ÚTIKRITIKA.HU / Comino


hirdetes

útikritikák


Comino

Cominoról dióhéjban|Vélemények|Strandok| Blue Grotto| Fotóegyveleg

Cominoról dióhéjban

Máltai neve: Kemmuna

Csupán két állandó lakosa van. Pici sziget: 2.5 km-szer 1.5km. A Málta fősziget és Gozo között fekszik, kb. félúton.

V. Jancsi fotója

Vélemények

,, GPS koordináták megadása, Comino célba véve! Indulhatott a Kék Lagúna hadművelet. Máltában az a jó, hogy kicsi, így nagyjából bárhová odatudsz érni kocsival egy órán belül. Ha a szigetre merészkedsz, akkor alapmű ilyenkor, autót bérelsz, mert a tömegközlekedés kiszámíthatatlan és időigényes.

Aki Cominora akart átjutni, az kocsiját nem tudja magával vinni. Aki Gozo szigetére nyáladzott, annak lehetősége volt egy nagyobb komppal, mely autókat is tárol, áthajózni. Mi egy lestrapált ladikkal száguldottunk végig az azúrkék tengeren, kábé úgy, mint annó Baywatchban Hasselhoff a kaliforniai partokon. Szerencsére tömegnyomor nem fogadott minket.

Még a nagy turistaáradat előtt érkeztünk oda. A Kék Lagúnánál várt minket a csodás természet, a gyönyörű kék tenger és a nyugalom. Életreszóló élményként marad meg bennem, mikor komótosan beúsztam a barlangba és egyre csak sötétebb lett odabent, na persze hidegebb is, majd kiérve onnan a nyílt tengeren találtam magam. (felvidéki csavargók, 2020) forrás


Blue Lagoon Comino. Mi leautóztunk Marfáig és ott fizettünk be egy gyorshajóra (Comino Ferriesa Co-op) ami félóránként indul Cominóra vissza pedig óránként. 13€/ fő volt a retúrjegy. (2022)


Máltán legjobban Comino tetszett, és az is azért, mert körbetúráztuk a szigetet és embertömegtől mentes, gyönyörű partszakaszokat találtunk.(s.e., 2022)

Strandok

The Blue Lagoon (Kék Lagúna)

Comino legszebb strandja, az a fajta, amit a képeslapokon látunk viszont. Kristálytiszta tengervíz és fehér homokos part. 2 kisebb strandja van, a többi részen elsősorban hatalmas sziklák vannak, ahol napozhatunk vagy éppen a tengerbe is ugrálhatunk.
Kellemes hőmérsékletű, sekély vize miatt rengetegen látogatják, helyiek és turisták is. Ha még egy aprócska helyet szeretnénk a parton, akkor érdemes már reggel “letáboroznunk”. Szerencsére hajókat nem engednek be a lagúnába, így azok sem szennyezik a vizet. Csodálatos vízi élővilággal büszkélkedhet ez a tengerpart is, színes halak, tengeri barlangok (7 van belőle). Pipás búvárkodás pont ezért ilyen népszerű itt, mert rengeteg “lent” a látnivaló.
Még télen is érdemes ide kirándulni, mert akkor is csodálatos látvány fogad minket. Egy kellemes sétát lehet tenni a parton és természetesen fényképezni is.
Hogyan lehet eljutni a Kék Lagúnához: több lehetőség is van.
- Nagyobb turistahajók a Sliema strandról és Bugibbából indulnak és egyenesen a Kék Lagúnához lehet velük hajózni.
- Bérelhetünk hajót és azzal felfedezhetjük a Comino körüli partokat, nem csak ezt az egy öblöt.
Összefoglalva:
Hol: Bejn il-Kmiemen, Comino
Étel-ital: van
Milyen strand: homokos
Napágy, napernyő: bérelhető
Mosdó: van
Vízimentő: nincs
Vízi sporteszközök kölcsönzése: nincs lehetőség
Biztonságos a gyerekek számára: igen (2022) m.p.

r. j. fotója

Nyakunkba vettük a lábunkat és átsétáltunk a Kék Lagúnától negyed órára lévő Santa Maria Bayhez. Nem mondom, hogy nagyon kényelmes a hőségben sétálni, de cserébe egy csendes, tiszta és homokos partot élvezhetünk egész nap. forrás

Blue Grotto

A Blue Grotto egy csodálatos természeti képződmény Málta szigeténél. A Comino-sziget közelében található és a tengeri barlangok közül az egyik legismertebb és legszebb. A barlangot a kristálytiszta víz teszi különlegessé, ami intenzíven kék színűvé válik, ahogy az árad be rajta keresztül. A barlang sziklái is különlegesek, mert számos barlangi formációt tartalmaznak. A Blue Grotto látványa igazán lenyűgöző, és turisták ezrei látogatják meg minden évben. A barlangokat hajóval vagy buszos túrával lehet megközelíteni.

A Blue Grotto Málta fő szigetétől délre, a Zurrieq öböl partján található. A legközelebbi nagyobb település a Máltai Repülőtér közelében található Luqa városa, ahonnan autóbusszal vagy taxival lehet eljutni a Blue Grottohoz. A kompok Cominóból indulnak a Málta fő szigetére, majd onnan további közlekedési eszközökkel lehet eljutni a Blue Grottohoz.

Az autóbuszok menetrendje változó, de általában napi rendszerességgel közlekednek. A Blue Grottohoz való utazás időtartama a Málta fő szigetéről autóbusszal körülbelül 40-50 perc, míg Cominóról körülbelül 20-30 perc a komphajóval való átkelés után.

A leggyorsabb és legkényelmesebb módja a Blue Grotto elérésének a taxival való utazás, amely kb. 20-25 percet vesz igénybe Málta fő szigetéről, és kb. 10-15 percet Cominóról.

l. l. fotója

Olvasmányos linkek

Reggel elindultunk az ország egyik fő attrakciójának számító Kék Lagúna nevű helyet megnézni. Az idősebb generációt rögtön ki kell ábrándítsam, semmi közös nincs a filmbeli buja trópusi lagúnával. A hely Málta három szigetéből a középső, a fő szigettől északra fekvő Comino szigeten található, ahova hajóval lehet eljutni. A kis hajók a sziget végében lévő kompállomás oldalából indulnak, mert maga a komp kikötő elsősorban a Gozo szigetére induló nagy, autós kompoknak van. A kis hajókra egy bódéban lehet jegyet venni a helyszínen, majd szólnak, hogy melyik hajóhoz lehet menni. Indulás előtt érdemes tájékozódni, melyik járat megy egyenesen a lagúnához és melyik ejt útba néhány sziklaképződményt és barlangot. Ha kimaradnak, akkor se essünk kétségbe, annyit nem ér meg, hogy emiatt várakozzunk.

Az út kb. húsz perc az egyébként valóban szép helyre, ahol a világoskék tengert három oldalról látványos sziklafalak és képződmények veszik körbe. A gond az, hogy az egészet már rég elrontotta a turizmus. Több tucat hajó hordja ide az embereket nemcsak a szomszédból, de az ország másik végéből is. Minden talpalatnyi helyet elfoglalnak az egymáshoz préselt napernyők és napágyak, ahol az emberek nem kevés pénzért szó szerint úgy fekszenek, mint a szardínia a dobozban. Még a vizes sziklákra, ahova néha felcsap a víz, is képesek napágyakat tenni a haszon reményében. A fennmaradó helyet számtalan büfé foglalja el, hogy kiszolgálja a népet, így akinek nem jut napágy, az mint valami pingvin kolónia tagja a forró sziklákon totyog, ül vagy fekszik. Több helyről bömböl a zene, néha megcsap a fűszag és mindenhol szemét van. És ez utószezon volt, fogalmam sincs, mi lehet ott nyár közepén. (2022) forrás

Fotóegyveleg

p. d. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon