ÚTIKRITIKA.HU / Lengyelország


hirdetes

útikritikák


Lengyelország

Egészség | Árak és pénzváltás | Étkezés | Vásárlás | Közlekedés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

A lengyelek egyik legkedveltebb egytál étele, a bigos - Káposzta és húsfélék - f. a. fotója

 

Egészség

 • A csapvíz közvetlen (forralás nélküli) fogyasztása sok helyen nem ajánlott, annak ellenére, hogy nem hallani igazán ebből adódó egészségügyi problémákról. Ajánlatos inkább mindenhol kapható flakonos ásványvizet inni.
 • A Mazuri-tavaknál olykor buzgón kell védekezni a szúnyogok ellen.
 • Az egészségügyi ellátás igénybe vételéhez ajánlott az utasbiztosítás  itthoni megkötése indulás előtt.

Higiéniai jellegű (?) tiltások egy lengyel nyilvános vécé falán

Árak, pénzváltás

 • Az árak hasonlóak az magyarországiakhoz, a különböző szolgáltatások díjai azonban magasabbak lehetnek (pl. gépjárműjavítás).
 • Pénzváltó lehetőségek a nagyobb városokban szinte mindenhol könnyen elérhetőek. A pénzváltókat „KANTOR” néven lehet megtalálni. Az utcai pénzváltóknál bizonoysan jobb számunkra az árfolyam, mint a repülőtérieknél. A legjobban azonban a bankautomatán keresztül váltott pénzzel járunk. 
 • Nem meglepően a nagyvárosokban a boltok árszintje magasabb, mint a kisvárosokban.
 • Lengyelországban egy csomag Marloboro 1460 fointnak megfelelő zlotyba kerül. (Nálunk kb. 36 százalékkal többe.) 

,, Jó árak vannak a lengyeleknél. Ha ebédelni szeretnél, kifejezetten ajánlom az önkiszolgáló éttermeket, ott az az érdekesség, hogy kilóra mérik az általad kiválogatott ételeket (pl. tavaly én vettem hagymás krumplit, rántott csirkemellel és egy finom csokis palacsintát kb. 1200 Ft-nyi zlotyba került). Több lengyel városban jártam, és Krakkó kiérdemli a legjobb és legszebb lengyel város címét és ne hagyjátok ki a wieliczkai-sóbarlangot sem (ott sót vegyetek majd a látogatás végén, étkezés céljából egy hengeres szóródobozban). A nápolyijuk nagyon finom, gyümölcsöket is árulnak (málnát vettem náluk, szép nagy szemek voltak, 600 Ft volt fél kilója) jó utazást! (2014)" forrás


A kaját illetően én nem annyira vagyok oda a lengyel konyháért, de a pirogot érdemes megkóstolni, illetve szinte mindenhol kapható a zapiekanka nevű óriási melegszendvics (az ára változó: Krakkóban pl. 9 zl volt júniusban, Poznanban 14, de a sétálóutcán 20, Torunban a vasútállomáson 10 zl). Az árak kb. mint itthon, egyes élelmiszerek olcsóbbak is, mint nálunk. (r.i., 2022)

Étkezés

2023. február: Egy olcsóbb étteremben egy étel 2600 forintnak megfelelő zlotyiba kerül. Két főnek egy háromfogásos étkezés közepes kategóriájú étteremben kb. 12,000 forintba kerül. Magyarországon mindkét kategóriában kb. 20 százalékkal drágább az étkezés.

A lengyelek jellemzően 14 óra tájban ebédelnek, lehetőleg 3 fogást, levest valami húsételt és utána édességet. Lengyelországban a pizza automatikusan nem tartalmaz paradicsomos szószt. Jellemzően a pincér hoz paradicsomszószt egy kancsóban és a vendég dönti el, hogy mennyit akar rakni a szószból a pizzára. Gyakran a paradicsomszósz nem más mint egyszerű ketchup. A lengyeleknél szokásos, hogy a sörbe málna- vagy fekete ribiszke szörpöt raknak (piwo z sokiem), ráadásul szívószállal isszák meg:

"A lengyel ízvilág ismerősnek tűnhet a magyarok számára, csak egy-két különlegesség jelenthet kivételt: például a céklából készült ételek, amelyeket sokkal többen kedvelnek ott, mint nálunk. Mindenképpen érdemes megkóstolni a káposztával, tormával egészben megsütött, sörben pácolt csülköt is. Éttermekben a számla összegének 10 százalékát szokás adni borravalónak." (Nyakkendőtől borravalóig)"


,, A lengyel sörök kifejezetten jónak bizonyultak. Ami pedig a legjobban tetszett, az a lengyel kifőzde intézménye. Ezek a nagyon olcsó, egyszerű kis kifőzdék a szocializmusból ragadtak itt, és meglepően tisztességes ételeket árulnak.

Már akkor tudtam, hogy jó helyen járunk, amikor a falra kitett étlapon se német, se angol verzió nem volt. A lengyel fokhagymalevesnek nagy barátja vagyok, ezt mindenkinek csak ajánlani tudom, ahogy a pirogot vagy a miénkhez hasonló töltött káposztát, a golabkit is. Egy kétfogásos ebéd itt nem nagyon kerülhet többe egy ezresnél. (2016)" forrás

Vásárlás

2022. december: átlagosan 9 százalékkal magasabb az árszint nálunk, mint Lengyelországban.

A lengyelek fizetése kb. 16 százalékkal magasabb, mint a magyaroké.

A vásárlási lehetőségek kiemelkedően jók, színvonalas boltokkal és nyugati stílusú bevásároló központokkal. A lengyel textil és bőráruk jó minőségűek, nagy a választék. Sok külföldi turista észreveszi, hogy a lengyel élelmiszerüzletekben a legnagyobb területet jellemzően a cukorkák és egyéb édességek választéka foglalja el. A lengyelek a felvágottakat is imádják, a hentesboltoknak (sklep miesny) hatalmas felvágott és kolbász választéka van.

A lengyel nagyvárosokban elég sok a hét minden napján 24 órán keresztül nyitva tartó kis vegyesbolt. Vasárnapot illetően náluk nincsenek korlátozások. Egyelőre.

Közlekedés

A közutak állapota közepesnek minősíthető, vannak jobb és kevésbé jó minőségű szakaszok. Az utak általában forgalmasak, így gyors haladással Lengyelország területén nem minden esetben lehet számolni.

A közúti ellenőrzések száma kifejezetten magas. A szabálysértésért kirótt büntetések meglehetősen magasak.

Lengyelországban ittas állapotúnak minősül az a vezető, akinek véralkohol szintje eléri a 0,5 ezreléket. Ez már büntetőeljárást von maga után; 0,2-0,5 ezrelék közötti alkoholos befolyásoltság alatti vezetés szabálysértésnek minősül. Büntetőeljárás esetében az ittas vezetőt őrizetbe veszik, majd gyorsított eljárás keretében tárgyalják az ügyét. Ez a gyakorlatban max. 48 órás tartózkodást jelent a rendőrőrsön.

Annak, aki  repülővel érkezik és vidékre megy, érdemes autót bérelnie.

Ha valaki Lengyelországba utazik, ajánlott az mPay alkalmazás letöltése, ezen ugyanis meg lehet váltani vonatjegyet és a várost kiválasztva helyi tömegközlekedési jegyeket is (jegyautomaták alig vannak, a személyes pénztáraknál pedig kígyózik a sor). Poznanban elég volt a reptéri buszra (159) jegyet venni (a 45 perces 6 zl, amúgy a menetidő forgalomtól függően 20-35 perc), ez a vasútállomáson tesz le, csak arra kell vigyázni, hogy az online jegy azonnal aktív (nem úgy mint pl. a BudapestGO-ban, hogy az első érvényesítéstől), szóval akkor kell venni a jegyet, ha már jön a busz. (r.i., 2022)


"Utazni (illetve vezetni) Lengyelországon keresztül kissé kalandos. Itt most egy elég jó állapotban lévő út látható, de olyan vacak lukas/kavicsos főúton is száguldottunk Varsó fölött, hogy a lélegzetünket is visszafojtottuk… A kamionforgalom “jelentős”. A kétszer másfél sávon elfér: kamiont előző kamion, szembe forgalom (aki persze illedelmesen lehúzódik), és a lehúzódó ("leálló") sávban gombát áruló nénike. Ha nem húzódsz le eléggé, a kamion csap el, ha túlságosan, akkor meg te csapod el a gombát :-) (A nénike nem hülye, ő az út menti árokpartról figyeli érdeklődve az eseményeket). Érdekes módon a kisebb utak minőségre is, meg forgalomra is sokkal kellemesebbek voltak, mint az 'egy számjegyű' főutak…" forrás

Jurassic park lengyel változatban 

"Irtó primitív emberek! Lengyel kezébe autót adni olyan, mint kisgyereknek kézigránátot. Az átlag lengyel sofőr ilyen: zebrán gázra lép, lehúzza az ablakot és üvölt rád, ha át akarsz kelni az úton. Jobbról előzni szinte kötelező, de van úgy, hogy, ha jobbra kis ívben akarsz kikanyarodni, két oldalról előznek. A hátad mögött 10 centivel rád tapadnak, és úgy követnek. Autópályák gyakorlatilag nincsenek, az utak olyan állapotban vannak, hogy vannak olyan szakaszok, hogy a kamionok tengelyig eltűnnek benne. A közlekedési szervezőképességük is a 0-hoz konvergál: 2x2 sávos utak keresztezik egymást és nincs lámpa, a kedvencem pedig, hogy minden kereszteződés tele-zöldes! Ha szerencsés vagy, akkor max. 3 autó a sorban képes balra fordulni." forrás

,, A magyar viszonyokhoz képest király vagy, ha gyalog közlekedsz. Egyrészt az autósok elengednek, másrészt a lámpák úgy vannak beállítva, hogy járókerettel is átérsz, mielőtt a forgalom elindul. Az itteni gyalogosok élnek is ezzel a lehetőséggel – illetve visszaélnek. Ahol zebra van, ott többnyire körül se néznek." forrás

Vonatozás

,, Külön feladat volt, hogy megvegyünk a körúthoz szükséges vonatjegyeket. Ugyanis előre meg kell őket venni, és ez nem vicc. Mi napokig próbálkoztunk az online rendszerükkel, mire sikerült megvenni a Varsó – Poznan jegyeket. Négyet. Aztán a többit sehogy nem sikerült, azt írta a rendszer, hogy nincs jegy. Ez is milyen furcsa, nem?
Lényeg az, hogy a helyi automatából sem tudtuk megvenni, így elsétáltunk a kisablakhoz, kivártuk a sorunkat. Ott kiderült, hogy az volt a probléma, hogy 4 jegyet egymás mellé (közel egymáshoz) nem tudott adni, illetve másik probléma volt, hogy ülőhelyet sem tudott garantálni az egyik útszakaszra. Ez persze a jegyről nem derült ki, mert az lengyelül volt. (2015)" forrás

Ata fotója

Közbiztonság

Lengyelországban a közbiztonság lényegében jónak nevezhető. Súlyosabb bűneset ritkán éri a külföldi utazót. A külföldieket ért bűncselekmények nagy része a kézitáskák, pénztárcák, bankkártyák, mobil telefonok, laptopok ellopása és az autólopás. Pályaudvarokon, tömegközlekedési eszközökön fokozottan kell ügyelni a zsebtolvajokra. A gépkocsit ajánlott éjszakára őrzött parkolóba helyezni. Vonatokon, legfőképpen a nemzetközi járatokon lopás, rablás előfordul. Egyes nagyvárosok bizonyos kerületeiben (Varsóban Praga, Bielany kerületek, Krakkóban Nowa Huta lakótelepei) gyakoriak a rablások, a lopások, a testi sértések, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények.

egy ló erős

A nyári szezonban (június 1 – szeptember 30) 10.00 és 22.00 óra között a külföldi turisták részére működik egy „Biztonsági telefon”, amelyen különböző problémák esetén német, angol és orosz nyelven kérhető segítség.

 • Vonalas telefonról hívható szám: + 48 800 200 300
 • Mobil telefonról: +48 608 599 999.

Fontos telefonszámok:

 • Sürgősségi telefonszám: 112
 • Rendőrség: 997
 • Mentő: 999
 • Tűzoltók: 998
 • Határőrség: 00 48 (0) 22500 4444
 • Sürgősségi autómentő: 19637

Lengyel közlekedési tábla (közbiztonsági vonatkozással?)

Egyéb hasznos információk

1. Az alkohol közterületeken történő fogyasztását a hatóságok rosszalják, tiltják.   

Magyar külképviselet

Magyar konzuli hivatal:

E-mail cím: consulate.vao@mfa.gov.hu
Telefonszám: +48225375660
Cím: Warszawa ul. Fryderyka Chopina 2., 00-559 Warsaw

Fotóegyveleg

bemutató

Lengyel rendőr disznósága

Lengyel rémálom

Vissza az elejére


Kommentek

ja pierdole, 2015. 04. 23. 08:26
Meg egy par eszrevetel a kedves eszak-albaniai (ez nalam Lo-t jelenti, vajon miert...) baratainkkal kapcsolatban: a "kurwa" szot minden mondat vegere odabiggyesztik, vedelnek, mint a kefekoto (munka elott, kozben, utana meg foleg), barhova mennek a vilagban, harsanyan dongetik a melluket, hogy mekkora kiralyok es latvanyosan nem hajlandoak semmilyen mas nyelven kommunikalni a sajatjukon kivul kurwa. Ja es minden falusi bokornak van egy futballklubja egy legalabb 150-200 fobol allo simaszkos mobbal. Ritka tusko egy nep, a dwa bratanki hulyeseget felejtsetek el, madarat tollarol....


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon