szállásokGozo

Gozo dióhéjban | Utazás Máltáról Gozo-ra | Közlekedés | Látnivalók | Kultúra, gasztronómia | Strandok | Szállás | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Victoria - Szent György Bazilika és az előtte levő tér - v.a. fotója

Gozo-ról dióhéjban

Ha legalább egy hetünk van Máltára, mindenképpen érdemes átugorni Gozo szigetére. Ez Málta második legnagyobb szigete, és bővelkedik látnivalókban, jó éttermekben. Egy teljes napot mindenképp megérdemel, és az aztán csurig tele van kulturális, történelmi meg természeti élményekkel. Ha valaki pedig két napot áldoz Gozora, akkor lazábban, komótosabban megy a sziget felfedezése. Szállodái is vannak, és sokan eleve ide tervezik a nyaralás nagy részét, mert bár a sziget kicsike, kellemes a klímája és a növényzet is zöldebb, mint odaát Máltán. Gozo nagy részét ugyanis nem homokkő alkotja, hanem a sokkal termékenyebb kék agyag. A sziget hossza 14 kilométer, a szélessége meg 7 kilométer, azaz több Gozo is "beleférne" a Balatonba. A partvonal jó részt sziklás, de azért találunk néhány igazán kellemes, öblökkel tarkított strandot is. A Gozo-n élők természetes víz híján, a télen leesett esővizet hasznosítják a szigeten, és próbálják maguk megtermelni a levesbe valót. Azért az éttermek itt is, mint Máltán, a legjobbat nyújtják, legyen szó olaszos, arabos, vagy helyi specialitásokról.

Speciális módja Gozo felfedezésének az egynapos jeep túra. Nagy előnye, hogy mindenki saját tempójában tudja bejárni a szigetet, magyar nyelvű idegenvezetéssel. Hátránya, hogy mint minden szolgáltatás, ez is pénzbe kerül.

t.c. fotója

"Míg a férfiak a tengert járják a jó halfogás reményében asszonyaik a hagyományoknak megfelelően készítik messze földön híres csipkéiket. A pamut és selyemszálból készülő kézimunkák hosszú hónapok, sőt évek munkái. Egyes mesterek munkái rendszeresen részt vesznek a brüsszeli csipkekiállításon. A gozoi emberek hétköznapjain, életritmusán, nyitottságán érződik a vidéki emberek természet szeretete és a vallásosság. A házak ablakaiban úton-útfélen a legkülönbözőbb kegytárgyak, szentképek, a legszegényebb, legkisebb faluban is hatalmas barokk templomok hirdetik, hogy itt a hit nagy szerepet tölt be. A vallási ünnepek szinte egymást érik a nyár folyamán a sziget különböző pontjain." forrás

Utazás Máltáról Gozo-ra

Cirkewwa város kikötőjéből induló komppal (Gozo Channel) a legegyszerűbb és legolcsóbb átjutni Gozo-ra. 30 perces csak az út, és könnyebb, szárazabb megoldás az átúszásnál. Háromnegyed óránként indulnak a kompok odaátra, Mgarr városába. Egy főre jelenleg 4.65 EUR oda-vissza az ár, ami standard jegyár. A kedvezmények és minden fontos részlet elérhető a Gozo Channel honlapján. Ezen kívül helikopter és hidroplán is közlekedik a két sziget közt, inkább csak azoknak, akik jól el vannak eresztve anyagi téren.

Kompkikötó a Gozo-i oldalon - b.h.

Közlekedés

Gozo-n minden út Rabat-ba (1897 óta angol nevén a brit királynő után: Victoria-ba) vezet! Ez a város a sziget székhelye, és a kisebb városok, falvak mind Rabat körül találhatók. A közutak sugaras elrendezésben kötik össze velük a központi várost.

Tömegközlekedés: Létezik, tehát itt sem érdemes autót bérelni, annyira kicsik a távolságok, és a kedves, öreg szürke buszokkal minden város(ka) elérhető, igaz, minden Rabat-on keresztül. Ha például jó borászatot szeretnénk meglátogatni, akkor megcélozhatjuk a Tal-Massar családi borászatot és Rabatból busszal cca. negyed órán belül ott is lehetünk. Szinte bármilyen kitűzött látnivaló elérhető könnyen és gyorsan, csak a menetrendet kell ügyesen olvasni és türelmesnek lenni. Taxi létezik, de drága, nem érdemes igénybe venni. Az utak szűkek, viszont alapjában véve jobb minőségűek, mint a fő szigeten, Máltán.

Látnivalók

Victoria fő látnivalója a citadella, aminek az eredetijét egy 17. századi földrengés majdnem teljesen lerombolt. Ma a romtemplomban múzeumok, köztük, régészeti-, katedrális- és börtönmúzeum is működik. Az említett földrengés majdnem elpusztította a Szent György plébániatemplomot is, de szerencsére új homlokzattal még ma is áll és az egyik kedvenc turistalátványosság.
Gozo (hivatalos máltai nevén: Ghawdex) történelméről kompakt ismertető olvasható a Wikipédián! Érdemes tanulmányozni annak, aki mélyebben el szeretne merülni Gozo történelmében. Birtokolták a szigetet főniciaiak, Anjou-k és genovaiak.

Még néhány említésre méltó Gozo-i látnivaló:

  • Szent Pál székesegyház Nadurban
  • Lourdes-i kápolna Mgarrban
  • Híres, kő- vagy bronzkori keréknyomok Qalaban valamint környékén
  • Ġgantija

Fontana, Gozo legkisebb települése és egyben egyetlen községe, ahová a turisták egy forrás, a Gran Fortuna miatt tódulnak, ha másért nem hát azért, mert itt van a turistabuszok állandó megállóhelye. Ha valakinek az a turistáskodás lényege, hogy ne lásson más turistát, akkor ezt a helyet érdemes elkerülnie.

"Már sok év óta nem komplikált Gozót egyénileg megoldani (korábban gond volt Gozón az egyéni turista számára a közlekedés). A komppal simán át lehet menni. A Gozo-i oldalon a kompkikötőben lehet Hop on op off túrabuszra (két társaság is van erre) szállni (13 euró), de normál busszal is be lehet járni a nevezetességeket. A City Sightseeing Gozo hop on hop off-nál magyarul is lehet hallgatni fülhallgatón az idegenvezetést." (2015) forrás


,, Számunkra a legszebb kisváros, ahol jártunk a máltai utunk alatt Viktória volt. Lehet, hogy már kicsit hűvösebb volt az idő vagy önmagában Gozo sokkal lassúbb, nyugodtabb sziget, de nagyon jót sétáltunk a városban. Bármerre mentünk egy-egy kis utcába betérve templomba, fali oltárba botlottunk. (2018)" forrás


Ġgantija

Ez a sziget legrégibb és legfontosabb megalitikus temploma Xagħra határában. Két egymáshoz épített templomból áll, amelyek közös homlokzata és hátsó fala ma is 5-6 méter magasan áll. Déli része Kr. e. 3600 körül épült, és legalább egy fél évezredig volt használatban. Az egyik legjobb állapotban fennmaradt templom, amelyet 1770 körül találtak meg újra, majd 1827-ben ürítettek ki. Ma látogatható. (Katil)

Update 2017 :((  Elpusztult Málta egyik leghíresebb látványossága

Kultúra, gasztronómia

A katedrálisok és erődök, plébánia templomok és a lovagrendek által Gozo-ra hagyományozott épített örökség mellett szót érdemelnek a festák, a máltaiak katolikus ünnepei, amelyek élettel töltik meg a szigetet, főleg a nyári hónapokban. Miután a lakosság 98%-a katolikus, rengeteg Szentet tisztelnek Gozo-n, mindnek saját ünnepe van, mindet meg is ünneplik méltóképpen. A festák alatt természetesen kiemelt szerepe van a máltai gasztronómiának, eszem-iszom hajnalig. Ha már itt tartunk: Már a kikötői városban, Mgarr-ban is lecövekelhetnek az ínyencek, hiszen pompás halvendéglők kínálkoznak. A kikötő közelében található a kitűnő Sammy’s és a L’Ankra.

Strandok

Bár Gozo partjainak nagy része meredek sziklás, azért természetesen található egy-két jó kis strand. A legkedveltebbek: a sziklás Dwejra Bay, ami a snorkeling (szabad tüdős merülés) és a könnyű-búvárkodás szerelmeseinek fog bejönni. A sziget északkeleti részén található, homokos Ramla Bay még népszerűbb: csodás, türkiz, sekély víz és narancsos-vöröses homok. Képeslap minőség, kihagyhatatlan! Kár, hogy nincsenek bárok, büfék, mindössze egy-két rozzant lakókocsi, ahol gyümölcsöket, meg jégkrémet lehet venni. Behűtött sör, mojito nincs, pompás kilátás, sekély vízben pancsolás van.

Szállás

A legtöbb hotel Victoriában, Marsalfornban, Xlendi-ben található, de Gozo szerte találhatunk 3-5 csillagig minden kategóriában minőségi szállásokat, az ár érték arányra azért figyelni kell. E-mailen - utikritika@utirkritika.hu lehet kérni véleményt bármely Gozo-i hotelről.

Vélemények

"Két hétre repültünk Máltára és nyaralásunk fő bázisa a legtöbbekkel ellentétben nem Málta, hanem Gozo volt. Komppal lett volna olcsóbb átjutni a csomagokkal együtt Cirkewwa-ból Gozo-ra, de mivel még sosem helikoptereztünk, ezt a megoldást választottuk és nem bántuk meg, negyed órás, de életre szóló élmény volt. Közel repülni a parthoz és a sziklákhoz, a nyaralás méltó kezdése volt… Mások szerint Gozo-ra elég 1-2 nap, de Gozo számomra nem a rohanást jelentette, a látnivalók kipipálását, hanem a világ kikapcsolását, a mókuskerékből kiszakadva a tenger és a kis sziget komótos és pihentető felfedezését. Nekünk nem tűnt soknak a két hét, ez alatt párszor átlátogattunk a főszigetre, de Gozo is megadta mindazt, amire vágytunk. Dél-Európai körutunk egyik kedvenc állomása volt…"


"…hagyományosan mór és szicíliai beütés érezhető a máltai és a gozo-i konyhán is, tipikus ételek a paradicsom és bor alapú szószok, rengeteg tészta, hal és gazdagon töltött leveles tészták, valamint a fügés, ricottás és mandulás desszertek. A választékban találhatunk éttermeket romantikus palazzo-kban, de nyüzsgő kikötőkben is vagy kis helyi, falusi bárokat helyi ételekkel. A mi kedvenc helyünk egy kis resort-ban volt Xlendi-ben, egy kis öbölben a parthoz közel… Gozo-n mindenki talál a pénztárcájának megfelelő éttermet vagy kedves, autentikus bárt, ahová a helyiek is járnak…"


"…a buszközlekedés Gozo-n tragédia. Rabat-ig kell menni, mindegy hová tartasz, a buszok vagy indulnak, vagy nem, a sofőrökkel kommunikálni lehetetlen….vagy csak rossz napot fogtunk ki..."


"…egy study tour alkalmával nagyon kellemes meglepetésben volt részem, az Air Malta légitársaság jóvoltából egy hidroplán túrán vehettem részt, ami életem egyik legfelejthetetlenebb élménye volt. A gép (konkrétan útlevél ellenőrzés és igazi check-in után) Valettából, a kikötőből indult, és a bő fél órás repülés alatt végig repültünk Málta felett, át Comino és Gozo felé. Gozo partjainak látványa felülről leírhatatlan, ráadásul tiszta időt fogtunk ki, el voltam ájulva…"


"Marsalforn a legnépszerűbb turista resort a szigeten, legsűrűbben ott épültek szállodák minden kategóriában, van egy kis strandja, de úszáshoz és búvárkodáshoz érdemes a sziklás partig menni. Kellemes kerthelyiségek, bárok és rengeteg étterem, hogy még jobban érezzük magunkat..."

Olvasmányos linkek

"Victoria Gozo központja, a Citadella mindenképpen megér egy misét. A falakon körbesétálni sem rossz, de a kis homokszínű utcákban, az aranyló házfalak között eltévedni valódi időutazás és észak-afrikai életérzés. A kör végén pedig elkészült rólam életem egyik legabszurdabb fotója: a börtönmúzeum előtti kalodába zártam magam.

Elzarándokoltam a Ta'Pinu-bazilikához is, mely csodatévő hely. Amikor le szerették volna bontatni az elődjét, egy jóval kisebb templomot, a kőművesnek eltört a keze. Állítólag az itt imádkozók közül sok beteg meggyógyul, és a védőszenthez, az Áldott Szűzhöz könyörgők mentették meg Gozót a pestisjárványtól, amely Máltát sújtotta. Sőt a szóbeszéd szerint a 2001-es New York-i terrortámadás idején az ikertornyok 34. emeletén egy férfi Ta'Pinu védőszentjéhez fohászkodott, és haja szála sem görbült." forrás


"Ragyogó napsütésben gyalogtúráztunk el Victoriából (Gozo fővárosa) az ősi megalitikus templomokhoz, majd tovább a vörös homokjáról ismert Ramla-öbölbe, ahol a bátrabbak (vagy mondjuk inkább úgy, hogy a nem túl fázósak?!) meg is mártóztak a tengerben. Másnap biciklire pattantunk, és az Azúr Ablakot vettük célba. Főszezonban itt mindig hatalmas a tömeg, mindenki kíváncsi a csodálatos természeti képződményre, melyet a tenger és az idő közösen alkottak. Most azonban szinte csak mi voltunk, és órákat töltöttünk itt. Beszélgettünk, nevettünk, ebédre csomagolt szendvicseket ettünk. Aztán mindenki elvonult kicsit, hogy élvezze a természetbeli magányt. Sétáltam a sziklákon, gyönyörködtem a végtelen kékségben és azt éreztem, hogy egy hosszú út után megérkeztem. Azon a délutánon az Azúr Ablak mellett ülve hoztam meg életem egyik legmeghatározóbb döntését: azt, hogy Máltára költözöm." forrás


"Újra a nyugati partra mentünk.Dwejraa sziget egyik nyugati öble és annak környéke, több híres látványosság is található itt pár percnyi sétára egymástól: vannak bronzkori keréknyomokés középkori őrtorony, természeti értékei a szigorúan védett Generális-szikla, a beltenger (egy beomlott mélyedésbe, amelyet egy sziklagerinc választ el a tengertől, barlangokon keresztül betört a tengervíz, így egy a tengerrel csak a föld alatt összefüggő, félkör alakú öböl jött létre), az ún. Blue Hole (Kék Lyuk) tengeralatti barlangjai, amelyek kedvelt merülőhelyek, és a Tieqa Żerqa (‘tía zera’; Azúr Ablak, Azure Window), egy sziklaív, amelynek egyik lába a tengerben áll. Ez szinte minden għawdexi kiadványban szerepel, számomra azonban most nagyobb érdekesség volt a puszta látványnál, hogy a tengerben álló oszlop belső része áprilisban egy viharban leomlott, így nem az eddig megszokott látvány fogadott minket." forrás


,, A hop-on buszok a híres Calypso barlangnál állnak meg, ami már beomlott (persze ennek nem néztünk utána és a rekkenő hőségben felmásztunk a Calypso „kerthez” a Ramla öbölből), ahol persze fagyi árus kocsi, mosdó és szuveníres van.

A szuveníres nagyon, nagyon kedves idős néni útbaigazított minket… látta, hogy folyik rólunk a víz, kérdezte, hogy felmásztunk-e ide az öbölből és sápítozott, hogy sajnálja, de ha valami nagyon szépet szeretnénk látni, akkor inkább menjünk a szemközti barlanghoz. Szóval újra le az öbölbe, fürdés Málta (Gozo) egyetlen vörös homokos tengerpartján, majd naplementére újabb mászás a Tal Mixta barlanghoz. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Victoria -Szent György-bazilika - v.a. fotója

Victoria - b.h.

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon