ÚTIKRITIKA.HU / Tel Aviv / Látnivalók


hirdetes

útikritikák


Tel Aviv / Látnivalók

A Fehér város (Bauhaus)|Tayelet sétány| Nachlat Binyamin sétálóutca| Dizengoff utca| Neve Tzedek negyed| Florentin negyed| Más negyedek| Carmel piac| Függetlenségi múzeum| Palmach múzeum| Más múzeumok| Jaffa óvárosa| Strandok| Egyéb látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.


Kriszta fotója

A Fehér város (Bauhaus)

Kihagyhatatlan városrész, ha Tel-Avivban turistáskodunk. A Rothschild sugárút közelében látni a Bauhaus itteni legszebb példányait. Összesen mintegy négyezer (!) épületről beszélünk. Tessék bemenni a Bialik utcába. Sok házat restaurálnak, renoválnak, de van több elég ramaty álllapotban. (Állítólag a háztulajdonosok nem kapnak az államtól anyagi támogatást a felújításhoz.) A Bauhaus múzeum - szerintem - nem olyan nagy szám. A környéken megpihenhetünk több kellemes bisztróban.

Kriszta fotói

Tayelet sétány

A Tayalet sétány lényegében végig húzódik Tel-Aviv privát- és közstrandjainak a  peremén, a város északi és déli része között. Elkerülhetetlen, szintén kihagyhatatlan, kellemes, nemrégiben felújított promenád tele élettel, a sport, szép strand, és az édes semmittevés körítésével. Csak a vágtázó bicajokra kell ügyelni, mert néha szabályosan életveszélyesek, főleg az elektromosak. Amúgy van kerékpársáv, de hát Tel-Avivban sok a fegyelmezetlenül közlekedő ember. Ettől eltekintve egy rokonszenves miliő a sokféle érdekes emberrel.

Jópofa a hétvégeken a sétányról nézni, hogy milyen strandövezetekre van osztva a part. Van szakasz, ahol vallási okból csak nők (vagy más napon csak férfiak) strandolhatnak, egy másik helyen valamelyik meghatározott vallási közösséghez tartozók, van strand, ahol a melegek érezhetik jól magukat egymás közöt, és van kutyás strand is. Tetszett, hogy végig a sétányon találunk ivóvizes kutakat. Van sok par, ahol leülhetünk egyet pihenni. Szombaton túl nagy a tömeg.       

Nachlat Binyamin sétálóutca

Ez Tel-Aviv kevés sétálóutcáinak egyike. Kézműves tárgyakat árulnak (ékszerek, kerámiákt, fából készült ez-az. Van ízléses alkotás és giccs egyaránt. Azért az ízléses dolgok vannak többaségben. Ha nincs éppen ilyen piac, akkor az utca nem annyira érdekes a varrással, szövetekkel kapcsolatos boltjaival. Sokkal nyugisabb, mi t a Carmel piac, és kellemesebbek az árusok is. Kedden és pénteken délelőtt érdemes odalátogatni.  

Kriszta fotója

Dizengoff utca

Kb. 1 kilométer hosszú út üzletekkel, sok-sok étteremmel. Ízléses üzletek,, hangulatos egyéb boltok vegyesen. Inkább késő délután, kora este érdemes erre jönni. A 30-as években épült házakat is érdemes megnézni. Csütörtök este van a legsűrűbb élet, hiszen ez náluk olyan, mint nálunk a péntek este. Szombat este sok a fiatal itt. 

,, Nagyon szimpi ez a főutca, főleg a hangulatos kávézók, cukrászdák miatt. Kellemes légkör, s a forgalom sem teszi túl zajossá. Kellemes az utca népe is. Dizengoff amúgy Tel Aviv alapító atyja volt. (aji, 2018)"

 

Kriszta fotói

Neve Tzedek negyed

,, Neve Tzedek egy régi, hangulatos városnegyed. Hétköznap csendes, az utcák szinte üresek és kellemes madárcsicsergésben lehet felfedezni. 1887-ben, vagyis jóval Tel Aviv City születése előtt hozták létre ezt a városnegyedet azok a zsidó családok, akik megunták a túlzsúfolt Jaffát. Ma művészek, írók és divattervezők kedvelt helye és egymást érik a hangulatos kávézók és a butikok.

Jellegzetes alacsony fehér házak, gondozott növények és persze rengeteg macska a jellemző itt. A cicusok amúgy mindenhol jelen vannak Izraelben: ez a macskák országa! Gyönyörűek és ápoltak, etetik őket rendesen, a legtöbb még bújós-dorombolós is. (2018)" forrás


,, Lényegében egy utca a mellékutcáival. Trendi kávézók, boltok, magas árszint. tetszett, de elég csak átsétálni rajta és esetleg beülni ott valahova.  (aji, 2018)

Florentin negyed

Az utóbbi időkben vált cool , alteros hellyé. Azelőtt az itt lakókon kívül alig járt erre valaki. Divatba jött és most itt sok a kis kávézó, ézkezőhely. A kis vendéglők a város viszonylatában nemdrágák és elég jók. Rokonszenves hely, de nem várjunk tőle túl sokat. Sok a graffiti, némely street art. Nyugis hely fiatal művészekkel és műhelyeikkel. A házak egyelőre többnyire lepukkantak és a negyed meglehetősen piszkos.   

Hiteles lepukkantság - Kriszta fotói

R. Gyuri fotója

R. Gyuri fotója

Más negyedek

Rothschild Boulevard

A sugárút közepén széles parksáv húzódik (gyalogosoknak és bicajosoknak). Ezen a hétvégeken és esténként sokan piknikeznek. A sugárút épületei vegyesen modernek és Bauhaus-ok. Szépek a fák is.

Érdemes a mellékutcáiba is bekukkantani.

A Rothschild-családnak sokat köszönhet Izrael, mert pl. 1948-ban sok pénzt áldoztak a bevándorlási hullám támogatására. 


Kriszta fotója

,, Szőnyeges-babzsákos füves övezet családok számára. Az anyukák nyugodtan szoptatják a legkisebbeket a babzsákokon ülve, a nagyobbacska gyerekek körülöttük totyognak, játszanak. Ebből is látszik, hogy az izraelieknek mennyire fontos a család és a gyermekvállalás." forrás

Szombati piknik - Kriszta fotója

Kriszta fotója

Carmel piac

(Shuk Ha'Carmel)

Ez a legnagyobb Tel-Aviv-i piac. Nem vásárcsarnok, hanem szabatéri piac. A zöldség- és gyümölcsválaszték elképesztő. (Sok étterem itt szerzi be az alapanyagok egy részét.) Vannak utcái, akol kézműves ezt-azt, meg ruhákat árulnak (nagyon megy a vintage). K-nak: hűtőmágnest itt venni! Önmagában a fűszerek illatai miatt is érdemes idelátogatni.

Alkudozni kell, de ebben a külföldi turista bizonyosan hátrányt szenved el. A piacon sok minden drágább, mint máshol a boltokban. A szuivenírek nagy része: Made in China.

Péntekenként sok művész hozza ide eladni az alkotását. Amúgy a péntek délelőtt van a piac egészén a legnagyobb mozgalmasság. Ha tömegiszonyunk van, akkor ne ilyenkor látogassunk ide. Jó a közbiztonság. Shabbatkor persze zárva. Hétköznapokon (vasárnap és csütörtök között inkább délelőttre időzítsük a piac meglátogatását.

,, Mi 5 perc sétára szálltunk meg Tel Aviv leghíresebb piacától, ami nyüzsis, zajos, koszos, de egy kihagyhatatlan élmény! Amúgy ezzel együtt, még csak nem is kell a piacon vásárolnod ahhoz, hogy isteni kajákra bukkanj, mi még a sima szupermarketben is olyan humuszt, gránátalmát, paradicsomot vettünk, amilyet még sosem ettem, minden annyira friss és finom volt, imádtuk. (2018)" forrás

A piac bejárata - Kriszta fotója

Függetlenségi terem múzeum

Fizetni kell a belépésért. Az egész múzeum lényegében egy terem. Csak akkor érdekes, ha van idegenvezetés.

Kriszta fotója (Éppen a 70. évfordulót ünnepelték)

Palmach múzeum

A kis múzeum az Izrael államiságáért küzdő Palmach mozgalom történetéről szól. Érdekes, sajátos múzeum, amit csak csoportos vezetéssel érdemes meglátogatni.  

Más múzeumok

Tel Aviv Museum of ArtJaffa óvárosa

A kis kikötői városka kontrasztot jelent a modern Tel Avivhoz képest a kellemes, hangulatos, tiszta kis utcákkal, ódon házakkal, rengeteg régiségbolttal, zsinagógákkal, mecsetekkel. Izgalmas a vegyesen arab ás zsidó bazárral. A parti úton át közelítsük meg. Jó fotótéma innen fényképezni Tel Aviv magas épületeinek csokrát és strandját.  

 

,, Csodálatosan hangulatos óváros. Érdemes legalább fél napot rászánni, hogy az ember csak bóklásszon a dombon, a kikötőben, a régi házikók között, nyugodt tempóban. (2018)" forrás

Kriszta fotói

Ilana Goor múzeum

Az Ilana Goor Múzeum egy ismert múzeum Tel-Avivban. Az Ilana Goor, művész és dizájner által alapított múzeumot a saját otthonában alakították ki, és bemutatja műalkotásait, szobrait, bútorait és más művészeti tárgyait.

A múzeumot a tengerparton található Jaffa negyedben helyezték el, egy impozáns épületben. Az épület maga is egy különleges műalkotás, és fantasztikus kilátást nyújt a tengerre.

Az Ilana Goor Múzeum gyűjteménye sokféle művészeti stílust és tárgyat tartalmaz. Látogatói élvezhetik a szobrokat, festményeket, kerámiákat és egyéb művészeti alkotásokat. A múzeum gyakran rendez különféle kiállításokat, műhelymunkákat és rendezvényeket, amelyek közvetlen közeledési lehetőséget biztosítanak a művészetekhez és a kultúrához.

Strandok

,, Tel Aviv-i látogatásunk egyik legnagyobb pozitív meglepetése a strandok voltak. Elkpesztően szépek, gondozottak, kulturáltak és ráadásul a tengervíz tiszta, a homok szép és tiszta. Érdekes, ahogy szakaszokra van bontva, és többnek van valamilyen karaktere. A Hilton Beachen fiatal pasik smárolnak, a szomszédos Nordau Beach-en a vallásos zsidók strandolnak, külön naokona férfiak és a nőcik. Van kutyás beach is. (aji, 2018)

Charles Clore Beach

A legdélebbi strand, Jaffa előtt. Nem annyira menő, mint az északiak. Kutyás strand, nincs motorizált vizisport.

Kriszta fotója (április közepén)

Egyéb látnivalók

Olvasmányos linkek

,, Az egész tengerparti partszakasz hihetetlenül hangulatos, egyszer a felhőkarcolók vannak a háttérben, másik oldalról a Jaffa, mindenütt pálmafák, napsütés (évi 300 napsütéses napnak örvendhetnek a tel aviviak!!!), szörfösök, mindenki lazul a homokban, röpizik, joggingol, idős emberkék is kiülnek nagy csoportokban sörözni, dumcsizni, társasozni, iszonyú jó hangulata van az egésznek. (2018)" forrás

Kriszta fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon