ÚTIKRITIKA.HU / Izrael


hirdetes

útikritikák


Izrael

Izrael dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Siratófal tartalék imakönyvtartókkal - Kriszta fotója


Izraelről dióhéjban

 • Izrael közel-keleti ország, dacára annak, hogy politikai-biztonsági okokból a sportban európai kontinentális kupákban szerepelnek sportklubjai.
 • Izrael 21 056 négyzetkilométer területű, 9 millió lakossal (2023-as becslés). A lakosság 80,2 százaléka zsidó, a többi mozlim arab (14,6) és keresztény arab. A héber és arab a hivatalos nyelvek, de elterjedt az orosz és az angol.
 • Izrael fővárosa Jeruzsálem, ami 2220 kilométerre van Budapesttől. Magyarország és Izrael között a repülési idő közel 3 óra. Az időeltolódás: 1 óra.
 • Várható élettartam (2023): nők: 84, férfiak 81 - (Nálunk: nők: 79, férfiak: 71)
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 930 ezer forintnak megfelelő sékel 
 • Az izraeli helyi vásárlóerő kb. 45 százalékkal magasabb , mint a magyarországi. Izrael a magyar turistának drága, a helyieknek kevésbé. A lakbérek a magyarországiaknak kb. a háromszorosa.
 • Izrael a Földközi-tenger keleti partján fekszik és Szíriával, Jordániával, Egyiptommal, valamint a Palesztin Autonóm Területtel határos. Izraelnek messzi déli csücskén van egy kicsi kijárata a Vörös-tengerre.

(A linkre kattintva látható a friss árfolyam)

Ő is lehet rocker

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Történelmi és vallási csomópont, bonyolult sorskérdések, izgalmasság sokféleképpen interpretálva, kontrasztok sokfélén
 2. Az izraeliek érthető közéleti tudatossága, csupa fül hallgatni, ahogy egy izraeli vehemensen érvel hazája igazát védve
 3. Pörgős társasági és éjszakai élet (a Tel-Avivi Galina vagy a Ya Ya Club), mindenféle zenei programlehetőség óriási választékban
 4. Hogy mennyire nem veszélyes turista szempontból
 5. Jeruzsálemben a Mea Shearim ultra ortodox zsidó negyed bizarr utcaképei; az Óvárosban a muzulmán, az örmény, a zsidó és a keresztény negyed vibráló szomszédsága
 6. Gasztronómiai kavalkád, ó!, a többféle húst vegyítő pita, a Me'orav Yerushalmi
 7. Járkálni Jaffa óvárosának zegzugos sikátoraiban, megilletődni Názáretben az Angyali Üdvözlet templomában, dombról le, dombra fel a bámulatos Galilea-i tájakon
 8. Hatalmas élet a Tel-Aviv-i Gordon Beach-en, Eilat-on a Dolphin Reef Beach-en a delfinek közelsége
 9. Ha persze, lebegni a Holt-tenger vízén újságot olvasva
 10. Rácsodálkozni, hogy mennyire sokféle kinézetűek a helyiek, mennyi érdekes arc
 11. Tel Aviv strandjain végiggyalogoni vagy futni remek móka

Nem tetszett

 1. A látnivalók dolgában a bőség zavara, fontos látványosságok kényszerű kiszelektálása
 2. Baromi magasak az árak, idegesítően magasak! 
 3. Sok, szolgáltatásban dolgozó (pl. szupermarketekben pénztárosok) mogorvasága, esetenként bunkósága 
 4. Bármennyire is elmagyarázzák az okokat, de azért szomorú látni a sok katonaruhás fiatalt (lányok is) a hatalmas géppisztolyaikkal
 5. Sok izraeli szolgáltatónak elég nyers, hányaveti a modora, a nálunk hagyományos, formális udvariasság hiánya
 6. A rossz közlekedési morál
 7. A sok és hosszas biztonsági ellenőrzés, a repülőtérre kötelezően kimenni 3 órával az indulás előtt
 8. Nyáron a medúzák a tengerben
 9. A villamosokon, buszokon a tolakodás
 10. Nem lehet este nyugodtan sétálgatni Kelet-Jeruzsálemben
 11. A Google maps egyszerűen nem talál meg egy csomó helyet, mert mindent két-három írásmóddal is átírtak latin betűkre

Vélemények

Íme az én Tetszett & Nem tetszett listám:

Tetszett:

 1. Hogy annyira európai, de mégis egzotikus.

 2. A folytonos napsütés, jó idő és a gyönyörű természet.

 3. A nagyvárosok kozmopolita légköre és jó infrastruktúrája.

 4. Az életigenlő, hedonista, kedves helyiek.

 5. A sok aktív, sportolási lehetőség.

 6. A gyönyörű strandok és a gyönyörű strandolók.

 7. Ízek, konyhák a világ minden tájáról, szuper édességek minden mennyiségben.

 8. Jeruzsálem fantasztikus óvárosa.

 9. A kulturális, vallási sokszínűség.

 10. Szinte mindenki beszél angolul (vagy spanyolul, oroszul franciául, magyarul!)

Nem tetszett:

 1. Az általános drágaság, minden 2-3x drágább, mint itthon.

 2. A tömegközlekedés (igaz biztonsági okok miatt is) a nagyvárosokon kívül nem igazán megoldott.

 3. Nagyok a társadalmi különbségek, lepukkant fekete negyedek a városokban.

 4. Az izraeliek sokszor türelmetlenek, makacsak, nyomulósak.

 5. A vezetés a fentiek miatt igen stresszes a nagyvárosokban, hatalmas dugók Tel Avivban.

 6. A sok kóbor macska mindenütt (bár aranyosak)

(Zsolti)


Most, hogy az utolsó naphoz értünk, megfogalmazódott bennem egy (költői) kérdés: Miért drága hely nekünk Izrael? (Valahol azt olvastam, hogy Tel-Aviv a világ harmadik legdrágább ingatlanpiaca.) Vagyis, miért ilyen nagy a váltószám a forint és a sékel között? Ismerem a közgazdász kliséket GDP-ről és hatékonyságról, de ez az ország nekem, egyszerű kelet-európainak, egyáltalán nem tűnt gazdagnak, akármit is mutatnak a statisztikai adatok. Többnyire koros, középkategóriás autókkal rohangálnak, az épületek állaga sokszor nem üti meg még egy magyar város szintjét sem, az utcaképről nem is beszélve. Nem láttam luxusmárkába öltözött embereket, igénytelen gúnyát viszont annál többet.

Aztán rájöttem, miért lényeges az erős gazdaság. A világpiacon fontos, hogy egy nemzeti valuta mögött komoly gazdasági potenciál és kiszámítható kormány álljon, mert ha nem így van, akkor csak gombokat adnak a pénzünkért.
Mielőtt még megkapnám, mennyire felszínesen látom Izraelt, bevallom, igen. Szerencsére nem kellett kipróbálnom a messze földön híres egészségügyi ellátórendszerüket, és a fejlett tömegközlekedési hálózatba is épp hogy csak belekóstolhattam. (2023) forrás


"Még nem jártál a Szentföldön? És mikor indulsz?? Mert látnod kell, sőt sokkal inkább érezni és átélni az ott keringő energiákat, a történelemmel, vallással, ellentmondásokkal, életörömmel és mindennapi küszködésekkel teli apró földdarabot, ahol a látható és egy utazás alatt megismerhető felszín alatt még annyi minden felfedezésre váró bújik meg, hogy biztosan visszatérsz majd. De ne gondold, hogy Izrael egy nehéz úti cél lenne, nagy lelki rákészülést igénylő, mint akár India, korántsem! Tökéletes beach (vagy ha úgy tetszik sea, sand, sun) desztináció mindössze 3 órás repülésre Budapestről, áprilistól novemberig kiváló időjárással, talán a nyár már túl forró is számunkra, és fürödhető tengerrel. Csak ezt sok magyar még nem fedezte fel, de például a franciák és egyéb nyugat-európai népségek már a spájzban vannak és megtöltik a strandokat egész évben, a helyi napimádókkal keveredve pedig, eszméletlen strandéletet varázsolnak. Tel Aviv promenádja és széles tengerpartja vonzza a szörfös arcokat, a strandröplabdásokat és minden egyéb aktív mozgást kedvelőt. Tehát ha gondoltál is valamit Izraelről és nem tetszett a szigorú vallási szabályokról, állandó félelemről, távoli idegen kultúráról szóló kép, akkor gondold újra! Több designer bolt, mint amit egy nap alatt meg tudsz nézni, vidám melegházasságok a tengerparton, őrült partik, kiállítások, koncertek, életed legfinomabb közel-keleti ízei minden sarkon, hippi kibucok és egy fantasztikus időutazás. Ez a mai Izrael. Érdemes lenne megnézni!" (H. Zsolt, 2015)


"Az ide utazó magyaroknak azt tanácsolom, hogy az útikönyvek és turistautak leírását böngészve válasszanak ki - mondjuk - három helyet, amit meglátogatnak. Nem többet. Például: Jeruzsálem: első és harmadik nap - a másodikon busszal a Holt tengerhez, esetleg a Massada is (reggeltől estig), Tel Aviv: tengerpart, Jaffa - ez 2 nap. Tanácsos előre megérdeklődni a főbb vonalak járatszámát (Internet), minden nagyobb buszállomáson beszerezhető angol nyelvű buszjárat füzet - kiterjedt és jó buszhálózat van, több társaság is létezik, a legismertebbek: az EGGED, a DAN és a NATIV EXPRESS, de vannak mások is.

Mik az én itteni kedvenc helyeim? Ez nehéz kérdés. Én az északi részt jobban szeretem, tehát Haifa vonalától feljebb, de a Negevben is rengeteg kirándulási lehetőség van, bármilyen meglepő. Egyébként az izraeli fiatalok kirándulási szokásai a puritán, kemény stílushoz igazodnak, aminek a katonaságban eltöltött idő az etalonja. :)

A közbiztonság itt semmivel nem rosszabb vagy jobb egy átlag EU országénál. Kirámolhatnak itt is, ahogy New Yorkban is, Amszterdamban, Rómában, Varsóban stb. De ez inkább a nagyvárosok bizonyos helyeire jellemző. Ha baj van, azonnal a rendőrséget kell hívni/hívatni, a telefonjuk a 100-as szám.

Egészségi szempontokból természetesen a higiénia itt rendben van, nem kell félni ez nem egy közép-afrikai ország. Ezzel együtt mindig, mindenhol legyen a hátizsákban egy üveg vásárolt víz. A nem ivóvizes helyeknél tábla van. Kötelező a napolaj/krém és a sapka használata áprilistól októberig.

Általában mindenhol szívélyesen segítik a turistákat, a nagy átlag ért-beszél angolul. Nem ajánlatos arab falvakban forgolódni idegenvezető, ismerős nélkül, egyáltalán meg kell érdeklődni egy tervezett útvonallal kapcsolatban, hogy biztonsági szempontból rendben van-e vagy sem. A vallásos negyedekre vonatkozóan evidens: ha a turista körül akar nézelődni, akkor mindig legyen fejfedő (kipá a férfiaknak és sál a nőknek, amivel a fejet és a vállat is be lehet takarni és lehetőleg ne legyen "provokatív" az öltözék.

Milyenek a turisták számára releváns árak a magyarországihoz képest? Egy szóval: drágábbak! Kb. 20%-ra saccolom, ennyivel drágább itt az átlagos árszint.
Az átlag életszínvonal jó, persze itt is vannak kirívó különbségek, ahogyan minden más kapitalista nyugati társadalomban. Az átlagkeresetek kb. havi 5 és 8 ezer sekel között (300-500 ezer HUF) mozognak.

Az izraeliek büszkék, smirglisek és bő szívűek egyszerre. A pénzzel való gazdálkodásban óvatosak. Sokszor türelmetlenek, kiabálnak, tolakodnak, de mindezt minden gyűlölködés nélkül. Mindenki ilyen, így nincs miért haragudni egymásra.

Mik azok a hétköznapi dolgok, amiket szeretek Izraelben és miktől mászok a falra? Szeretem a beszédstílust, a spontán szolidaritást, a szép fiatalokat (katonákat), a vidámságukat... a nyüzsgést, a lüktetést! Ez majdnem kitapintható mindenhol! Nem mászok falra semmitől, igyekszem nem idegeskedni, de talán egy mégis felhúz: a parkolóban mindegyik úgy áll be, ahogy éppen adódik, simán elfoglal egy autó két helyet! Ezt büntetni kéne, jó sok bevétel lenne! :) A rendőröket alig érzékeli az ember, feleslegesen nem csesztetnek, de ha eksön van vagy megcsípnek a mobillal, akkor kurva kemények!
Hááát, kábé ezt tudtam összehozni, de persze ez nagyon felületes. Sok idő kell Izrael megismeréséhez, rengeteg néznivaló van. A honlapotokra belinkelt élménybeszámoló eléggé idegesítő volt, provokatív és fennhéjázós is egyben... és lekezelő is. Amellett, hogy egy csomó mindenről láthatóan fingja nincs a szerzőjének." (Pisti Izraelből, 2013)


,, Nem olcsó, sem a szállás, sem az étkezés (bár azt meg kell említenem, hogy hatalmas adagokat szolgálnak fel!), Tel Avivban az árak kb new yorki szinten vannak, ha nem felette egy kicsivel. Jeruzsálemet barátságosabbnak találtuk ilyen szempontból. (2018)" forrás


"Izrael tényleg megérdemli az Ígéret Földje elnevezést! Természeti, történeti, kulturális, vallási, szórakozási és pihenési téren mindent meg lehet találni itt. Segítőkész, barátságos emberek, gyönyörű természeti környezet, október végén kellemes klíma, meleg tenger és eső a sivatagba!

Félelmek, izgalom és hezitálás majd indulás! Családommal (Ági feleségemmel, 14, 11, és 9 éves gyerekeimmel) október végén egy saját szervezésű, 10 napos körutazást tettünk Izraelben.

Megvettem a repülőjegyeket, itthonról lefoglaltam a szállásokat és a bérautót, váltottam sékelt, kötöttem biztosítást, a konzuli védelmen regisztráltam (így utólag teljesen felesleges volt) és indultunk.

Negev sivatagon keresztül Eilat (itt strandolás, kirándulás a sivatagba, Timna Park, búvárkodás,). Holt-tenger, majd a Masada (nagyon nagy élmény)! Innen Caesarea, ahonnan Nazaret, Galileai-tó, Jordán-folyó, Jeruzsálem, strandolás a tengerbe, majd Akkó és Haza.

Ötünknek az autóbérlés költséghatékonyabb volt, mintha tömeg közlekedtünk volna és sok időt is megtakarítottunk. Teljesen rendbe volt a bérlés! A főutakon és a városokba olyan a vezetési stílus, mint itthon, azonban az autópályákon elég agresszívan, gyorsan és kicsit veszélyesen mennek, hatalmas a forgalom.

Sékelt érdemes vinni, mert az a fizetőeszköz! (sok helyen írják, hogy a dollár is elfogadott, persze annyira, mint itthon az euró!) A 6-os fő út egyes szakaszokon történő díjfizetését és a Názáretbe vezető úton lévő alagút díját nem szabad figyelmen kívül hagyni (nincs túl reklámozva hogyan lehet fizetni).

Tekintettel létszámunkra és költségvetésünkre a kulináris élvezeteknek a szállásainkon készített reggelikkel, szendvicsekkel és vacsorákkal hódoltunk. A bolti árak lényegesen magasabbak az itthoniaknál (két-háromszoros árak!). A belépők is iszonyat drágák, de hát azért megy oda az ember, hogy megnézze, amit szeretne.

Az öltözködés tekintetébe nincsen semmiféle szigor, amire vártunk az olvasott beszámolók alapján! Hazafelé jövet a reptéri ellenőrzés picit macerásabb volt, de gyerekekkel utazva és betartva a normákat, nagyon segítőkészek voltak, szóval az is nagyon rendbe volt.
Nagyon jó választás, illetve döntés volt, hogy Izraelbe elmentünk, mert életre szóló élményt jelentett mindannyiunknak! " (H. Zoltán, 2019)

Olvasmányos linkek

"Izraelben minden településre jellemző a rendezettség, még akkor is, ha az épületek eklektikusak, így a tájkép kissé kesze-kusza hatású. Az utcák szinte makulátlanul tiszták, az emberek nem szemetelnek. Gasztronómiájukban keveredik a kóser, az európai és az arab konyha, ami igazán változatossá teszi az egyébként nagyon egészséges főztjeiket. Sok marhahúst, falafelt, zöldséget és gyümölcsöt esznek. Nagyon büszkék a datolyájukra. Finomak a süteményeik, és nagyon jók a boraik.

A helyiek vendégszeretete és kedvessége még kellemesebbé teszi az időtöltést. Az utazókkal érdeklődők, és ha megtudják, hogy Magyarországról érkeztünk, szívesen leállnak beszélgetni a magyar gyökereikről, ugyanis rengeteg ember él itt, aki, bár nem beszél magyarul, de magyar nagymamával, dédivel rendelkezik. A Gázai-övezetről és az ott történtekről nem szívesen beszélnek, sokan nem is értik, hogy a nyugati média miért torzítja el az eseményeket, azt érzékeltetve, hogy kitört a III. Világháború. Az ország többi részén a krízisből semmit nem érezni, még fegyveres katonákat sem látni. (2013. január)" forrás


"Furcsa elfogódottság, ünnepélyesség kerít hatalmába az óváros szűk, macskaköves utcáin sétálva. Nem hív semmi, inkább visszahúz, fogva tart valami. Valami Jeruzsálem. A Siratófal magasodik előttem. A zsidók legszentebb kegyhelye, a Templom egyetlen megmaradt fala. Lassan közelítek a paravánnal elválasztott kisebb női részhez. Gyámoltalanságom növekszik, mellettem imádkozó, Tórát olvasó asszonyok, lányok, mintha a csendben eggyé válnának imáikkal. Az évezredes kövek rései közt apró papírdarabkák fehérlenek: kívánságok, kérések Istenhez. Megérintem a falat, az érzés erős, mint a Galileai-tónál. Itt újra, csak hinni kell." forrás


"Amint átlépjük Eilat határát, megfeledkezünk arról, hogy sivatagban vagyunk: hatalmas luxusszállodák, zöldellő parkok, pálmafák által szegélyezett bevásárlóutcák, szórakoztató központok, éttermek, bárok, tengerparti sétány. Éjjel fények, csillogás, pompa, nappal homok, tengerpart és napsütés. Ha egy fiatal izraeli filmes egy floridai történetet álmodna a vászonra, itt egészen alacsony költségvetésből megalkothatná." forrás


"Manapság Tel-Aviv igazi világi nagyváros, világszínvonalú éttermekkel, bevásárlóközpontokkal, több ezer Bauhaus stílusú épülettel (melyek a Világörökség részét képezik) és hat kilométernyi tengerparti stranddal. Normális esetben legalább egy napot hagytunk volna a főváros felfedezésére, de ennyi bibliai és természeti látnivalóval a horizonton megelégedtünk egyetlen kurta estével. Vásárolni amúgy sem szeretünk, a tengerpart sem vonz igazán (nem is volt strandidő), így igazából csak a város kozmopolita hangulata, no meg néhány múzeum maradt ki számunkra." (forrás: Izrael 2011 Tel-Aviv és Názáret)


"Tulajdonképpen egyetlen szent hely sem igazán autentikus. Nem lehet azt mondani, hogy Jézus tényleg ezen a sziklán ülve siratta el Jeruzsálemet, pont abban a lyukban állt a keresztje, amelyet Szent Ilona megtalálni vélt, és pont azon a márványon feküdt a holtteste, amelyet a Szent Sír templomban olyan buzgón csókolgatnak a hívők. A Getsemané-kertben a megváltó szobrát sokan úgy simogatták, mintha valami cuki kiskutya volna. Ha a Messiás váratlanul megjelenne, nem tartaná mindezt fetisizmusnak, bálványimádásnak?" forrás

Fotóegyveleg

Jeruzsálem - Kriszta fotója

R. Gyuri fotója

R. Gyuri fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Gábor, 2023. 03. 28. 16:44
Izraelről áhítat nélkül: https://fikatours.blogspot.com/2023/03/izrael.html


Brigi & Dani, 2022. 11. 03. 14:08
Az óváros mellett Jeruzsálemben kötelező ellátogatni az Olajfák hegyére, mind kulturális okokból, mind pedig az elénk táruló kilátás miatt. A városban található ezenkívül a Yad Vashem holokauszt múzeum. Nehéz szavakba önteni a kiállítást, hátborzongató. Kötelező ellátogatni ide mindenkinek aki erre jár, mivel ez Izrael második legtöbbet látogatott „turistalátványossága” a Jeruzsálem óvárosában található Siratófal után.
A Siratófal másik oldalán található a Templom-hegy és az Al-Aksza mecset, ami az iszlám harmadik legszentebb helye. A mecset látogatása körülményesebb, kizárólag muszlim vallásúak mehetnek be. A mecsetet mindenki másnak csak kívülről lehet körbejárni, azonban ezt is csak specifikus időpontokban és szigorú szabályok szerint.

Jeruzsálem főbb látnivalóiról részletesen itt olvashattok:
https://mindiguton.hu/jeruzsalem-latnivalok/


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon