ÚTIKRITIKA.HU / Kenya


hirdetes

útikritikák


Kenya

Időjárás | Földrajz | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Fotóegyveleg

.

Nakuru kisváros boltsora - b.s. fotója

Időjárás és éghajlat

Kenyában két klíma szezon van: az esős és a száraz.

Földrajz

 • Kenya területén áthúzódik az Egyenlítő vonala. Kenya Tanzániával és Ugandával osztozkodik a hatalmas Viktória-tavon.
 • Az ország neve - a sok magyarázat egyike szerint - egy-két helyi törzsi nyelven (pl. kikuyu) a Mount Kenya (hegy) elnevezéséből származik: Klinyaa, Kirinyaa, Kirinyaga. A Mount Kenya amúgy az afrikai kontinens második legmagasabb hegye: 5199 méter. (A legmagasabb a Kilimanjaro, de annak csúcsa tanzániai területen van.
 • A kenyaiak többsége protestáns vallású. A kenyaiak 70 százaléka keresztény, kb. 25 százaléka különböző őshonos vallások (hitvilágok) hódolója, míg a muzulmánok csupán 5-6 százalékot tesznek ki.
 • A kenyaiak 99 százaléka fekete bőrű.
 • Kenyában angolul, szuahéliül és számos őshonos nyelven beszélnek.

A portugálok 1505-ben kezdték el meghódítani a mai Kenya területét. Kenya 1895-től 1963-ig brit gyarmat volt. A függetlenségi küzdelem történelmi alakja Jomo Kenyatta volt, aki 1978-ban halt meg. 1992-ig lényegében egypártrendszer volt a köztársaság államformájú, független Kenyában.

Manapság, szokások

Kenyában a havi minimálbér 16 000 forintnak megfelelő helyi pénz.

Kenya afrikai viszonylatban stabil országnak számít, mind politikailag, mind gazdaságilag. Persze rengeteg problémával küszködnek, és a korrupció elképesztő méretű és jelentőségű. A kenyai társadalom képe könnyen összefoglalható: van kevés rohadt gazdag és rengeteg szegény, míg középosztály alig van.

,, Alig ötven méterre tőlünk fekszik egy átmeneti, ám soha meg nem szüntethető nyomortanya: a pénzéből kifogyott földtulajdonos félig felhúzott, többszobás kőházában találtak menedéket és otthont az útszéli bádogviskóiktól megfosztott hajléktalanok. Aprólékosan berendezkedtek, mint amikor a hűtő dobozából otthont kreál a kisgyermek: a nyílásokon mintás, tarka lepedők lógnak, előtte söprögetnek, száll a cementes por, az udvar egyik felében szárítókötél feszül, ezt pattanásig húzzák a tarka rongyok, kendők, iskolai egyenruhák. Mellette mesebeli, ácsolt tyúkólacska és több tucat sárga marmonkanna, a vizet az állami vezeték repedéseinél felgyülemlett tócsákból merik, ehhez pedig szűk méternyit ástak le a fordulónál. Befogadtak és lelkiismeretesen el is látnak egy sovány, korcs kóbor kutyát is, aki nem tágít a földkupac tetejéről. A csirkéken kívül gyöngytyúkokat is tartanak. Egy kószáló, mindenre megkérhető legényt hívtak, hogy csúzlijával szedje le az égből a kányákat, mert azok még a jércéket is felmarkolják. Emberünk türkizkék, mackófüles, fejre simuló kalapban, nagy vehemenciával esett neki az idétlen munkának, uralkodtam magamon, nehogy valamiképpen kimutassam a gondolataimat, mégse érezze az a jó pár odasereglett drukker, hogy valójában mennyire viccesek. (2015)" forrás

Gazdaság

Kenya egyik legjelentősebb exportterméke a kávé. Érdekes módon maguk a kenyaiak nincsenek oda a kávéfogyasztásért, inkább teát isznak és/vagy sört. A kávétermesztés után a turizmus Kenya fő bevételi forrása.

Érdekességek

 • Az első afrikai nő, aki Nobel-díjat kapott egy kenyai. Maathai professzor asszony, környezetvédő 2004-ben kapott Nobel Békedíjat.
 • Kenya a sportvilágban az atlétikában ér el kiemelkedő eredményeket, főleg közép- és hosszútávú futásban.
 • A kenyaiak az innivalóikat, italaikat nem hidegen fogyasztják, hanem melegen vagy szobahőmérsékleten. Szóval a sört sem isszák hidegen.
 • Kenyában a férfiaknak lehet egy nőnél több neje. A kenyaiaknak a házasság előtt hozományt kell fizetni az ara családjának, minimum 10 tehenet.

,, Kenyában működik egy bizottság, aminek az a dolga, hogy morális szempontból minősítsen bizonyos kiadványokat, például filmeket. Ha nevén akarjuk nevezni a dolgot, akkor Kenyában ez a bizottság lényegében cenzúrahivatalként és erkölcsrendőrségként működik (na persze azért messze nem szaúdi értelemben véve).
Ennek a bizottságnak több tagja is kiakadt azon, hogy az utóbbi napokban terjedni kezdett a neten egy kenyai vadasparkban készült kép, amin két hím oroszlán szexel.
Ezekial Mutua, a bizottság ügyvezetője azt mondta, a kép annak bizonyítéka, hogy „az embereket megfertőző démoni erők már az állatokat is elérték”.
Ezen kívül azt is gondolja, hogy az oroszlánok viselkedését bizonyára az változtatta meg, hogy a vadaspark látogatói között láttak egy vagy több meleg párt.
Mutua szerint az oroszlánok viselkedése semmiképp sem normális, ezért ugyan az általa vezetett bizottság állatok életét nem szabályozza, csak emberekét, de javasolja, hogy a fotón szereplő oroszlánokat küldjék el valamiféle tanácsadásra. (International Business Times, 2017, 444)"

A helyiekről

Jól lehet a Kenyában élő etnikumok között mentalitásban vannak különbségek, tán közös vonásnak lehet nevezni az életvidámságot, a mának élést, a lazaságot, az idő tényezőjének hanyagolását. Európai szemmel a kenyaiakban sok infantilizmus van, gondolkodásmódjuk elég egyszerű. Gyorsan képesek tanulni, s a megtanultakat képesek még gyorsabban el is felejteni. A kenyai gyerekek viszont az iskolában nagyon szorgalmasak, sokukban nagy a tanulási vágy, pedig többnyire nem jók az életkörülményeik. A kenyaiak nagyon barátságosak, vendégszeretőek, és családközpontúak. Az asszonyok jellemzően többet és hosszabban dolgoznak, mint a férfiak. Lényegében mindent ők csinálnak. A férfiak a szabadidejük beosztásával foglalkoznak, tisztelet a sok kivételnek. Nagyon büszkék Obama amerikai elnök kenyai származására (a papa).

Állítólag a kenyai fiatalok szeretnek büszkélkedni azzal, hogy nem egy, hanem több pasijuk vagy csajuk van. Kenyában a kaja nagyon egyszerű, de a helyiek oda vannak nemzeti ételükért, aminek az a neve, hogy ugali. Ez egy kukoricakása jellegű étek, ami jellemzően nem szokott ízleni az európaiaknak. A kenyaiak édesszájúak, imádják a csokit, és minden mennyiségben készek inni a cukros löttyöket. A Kenyában élő etnikumok számon tartják nagyon is a közöttük lévő különbségeket. A kikuyukról azt tartják, hogy jó üzletemberek (pénzéhesek is) és a kikuyu nők nagyon tűzről pattantak, kemény személyiségek. A kikuyu asszonyok ha kiábrándulnak a férjükből, akkor fogják a gyerekeket és a fontosabb cuccokat, oszt elhagyják a férjüket, akár örökre.

A maszájok megbízhatóak, az ő területeiken a turista biztonságban érezheti magát. A maszáj nők imádják a bolondos, feltűnő fülbevalókat és egyéb ékszereket, de a maszáj férfiak is szeretnek így-vagy úgy feltűnősködni kinézetben. Az óceánparton élő népek állítólag a leglazábbak, és nagyon barátságosak is. A vidékieknek nagyon rossz a véleményük a fővárosról és úgy tartják, hogy Nairobi tele van tolvajokkal, csibészekkel, és az emberek nem törődnek egymással. Valamennyi kenyai helyi etnikum közös nevezőre jut abban, hogy a szomáliaiakban nem lehet megbízni. A kenyaiak általánosító véleménye a fehérekről, hogy mind gazdagok és jól neveltek. Persze ők csak abból indulnak ki, hogy kiket látnak az országukban.

Csinos - s.d. fotója

"A kenyai nők egytől egyig gyönyörűek, attól függetlenül, melyik törzsbe tartoznak. Alkalomtól és környezettől függően van, hogy tradicionális öltözékben látni őket, van, hogy farmerban vagy más nyugatias ruhában, de 20 fok körüli hőmérsékletben mindig kesztyűben. Nagyon kedvesek, befogadóak, melegszívűek, és mosolygósak. Visszafogottnak és csendesnek tűnnek, de igazából a háttérből irányítják a férfiakat. Mindenről megvan a véleményük, amit nem feltétlenül hangoztatnak, de ha arra kerül a sor, határozottan érvelnek az igazukért. A kenyai nők rendkívül erősek, okosak, bátrak, és kitartóak. Családcentrikusak, istenfélők és gondoskodóak." forrás


,, A maszájok híresek a vendégszeretetükről. Ha egy messziről érkezett maszáj idegen betér egy másik maszáj faluba, akkor állítólag annak a férfinak lesz a vendége, akinek kunyhóját az idegen kiszemeli. Az idegen napokig lakhat a kunyhóban, amelynek tulajdonosa általában néhány feleségét is felkínálja neki, hogy ne unatkozzon addig se, amíg a faluban tartózkodik. Ha pedig esetleg gyermek is születik a vendégeskedésből, az a falué lesz." forrás

t.k. fotója

Turista etikett

 1. A kenyaiak - keresztények és muzulmánok egyaránt - meglehetősen konzervatívak a társadalmi szokásokat, illemet illetően. A kenyaiak meglepőn szelídek (sok nyugat-afrikai néppel ellentétben) és rendkívül udvariasak. A turistáktól is elvárják, hogy udvariasak legyenek velük szemben. Köszönjünk, amikor illik, fejezzük ki tiszteletünket, és ezzel elismerést váltunk ki a helyiekben. Ők mosolygósak, legyünk mi is azok, köszönéskor nyújtsunk kezet. Ne lepődjünk meg azon, hogy a kenyaiak nem mindig néznek egyenesen a szemünkbe. Ez részükről nem tiszteletlenség vagy sunyiság, hanem a szégyenlősség, részben a tisztelet kifejezése.
 2. A turista lányoknak, hölgyeknek tanácsos nem kihívóan öltözködni a hotelzónán kívül. A váll és a felső kar lehetőleg legyen takarva, főleg mohamedánok által lakott területeken. Persze a turistás övezetekben több minden megengedett, tolerált az öltözködési etikettet illetően.
 3. Sértő dolog Kenyában újjal mutogatni egy helyire. Illetlen dolog a hotel övezeten kívül párok részéről intim jelleggel kimutatni egymás iránti érzelmeket. Szóval hagyjuk a smárolást a szobai környezetre, vagy a hotel területére.

„Egy kenyai ember majomhoz való hasonlítása a lehető legerősebb reakciót szülheti, ahogy durván megkérdőjelezni egy kenyei szellemi képességeit is (beszélgetés közben fejbe csapni magad sértésnek számít). Ha egy kenyait ujjal megböksz társalgás közben, az is agressziót szíthat benne.” forrás

Fotóegyveleg

Kis híján teljeskörű lefedettség - j.m. fotója Mombasában

Falusi életkép - k.m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon