ÚTIKRITIKA.HU / Strandolás Máltán


hirdetes

útikritikák


Strandolás Máltán

Fürdőzés, strandolás, tenger | Strandok | Fotóegyveleg

Sziklás - sz.v. fotója

.

2016 júliusában Máltánál a tengerbe fulladt egy 15 éves magyar srác. Viharos, szeles időben, nagy hullámos tengerbe ment úszni a testvérével. Nem szabadott volna akkor a tengertbe menniük. Legyen ez komoly tanulság! Veszélyes a túlzott magabiztosság úszási képesség dolgában, kérünk mindenkit, vigyázzon magára és a vele együtt utazókra. 

-----------------------------------------------------

Tengerisünök vannak sok helyen.

A sziklás partú, gyorsan mélyülő tenger még a gyakorlott úszok számára is veszélyes lehet komolyabb hullámzáskor. Óvatosság javasolt a medúzák miatt is, csípésük az arra érzékenyeknél életveszélyt is okozhat.

.

Fürdőzés, strandolás, tenger

2022: Napágy+napernyő (1+1) 10 euró. A strandokon sehol nincs árnyék (fa/bokor).

"Máltát teljesen a Földközi-tenger határolja. Az időjárás és a tenger jelenléte miatt is adja magát, hogy az ember fürdeni induljon. Érdemes azonban pár dolgot végiggondolni, mielőtt az első szikláról bevetjük magunkat a vízbe.A tenger valahogy vonzza az embert, nem kivétel ez alól a megmártózás vágya sem. Azonban nem mindenhol egyformán alkalmas a part és a víz a fürdésre. Málta strandjai közül viszonylag kevés a homokos, csak az északi öblökben és Gozo partjain találni ilyesmit (Mellieħa Bay, Mixquqa/Golden Bay, Ġnejna Bay, Ramla Bay, Ħondoq ir-Rummien, San Blas). Egyébként sziklákon, létrákon, jobb esetben kavicsos lankán keresztül lehet a tengert megközelíteni. Itt is érdemes végiggondolni a preferenciákat. És nem csak a strand felszíne miatt, hanem mert vízi sportokra, kényelmi igényekre csak a turisták által is kedvelt homokos strandok vannak felkészülve.

Bizonyos helyeken a víz minősége nem teszi lehetővé a fürdést. Főleg a kikötők környékén: a Nagy Kikötő és a Marsamxett belső részei a legrosszabbak, de a Marsaxlokk-öböl, a Szt. György-öböl, a Pretty Bay, Mġarr öble, a Spinola- és a Balluta-öböl környékén is érdemes elgondolkodni, bele akarunk-e menni a hajók üzemanyaga és szennyvize közé. Néhány évvel ezelőttig a szennyvízkifolyók környéke is veszélyes volt, míg az EU-csatlakozás miatt el nem kezdték tisztítva a tengerbe juttatni a szennyvizet. A fürdésre itt is érvényesek ugyanazok a szabályok, mint mindenhol, pl. tudjunk úszni, felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe és nyáron 10 és 16 óra között nem szabad sokat a napon lenni, mert Máltán a magyar rekord környékén van az átlagos UV-sugárzás.

Fontos ezen kívül, hogy ha nem zárt öbölben fürdünk, akkor ne ússzunk el messze a parttól (érdemes a helyieket figyelni, illetve sok strandon bóják jelölik a fürdőterületet), mert Málta a Földközi-tenger kelet felé tartó felszíni áramlása közepén emelkedik, amely ráadásul a Szicília és Tunézia közötti szűkület miatt fel is gyorsul. Ezen kívül a nyugati oldalt kivéve szinten minden parton jelentős a csónak- és hajóforgalom. A medúzák miatt is érdemes óvatosnak lenni, mert két-három faj fájdalmas és akár orvosi beavatkozást igénylő csípéseket tud kiosztani. Tanácsos megnézni az időjárás jelentést, mert amerről a szél fúj, a szigetnek azon az oldalán valószínűbb a feltűnésük." forrás


,, A fővároshoz, Valettához közeli strandok nem valami élvezetesek, ezért bátran szállj buszra, és látogasd meg a Nyugat-Máltai Golden Bay strandot! Az „arany öböl” maga a finom homokos tökély és messze a sziget legjobb strandja. A beach melletti szikla oldalán ráadásul egy szuper szálloda is van, ami szerintem a legjobb elhelyezkedésű az egész szigeten: csodás a kilátás, nincsen kosz, szálló por, az egész vidék érintetlen, ráadásul a Gozo-hoz tartó kompkikötő sincs messze. A Raddison Blue Resort & Spa Málta azon kevés szállodái közé tartozik, amelynek közvetlen összeköttetése van a stranddal – ez pedig nagy előny azoknak, akik pihenni jönnek Máltára." forrás


,, Minden nap más strandot szemeltünk ki. A sziget kis méretű és a strandok körülbelül 20 percre vannak egymástól. Vannak kavicsos, sziklás és persze homokos szakaszok is. Érdemes a sziklás strandra is kinézni, hiszen ott mindig kevesebben vannak.

xxx

Meg kell még említenem, hogy egy hét alatt háromszor csípett meg medúza. Nos négyen strandoltunk mindig, de valahogy csakis engem szemeltek ki maguknak. Égető nagyon viszkető érzés, viszont nem hagytam, hogy elrontsa a kedvem. Valahogy ki kellett egyensúlyozni a túl sok pozitív élményt és hát itt vagyok, túléltem. Manapság már csak egy vicces emlék amin jókat kacagunk.

(felvidéki csavargók, 2019)" forrás


Máltán két homokos strandot találtunk, de egyiknél sincs komolyabb infrastruktúra, egy büfékocsi. Alapvetően ne várjatok sokat, Málta túlértékelt és drága. (2022)

Strandok

Mellieħa Bay

Mellieħa alatt fekszik Málta legnagyobb strandja. Busszal és autóval is könnyen elérhető. Homokos strand, mély öbölben, kis hajóforgalommal. Mindenféle vízisportra van lehetőség, ill. lehet bérelni nyugágyat és napernyőt is.

Ramla tal-Mixquqa (Golden Bay) / Għajn Tuffieħa

Mellieħától nyugatra van a másik népszerű homokos part. Tulajdonképpen két része van, amelyeket egy sziklakiszögellés választ el. Északi fele a Golden Bay, homokos parttal és egy hatalmas szállodával. Busszal és autóval megközelíthető. Az öböl egy része van lehatárolva fürdésre, azon túl vízi sportokat lehet űzni. Għajn Tuffieħa a sziklatetőről közelíthető meg, ugyanúgy homokos part, de itt nincs sportolási lehetőség.

"Ghajn Tuffieha az egyik legszebb tengerpartok közé tartozik. Nem hiába. Számomra is megfoghatatlan volt, hogy hogy tud 200 méteren belül két eltérő part kialakulni. Középen helyezkedik el az Ir-Karraba hegyfok, melyen egy torony található. Innen próbálták meg védeni a szigetet. Ha szembeállunk vele, akkor jobbra tőle található a 2 sorral fentebb írt Ghajn Tuffieha, míg balra tőle egy gyönyörű homokos tengerpart, a Gnejna Bay, amiből nem sok akad Máltán. A napsütés ellenére (kb. 28 fok volt), nem volt lehetőség arra, hogy fürödjek... pedig tervben volt. Az előző pár nap szeles, valamint a múltheti vihar miatt hideg volt még a víz. De a táj kárpótolt mindenért." forrás

Ata fotói

Ramla il-Qortin (Ramla Bay):

"Marfa melletti kis öböl a Gozo-csatornában. Homokos partja apró, és az egyik szálloda tulajdonában van. A komphoz tartó buszokkal és autóval is elérhető, illetve indulnak innen csónakok Kemmuna szigetére."


cs. d. fotója

Ramla Il-Ħamra

"Nadur és Xagħra között fekszik Gozo északi partján. Nevezetessége vörös homokja. Ide is terveztek lakóparkot és szállodákat, egyelőre azonban még érintetlen a part."


b. j. fotója

Għar Lapsi

"A máltaiak körében az egyik legnépszerűbb fürdőhely. A déli part sziklái közé ékelődő kis öbölben a víz nyugodt, snorkelezésre is alkalmas. Autóval könnyen megközelíthető, busszal viszont körülményes idejutni. Az öblön és egy éttermen kívül semmi nincs a közelben."


Wied iż-Żurrieq

"A déli parton található szűk öböl sziklái is kedvelt fürdőhely. Az öbölben bójákkal elkerített részen lehet fürdeni, a többi terület a csónakok útvonala. Autóval és busszal is jól megközelíthető Valletta és a repülőtér felől."


Blue Lagoon

"Kemmuna (Comino) híres öble. A part sziklás, de a tenger gyönyörű tiszta, sznorkelezésre is alkalmas. Napernyőt lehet bérelni, de nagyon drágán. Megközelíteni csak magánhajókon lehet Ċirkewwa, Ramla Bay vagy Gozón Mġarr felől."


Mġarr ix-Xini

"Gozo egyik népszerű merülőhelye. A szárazföldben mélyen benyúló öbölben kellemes a fürdőzés, az öböl a búvárok egyik fő tanulóterepe is egyben, előtte a tengerben pedig több érdekes merülőhely is van. Csak autóval megközelíthető, Sannat felől, meredek és rossz úton."


Dwejra

"Gozo nyugati partján, San Lawrenz község mellett található. A beltenger partja lapos, kavicsos, mivel nem nyitott a nyílt tenger felé, biztonságos fürdőhely. Csónakok indulnak innen a barlangon keresztül a tengerre. A partnál található Málta egyik legkedveltebb búvárcélpontja, a Blue Hole, egy 26 méter mély, tengervízzel töltött függőleges kürtő, amelynek 5 méterrel a felszín alatt nyílása van a tenger felé, az aljából pedig egy barlang nyílik. Autóval és busszal megközelíthető." forrás

Paradise Bay

Már a neve is ural rá, hogy itt bizony paradicsomi állapotok uralkodnak. Nagyon népszerű fekvése és természeti környezete miatt. Csodálatos a kilátás innen Gozóra és Cominóra is.
A strand nem túl nagy, de szép, tiszta és nyugodt hely. Lehet pipával búvárkodni, a víz alatti élővilág is lenyűgöző. A vízben még egy hálót is felszereltek, ami védi az allergiás fürdőzőket a medúzacsípésektől.
Nyaranta természetesen ez a kicsi tengerpart is eléggé nyüzsüg és gyakran tartanak itt beach partykat is - a LoveSexy nevű buli is itt szokott lenni. Amikor a hőség enyhül érdemes egy túrát tenni a környező vidéken, mert tényleg nagyon szép.
A parkoló a sziklák tetején van, így egy elég hosszú lépcsőn juthatunk le a partra. Ha busszal érkezel ide, akkor le kell szállni róla még Cirkewwa előtt és ezután egy 1km-es séta vár ránk a partig.
Összefoglalva:
Hol: Málta északi részén, Triq Il-Latnija Mellieha
Étel-ital: van
Milyen strand: homokos
Napágy, napernyő: van
Mosdó: van
Vízimentő: nincs
Vízi sporteszközök kölcsönzése: van
Biztonságos a gyerekek számára: igen

(2022, mp)


A grandiózus nevű Paradise Beach-hez busszal lehet eljutni. Mivel csak egy olyan, elég megbízhatatlan járat van, ami bemegy a strandig, érdeklődjünk a szálláson, hogy ajánlanak-e valamilyen transzfert, vagy a főúton lévő buszmegállótól gyalogolhatunk be. Szerencsére minket ingyen kisbusszal kivittek, így nem kellett a rekkenő hőségben kutyagolni.

A Paradise Beach szintén sziklafalak között található, szerencsére itt van homokos rész és a parton épített napozóterasz falának tövében még árnyék is található. Itt is van lehetőség napágy és ernyő bérlésére az étterem teraszán vagy a parton, utóbbiakat magyar honfitársaink oda állítják fel ahova kérjük. Szemét itt kevesebb van, az is inkább az öblöt határoló sziklák tövében. Az már nem annyira paradicsomi, hogy egy inkább ronda, mint nem szállodára és a kompterminálra néz az öböl. (2022) forrás

St. Peter’s Pool


Igazán különleges és egyedülálló strand Máltán, hiszen ezt a “medencét” a természet alakította ki. Szerencsére nincs sok turista errefele, így egy nyugalmasabb napot lehet itt eltölteni. Marsaxlokk közelében fekszik délnyugat Máltán.
A tengervíz azúr és világos zöld színekben pompázik, kiválóan lehet itt pipával búvárkodni. A látvány, ami a víz alatt fogad minket nem mindennapi. A nagy, sima sziklákon lehet napozni, a magasabb sziklák pedig hűsítő árnyékot adnak.
Az út nem túl jó, ami ide vezet, talán azért is van kicsit elrejtve a világ szeme elől. Nagyon sokan látogatják a helyiek közül. Létrákon lehet belemenni a tengerbe, aki bátrabbak leugorhatnak a magasabban fekvő sziklákról is, bár nem árt az óvatosság.
Ha ide jövünk strandolni, akkor étel-ital legyen nálunk, mert itt nincs étterem, se bár. Kisgyerekeknek nem igazán ajánlott strand, szeles napokon a szemetet besodorhatja ide a tengeráramlat. Inkább, már nagyobb, úszni tudó gyerekekkel induljunk el ide.
Parkolóhely: érdemes a főút mellett parkolni, mert az ide levezető út tényleg nincs jó állapotban és a bérelt autónknak nem biztos, hogy jót tesz.
Összefoglalva:
Hol: Málta déli részén
Étel-ital: nincs
Milyen strand: sziklás
Napágy, napernyő: nincs
Mosdó: nincs
Vízimentő: nincs
Vízi sporteszközök kölcsönzése: nincs lehetőség
Biztonságos a gyerekek számára: igen, de csak a már úszni tudóknak

(2022, mp


A Paradise Beach nevű öböl a fő szigeten van, így busszal lehet eljutni. Mivel csak egy olyan, elég megbízhatatlan járat van, ami bemegy a strandig, érdeklődjünk a szálláson, hogy ajánlanak-e valamilyen transzfert, vagy a főúton lévő buszmegállótól gyalogolhatunk be. Szerencsére minket ingyen kisbusszal kivittek, így nem kellett a rekkenő hőségben kutyagolni.

A Paradise Beach szintén sziklafalak között található, szerencsére itt van homokos rész és a parton épített napozóterasz falának tövében még árnyék is található. Itt is van lehetőség napágy és ernyő bérlésére az étterem teraszán vagy a parton, utóbbiakat magyar honfitársaink oda állítják fel ahova kérjük. Szemét itt kevesebb van, az is inkább az öblöt határoló sziklák tövében. Az már nem annyira paradicsomi, hogy egy inkább ronda, mint nem szállodára és a kompterminálra néz az öböl. (2022) forrás


Egyéb strandok

  • Ġnejna Bay: kis öböl magas sziklafalak között. Busszal Mellieħa, autóval Mġarr felől megközelíthető. Fürdési lehetőségen kívül mást itt nem találunk, de a szép környezet miatt megéri a kirándulás.

  • Paradise Bay: apró homokos öböl a kompkikötő közelében. A komphoz tartó buszokkal és autóval elérhető.

  • Bajjet l-Armier: a Marfa-félsziget északi végén található a kettős öböl homokos partjával. Busszal és autóval is körülményes megközelíteni, pont emiatt kedveltebb a helyiek körében. Magáncsónakok kikötője, de vízi sportokat is űznek itt.

  • Pretty Bay: Dél-Málta egyetlen homokos strandja, bójákkal kijelölt fürdőterülettel. A Marsaxlokk-öböl déli végében található, Birżebbuġa központjában, nem messze a Szabadkikötőtől. Bár könnyen megközelíthető, és a turisták körében népszerű, engem azért a Szabadkikötő feltornyosuló darui – és a közelben manőverező hajói – távol tartanak ettől a strandtól.

  • Ħondoq ir-Rummien: a máltaiak egyik kedvenc strandja Gozo keleti partján, Qala alatt. Évek óta harcolnak az ide tervezett “fejlesztések”, pl. luxusjacht-kikötő és lakópark ellen, amelyek tönkretennék és elzárnák a strandot a látogatóktól. Egyelőre még látogatható, de megközelíteni csak autóval lehet.

  • San Blas: Nadurtól északra fekvő kis homokos strand. Nehezen megközelíthető, és a tenger az egyetlen vonzereje.

  • Qbajjar / Xwejni: Marsalforn közelében, Gozo északi partján egy szikla két oldalán található fürdőhelyek.

Ezen kívül szinte bárhol lehet fürdeni, ahol a part ezt lehetővé teszi, csak fent leírt okok miatt érdemes óvatosan tenni." forrás


"Akik fürödni szeretnének, azok is kiválóan érezhetik magukat, mivel ugyan sziklásak a partok, de több kiépített rész is van, ahol teljesen ingyen lehet pancsolni. A számomra legjobb ilyen hely a Golden Bay, melyet a sziklás magaslatokról is érdemes megtekinteni a lemenő nap vöröslő fényeiben! Másik fantasztikus hely a Kék Lagúna, amelynek meglátogatása egybeköthető egy cominói kiruccanással is. Erre több sétahajó is igénybe vehető." (Lajtos Ferenc, 2013)


,, Annak ellenére, hogy Málta jelentős bevételi forráshoz jut a strandjainak köszönhetően, szigorúan ellenzik a monokinit." forrás


,, A Golden Bayen levő tengerpart a legnépszerűbb tengerpart Máltán. Amolyan igazi fehér homokos, türkizkék vizes, snorkelingelős (víz alatti kukucska) strand.

De ha innen feljebb mentek és még feljebb-). Tuffieha, majd Gneja Bay felé, ott már szinte teljesen egyedül fürdőzhettek, ráadásul fantasztikus a kilátás mindenhonnan. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

ata fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon