ÚTIKRITIKA.HU / Málta időjárás hónaponként

Málta időjárás hónaponként

Málta időjárása áprilisban|májusban |júniusban|

Ennek az aloldalnak a szerkesztése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Máltát jól ismerő turisták szerint a szigetország meglátogatáásának ideális időzítése: április, május, június, szeptember és október. 

,, Máltára elhelyezkedése miatt mindig is az év túlnyomó részében kellemes mediterrán klíma, abból is a forróbb, szárazabb nyár (március-október) és a hűvös, relatíve rövidebb tél (november-március) jellemző.

A klíma hatását fokozza a domborzata is: kopár sziklatömbök, gyér növényzet miatt nyáron még a lakásokba behúzódva is légkondicionáló nélkül elviselhetetlenül forró, száraz fojtogató levegő és perzselő napsütés, míg télen monszunszerűen lezúduló viharos esőzések, gyakran változó időjárás, rendkívül erős szelek jellemzik.

Nyáron a 30-35 fokos hőmérséklet emiatt inkább 38-42-nek érzékelhető, míg télen a leghidegebb idő is kb. 10 fok körül alakul, de a relatív hőmérsékletet ennél kevesebbnek vagy épp sokkal többnek is érezhetjük. (2019)" forrás


,,  Az időjárás kis túlzással két fázisú - vagy túl meleg vagy túl hideg van. � Na jó, azért vannak fokozatok, de nagyon hamar beindul a nyár, ahogyan annak elmúltával őszies legyen az időjárás.

Az elmúlt évek alapján azt lehet látni, hogy változnak itt is egy kissé a megszokott „évszakok”, kevésbé lehet fixre venni, hogy mikor indul a nyár és mikor ér véget.

Nyilván a legtöbben szezonban terveznek ide jönni, a naptej és megfelelő egyéb védelem nem vicc, világosabb bőrű barátaim még jellemzően felhős időben is úgy leégtek, hogy napokig szenvedtek utána.

A tenger májustól már vállalható hőmérsékletű és az is marad egészen szeptember végéig, október elejéig. (2019)" forrás

Málta időjárása áprilisban

Alapvetően megállapítható, hogy az időjárás vonatkozásában kellemes Máltán az április.

Áprilisban a hőmérséklet jelentősen melegedik az előző hónapohoz képest. A sokéves statisztika alapján megálllapítható, hogy a hónap elején az átlaghőmérséklet 15 fok körül mozog, a hónap végén a 17 fok körül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 20 fok között mozog, a legalacsonyabb pedig, 12 és 14 között.

Szélsőséges elmozdulások persze akadnak. 2008-ban mértek áprilisban 31 fokot is. Volt év, amikor éjszaka 6-7 fokra hüt le a levegő ebben a hónapban. 

Áprilisban a tengervíz hőmérséklete 17 fok köröl van, azaz tanácsos tájékozódni, hogy a kiválasztott szálloda medencéjének vizét temperálják-e.

Áprilisban csekély a csapadékosság, de azért van esély, hogy néhány nap esik valamicskét. (A statisztikán szerint áprilsiban átlagosan 7 olyan napvan, amikor valamennyi eső esik.) Érdemes vinni esernyőt, esőkabátot. ha esik  akkor sincs nagy eső. Inkább a hónap elején esélyesebb a csapadék, április utolsó harmadában kisebb a kockázat.   

Napos órákból sok van áprilisban, átlagban napi 8 óra. A levegő páratartalma elég nagy.

Málta időjárása májusban

Májusban az átlagos középhőmérséklet 20 fok körül mozog. Az átlagos legmagasabb hőmérséklet 24 fok, a legalacsonyabb (éjjel) 16 fok.

Áprilishoz képest jelentősen csökken a csapadékosság kockázata. A sokéves stattisztika szerint legfeljebb három esős nap lehet a hónapban, de ez sem jelent egésznapos esőt, ami elrontja a turista programját.

Málta időjárása júniusban

Az átlagos ember június közepétől kezd el Máltán a tengerben fürödni.


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon