ÚTIKRITIKA.HU / Málta


Málta

Repülőjegy | Szállásválasztás | Vízum | Fotóegyveleg

Repülőjegy és repülés

Mivel az Air Malta a 2016-os nyári főszezonban már nem közlekedik, marad a Wizzair és a Ryanair. Máltára a Liszt Ferenc repülőtér 2. termináljáról (az 1-es bezárásával most már el sem téveszthetjük) indulnak a repülőjáratok Máltára, ott pedig Luqa (lua) nemzetközi repülőterén landolnak, ahonnan ez év januárjától új szolgáltatásként gyűjtőjáratos shuttle buszokat indítanak a nagyobb szállodákba, illetve onnan vissza a repülőtérre. Egyéni transzfert is foglalhatunk előre magunknak, nem kell osztozni senkivel. Három utasnál már megéri. Nincsenek fix útvonalak, az utasok igényei alapján szervezik a fuvarokat. Bejuthatunk még a városokba és szállodákba taxival is, nyilván (mint mindenhol) ez a kényelmesebb, ám a drágább megoldás.

Díjtalanul általában 20 kg csomagot adhatunk fel turista osztályon, plusz felvihető a gépre egy 8 kg-os kézi csomag, ennyi cucc bőven elég egy 1-2 hetes nyaralásra, de hosszabb kinn tartózkodás esetén is. Miután Máltán több búváriskola működik, sokan szállítanak búvárfelszerelést, és más sporteszközök is feladhatók, bicaj és szörfdeszka is, ám ezekre külön jegyet kell váltani, ami on-line elővételben 20 euró, ha a reptéren intézzük, akkor már 30 euró. Érdemes előre intézkedni, megéri. Bécsből is repülhetünk Máltára, innen napi járatok indulnak, soproni, győri utasoknak kifejezetten kényelmesebb, bár az osztrák árazás miatt kicsivel drágább, mint Budapestről indulni.

Repülőjegy vásárlás a honlapunkon lehetséges on-line, vagy forduljon e-mailben hozzánk: utikritika@utikritika.hu.

"A nemzetközi repülőtér közlekedésileg nagyon előnyös helyen van, mindössze néhány km-re Vallettától, a közelben kezdődik a nagy szigetet hosszában nagyrészt átszelő 2×2 sávos főút is. A parkolóból indulnak az ország különböző részeibe az expressz buszok, de jó összeköttetése van a közeli Paola csomópontján keresztül a környék, a florianai pályaudvaron keresztül pedig az ország szinte összes településéhez. Szinte az összes autókölcsönző, valamint taxik is megtalálhatók a terminál környékén." forrás


"Számunkra – úgy gondolom – mégsem lesz opció, hogy átálljunk WizzAirre, mert az Air Malta szintén nem különösebben drága jegyeiért (198 € oda-vissza) cserébe nem kér kézipoggyász-díjat, nem sétáltat gyalog a ferihegyi peronon, a jegyhez jár egy szendvics, üdítő és kávé útközben, check-innél lefoglalt fix hely, aznapi máltai napilap, az udvariasság és segítőkészség pedig összehasonlíthatatlan." forrás


,, Málta repülőtere (Luqa International Airport) elég nagy ahhoz képest hogy csak egy pici sziget. Egy terminál van, a bejáratnál csak pár üzlet van, az ellenőrzés után viszont rengeteg... A gépünk egy kis késéssel indult el, de 20:00-ra Pozsonyba értünk. Ezúttal már rendesen szétdobott minket a Ryanair becsekkoláskor... egyikünk a 10es sorban, másikunk a 20as-ban kapott helyet.. Nem akartam kockáztatni, így inkább kifizettem 8 eurot az ülésért. Ugyan ígyse ültünk egymás mellett, mert úgy már nem volt hely, de legalább ugyanabban a sorban, így nem voltam egyedül. Az ablakhoz ültem - ha látom a tájat és fotózhatok akkor kevésbé félek. Gondoltam hogy szépen fogom látni Máltát felülről, de nem elég hogy koszosak voltak az ablakok, Málta felett pedig hatalmas narancssárga köd volt... utólag kiderült mindez a Szahara hatása volt 😞 (2018)" forrás

Szállásválasztás

 • Máltán semmiképpen sem tanácsos arra számítani, hogy a tengerparti szálloda előtt törvényszerűen tágas, más helyen megszokott hagyományos strand van. Ebben a vonatkozásban az adottságok között sokszor csak árnyalati különbség van, mert a legtöbb helyen a fürdőzés körülményei nehézkesek.
 • Máltai utazásnak ritkán válik fő élményévé a hotel. Az ellátás sem csúcs. Általános vélemény szerint a máltai hoteleknek nem igazán jó az ár-érték aránya. Vannak persze a "szabályt erősítő kivételek", mint például a nagy nemzetközi hálózatok hoteljei : Hilton, SAS Radisson, Intercontinental vagy a Budapestről is ismert Corinthia (máltai hotellánc).
 • Máltán a 4 csillagos szállodák szobáira jellemző, hogy a bútorzat és a dekoráció meglehetősen fantáziátlan, sokak szerint komor. Vagy pénzhiány van, vagy üzleti megfontolásból nem költenek a hotelek frissítésére, vagy nincs jó ízlésük. Vagy ezek közül mind együtt? Nem borzasztóak a szobák, csak sok az apró esztétikai hiba, különösen a fürdőszobákban (töredezett csempe, penészlerakodások stb.). Vannak panaszok a tisztaságra is.
 • Máltán kevés az igazán családbarát hotel. Érdemes nyári utazásnál és olcsó szállás keresésénél előre aggódni amiatt, hogy a légkondicionálás hiányában mit kell majd szenvedni a hotelszobában. A nyugalomra vágyó pároknak nem mindegy nyáron, hogy a szállodában (többnyire a 3 csillagosokban) milyen mennyiségben laknak bulizós fiatalok.
 • Vannak csaknem tökéletes luxus hotelek is, mind 5 csillagosak, például a The Hilton Malta a nagyon színvonalas szobáival. Ám vannak olyan 5 csillagos szállodák is, amelyek inkább erősebb 4 csillagos szinten vannak (pl. Le Meridien).
 • Némi jelentősége van annak, hogy a kiválasztott szálloda melyik turistás településen van.
 • Néhány utazó szerint érdemes félpanziós ellátásra befizetni, mert a hotelen kívüli étkezés nagyon drága.
 • Ezen a linken egyszerűen és könnyen tudja összehasonlítani a máltai hotelek ajánlatait. 

"Mi voltunk Máltán és az iroda, nevezetesen a Budavár Tours jól átvágott minket. Befizettünk egy négy csillagos szállodára és kaptunk érte egy munkásszállót. Így nagyon vigyázzatok ezzel az utazási irodával, mert csupán arra hivatkoznak, hogy egy európai uniós országban, nevezetesen Máltán ne várjunk négy csillagos szállodát. Nonszensz!!! Vigyázzatok ezzel az irodával! (Kommentelőnk, Nagy Gábor nyomán, 2014)

Az Utikritika.hu a pártatlanság védelme jegyében, illetve szem előtt tartva a teljes körű tájékoztatást ezt reagálta:

"Kedves Gábor! Tiszteletben tartjuk az utazási irodával és a hotellel kapcsolatos szubjektív véleményedet. Partnerünk, a Vista forrásai alapján mondjuk, hogy a Budavár Tours egy korrekt, színvonalas utazási iroda. Máltán a 4 csillagos szállodák egy része valóban lestrapált és európai átlag alapján valóban nem ütik meg a mércét. A Vista például 6-7 éve független, nagyon őszinte értékeléseket ad a szóba jöhető szállodákról, így előre el lehet dönteni, hogy egy hotelt a hibáival, gyengeségeivel együtt is érdemes-e, tanácsos-e vállalni. Szóval legközelebb tájékozódjon a Vista utazási tanácsadóinál, akik nem csupán az árakról és a szolgáltatásokról, hanem az ár-érték arányról is mondanak valamit. Ez nem egy reklámszöveg, csupán tény, hogy e honlap és a Vista közös alapelve: az árnyalt kritikai tájékoztatás. Ha megmondanád a hotel nevét, akkor utánakérdeznénk, hogy a Vista milyen kritikai értékelést adott róla."

Íme egy-egy hotelzónás település a jellemzőivel:

Sliema

A máltaiak odáig is elmennek, hogy igazából Sliemát kellene fővárosnak tekinteni. Itt mindenki kiválóan beszel angolul és az itt lakók is amolyan elitnek tartják magukat más máltai városokban, falvakban élőkhöz képest.

Sliema a sziget keleti partján van, csak 5 kilométer távolságban a fővárostól. Valletta komppal is elérhető Sliemából. A sziget felfedezése szempontjából Sliema ideális helyen van. Ebből a szempontból jó Rabatban is megszállni. Sliema a vásárlási lehetőségeket tekintve jobb hely, mint a sziget más területei. Azért van itt több szolgáltatás, üzletház (van egy nagy bevásárló központ is, a The Place), mert Sliemában jelentős lakóövezetek is vannak. Azaz Sliema nem annyira sterilen turistás hely, mint St. Julian. Több lehetőség van rálátni a helyiek hétköznapi életére is. Például lehet máltaiak közegében sétálgatni a széles promenádon, amit The Strand-nak neveznek. Sliema öbléből indulnak hajókirándulások, azaz az itteni hotelek vendégei e tekintetben élveznek valami előnyt. Sliemának is van éjszakai élete, ami nagyon laza és nagyvilági. A Fortina strandnál máltai viszonylatban jó strand van.

"Szerintem Sliema csak a turisztikai propagandafotókon mutat jól, a valóságban csúnya. Nekem csalódást okozott, mert kedélytelen, jellegtelen, szürke, unalmas, tele üres területekkel."

St. Julian’s & Paceville

St Julian’s Málta keleti partján van, Sliemától északra. Régen egy szimpla halászfalu volt, most meg nagyon népszerű, mozgalmas, élettel teli nyaraló régió, ami többféle korosztálynak is megfelelhet. Az ottani partokra jellemző, hogy nagy lapos szikladarabokból állnak, azaz a napozásnak nincs nagy akadálya, ha valami puhát lehet a test és a kemény szikla közzé beiktatni. St. George’s Bay-nél van egy pici, gyakran túlzsúfolt homokos strand. Akiknek fontos a strandolás, azoknak nem biztos, hogy St. Julian’s-i hotelt érdemes választani.

Ajánlott hotel:

 • 3 csillagos Hotel Alexandra
 • 4 csillagos Hotel Corinthia Marina Beach Resort - 7 éj+repjegy  (St. Georges)
 • 5 csillagos Intercontinental Malta (St. Julian)
 • 5 csillagos Hilton Malta

Azoknak viszont érdemes itt lakni, akiknek fontos, hogy a szálláshelyhez közel mozgalmas élet, vásárlási és szórakozási lehetőségek legyenek. St Julian’s térségéhez tartozik Paceville, ami valóságos epicentruma a szórakozóhelyeknek, a számtalan bárnak és klubnak. Nyáron a 18 év körüli korosztály dominál. A nyugalmas éjszakai pihenésre vágyóknak nagyon fontos az úti kritikustól tájékozódni, hogy ebben a térségben a kiválasztott szálloda közvetlen környékén van-e éjszakai zavaró zaj, vagy sem. St. Julian's térségéhez tartozik még St George’s Bay, Spinola Bay és Portomaso. Ezek a települések lényegében egybenőttek. Alig van a települések között nem beépített terület. Zsúfoltnak is érződik emiatt ez a parti régió. Repülőtér kb. 20-25 perc autóútra van, a taxi kb. 20 euró-ba kerül.

St. Pauls’s Bay (Bugibba, Qawra)

Máltán a Bugibba-i és Qawra-i hotelek környezete többnyire mozgalmas. Qawrában sok szórakozási és vásárlási lehetőség (szupermarketek stb.) van. Rengeteg bár, vendéglő található itt, sajnos mindenhol ugyanaz a szűk, tipikusan angolos választék van. A körítés mindig unalmasan hasábburgonya. Bugibbánál a tengerpart pici szakaszokból áll, sziklás, köves, durvahomokos és a víz hirtelen mélyül.

Ajánlott hotelek:

          3 csillagos: Gillieru Harbour Hotel ,

          4 csillagos San Antonio

"Maga Qawra település nem mondható egy nagy számnak. Vannak üzletek, szórakozóhelyek, bárok. A környék egy kicsit „lepukkant”, mint kiderült az utóbbi időben, rengeteg bevándorló költözött Qawra és Bugibba településekre." (Krisztina, Vista Győr, 2013)


"Qawrát, pontosabban a partvidékét a helyiek nemes egyszerűséggel Málta vízelvezető csatornájának nevezik. Qawra térségében szegényes a növényzet, ellenben pompázik egy valóságos beton dzsungel szállodákból és apartmanházakból."

Mellieha

Előny, hogy öblében van homokos strand, ami ritka Máltán. Gyermekes családok számára érdekes lehet, hogy itt van a Popeye-falu. 1980-ban itt forgattak egy Popeye, a tengerész c. filmet és a kb. 20 fakunyhóból álló díszletfalu jelenti a látványosságot.

"Elég gyenge minőségű szállodák vannak a szigeten, aki „ allergiás „ erre, annak mindenképpen érdemes alaposan utánajárni, hogy tulajdonképpen mit is foglal. A legtöbb 3*-os szálloda inkább egy kollégium vagy turistaszálló hangulatát árasztja. Semmiképpen ne számítsunk jó minőségű, barátságos, családias kis hotelekre. Ha még egyszer visszatérnék a szigetre, mindenképpen Sliema - St. Julian régióban foglalnék szállást.

Sliemában tipikus belvárosi szállodák vannak, St Julianben és környékén már lehet találni jobb minőségű 4-5*os szállodákat. Igaz, hogy ezek a települések nem a jó tengerpartjukról híresek, viszont van „élet” nem csak éjszaka, hanem nappal is. Hangulatos tengerparti sétány köti össze a két helyiséget, padokkal, szökőkutakkal, helyes kis pagodákkal és trópusi kerttel, játszóterekkel. Egy hosszabb sétával akár eljuthatunk egyikből a másikba.

Vásárlási lehetőségek inkább Sliemában (itt van a sziget egyetlen plázája is) vannak, St. Julianben pedig a hangulatos tengerparti éttermek és kiülős teraszok és itt is láthatunk a kikötőben helyes, színes csónakokat. Bugibba és Qawra (Aura, ahogy a szigeten ejtik) szinte összenőttek már, számomra nem annyira vonzó ez a két település. Igaz, itt vannak olcsóbb szállások és maga a környék, főleg Bugibba mozgalmasnak mondható, de valahogy mégsem hangulatos, nincs meg az a feeling, mint pl St. Juliannél. Itt is vannak szórakozóhelyek, éttermek, üzletek. Mint kiderült rengeteg bevándorló él ezen a környéken, mivel közel van Vallettához és az ingatlan árak elfogadhatóak. Lehet, hogy ez is az oka annak, hogy nem annyira vonzó a környék. Vallettában szerintem nem érdemes szállást foglalni, helyes kis város, hangulatos de egy fél nap alatt letudható.

Mellieha, a családosok kánaánja, a sziget egyik legnagyobb homokos és ráadásul kék zászlóval kitüntetett partszakaszával büszkélkedhet. De azt tudni kell, hogy aki itt foglal szállást, annak be kell érnie a homokos parttal és a klub hotel jellegű szállodákkal. Itt nincsenek boltok, üzletek, este nem igazán lehet sétálgatni, vagyis lehet, csak nem érdemes. Tehát innét mindenképpen mozdulni kell valamerre vagy busszal vagy autóval, hogy kitörjünk a csendből.

Golden Bay: gyönyörű partszakasz, mindenképpen érdemes eljönni legalább pár órára strandolni, ahogy a nevében is benne van aranyszínű homok, kristálytiszta víz és gyönyörű sziklás táj fogadja a turistákat. Egyetlen szálloda van itt, a Radisson, max. nászutasoknak ajánlható, akik nyugalomban, de idilli környezetben szeretnének lenni. A szállodáknál 1*-ot mindenképpen így látatlanban is levonhatunk. Érdemes tengerre néző szobát foglalni, mert a látványban csalódni nem fogunk. Mindegy, hogy a sziget melyik részén van a szállásunk a kilátás és a tenger biztos, hogy gyönyörű lesz. Ha kicsit rosszabb állapotú szobát kapunk legalább ez ellensúlyozza a negatív dolgokat, de ha a szobánk egy tűzfalra vagy szomszédos épületekre néz már nem biztos, hogy annyira jó kedvünk lesz.

A városi szállodáknál elég csak a reggelit befizetni, rengeteg lehetőség van a környéken, jobbnál jobb éttermek és akkor azt eszünk, amit szeretnénk. A szállodákban a vacsorák választéka igaz, hogy büférendszerben van de a kínálat nem túl kielégítő. A központtól messzebb levő szállodáknál ( pl. Mellieha) viszont érdemes legalább félpanziót vagy all inclusive ellátást foglalni. Véletlenül se számítsunk a jól megszokott török vagy egyéb arab all inclusive-re. Ők még csak most tanulják ezt a „fogalmat”, de azért egész elfogadható az ellátás." (Krisztina, Vista Győr, 2013)


"Aztán jött a dilemma: hol legyen a szállás? Valletta környékén, vagy mindegy? Valletta környékén benne lennénk a sűrűben, minden látnivalótól egyforma távolságra (de mint fent írtam, nem olyan nagy távolságok ezek), vagy menjünk valami turistás helyre, ami november lévén töredékáron van? Egyik héten az egyik, másik héten a másik megoldást tartottam jónak, de ahogy napvilágot látott a kis titkom, A. inkább a központi szálláshelyre voksolt, hogy esténként is sétálhassunk és legyen akkor is kellemes hangulat és látnivaló, mert egy turistás település azért mégiscsak kihalt lenne, a kihalt szállodasor pedig nem épp jó hangulatú, akkor sem, ha egyébként olcsó.

Szállás tehát majdnem kiválasztva, következő kérdés maradt már csak: szálloda vagy apartman? Novemberre szinte ugyanannyiba kerülne, bármelyiket is választjuk, és szeretjük a svédasztalos reggelit - ez szólna a szálloda mellett, no és az, hogy főleg a gyerekek miatt nem lenne rossz egy belső medence, rossz idő esetére, vagy csak amolyan délután pacsálás gyanánt. Hátrány: sokkal több a járulékos költség: még egy kávéra is be kell ülni valahová, minden étkezésünk jóval többe kerül, ha nem tudjuk magunknak előállítani. Maradtunk tehát az apartman mellett, ami egyelőre hajszál híján nincs még lefoglalva...." forrás


"Érdemes a Vista-irodák valamelyikében választani, fizetni máltai hotelt, mert teljesen tárgyilagos információkat adnak a szállodákról. Ez a segítség roppant sokat ér, mert - higyjék el - nem csak az ár számít, hanem az ár-érték-arány és az, hogy az előnyök és a hátrányok reális ismeretében választott szállodába menjünk nyaralni!" (Az úti kritikus, 2015)

Vízum

Magyar állampolgároknak nem kell vízum, sőt Budapestről vagy Bécsből repülve útlevél ellenőrzés sincs, mivel Málta a Schengen-i övezethez tartozik. Lehet útlevéllel, de személyi igazolvánnyal is utazni. Kiskorúaknak azonban mindenképpen útlevelet kell vinniük. 90 napot nem meghaladó tartózkodás esetén külön engedély vagy bejelentkezés nélkül lehet Máltán tartózkodni.

Fotóegyveleg

Magyar lépték

Mosolygós magyar

Vissza az elejére


Kommentek

Lukács, 2015. 08. 25. 16:20
Nagyon sok negatív véleményt olvastam már Máltáról. Az én izlésemnek pont megfelelt.Két hétig nyaraltunk demindennel elégedettek voltunk! Csodáltuk a fantasztikus épületeket,templomokatés ami rendkivül csodálatos volt, a főváros, Valetta. Igaz,nem vagyunk nagyon igényesek nem kerestünk extra lehetőségeket és nagyon jól éreztük magunkat az SZT. Thomas strandon.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon