ÚTIKRITIKA.HU / Lengyelország


hirdetes

útikritikák


Lengyelország

Általános tanácsok | Varsó | Krakkó | Gdańsk | Poznan | Wróclaw | Kielce | Lodz (Łódź) |Szczecin |  |Lublin|Toruń | Fotóegyveleg

.

Gdańsk - fotó by Elter

.

Általános tanácsok

Gdańsk

(kiejtés: gdányszk)

463 ezres nagyváros Lengyelország északi részén, a tengerparton.

Gdańsk közúton 1098 kilométerre van Budapesttől (879 km autópálya). 12 óra 15 perc alatt tehető meg a táv megállás nélküli autózást alapul véve. 

"Lássuk tehát Észak-Európa egyik legszebb városát! Gdańsk a Balti-tenger fontos kikötője és egyben az észak-lengyelországi Pomeránia székhelye. A szomszédos Gdyniával és Sopottal egybenőve alkotja a Trójmiastót, azaz a Hármasvárost. Persze a megmaradt másfél napomon én csak Gdańskra fogok koncentrálni, sőt, annak is csak a belvárosára. De van is itt bőven néznivaló, hiszen a XIV. században a Hanza-szövetség tagjaként gazdag város volt. Igaz, a II. világháborúban szinte porig rombolták… de aztán újjáépítették, majdnem teljesen olyannak, amilyen azelőtt volt.

Innentől kezdve a sétálóutcát mindkét oldalon a gyönyörű, jellegzetes, keskeny, színes, gdański házak kísérik, amelyektől olyan szép és hangulatos a belváros. Legtöbbjük a Hanza-korból való, legalábbis eredetileg akkor épült. A II. világháború pusztításai azonban majdnem mindet tönkretették. Az utána következő helyreállítások során csak néhány épület – a legszebbek - kapták vissza száz százalékban az eredeti formájukat, a többit modernizálták, így ma már nem láthatóak pl. a bejáratok előtti lépcsős teraszok."

V. Jancsi fotója

.

,, Gdańsk elsőre is nagyon kellemes városnak tűnt. A hőmérséklet a máshol tomboló 40 fok helyett csak 20-22 fok volt :)  A város pedig maga a csoda!

Az óvárosi rész elég nagy, több utcányi gyönyörű épülettel, ezeréves templomokkal, festett homlokzattal. Gyönyörű! Igazi szerelem első látásra! Meglepő, hogy ennyire nem ismert. Nem sok külföldivel találkoztunk kint.

Mivel nem egy hatalmas városról van szó, így körülbelül 10 perc után már az óvárosban voltunk. Csak kapkodtuk a fejünket, olyan szépeket láttunk!  (2015)" forrás

V. Jancsi fotója

,, Mindig is szerettem volna ide eljutni és már a városkapun belépve, a Długi Targ főutcán tett első lépések után tudtam, hogy nagyon jó döntés volt eljönni. Az is hamar egyértelmű lett, hogy Gdansk szinte csak a nevében lengyel és politikailag közép-európai: ez egy igazi északi Hanza-város, az épületek alapján le sem tagadhatná.

Régi kikötőből elmentünk sétahajózni, a kb. másfél órás út történelmileg elég ütős volt: láttuk a Gdansk környéki hajógyárakat, ahol annak idején megalapították a Szolidaritás mozgalmat, elhaladtunk Gdansk középkori erődje mellett és kihajóztunk egészen Westerplattéig, ahol a németek és a lengyelek közti ütközettel elkezdődött a második világháború. És még hatalmas teherhajókat is nézegethettünk.

Sokat vártam Gdansktól, de minden várakozásomat felülmúlta: számomra egyértelműen Európa egyik legszebb városa.(2018)" forrás

V. Jancsi fotói

F. András fotója

,, Az óváros minden nagyszerűsége ellenére nem éreztem itt a történelmi hangulatot (a középkori város varázsát), de találtam mást, ami legalább annyira megérintett és elvarázsolt. Arra is rájöttem, hogy Gdansknak annyi rétege van, hogy legalább öt-hat napot rá kell szánni a megismerésére és a befogadására. Átélni a II. világháborút elindító események és a Szolidaritás mozgalom tevékenységének történelmi jelentőségét. Kimenni a tengerparthoz (Sopot-ba, Gdynia-ba), esténként pedig csak ülni az óváros valamelyik éttermének a teraszán, hallgatni a fantasztikus utcazenészeket, nézni a lüktető életét és hagyni, hogy elveszítsük az időérzékünket. És akkor talán visszatudjuk képzelni magunkat abban a korba is, amikor még nem bombázták le ezeket a házakat, amikor Gbansk szabad város volt, és ez a szabadság olyan erősen ivódott bele az itt élők lelkébe, hogy még napjainkban sem felejtették el.

Gdansk bátor város, nem félt egy élő emberről elnevezni a repülőterét. Igaz, Lech Walesa valódi legenda, akit ismernek és elismernek a világ minden pontján. Gdansk nagyon is a jelenben él. Büszke a múltjára, része a városnak minden korábbi korszak, de talán pont azért, mert 1945 után jóformán mindent az alapjaitól kellett újraépíteni, nem félnek a változástól. És azért sem, mert képesek voltak tenni a szabadságukért. (2019)" forrás


Magyar főkonzulátus:

E-mail cím: mission.gdn@mfa.gov.hu
Telefonszám: +48587657535
Cím: Stocznia Cesarska Plac Porozumienia Gdańskiego 1. , 80-863 Gdańsk

Főkonzul:  dr. Illés Pál Attila
Konzul: dr. Sipos Ottó

Poznań

Poznań-nyal külön aloldal foglalkozik - itt 


Wróclaw

Wroclawról külön aloldalon szólunk - ittKielce

A közép-lengyelországi nagyvárosnak közel 200 ezres a lakossága. Kielce közúton 531 kilométerre van Budapesttől (ebből mindössze 60 km az autópálya). Közel 10 órát kell vezetni oda.

"Aki igazi nyüzsgésre vágyik az Kielce-nél keresve sem találhatna magának jobb helyet. Szentkereszt régió központjaként itt a vallási jellegű műemlékek mellett rengeteg szórakozóhely és egész évben fesztiválok, utcai rendezvények várják a látogatókat. Ottjártunkkor éppen Szent Iván éjjelét ünnepelték szó szerint három napon és három éjen át." forrás

Łódź

Kiejtése kb.: udzs (magyarosan l  hangzás nincs az elején)

A 720 ezres lengyel nagyváros közúton 767 kilométerre van Budapesttől (576 km. autópálya). A táv nyolc és félóra alatt tehető meg megállás nélküli autózást alapul véve. 

"Lodz-ról ez a piros téglavörös szín jut eszembe és a sok üresen álló épület. Szokták a lengyel Liverpoolnak is nevezni ezt a várost, mivel ott is a textilgyártás és hasonló építészet volt jellemző. Végigsétáltam a Piotrkowska utcán, ami Európa egyik leghosszabb sétálóutcája. Lodz-ban nagyon népszerűek az utcai művészetek. Szinte mindenhol bele lehet botlani egy érdekes szoborba vagy tűzfali festésbe. Lodz híres még a filmművészetről is. A sétálóutcán hasonló csillagok vannak, mint Hollywoodban. Elmentem a filmművészeti múzeumba is, ami egy volt gyárigazgatói palotában van berendezve. Lodz elég szegény város, a sok megszűnt gyár miatt nagy a munkanélküliség is, viszont teljesen más a hangulata, mint a többi lengyel városnak, ahol idáig voltam, épp ezért tetszett nagyon. " forrás

----------------------------------

Tiszteletbeli főkonzul, Łódź:Tadeusz Kaczor

E-mail cím: konsulat@konsulatwegier.pl
Telefonszám: +48730300237


Irigylésre méltó kreativitás, stílusosan újragombolt textilipari épületek, street art, a lengyel filmipar bölcsője, haladó szellemű állatkert, modernitás, megszokottan szuper ételek és kedves emberek. Mindez egyszerűbben, négy betűvel: Łódź (a.k.)

Szczecin

A 407 ezres Szczecin Lengyelország északnyugati csücskében fekszik, a német határnál. Kb. 410 ezres a lakossága.

Lengyel kiejtés: scsecsin

Látnivalók:

Főtér

Kikötő (az Oderán, nem a tengeren)

,, A 400 ezres Szczecin nem büszkélkedhet különleges látnivalókkal, a hangulata viszont magával ragadó. Emberi léptékű hely, ahol békésen, boldogan élnek az emberek. Csak néhány példa: a nyüzsgő német nagyváros után jólesett, hogy itt megálltak az autók, hogy átengedjék a gyalogosokat, a kérdéseinkre minden járókelő kedvesen válaszolt, sőt egy étteremben kérés nélkül sietett a segítségünkre egy helybéli, hogy a számunkra értelmezhetetlen lengyel étlapon el tudjunk igazodni. 

A belváros gyalog is kényelmesen bejárható. A kikötő télen kevésbé izgalmas, nyáron viszont annál inkább. Mivel a város nem a Balti-tenger partján fekszik, hanem az Odera folyó kiszélesedésénél, nyaranta remek lehetőség nyílik kajakozásra.

Az egykori óváros szinte teljesen elpusztult a második világháborúban. Az eredeti stílusban újjáépített házak szépek, de nem túl nagy az élet körülöttük. (2016)" forrás

Lublin

332 ezres nagyváros, az ország keleti részén, az ukrán határ felé. 

Lublin a lengyelországi Lublin vajdaság székhelye, mely Kelet-Lengyelországban található. A város történelme igen gazdag, amit számos múzeum, színház és kulturális intézmény őriz meg. A középkor óta az egyik legfontosabb kereskedelmi és kulturális központja a régióban, és számos turisztikai látványossággal rendelkezik. A város központjában található a Lublini Katolikus Egyetem, ami Lengyelország egyik legjobb egyetemei közé tartozik. Emellett Lublin az egyik legjobb hely a lengyel zsidó kultúra felfedezéséhez is, hiszen a városban található Európa egyik legnagyobb zsidó temetője és az Országos Zsidó Múzeum is. A város különlegessége a középkori óvárosa, amely az UNESCO világörökség része.

Toruń

(toruny)

205 ezres a lakosság (2022)

Torun egy Hanza stílusú városka a Visztula mentén, ami szerencsésen megúszta a II. világháborút, így az óváros sértetlen maradt. A vasútállomásról a 22. busszal lehet bejutni a városba, de kalandosabb természetűeknek ajánlott lemenni a Visztula partjára és onnan megközelíteni a városba vezető hidat, mert innen belátható az egész óváros. Torunban született Kopernikusz, így szinte minden körülötte forog, a szülőháza ma múzeum. Torun-nak van saját ferde tornya is az óváros szélén. (r.i., 2022)

cs.o. fotói

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Bialowieza - fotó by Elter

Zamosc főtere - fotó by Elter

Sopot

Sopot 2.

Gdansk

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon