ÚTIKRITIKA.HU / Lengyelország

Lengyelország

Lengyelország dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Si duo faciunt idem, non est idem - Varga Gábor fotója

.

2021. április 20.: A Lengyelországba érkezőkre automatikusan 10 napos karantén vár. Kivételt jelent ez alól, ha a beutazó igazolni tudja, hogy fél éven belül átesett a fertőzésen vagy teljes körű védettséget szerzett az oltás miatt.

Mentesülnek a karantén- és tesztelési kötelezettség alól azok, akik igazolják, hogy valamelyik - az EU által jóváhagyott – COVID-19 (2 adag) oltóanyaggal lettek beoltva. Az elfogadott oltóanyagok: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).

Az oltási igazolásnak tartalmaznia kell az oltás típusát, az oltóanyag beadásának dátumait, formailag egy lengyel/angol nyelvű, pecséttel ellátott orvosi papírnak kell lennie.

.

Lengyelország dióhéjban

 • A közép-kelet-európai Lengyelország 312 683 négyzetkilométer területű, azaz jóval több mint háromszor akkora hazánknál, 37,8 milliós a lakossága (2021-es becslés).
 • Havi nettó átlagfizetés: 257 ezer forintnak megfelelő zloty (2021) (összehasonításképpen: 196 ezer forint nálunk)
 • Az uniós államok közül a lengyelek házasodnak a legfiatalabban
 • A lengyelek kecsáppal eszik a pizzát.
 • A lengyeleknél nagyon elterjedt, hogy a 18 éves koruk betöltése után már inkább a névnapjukat ünneplik, mint a születésnapjukat.
 • Lengyelország a 19. a FIFA ranglistáján (2021. március)
 • Leggyakoribb vezetéknév: Nowak
 • Budapest és Varsó között a repülési idő kb. 1 óra 15 perc (non-stop járatnál)
 • Lengyelország nyugati szomszédja Németország, északon Oroszország (Kalinyingrád), észak-keleten Litvánia, keleten Fehéroroszország és Ukrajna, délen Szlovákia, dél-nyugaton Csehország.
  • Lengyelország az Európai Unió tagja, nemzeti fizetőeszköze a zloty (PLN).
  • 1 zloty (PLN) = 78,15 forint (HUF)
  • (a linkre rákattintva látható a friss árfolyam)

Az UNESCO kulturális világörökségének részei Lengyelországban:

Időjárás

Lengyelország időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Krakkóban a főtéren (Rynek Glówny) a bőség zavarával küszködni a megfelelő kávézó kiválasztásánál
 2. A Malbork kastély
 3. Wroclaw-ban a Szent Erzsébet templom vöröstéglás falai
 4. Hogy milyen szépen újrateremtették a régi Gdanskot (az ul. Duga tájéka)
 5. Ahogy a lengyelek képesek szórakozni, jól érezni magukat, ha nagyon akarják
 6. A lengyel lányok, nők szépsége (nekem sokkal jobban bejönnek, mint a túl szabályosan szép orosz csajok), általában a lengyel emberek udvariassága
 7. Krakkóban a Wawel
 8. A tejbárok
 9. Hogy sok lengyel szívószállal issza a sört
 10. Krakkóban a Galicia zsidó múzeum a nagyon érdekes fotókkal
 11. Egy Zalipie nevű falu a virágmintákkal teli, régi faházaival, délkeleten

Nem tetszett

 1. Az ő "átkosuk" maradványaiból a hatalmas, szürke, lélektelen lakótelepek
 2. A szolgáltatásban, kereskedelemben dolgozók némelyikének faragatlansága (pl. vasúti kalauzok, bolti eladók)
 3. Varsóban a Kultúra palotája (a szovjetek "ajándéka") nem lett szebb
 4. A napsütéses órák nem elegendő száma, a szeszélyes időjárás
 5. A lengyel konyha - szerintem - nem ér fel a magyarhoz (elfogadom, hogy más szerint nincs ebben igazam)
 6. Túl nagy ország, nem lehet egy utazás keretében felfedezni
 7. Sok helyen a cigibűz
 8. Az országutak egy részének vacak állapota
 9. Varsó nem igazán hangulatos, dacára annak, hogy rengeteget fejlődik
 10. Sok városban este kilenc után kihaltak az utcák
 11. Hogy a pizzát ketchuppal (elfogadottan így: kecsáppal) eszik

Vélemények

,, Lengyelország nagyon jó. Biztos visszatérek még. A Balti tenger partja is csodás. Meleg víz az nincs. 18 fok már jónak számít, de lehet benne nagyokat úszni. Isteni füstölt halak. Mazuri tavak egy külön világ. 5 csillag. (2016)" forrás

Gdansk - házsor - fotó by Elter

Olvasmányos linkek

Az úti kritikus nem feltétlenül azonosul az általa közölt véleményekkel, ettől függetlenül közöljük az összes szubjektív megközelítést:

"Ha rangsorolni akarom a nagyobb városokat, akkor nekem a sorrend a következő: Wroclaw és Gdansk az elsők, majd Torun nem sokkal utánuk és Poznan. Minden város hasonló szerkezetű. Város közepén nagy négyzet alakú tér (korábban piac), középen négyzet alakú városháza toronnyal. A nyugati rész (Gdansk-Poznan-Wroclaw vonaltól nyugatra) ritkábban volt lengyel kézben mint máséban. Általában németek (poroszok) uralták, de voltak itt Habsburgok, magyarok (pl. Mátyás király), csehek. A németek úgy érezhetik magukat itt, mint mi Felvidéken vagy Erdélyben. A templomokban itt német gót feliratok láthatók, Erdélyben magyar feliratok. Lengyel szöveg nincs, vagy csak 1945 utáni. A II. Világháború nagy veszteséget okozott Lengyelországnak, de a végén nagy nyereséget is. Pl. Wroclawban (Breslau németül, Boroszló magyarul) a háború vége felé a (német) lakosság 70 %-a elmenekült. 30% védte a város a Vörös hadsereg ellen, de többségük meghalt. A maradékot pedig kitelepítették Németországba. Ide ezután jöttek lengyelek, többségük az ukrán határ mellől. Wroclaw most már lengyel. Erőszakkal lengyel. Kultúrája azonban német. (2012)" forrás

Fotóegyveleg

Zalpie

Ennek a bárnak a neve lényegre törő: Wodka

Lengyelország - füstölt sajtok

Poznan

Zamosc - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Lutring M. Mária, 2020. 07. 28. 08:23
Krakkó tip-top. Kedves emberek, vendégszeretet, gyors, tiszta tiszolgálas, tudnak angolul.
Gdansk es környéke, ott paszírolnak át ahol tudnak. Iszonyú lassú kiszolgálás (egy kávéra 35 percet vártunk), éttermekbem bejön utánnunk 5 lengyel család, már rég megkapták a vacsorát, tőlünk még azt sem kérdezték meg, hogy minek vagyunk ott, volt aki mar fizetett, mi még mindíg ott ültünk, hiába szólunk, hogy mi is rendelnénk. A számlához hozzáadnak olyat, amit nem fogyasutottunk. Taxi maffia, van aki 1km-re 30 Zlotit kér, van aki 9km-re 35-öt. A vasutasok nem beszélnek idegen nyelven, ugyan úgy lehúznak pénzzel. Mutatja, hogy a vonatjegy 19 Zloti, a kártyakivonaton 31-et vontak le. Szóval, Észak Lengyelországban 1000 szemet és antennát nyitva tartani


Iwona, 2020. 04. 28. 20:06
2019 Varsó - ha inkább vizuális vagy és a leírások helyett/mellett megnéznél egy videót a modern belvárosról és az óvárosról: https://youtu.be/f43drQH9xAY


glazar, 2018. 07. 03. 22:44
Ki mondta azt az óriási baromságot, hogy a lengyel konyha nem ér fel a magyarhoz? Én imádom a lengyel kaját. Itt élek Lengyelországban, eddig szinte csak finomat ettem. Isteni finom lengyel levesek vannak, főleg a cipóban felszolgált zurek. Az egytálétel. Utána nem kérsz semmit. A savanyúuborka-leves, az ogórkowa is finom. Főételek közül a placek po wegiersku a király (avagy a tócsni sertéspörkölttel, de pirospaprika nélkül), ahogy a schabowy kotlet. Vacsorára pedig mindig kitűnő a Zapiekanka, a lengyel bagettes melegszendvics. Arra minden megy. Ami csak a hűtőben van, megy rá. Az viszont igaz, hogy a köretek erősen monotonok, mert mindent krumplival és káposztával adnak. Szóval, nem tudom, mit szív az, aki azt mondja, hogy a lengyel rosszabb konyha, mint a magyar, de leállhatna vele. Ugyanis a lengyel konyha igenis jó.


glazar, 2017. 10. 11. 17:49
A lengyelek meg még mindig mosolyognak, ha magyar beszédet hallanak. Tudják, hogy barátok vagyunk. Többször volt lengyel kollégám, imádtuk egymást.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon