatakor. Beszámolók szerint a taxisok az ilyen frekventált helyeken figyelik, sértegetik az ügyfeleket, esetleges atrocitások is előfordulhatnak.

Busszal, repülővel
Kenyában a távolsági buszokkal való utazás fokozott kockázatot jelent, ezért ezek használatának elkerülését javasoljuk. 2014. május elején az al-Shabaab négy távolsági busz ellen hajtott végre merényletet, kettőt Mombasában, kettőt Nairobiban.
A kenyai belső légi forgalom megfelelő minőségben nyújt szolgáltatásokat. A Kenya Airways és más fapados légitársaságok számos útvonalon - és az eddigi tapasztalatok szerint - biztonságosan repülnek az országban. Ugyanakkor jelentős késések előfordulhatnak.

Étkezés

 • A turisták jellemzően a szállodai éttermekben esznek, vagy a szafarikon szervezett keretek között a lodge-ok étkezdéiben.
 • A hotelek büfé étkeztetésében dominálnak az európai szokványos étkek, főleg az olaszos tészták, emellett gyakoriak az indiai konyha specialitásai, és persze helyben fogott halak és a tenger gyümölcsei.
 • Létezik persze kenyai konyha, például: a nyama Choma (grillezett hal), az ugali (kukoricakása), a sukuma wiki (egyfajta spenót), a kachumbari (paradicsomsaláta). Népszerű a chapati (ami azonban indiai eredetű, egyfajta kenyérlepény).
 • A magasföldön a kenyai konyha egyszerű, nem túl fűszerezett, a parton viszont dívik a csípős étel. A parti nyaralóhelyeken a halakat, a tenger gyümölcseit gyakran kókusztejjel és egzotikus fűszerekkel sütik.
 • A kenyai hagyományos húsételekben többnyire ezek vannak: csirke, kecske, juh, vagy marha. Különlegességnek számít az antilop- és a strucchús.
 • Jók a nyaralóhelyeken a koktélok és a turisták többnyire szeretik a kenyai söröket: Tusker, White Cap.

Ez volt az ebéd a Naivasha Lodge-ban - b.s. fotója

Vásárlás és pénzváltás

Kenya fizetőeszköze a kenyai schilling (KES). Egy schilling=száz cent.

 • A turistáknak alig-alig van szüksége a helyi pénzre, mert a nyaralóhelyeken, a szafari túrákon minden előre vagy utólag bankkártyával vagy "kemény valutával" van kifizetve.
 • Pénzautomaták vannak a turisták által frekventált helyeken.
 • A magyar turista készpénzként vigyen amerikai dollárt, eurót vagy angol fontot. A borravalózáshoz tanácsos kis címleteket is vinni (pl. egydolláros bankjegyeket).

,, Bemerészkedtünk egy turista lehúzó Massai Market-be, ahonnan meglepően gazdagon felpakolva távoztunk, hiszen "nem úr, aki nem pazarol", meg nem vásárol össze minden hülyeséget. Ezeknél az "autentikus" boltoknál külön műsorszám a bolt mögé kiültetett "kézműves", aki "maga készíti az egyedi műtárgyakat". De valahogy Fokvárostól Nairobiig minden kézművesnek ugyanaz jut eszébe, szinte ugyanazokat a szuveníreket lehet mindenhol megvenni. Tanzánia és Kenya persze hozzáteszi a maszáj vakításokat, de láttam tök ugyanazokat az "ébenfa" állatfigurákat Dél-Afrikában, Tanzániában és Kenyában is. (2017)" forrás

Közbiztonság

Kenya szudáni, etiópiai és szomáliai határvidékét - Nairobi nyomornegyedeihez (Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi, Kawangware és Eastleigh) és a kenyai partszakaszhoz hasonlóan - az I. Nem javasolt utazási célországok és térségek - kategóriába sorolta.

A biztonsági szolgálatok tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban növekedett a váltságdíj ellenében történő túszejtések száma országszerte. Tapasztalatok szerint a váltságdíj kifizetésének elmaradása esetén a túszokat általában megölik. Külföldieket érintő túszejtésre az elmúlt időszakban nem került sor Nairobiban, azonban a közelmúltban több rablótámadás történt külföldiek ellen.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a turisztikai főszezon kezdetével megnövekedtek a buszvégállomásokon, repülőtereken elkövetett bűncselekmények száma. A zseblopások, a csomagok eltulajdonítása, az autófeltörések kiemelten Nairobi és Mombasa környékén gyakori jelenségek.

Nairobi: Kenya fővárosa ez elmúlt évtizedekben több terrortámadás elszenvedője volt, ezért a város terror fenyegetettsége kimondottan magasnak értékelhető. Az eddigi támadások hátterét, illetve az elkövetők motivációit vizsgálva megállapítható, hogy továbbra is terrorista támadások célpontjai lehetnek a bevásárlóközpontok, nyitott teraszok, éttermek, templomok, sportközpontok valamint az éjszakai szórakozóhelyek.

"2014. július 25.: Egy 28 éves nőt és 33 éves kísérőjét támadta meg két ismeretlen a kenyai Mombasában, a nyílt utcán. A nő meghalt, ugandai kísérője megsérült. Legutóbb egy orosz turistanőt lőttek le ugyanitt egy rablótámadás során. A mostani gyilkosságnál tettesek elmenekültek. A lövöldözés háttere egyelőre ismeretlen. A német külügy egyelőre nem erősítette meg a hírt, a kenyai német nagykövetségen tájékozódnak a helyzetről." forrás

,, Lefényképeztük azt a művészettörténeti mérföldkövet, ami a kenyai 100 shilling hátulján is látható, megtekintettük a brit gyarmati építészet kevés emlékeként megmaradt bírósági épületeket és elsétáltunk a legnagyobb izgalmakat tartogató Parlament épületéhez. Erről annyit érdemes tudni, hogy egy bűn ronda, szocreál épület és mint kiderült, tilos lefényképezni.
Na, én pont ezeket a táblákat nem vettem észre, meg egyébként is, ki számít arra, hogy éppen a Parlament épületét ne lehetne valahol lefényképezni? Lényeg, hogy kattintottam egyet, erre egy járókelő szólt, hogy ez itt tilos. Valószínűleg ugyanő súgott be az egy sarokkal arrébb, de takarásban álló katonáknak is, akik hosszú percekkel később jöttek utánunk, hogy most aztán lefülelik a nemzetközi összeesküvést az államhatalom ellen.
Ahogy kísért az utcán egy állig felfegyverzett közlegény, már út közben megkérdeztem tőle, hogy szerinte mi szándékunk lehetett a fényképpel. Nem érdekelte, odakísért a feletteséhez, aki "rendkívül sajnálkozva" tovább kísért a következő feletteshez egy őrbódéba a Kenyatta International Convention Center másik oldalán. Mivel mikor felmentünk a toronyba körülnézni, beléptetéskor jókat humorizáltunk az ott posztoló katonákkal, elég nehezemre esett volna elhinni, hogy légvonalban 50 méterre már az állam ellensége vagyok.
Nem mellesleg, mert a toronyból simán be lehet fényképezni a Parlament udvarára is (mindjárt mutatom a képeken). Van már némi tapasztalatom a világ számos pontján némi készpénzre hajtó karhatalmistákkal, ezért ahogy beértünk a bódéba, nyilvánvaló volt, hogy itt sem lesz másról szó, mint egy suttyó lehúzásról. Minden ilyen helyzetben azt a szánalmas színészkedést rühellem, amíg eljutunk oda, hogy milyen szerény, de nem sértő összegre gondoltak. (2017)" forrás

Magyar külképviselet

Konzuli Hivatal Nairobiban:

E-mail cím: mission.nai@mfa.gov.hu
Telefonszám: +254738905187

Cím: Kabarsiran Gardens Lavington Kenya P.O.Box 000, Nairobi, 61146

------------------------

Az óceánparton nyaralók számára praktikus, hogy Mombasa városában van Magyarországnak egy tiszteletbeli konzulja, aki a Nairobiban lévő magyar nagykövetség felügyelete alatt ténykedik: Mike James Kirkland
Magyar állampolgárok kereshetik őt, ha bajba kerülnek: Cím: Mombasa Kastan Center NR Nyali Bridge P.O.Box 90653

Egyéb hasznos információk

A kenyai nagyvárosokban, így Mombasában és a fővárosban, Nairobiban is szigorúan tilos a dohányzás a középületekben és közterületeken. Annyira túlzó a szigor, hogy a tilalmat megszegőket akár őrizetbe is vehetik. A szigor a külföldi turistákra is érvényes, ezért azt tanácsoljuk, hogy csakis olyan helyen cigizzenek, ahol biztosan engedélyezett. A nyaraló övezetben tanácsos tájékozódni, hogy ott a tilalom pontosan miben áll.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon