ÚTIKRITIKA.HU / Haifa


hirdetes

útikritikák


Haifa

Haifáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Egyéb hasznos információk| Bahái kert és a Báb|Más látnivalók|Látnivalók a környéken|   Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

Kriszta fotója


Haifáról dióhéjban

267 ezres nagyváros. Tel A vivból vagy bérelt autóval vagy vonattal érdemes menni. Esetleg az expressz busz is szóba jöhet.

Haifa Izrael harmadik legnagyobb városa, amely a Földközi-tenger partján található. A város gazdag történelemmel és kulturális örökséggel rendelkezik, és számos különböző turisztikai látnivalót kínál az odalátogatóknak. Itt van néhány fontos információ Haifa városáról:

A város egyik legjelentősebb látnivalója a Baha'i-kertek, amelyek az UNESCO Világörökség részei. A kertek lenyűgöző kilátást nyújtanak a városra és a tengerre, és számos impozáns épület található közöttük.

Haifa egyik legfontosabb ipari és kereskedelmi központja Izraelnek, és számos nagyvállalat székhelye található itt.

Haifa fontos zsidó, keresztény és muzulmán vallási központ is. A városban több szent hely is található, mint például a Stella Maris kolostor, a Jaffa ajtó és a Baha'i kertek.

Haifában megtalálható az Izraeli Tudományos Múzeum, ahol a látogatók megismerhetik a tudomány és a technológia különböző területeit.

A város a Mediterrán-tenger partján található, és egy jó közlekedési kapcsolatban áll az ország többi részével. Haifa repülőtere körülbelül 10 kilométerre fekszik a várostól, és számos vonat és buszjárat közlekedik a városba.

Haifa egy kulturális és kulináris központ is, és számos étterem, kávézó, bár és éjszakai klub található itt. A város számos ünnepet és fesztivált is megrendezi évente, mint például a Haifa Nemzetközi Filmfesztivált és a Haifa Jazz Fesztivált.

Haifa árai általában kedvezőbbek, mint Jeruzsálem és Tel Aviv árai. Tel Aviv az egyik legdrágább város Izraelben, míg Jeruzsálem is általában magasabb árakkal rendelkezik, különösen a turisztikai látványosságok és a szállások terén. Azonban mindhárom városban megtalálhatóak a közép- és felső kategóriás éttermek, szállodák és üzletek, amelyek árai hasonlóak lehetnek.

A szállások árai változóak lehetnek a szezonok és az adott helyszínek szerint. Általában Haifában olcsóbb szálláshelyeket találhatunk, mint Jeruzsálemben vagy Tel Avivban. A turisztikai látnivalók árai szintén változóak lehetnek, de általában Haifában az árak alacsonyabbak, mint Jeruzsálemben és Tel Avivban.

Az élelmiszer- és italárak általában hasonlóak lehetnek a három városban, de általában Haifában olcsóbbak, mint a másik két városban.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Carmel hegyről (Viewing Balcony) a lenyűgöző kilátás a kertre, a kikötőre, a városközpontra, a tengerre

2. A Hadar negyedben a Nordau utca hangulatossága, etnikai mix-je

3. A Baha'i Gardens parkjában a pompás kertészeti teljesítmények

4. A Tel Aviv-ba visszavonatozás kulturáltsága és gyorsasága (1 óra 20 perc)

5. A 3 nyelvű táblák

6. Sok szép ház (a régiek és a ultramodernek is

7. Jó a városi közlekedés (busz)

8. A German Colony kertvendéglői

9. A Ben Gurion utcáról felnézve a Baha'i Gardens

Nem tetszett

1. Tel Avivból - információ hiányában - olyan buszra szálltunk, ami 3 órán át ment Haifába, szinte kilométerenként megállva

2. Ezen a buszon a didergés a klíma miatt (dzsekit kellett volna vinni)

3. Egy étteremben a figyelmetlen kiszolgálás (a köret 10 perccel később jött, mint az amúgy finom csirkemáj)

4. Az jó a melegben, hogy szeles a város, de az nem, hogy a szemetet fújja

5. Szép a város elhelyezkedése, de azárt nem nagy szám, 4-5 óra alatt megnézhető

6. A German Colony németes öröksége nem látványos

7. A simlis taxis, aki fárasztóan akarta eladni magát idegenvezetőnek

Vélemények

,, A Bahai-függőkerteken kívül (ami bármily szép is, kábé negyed óra alatt bejárható) igazából nem nagyon van látnivaló. Ezen persze biztosan sok haifai megsértődne – de egyetlen őszinte haifai sem: a város kicsit olyan, mint Los Angeles, autóutak kötik össze az egyes városrészeket és a bevásárlóközpontokat. Ennél azért sokkal izgibb továbbhajtani Akko felé: a tengerparti kisváros fél órás autútra van Haifától. Az arab óváros sikátoraiban sétálva tisztára az Aladdin egyik jelenetében érzi magát az ember, a tíz méter magas városfalról pedig haláltmegvető bátorsággal ugrálnak a tengerbe a kiskölkök. Ja, és itt lehet a legolcsóbban mindenféle magvakhoz, fűszerekhez, és aromás arab kávéhoz jutni – én mindig alaposan feltankolva térek haza." forrás


,, A város a Kármel-hegyre épült, és bár hangulatos a hegy tetejéről szétnézni a kikötőn, véleményem szerint nem ér meg egy egész napot itt eltölteni, akkor érdemes megnézni ha amúgy is útba esik. " forrás

Odajutás

Tel Avivból ne busszal, hanem vonattal! Kulturáltabb, gyorsabb. A vonatjegy egy főre: 27 shekel. A vonat nagyon színvonalas.

Jeruzsálemből Haifába többféle közlekedési lehetőség áll rendelkezésre.

Autóval:
Jeruzsálemből Haifába autóval kb. 1,5 óra az utazás időtartama, attól függően, hogy melyik részéből indulunk és a forgalmi viszonyoktól. Az út nagy része az autópályán vezet, és az utazás költsége az üzemanyagáraktól függ.

Vonattal:
Jeruzsálemből Haifába vonattal is lehet utazni. Az egész út kb. 2 órát vesz igénybe, mert a vonatok a Jeruzsálem és Haifa közötti távolságon kívül több állomáson is megállnak. Az utazás költsége függ az időponttól és a választott osztálytól, de általában 20-50 ILS (izraeli sékel) között van.

Busszal:
Jeruzsálemből Haifába közvetlen buszjáratok is közlekednek, amelyek a többi közlekedési móddal összehasonlítva olcsóbbak lehetnek. Az utazás időtartama körülbelül 2-2,5 óra, és az árak általában 20-40 ILS között mozognak.

Haifa és Jeruzsálem Izrael két fontos városa, amelyek közötti távolság körülbelül 102 kilométer. Az utazási idő a közlekedési mód és a forgalmi viszonyok függvényében változó, általában autóval vagy busszal körülbelül 1,5-2,5 óra, vonattal pedig kb. 2 óra alatt lehet eljutni Jeruzsálemből Haifába.

A két város közötti út nagy része az autópályán vezet, és az út során gyönyörű kilátás nyílik a Jeruzsálemi-hegységre, valamint a part mentén található városokra is. Az út során találkozhatunk különböző látványosságokkal is, például Caesarea ókori városával vagy a Haifa közelében található Bahai kertekkel.

Azonban érdemes figyelembe venni, hogy a forgalom és az utazási idő a napszaktól és az ünnepnapoktól is függhet. Az egész évi legforgalmasabb időszakok a zsidó ünnepek körül (például Pészah, Rózsák ünnepe, Jom Kippur és Szukkot), amikor a forgalom és az árak is magasabbak lehetnek a szokásosnál.

Szállás

Haifában számos szálláslehetőség áll rendelkezésre a turisták és az utazók számára, amelyek megfelelnek a különböző igényeknek és költségvetéseknek.

A városban megtalálhatók a luxus szállodák, mint például a Dan Carmel Haifa Hotel, a Crowne Plaza Haifa, a Templers Boutique Hotel és a Bay Club Hotel Haifa, amelyek magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtanak, mint például fitneszterem, medence, wellness-központ és éttermek. Az ilyen típusú szállodák árai általában magasabbak lehetnek, de az ár-érték arány kiváló lehet.

Ha a látogatók egy kisebb költségvetésre vágynak, számos olcsóbb szálláslehetőség is elérhető, például panziók, hostel-ek és apartmanok. A hostel-ek általában a legolcsóbbak és ideálisak a fiatalabb utazók és a költségtudatos turisták számára. A városban több hostel is található, például a Port Inn Haifa Hostel, a Stella Maris Hostel és a Haifa Hostel.

Az Airbnb egy másik lehetőség, amely egyre népszerűbbé válik a látogatók körében. Az Airbnb-n található lakások és szobák széles választékát kínálják, amelyek megfelelnek az egyéni igényeknek és preferenciáknak.

Helyi közlekedés

Haifa városában a tömegközlekedés jól kiépített és széles körű, így a helyiek és a turisták könnyen és kényelmesen tudnak közlekedni a városban és környékén.

A városban többféle tömegközlekedési lehetőség áll rendelkezésre, például buszok, villamosok és vasúti járatok. A buszok a város szinte minden pontján közlekednek, és a járatok gyakran járnak, így az utazás egyszerű és hatékony. A buszok azonban az utak forgalmasabb időszakaiban is torlódásokba kerülhetnek.

A villamoshálóza kényelmes és gyors utazást biztosít a város különböző részein. A villamosjáratokat a városközpontban található Carmelit állomáson lehet elérni, és az észak-déli tengely mentén közlekednek.

A vasúti közlekedés is fontos szerepet játszik a városban. Haifa több állomással rendelkezik, és onnan el lehet jutni a környező településekre és városokba, például Tel-Avivba vagy Akkóba.

A jegyeket és bérleteket a járatokon és a megállókban lehet megvásárolni, illetve azonosító kártyákkal is lehet fizetni.

Étkezés

A legkellemesebb (de nem a legolcsóbb) éttermek a German Colony Ben Gurion útján vannak.

Egyéb hasznos információk

Bahái kert és a Báb

,, Ebbe a csodakertbe bizonyos napokon lehet bemenni. Vagy beengednek vagy nem. Názáretbe indulás előtt reggeli órákban jutott rá idő. odamentünk a kapuhoz és bemehettünk. Belépődíj nincs. Sőt a szentélybe is beengedtek bennünket.
Shrine of the Bab a szentély, ez egy itteni vallás alapítójának a síremléke. Akkoban van még egy hasonló kert, de a haifai a leghíresebb. A szentélyben nem szabad fényképezni, amúgy meg semmi érdekes nincs ott számunkra. 1-2 imádkozó hívő ült a földön, az amúgy is pici helyiségben.

A kert fantasztikus, látni, hogy folyamatosan gondozzák és hatalmas meló van benn. meg is van az eredménye, mert gyönyörű. A Carmel-hegyről lefelé a a haifai kikötő felé fut ez a teraszos csoda. Most a teraszok le voltak zárva. Tudom ne legyek telhetetlen, örüljünk, hogy ide beengedtek :) A kert tele van frangepáni fákkal, bődületes illatot árasztva és a másik pedig a flamboyantfa, amiért Mauritiusra utaztunk, hogy lássuk :). Ezek szerint van közelebb is.
Izrael tele van vele és gyönyörű mélypiros virágaikkal tele vannak az utcák a városokban :)  (2017)" forrás

Kriszta fotója

Más látnivalók

Stella Maris kolostor

A Stella Maris kolostor Haifában a város legmagasabb pontján található, azon a helyen, ahol a Kármel-hegy lejtője találkozik a Földközi-tengerrel. A kolostor több mint 800 méter magasan fekszik, így gyönyörű kilátás nyílik a városra és a környező vidékre.

A kolostor eredete az 12. századra nyúlik vissza, amikor a keresztesek egy kis kápolnát építettek azon a helyen, ahol a Szent Bertalan szerzetes élte életét. A kolostor a későbbi évszázadok során számos átalakításon és kibővítésen ment keresztül, és azóta is fontos szerepet játszik a keresztény közösség életében.

Az épület belső terei gyönyörűek és gazdagok, és sok értékes műalkotást őriznek. Az egyik legimpozánsabb része a kolostornak a Szent Bertalan-bazilika, amelynek mennyezete gyönyörű freskókkal van díszítve.

A kolostor kertjei és udvarai is nagyon szépek. A kertekben található az Egyiptomi Madonna-kápolna, amely az egyiptomi keresztényeknek szentelt kápolna, és ahol a látogatók imádkozhatnak és elmélkedhetnek.

Haifa múzeum

A Haifa Múzeum Izrael egyik legjelentősebb művészeti és kulturális intézménye. A múzeum gyűjteménye több mint 50 000 műalkotást tartalmaz, köztük festményeket, szobrokat, kerámiákat, érméket és régészeti leleteket, amelyek az izraeli művészet és kultúra történetét mutatják be.

A múzeum épülete modern és impozáns, és a város szívében található. A múzeum kiállítótermei interaktívak és izgalmasak, és számos különböző művészeti stílust és korszakot bemutatnak. Az állandó kiállítások közé tartozik a következők:

Az izraeli művészet és dizájn kiállítása: A kiállítás bemutatja az izraeli művészetet a 19. századtól napjainkig, és számos különböző művészeti stílust tartalmaz, mint például a festészet, a szobrászat, a grafika és a dizájn.

A keleti művészetek kiállítása: A kiállítás bemutatja a közel-keleti művészet és kultúra történetét, és tartalmaz olyan tárgyakat, mint például festmények, szobrok, kerámiák és szőnyegek.

A régészeti kiállítás: A kiállítás a régészeti leletek és érmék tárlatát mutatja be, amelyek az ókori közel-keleti kultúrák történetét mesélik el.

Jaffa ajtó

A Jaffa ajtó Haifa óvárosának egyik fő bejárata, amely a város egyik legismertebb és legkarakteresebb épülete. Az ajtó a város történelmi részében található, amelyet az UNESCO Világörökség részeként tartanak számon.

A Jaffa ajtó a városfalak egyik maradványa, amelyet a 18. században építettek. Az ajtó egy hatalmas kőíves kapu, amelyen keresztül az óvárosba lehet belépni. Az ajtó felső részén található egy kis torony, amelyből korábban figyelők és lövészek védték az ajtót és a várost az ellenségtől.

Az ajtó nagyon impozáns és lenyűgöző, és érdemes időt szánni a látogatására, ha Haifában tartózkodik. A Jaffa ajtó számos színes és izgalmas piactérrel, boltokkal és éttermekkel körülvéve található, így a látogatók élvezhetik a város történelmi és kulturális légkörét, miközben vásárolnak és étkeznek.

Az ajtó a történelmi és kulturális örökség jelképe Haifában, és egyedülálló látványosság, amely az izraeli történelem és kultúra részét képezi.

Madatech

A Madatech Haifában az Izraeli Nemzeti Múzeum, amely az ipar, a tudomány és a technológia bemutatására szakosodott interaktív múzeum. A múzeum különböző kiállításokat és bemutatókat kínál, amelyek szórakoztatóak és tanulságosak az összes korosztály számára.

Az épület impozáns és modern, és a városközpontban található. A múzeum több mint 200 interaktív kiállítást és bemutatót kínál, amelyek élményt nyújtanak a látogatóknak, és bemutatják a tudomány és a technológia különböző területeit. A kiállítások között találhatók az alábbiak:

Az űrkutatás kiállítása: A kiállítás bemutatja az űrkutatás történetét és a különböző űrprogramokat. A kiállítás része az Izraeli Űrhivatal érintő kiállítás, amely bemutatja az Izraeli űrprogramot.

A fizika és a matematika kiállítása: A kiállítás interaktív játékokkal és bemutatókkal mutatja be a fizika és a matematika alapjait.

Az emberi test kiállítása: A kiállítás bemutatja az emberi test működését és anatómiáját, és lehetővé teszi a látogatóknak, hogy közelebbről megismerjék az emberi test működését.

A Madatech számos izgalmas bemutatót és tevékenységet is kínál, például tudományos kísérleteket és játszóteret a gyerekek számára. Az interaktív kiállítások és bemutatók lehetővé teszik a látogatók számára, hogy élményt szerezzenek és tanuljanak a tudomány és a technológia különböző területeiről.

Bat Galim strand

A Bat Galim strand Haifában egy csendes, homokos öbölben fekszik, és az egyik legnépszerűbb strand a városban. A strand ideális hely a pihenésre és a kikapcsolódásra, és számos szórakozási lehetőséget kínál az egész család számára.

A strand egy tágas és rendezett terület, amely mindenki számára megfelelő helyet kínál a pihenésre és a napozásra. A homokos part és a tiszta víz kiváló lehetőséget nyújtanak a strandolásra és a fürdésre. A strand felszereltsége magában foglal napernyőket, nyugágyakat és tusolókat, amelyeket a látogatók használhatnak.

A Bat Galim strand ideális hely azoknak, akik kikapcsolódni és pihenni szeretnének, de számos tevékenységet is kínál a látogatók számára. A strand mellett található a Bat Galim sétány, amely egy kellemes sétaútvonal a tengerparton, és számos étterem és kávézó található a sétány mentén. A strand közelében található a Bat Galim sportközpont, ahol a látogatók sportolhatnak és testmozgást végezhetnek.

A Bat Galim strand Haifában az egyik legjobb hely a pihenésre és a szórakozásra, és ideális hely a családok számára is. A homokos part, a tiszta víz, a napozóágyak és a strand melletti sétány kiváló lehetőséget nyújtanak a pihenésre és a szórakozásra a látogatóknak.

Látnivalók a környéken

Akko

,, Megérdemelten Világörökség listás. Az apró városra meglepően sokan támasztottak igényt, voltak itt főníciaiak, görögök, rómaiak, a keresztes lovagok, állítólag még Napóleon is el akarta foglalni. A bahaiok másik szent helye, az egyik prófétájuk nyughelye. A föld alatt meg fölött is súlyos történelem. Mi ebből 4 órányi ittlétünk alatt leginkább a kőfalon sétálást, sikátorokban bolyongást, macska édesgetést, és egy fal melletti hajózást élveztünk. Egy teljes 8-10 órás túranapot is megér, érdemesebb itt aludni Haifa helyett, de ide last minute (1 héttel indulás előtt, ahogy én foglaltam a szállásokat ) nem lehetett értelmezhető áron szállást találni. (2017)" forrás

Olvasmányos linkek

,, Első állomásunk Haifa volt, ahol csak egyetlen érdekes dolog van a tengeren kívül, az Iránból indult bahai vallás szimmetriafixált Mekkája, a Bahai Garden. Ahogy a muszlimok a Kába kövéhez zarándokolnak, a bahaiok Haifába. Csak kicsit kevesebben vannak, világszerte úgy 5millióan. Külön misét megér a vallás sztorija, melynek elvei egyébként nagyon szimpik. A minden ember, de külön kiemelve a nők és férfiak közti egyenlőséget, hirdető vallás alapító prófétái a szimmetriát a tökéletes harmóniával és az egyetemes emberi egységgel azonosították.

Annak ellenére, hogy a bahaioknak is a Szentföld a legszentebb, izraeli állampolgár mégsem lehet a vallás híve. Furcsa egy paradoxon első hallásra, de okos volt Bahá’u’lláh alapító próféta, belegondolva a három nagy egyistenhívő világvallás itteni véres történelmébe elég logikus indokot tudott erre. A judaizmus, iszlám és a kereszténység viszálykodásának darázsfészkébe nem akarta beengedni a kis Bahai vallást.

Figyelemreméltó, hogy csak a hívők adományaiból működnek a vallás intézményei is, ezért nincs belépő, se szuvenírbolt , se étterem. A kert elsősorban a bahai zarándokoknak van, főleg más országokból jövő önkéntes hívők , és fizetett alkalmazottak manikűrözik. A szuperpanorámás kertbe csak naponta néhány ingyenes vezetett túrával lehet bemenni, de a sztorival együtt amúgy is érdekesebb. Kert ügyben én ugyan inkább a kevésbé mesterkélt angolparkokkal vagyok, de a Bahai Garden kissé műmájer szobrokkal megpakolt, franciaparkokkal rivalizáló, tengerig érő függőkertje érdemes egy vizitre. Világörökség címet is kapott.

Mi kétszer is felkapaszkodtunk a Carmel hegyre, ahol külön említést érdemel a park körüli impresszív, és szerencsére egyáltalán nem szimmetrikus villanegyed, ahol legalább akkora élmény sétálni mint a bahaiok szent kertjében. Ha libikókázni kell az idővel, talán ez a leginkább kihagyható program, utólag szívesen becseréltük volna a kertet egy napos pancsira Eilatban. (2017)" forrás


"Haifa a Carmel-hegy oldalában és a forgalmas kikötő körül terül el, Izrael harmadik legnagyobb városa. A tenger felöl nézve, a hegy elképesztő hátteret nyújt. Ahogy közeledtünk a város felé, láthattunk hatalmas élénk zöld fenyőket, elegáns ciprusokat, a Haifa-i Bahai-szentély aranykupoláját, melyen meg-meg csillant a napfény. Végtelennek tűnő hosszú sorokban egymás mellett sorakoznak az elegáns otthonok és villák a fák között. Haifa nemcsak kereskedelmileg, hanem nehéziparilag is Izrael központjává vált. Ma vegyipari, olajfeldolgozó, kézművesipar és elektronikai központ. Haifa lakosai szeretettel emlegetik "Jeruzsálem imádkozik, Tel Aviv politizál, és Haifa dolgozik" és tényleg érzékelhető a nyüzsgő, üzletszerű atmoszféra.

Háromórás út után, óriási dugók közepette, végre megérkeztünk az első helyszínhez, amit megnéztünk, ez a Bahai-szentély. A Bahai vallás, amely minden vallás elemeit ötvözi: hisz Mózes, Jézus, Buddha, és Mohamed tanaiban, és e tanok minden alapvető üzenetét átvette. A vallásnak kb. négymillió követője van világszerte. A Bahai vallást Perzsiában alapították és vezetője a prófétaként ismert El Bab, akit eretnek prédikációiért 1850-ben kivégeztek. Emlékére emelték Haifában a mauzóleumot a csodálatos kertjével, mely ma zarándokhely minden Bahai vallást követő számára. A kert ingyen látogatható mindenki számára, ahol tilos enni, inni, dohányozni, rágógumizni. Csak a kijelölt útvonalon lehet közlekedni és ezt nagyon szigorúan betartatják. A kert elképesztően egzotikus, a pálmák, a virágok és a gondozott fű csodálatos összhangban van kiépítve a sétányokkal és teraszokkal. Számunkra egy kicsit mesterkéltnek tűnik, túlságosan rendezett és túlságosan tiszta. Ezután a Mearat HaKeset boltív barlangban voltunk, majd a Rosh HaNikra tengeri barlangokat néztük meg. Mindkét hely gyönyörű, csodálatos. (2009)" forrás


"Már rutinosan vonatoztunk el a Bat Galim haifai állomásig, ahol megcsodáltuk a retrós enteriőrt. Izraelben nagyon sok helyen láthatóak a 70-es, 80-as évek geometrikus rondaságai, mintha akkor egy hullámban modernizálták volna az országot. A Titkos bevándorlás múzeumában kezdtük. 1934 és 1948 között a britek korlátozták a zsidók bevándorlását Palesztinába, ezért Európából nagyüzemben érkeztek titkos hajók (lásd Exodus), tiltott bevándorlókkal, kalandos körülmények között. Egy részüknek sikerült bejutni, sokat ciprusi menekülttáborba küldtek a britek. Aztán 1948-tól már jöhetett mindenki. Itt felállítottak egy eredeti hajót, bemehettünk igazi tengeralattjáróba, és egy kis haditengerészeti rész is volt.

Innen a felvonóval felmentünk a Kármel hegyre. A felvonó aljában levő, tengerre körpanorámás, szintén masszívan retrós kóser tejvendéglőben thai kaját ettünk, hiba volt. A felvonó sem volt olyan látványos, mint a jerikói, alig nyújtott kilátást, még fenn sem. Fenn benéztünk a karmelita kolostor zarándoktemplomába (19. század). (2010)" forrás

Fotóegyveleg  

Kriszta fotója


Kommentek

ALMASI ILONA, 2018. 09. 21. 02:12
ÉRDEKLŐDNÉK ,HOGY FÉRJEM OTT VAN KORHÁZ BETEGSÉG MIATT , NEM TUDOM MILYEN KORHÁZ VAN AHOL KEZELÉST KAP .SZERETNÉM SEGISÉGET KÉRNI. JAMES ERIC-.HOGYAN TUDNÁK ODAJUTNI. .


ALMASI ILONA, 2018. 09. 21. 02:12
ÉRDEKLŐDNÉK ,HOGY FÉRJEM OTT VAN KORHÁZ BETEGSÉG MIATT , NEM TUDOM MILYEN KORHÁZ VAN AHOL KEZELÉST KAP .SZERETNÉM SEGISÉGET KÉRNI. JAMES ERIC-.HOGYAN TUDNÁK ODAJUTNI. .


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon