ÚTIKRITIKA.HU / Wrocław

Wrocław

Wrocławról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Óváros|Katedrális-sziget|Más látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

k.zs.

Ez az aloldal épülőben van. Kérünk némi türelmet.

Wrocławról dióhéjban

A kb. 634 ezres Wrocław Nyugat-Lengyelország legnagyobb városa, Alsó-Szilézia központja.

Lengyel kiejtése: vrocuáv (de az ó, nem hosszú hangzás, mint a magyarban!, az ł betű hangzása is más, mint a magyar l-é, az u és az l sajátos egyvelege, ha úgy vesszük)

Óriási szerencséje a városnak, hogy a 2. világháború utánra az épületek 70 százaléka éppen maradt.

Magyar történeti neve: Boroszló. Német neve: Breslau.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az óváros Stare Miasto-ján epres&citromos fagyit nyalni

p.j. fotója

2.

Nem tetszett

1. Egyes utcák egyes részein a járda vacak állapota (a lábunk elé kell nézni)

2.

Vélemények

,, Mikor végre megérkeztünk, én a csalódás elkerülése érdekében egy Pozsony-szerű provinciális posztkommunista városkát képzeltem magam elé. Elvégre csak a negyedik legnagyobb lengyel város (aha, az első kettőt kitalálni nem nagy kunst, a harmadik a trükkösebb!). Amikor viszont kiszálltunk a Katedrális-szigeten, már első pillantásra látszott, hogy nem hiába nevezik „lengyel Velencének”, van benne valami az olasz város drámai látványosságából, s töretlen élni vágyásából.

Az épületek újak és szépek, a terek átgondoltak és kihasználtak, Wroclaw egyszerre patinás és korszerű. A Katedrális-sziget (Ostrów Tumski, vagy Dominsel), valamint a körülötte levő hét(?) másik, nem csupán gótikus templomok és klasszicista egyetemi épületek tárhelye, hanem élvezetes várostér is. Az emberek nem intézik el egy pár fotó kattintásával és annyi, hanem újra meg újra visszatérnek, csónakázni, vacsorázni, sétálni, nézelődni, leülni a parkba, ahol még sütögetni is lehet. Olyan hely ez, ahova bármikor nyugodtan ki lehet ruccanni, mert valami érdekes mindig akad. És ez egy élhető város lényege. (2016)" forrás


,, Wroclaw öt folyója közül az Odera a legnagyobb. A várost tizkét sziget és vagy százharminc híd alkotja a folyómenti parkokkal, sokszínű építészeti remekművekkel.
Aki szereti az északi vöröstéglás gótikus templomokat, az Wroclawot csak szeretni fogja, nem egy ilyen remek építészeti példa található a városban. A katedrálist a Tumski‐szigeten kiemelném, mivel szintén egy magyar vonatkozású emlék kapcsolódik hozzá. Itt helyezték végső nyugalomra ugyanis Thurzó Jánost, aki 1506 – 1520 között érseke volt.
További magyar hasonlatosság, ami egyben Wroclaw egyik kiemelkedő látnivalója, a Raclawicei körkép. Ez a mi Feszty körképünk lengyel megfelelője.
Lengyelország fontos egyetemi városa, melynek egyetemi épületegyüttese is megéri az említést és a látogatást, ha itt járunk.(2018)" forrás

Odajutás

Wrocław közúton 617 kilométerre van Budapesttől (csak 416 km az autópálya hányad), non-stop 8 óra 20 perc lenne.

Wrocław Krakkótól északnyugatra fekszik, autóúton (zömében autópályán) 272 kilométer távolságban.

Főpályaudvar

,, A reptérről bevezető félórás úton nem győztem csodálkozni, hogy az útburkolat kiváló, az út széles, tiszta, az út mellett a táj tiszta és rendezett. Csendben szégyenkeztem azon, hogy nálunk milyen gáz a reptérre vezető út minősége és környéke. (2019)" forrás

Szállás

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: B&B Wrocław Centrum ,

3 csillagos: ibis Styles Hotel Wroclaw Centrum ,

4 csillagos: Novotel Wrocław Centrum ,

Wrocław-i szálláshelyek árairól itt lehet tájékozódni - hotelscombined.com

Helyi közlekedés

villamos - b.o. fotója

,, Az óváros felölelő legnagyobb sziget jó része autómentes, habár egyéb közlekedési eszközök megengedettek: bicikli (kutyussal vagy anélkül), villamos, lovaskocsi és a saját két lábunk. A gyalogosokról pedig abban az esetben sem feledkeznek meg, mikor már az agresszívebb közlekedési eszközök is teret kapnak: egy helyütt például egy aluljárót találtunk a többsávos út alatt, de a leereszkedés már idejében megkezdődött, lépcsője nem volt meredek, így teljesen organikusan lehetett haladni tovább a jelzőlámpára várás vagy épségünk veszélyeztetése nélkül. (2016)" forrás

Étkezés

csülök - s.i. fotója

Vásárlás

Szórakozás

A kiírás szeint ,,itt dobog Wroclaw szíve" - Fent az egyik szoboralak egy ittas férj, a másik pedig a neje, aki az egyik topánkájával retorzióra készül - j.k. fotója (a patinás söröző 2021-ben már pénzproblémák miatt zárva volt, szóval most a szív éppen nem dobog...)

Közbiztonság

A városban kitűnő a közbiztonság. 

Egyéb hasznos információk

1. A vendéglátóhelyeken - kevés kivételtől eltekintve - tilos a dohányzás. 

l.m. fotója

Óváros

j.k. fotója

Városháza

Katedrális sziget

Más látnivalók

j.k. fotója

Az Oderán

Múzeumok

Hydropolis

Olvasmányos linkek

"Nehéz otthagyni egy olyan helyet, ahol az ember a hét minden napján szórakozóhelyek tucatjai közül válogathat kedvére, aki fiatal és hozzá hasonló korú fiatalokkal szeretne együtt lenni, a belváros meg az egyetemek környéke tele van ilyen helyekkel, a huszonéves korosztály képviselőivel teletömve folyamatosan. Wrocław az a hely, ahol soha nem lehet unatkozni, egyetlen pillanatra sem. Ez a város beszippantja az embert. És akkor ott vannak még azok a szép színes házak, a Városháza, a rengeteg templom, meg az Odera számtalan mellékága által körülölelt szigetek, egy csomó olyan kis hely, aminek van valami különleges varázsa. Rynek, Wyspa Słodowa, Ostrów Tumski. (Karesz84, 2010)"


,, Történelmi emlékektől hemzsegő, hangulatos, ötletekkel és élettel teli hely, amely mindenképpen megér egy néhány napos látogatást. Csupán 650 kilométerre van Budapesttől, de mivel nincs autópálya, kicsit körülményesebb az odajutás. Wrocław nem csak a kultúra, a folyók és a hidak városa is. Az Oderán kívül még négy kisebb folyó találkozik itt, és ma is több mint kétszáz híd ível át rajtuk, annak ellenére, hogy a második világháború végén a város jó része romba dőlt (azelőtt 303 híd állt itt).

A wrocławi főtér impozáns méretű, 175 méter széles és 212 méter hosszú. A teret körülölelő színes lakóházak varázslatos hangulatot árasztanak. A városháza egész Lengyelország legszebb gótikus épülete, amely a legrégebbi lengyel óraharangot és a legrégebbi európai éttermet, a legutóbb 1519-ben átépített Piwnica Swidnickát rejti magában. A helyi sört, a swidnickát maga Goethe és Chopin is kóstolta.

Ha átsétálunk az Odera nagy szigetére (Wyspa Piasek, azaz Homok-sziget), a híd korlátain ezernyi lakatot találunk, mind-mind egy nagy szerelem emléke. Vajon hány kapcsolat tart máig a lakattal megpecsételtek közül?

Akár szerelmesek vagyunk, akár nem, este kilenc óra tájban sétáljunk el a Hala Ludowa, a Centenáriumi Csarnok előtti nagy parkba, ahol húszperces fényjáték és zeneszó kényezteti a közönséget. (2016)" forrás


n.m. fotója


,, Az Odera-folyó s mellékágai zárják közre ugyanis az így szigetet szigetre halmozó óvárost, amelyet a történelem szokásos viharain kívül a második világháború különösen nagymértékben megrongált. (Ez, sajnos, még visszatérő motívum lesz körutunk során.) A háború vége felé már az elfoglaló németek és a „felszabadító” szovjetek egyaránt rombolták (a nácik repülőgép-felszállópályát akartak az óváros közepére építtetni, persze a civil lakossággal), tönkretéve mintegy 70%-a a városnak, majd a romokból a fontosabbnak ítélt Varsót építették újra, végezetül pedig a német többségű Breslau-ban (hogy a német nevét is használjuk) a Lengyelországhoz való csatolás után hatalmas lakosságcsere követett.

De a boroszlóiak nem hagyták annyiban. Talán a rombolásnak „köszönhető” a város ropogósan friss hangulata: az épületek újak és szépek, a terek átgondoltak és kihasználtak, Wroclaw egyszerre patinás és korszerű. A Katedrális-sziget (Ostrów Tumski, vagy Dominsel), valamint a körülötte levő hét(?) másik, nem csupán gótikus templomok és klasszicista egyetemi épületek tárhelye, hanem élvezetes várostér is. Az emberek nem intézik el egy pár fotó kattintásával és annyi, hanem újra meg újra visszatérnek, csónakázni, vacsorázni, sétálni, nézelődni, leülni a parkba, ahol még sütögetni is lehet. Olyan hely ez, ahova bármikor nyugodtan ki lehet ruccanni, mert valami érdekes mindig akad. És ez egy élhető város lényege. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Régi egyetemépület

A törpe a laptopjával - s.n. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon