ÚTIKRITIKA.HU / Valletta

Valletta

Valletta dióhéjban |Vélemények| Barakka kert | Szent János társkatedrális | Nagymesterek palotája | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

V. Jancsi fotója

Valletta dióhéjban

Málta kedves, bájos fővárosában toronyházak helyett erődöket, plázák helyett kis utcákban rejtőzködő trendi butikokat és eldugott éttermeket találunk.Sokaknak külön kedvence a Nagy Kikötő (Grand Harbour), mely befogadja és üdvözli a francia, olasz, spanyol és afrikai hajókat, vitorlás versenyek helyszíne és fantasztikus látványt nyújt egy 16 századi, törökök ellen épült erődről. Ez utóbbi a Screberras hegyről tekint le a kikötőre vigyázó szemeivel. Az erőd elődjét a törököktől a máltai lovagok védték hősies küzdelemben, és bár a harc végén új erőd építésébe fogtak, ez a hősies harc nemcsak Máltát mentette meg a megszállástól, de talán egész Európát is. A város ezután a hős Johannita lovag, Jean Parisot de Valletta Nagymester után kapta nevét és lett Málta fővárosa. Valletta hivatalos honlapjáról minden gyakorlati és információs anyag elérhető.

Nagy kikitő - v.a. fotója

Valletta városfalon belüli teljes része az UNESCO kulturális világörökségének a része. Semmiképp se hagyjuk ki máltai programunk során, 1 napi strandolást mindenképp érdemes Vallettára cserélni, kulturális, építészeti, gasztronómiai és történelmi élményekkel leszünk sokkal gazdagabbak. Valletta óvárosának vonzereje elsősorban a csodás fekvéséből adódik, ugyanis három oldalról a tenger és méltóságteljes erődítményfalak határolják.

Valletta olyan város, ahol kellő időt kell szentelni az utcai improvizálós sétálgatásra. Nem nagyváros, mindössze 9 hosszanti és 12 keresztutcából áll. Éppen a kicsi mellékutcákban érdemes megkülönböztetett figyelmet szentelni a régi házak zárt balkonjaira, amelyeket számtalan formában építettek és dekoráltak. A nyári melegben, a keskeny mellékutcákban ráadásul élvezni lehet az árnyékok oltalmát, és amúgy a tömeget is el lehet kerülni.

Nyilván a turista végig akar sétálni az üzletekkel teli gyalogos utcán, ami a városkaputól a Szent Elmo-erődig húzódik el. A város legjelentősebb utcája a népszerű, lejtős Republic Street, amely tele van műemlékekkel, templomokkal, múzeumokkal. Hitelesebb, régiesebb hangulatú utca, az Old Bakery Street, ahol nincs annyi üzlet, viszont sok a műemléképület. Érdemes egyszer Vallettába látogatni a hétköznap délutáni mozgalmasságban, és másodszor vasárnap, amikor üresek az utcák, és nagyobb nyugalomban lehet szemlélni az épületeket. A városkapu melletti vasárnapi piac viszont nem érdemel figyelmet, mert többnyire gagyi cuccokat árulnak. Érdekesebb a városközponti hétköznapi, szokványos piac.

v.a. fotója

Vélemények

,, A sárga színű házak a zöld beépített erkélyekkel és zöld színű zsaluk minden egyes ablakon. Az összkép lenyűgöző. És jelen esetben úgy érzem nem csak egyszerű túlzás így egekig dicsérni ezt a csöppnyi várost.

A hangulatos utcákon való sétáláson kívül érdemes betérni a templomokba, ami mind ingyenesen látogatható, és nem bánjuk meg ha belesünk egy-két helyre.

A Szent-Elmo erődben háborús múzeum lett kialakítva, de mi nem vagyunk nagy fegyver/csatározás rajongók, így nekünk ez a program kimaradt a listáról. De az erődöt kívülről is meg lehet nézni, bár az egész város egy hatalmas erőd.

Amire érdemes felkészülni a sok turista mellett (de tegyük hozzá, eldugottabb utcákba és helyekre már kevesebben merészkednek), hogy a város nem egy síkság, így a dombra fel, dombra le jó kis fárasztó testedzés arrafelé. " (2016)" forrás

A nagymesteri palota kertje - R. György fotója

,, Volt egy nap, amelyet csak Valettára szántunk, a sziget fővárosára. Valetta egy csodás hely, fontos történelmi esemény színhelye. A falakon belül szinte érezhető a város kora, át vannak itatva a falak történetekkel. Több ezer kereszteslovag harcolt itt, hogy megállítsák a törököket. Pár hónapig sikerült is kitartani majd a szicíliai király küldötte csapatok segítségével végleg sikerült visszaszorítani őket. Nagy csaták folytak itt és ez érezhető is. A falakon belül van egy csodás virágoskert kilátóval az öbölre. Az utcák meredekek és keskenyek. Minden második ajtó egy kis kávézó bejárata, ezekről a helyekről csak úgy árad a finom frissen őrölt kávé kellemes aromája. Igaz, hogy a falak homok színűek, minden bejárati ajtó más színben pompázik beleértve az ablakokat is. Nagyon hangulatossá varázsolják ezek az apró részletek az összképet. Színt visznek az életbe. Valetta tényleg egy gyönyörű város, igaz, hogy egy nap elég a bejárására, de szerintem épp a hangulat miatt bármikor szívesen visszalátogatnak ide az emberek. (felvidéki csavargók, 2019)" forrás


,, Tiszteletünket tettük a sziget fővárosában, Vallettában. Na itt már pezsgő élet fogadott minket: pöpec éttermek és kávézók, szűk utcácskák, hömpölygő embertömeg. Csúcspont számomra itt egyértelműen a Szent János-társkatedrális volt. Szakrális minőség fogad téged barokk öltözetben. Belépő 15 euró, de cserébe beájulsz a vakítóan tömör gyönyörétől. Valletta óvárosa nem nagy, így nyuggertempóban is besétálod három óra alatt. (felvidéki csavargók, 2020)" forrás

Az erődítmény egy része - V. Jancsi fotója

Szállás

Grand Harbour Hotel - V. Jancsi fotója

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Hotel Osborne, Hotel Castille ,

4 csillagos: AX The Saint John , Domus Zamitello

Közlekedés

Nosztalgia busz - V. Jancsi fotója

Étkezés

Helyi, friss nyúl(hús) - V. jancsi fotója

Szórakozás

Ajánljuk: Café Society - menő, hangulatos koktélozó& bár, érdemes kiülni

Közbiztonság

Azért nem ezekkel lőnek a verebekre... - V. Jancsi fotója

Barakka kert

A Vallettát körülvevő városfal tetején romantikus regénybe illő helyszínt találunk: szökőkutak és virágos kert - ezt hívják Felső Barakka-kerteknek, mely szépsége, tisztasága és a kilátás miatt a legalkalmasabb hely, ha a városlátogató túra során egy kis pihenőre vágyunk. Letekintve a Grand Harbour, szemben 4 félsziget. A kilátó jobb szélén alattunk szakadék, páratlan látvány, a túloldalán már a Vallettával szomszédos Florianát látjuk (praktikus info, hogy a kertben egy tiszta mosdó is van, ami jól jön egy városnéző túrán).

A Barakka kert nem volt mindig az erőd része, hiszen a város védelméhez nem gyönyörűen telepített kertre volt szükség. Régen ez a terület a lovagok kiképzési helyszíne volt, a britek pedig szobrokat helyeztek itt el, aminek hagyományát a máltaiak megőrizték. Valletta végtelen, kéktől ölelt homokszínébe itt beolvad némi zöld, és a virágtenger ezernyi színe. Kattoghatnak a fényképezőgépek!

,, A kihagyhatatlan kategóriába soroltuk Valletta két kertjét az alsó-, és a felső-Barrakka kerteket. Az alsó kisebb így kevesebb turista látogatja, pihenni és ücsörögni a virágos fák alatt tökéletes. A kert mellett egy 2. világháborús emlék is megtekinthető, egy hatalmas vasból öntött harang kilátással a tengerpartra.

A felső kert már kicsit zsúfoltabb, ugyan úgy virágos fák meg pálmafák mindenhol, illetve egy alsóbb szinten egy sor ágyú látható, amit elsütnek elvileg minden nap délben. Sajnos mi nem hallottunk ágyúszót mikor ott voltunk (pedig már reggel 10-kor a város köveit tapostuk), de hiszünk a pletykáknak. " forrás


,, Máltán az egyik kedvencem a valletta-i Barracca Garden lett, ami egy nyilvános park, tele szebbnél szebb növényekkel, virágokkal és pálmákkal. A szívembe lopta magát a kis szökőkutakkal, lépcsőkkel és kedves kis kávézókkal teli kert. Egyébként a vakációm ideje alatt kezdett el virágozni a fehér színű tengerihagyma, amihez hasonlót még életemben nem láttam, ezért megint örültem, hogy nem a nagy nyári melegben utaztam ide. " forrás

Szent János társkatedrális

Valletta sakktáblaszerűen elrendezett utcái közt, szinte a mértani középpontban, találjuk a Triq il Repubblika (triq = utca) királyaként a város leghíresebb katedrálisát, a Szent János társkatedrálist. „Társa” Mdinában található, ahol Málta mindenkori érseke lakik.

A Szent János társkatedrálisban olyan dózisban kapjuk a történelmet, amit nem könnyű feldolgozni. Túlcsordul itt a barokk, a középkori túldíszítettség talán túl sok a szemnek elsőre. Elmerülünk a középkor világában, amikor felfedezünk olyan kincseket, mint Caravaggio, Szent János lefejezése című freskója, mely Málta talán legértékesebb kincse, (innen nyílik a Caravaggio Múzeum), vagy a falakon körbe futó családi címerek és a főhajón keresztül futó márvány kockák alatti lovagi sírkamrák. A főhajóból nyíló kis kápolnákat az egyes lovagi nyelvcsoportoknak (langue-k) szentelték. A Szent János társkatedrális aktív vallási funkciója mellett (még a hétköznapi miséken is telt ház van), rendszeresen otthont ad koncerteknek, kórusfesztiváloknak.

Ha a nagy tömeget el akarjuk kerülni, érdemes ebédidőben menni. Vasárnap és ünnepnapokon zárva, egy felnőtt belépő 6 euró, gyerekeknek 12 éves kor alatt ingyenes.

Nagymesterek palotája

A Grand Master’s Palace miként a múltban, ma is fontos döntések színtere Máltán. Itt ülésezik a máltai parlament minden csütörtökön, és aznap a palota nem látogatható. Itt van a mindenkori máltai köztársasági elnök hivatalának székhelye is.

Reneszánsz stílusban épült épület, legfőbb vonzereje (tekintélyes megjelenése mellett) hogy a Johannita Lovagrend lovagi páncéljai teljes fegyverzetben állnak sorfalat a grandiózus épület alsó szintjének folyosóin. Kisfiúknak (talán kislányoknak is) maradandó élmény lehet, hiszen kedvenc meséiket eleveníthetik meg az életnagyságú páncélos lovagokkal (vagy épp páncéljukba bújva) harcolva. A lovagi páncélok érdekesek, de ezzel együtt is nem több, mint pár órás program Máltán.

A palota főbejárata a Triq il Merkanti-ról nyílik, csütörtökönként nem látogatható. A felnőtt belépő 10 euró, gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes.

V. Jancsi fotója

"Málta fővárosa Valletta nagyon hangulatos, ajánlott felkeresni a Barakka kertet, ahonnét gyönyörű kilátás nyílik a nagy kikötőre. Innét lifttel ( kb. 1 EUR) le tudunk menni a kikötőbe, a Waterfront sétányon érdemes egy ebédet elfogyasztani, nagyon jó kis éttermek vannak. Színes ajtós házakkal, üzletekkel. Itt kötnek ki a luxushajók, amikor Máltára érkeznek. Valletta nem kifejezetten arról híres, hogy rengeteg látnivaló van, inkább a hangulata az, ami megragadja az embert. Érdemes sétálgatni a zegzugos utcákban, nézelődni. Valletta kb. egy félnapos program, de ha már itt vagyunk mindenképpen keressük fel a három városok valamelyikét, mondjuk Birgut. Sétálni egyet a kikötőben, a sikátoros utcákban. Nagyon jó fotótémákat találunk itt." (Krisztina)

Olvasmányos linkek

"Na, de milyen is ez a város? Egyrészt elegáns, ami nem csoda, hiszen amikor a Szent János lovagrendi lovagok alapították, úgy mondták, ezt a várost „úriemberek építik úriemberek számára”. Másfelől van benne valami dél-olaszos, ez sem meglepő, hiszen sokáig Szicília volt itt az úr, és az itteni nemesség nyelve egy időben az olasz volt. De ebben az alapvetően mediterrán atmoszférában a legérdekesebb talán mégis az angol örökség. Ezeket a telefonfülkéket az angolok hagyták itt, amelyek közül némelyik már annyira öreg, hogy ehhez hasonlót még Londonban sem találni. Van még egy csomó más angolos dolog: a postaládák vagy az iskolai egyenruha.

A csoda Vallettában egyébként a részletekben rejlik. Nézzenek fel a homlokzatokra! Egy időben előírás volt, hogy minden sarokra valamelyik szent szobrát kell elhelyezni. Vagy figyeljék a mellékutcák üzleteit! Némelyik portálja olyan, mintha a ’30-as évek Nagy-Britanniájából pottyan volna ide. Persze rengeteg a szokásos látnivaló is: templomok, múzeumok. Ha van kedvük és idejük, fedezzék fel őket, vagy csak kóboroljanak akár céltalanul az utcákon. A lényeg a hangulat! Az utcák egyébként, hogy a szél átjárja őket, szabályos rácsban helyezkednek el, ezért nyáron sem elviselhetetlen a hőség. Ez jó, mert itt bizony hamar kimelegszik az ember." forrás

v.a. fotója

"Ráérős séta Vallettában – az apró főváros kopott eleganciájával nehéz betelni. A homokszínű mészkő paloták, a jellegzetes, színes, kiugró erkélyek, a pergő vakolatú házak észrevétlenül repítenek egy másik korba. Miután kibarangolom magam a szűk sikátorokban és a széles bevásárló utcákban a Sicilia Bárban pihenek meg, ahol isteni a kávé és a spaghetti alle vongole (apró fehér kagylós spagetti). Levezetésnek irány a Felső-Baracca Kert, ahonnan, nem számít hanyadszorra látod, nem lehet betelni a Nagy Kikötő és a szemközti Három Város látványával." forrás


"Utolsó napomon már csak pár óra jutott Vallettára. Hihetetlen, hogy egy ilyen kicsi fővárosban mely alig 1,5 km hosszú és pár száz méter széles, hogy tudott jutni ennyi látnivaló. Kapkodni kellett a lábaimat, mert 4 óra alatt meg szerettem volna nézni, amit csak tudok. Előző nap még megnéztem a Karmelita templomot. Ennek a kupolája magasodik a tenger felé is a taxiból nézve. Most a másik fő templomot, a Szent János-társkatedrálisba mentem be. A katedrálisnak kívülről egyszerű, szerény homlokzata van. Első ránézésre nem árul el semmit az épület pazar belső kialakításáról. A templomot eredetileg a lovagrend bentlakó szerzetesei számára építették. A falak, a mennyezet és a kápolna szinte legapróbb szeglete is festményekkel van díszítve. A lovagok és a nagymesterek számos helyen megjelennek. Az oldalsó kápolnák egy-egy nagymesternek az emlékét őrzik, a rá jellemző tulajdonságokkal. " forrás

Fotóegyveleg

Valetta - focipálya - v.a. fotója

v.a. fotói 

Csövek - V. Jancsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon