ÚTIKRITIKA.HU / Wrocław


hirdetes

útikritikák


Wrocław

Wrocławról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Óváros|Katedrális-sziget|Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Ata fotója

Wrocławról dióhéjban

Lakosság (2023-ban) 642 ezer plusz 250 ezer ukrán menekült.

2022. július: a város lakosságának egyharmada ukrán menekült!! Nem , nem tévedés. 2022- első felében telepedett le ennyi ukrán.

Wrocław Nyugat-Lengyelország legnagyobb városa, Alsó-Szilézia központja.

Lengyel kiejtése: vrocuáv (de az ó, nem hosszú hangzás, mint a magyarban!, az ł betű hangzása is más, mint a magyar l-é, az u és az l sajátos egyvelege, ha úgy vesszük)

Óriási szerencséje a városnak, hogy a 2. világháború utánra az épületek 70 százaléka éppen maradt.

Magyar történeti neve: Boroszló. Német neve: Breslau.

Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 382,000 HUF-nak megfelelő zloty - (mondjuk Debrecen: 295,000 HUF)

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az óváros Stare Miasto-ján epres&citromos fagyit nyalni

p.j. fotója

Nem tetszett

1. Egyes utcák egyes részein a járda vacak állapota (a lábunk elé kell nézni)

Vélemények

,, Mikor végre megérkeztünk, én a csalódás elkerülése érdekében egy Pozsony-szerű provinciális posztkommunista városkát képzeltem magam elé. Elvégre csak a negyedik legnagyobb lengyel város (aha, az első kettőt kitalálni nem nagy kunst, a harmadik a trükkösebb!). Amikor viszont kiszálltunk a Katedrális-szigeten, már első pillantásra látszott, hogy nem hiába nevezik „lengyel Velencének”, van benne valami az olasz város drámai látványosságából, s töretlen élni vágyásából.

Az épületek újak és szépek, a terek átgondoltak és kihasználtak, Wroclaw egyszerre patinás és korszerű. A Katedrális-sziget (Ostrów Tumski, vagy Dominsel), valamint a körülötte levő hét(?) másik, nem csupán gótikus templomok és klasszicista egyetemi épületek tárhelye, hanem élvezetes várostér is. Az emberek nem intézik el egy pár fotó kattintásával és annyi, hanem újra meg újra visszatérnek, csónakázni, vacsorázni, sétálni, nézelődni, leülni a parkba, ahol még sütögetni is lehet. Olyan hely ez, ahova bármikor nyugodtan ki lehet ruccanni, mert valami érdekes mindig akad. És ez egy élhető város lényege. (2016)" forrás


,, Wroclaw öt folyója közül az Odera a legnagyobb. A várost tizkét sziget és vagy százharminc híd alkotja a folyómenti parkokkal, sokszínű építészeti remekművekkel.
Aki szereti az északi vöröstéglás gótikus templomokat, az Wroclawot csak szeretni fogja, nem egy ilyen remek építészeti példa található a városban. A katedrálist a Tumski‐szigeten kiemelném, mivel szintén egy magyar vonatkozású emlék kapcsolódik hozzá. Itt helyezték végső nyugalomra ugyanis Thurzó Jánost, aki 1506 – 1520 között érseke volt.
További magyar hasonlatosság, ami egyben Wroclaw egyik kiemelkedő látnivalója, a Raclawicei körkép. Ez a mi Feszty körképünk lengyel megfelelője.
Lengyelország fontos egyetemi városa, melynek egyetemi épületegyüttese is megéri az említést és a látogatást, ha itt járunk.(2018)" forrás


,, Poroszlón vagyis nem Boroszlón jártam 🙂 amíg bárki is megijed hogy valami világ hátamögötti helyre mentem, így hívják magyarul Szilézia gyönyörű történelmi fővárosát. Habár ma Lengyelországban van Wroclaw vagy német nevén

Breslau, történelme folyamán legrövidebb ideig állt lengyel fennhatóság alatt és a lengyel nép az 1950-es évek betelepítései óta él itt. Csodás főtere a Rynek, az Opera, a, szebbnél szebb paloták adnak tanúbizonyságot az Odera menti kereskedőváros gazdagságáról. Szilézia központja azonban a német textilipar fejlődésével vált nagyvárossá, az 1920-as években több lakója volt mint manapság.

Breslau volt Berlin mellett a hitleri Németország utolsó reménye, 1945-ben az utolsók között szabadult fel május 7-én három hónap heves ostrom után. A németek őrült ötletét mutatja hogy letaroltak egy egész városnegyedet az egykori Königstrasse környékén hogy egy katonai repteret építsenek a város közepén.

Egy nem magyar városnak mégis hogyan lehet magyar neve? Hunyadi Mátyás zálogként kapta meg a cseh királyságtól Vratislavot és a 21 éven át a Magyar Királysághoz tartozó város ekkor kapta a kissé bugyuta Boroszló nevet. (Ata, 2022)  🙂


Próbálom megragadni Wroclaw városát, de nem tudom elkapni a grabancát. Valahogy olyan, mint az a csokis bonbon doboz, amiben mindenféle csoki van, s mindegyik jó, mégse érzed mi is a közös bennük.
Bevallom, elsőre nem ragadott magával a város, nem éreztem a szívdobbanást, csak úgy objektíve szép volt, kedves. Lassan, módszeresen hódított meg, mint egy kitartó udvarló. Feltétlen jó, hogy hagytam magam. Sok arcát kellett látnom, hogy megszeressem: a turistás belvárost, a bájos Ostrow Tumskit; a folyópartot a hajókkal, evezősökkel, fiatalokkal, parkokkal; a csendes, külsőbb részt; s az esti élénkség (este 9-kor járkálnak az emberek, mennek erre-arra), nagy élet, az esti fények. (2018) forrás

Odajutás

Wrocław közúton 617 kilométerre van Budapesttől (csak 416 km az autópálya hányad), non-stop 8 óra 20 perc lenne.

Wrocław Krakkótól északnyugatra fekszik, autóúton (zömében autópályán) 272 kilométer távolságban.

Buszpályaudvar - Ata fotója

,, A reptérről bevezető félórás úton nem győztem csodálkozni, hogy az útburkolat kiváló, az út széles, tiszta, az út mellett a táj tiszta és rendezett. Csendben szégyenkeztem azon, hogy nálunk milyen gáz a reptérre vezető út minősége és környéke. (2019)" forrás

Főpályaudvar - Ata fotója

Szállás

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: B&B Wrocław Centrum ,

3 csillagos: ibis Styles Hotel Wroclaw Centrum ,

4 csillagos: Novotel Wrocław Centrum ,

Wrocław-i szálláshelyek árairól itt lehet tájékozódni - hotelscombined.com

A patinás Hotel Monopol - k.a. fotója

Hotel Piast - Ata fotója

Helyi közlekedés

Tömegközlekedés: A városban számos busz, villamos és troli közlekedik, amelyek szinte minden fontos látnivalóhoz eljuttatnak bennünket. A buszok és a villamosok menetrendje nagyon pontos, és a jegyek árai is megfizethetőek.

Kerékpárkölcsönzés: lehetőség van kerékpárok bérlésére is, amelyek segítségével könnyedén felfedezhetjük a várost. A városban számos kerékpárút található, így azok is bátran használhatják a kerékpárokat, akik nem rendelkeznek nagy tapasztalattal a kerékpározásban.

Taxi: A taxik általában megbízhatóak és árban is elfogadhatóak. Azonban érdemes előre tájékozódni az árakról, és meggyőződni arról, hogy a taxaméter működik.

Gyalogosan: Wroclaw egy viszonylag kis méretű város, így sok helyen gyalog is könnyedén eljuthatunk. Sétálni a városban pedig különösen élvezetes, mivel a városnak számos történelmi épülete és látványossága van.

Hajózás: lehetőség van hajókázásra is a folyón, amely kiváló lehetőséget kínál a város látványosságainak felfedezésére.

Ata fotója

,, Az óváros felölelő legnagyobb sziget jó része autómentes, habár egyéb közlekedési eszközök megengedettek: bicikli (kutyussal vagy anélkül), villamos, lovaskocsi és a saját két lábunk. A gyalogosokról pedig abban az esetben sem feledkeznek meg, mikor már az agresszívebb közlekedési eszközök is teret kapnak: egy helyütt például egy aluljárót találtunk a többsávos út alatt, de a leereszkedés már idejében megkezdődött, lépcsője nem volt meredek, így teljesen organikusan lehetett haladni tovább a jelzőlámpára várás vagy épségünk veszélyeztetése nélkül. (2016)" forrás

Ata fotója

Étkezés

Pierogi: A Pierogi a lengyel konyha egyik híres étele, egy félhold alakú tésztafajta, amely töltelékkel van megtöltve. A töltelék lehet hús, sajt, káposzta, gomba vagy gyümölcs. A pierogi a Wroclawban található különböző éttermekben és bárokban kapható.

Kiełbasa: A kiełbasa egy híres lengyel kolbászfajta, amely nagyon ízletes és laktató. A Wroclawban található éttermekben és piacokon kapható.

Levesek: A lengyel konyha számos híres levest kínál, például a borscsot és a krupnikát. A Wroclawban található éttermekben a látogatók kiváló minőségű leveseket találnak.

Halak: Wroclaw a halpiacáról is híres, így érdemes kipróbálni a friss halakat a helyi éttermekben.

Nemzetközi ételek: A városban számos nemzetközi ételeket is találunk, például olasz, francia és ázsiai konyhát is.

csülök - s.i. fotója

Ott is népszerű a gulyásleves - d.t.fotója

Vásárlás

Renoma: A Renoma egy luxus bevásárlóközpont a város központjában, ahol a legnagyobb divatmárkák és dizájnerek ruháit, cipőit és kiegészítőit találjuk. Itt azonban magasak az árak.

Pasaż Grunwaldzki: Ez egy modern bevásárlóközpont, ahol a látogatók széles választékban találják meg az üzleteket, a kávézókat, a mozit és az éttermeket. Az üzletek között divatmárkák, élelmiszerboltok, könyvesboltok és még sok más hely található.

Hala Targowa: A Hala Targowa egy nagyon híres piac Wroclawban, ahol a látogatók friss élelmiszereket, helyi termékeket és egyéb kézműves ajándéktárgyakat találnak. A piacon számos kis bolt, pékség és zöldség-gyümölcs bolt van.

Galeria Dominikanska: A Galeria Dominikanska egy nagyon népszerű bevásárlóközpont Wroclawban, ahol a látogatók ruházati üzleteket, élelmiszerboltokat, kávézókat és sok más üzletet találnak. Az üzletek között számos lengyel divatmárka is megtalálható.

Ostrów Tumski Market: Az Ostrów Tumski Market egy hagyományos piac a városban, amelynek nagyon kellemes atmoszférája van. Itt helyi élelmiszereket, kézműves ajándéktárgyakat és egyéb termékeket találunk.

Ulica Świdnicka, a sétálóutca - k.a. fotója

Czekoladziarnia (Więzienna 31) - a legfinomabb forró csoki  - b.sz fotója

Szórakozás

Wroclaw városa az éjszakai élet egyik fellegvára Lengyelországban, és számos különböző szórakozási lehetőséget kínál az éjszakai szórakozásra vágyóknak. Az alábbiakban felsorolok néhány népszerű éjszakai szórakozóhelyet Wroclawban:

Székesegyház Téri Kocsmák és Éttermek: Wroclaw főtere (Rynek) körül számos kocsmát, éttermet és bárt találunk, amelyekben élőzenés koncertek, kulturális rendezvények és partik várják az embereket.

Sky Tower: A Sky Tower a város legmagasabb épülete, és a 49. emeletén található Sky Barban gyönyörű kilátás nyílik az egész városra. Itt étkezni is lehet, valamint az italválaszték is széles körű.

Spiz: A Spiz egy sörfőzde és bár, ahol a helyiek nagyon szeretnek találkozni barátaikkal és ismerőseikkel. Itt a különféle sörfajták mellett kiváló lengyel ételeket is felszolgálnak.

Stary Klasztor: A Stary Klasztor egy régóta működő klub és étterem Wroclawban, és a városban található egyik legnépszerűbb éjszakai szórakozóhelynek számít. Az italok és az ételek mellett, a különböző zenei műfajoktól a stand-up comedyig számos program és esemény várja az embereket.

Das Lokal: A Das Lokal egy kreatív és trendi bár, amelyet a kortárs művészet ihletett. A bárban ételeket is kínálnak, valamint gyakran szerveznek élőzenés koncerteket és más eseményeket is.

A kiírás szeint ,,itt dobog Wroclaw szíve" - Fent az egyik szoboralak egy ittas férj, a másik pedig a neje, aki az egyik topánkájával retorzióra készül - j.k. fotója (a patinás söröző 2021-ben már pénzproblémák miatt zárva volt, szóval most a szív éppen nem dobog...)

Közbiztonság

Wroclaw városában általában nagyon jó a közbiztonság. A város biztonságos és barátságos, és a helyiek általában nagyon segítőkészek és barátságosak. Azonban mint minden városban, itt is vannak biztonsági kérdések, amelyekre figyelni kell.

Az éjszakai életben, különösen a főtéren és a központi területeken, több a rendőr és a biztonsági őr, hogy biztosítsák az emberek biztonságát. Azonban a látogatóknak és a helyieknek is érdemes odafigyelniük személyes biztonságukra, és vigyázniuk az értékeikre, például a táskájukra vagy a mobiltelefonjukra.

A nagyobb turisztikai helyeken előfordulhatnak lopások és zsebtolvajlások, ezért érdemes odafigyelni a személyes tárgyakra, és távol tartani azokat a területeket, amelyek veszélyeseknek tűnhetnek.

Egyéb hasznos információk

1. Magyar alkonzulátus:

ulica Łaciarska 4 („Save the world” irodaház), 50-104 Wrocław

E-mail cím: consulate.wro@mfa.gov.hu
Telefonszám: +48511468584

Alkonzul: Szesztay Ádám

2.. A vendéglátóhelyeken - kevés kivételtől eltekintve - tilos a dohányzás. 

l.m. fotója

Óváros

Ata fotója

Piactér

Ata fotói

Régi városháza

(Stary Ratusz)

A Stary Ratusz, vagyis a régi városháza Wroclaw városának egyik legismertebb és leglátványosabb épülete. A városközpontban található, és a főtér közepén emelkedik ki.

Az épület eredete a 13. századra nyúlik vissza, és számos átalakításon és bővítésen esett át az évek során. A régi városháza különlegessége, hogy két különböző stílusú tornya van rajta: az egyik gótikus, a másik barokk stílusú. Az épület főhomlokzatának díszítése szintén nagyon gazdag és lenyűgöző, rengeteg részlettel és szoborral.

Az épületet gyakran használják kiállítások, koncertek és más rendezvények szervezésére, így a belső tér is látványos és különleges. Az épület földszintjén egy turisztikai információs központ működik, ahol információkat lehet szerezni a városról és az épületről.

Ata fotói


Katedrális sziget

A Katedrális sziget Wroclaw városában egy gyönyörű sziget, amely közepén a Szentháromság-székesegyház (St. John the Baptist Cathedral) áll. A sziget a folyó közepén található, és egy híd köti össze a többi részével.

A sziget látványa mesés, zöld növényzet borítja és a folyó csodás panorámájában gyönyörködhetünk. A sziget másik nevezetessége a Wroclawi Nemzeti Múzeum, amelyben a régi művészeti alkotásokat, történelmi dokumentumokat, régiségeket és érméket mutatnak be. Az épület, ahol a múzeum található, korábban egy kolostor volt, és szintén nagyon érdekes építészeti jellemzőkkel rendelkezik.

A Szentháromság-székesegyház maga is egy gyönyörű épület, melyet a 14. és 15. században építettek. Az épület neogótikus homlokzata lenyűgöző, de a belső tér is rendkívül díszes és gazdag részletekben. Az épületbe belépve a látogatók megcsodálhatják a magas íveket, az üvegablakokat, a faragott székeket és az oltárokat, amelyeket a híres wroclawi szobrász, Andreas Schlüter készített.

A Katedrális sziget Wroclawban egy lenyűgöző hely

Más látnivalók

j.k. fotója

Az Oderán

Piactér - k.a. fotója

Múzeumok

Hydropolis

A Hydropolis egy interaktív vízi múzeum, amely a város központjában található. A múzeum a víz témájára összpontosít, és bemutatja a víz különböző formáit és tulajdonságait, valamint a víz jelentőségét az emberi életben.

A múzeum épülete nagyon modern és impresszív. Az épületet úgy tervezték, hogy úgy tűnjön, mintha egy óriási vízcsepp lebegne a város felett. Az épület belső terei is rendkívül látványosak, és sokat tesznek hozzá az élményhez.

A múzeumban számos interaktív kiállítás található, amelyek segítségével az emberek megismerhetik a víz fizikai és kémiai tulajdonságait, valamint megérthetik a víz fontosságát a Földön és az emberi életben. A kiállítások között találhatóak olyanok, mint például a víz alatti világ, a víz szerepe az élelmiszer-termelésben, a víz az építészetben és a víz szerepe a kultúrában és a művészetben.

Olvasmányos linkek

"Nehéz otthagyni egy olyan helyet, ahol az ember a hét minden napján szórakozóhelyek tucatjai közül válogathat kedvére, aki fiatal és hozzá hasonló korú fiatalokkal szeretne együtt lenni, a belváros meg az egyetemek környéke tele van ilyen helyekkel, a huszonéves korosztály képviselőivel teletömve folyamatosan. Wrocław az a hely, ahol soha nem lehet unatkozni, egyetlen pillanatra sem. Ez a város beszippantja az embert. És akkor ott vannak még azok a szép színes házak, a Városháza, a rengeteg templom, meg az Odera számtalan mellékága által körülölelt szigetek, egy csomó olyan kis hely, aminek van valami különleges varázsa. Rynek, Wyspa Słodowa, Ostrów Tumski. (Karesz84, 2010)"


,, Történelmi emlékektől hemzsegő, hangulatos, ötletekkel és élettel teli hely, amely mindenképpen megér egy néhány napos látogatást. Csupán 650 kilométerre van Budapesttől, de mivel nincs autópálya, kicsit körülményesebb az odajutás. Wrocław nem csak a kultúra, a folyók és a hidak városa is. Az Oderán kívül még négy kisebb folyó találkozik itt, és ma is több mint kétszáz híd ível át rajtuk, annak ellenére, hogy a második világháború végén a város jó része romba dőlt (azelőtt 303 híd állt itt).

A wrocławi főtér impozáns méretű, 175 méter széles és 212 méter hosszú. A teret körülölelő színes lakóházak varázslatos hangulatot árasztanak. A városháza egész Lengyelország legszebb gótikus épülete, amely a legrégebbi lengyel óraharangot és a legrégebbi európai éttermet, a legutóbb 1519-ben átépített Piwnica Swidnickát rejti magában. A helyi sört, a swidnickát maga Goethe és Chopin is kóstolta.

Ha átsétálunk az Odera nagy szigetére (Wyspa Piasek, azaz Homok-sziget), a híd korlátain ezernyi lakatot találunk, mind-mind egy nagy szerelem emléke. Vajon hány kapcsolat tart máig a lakattal megpecsételtek közül?

Akár szerelmesek vagyunk, akár nem, este kilenc óra tájban sétáljunk el a Hala Ludowa, a Centenáriumi Csarnok előtti nagy parkba, ahol húszperces fényjáték és zeneszó kényezteti a közönséget. (2016)" forrás


n.m. fotója

,, Az Odera-folyó s mellékágai zárják közre ugyanis az így szigetet szigetre halmozó óvárost, amelyet a történelem szokásos viharain kívül a második világháború különösen nagymértékben megrongált. (Ez, sajnos, még visszatérő motívum lesz körutunk során.) A háború vége felé már az elfoglaló németek és a „felszabadító” szovjetek egyaránt rombolták (a nácik repülőgép-felszállópályát akartak az óváros közepére építtetni, persze a civil lakossággal), tönkretéve mintegy 70%-a a városnak, majd a romokból a fontosabbnak ítélt Varsót építették újra, végezetül pedig a német többségű Breslau-ban (hogy a német nevét is használjuk) a Lengyelországhoz való csatolás után hatalmas lakosságcsere követett.

De a boroszlóiak nem hagyták annyiban. Talán a rombolásnak „köszönhető” a város ropogósan friss hangulata: az épületek újak és szépek, a terek átgondoltak és kihasználtak, Wroclaw egyszerre patinás és korszerű. A Katedrális-sziget (Ostrów Tumski, vagy Dominsel), valamint a körülötte levő hét(?) másik, nem csupán gótikus templomok és klasszicista egyetemi épületek tárhelye, hanem élvezetes várostér is. Az emberek nem intézik el egy pár fotó kattintásával és annyi, hanem újra meg újra visszatérnek, csónakázni, vacsorázni, sétálni, nézelődni, leülni a parkba, ahol még sütögetni is lehet. Olyan hely ez, ahova bármikor nyugodtan ki lehet ruccanni, mert valami érdekes mindig akad. És ez egy élhető város lényege. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Régi egyetemépület

k.a. fotója

Izgalmas szoborcsoport két (egymáshoz közeli) helyen - A névtelen járókelők emlékműve - k. a. fotója

A törpe a laptopjával - s.n. fotója

Ata fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon