ÚTIKRITIKA.HU / Varsó látnivalói


hirdetes

útikritikák


Varsó látnivalói

Általános városlátogatási tippek| Óváros|Királyi kastély|Barbakan|Szent Anna-templom|Kultúra és Tudományok Palotája| A Varsói Felkelés Múzeuma|Fryderyk Chopin Múzeum|Kopernikusz Tudományos Központ és Múzeum| Polin múzeum|Felhőkarcolók Varsóban|Fotóegyveleg


Általános városlátogatási tippek

Varsóban érdekes, nem hagyományos közlekedési eszközökkel is felfedezhetik a várost a látogatók. Például az óvárosban közlekedő lovas omnibusz, vagy a fiáker, de van motoros kis vonat, és 50-es évekbeli antik villamos. Ez utóbbi hétvégeken és ünnepnapokon közlekedik, fa belsővel, pianínóval, LCD monitorokkal, WiFi-vel felszerelt. Tematikus útvonalakon halad, tartanak rajta mini koncerteket a megadott hétvégeken. A város megismerésének alternatív módja a Segway túra. A tíz kilométer hosszú út során, mintegy három óra alatt megtekinthetők a főváros legfontosabb látnivalói.

A Visztulán kirándulóhajók, vízi villamos, és kompok is viszik az utasokat. A vízi villamos májustól augusztus végéig közlekedik a Visztulán, két megállóhelye van. Közel kétórás útján a hajón grillezett ételeket, hideg-meleg italokat lehet vásárolni. Különleges közlekedőeszközként kerékpáros riksára, vagy annak elektromos változatára is fel lehet szállni.

Mi ezeken a helyeken jártunk:
-Palace of Culture and Science (ez elég tipik hely, de szuper a kilátás)
-A könyvtár tetőkertjén (Warsaw University Library Garden)
-Elektrownia Powiśle - ez egy bevásárlóközpont, de elég menőn néz ki és mi pont kifogtunk egy kézműves/designer vásárt is itt
-Lazeinki park - ez is nagyon hangulatos, sok barátságos mókussal, akik ha van nálad dió a tenyeredből esznek 😃
-Hala Koszyki - felújított vásárcsarnok, nemzetközi street food kajáldákkal
-Copernicus Science Centre - itt nem voltunk, de ez is izgalmas lehet, főleg ha gyerek is utazik, a csodák palotájához tudnám hasonlítani

(2023)


Ha elsőként az óvárost szeretnénk felfedezni, akkor a Királyi útvonalon sétálva, elhaladhatunk a Szent Kereszt templom mellett, ahol Chopin szívét őrzik, majd a Varsói Egyetem kapuja és az Elnöki Palota mellett. Korábban bekukkanthatunk az Ostrogski-palotában található hangulatos Fryderyk Chopin Múzeumba is, és leülhetünk az egyik gránitpadra, ahonnan egy gombnyomásra meghallhatjuk a híres zeneszerző zenéjének hangjait. A hétvégét indíthatjuk egy Chopin-koncerttel is a Kastély tér közelében található koncerttermek egyikében: Chopin Point, Time for Chopin vagy a Presto Ügynökség Sala Fryderyk termében. A mellettük található Királyi kastély Visztula panorámájára nyíló mesebeli kertjeivel csábítja magához a városnézőket. Ha tökéletes fotóra vágyunk, az Óváros főterének nyugati homlokzatán található Varsói Múzeum legfelső emelete remek alkalmat nyújt panorámafotók készítésére. Ha pedig gyerekekkel utazunk, az Illúziók Világa Múzeum is remek választás ugyan itt.

A Barbakánon áthaladva, a Freta utca mentén, a Maria Skłodowska-Curie Múzeum melletti étteremkertek között sétálva átmegyünk az Új Város főterére, majd a Szökőkút parkba, ahol nyári és ünnepnapi hétvégi estéken kép-, víz-, zene és fényelőadások várnak.

Az ul Długán található Varsói felkelés emlékműve mellett elhaladva, majd az ul. Miodowa utcán továbbsétálva, elérjük a Színház teret, ahol megpihenhetünk a hangulatos kávézók egyikében a Nagyszínház és a Nemzeti Opera megvilágított épületeiben gyönyörködve. Ha az idő engedi, benézhetünk a Zachęta galériába, majd onnan átsétálhatunk az Ismeretlen katona sírjához a Piłsudski tér és a Saski kert határán, végül az estét a Nowy Świat és a Świętokrzyska utca számos éttermének egyikében fejezhetjük be. forrás

Óváros

Varsó óvárosa, más néven Stare Miasto, a lengyel főváros egyik legjelentősebb történelmi és turisztikai látnivalója. Az óváros az 1944-es varsói felkelés idején szinte teljesen elpusztult, de azóta újjáépítették, és a világörökség részévé vált.

Az óváros számos látványossággal rendelkezik, mint például a főtéren található királyi kastély, a Barbakan (városkapu), a Szent Anna-templom, a Szent Mária-bazilika, az óvárosi torony, a Múzeumok Királynője, a Nagy Piac tér és a többi. Az óváros szűk utcái, színes épületei és hangulatos kávézói miatt kedvelt hely a turisták körében. A télen az óvárosi téren a karácsonyi vásár is várja a látogatókat.

Királyi kastély

A Királyi Kastély (lengyel nevén Zamek Królewski) a Varsó óvárosának központjában található, és a lengyel királyok egykori rezidenciájaként szolgált. Az eredeti kastély a 14. században épült, de az évszázadok során többször átépítették, átalakították és kibővítették.

Az épület klasszicista stílusban épült, és az 1970-es években újjáépítették, lévén az 1944-es varsói felkelés folyamán totális kár érte. A kastélyban található múzeum kiállításai bemutatják a lengyel történelmet, kultúrát és művészetet, valamint a királyi család életét és szokásait.

Az épület belseje lenyűgöző, a díszes freskókkal, csillárokkal és aranyozott díszítésekkel, valamint a múzeumban található értékes műalkotásokkal. A látogatók bejárhatják a királyi apartmanokat, a tróntermet és a múzeum gyűjteményeit. A kastély mellett található az Óvárosi Múzeum, amely további információkat nyújt Varsó történelméről és az óváros újjáépítéséről.

Barbakán

A barbakán a Varsói óváros egyik jelentős középkori erődítménye és városfal része. Az erődítmény a 16. században épült a városfal kibővítése céljából, és a városi védelem fontos eleme volt a lengyel–litván királyság történetében. A Barbakán több, mint 30 méter átmérőjű, és falai közel 3 méter vastagok. A felüljáró rendszerek lehetővé tették a katonáknak a falak közötti mozgást és harcászati műveleteket. Ma a Barbakán múzeumként üzemel, és bemutatja a középkori Varsó védőberendezéseit és azok használatát.

Szent Anna-templom

A Szent Anna-templom Varsóban az egyik legismertebb és leglátogatottabb neogótikus épület a városban. A templomot a 19. század közepén építették a Kultúra és Nemzeti Örökség Minisztériuma elődje, az építészetért és művészetekért felelős I. Aleksander wrocławi püspök kezdeményezésére. A templomot Józef Pius Dziekoński építész tervezte, aki a gótikus stílus minden jellegzetességét megjelenítette az épületben.

A Szent Anna-templom belső része káprázatosan gazdag és részletes díszítésekkel van ellátva. Az ólomüveg ablakok színes és gazdag művészi motívumokkal tarkítottak, amelyek a keresztény vallás és a lengyel történelem eseményeinek ábrázolására szolgálnak. A templom falain sok értékes műalkotás található, többek között a főoltár, amely egy különleges gótikus stílusban készült, és a szentmise áldozati szertartásának díszített, valamint a híres Rembrandt-iskola alkotása, az Ecce Homo, amely a templom központi részén található.

Kultúra és Tudományok Palotája

Ata fotója

,, Érdemes felkeresni a 114 méteren található kilátóteraszt, mert felmerült már az épület lebontása is. Az épületnek több, más-más funkcióra nyíló, illetőleg bezárt bejárata van. A teraszhoz vezető kapu nem a legkézenfekvőbb helyen van, és nagyon ki sincs táblázva, ha valaki a felhőkarcolók felől érkezik, akkor érdemes a jobb oldalon elindulni. Ezen a csodálatos képen meg is mutatom nagyjából hol van a bejárat.

Belül folytatódik a nyomozás, ugyanis a jegypénztár is el van rejtve. Ahogy felmegyünk a lépcsőn, szemben a fal mögött van. Ott kell kicsengetni a 20 zlotyis (cca. 1500 Ft.-os) belépőjegyet, mellyel jogosultak a leszünk a gyorslift használatára, és a terasz időlimit nélküli használatára. A liftet kezelő idős úr nem beszél angolul, és szegénynek pont olyan hangulata van, mint amikor valaki több órán keresztül bámul egy székről lift gombokat, és megy vele föl s alá.

Mi este mentünk föl a teraszra, ahonnan páratlan kilátás nyílt a sokoldalú fényjátékokban úszó felhőkarcolókra. De természetesen a stadion is pazarul festett. A sötét miatt nyilván kevesebb részletet lehetett megnézni - az egyébként borsos áron dolgozó kávézórésszel is felvértezett emeleten -, de így is meghatározó volt az élmény, viszont ha legközelebb is megyünk, akkor biztos, hogy nappal is megnézzük ezt a csodálatos kilátást. (2018)" forrás


,, Alapszíne fehér, csak a városi forgalom az elmúlt évtizedekben piszkos barnává tette azt, bár napfényben ez alig látszik. Lemosatni egy vagyon, tehát nem mosatják le.

Ez a toronyház volt az inspirálója a 21. századi varsói városépítészeti lendületnek, merthogy a többi felhőkarcolóval ezt akarták ellényegteleníteni. Megjegyzem: nem sikerült.

A Palotában a turista csak egy kurta látogatást tud tenni, mert amit megnézhet, az az előcsarnok, a lift és a látogatóterasz. Persze, mehet uszodába és a konferencia központba is, de nem látogatójeggyel. Az előtér, amely mindig hemzseg a turistáktól, egyáltalán nem hivalkodó, hanem visszafogott, nyugodt, de kissé feszes hangulatot áraszt. " forrás


Előre vettem meg kettőnknek a jegyeinket, nevetségesen olcsó, ahhoz képest, hogy micsoda épület, 25 zlotyi/fő (5,75 eur). A lift bent 1 percen belül felvisz a tetejére, ahonnan csodálatos a kilátás! Nem voltam még New York-ban, de kicsit úgy éreztem magam, mintha ott lennék azt a látványt látva, megszólalni se tudtam percekig, szóval ha Varsóban jártok, semmiképp se hagyjátok ki ezt a Palotát! Lentről nézve pedig valami csodás volt bámulni ezt a baromi nagy, kivilágított épületet. (2024. január)

A Varsói Felkelés Múzeuma és a Varsói Gettó

A Varsói Felkelés Múzeuma (Muzeum Powstania Warszawskiego) az 1944-es Varsói Felkelés emlékének szentelt múzeum Varsóban, Lengyelországban. A múzeum célja, hogy megőrizze és bemutassa a felkelés során történt eseményeket, emlékezve azokra az emberekre, akik életüket áldozták a lengyel függetlenség és szabadság érdekében.

A múzeum állandó kiállítása bemutatja a felkelés különböző szakaszait, az előkészületektől a küzdelem befejezéséig. A látogatók láthatják a felkelők által használt fegyvereket, a kommunikációs és egészségügyi eszközöket, valamint azokat az eszközöket, amelyeket a felkelési mozgalom létrehozásához és fenntartásához használtak.

Az épületben a látogatók megtekinthetik az akkoriban készült fényképeket, filmfelvételeket, hallgathatnak rádióadásokat, valamint megismerhetik a felkelésen részt vevő emberek és szervezetek életét és munkáját. A múzeumban interaktív elemek is találhatók, amelyek segítségével a látogatók interaktív módon fedezhetik fel a múzeum állandó kiállítását.

Fryderyk Chopin Múzeum

avagy Frédéric Chopin

A Fryderyk Chopin Múzeum Varsóban a híres lengyel zeneszerző, Fryderyk Chopin életének és munkásságának bemutatására szentelt múzeum. A múzeum a Czapski-palotában található, amely maga is látnivaló a Varsói óvárosban.

A múzeum gazdag gyűjteménye bemutatja Chopin életének különböző szakaszait, személyes tárgyait, írásait, levelezéseit és zenéjét. Az érdeklődők megtekinthetik Chopin zongoráit, valamint meghallgathatják a műveit és többek között a zeneszerző saját előadásait is.

A múzeum kiállítása mellett számos rendezvényt és koncertet is szerveznek itt, ahol Chopin zenéjét játszák élőben. A múzeum látogatása kihagyhatatlan program Chopin rajongói és a klasszikus zene szerelmesei számára.
Kopernikusz Tudományos Központ és Múzeum

Centrum Nauki Kopernik

Cím: ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 20,
00-390 Warszawa

GPS: N 52° 14’ 30.6”, E 21° 1’ 43.1”

Belépődíj: 40 zl (hétköznap), ls 42 zl hétvégéken és ünnepnapokon

A Kopernikusz Tudományos Központ és Múzeum (angol nevén Copernicus Science Centre) Varsó egyik legnépszerűbb interaktív tudományos múzeuma. A múzeum célja, hogy elősegítse a tudományos gondolkodás és a kreativitás fejlesztését a látogatók körében.

A látogatók számos érdekes és izgalmas kiállítási területet fedezhetnek fel, amelyek interaktív módon mutatják be a tudományos témákat. A látogatók megismerhetik a fizika, a biológia, az asztrofizika, az emberi test, a kommunikáció és az energia témaköreit, valamint egy számos izgalmas interaktív játékot is kipróbálhatnak. A múzeum nagyszerű helyszín azok számára, akik szeretnék megismerni a tudományt és kipróbálni magukat különböző kísérletekben.

2 és fél órát szántam rá, a 2 emelet felfedezéséhez kell is ennyi. Igazán izgalmasak a kísérletek, a játékok. Újra gyereknek érezhettük magunkat. Csupán a zárás előtt 15 perccel fedeztük fel a földszinten az ordítógépet. Zseniális, az arra járók nem értették miért szakadunk a röhögéstől :) (2019)

b. g. fotói

Polin múzeum

A POLIN Múzeum a lengyel-zsidó történelemre fókuszál, és a zsidó kultúra és élet bemutatására szakosodott múzeum Varsóban. A múzeum állandó kiállításai közé tartozik a történelem előtti időktől egészen a 20. század közepéig. Az interaktív kiállítások bemutatják a lengyel-zsidó történelem fontosabb pillanatait, beleértve a lengyel zsidók életét és kultúráját, az antiszemitizmus történelmét, a holokausztot, valamint a lengyelországi zsidók újjáépítését a II. világháború után. A múzeumot 2013-ban nyitották meg.

Felhőkarcolók Varsóban

Messziről és bizonyos szögből Varsó modern építészete "tiszta Amerika". Akit ez zavar, nyilván az Óvárosban kell maradnia. Annak viszont, aki erre nyitott, Varsó a modern építészet egyik feltörekvő európai központja lett.

Ata fotói

Varso Place vagy Warsaw Tower - 2022 novembere óta Európa legmagasabb épülete. 310 méter magas, van kilátóterasza is 237 méter magasan. Co-working irodából egy, kávézóból kettő is üzemel benne.

Fabryca Norblina - egy régi gyárépület újra élesztése, ami remekül sikerült. Nagy és változatos Food courtjában mindenki talál ízlésének megfelelő enni-inni valót.

Widok Towers - nagy és modern, ide költözött a Városháza is.

Browary Warszawskie - hogyan lesz a régi sörfőzdéből étterem komplexum. Jól sikerült, talán néhány hely csöppet túlárazott.


Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon