ÚTIKRITIKA.HU / Zakopane / síelés


hirdetes

útikritikák


Zakopane / síelés

Zakopane dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Étkezés | Hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

cs.m. fotója

.

Zakopane dióhéjban

27 ezer állandó lakosa van.

,, Zakopane a Magas-Tátra lengyel részének legfontosabb városa. Lengyelország téli központja, és egyben a határ mindkét oldalának legnagyobb olyan városa, amely közvetlenül szomszédos a Tátra ívével. Teljes népesség 27 490 fő, és a várost évente 3 millió látogató keresi fel.

Zakopáne a lengyel-szlovák határnál található, a Magas Tátrában. Az első meglepetés akkor ért, amikor rájöttem, hogy a város nem több ezer méter magasan fekszik, hanem csupán 838 m-en (…a völgyben). A második meglepetés pedig a mérete – őszintén szólva, én nagyobbnak gondoltam! Zakopáne egy pár tízezres lakosú kisváros, de amikor sétáltunk benne, nekem inkább pár ezresnek tűnt. Tény, hogy rengeteg a turista, rengeteg az árus és a bolt; a főutcán (Krupówki utca - Zakopane sétáló- és bevásárlóutcája) egymást érik a sajt- és fagyiárusok. Természetesen sok az étterem is, naná, hogy kipróbáltuk az egyiket. Tradicionális – igazi lengyel – hústálat rendeltünk… Szó se róla, emberes adagokat kaptunk! Finom volt és rengeteg…(2018)" forrás

Tetszett & Nem Tetszett

Tetszett

Jön!

Nem tetszett

Zakopane bűbájosan szép, de síelés szempontjából harmatgyenge.
Nem tudom mennyire tudtok síelni, illetve milyen minőségű pályákhoz vagytok szokva, de számunkra értékelhetetlen ebből a szempontból.
Maximum a Gubalowka..... nagy duzzogva... inkább csak poénból.
De a városka és a környék hibátlan. (2022)

Vélemények

A tömeg elviselhető...teljesen. A lovas szánt ne hagyjátok ki . És a város felett a hegytető igazi csoda este. Felvonóval fel tudtok menni. A piac sarkán a vendéglő , pazar . A sétálóutcán több vendéglőben is van magyar étlap . (2023)


2 unnep kozott, gyalogosan nem volt veszes, de az auto az rengeteg volt. Kegyetlen dugok voltak, es parkolni szinte lehetetlen. A szomszed faluban laktunk, es mire bejutottunk a kozpontba es talaltunk parkolot eltelt kb 3 ora.


,, A költő után szabadon: Tán csodállak, de nem szeretlek. Elismerem, ilyenkor télen magával ragadó látvány a behavazott táj, a hegyek, de miután kigyönyörködtem magam egyszerűen nem tudom, minek maradnék még.

Maga Zakopane hosszan elhúzódó település, ami alapjában véve az üdülőkből, síelőkből tartja fent magát. Meg a piacozókból, hiszen az itteni piacon aztán tényleg minden van, mint a jó bótban. Ha csoportokkal érkezem, akkor ugyan végigmegyünk a Krupowkin és megmutatom a Tátra Múzeumot is, de minden második kérdés a piacra irányul. Az első meg a mosdóra.

Egyetlen egy dologgal tudom elterelni a figyelmet: a Gubalowkaval. Amikor elmesélem, milyen csodás onnan a hegy tetejéről a kilátás és még az óriás legendáját is megemlítem, amelyiknek az alakját felveszik a környező hegyek és akit nem szabad felébreszteni, akkor szerencsésen eljutunk a felvonóig és együtt fel is jutunk a kilátóig, hiszen nem kell beállni a hosszú sorba jegyet venni, mert ki lehet cselezni és egy külön pénztárban csoportos jegyet tudunk váltani. A jegyváltás mókás tud lenni, ha a pénztáros nemigen beszél a lengyelen kívül más nyelvet. De a széles és kedves mosolyok mindkét részről és az írástudás valamint a számok ismerete megkönnyíti a helyzetet.

A kabinba persze be kell tömegelni, de gyorsan jönnek egymás után így az egész csoport simán fel tud jönni. Onnan pedig azután már mindenki szabadon fedezheti fel a környéket. Akár lovasszánon is. Talán ez a leghangulatosabb ilyenkor télen. (2017)" forrás


Bár a hétvégén itthon sem volt tavaszias az időjárás, mi egy téli csodavilágba érkeztünk Zakopánéba, egy unokás hétvégére. Több programtervünk volt, de kb. félméteresről 2 nap alatt közel duplájára hízott a hóvastagság, így jelentősen korlátozottak lettek a lehetőségeink gyalogosan és autóval is.

A belvárosi sétákon és a helyi ételek - rozsleves, csülök, tökleves, spenótos, juhtúrós pirog - kóstolgatásán kívül, a Snowlandia Śnieżny Labirynt meglátogatását tűztük ki végül elérhető célul. A Wielka Krokiew hegy és az ott található zakopanei síugrósánc lábainál található ez a népszerű attrakció. Nem csak a hólabirintus, hanem egy iglu jégszobrokkal, egy kisebb állatkert, és gyerekeknek készült szánkópálya is elérhető itt.
A kombinált jegy 145 zlotyi volt 2 felnőtt és egy gyerek részére, ezzel be lehetett menni a labirintusba, az igluba, illetve a minizoo-ba, a szánkópályára 1 óra időtartamra újabb 45 zlotyit kellett fizetni 3 főnek, ebben benne volt a szánkóhasználat is. Természetesen vannak külön-külön érvényes jegyek is.
A havas hangulat teljes volt, mert szinte folyamatosan szakadt a hó és ez a Tátrában biztosan nem ritka, de mi régóta nem láttunk ilyen igazi, békebeli telet. (v.e., 2023)


A Magas Tátra nagyon szép, de Zakopane viszont egy büdös szmogos zsúfolt bazári giccs, semmi több. Az árak felháborítóan magasak, főleg ahhoz képest, hogy ez Kelet Európa. Francia árak vannak, de a szolgáltatások (felvonók, sípályák stb) Románia szintjén vannak, szóval ár-érték arány elég kiegyenlítetlen. Emellett hatalmas a tömeg. Állandóan. Élvezhetetlen a hegymászás a tömegben, és a felvonózás is az, mert heringparty van. Amit Zakopane infrastruktúrája nyújtani tud azt Szlovénia, Olaszország, de még Románia is el tudja érni. Franciaország, Ausztria, Svájc stb pedig toronymagasan jobb minden téren.

Síelés szempontjából Zakopane alig jobb a Kékesnél. Kb októbertől áprilisig megfulladni a bűztől, olyan szmog van, mert a lengyel parasztok előszeretettel fűtenek szeméttel, a turisták még azt szívják be...hát kösz nem. (c.o., 2023)A Magas-Tátra északi lábánál elterülő Zakopane, Lengyelország „téli fővárosa” Közép-Európa egyik legkarakteresebb üdülőhelye, élő hagyományokkal és dinamikus jelennel. A kelet-európai üdülőhelyekhez szokott turisták közül sokakat meglep a szolgáltatások magas színvonala, a gorál faházak között megbúvó kozmopolita világ, s nem utolsósorban az itt élők nem mindennapi vendégszeretete.

Szimbolikus szerep

Zakopane és vele együtt a Tátra Lengyelország feldaraboltságának közel másfél évszázada alatt a nemzet egységének és a lengyel identitásnak a jelképe volt, és ezt a szimbolikus szerepét a mai napig megőrizte. Az apró gorál falu a 19. század közepétől kezdve népszerű gyógyüdülőhelyként vált ismertté, amit a légúti betegségek gyógykezelésére javallott hegyi levegőjének köszönhetett. A század vége felé a csodálatos táj és a gorál népművészet által idevonzott lengyel művészvilág elegáns villákat vásárolt Zakopanéban, sőt sokan végleg le is telepedtek itt. Jó néhány épület eredeti állapotban, a belső berendezési tárgyakkal együtt fennmaradt, s a mai napig a századelő lengyel művészelitjének kifinomult ízlésvilágáról tanúskodik. Ha bekukkantunk ezekbe a kultikus otthonokba, melankolikus világra, regénybe illő élettörténetekre számíthatunk.

Túra-, sí- és kultúrközpont

Az első világháború után Zakopane fokozatosan túra- és síközponttá alakult, ahol számos rangos rendezvényt, egyebek mellett sívilágbajnokságokat is tartottak. A hegyvidéki környezet ellenére igazi várossá nőtte ki magát, miközben sikeresen elkerülte a szlovák üdülőhelyek sorsát: nem csúfították el hatalmas, környezetidegen betonszállókkal, az épületek nagy részét a mai napig fából, a hegyvidéki építészet formavilágának alkalmazásával építik. Zakopane ezzel párhuzamosan a kortárs lengyel művészet központjává vált: sorra létesültek a múzeumok, művészeti galériák, a mai napig működik egy avantgárd színház, és a különböző rendezvények révén egyre inkább meghódítja a jazz is.
Lengyel turizmus fellegvára

Bár egyre több külföldi fedezi fel, Zakopane a belföldi turizmus fellegvára maradt, a krakkóiak hétvégenként valósággal megrohamozzák a várost. Ha a Tátra szlovák oldalát túlságosan csendesnek és unalmasnak találjuk, itt épp az ellenkezőjét tapasztaljuk: Zakopane késő estig pörög, a belvárosban mozdulni sem lehet az autóktól, és sajnos a levegő minősége is inkább a nagyvárosokéra emlékeztet. Csomagolásnál érdemes észben tartani, hogy Zakopanéban lényegében mindig hideg van; esténként még nyár közepén is erősen lehűl a levegő, a téli hideg pedig akár már szeptemberben beállhat. Télen téli gumi és hólánc nélkül soha ne induljunk útnak. forrás


Megközelítés

Zakkopane Budapesttől közúton 320 kilométerre van. Megállás nélkülli vezetést modellezve 6 és fél órás az út. Csupán 22 kilométeren tudunk autópályán menni.

Szállás

Ajánlott szálláshelyek:

Good by Lenin Hostel Zakopane

Étkezés

Jön!

Hasznos információk

Jön!

Olvasmányos linkek

"A következő napon órási izomlázzal lábunkba és Dóri meghúzódott bokájával Zakopane város felfedezésére indultunk. Varázslatos kis hely. Bár mérhetetlen tömeggel találkoztunk. Az első dolog, ami rabul ejtett minket az az építészet volt. Gyönyörű, egységes, már-már mesebeli házikók vártak minket. Már csak az hiányzott, hogy a házikók mézeskalács illatot árasszanak." forrás


,, Amit nem néztünk meg és nem próbáltunk ki: a felvonók… Zakopánénak hála, most már legalább tisztában vagyok a felvonók típusaival. Van a libegő, ez tulajdonképp a ülőszékes felvonó; van a lanovka, ez a kabinos felvonó – mindkettő felülről rögzített, „dróton lóg”. A harmadik típus pedig a sikló, ami síneken jár és szintén zárt. Mindhárom megtalálható itt, velük lehet feljutni a hegyekbe. Nyáron a túrázók, télen pedig a síelők használják…
Zakopáne körül az erdők, a táj meseszép. És igen, valóban hatalmasak a fenyőfák! (2018)" forrás


Sokáig Zakopaneba utaztunk,imádjuk,de egy pár éve már Bialka Tatrzanskán szállunk meg,mert iszonyat tömeg van már Zakopanéba,mindegy milyen időszakban mész.A két város egymástól kb.20-25 km,ha gondolja az ember bármikor át tud menni Zakopanéba,de sokkal nyugisabb Bialka Tatrzanska,nem beszélve a meseszép,gyerekbarát fürdőjéről a Terma Bania-ról,ami szintén télen-nyáron kihagyhatatlan(bár most itt is nagyon sokan voltak😔).
Nagyon közel van Bukovina Tatrzanska,ahol szintén egy csodás fürdő van-Terma Bukovina,szintén szuper családosoknak is.Kisgyerekeseknek az előző jobb.

A varázslatos és legendás Krakkó a közelsége miatt csábító,kb.100 km,de az odavezető út mindig annyira bedugul,hogy az 1 órás utat még 3 óra alatt nem nagyon úsztuk meg😔.

Ezek ellenére még most is bevállaltuk,mert nem lehet megunni...❤majdnem minden nevezetesség a központban megtalálható,a tömegközlekedés átlátható,szuper a villamos hálózatuk,a belvárosban a parkolás lehetetlen és nem is engedik be a kocsikat,ajánlott inkább külvárosi részben megállni és villamossal bemenni,elmenni a nevezetességekhez.
Sose hagyjuk ki a libegőzést sem,mi is és a 10 éves kislányunk is imádja,bőven van ebből is választék,gyönyörű,szuper program ez is.

Annyira megfizethetőek kint a szolgáltatások,kaják,élelmiszerek(és jó minőségűek is),hogy mi hazafelé mindig megejtünk egy havi bevásárlást a helyi Biedronka nevű(Katicás bolt)boltban-ez most sem maradt ki😁

Sokszor szemeztünk már a Szlovákiai Zdiár településen lévő bobpályával,most hazafelé jövet megálltunk és milyen jól tettük,itt 1 egész napot el lehet tölteni,gyerekeseknek kötelező program.Lanovka visz fel a bobpályához és a lombkorona tanösvényhez,hihetetlen panorámával,kilátással a Tátrára...
Most mi nem voltunk,de aki ezen a környéken jár,semmiképp ne hagyja ki a Morski Oko-t-akár gyalog,akár lovaskocsival-ez is feledhetetlen része a Lengyel Tátrának.
Következő egyik programunk ha jövünk legközelebb a Kasprowy-csúcs,eddig ez még kimaradt,de pótoljuk!. (2022)

Fotóegyveleg

Elter Karcsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Cleaella Olleon, 2023. 03. 01. 19:58
A Magas Tátra nagyon szép, de Zakopane viszont egy büdös szmogos zsúfolt bazári giccs, semmi több. Az árak felháborítóan magasak, főleg ahhoz képest, hogy ez Kelet Európa. Francia árak vannak, de a szolgáltatások (felvonók, sípályák stb) Románia szintjén vannak, szóval ár-érték arány elég kiegyenlítetlen. Emellett hatalmas a tömeg. Állandóan. Élvezhetetlen a hegymászás a tömegben, és a felvonózás is az, mert heringparty van. Amit Zakopane infrastruktúrája nyújtani tud azt Szlovénia, Olaszország, de még Románia is eltudja érni. Franciaország, Ausztria, Svájc stb pedig toronymagasan jobb minden téren. Síelés szempontjából Zakopane alig jobb a Kékesnél. Kb októbertől áprilisig megfulladni a bűztől, olyan szmog van, mert a lengyel parasztok előszeretettel fűtenek szeméttel, a turisták még azt szívják be...hát kösz nem.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon