ÚTIKRITIKA.HU / Málta


hirdetes


útikritikák


Málta

Málta dióhéjban | Miért pont Málta? | Időjárás | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Ata fotója

2024: A Wizzair közlekedik Budapest és Málta között. A repülés időtartama: 2 óra 20 perc.

Málta dióhéjban

(A helyiek így ejtik ki: máltá, angol kiejtés: moltá)

 • Magyarországtól 1350 kilométerre fekszik Málta a Földközi-tenger középső szakaszán, Szicíliától délre, majdnem egy vonalban a tunéziai nyaralóhelyekkel. Nincs időeltolódás Magyarországhoz képest.
 • Máltának mindössze 536 ezres a lakossága (2024-Es becslés). 316 négyzetkilométeres a területe. (összehasonlításképpen: Budapest: 525 négyzetkilométer)
 • Málta klímája Görögország déli részének éghajlatához hasonlít. A tél enyhe, de eljutnak ide észak-európai hidegáramlatok. A nyár meglehetősen forró, amit a folyamatos tengeri szellők enyhítenek. Ezek a szelek okoznak tavasszal és ősszel kellemetlen hatásokat.
 • Máltán viszonylag ritkán esik az eső. A legcsapadékosabb időszak november és február között van. Málta éghajlata sokkal szárazabb, mint Olaszország déli részén. A leghidegebb hónap a január, de nappal akkor sincs 14 foknál hűvösebb.
 • A legkellemesebb utazási idő Máltába május és október között lehet, ez egyben a főszezon is. Május és augusztus között nagy bizonyossággal lehet számítani esőmentes időre. Aki nem kedveli a meleget, annak az őszi időszak lehet a legkedvezőbb időzítés Málta meglátogatására.
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 1440 euró -  (Magyarország: 858 EUR)
 • 2024. MÁRCIUS: 1 liter benzin 1,34 euró
 • 2024: Máltán a fogyasztói árak kb. 23 százalékkal magasabbak mint Magyarországon. Az éttermi árak 35-45 százalékkal magasabbak Máltán.
 • Baloldali a közlekedés.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Borg
 • Az UNESCO kulturális világörökség részei Máltán: Hal Saflieni Hypogäum (föld alatti szentély), Valletta városa, Málta megalit templomai.
 • Málta uniós tagállam és része a Schengeni övezetnek, azaz a Budapestről érkező magyar állampolgárok személyi okmány ellenőrzése nélkül léphetnek be. Málta nem tagja a NATO-nak. A szigetország lakosságának kb. 60 százaléka támogatja Málta semlegességi politikáját. 
 • Máltán a máltai nyelvet beszélik, ami az olasz, az arab, a francia és az angol furcsa keveréke. (A legközelebb azért a Tunéziában és Algériában beszélt arabhoz áll.) Angolul mindenki tud, lévén a hivatalos nyelv. Málta 1964-ig brit gyarmat volt.
 • A máltaiak 98 százaléka vallásos (katolikus), és - a fiatalokat nagyrészt leszámítva - buzgón járnak templomba. 

V. Jancsi fotója

Miért pont Málta?

Mindnyájunkat más és más vonz egy adott országba vagy városba, szigetre, tengerpartra.Sokan a mókuskerékből akarunk kitörni pár napra megismerve egy idegen kultúrát és annak történetét, vagy csak sós levegőt akarunk szívni pár napig a nagyvárosi szmog helyett (allergiára a legjobb terápia), és a tenger zúgását hallgatni a nap végén a mentők süvöltése helyett… mások vagyunk, más miatt utazunk, de egy biztos: tudnunk kell, miért. Ez az utazás legelső és legfontosabb pontja. Ha ezt tudjuk, nagyobb eséllyel találjuk meg a megfelelő helyet és marad életre szóló élmény a nyaralás.

Málta meglátogatását tervező magyar utazónak szeretnénk segíteni abban, hogy reális elvárásokat alakítson ki magában a szigetországról.

Fontos tudni, hogy Málta nem a megszokott strandolós, tengeri nyaralásos úti cél. Aki tengerparton akar naphosszat heverni, fürdőzni, passzívan pihenni, annak nem igazán érdemes Máltát választani. Nagyon kevés homokos strandja van és azok is elég zsúfoltak. A keleti, délkeleti partvidéken vannak a szebb partszakaszok, de itt sincsenek más országok tengerpartjain szokásos strandok. A tengerparton, a szállodákhoz nem, vagy csak néhol tartoznak, kiépített, tágas partszakaszok, és többnyire sziklás, köves terepen kell beereszkedni a vízbe. Napsütés viszont van bőven. Málta az egyik legjobb klímájú ország Európában. A jobb hoteleknek kellemes medencéi vannak, de szerintünk a túrabakancsot és a fényképezőgépet legfeljebb 1-2 napra érdemes lecserélni a fürdőruha, a naptej és az otthonról hozott magazin kedvéért. A passzív pihenés Máltán inkább arra való, hogy a turista a sziget felfedezését meg-megszakítsa egy fél- vagy egész napos lustálkodással.

Sokak szerint a földközi-tengeri térségben Málta az egyik legérdekesebb, legsajátosabb úti cél. Az apró, csaknem mindig napsütéses szigetország vonzereje elsősorban a markáns egyediségében van. Ínyenc utazási élmény mindazoknak, akik kellően kíváncsiak más országok, népek történelme, kultúrája, jellegzetességei iránt.

Van, aki szerint egész Málta egy valóságos szabadtéri múzeum, mert tele van a fordulatos történelmének emlékeivel és izgalmasan vegyes kultúrájának jelenségeivel. Rengeteg a látnivaló és emiatt van mód egyéni érdeklődés, kedv szerint szelektálni.

A honlapunk egyik fő célja az, hogy a látnivalókat is értékelje és segítsen a válogatásban, hiszen a magyarok többsége 7-8 napnál rövidebb időt tölt Máltán. Mivel pici a sziget (több mint egyharmaddal kisebb Budapestnél), látszólag gyorsan és egyszerűen fel lehet fedezni, de a szorgos turistának biztos, hogy okosan be kell osztani az ottlét idejét.

Magyarországtól mindössze 1350 kilométerre van, két és fél óra a repülési idő közvetlen járat esetén és nincs időeltolódás. Több megkérdezett, kisgyermekes család épp ezért választotta Máltát, mert ez a repülési idő még pont bevállalható egy picivel, ez még a tűréshatárukon belül van, és mégis már egy arabos-olaszos beütésű, egzotikumokat is rejtő országba juthattak el rövid idő alatt. A nemzeti légitársaság, az Air Malta szezonban (márciustól októberig) heti 2 járatot indít Budapestről, ami lehetővé teszi a hosszabb (akár másfél hetes) nyaralást is, de akár „csak” hosszú hétvégézni is elugorhatunk Máltára.

Ata fotója

Ami a látnivalókat illeti, nos, a történelmi főváros, Valletta érdekes, kellemes és akár fél nap alatt is elintézhető. Különleges és kötelezően fogyasztandó csemege Gozo-sziget a természeti szépségei miatt. Nagyon élvezetesek a buszos szigettúrák és a hajókirándulások is. Medinát és egy kellemes sétát a középkori várfalak közt kihagyni vétek, ellenben a Kék-lagúna ugyan szép és romantikus, mégsem biztos, hogy érdemes (utazással együtt) egy fél napot rászánni (természetesen nászutasoknak kötelező). Mindenki maga döntse el, mire kíváncsi.

Utazók tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, hogy egy jó idegenvezető nagyon sokat segíthet az egyes látnivalók tényleges megismerésében, és a történelmi vonatkozások megértésében. Annál is inkább, mert ha a nyaralásunk mindössze egyhetes, akkor nagy segítség, hogy nem útikönyvet bogarászva kell végig járnunk pl. Valletta katedrálisait, hogy megtudjunk róluk bármit is, mert szakképzett és tapasztalt idegenvezetőnk (számos magyar anyanyelvű idegenvezető él Máltán, akik kívülről, belülről fújják a szigetről az érdekességeket, amik az úti-könyvekből kimaradtak…) úgy mondja el nekünk a lényeget, hogy az maradandó legyen, és fontos információkat adjon át. Mint mi is itt, az úti kritikusban.

Málta bármely korosztálynak jó lehet. A 18 és kb. 35 év közöttieknek rengeteg szórakozási lehetőség kínálkozik. Nyáron rengeteg az angol nyelvtanfolyamos fiatal. A középkorúak, idősebbek jellemzően jobban bevetik magukat a kulturális turizmusba. Kisgyermekes családoknak azért Málta nem egy ideális utazási cél, amennyiben a szülők nem tudnak ügyesen kitalálni valamit a kicsiknek a homokos strandok pótlására. A hotelválasztás is fokozottan fontos azoknak, akik kisgyermekkel utaznak, egy rosszul megválasztott hotel itt tönkreteheti az egész nyaralást. Bővebben a hotelértékeléseinkben szólunk a kiemelten fontos szempontokról.

Nagyon jó Máltán a közbiztonság. Legfeljebb a zsúfolt helyeken, a fővárosban érdemes körültekintőnek, óvatosnak lenni, mert akadnak Máltán is zsebesek, elvétve. Máltán az árszint megfelel a nyugat-európai átlagnak, azaz a magyaroknak elég drága. Az utóbbi 5-7 évben érzékelhetően növekedett a Máltára látogatók száma és nagy kérdés, hogy milyen hellyé válik az ország, ha sziget méretkapacitását meghaladó tömeg időzik ott. Jó trend viszont, hogy javult az utóbbi években a tengervíz minősége.

Mikor érdemes menni? Időjárás és szállások

Télen alacsony szezon van, és némi álmosság honol a szigeten. Nyáron nagy a hőség (30 fölött, akár 40 fok is hetekig tartósan) és a tömeg, sok a bulizós fiatal. A főszezon júniustól szeptember közepéig tart. A tengeri fürdőzés áprilistól októberig képzelhető el. Talán tavasszal (március, április, május) és szeptemberben a legjobb Máltára utazni. Ilyenkor olcsóbbak a hotelszobák is. Október már lehet elég esős is. Több utazó szerint az ideális utazási hónapok az április és a május, bár zöldellő tájra nem érdemes számítani.

Az úti kritikus megkockáztat általánosítani a Máltára látogató magyar utazók véleményei alapján: a nagy többség kifejezetten örül, hogy megismerhette Máltát, de nem gondol későbbi visszatérésre, mert annyira nem szeretett bele az országba. Van egy kisebbség, amelyet Málta teljesen elbűvöl, és aki mindenképpen tervez újabb ideutazást. Egy másik kisebbség, amelynek nem jött be Málta, mert másra számított, például máshol megszokott nyaralásra.

Vannak utazók, akik a hotel miatt elégedetlenkedtek, mert Máltán a 3 és 4 csillagos kategóriában viszonylag sok a rossz ár-érték arányú szálloda. A csalódottakra jellemző, hogy nem kellő tájékozottsággal indultak útnak, vagy nem voltak kellően nyitottak Málta kulturális, civilizációs, történelmi értékeinek akár felületes tanulmányozására. A szállodafoglalás előtt nagyon javasoljuk, hogy olvassa el a hotelválasztás című fejezetünket, mert hasznos szempontokat állítottunk össze és segítünk abban is, hogy mik a hotelvendégek szemszögéből az egyes települések jellemzői.

Amennyiben a honlapunk Málta fejezetében valamilyen kérdésre nem talál választ, vagy az utazás tervezésénél (repülés, szállás, programok stb.) az ajánlatokhoz összehasonlítási alapot keres, akkor kifejezetten érdemes Málta-szakértőhöz fordulni: utikritika@utikritika.hu

.

  

Rajta a György-kereszt, amivel VI. György angol király tüntette ki Máltát 1942-ben

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Kitűnő azoknak, akik angolul tanulnának
 2. Az isteni finom tengeri herkentyűkből készült ételek, friss halat enni Marsaxlokk-ban, és jók az olasz étkek utánzásában is
 3. A helyes kis hajók
 4. A búvárkodás paradicsoma, sok izgalmas tereppel
 5. Az érintetlenül hagyott területeknek sajátos bája van, kaméleonok és kaktuszok
 6. Mdinában éjszakázni, és este a turistatömegtől mentes utcákon sétálgatni
 7. A fővárosban a Republic Streeten járkálni  
 8. A Kék Lagunánál a tengervíz kinézete
 9. A Gozo sziget tényleg nagyon látványos, s az odakompozás is élmény
 10. A hajózás Cominó szigetre, és ott a Kék lagúna elképesztő színvilága
 11. A főváros, Valetta jópofa domborzata (San Franciscoi utcák lejtőihez hasonlók)
 12. Egy hét alatt jól bejárható, és szuper a tömegközlekedés (buszok)

Nem tetszett

 1. A néhol veszélyes partszakasz, az éles sziklák és a szúrós tengeri élőlények
 2. Nyáron nagy a hőség, ráadásul minden kopár, száraz, szinte sivatagos hangulatú, a kevés fa miatt (is) sok a por
 3. Nagy a nyüzsi, sok a turista, és nyáron még több a nyelvtanuló diák
 4. Nagyon angolos sok tekintetben, például a szállások minimalisták, ja és sok a bunkó, hangoskodó angol
 5. Egyszer érdemes megnézni, de másodszorra már nem kívánkozok oda, mert a lényeget látttam, megismertem
 6. Nincs semmi baj a máltaiakkal, de megszeretni nehéz őket
 7. Kevés a homokos strand, kb. 15 ilyen van összesen az egész szigeten
 8. A kereskedők, akik pofára (vagy nemzetiségre) állapítják meg az árat
 9. A kicsi szigetországon túlhajtják a turisztikai beruházásokat és emiatt egyre zsúfoltabbá válik az évekkel ezelőtt még hangulatos, békésebb Málta (szóval most még érdemes menni, de sok év múlva?)
 10. Az üzletek nyitvatartása talányos. Kiírva szinte sehol. Vagy kinyitottak vagy nem.
 11. Hogy a 4 csillagos hotelek valójában csak 3 csillagos színvonalúak
 12. A közutak vacak álllapota (bár buzgón javítgatják azokat)
 13. A buszokon gyakran olyan sok az utas, hogy állni kell, ami a távolságok miatt nem éppen kényelmes
 14. A Marsalox-i piac gagyisága
 15. Az utcáokon napokig kint volt zsákokban a szemét, folyt a lé belőlük.

Vélemények

Tetszett:
1. Malta bájos hangulata igazából Valetta utcáin sétálva jár át leginkább.
2.A Golden Bay mellett felsétálva a hegyoldalban, majd a másik két homokos part látványa lenyűgöző, még felhős időben is.
3.Mdina látványa messzebbről monumentális és titokzatos. (a látképébe belerondít tőle pár kmre emelkedő jópár modernebb magas épület :()
4.Mdina utcáin sétálgatni.
5.Lenézni a tengerre a Dingli Cliffs-nél.
6.A Blue Grotto látványa fentről (érdemes nem a turistákkal zsúfolásig megtelt kilátóponthoz menni, onnan kb. 300m-re van egy nyugis rész).
7. Áprilisban minden zöld (már ami maradt a szigetből beépítetlenül), és tele volt virággal.
8.A templomok és a rengeteg archaikus hangulatú építmény.

Nem tetszett:
1.Málta számomra egy újabb példa arra, hogyan lehet tönkretenni egy gyönyörű mediterrán szigetet. A túlzsúfoltság, a beépítettség rohamosan növekszik.
2.Mindent az idegenforgalomért...A sok gyorsétterem, kebabos, és silány minőségű kaja. Bár nem drága az étkezés pl. Görögországhoz képest (átlag 30 eurót fizettünk 2 főre, főétel és ital),de nincs is igazán mit enni. A brit hatás érzékelhető a gasztronómiában, ahelyett, hogy a mediterrán konyha adta lehetőségeket használnák ki.
3.A buszközlekedés ugyan kiváló es olcsó, mindenhova el lehet jutni a szigeten... ja, csak fel kell férni a buszra.
4. Kb. 400.000 ember lakik a szigeten, akiknek 350.000 autója van. El lehet képzelni... Ha én Málta kormánya lennék (de mem vagyok), sokkal inkább a tömegközlekedést fejleszteném, és gépjármű stopot vezetnék be a szigeten...
5.Ha valaki kellemes, pihentető nyári tengerparti és természetközeli nyaralásra vágyik, annak Máltát nem ajánlom :D.
7. Marsaxlokk kis autentikus halászfalu LEHETNE, ha a látképet nem csúfítaná el számos ipari komplexum, és kémény, ami az öböl mentén magasodik :D Na és a piac.. A helyi handmade része bájos, a friss halak, és sütemények, zöldségek, fűszerek. De a sok gagyi cucc, huhh, hát nem tudom... a globalizáció átka inkább.
6.Maltat egyszer mindenképp érdemes látni, sokan bele is szeretnek, én nem tartozom közéjük. Jó emlékeim lesznek erről a helyről is, de maradok Görögországnál, és a turisztikailag kevésbé kizsigerelt helyeknél.
7.Buggibaban egy zsúfolt és hangos (bulizós) főtéren kívül semmi nincs.
8. A rengeteg daru és állványok, a folyamatos építkezések a sziget szinte összes városrészében. De minek és hova?
9. Alig vannak klasszikus tengerparti sétányok, parta kiülős bárok, éttermek. A partokat inkább funkcionálisan használják (ipar, halászat stb.) ahol legalább is lehet építkezni.

Összességében jól éreztem magam, és mint a mediterraneum rajongója, nyilván itt is volt tenger, ugyanakkor Málta nem lesz a kedvenc úti célom. A középkorban gyönyörű lehetett...Mostanra azonban az ember elvette azt, amitől egykor a sziget az lehetett, ami...a romantikus lovagkor mediterrán gyöngyszeme." (Csőke Róbert Gergő, 2019)


"Tetszett

 1. Szinte minden. Beleszerettem.

 2. Mdina (ejtsd: Imdína) csodás történelmi városa

 3. Ha már itt tartunk: a nyelvük: véletlenül sem úgy ejtik a szavakat, ahogy írják

 4. Birggu (a” 3 Város” egyike, egy élő skanzen, sikátorok hálózata, ahol a lakók nevet adnak házaiknak, ahol minden csupa kő, de az összes ablakban virág nyílik és minden szép tiszta

 5. A konyhaművészetük: nem csak tengeri herkentyűket esznek a szigeten! Olyan olaszos.

 6. A színes ajtók a fantáziadús kopogtatókkal.

 7. Marsaxlokk színes kis hajócskái az öbölben ringatózva

 8. Vallettában a Waterfront: a régi kereskedőházak felújítva, éttermekkel, bárokkal. Aki hajóval érkezik, itt köt ki, szerencsés ember!

 9. A kaktuszlikőr.

 10. A leanderek itt fák, de legalább 2 méter magas bokrok. Maguktól ilyenek.

Nem tetszett

 1. Nem vigyáznak eléggé a természeti kincseikre: Az Azúr Ablaknál a sziklás medrekben meggyűlt sóban sok eldobott cigarettacsikk.

 2. Borzasztó drágák a reptéri üzletek.

 3. Vallettában sok az elhanyagolt épület, tulajdonképpen csak 4-5 utcát hoztak rendbe a belvárosban.

(Andi, 2015)


Ata fotója


"Málta számomra olyan volt kicsit mint egy mediterrán Anglia. Angol ex-gyarmat lévén mindenhol érezhető ez a befolyás. Angol feliratok, angol iskolák, sok angol turista. A nyelviskolák szuperek - ha valaki ilyet keres népszerűbb, mint Anglia főleg a tengerrel összekötött tanulás miatt. És biztonságosabb is, mint pl. egy London. Akit ide küldtem eddig nem volt csalódott. Az árak is ehhez szabottak! Málta nem a legolcsóbb helyek egyike de ez igazából a szolgáltatásokban érezhető. beülni egy étterembe, elmenni sörözni nem olcsó mulatság, de ha valaki nyugat-európai utazásokat mondhat a háta mögött, akkor nem több.
Boltban érdemes vásárolni, mert ott az árak hasonlóak, mint nálunk. Lehet a strandon piknikezni.

Gozo kihagyhatatlan, de csak egynapos kirándulás erejéig. Elmentünk jeep safarira, megérte az árát. Olyan helyekre visznek el ahova gyalog nehezebben jutsz el vagy nem is tudod hogy ott van. Comino csak fürdőzés, homokos part, aki arra vágyik hogy semmi nincs körülötte egész nap csak a kék víz (és a sok turista szezonban) annak való. Ami a legjobban tetszett Máltán az Marshaxlokk. A kicsi színes hajók! Nagyon aranyosak és jó fotótéma. Ülj ki a partra, egyél valami finomat és nézd a kék vízen ringó cuki hajókat. Valletta apró fővárosa könnyen bejárható, hangulatos, de akár fél napos program is elég. Nekem Máltán nem Valletta volt a kedvenc helyem.

A kajától nem voltam elájulva, semmi extra. Viszont a kinnie nagyon ízlett! Kár, hogy ritkán beszerezhető itt. Olyanféle ital, amit vagy nagyon szeretsz vagy utálod. Én az elsők közé tartozom. Ha bulizni megy valaki, Bugibba jó hely. Sok a pub, szórakozóhely, imádják a fiatalok. Homokos part kevés, inkább sziklásak. Szállodaválasztásnál figyelni kell, ha ez valakinek lényeges. A máltaiak nem annyira kedvesek, olyan semmilyenek. A sziget körül mennek hajók, erre befizetni jó lehetőség! Málta számomra „az egyszer elmegyek, és nagyon jól érzem magam” kategóriájú desztináció. Abszolút ajánlom, de nem az ahova visszalátogatnék." (Jetta)


"Az ismerősöm megpróbált lebeszélni Máltáról. Azt mondta, hogy túl szikár, kopár, és nincsenek jó strandok. El is hiszem, hogy nyáron baromi nagy, kellemetlen a hőség. Az is igaz, hogy szállodák zsúfoltan tömörülnek egymás mellett. Az is igaz, hogy a part sziklás és a strandok nagy többsége nem tesz lehetővé könnyű strandolást. Szerintem sokan egyszerűen abban hibáznak, hogy a mediterrán térségben máshol megszokott, strandolós nyaralás céljából jönnek ide. Málta meg ennek az elvárásnak csak kis részben képes megfelelni. Én nem ilyen elvárásokkal jöttem Máltára, mert elsősorban az országot és kultúráját akartam felfedezni. Ha valaki ugyanezért akarja Máltát választani, azt én biztos nem beszélem le erről az utazásról. Ellenkezőleg!"


Három teljes és két fél napot töltöttünk Máltán, ami természetesen kevés ahhoz, hogy mindent megnézzünk. Akinek több ideje van, beleveheti Gozo megnézését is az északi szigeten. Biztos bennem van a hiba, de nekem igazából nem jött be túlságosan a hely. A strandok sziklásak, sokszor szemetesek, a tömegközlekedés csapnivaló, autóval a dugó miatt szívhatja meg az ember, az ételek jók, de nem annyira, hogy ezért visszamenjek, a táj meg kihalt, kopár sziklás. Ha választani kellene, Spanyolországra, Olaszországra és Ciprusra is hamarabb esne a választásom. (2022) forrás


"Nem mondom, hogy Málta a sok általam meglátogatott ország közül a fő kedvencem. Azt azonban nagyon jól tettük, hogy megnéztük, mert izgalmasan egyedi európai ország. Rengeteg karakteres életképet találtunk érdekesnek, élvezetesnek. Imádtuk a sziget bejárni a játékos színekben pompázó antik távolsági buszokkal. Nagyon javasoljuk, hogy a turista nézze meg ahogy a vasárnapi miséről kijönnek a szépen felöltözött helyiek és kis csoportokba verődbe diskurálnak igazi mediterrán temperamentummal. A csúcsélményünk az volt, hogy egy éjszakát befizettünk a régi főváros, a Mdina egyik hoteljébe. Késő este a teljesen néptelen középkori utcácskákban a sárgás lámpafények alatt sétálgattunk, és pompás volt a turista hordák nélkül élvezni ezt a romantikus időutazást. Az élettársam gyakran győzköd, hogy menjünk újra Máltára, mert neki annyira tetszett."


"Nyáron a sziget tele van nyelvtanfolyamos diákokkal, akik angolt tanulnak a szigeten. Főleg Sliema és Valletta környékén vannak sokan és itt a turistáknak a hotelekben és a környékükön számolni kell a nyüzsgéssel, zajossággal. Szerintem szeptemberben érdemes Máltára utazni.

Strandok: jellemzően apró kavics, de nem sóderes, hanem inkább csiszolt sziklatöredékek. Nekem nem volt annyira zavaró, de aki érzékeny erre, az vigyen valami fürdőszandált. A sziget északi részén nyugodt, csendes övezetek, öblök találhatóak, még van, ahol homok is van. Ide inkább idősebbeknek érdemes jönni. Kedvelt strandok: Mellieha bay, Golden bay, St Thomas bay.

Festa: máltai hagyomány- a szentek napjának ünnepe. Minden városka, település tart legalább egy festát a nyáron. Ezt zenés, táncos, tűzijátékos mulatság. Hajnalig ropják a népek. A Tv újságban, vagy bármelyik lapban listát vezetnek arról, mikor melyik városban lesznek a következő festák." (Melinda, 2011)


v.j. fotója


"Mindenkinek ajánlom Máltát, aki szereti a történelmet, a tengert, a napsütést, a jó kajákat és az ellazult életritmust. Nagyon ízlettek a friss kardhalak, a polipok és a nyúlsültek. Málta nagyon festői és barátságos hely. Nagyon megnyugtató volt számomra, hogy a közbiztonság kvázi tökéletes." (2011)


"Az ottlétünk legelején nem találtam vonzónak Máltát. Szűk területeket építenek be túlságosan sűrűn jellegtelen modern épületekkel. Aztán egyre több szépséget fedeztünk fel. Azt élveztük a legjobban, hogy az egy hét folyamán szabadon, könnyedén kombinálhattuk a pihenést és a sziget felfedezését. Viszont nem tudtuk igazán beazonosítani magunknak, hogy milyen is a máltai kultúra. A történelmük viszont igazán sajátos, érdekes, ami kiviláglik a nevezetességek meglátogatásakor. A helyieket nem éreztük igazán vendégszeretőknek."


"Nem tetszett, hogy Málta tele van bunkó, ellenszenves, hangoskodó, piás brit turistával. Eleve sok közülük a ronda, agyontetovált pasi. A zsúfolt helyeken nem tarthatja magát eléggé távol az ember tőlük. Mi Bugibba-ból buszoztunk a Golden bay strandra. Hat óra tájban bezárnak a helyi büfék, minden. Naná, hogy a hat óra utáni első buszra rárajtolnak a tömegek. Még egy létfontosságú infó: Máltán a legjobb sütiket, és frissen facsart gyümölcsleveket Mdinában ettük, ittuk, a katedrális mögötti cukrászdában." (Évi, 2012)


"Aki Máltára szeretne utazni, annak mindenképpen ajánlott kicsit előre tájékozódni, hogy tulajdonképpen mit is nyújt ez a sziget!? Aki tipikus tengerparti nyaralást szeretne, napokat a szállodában és a strandon tölteni, annak nem biztos, hogy a legjobb választás, csak azért mert még nem jártunk Máltán…

De akkor kinek ajánlható?

 • Olyanoknak, akik nem ragaszkodnak a tipikus tengerparton henyélős nyaraláshoz, szeretnek kirándulni, történelmi és természeti látnivalókat egyaránt felfedezni

 • Olyan nászutasoknak, akik meg tudják fizetni a jobb minőségű 4-5*-os szállodákat, szeretnék exkluzív környezetben eltölteni a nászútjukat vagy akár itt megszervezni az esküvőjüket, csodás szállodák vannak, és erre is specializálódtak.

 • Fiataloknak, akik bulizni szeretnének, nincsenek nagy igényeik a szállással kapcsolatban, és nem ragaszkodnak a homokos partszakaszokhoz. Sliema, St. Julian, Bugibba remek hely szórakozni vágyó fiataloknak, telis-tele bárokkal, diszkókkal, kiülős teraszokkal és éttermekkel.

 • Esetleg családosoknak is, ha tisztában vannak azzal, hogy a tipikus resort jellegű szállodák, amikhez homokos partszakasz is kapcsolódik, igen csak elszigetelt helyen vannak.

Mivel angliai gyarmat volt és a mai napig erősen érződnek ezek a vonások a szigeten, (például a baloldali közlekedés, az angolt szinte mindenki anyanyelvi szinten beszéli, minden tábla angol nyelven van) aki járt már Angliában tudja, hogy a szállás és az ellátás tekintetében nagy csodákra nem számíthat. Afrikához és Olaszországhoz is közel van, így angol hatásokon kívül az arab és olasz stílus is erősen érződik. Számomra a Dingli Cliff nevezetű "kilátó" volt csalódás. Azt gondolom, vannak sokkal szebb részei a szigetnek, ahonnét sokkal jobb kilátás tárul elénk.

Mdina viszont csodás és érdemes megnézni, sétálgatni. A középkori várost egy kőfal veszi körül, autóval is csak az itt lakók hajthatnak be, külön engedéllyel. Tehát tényleg nyugalom, csend van, nincs szmog. Nem kell az autók elől ugrálni, nyugodtan lehet sétálgatni. Érdemes beülni a város szélén lévő cukrászda vagy talán inkább kávézóba ( ki minek mondja), gyönyörű kilátás mellett fogyaszthatunk nagyon finom, ízletes süteményeket, kávét, de akár még pizzát is.

Családosoknak jó program lehet a Popeye Village. Itt forgatták anno a Popeye filmet, a falu megmaradt és egy szórakoztató „parkot” hoztak létre a gyerekeknek. Játékokkal, műsorokkal és szezonális programokkal várják a családokat. Már csak azért is érdemes ide ellátogatni, mert elképesztően szép az öböl (Anchor Bay), ahol a falu fekszik. A kikötőjéből elvileg indítanak hajójáratokat Golden Bay-re is, tehát a kettőt akár össze is lehet kötni.

Amit negatívumként tudnék mondani:

 • Az ellátás gyenge minősége

 • A szállodák nagyon egyszerűek, apartman ebből kiindulva nem igazán javasolható

 • Ha jó szállodát szeretnénk, akkor annak bizony rendesen megkérik az árát ( ennyi pénzért viszont nem Máltára mennék)

 • Hiányzik a tengerpart

Számomra Málta az az ország, amit egyszer látni kell, de ennyi egyelőre elég is. Vannak gyönyörű helyek, történelmi emlékek, látnivalók, viszont hiányzik egy olyan üdülőhely, ahol igazi tengerpart és élet is van. Egyszerűen mondva nem az a tipikus tengerparti nyaralóhely. Ennek ellenére javaslom, mert pont emiatt más és különlegesebb, mint a több ország!" (Krisztina. 2015)


v.j. fotója


"Málta amennyire pici, annyira sok látnivalóval büszkélkedhet. Az egy hét alatt, amit ott töltöttünk, beutaztuk az egész szigetet. Nem volt olyan, ami nem tetszett volna. A leginkább: Valletta, Marsaxlokk - a kis halászfalu, Popeye Village, Marine park, a Kék lagúna és Gozo szigete tetszett az Azúr ablakkal, Citadella, világörökség részét képező megalitikus templomok. Érdemes busszal közlekedni, a heti jegy 6 euró és mindenhova el lehet jutni. Igaz néha kiszámíthatatlan mikor jön busz és mikor nem, de ez is Málta :) A közbiztonság teljesen jó. Semmilyen rossz benyomásunk nem volt. Látnivalókkal kapcsolatban annyi, hogy érdemes 10 napos utazásra befizetni, így mindent nyugisan meg lehet nézni - úgy, hogy nem rohan az ember - és strandolásra is jut idő. Aki Máltára utazik, nézzen meg mindent, hisz nem egy nagy sziget és sok élményben lesz része, mert gyönyörű. Étkezés: érdemes félpanzióra befizetni, így a helyi specialitásokat is meg lehet kóstolni, illetve ilyenkor ebédre bármilyen kis pizza vagy péksütemény bőven elég. A sütemények nagyon-nagyon finomak." (Vista-utazó, 2014) 


"Tetszett:

 • Valletta városa. az épületek és csodás utcakép mellett remekül lehet shoppingolni, magyar viszonylatokban is elérhető áron

 • Gozo szigetén az Azúr ablak meseszép

 • Gyors free wifi a Malta és Gozo közötti kompon :)

 • Egy-egy utcakép imádni való, az erkélyek, a bejárati ajtók, cserepes növények, kerámiák.... ha nem figyel oda az ember, azon kapja magát, hogy az ajtópántokat és házsarkakat is fotózza.

 • Éttermekben kényelmes tempóval megy a kiszolgálás. ilyenkor kell belesüllyedni a pillanatba és elengedni a napi rohanós rutint. ha 3 órát tart egy ebéd, akkor annyit. A marsaxlokki kikötő pédául kiváló díszlet egy ilyen étkezéshez.

Nem tetszett:

 • Valódi magyar nyaralóként (mely utazónak csak a homokos széles tengerpart a tengerpart) nem szerettem a városi kikötőkben lévő aprócska strandhelyeket

 • Kicsit szedett-vedett összképet nyújtott a klímának köszönhető mészköves házaival. eleinte ettől szemetesnek és romosnak tűnt, de aztán a szem megszokja és teljesen elfogadható a látvány

 • Minden embernek van egy saját autója. ez rengeteg. mind közlekedés, mind környezetszennyezés szempontjából nem szimpatikus.

 • Az idegenvezetést hallgatva néha már sok volt a "ha, talán, meg a feltehetőleg, és az úgy gondolják, hogy..." éppen elég történelme van így is a szigetnek, olyan felesleges még ilyen mendemondákba kapaszkodni.

 • Majdnem mindenhol dolgoznak magyarok. Ez az itthoni helyzetre nézve nem tetszik, nem azért, mert rosszallom az ő személyes döntésüket, hogy ők ott vannak. :(

(Mesi, 2015)


"A meleg idő, a kristálytiszta tenger, az esti zenés programok tetszettek. Az egyéni közlekedéssel sem volt semmi gond. A buszon a légkondi miatt hideg van. A Gozo kirándulás volt a legjobb. A Dél-Málta fakultatív programban sok volt a vásárlási program, ami számunkra nem volt vonzó. A közbiztonság jeles, semmilyen problémánk nem akadt. Kevés helyen találkoztunk ízletes ételekkel, de a Mavina Apartman mellett található Incognito étterem felülemelkedett mindenen. A látnivalók közül a csónakázások, a Kék Lagúna tetszett a legjobban." (Vista-utazó, 2015)


"Nagyon jó az autóbuszközlekedés, egy hétre 21 euró és azzal korlátlanul lehet utazni az egész szigeten, sőt Gozo szigetén is. Ez nagyon gazdaságos. A buszhálózat remekül ki van épülve, az egész sziget jól bejárható. Az emberek kedvesek, jó a tenger, egy hét alatt nagyon sok mindent meg lehet nézni kényelmesen. A nem rohanós kirándulók paradicsoma." (Vista-utazó, 2015)


,, 5 napot voltam a családdal Máltán.A Canifor hotelben szálltunk meg, ami szerintem nemhogy 3, de nulla csillagot sem érdemel. Szavakkal nem lehet leírni milyen tömegszállás, igénytelen, lepusztult, elmaradott stb. Persze a neten nem ilyen képekkel volt preferálva.

Életem legrosszabb élménye volt ez a máltai utazás. Szeretném minél előbb elfelejteni. Sem kulturálisan, sem kulinárisan, a közlekedést ne is említsük, nem varázsolódtam el. Az ételek az angolok ízlése szerint készülnek, ezt tapasztaltam, ízetlenek, minőségtelen, ehetetlen. Inkább választottuk az általunk ismert hálózatot, mint Pizza Hut és egyebek.A hajókirándulás a kék lagúnába felért egy extrém sporttal: amikor kikötöttünk egy kis szikladarabnál és felfelé kellett menni a kicsi omladozó sziklaköveken, és utána vissza. Ki és be szálláskor a hajó rámpája le-fel himbálódzott, eszméletlen volt.

Azt kérdeztem magamtól, hogy hova kerültem. Málta az én szemszögemből egy nagy gettósziget, tele kosszal és káosszal. Aki bírja az arab kultúrát és az arab népeket (mert ilyesmik) annak jó szívvel ajánlom, nyilván nem vagyunk egyformák. Én sajnálom az erre fordított pénzt és időt. Alig vártam, hogy hazajöjjünk. (Erika, 2018)"


,, Málta egy hatalmas homokozó, homokkő alkotja. A házak is ebből épülnek, ezért a városok beleolvadnak a környezetbe, nem kirívóak az épületek. Nyári szezonban főleg turistákkal van ellepve. A helyieket különleges nyelvükről lehet megismerni. A nyelv több nyelv keveréke, nagyon érdekes, nem is tudnám hogyan jellemezni, mondjuk úgy, hogy minden harmadik szót akarva akaratlanul is megértünk. Szóval egy kis angol + 2 kéz és 2 láb = sikeres kommunikáció.

Mivel a sziget sokáig angol gyarmat volt, a forgalom Angliáéhoz hasonlóan fordítva működik, az út bal oldalán. Az éttermek tele vannak angol specialitásokkal, kicsit olyan érzésem volt, hogy Angliában vagyok, csak melegebb éghajlatra költözött a sziget. Ezek után már értem miért Málta az angolok kedvenc üdülési célja, hiszen itt szinte otthon érezhetik magukat. (felvidéki csavargók, 2019)" forrás


Voltak csoda szép részei az utazásunknak, de összességében úgy éreztem, lehettem volna Cipruson, Görögországban, Olaszország egyes részein, vagy bármilyen mediterrán országban - csak hiányzott valami fűszer, valami plusz, ami Máltát különlegessé tette volna számomra.
Szép volt, jó volt, de nem lettem szerelmes, nem vágyom vissza. De ez csak az én személyes véleményem, más attól még beleszerethet.(s.e., 2022)


Nem olcsó Málta, ez tény. De aki azt hiszi, hogy drágább, mint Magyarország, téved. Minden kb. ugyanannyiba kerül.  (2022)


Biztos bennem van a hiba, de Málta nekem igazából nem jött be túlságosan. A strandok sziklásak, sokszor szemetesek, a tömegközlekedés csapnivaló, autóval a dugó miatt szívhatja meg az ember, az ételek jók, de nem annyira, hogy ezért visszamenjek, a táj meg kihalt, kopár sziklás. Ha választani kellene, Spanyolországra, Olaszországra és Ciprusra is hamarabb esne a választásom. (2022) forrás

Olvasmányos linkek

,, Kávéidő Mellieħa városában, fotózások a Coral Lagoonnál, majd jöhetett a nap másik fénypontja, a Riviera Beachen való sziesztázás. Pancsolást és a napozást hamar megunva úgy döntöttem, inkább felfedezem a környéket. Persze ezt most nem úgy kell érteni, hogy letoltam egy laza harminc kilométert a döglesztő melegben, hanem ez esetben úgy ment a dolog Tomi pajtásommal, hogy fürdőgatyástul és papucsostul megindultunk megmászni az egyik magasabb domboldalt. Aztán már inkább mezítláb csináltuk végig a minifelfedezésünket, de eddig is tudtuk, a szép látványért izzadni kell. Csalódás most sem ért. Meghódított magaslatunkról teljes egészében ráláttunk a Riviera Beachre, brutális panorámával. Bevártuk még a naplementét is. A napocska szépen elbújt a tenger végén, vöröses színfátyolába beöltözve. Szerelmes földrajz volt ez ám a javából! (felvidéki csavargók, 2020)" forrás


"Érdekes nyelv a máltai. Nagyrészt arab, de beépült, kissé megváltozott olasz, angol, és egyéb szavakkal. Pl. az olasz sirokkóból xlokk lett. Ja, igen az ixet esnek mondják, azaz slokknak ejtendő. Marsaxlokk pedig marszaslokk. Vagyis olyan kikötőváros, ahová néha elér a szaharai eredetű sirokkó, nagy bánatukra. Az egyetlen (keverék)arab nyelv, amelyet latin(os) betűkkel írnak, és nem a cirkalmas, jobbról balra tartó arab írásjelekkel. Angolul mindenki beszél, még az utolsó utcaseprő is. Ez persze nem véletlen, hisz a johanniták után másfél évszázadig az angol birodalom részei lettek. Az angolok elhúztak, a turisták meg csak jönnek, jönnek, a nagyjából 450 ezer máltai évente kb. másfél millió turistát fogad... Kell tudni angolul. Belőlük élnek." forrás


"Tekintve, hogy egy nagyon pici országról/szigetről van szó (összesen 316 km2, tehát az ország területe kb 2/3-a Budapest területének), első körben azt gondoltam, hogy nem lesz nagy kunszt bejárni. Nagyon jó a buszközlekedés (bár a régi buszokat már újra cserélték sajnos), tömegközlekedéssel tehát akárhol is szállunk meg, maximum 1,5 óra átérni a legtávolabbi pontra is." forrás


"Tarxien városa Vallettától nincs túl messze, buszok is gyakran indulnak oda a fővárosból, így egyszerűen és gyorsan megközelíthető. A hangulatos, nem turistás kis városban bóklászva 2 főbb nevezetességet lehet (és talán kell) megnézni: a tarxieni templomot és a Hypogeumot.

Mi idő hiányában és a gyerektársaság miatt a templom megtekintését választottuk. A Hypogeum egyébként Málta legérdekesebb és talán leghíresebb látványossága, az UNESCO Világörökség része, amit naponta korlátozott számú látogató tekinthet csak meg (tudomásom szerint csak előre foglalt jeggyel lehet bemenni). A kb. 5000 éves, a piramisoknál is régebbi építmény valójában egy sziklába vájt szentély, vagy valami ahhoz hasonló, pontos funkciója nem ismert, de 33 kerek helyiségből áll, és több ezer csontvázat találtak a többszintes építményben. A látogatás több figyelmet és időt igényelt volna, mint amennyit így családostul megengedhettünk volna magunknak, és persze jó előre való szervezést, ami szintén nem túl egyszerű a manókkal, szóval sajnos kihagytuk, ehelyett Tarxien-Templomok felfedezésére indultunk." forrás


"Jól megérdemelt alvás után a reggelimet Marsaxlokkban költöttem el. A kis halászfalu piacán a medvetalpkaktusz gyümölcséből készült lekvártól a hihetetlen formájú halakon át a fröccs-öntött lovagokig mindent lehet kapni. A lényeg viszont a vízen ringatózott: a luzzu. A színpompás máltai hajókon halászok igazgatták kérges kezükkel a hálójukat, és narancssárga vízhatlan nadrágjukban, kopott gumicsizmájukban halálosan unták, hogy a turisták már megint őket fényképezik." forrás


"Elállt a lélegzetem Málta tipikus építészeti elemeitől, a zárt, színes fabalkonoktól. Az ember rögtön odaképzeli magát valamelyikbe, ahogy hunyorogva végignéz reggelente a tengeren a kezében egy bögre tejeskávéval. És aztán csak sétáltunk és sétáltunk órákon át: Városkapu, Szent Jakab-erőd és a Szent János-bástya, Lovagok szállása, Régészeti Múzeum és a Szent János-katedrális a csodálatos Caravaggio-festményekkel. Nem csoda hát, hogy mindezek után egy jó órát ücsörögtünk csöndben, szinte már meghatódva a nyugalmas Barakka-kertekben." forrás


"Könnyű dolga van az embernek itt, hiszen Málta parányi, mindössze 27x15 kilométer. Összterülete alig több mint Budapest területének fele. Máltán és a kisebbik szigeten, Gozón együttvéve csak 400.000 ember lakik. A hivatalos nyelv a máltai és az angol. A sziget éghajlata mediterrán. A nyár forró, télen ritkán süllyed a hőmérő higanyszála 10 fok alá, és sokat esik az eső. Málta az EU tagja, így akár személyi igazolvánnyal is beléphetünk az országba. Málta szigete annyira sűrűn lakott, hogy észre sem fogják venni, ahogy egyik településről a másikra érnek. Vannak városok, amelyek elsősorban nem látnivalóikról, hanem pl. bárjaikról vagy éttermeikről híresek. Ilyen pl. San Giljan. A máltai konyhára nagyon nagy hatást gyakorolt az olasz konyha, ezért egy csomó szicíliai ételt ők máltainak tartanak." forrás


"A tenger kékje – már az felér a testi-lelki feltöltődéssel, ha ülhetek a mészköves vagy homokos parton és gyönyörködhetek a tenger szépségében. Tudom, talán elfogultan hangzik, de én eddig sehol nem láttam a tengert olyan mélykéknek, végtelennek és csodálatosnak, mint itt! Amikor belekóstoltam a könnyű-búvárkodásba, egy teljesen új világ nyílt meg előttem, pedig előtte évekig még attól is féltem, hogy a víz alá tegyem a fejem. Kicsit olyan volt, mintha hirtelen egy természetfilmben találtam volna magam: színes halak, tengeri sünök és csillagok, polipok és medúzák izgalmas világa tárult elém. Azóta, amikor csak a szigeten vagyok, soha nem hagyom ki, hogy alámerüljek. És talán egy szép napon az igazi búvárkodásra is rászánom magam, főleg, hogy Máltát – a különösen mély tengeri árkok és a számos régi hajóroncs miatt – a világ legizgalmasabb merülőhelyei között tartják számon." forrás


"Szóval idén tényleg összejött az őszből nyárba menekülés. Málta csodálatos, nagyon sokszínű, szeretni való ország. A lakói ugyanolyan temperamentumosak, mint az olaszok (az olasz hatás a gasztronómiában is dominál), ugyanakkor bal oldali a közlekedés, a boltokban angol kekszeket árulnak és sok helyütt látni piros telefonfülkéket. Mindezen túl nem sok minden emlékeztet a 150 éves brit uralomra (Málta 1964 óta független), viszont nagyon érződik Afrika, az arab világ közelsége (bár fekete embereket csak Vallettában láttunk)." forrás


"Az első napon kicsit beleestünk a telepített idegenvezető csapdájába. Az illető hölgy ugyanis zöldfülű turistaként kezelt minket és rögtön lebeszélt minket buszozásról, autóbérlésről, kötve az ebet a karóhoz, hogy Máltát kizárólag szervezett kirándulásokon keresztül lehet megismerni. Mi ezt naivan elhittük és rögtön be is fizettünk egy fél napos kirándulásra a sziget délkeleti részére. Utólag persze nem bánjuk, de örültünk, hogy a másik kettő, „még gondolkodunk rajta” program helyett inkább magunk indultunk a sziget felfedezésére." forrás


"Máltán nem mindenhol egyformán alkalmas a part és a víz a fürdésre. Málta strandjai közül viszonylag kevés a homokos, csak az északi öblökben és Gozo partjain találni ilyesmit (Mellieħa Bay, Mixquqa/Golden Bay, Ġnejna Bay, Ramla Bay, Ħondoq ir-Rummien, San Blas). Egyébként sziklákon, létrákon, jobb esetben kavicsos lankán keresztül lehet a tengert megközelíteni. Itt is érdemes végiggondolni a preferenciákat. És nem csak a strand felszíne miatt, hanem mert vízi-sportokra, kényelmi igényekre csak a turisták által is kedvelt homokos strandok vannak felkészülve." forrás


"Amit pedig a természet művelt ezzel a szigettel (illetve szigetcsoporttal), amikor a világ négy-öt legszebb kikötőjét vágta ki partjain, minden képzeletet felülmúl. Mindenfelől víz, mindenfelé földnyelvek, barlangok, hegyfokok, és az erődítmények építésére és ágyúütegek elhelyezésére igen alkalmas magaslatok, amelyek a parányi sziget(ek)nek impozáns megjelenést, grandiózus homlokzatot kölcsönöznek. Az északról, délkelet felé tartó partvonalán elszórt marcona, hatalmas és ünnepélyes erődök azonban barátságos, pózolás nélkül szívélyes, érdeklődő és vendégszerető lakosságot rejtenek – igaz, nem vagyok az általánosítás híve ám – akik jóformán kivétel nélkül kellemes benyomást tettek rám. Érdekesség, hogy miközben az évszázadok során kialakult egy, az idegenek befogadásának hagyományaiból táplálkozó világpolgári szellem, ezzel egyidejűleg az ország hű maradt a tradícióikhoz és gyökerekhez is." forrás


"Az álom és valóság szigete. Egy különleges világ a Földközi tenger szívében. 7000 év történelme és kultúrája, ragyogó napsütés, átlátszó, tiszta víz; igazi búvárparadicsom, gasztronómiai élmények és igazi, szívből jövő vendégszeretet várja az idelátogatót. Engem is teljesen megfogott a sziget. Korábban is tudtam, hogy egy földi paradicsom, de most már erről meg is bizonyosodtam." forrás


,, A közbiztonság megfelelő - nem volt az út során semmilyen problémánk. A közlekedésnél be kell számítani a rendszeres dugókat, és Gozó szigetén a ritkább busz közlekedést, több időbe telik az utazás, mint az előre látható (előfordul, hogy nem vesz fel a busz, ha tele van) Sok helyen van nyilvános mosdó, ami tiszta, jól felszerelt, és ingyenes, ami nagyon pozitív benyomás." (Vista-utazó, 2016)


,, Vegyes érzésekkel jöttem Máltára, mert sokan csalódottan meséltek róla: nagyon kopár, állandóan száll a por, rosszak az útviszonyok, a főváros kicsi és zsúfolt, tele van turistákkal - ezekkel én mind tisztában voltam, mikor leszállt a repülőgépem a gyönyörű kis szigeten.

Az ismerőseim tanácsát megfogadva nem a főszezonban, hanem az utószezonban jöttem ide, amikor már nem süt annyira a nap, kevesebben vannak a szigeten és élvezetesen körül lehet nézni Máltán. A pár napos kis kiruccanásom szuperül sikerült!

Hogy miért? Málta közel van, mindenhol beszélik az angolt és az egész sziget hamar bejárható - tökéletes helyszín egy hosszú hétvégére! Egy hosszabb nyaralásra, nyári vakációra viszont nem feltétlenül ajánlom – hacsak, nem vagy búvárfanatikus, vagy bele nem botlasz egy kihagyhatatlan ajánlatba (amit Máltán azért elég könnyű találni). A fapadosok egész évben nagyon kedvező áron visznek a szigetre, ezért tényleg kár lenne kihagyni egy olyan ország meglátogatását, amit egy hét alatt bőven (!) meg tudunk ismerni. (2017)" forrás


Málta egy egészen sajátos világ: a napsütéstől függően bézs vagy vörösesebb mészkő épületek állnak minden városában, óriási medvetalp kaktuszok szegélyezik az utakat. Nagy, lombos fákat csak elvétve találunk, kisebb növények és olajfák tesznek róla, hogy mégis zöldebb legyen a táj. Házai rendkívül egységesek, nem csak az építésükre használt mészkő miatt, hanem stílusban is, és a szinte minden épületen megtalálható jellegzetes zárt balkonoknak köszönhetően. A turistákat fogadó nagy szállodáknak kialakított falun (Buġibba) kívül sem Vallettában, sem a számtalan csodás kis településen nem találunk egyetlen modern épületet, ami kilógna a sorból, ezért tud olyan egységesen szép lenni az egész sziget. forrás


A fotóegyveleg után (alatt) hasznos kommentek olvashatók!

Fotóegyveleg

r.k. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Puksa Ferenc, 2023. 08. 26. 11:22
Elkeserítő és felháborító, hogy mennyire nem tőrödnek a természeti értékeikkel. A legnépszerűbb és legszebb strandjaik is tele vannak szeméttel. A strandok nagy részén az alapvető feltételek sincsenek meg ahhoz, hogy egy család jól érezze magát. (wc, átöltözésre alkalmas hely, szemétmentes környezet, normális létrák lépcsők a vizbe, szemetes kukák, stb.) Mi 10 napig voltunk Máltán és a másik két szigeten. Bejártuk a szigetet. Egy embert sem láttunk aki szemetet szedett volna bárhol a szigeteken. A "Mátrix - Az emberi faj osztályzása" érzés volt bennem az egész nyaralás alatt.


Nagy István, 2020. 02. 28. 17:42
Néhány kép Máltáról itt található:

https://indafoto.hu/nagy_istvan/image/26592847-aa726d4e/795215#nagyitas

Technikai segítség a fotók nézéséhez: az egérkurzort a képek középpontjára téve egy "monitor" ikon villan fel és erre kattintva teljes képernyős módra vált a fotó. Lapozni a nyílra kattintva lehet.


Krisztián, 2018. 11. 08. 10:45
Nagyon hasznosnak találtuk, az itt olvasott információkat. December vége marad Málta:)". Köszönjük a kommentelőknek és cikk irójának.


Dienes Ákos, 2018. 06. 24. 11:25
Málta
Málta nem a klasszikus értelembe vett mediterrán fürdőzős nyaralásra való hely. Az egész sziget tiszta szikla és kő, homokos tengerpart alig van, viszont a sziklás partok mellett kristály tiszta és gyönyörű színekben pompázik a tenger. A szigeten gyér a növényzet, sok a pálma és a kaktusz, és a leander, de azok nem adnak árnyékot. Máltán és Gozó szigetén is sok parti sziklás érdekes képződmény található, amiket érdemes felkeresni.
Ezzel szemben rengeteg a természeti és történelmi látnivaló. Itt már 6000 évvel ezelőtti kultúra (Stonehenge-nél is jóval idősebb) templom maradványai is megtalálhatók, de a görög, római és középkori építészet széles kavalkádját vonultatja fel a sziget. Aki a templomokat látogatja szívesen, itt nagyon sok érdekes és szép célpontot talál.
A városok, a várak, templomok kivétel nélkül a szigeten bányászott sárgás kövekből épültek, a régebbi falvak egy délies stílusban, az újabbak egy modernebb de rendezetlen összevisszaságban épülnek, ezért az összkép nem fogja meg a látogatót.
Az éttermekben a „tenger gyümölcsei” minden féle formában kaphatóak, nagyon finom az olajbogyójuk, sok a helyi édesség és mindenhol árulnak fagyit is. A legtöbb helyen a helyi Cisk sört, vagy Heinekent árulnak, sok féle helyi bor kapható és büszkén árulják a helyi különlegességű, kaktusz, pisztácia és egyéb különleges likőröket.
A 4 csillagos szállodák inkább 3, a 3 csillagosok pedig legfeljebb 2 csillagosak a mi megszokott értékrendjeink szerint.
A szigeten a busszal és a taxival lehet közlekedni. Busszal szinte mindenhonnan mindenhova el lehet jutni, légkondicionáltak, nem mindig a menetrend szerint járnak, sokszor dugóba is keverednek. A jegyet a buszon lehet venni a sofőrtől 2 € és 2 órára érvényes és át is lehet szállni. A taxi kb. 1€/km, vagy 25€ egy órára. Természetesen autót is lehet bérelni, de vigyázat, mert bal oldali közlekedés van, a sofőr a jobb oldalon ül, és a körforgalmak is fordítva mennek, így számunkra ez biztosan szokatlan.


István, 2016. 08. 23. 19:08
Egy hetet töltöttünk el Máltán és vegyes érzelmekkel hagytuk ott a szigetet.
Sajnos Máltára is igaz már az, mint Barcelonára, hogy konkrétan megtelt. Szinte már élvezhetetlen az ott lét az emberáradat miatt, ami jellemzi a szigetet.
Mivel a szigeten csak buszok közlekednek ezért eljutni A-ból B-be sok bosszúságot tud okozni, ha például az ötödik busz megy el intés ellenére is mert annyira tele van, hogy a sofőr nem áll meg. Ezért inkább úgy döntöttünk, hogy például St. Julian-ből Cirkewwa-ba nem a 222-es busszal megyünk mert az már az indulásnál tele van, hanem inkább átszállással várunk a reptéri X1 buszra ami csak nagyon kevés helyen áll meg.
Amikor a Kék lagúnában voltunk egész nap megállás nélkül özönlöttek a hajók a szigetre emberekkel. Délig bírtuk ott, miután egy magasabb helyről egyszer csak legurult három kő majdnem a fejünkre, mert már mindenhol emberek lógtak és össze-vissza másztak le a tenger felé a fürdőzők. Na ekkor lett elegünk a lagúnából, ami szép de elviselhetetlen.
A szállodánk speciel nagyon nem érte meg az árát, jó helyen volt St. Julian-ben, de a szoba és a reggeli minősége elég gyenge volt. Egyik reggel lényegében rohadt uborka és paradicsom volt tálalva. A zuhanykabin vastagon vízköves volt, a szobaajtón rés tátongott be lehetett látni kívülről, semmi hangszigetelés az ajtón, minden este hallani lehetett a részegen visszatérő vendégek szerencsétlenkedéseit. St. Julians Bay hotel nem ajánlom. Összehasonlítás végett tavaly egy hét római szállás 500 méterre a Vatikántól 900 Euró volt két főre itt 1200 Euró.
Összességében egyszer meg lehet nézni, de ennyi pénzből jobb helyeket is lehet találni a világban.


Szigetvári Ágnes, 2016. 01. 21. 12:40
Gyönyörű volt . Sajnos csak 1 hetet töltöttünk ott, szivesen visszamennénk .


úti kritikus, 2014. 11. 05. 08:19
Kedves Tibor!
A honlapon azért nem említettünk jó étteremmel rendelkező hoteleket, mert ilyenek csak az 5 csillagos kategóriában vannak, s ott is kevés. A máltai szállodák éttermei többnyire a vendégeiket szolgálják ki svédasztalos főétkezésekkel. Ezek színvonala elég középszerű. A hotelvendégek sokszor azért fizetnek be csak reggelire, mert az utcai éttermekben egyszerűen finomabbakat tudnak enni. Hozzá kell azonban tenni, hogy Málta nem egy olyan hely, ahol emlékezetes gasztronómiai élményeket lehet szerezni. Vannak persze nagyon jó éttermek, de ezek nem a szállodákban vannak.


Fábián Tibor, 2014. 11. 04. 18:27
Nagyon hasznosnak találtam ezt a hatalmas anyagot és köszönet érte.

E mellett nagyon hiányoltam a jó étteremmel rendelkező hotelekről való információkat.Nem találtam meg a helyet ahol tanulmányozhatnám a kommenteket.
Tudnának segiteni? Há
lás lennék-


Balga, 2014. 03. 23. 09:02
Málta? A legszemetesebb hely Erópában. A parton mindenhol használt kottonok elszórva, a háztartási hulladék zacskóban csak úgy kiszórva mindenütt. Az egész egy túristalevevő hely. gozo talán ok, ha festa van, de egyébkent, ha fizetnének se mennék vissza. Ja, és máltán. Incs fa, fű, semmi. Kaja sem. Illetve nem magyarnak való, ehetetlen. Épeszü kaját csak külföldi éttermekben lehet enni. A neckermanos idegenvezetők minden szinten átvertek, levettek, megbeszélt helyekre vittek kajálni, ahol valódi moslékot adtak. Úgyhogy: szar hely


Lajtos Ferenc, 2013. 06. 03. 23:10
Az első benyomásom a szigetről az volt, hogy Irakba érkeztem! A magasból pont ugyanolyan kis kőépületeket lehetett mindenfelé látni, mint azokban a híradásokban, melyeket szinte nap mint nap mutat a tv. Aztán közelebbről vizsgálva a szigetet hamar rájöttem, hogy egy fantasztikusan lendületes, vidám és közvetlen kis országba csöppentem. Meglepődve olvasom a korábbi hozzászólásokban, hogy a helyieket barátságtalannak tartják! Én többükkel elbeszélgettem, voltak akik maguk kezdeményezték a beszélgetést, látván hogy túrista vagyok és sorban ajánlották a jobbnál jobb úticélokat, amiket érdemes megtekinteni. A szigetet mérete miatt a klimatizált autóbuszokon nulla nyelvtudással is be lehet járni, ráadásul a napijegy minimális összegre jön ki. Autóval viszont a jobbkormányos közlekedés, valamint a vehemens helyi sofőrök miatt nem érdemes próbálkozni, csak a legmagabiztosabbaknak! Itt az elsőbbségadás nem az udvariasság, hanem a gyengeség jele :)
Akik fürödni szeretnének, azok is kiválóan érezhetik magukat, mivel ugyan sziklásak a partok, de több kiépített rész is van, ahol teljesen ingyen lehet pancsolni. A számomra legjobb ilyen hely a Golden Bay, melyet a sziklás magaslatokról is érdemes megtekinteni a lemenő nap vöröslő fényeiben! Másik fantasztikus hely a Kék Lagúna, amelynek meglátogatása egybeköthető egy cominói kiruccanással is. Erre több sétahajó is igénybe vehető.
Szórakozási lehetőség valóban rengeteg van, főleg Bugibbában és környékén. Az árakat sem igazán mondanám túlságosan magasnak. Ha hazai viszonyokra kellene kivetítenem, akkor egy jobbfajta vendéglátóegység árszínvonalát kell elképzelni (mint például a Balatonon).
És azok a csodálatos lányok... A máltai lányokban egyszerre van meg az európai és az arab leányzók minden bája, így ha nem vigyázunk, akkor könnyen rabul is ejthetik a szívünket! Arról nem is beszélve, hogy a magyar módival ellentétben nem kapják el öntelt módon a fejüket ha rájuk tekintünk, hanem mélyen visszanéznek a szemünkbe :)
A hőmérséklet! Nos igen, itt nem nehéz meteorológusnak lenni, hiszen kb. fél éven át csak ugyan azt kell szajkózni minden nap: napsütés és 35 fok várható. Ám már a megérkezés pillanatában érződött, hogy teljesen más ez a 35 fok, mint itthon. A szigeten folyamatosan fúj a szél, ami leginkább északnyugat felől érkezik, így még a legnagyobb forróság is könnyebben viselhető el, mint hazánkban!
A folyamatos napfény, a pezsgő élet, a vidám emberek szinte lehetetlenné teszik, hogy ebben az országban bárki is ne érezze jól magát! Még akkor is érdemes ide ellátogatni, ha a tengerbe egy percre sem megyünk be, hiszen csak Mdina egy hihetetlenül lenyűgöző városnéző program, hogy a többi hasonlót már ne is említsem. Egy biztos: ha tehetem még valaha, én biztosan visszatérek ide, mert nagyon a szívemhez nőtt ez a sziget, annak minden bájával!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA