ÚTIKRITIKA.HU / Katowice


hirdetes

útikritikák


Katowice

Katowicéről röviden|Vásárlás| LátnivalókFotóegyveleg

V. Jancsi fotója

Tartalomfeltöltés előkészületben

Katowicéről röviden

Lakosság (2023-ban): 286,000

Nettó havi átlagbér (2023-ban): 401,000 forintnak megfelelő zloty - (pl. Debrecen: 305,000)

Katowice Lengyelország déli részén található. Katowice a Szilézia régióban fekszik, közel a cseh határhoz, és Krakkótól nyugatra, 80 kilométer távolságban.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Hatalmas a fejlődés, sok minden épült az elmúlt 20 évben, szuper modern épületek, a high-tech és IT üzleti élet virágzik 

2. Nyüzsgő kulturális élet

3. Egész jó éjszakai élet

4. Nincsenek rettenetes közlekedési dugók

5. A város déli részén van egy-két kellemes lakónegyed

6. Az UFO-szerű, ultramodern Spodek aréna nagyon jól néz ki

7. A Hipnoza nevű jazz klub nagyon jó

Nem tetszett

1. A szmog

2. A központtól távolabb eső néhány negyed komor, a komcsi korszakra jellemző lakótelepei

3. Kulturális turisztikai nevezetességek vonatkozásában szegény város, elvégre iparvárosnak épült

Vélemények

Odajutás

Étkezés

v. j.

Vásárlás

Silesia City Center: Ez egy hatalmas bevásárlóközpont, ahol számos üzlet, étterem és szórakozási lehetőség található. Ideális hely a vásárlásra és a szabadidős tevékenységekre.

Katowicei piac (Rynek): A városközpontban található történelmi piac, ahol helyi ételeket, kézműves termékeket és más árut lehet vásárolni. A piactéren a szép épületek és a városközpont nyüzsgése is látható.

V. Jancsi fotói

Látnivalók

Népköztársaság Múzeuma: Ez a múzeum a lengyelországi kommunista korszakot dokumentálja, és bemutatja a népi demokrácia idején élt emberek mindennapi életét és tapasztalatait.

Sztolnia Guido: Ez egy látogatható szénbánya, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek a régió bányászati hagyományaiba és az ipar történetébe. Vezetett túrák során bejárhatók a bánya alagútjai és kiállításokat is megtekinthetnek.

Sziléziai Múzeum: Ez a múzeum a régió történelmével és kultúrájával foglalkozik. Különféle kiállításokat és gyűjteményeket kínál, beleértve a festményeket, szobrokat, régészeti leleteket és helyi néprajzi anyagokat.

Érdekességek

1. Katowicének rendkívül sűrű a történelme. A 13. században kezdődött, mint egy kis mezőgazdasági és ipari falu, ami kicsit hihetetlen, ha az ember meglátja, milyen méretűvé nőtt máig.

Az 18. század közepén Poroszország bekebelezte, és remélte, hogy Katowice lesz a Szilézia németesítésének központja. 1921 márciusában a város népességének több mint 85%-a Németországban maradásra szavazott, míg a környező vidéki területeken az emberek 56%-a a lengyel oldalra szavazott, és az antant nem tudott megegyezni az új határ helyéről.

1939-ben Németország bekebelezte, ami azt jelentette, hogy sok történelmi emlékmű elpusztult, a lengyel nyelvet betiltották, és sok utcanevet német nevekre változtattak. 1941-ben a lengyel és zsidó népesség nagy részét elűzték. Végül 1945-ben a Vörös Hadsereg szabadította fel.

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon