ÚTIKRITIKA.HU / Lengyelország


hirdetes

útikritikák


Lengyelország

Lengyelország dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Si duo faciunt idem, non est idem - Varga Gábor fotója

.

.

Lengyelország dióhéjban

 • A közép-kelet-európai Lengyelország 312 683 négyzetkilométer területű, azaz jóval több mint háromszor akkora hazánknál, 40,2 milliós a lakossága (2024-es becslés)
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 508 ezer forintnak megfelelő zloty (összehasonításképpen: 337 ezer forint nálunk)
 • 2024: A magyar fogyasztói árak 2 százalékkal magasabbak, mint Lengyelországban. A lengyel fizetések kb. 33 százalékkal magasabbak. Az alma nálunk 60 százalékkal drágább mint náluk. A burgonya 42 százalékkal drágább nálunk. A bor, a lakások rezsije, a lakbér nálunk olcsóbb.
 • 2024. március: 1 liter benzin 610 HUF-nak megfelelő zloty
 • Az uniós államok közül a lengyelek házasodnak a legfiatalabban (átlagosan 25-27 éves korban)
 • A lengyelek - horribile dictu - kecsáppal eszik a pizzát. Ha ezt egy olasz látja, akkor bizonyosan ökölbe szorul a keze (vagy kifordul a gyomra) - Ehhez képest a mézes uborkájuk maga a tökély.A heringes reggelivel pedig rokonszenvezik e sorok írója.
 • A lengyeleknél nagyon elterjedt, hogy a 18 éves koruk betöltése után már inkább a névnapjukat ünneplik, mint a születésnapjukat.
 • Lengyelország a 30. a FIFA ranglistáján (2024. március) - Lewandovski természetesen egy ikon hazájában. Sok mindent reklámoznak vele.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Nowak
 • Budapest és Varsó között a repülési idő kb. 1 óra 15 perc (non-stop járatnál)
 • Lengyelország nyugati szomszédja Németország, északon Oroszország (Kalinyingrád), észak-keleten Litvánia, keleten Fehéroroszország és Ukrajna, délen Szlovákia, dél-nyugaton Csehország.
 • A lengyelek nem bíznak meg Oroszországban. Van rá sok, a történelmükből erededő ok. Ukrajna orosz megtámadása előtt az ukránokkal sem rokonszenveztek, de most ez megváltozott. (Az ,,ellenségem ellensége a barátom" logikája)
 • Régóta fogalmazok így: A lengyelek szeretik a magyarokat. A magyarok inkább azt szeretik, hogy a lengyelek szeretik a magyarokat.
 •  2024: Szinte mindenütt lehetett kártyával fizetni, nem kell sok zlotyt váltani.
  • Lengyelország az Európai Unió és a NATO tagja, nemzeti fizetőeszköze a zloty (PLN).
  • 1 zloty (PLN) = 87 forint (HUF)
  • (a linkre rákattintva látható a friss árfolyam)

Az UNESCO kulturális világörökségének részei Lengyelországban:

------------------------------------------------------------

Időjárás

Lengyelország időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Krakkóban a főtéren (Rynek Glówny) a bőség zavarával küszködni a megfelelő kávézó kiválasztásánál
 2. A Malbork kastély
 3. Wroclaw-ban a Szent Erzsébet templom vöröstéglás falai
 4. Hogy milyen szépen újrateremtették a régi Gdanskot (az ul. Duga tájéka)
 5. Ahogy a lengyelek képesek szórakozni, jól érezni magukat, ha nagyon akarják
 6. A lengyel lányok, nők szépsége (nekem sokkal jobban bejönnek, mint a túl szabályosan szép orosz csajok), általában a lengyel emberek udvariassága
 7. Krakkóban a Wawel
 8. A tejbárok
 9. Hogy sok lengyel szívószállal issza a sört
 10. Krakkóban a Galicia zsidó múzeum a nagyon érdekes fotókkal
 11. Egy Zalipie nevű falu a virágmintákkal teli, régi faházaival, délkeleten

Nem tetszett

 1. Az ő "átkosuk" maradványaiból a hatalmas, szürke, lélektelen lakótelepek
 2. A szolgáltatásban, kereskedelemben dolgozók némelyikének faragatlansága (pl. vasúti kalauzok, bolti eladók)
 3. Varsóban a Kultúra palotája (a szovjetek "ajándéka") nem lett szebb
 4. A napsütéses órák nem elegendő száma, a szeszélyes időjárás
 5. A lengyel konyha - szerintem - nem ér fel a magyarhoz (elfogadom, hogy más szerint nincs ebben igazam)
 6. Túl nagy ország, nem lehet egy utazás keretében felfedezni
 7. Sok helyen a cigibűz
 8. Az országutak egy részének vacak állapota
 9. Varsó nem igazán hangulatos, dacára annak, hogy rengeteget fejlődik
 10. Sok városban este kilenc után kihaltak az utcák
 11. Hogy a pizzát ketchuppal (elfogadottan így: kecsáppal) eszik

Vélemények

,, Lengyelország nagyon jó. Biztos visszatérek még. A Balti-tenger partja is csodás. Meleg víz az nincs. 18 fok már jónak számít, de lehet benne nagyokat úszni. Isteni füstölt halak. A Mazuri-tavak egy külön világ. 5 csillag. (2016)" forrás


Három teljes napot töltöttünk Lengyelországban, Gdansk tetszett legjobban, gyönyörű Hanza-város. A többi város is érdekes volt. Nem volt sok turista. A városok rendezettek, biztonságosak, ajánlom mindenkinek. (2023)

Gdansk - házsor - fotó by Elter

Olvasmányos linkek

Az úti kritikus nem feltétlenül azonosul az általa közölt véleményekkel, ettől függetlenül közöljük az összes szubjektív megközelítést:

"Ha rangsorolni akarom a nagyobb városokat, akkor nekem a sorrend a következő: Wroclaw és Gdansk az elsők, majd Torun nem sokkal utánuk és Poznan. Minden város hasonló szerkezetű. Város közepén nagy négyzet alakú tér (korábban piac), középen négyzet alakú városháza toronnyal. A nyugati rész (Gdansk-Poznan-Wroclaw vonaltól nyugatra) ritkábban volt lengyel kézben mint máséban. Általában németek (poroszok) uralták, de voltak itt Habsburgok, magyarok (pl. Mátyás király), csehek. A németek úgy érezhetik magukat itt, mint mi Felvidéken vagy Erdélyben. A templomokban itt német gót feliratok láthatók, Erdélyben magyar feliratok. Lengyel szöveg nincs, vagy csak 1945 utáni. A II. Világháború nagy veszteséget okozott Lengyelországnak, de a végén nagy nyereséget is. Pl. Wroclawban (Breslau németül, Boroszló magyarul) a háború vége felé a (német) lakosság 70 %-a elmenekült. 30% védte a város a Vörös hadsereg ellen, de többségük meghalt. A maradékot pedig kitelepítették Németországba. Ide ezután jöttek lengyelek, többségük az ukrán határ mellől. Wroclaw most már lengyel. Erőszakkal lengyel. Kultúrája azonban német. " forrás

Fotóegyveleg

Zalpie

Ennek a bárnak a neve lényegre törő: Wodka

Lengyelország - füstölt sajtok

Poznan

Zamosc - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

ravenix, 2024. 02. 05. 21:06
Azért itt elnézve a kommenteket kicsit javítanám a képet Varsóról...

Kétszer voltam egyszer 2023. november és 2024 január. A város teljesen modern tele felhőkarcolókkal, és pazar óváros résszel, ergo mindkettőt megtalálod amit keresel. A lengyel konyha szerintem jó, nem mondod azt, hogy úristen de enném állandóan de különleges és finom, szerintem. Ha egy jó szállást fogsz, ki pazar panorámás városi kilátásod van ami mellett csak ülsz és nézel ki a fejedből(ez tapasztalat). Amikor én voltam nagy pelyhekbe esett a hó ami nagyon széppé varázsolta az egész várost, plusz feldíszített óváros tér, remek kivilágítások. Finom fánkok és kávék a ,,tejivóban", olcsó relatíve minden nemzetiségi konyhát érintő éttermek, remek közlekedés, olcsó közlekedési jegy, és brutális szép parkok még télen is. Ha kicsit foglalkozol vele, megkeresed a látnivalókat akkor van bőven. Mariott Hotel Sky bárban este/naplementekor kávézni, meginni valamit az valami fenomenális. Harmadjára is visszamennék.


wanderowa, 2021. 06. 25. 11:04
Kár volt így ledorongolni valakit, mert azt írta, hogy szerinte(!) a lengyel konyha elmarad a magyartól. Egyrészt, ízléseken nem érdemes vitázni, másrészt esetleg lehet is benne valami.
Engem romantikus szálak fűznek Lengyelországhoz, de amikor lengyel családnál vendégeskedtem északon, amit főztek, az Magyarországon is lehetett volna (paradicsomleves, zöldségleves, rántotthús, fasírt, sertésszelet karfiollal), amit meg étteremben ettem, az vagy nem ízlett (gomba valami iszonyúan száraz kásával, lengyel barsz, ami üres céklalé), vagy nem volt valami különleges, bár ízlett (bigosz, ami hasonlít a magyar toroskáposztára, vagy breton bab, ami nevéből ítélve nem is lengyel étel).
A kritikus hozzászóló azzal érvel, hogy eddig szinte csak fínomat evett Lengyelországban. Nos, ezt sokan elmondhatják magyar viszonylatban is. Talán nem véletlen, hogy a számára "király" placek po węgiersku szószerinti jelentése is tócsni magyar(!) módra (bár nem tudom, hogy pirospaprika nélkül, hogyan lehet magyar egy pörkölt). A kotlet schabowy pedig egyszerű rántotthús, se nem magyar, se nem lengyel eredetű étel. Éppen úgy, mint a gołąbki (galambok) is ami tkp. egy töltöttkáposzta variáns.
Zureket is ettem már Dél-Lengyelországban, ott még teljesen hasonlított egy itteni habart krumplilevesre, tudom, hogy van más, savanyúbb változata is, de az már távolabb áll az átlag(!) magyar gyomortól, mint ahogy sok más "igazi" lengyel étel is. Egyébként, egyre kevesebb helyen lehet eredeti ételeket enni a környező országokban, mindent elárasztanak a pizzák, burgerek, dönnerek, "kínai" gyorsbüfék, steak house-ok, gondolom így van ez Lengyelországban is, ahol -valahol olvastam - már bigos-t sem nagyon főznek vendéglőben, mert a savanyúkáposzta főzésközbeni szaga nem EU-konfort.


Lutring M. Mária, 2020. 07. 28. 08:23
Krakkó tip-top. Kedves emberek, vendégszeretet, gyors, tiszta tiszolgálas, tudnak angolul.
Gdansk es környéke, ott paszírolnak át ahol tudnak. Iszonyú lassú kiszolgálás (egy kávéra 35 percet vártunk), éttermekbem bejön utánnunk 5 lengyel család, már rég megkapták a vacsorát, tőlünk még azt sem kérdezték meg, hogy minek vagyunk ott, volt aki mar fizetett, mi még mindíg ott ültünk, hiába szólunk, hogy mi is rendelnénk. A számlához hozzáadnak olyat, amit nem fogyasutottunk. Taxi maffia, van aki 1km-re 30 Zlotit kér, van aki 9km-re 35-öt. A vasutasok nem beszélnek idegen nyelven, ugyan úgy lehúznak pénzzel. Mutatja, hogy a vonatjegy 19 Zloti, a kártyakivonaton 31-et vontak le. Szóval, Észak Lengyelországban 1000 szemet és antennát nyitva tartani


Iwona, 2020. 04. 28. 20:06
2019 Varsó - ha inkább vizuális vagy és a leírások helyett/mellett megnéznél egy videót a modern belvárosról és az óvárosról: https://youtu.be/f43drQH9xAY


glazar, 2018. 07. 03. 22:44
Ki mondta azt az óriási baromságot, hogy a lengyel konyha nem ér fel a magyarhoz? Én imádom a lengyel kaját. Itt élek Lengyelországban, eddig szinte csak finomat ettem. Isteni finom lengyel levesek vannak, főleg a cipóban felszolgált zurek. Az egytálétel. Utána nem kérsz semmit. A savanyúuborka-leves, az ogórkowa is finom. Főételek közül a placek po wegiersku a király (avagy a tócsni sertéspörkölttel, de pirospaprika nélkül), ahogy a schabowy kotlet. Vacsorára pedig mindig kitűnő a Zapiekanka, a lengyel bagettes melegszendvics. Arra minden megy. Ami csak a hűtőben van, megy rá. Az viszont igaz, hogy a köretek erősen monotonok, mert mindent krumplival és káposztával adnak. Szóval, nem tudom, mit szív az, aki azt mondja, hogy a lengyel rosszabb konyha, mint a magyar, de leállhatna vele. Ugyanis a lengyel konyha igenis jó.


glazar, 2017. 10. 11. 17:49
A lengyelek meg még mindig mosolyognak, ha magyar beszédet hallanak. Tudják, hogy barátok vagyunk. Többször volt lengyel kollégám, imádtuk egymást.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon