ÚTIKRITIKA.HU / Eilat


hirdetes


útikritikák


Eilat

Eilat dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Strandolás | Étkezés | Vásárlás|Szórakozás | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

j. d. fotója

Eilat dióhéjban

Eilat, a híres izraeli nyaralóhely 309 kilométerre van Jeruzsálemtől és 346 kilométerre (kb. 4 órás autózás) Tel Avivtól. Eilat a Negev-sivatagban fekszik, Izrael déli csücskén. Ez az egyetlen izraeli város a Vörös-tenger partján. Fő vonzereje, hogy ott a tengervíz hőmérséklete egész évben lehetővé teszi a fürdőzést. Télen is valamivel melegebb a tenger, mint 20 fok. Gyakorlatilag soha nem esik az eső, legfeljebb télen (főleg januárban) vannak alkalmanként kisebb záporok. Nyáron 40 fok fölötti hőmérséklet is lehet, szóval Eilatba inkább ne nyáron utazzunk. A téli hónapokban 20 fok körüli a nappali hőmérséklet (éjszaka 10 fok körül). 

Eilat minden más izraeli várostól távol esik. Sajátos módon éppen ez biztosítja azt, hogy az Izraelben mostanság (is) létező terrorfenyegetettség Eilatban minimális. Nincs helyben arab lakosság. Az amatőr és profi palesztin terroristáknak túl komplikált, kockázatos Eilatban elkövetni terrorcselekményt. Szóval, Eilat Izraelen belül az egyik legbiztonságosabb hely. A legközelebbi valamennyire kockázatos város, Be'er Scheva kb. 240 kilométer távolságban van.  

Eilat hátránya, hogy a Vörös-tengeri partvonal mindössze kb. 10 kilométer hosszú, és erre a rövid szakaszra tömörül össze sok hotel, a turisztikai és kereskedelmi infrastruktúra. Amúgy Eilat mesterséges város, Izrael állam megalakulása után hozták létre éppen nyaralóhely megteremtése céljából. Eilatnak legfeljebb 50 ezer állandó lakosa van, s azok is más városokból költöztek ide dolgozni.  


    

"Délre haladva a sivatagos hangulatot felváltja egy másik tenger illata, a Vörös-tengeré. Jordánia és Egyiptom közé ékelődött be Eilat üdülővárosa, amely egyben fontos kikötőváros is, hiszen összeköti Izraelt a Csendes-óceánnal. A város ideális nyaralóhely, ahol akár párban, akár gyerekekkel is érdemes pár napot eltölteni. Történelmi jelentőségű műemlékei nincsenek, itt inkább a pihenésen és a szórakozáson van a hangsúly. Tengeralatti obszervatóriumában megcsodálhatjuk a vízi állatokat, de a Dolphin Reef-ben delfineket is simogathatunk. Van lehetőség tevegelésre is a külvárosi részeken, sőt még korcsolyázhatunk is a nemrég épült Ice Mall-ban, miután végigjártuk a világmárkák boltjait. A kikötő mentén számtalan szórakozóhely, szebbnél szebb hotelek és éttermek várják a vendégeket. Eilat reptere szinte a város közepén van, innen kb. 45 perc alatt Tel-Avivba érhetünk belföldi járattal." forrás

pb

Időjárás

Az igazat megvallva, vonzó az itthoni télből elmenni a melegebb Eilatra, mindazonáltal a dél-izraeli nyaralóváros meglátogatására az időjárás tekintetében nem a legideálisabb a december, a január és a február. Nem lehet igazán kiélvezni az ottani tengerparti nyaralás fő értékeit. Az alábbi táblázat által mutatott téli adatok azért inkább óvatosan lefelé "kerekítenek".  

Eilat időjárása

"A nyári 40-45 fokot prímán lehet bírni, tengerből ki-be. Száraz meleg van, kevésbé izzadsz, mint Pesten 30 fokban. A nyári páratartalom 10 % körül jár, és ha fúj a szél, az is meleg. Leszárítja az izzadtságot. A lakások, hotelek, üzletek mind légkondisak. Ha egy üzletben vagy és látják, hogy rákvörös a fejed, akkor megkérdezik, hogy kérsz-e egy pohár vizet. (Ágnes, 2016)

,, Eilat tökéletes desztináció novemberben, ha az esős, hideg napokat egy nem túl távoli tengerpartra cserélnétek. Nyáron gyakori errefelé a 40 fok feletti hőmérséklet is, nekünk ez már túl sok lenne. Így november elején végig 28 fok körüli volt a hőmérséklet, számunkra ez az ideális. Decemberben se lesz sokkal hidegebb. 🙂" forrás

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A város fő sétányának hangulatossága esténként
 2. A friss gyümölcsökből préselt koktélok
 3. Teljesen jó a közbiztonság
 4. Sznorkelezés itt: Coral Reef Natural Reserve-ben és az Isrotel Princess hotellel szembeni szabadstrandon
 5. A Tengeri Obszervatórium (többórás program)
 6. Dzsip túra a hegyekben (Desert Eco Tours)
 7. Eilat Shamamon, a modernebb városrész szép épületei, üzletsorai (érdemes megnézni)
 8. A Timna park (egynapos, biciklizéssel) és a Vörös kanyon
 9. A Coral Beach, az üvegfenekű hajó
 10. A Dolphin reef
 11. Legalább a városi buszra a jegy olcsó (kb. 320 forint)
 12. Decemberben a 22-23 fok jól esett (igaz sötétedéskor hirtelen jócskán lehűl a levegő), sokan a tengerbe is bemerészkednek
 13. A Kings City a bibliai tematikus park, hogy legyen valami kultúra is

Nem tetszett

 1. A snuba búvárkodásnál szégyenemre, oktalanul beijedtem lent a tengerben
 2. A tevegelés a beduinos programnál nekem nem jött be
 3. A bárokból harsogó techno zene
 4. Túl nagy infrastruktúra nehezedik egy nagyon kicsi partszakaszra
 5. A városközpont nem igazán csinos
 6. A bulihelyeken az árak nagyon magasak (egy üveg sör kb. ezer forint)
 7. Bizony a drágaság, főleg az étkezésnél
 8. Decemberben a szállodánk medencéjének vize nem volt temperált, oszt nem fürödtünk benne (bár választottunk volna e tekintetben jobb hotel) 
 9. Sok helyen a turisták nem tartják be a dohányzási tilalmat és nem szól rájuk senki

Vélemények

"Mint helyi lakos, hadd tegyek pár észrevételt. A tengerparton megszüntek a bódék (sajnos). A repülőtér forgalma semmiféle különösebb zajt nem okoz. A tengerparton száll le, pontosan a Tel Avivba menő főútvonal mellett, ahonnan lényegesen nagyobb zaj érkezik.

A városközpont tényleg cefetül néz ki. Az egészet le kellene buldózerezni. Eilat mentségére szóljon, hogy az 50-es években a sivatag végén épült, rohamtempóban, hiszen jöttek Európa táborainak túlélői, és az észak-afrikai forradalmi hevületben elűzöttek. 

Viszont felépült egy új, gyönyörű modern városrész, az Eilat Shamamon csodás házakkal, sétányokkal, üzletsorokkal és villákkal. De hát arra egy turista se jár, pedig megér egy misét.

Péntek este és egész szombaton csúcsosodik a forgalom a városban. Leginkább lefelé tartanak az izraeliek a tengerre. A lakosság kb. 5 százaléka vallásos, és ők otthon csücsülnek. Az összes orosz delikátesz üzlet nyitva és szinte minden sarkon vannak 24 órán át nyitva tartó kis boltok, ahol alapvető élelmiszereket, üdítőket, sört, könnyű borokat, csokoládét lehet kapni. A buszok  ilyenkor valóban nem közlekednek, de szombat délután már igen, és a repülők is elindulnak már ebéd után.

Az egész város és a tengerpart közlekedésének megkönnyítésére úton-útfélen körforgalom van. A közepüket remek dekorációkkal ékesítik.

Mellesleg minden tengerpart unalmas (a görög, olasz, spanyol strandokon is), és itt is sok a gagyi, meg túlárazottak a teraszok. Ha látni akarsz tartalmasabbat, akkor el kell menned taxival vagy busszal jóval messzebb. Hát ez itt is így van. Amúgy a taxi nem is túl drága.

A nyári 40-45 fokot primán lehet bírni: tengerből ki és be. Száraz meleg van, kevésbé izzadsz, mint Pesten 30 fokban. A nyári páratartalom 10% körül mozog és fuj a szél, s az is meleg. Leszárítja az izzadtságot. A hotelek, üzletek, lakások mind légkondisak. Ha egy üzletben vagy, és látják a rákvörös fejedet, megkérdezik, hogy kérsz-e egy pohár vizet. Adnak ingyen, több pohárral is. Vajon ilyen helyzetben Pesten is így lenne? 

A tengerpart végig ingyenes, csak a napozóágyak bérléséért kell fizetni. Eilatban talán csak két olyan szálloda van, amelyiknek privátstrandja van. Azt persze csak a hotelvendégek használhatják." (Ágnes kommentje ékezetesítve, 2016)


Ilyen a homok


,, Az úgynevezett "turista paradicsomok" valahogy sosem hoztak lázba. Eilatért sem lelkesedek, de januárban még ez is elviselhető hely, családdal pedig, pont három napig még érdekes is.
Az én szememben Eilat soha nem volt több turisztikai gyártelepnél. Abból is a gagyibb, de - mentségére szóljon - feltörekvő változat. A világ tele van ilyen és ehhez hasonló üdülővárosokkal, ahol mindent a tömegturizmusnak rendelnek alá, de valójában nincs bennük semmi egyedi és érdekes. Különböző marketingfogásokkal próbálják ugyan elhitetni a nagyérdeművel, hogy attraktívabbak, elegánsabbak, tradicionálisabbak a másik fürdőhelynél, ami a töretlen üzletmenet miatt fontos hazugság. Eilat is próbál előnyt kovácsolni abból, ami az egyetlen adottsága nevezetesen, hogy tengerparti város. Izraelben ez persze nem különösebben kivételes, de a Vörös tenger partján nincs másik zsidó település és ez már elég ahhoz, hogy megéljen belőle. (2013)" forrás,, Olvastam korábban Eilatról, hogy nincs benne semmi szép. Elismerem, hogy az épületek nem kifejezetten esztétikusak, bár ez ízlés kérdése. Azonban a Vörös-tenger látványa, Jordánia hegyei szerintem csodálatosak. Nem is beszélve arról, hogy a környéken milyen látnivalók vannak.

A szállások és az ételek is drágábbak, mint nálunk. Érdemes instant kajával is készülni, mi vittünk itthonról Maggi 500 Ft-os tésztákat, és van, hogy jól jött! Eilat biztonságos, senki ne aggódjon emiatt. Eilat igazi télből a nyárba város nekünk, európaiaknak. Megéri! (2019)" forrás


,, Eilatban pezsgő éjszakai élet van: a sétáló utcákat ellepik a turisták, velük együtt pedig az árusok is. Na de persze a helyi cicákról is szót kell ejtenem: hihetetlen mennyiségű macska rohangál Eilat utcáin, ami nem véletlen: a szomszédos egyiptomi város, Taba mindössze pár kilométerre található innen, ahol ugyebár ismeretes, hogy a mai napig nagy macskakultusz van.

Eilat nem a nélkülözés és a szegénység városa: mindamellett, hogy teljesen európai hangulatú, jócskán jellemzi a gazdagság és a csillogás is. Bár jártam már a világ egyik legtehetősebb államában, Monacóban is, azt hiszem, kijelenthetem: olyan királyi hoteleket, mint Eilatban, még ott sem láttam. Ezzel együtt valami hetyke lazaság is vegyült az itteni kultúrába: például a helyi vidámparkban a kutyát sem érdekelte, hogy a tízéves kisfiú felnőtteknek való játékba ült, a három napos Sabbat ünnepét, ami ott létünkkor elvileg pont zajlott (péntek, szombat), pont annyira tartották be, mint a mi, keresztények a húsvét előtti böjtölést.

Ami még külön érdekes volt, az a biztonsági ellenőrzések szigorúsága: köztudott, hogy a helyi reptereken szigorúan kikérdeznek a beutazási célokról, kilépéskor pedig kivallatnak az üdülésről (bár mi igazából pár egyszerű kérdéssel megúsztuk), Eilat városában is nagyon ügyelnek a közbiztonságra. Igaz, a belvárosban katonákat csak elvétve láttunk, a tengerparti plázába például csak átvilágítás és táskaátkotrás után tudtunk bejutni. Bár minket egyáltalán nem zavart a dolog,sőt, valószínűleg a helyi biztonsági őr volt az, aki megbánta az akciót (miután ujjai találkoztak reggelim maradványaival, néhány szétszórt taknyos zsebivel és társaikkal), azért aki érzékenyebb az ilyesmire, nem ért, ha felkészül erre a számunkra szokatlan eljárásra.

Az árak amúgy magasak Eilaton, de nem annyira vészesen, mint ahogy az olvasottak alapján gondoltam: nyilván nem egy magyarországi árfekvés, de simán találkozni hasonló étel és italárokkal Olaszországban vagy akár Franciaországban is.

A tenger egyébként meglepően meleg volt, bátran ajánlom mindenkinek, hogy ide látogasson akár az ország "leghidegebb" hónapjában, januárban is - ígérem, nem fog csalódni. (2019)" forrás


,, A tengerpartról első blikkre Siófok vagy bármelyik tömegturizmusra specializálódott vízparti hely jutott eszünkbe, sok eléggé magas árakkal dolgozó étterem, hotelek, napernyők, túlsúlyos vélhetően orosz emberek mindenfelé. (sok orosz bolt van, és feltűnően világos bőr és hajszíne volt az embereknek) A tengerpart nem túl nagy szám, de nem is elsősorban azért érkeztünk, hogy Eilatban táborozzunk végig. (lilkaland, 2019)


• Nagyon új, mintha az egész város miattunk és most lett volna építve. Nekem ez tetszett, üdítőleg hatott, bár emiatt kissé mű.
• Minden körforgalom „berendezve”, szoborral, növényekkel, táblácskákkal, ellensúlyozva a kopárságot.
• Tisztaság, rend, biztonság (őrizetlenül hagyott cucchoz se nyúltak), még kéregető is csak 1-2 volt.
• Az emberek kedvesek, barátságosak, mi lehúzással sem találkoztunk. (a.zs., 2019)


Megközelítés

Repülés

A Ryanair ír fapados légitársaság heti 2 közvetlen járatot működtet Budapestről Eilat megközelítésére. A járat izraeli fogadó repülőtere Ovdában van, ami kb. 58 kilométerre északra van Elilattól. A gépek szerdán és szombaton repülnek. Budapesti indulás: 11.35-kor illetve 11.00 órakor. Onnan hamar indul vissza a gép, és 19.40-kor illetve 19.05-kor érkezik vissza Budapestre.

A Wizzair is elkezd ide repülni, heti 4 járattal.

Az Ovda-i repülőtérről shuttle busszal 45 perc alatt lehet eljutni Eilatba. A szolgáltatás minden nap működik és - többek között - a Ryanair menetrendjét is figyelembe veszi. A buszjegy Ovdából Eilatba csupán kb. 2300 Forintnak megfelelő sékelbe kerül (per fő).
A reptérről indulnak közvetlen shuttle buszok Jeruzsálembe és Tel-Avivba is, de érdemes egyeztetni és utána érdeklődni, mert nem minden járat menetrendjéhez igazodnak. A viteldíj mindkét városba kb. 10000 Forintnak megfelelő sékelbe kerül per fő.

A Ryanair az Ovda repülőtérre közlekedik, ahonnan a város negyven perces transzferrel érhető el. Építik az Eilattól 20 percre fekvő nemzetközi repülőteret, ami helyi információk szerint 2017 végén lesz kész. Aztán Ovdán megszűnik az utasforgalom, és katonai repülőtér lesz belőle.

,, Eilat városába az országon belül el lehet jutni több helyi légitársasággal is. Pl. Tel-Avivból az út alig 50 perc. Az árak változóak, a tarifák függnek attól is, hogy hétvége van-e, vagy hétköznap, de már 25 dollártól lehet kapni egyirányú repülőjegyeket. Eilatban a belföldi repülőtér gyakorlatilag a város közepén van, a szállodasor és a hegyoldalra felkúszó házak, lakónegyedek közé ékelődve. Mivel a reptér fekvése messze nem ideális, hamarosan bezárják, a város szélén pedig már kész is az új légikikötő, ahol évente 2 milliós utasforgalmat várnak.  (2017)" forrás


,, Eilat Ovda repülőtere a sivatag közepén helyezkedik el és már emiatt megérte ide repülni. Feledhetetlen élmény a vöröslő sivatag közepén landolni! A géptől besétáltunk a reptérre, gyors volt az útlevél ellenőrzés, annyit kérdeztek csak, hogy hanyadszor vagyunk Izraelben és hogy merre tervezünk utazgatni az országban, majd mehettünk is a bőröndünkért. Tel Avivhoz hasonlóan itt sem pecsételnek az útlevélbe, csak egy belépőkártyát adnak.

A reptérről Egged busszal, taxival vagy előre foglalt shuttle-lel lehet bejutni a városba. Mi most foglaltunk shuttle-t a Flo oldalán, mert jól hangzott, hogy felvesznek a reptéren és leraknak a hotelnél. Nem pont azt kaptuk, amire számítottunk, mert a városba beérve át kellett szállni egy másik kisbuszra, erről nem volt szó, jó sok időt elvesztettünk ezzel. Jobb lett volna az Egged busz, sok helyen megáll a városban, ki is néztük a térképen, hogy az egyik megállójától gyalog 3 perc alatt a hotelnél lettünk volna. (2018)" forrás


,, Ryanairrel: Eilat reptere egy katonai reptér, amit egyébként már 2019 második felétől nem is fognak használni turisták. Ennek megfelelően igen egyszerű kis épület. Az ellenőrzésről sok olyat olvastunk, hogy nagyon szigorúak, faggatnak stb. Ebből mi annyit tapasztaltunk, hogy megkérdezték, kivel érkeztünk, milyen kapcsolatban vagyunk, mióta ismerjük egymást, hol szállunk meg, van-e ismerősünk Izraelben. Elmondták, hogy ez a mi biztonságunk érdekében történik.

Nagyjából 2 percet vett igénybe, és nagyon kedves volt a reptéri alkalmazott. Egyébként az ilyen pletykaként hallott egyórás „vallatások” azért is teljesen életszerűtlenek, mert a busz, ami visz be a városba a repcsi landolás után 1 órával startol, így igen nagy káoszt szülne, ha tényleg hosszasan szivatnák az embereket. (Lilkaland.hu, 2019)"


,, Az egyik legnagyobb aggodalom a reptéri ellenőrzéssel kapcsolatban volt bennem, hiszen hallottam olyan történeteket, hogy valakit azért nem engedték be az országba, mert nem válaszolt kielégítően a biztonsági kérdésekre, más pedig viccelődni próbált a biztonság őrökkel, ezért visszafordították. Persze rögtön végigpörgött a fejemben, hogy hasonló sors vár ránk is, ezért igyekeztem kiemelten koncentrálni arra, hogy semmilyen oda nem illő poént ne süssek el, és rezzenéstelen, komoly arccal tűrjük a faggatózást. A kezdeti aggodalmak ellenére szerencsére nem volt semmi probléma, sőt, még egy szervezett turistacsapat tagjai között is sikerült elvegyülnünk, így kb. húsz perc alatt át is jutottunk a kapukon.

Olvastam, hogy Eilat központjába a 281-es járat visz, ami általában igyekszik bevárni minden utast (vagy legalábbis olyan sokat, ahányan csak felférnek rá). Ez valóban így történt, és miután kifizettük a buszjegy árakat a sofőrnél (ha jól emlékszem, 23 sékel volt személyenként), hamarosan célba is vettük a központot. (2019)" forrás


,, Beléptetés: Tartottunk tőle, mert az arab pecséteket nem kedvelik az útlevélben és nekünk 2 is volt, de végül nem érdekelte őket.
A hölgy csak azt kérdezte meg, hogy meddig maradunk, hol szállunk meg, tervezünk e átmenni másik országba és már mehettünk is (mellettünk a fiataloktól azonban mindent megkérdeztek korábbi törökországi nyaralásuk kapcsán).
Kifelé menet kaptunk egy üdvözlő csomagot mindenféle prospektussal (közte 1-2 magyar nyelvűvel), valamint egy ajándék krémet (karácsony alkalmából).

Transzfer: Az Eilat.hu-t választottuk és bár nem volt velük gond, a sima busz is megtette volna.
10 dollár/fő helyett kb. fele annyiba került volna a busz.
Előnye, hogy kaptunk egy kis bemutatót az országról és közvetlenül a szállásig vittek minket."

Kiléptetés:
• Kifelé megkérdezték, hogy milyen kapcsolatban állunk egymással, mi csomagoltunk e és végig nálunk volt e a táskánk valamint szállítunk e valamit más megbízásából vagy kaptunk e kint ajándékot.
• Csomagátvizsgálás, nem kell kidobni a vizet/üdítőt, csak jelezni kell, hogy van nálad (mi az 1 litereset is felvittük a gépre kézipoggyászban).
• Matrica az útlevélre majd újabb csomagátvizsgálás
• Végül egy aranyos hölgy megkérdezte, hogy tetszett e az ország, megkaptuk a kilépős papírt, mehettünk.
• Állítólag be- és kilépésnél is mázlink volt (pedig nem jellemző), másokat jobban átvizsgáltak.

(a.zs., 2019)

Busszal

Eilatot több buszvonal köti össze Izrael többi részével. Valamennyi járat az Eilat-i központi buszpályaudvarról indul és oda is érkezik. Tel-Avivba a 390, 393 és 394-es buszok közlekednek kb. 2 óránként. Tel-Avivból hasonló időközönként indulnak járatok Eilatba vasárnaptól csütörtökig, pénteken csak du. 4-ig indulnak buszok, szombaton pedig du 2-től indulnak. A buszozás kb. 5 és 6 óra közötti idő. A viteldíj egy útra 82 sékel (kb. 6300 Forint) per fő.

Eilatból Jeruzsálembe a 444-es busz jár napi 4 alkalommal. Jeruzsálemből Eilatba szintén napi 4 járat indul. A menetidő 4-5 óra, és a jegyár ugyanannyi, mint az Eilat - Tel-Aviv járaton.

,, Felbuszoztunk Jeruzsálembe. 5 óra az út a két város között, közben egy 15 perces pihenőt tartott a sofőr. A 444-es busz a Route 90-n halad végig, átszeli a sivatagot, majd a Holt-tenger partján halad, vagyis tökéletes megoldás ennek a természeti csodának a megközelítésére is. Le lehet szállni a buszról, eltölteni pár órát a Holt-tenger partján, majd folytatni az utat Jeruzsálembe, ahogy mi is tettük. (2018)" forrás

Gépkocsival

Elilatból északra autózva hosszú szakaszon, kb. kétszáz kilométeren sivatagos tájon vezet az ember. Kétféle országúti alternatíva létezik. Tel-Aviv és Eilat között az országúti távolság kb. 360 kilométer és ezt bérelt autóval 4-5 óra alatt le lehet vezetni.   

Szállás

Eilatban is vannak olyan területek, amelyek ideálisak a szálláshoz, és vannak olyanok, amelyek nem annyira javasoltak. Néhány terület Eilatban, amelyeket érdemes figyelembe venni, amikor szállást foglal:

Tengerparti területek: Eilat legtöbb szálláshelye a tengerparton található, és ezek azok a területek, amelyek a legjobban alkalmasak a szállásra. A tengerparton található szállodák közel vannak a város főbb látnivalóihoz, éttermekhez, üzletekhez és szórakozási lehetőségekhez. A tengerparti szállodák között megtalálhatóak az ötcsillagos luxusszállodák és az egyszerűbb, családbarát szállodák is.

Városközpont: Eilat városközpontja is egy jó hely a szállásra. A városközpontban található szállások közel vannak az éttermekhez, boltokhoz, piacokhoz és a szórakozási lehetőségekhez, és kényelmesen elérhetők a tengerparttól és a főbb látnivalóktól.

Egyéb területek: Eilatnak vannak olyan területei, amelyek távolabb helyezkednek el a tengerparttól és a városközponttól. Ezek azok a területek, amelyek inkább a csendre és a nyugalomra vágynak, és a turisták általában bérelnek autót vagy kerékpárt, hogy eljussanak a városközpontba vagy a tengerpartra. Az ilyen területek közé tartozik például a világörökséghez tartozó Timna-park, amely híres kanyonjairól és sziklaformációiról.

Minden területnek megvan a maga előnye és hátránya, és a szálláshely kiválasztása attól függ, hogy milyen típusú utazást tervez a látogató. Ha a tengerparti életstílust és az éjszakai életet keresi, akkor a tengerparti területek a legjobb választás. Ha csendre és nyugalomra van szüksége, akkor a városközponton kívüli területek jobb választás lehetnek.

A hotelek többségében van hűtés-fűtés klímaberendezés. 

Elfoglaltuk a szálláshelyünket egy part menti hotelben, ahol felfedeztünk néhány érdekességet. Például egy éttermet, amelynek a helyi rabbi ellenőrzése mellett állítottak ki kóser igazolást. De volt egy shabat-lift is, ami minden emeleten megáll, és úgy lehet használni ünnepnapkor, hogy nem érintünk meg kapcsolót. Azt, hogy elektromos csörlővel vonatjuk fel magunkat, nem gond. Biztos van olyan elmélet, ami megmagyarázza ezt az ellentmondást. Ezek után már nem lepődtem meg, hogy még zsinagógát is kialakítottak az egyik szoba helyén.
Na, most mi ezt a sok remek szolgáltatást mind nem vettük igénybe, inkább a medencét részesítettük előnyben. Este pedig egy közeli pláza teraszán fogyasztottuk el gyros vacsoránkat. (2023) forrás

Strandolás

Eilat egyik legnépszerűbb strandja az Aqua Beach. Tiszta, biztonságos, mozgalmas strand. Kellemes a tengervíz, és a homokföveny. Van búvárközpontja, ahol lehet bérelni cuccokat a scuba búvárkodáshoz és persze a sznorkelezéshez is.  A korallos terep nem nagy szám. Szépek a tengeri panorámák. A tengervízbe bemenetelkor kissé meg kell küzdeni a kövekkel. 

Az Eilat-i strandokat két fő területhez lehet sorolni. Az északiak közel vannak a városközponthoz, a déliek a kikötőnél kezdődnek és az egyiptomi határig elterülő zónában vannak. Az északi strandok jellemzően kicsik és korallos terepeke hiíján sznorkelezés szempontjából érdektelenek. A dél strandokat a centrumból az 15-ös busszal érhetjük el. 

Érkezéskor a repülőtéren érdemes keresni azt a helyet, ahol olyan kupont adnak, amivel 50 százalék kedvezményhez jutunk a Coral beach belépődíjára.

,, A strandok gyönyörűek, pálmafásak, gondozottak, a tenger vize kristálytiszta és kellemesen meleg (és ezt én, a kimondottan fázós típus írom, aki tízszer is meggondolja, hogy bemenjen-e a tengerbe, de életemben nem áztattam még magam annyit, mint itt). " forrás

Vigyázat! Tengeri sünök

A Dolphin Reef strandja

Belépődíjas, s ehhez képest nincsenek napozóágyak.

,, A Dolphin Reef a Coral Beach mellett van. Ez Eilat egyik fő attrakciója. A belépő 64 shékel felnőtteknek és 44 shékel gyerekeknek. Tényleg nagyon szép a tengerpart, van pihenőmedence, étterem, kávézó, kutya, macska, na meg négy szépséges, szabadon élő delfin. A snorkeling ára 290 shékel felnőtteknek (10 és 15 éves kor között 260) oktató is van. 1 órás az élmény, ebből félóra oktatás, félóra snorkeling. Mi nem vagyunk nagy úszók, meg sokan is voltak, úgyhogy kerestünk inkább egy klasszikus, nyugisabb strandot. (2018)" forrás

Princess Beach

A Hotel Princess előtti keskeny strand. Nincs belépő és a sznorkelezési terep szuper. Busszal könnyen megközelíthető.

Stégről is és a partról is meg lehet közeleíteni a korallos terepet. Zuhanyozó nincs, azaz érdemes egy-két palack vizet vinni, hogy valamennyire le tudjuk magukról mosni a homokot. Ja és vécé sincs. Van viszont egy két bodé, ahol innivalót és szendvicset árulnak.

Mosh Beach

Rokonszenves, laza (kicsitt hippis) hangulatú strand, de a sok tengeri sűn miatt nagyon kockázatos a fürdés. Ráaádul nincs elsősegély szolgálat. Kavicsos, némi homokos résszel. 

Mifrats HaShemesh Beach

,, Ez a strand és az előtte található Hof HaZahav sokkal jobban megtetszettek az eddig látottaknál. Igazi szépséges, pálmafás, nyugágyas, tiszta, jól karbantartott strandok ezek, homokos parttal. (2018)" forrás

Migdalor Beach

Ingyenes strand szuper (!!!) sznorkelezős tereppel. Va egy bárja zuhanyozási lehetőséggel. A 15-ös busszal lehet megközelíteni, és onnan vissza a városba a 16-ossal. 

Dekel Beach

,, A Dekel Beach-et sokan ajánlották. Belépő nincs, fejenként 6 shékel a strandszék és 12 a nyugágy, kiszolgálás is van (isteni tahinit készítenek!). Kavicsos, kevés homokos réssze. l(2018)" forrás

Coral Beach

,, Ide a búvárkodás miatt rdemes jönni. Mi nem búvárkodunk, úgyhogy nem volt értelme itt maradnunk, de a merülés szerelmesei imádni fogják ezt a helyet, mert gyönyörű, színes víz alatti világ tárul majd itt a szemük elé. A belépő 35 shékel. A nem búvárkodók egyébként Eilat Akváriumában csodálhatják meg az élővilágot." forrás

Étkezés

A fő sétányon rengeteg stílusos turista étterem található. Némelyikükben kifejezetten magas színvonalú a konyha. Magasak az árak, de némivel olcsóbbak, mint a Tel-Aviv-i és jeruzsálemi menő éttermekben. A szabály az, hogy minél távolabb megyünk a központibb turistás utcáktól, annál olcsóbbak az éttermi árak. A szupermarketekben is lehet venni készételeket azoknak, akik nem akarnak beülni étterembe. 

2018. decemberi néhány ár: egy dobozos kóla 8 sékel, gyros (avagy sawarma) kb. 40 sékel egyszerű büfében, kicsi, Fornetti mérető croissant 8 sékel.

,, Szombat délután a boltok egy része bezár, de nem minden. Eurót váltottunk, de semmiképpen ne a reptéren váltsd, csak amennyi szükséges pl. a buszjegyre, a belvárosban lehet jobban váltani. Étterembe mi nem szoktunk menni, nagyon drága, de vannak büfék, ahol pl. egy shawarma, vagy egy kisebb pizza kb. 40 sékel, az 3600 forint." (t.a., 2019)


• Sajnos Eilat inkább a turistákra specializálódott, hamarabb találni kínai éttermet, hamburgerezőt, de még sushi bárt is, mint autentikus izraeli ételeket. (Ha van, az marha drága.)
• Amit sikerült megkóstolni: sawarma szerű húsos pitákat jó sok humusszal, falafelt (RashRash Beach bárban), finom thai tésztát (Manga noodlesben), szuper virslit a parton, isteni limonádét.

Árak:
• Izrael és így Eilat is drága, pedig vadásztuk az olcsó helyeket. Kb. semmi sem kapható 10 sékel, az 700-800 ft alatt. Nagyobb szupermarketekben érdemes vásárolni, ahol 20-40%-al olcsóbb minden, mint a kisebb boltokban, de még így is jóval a magyar árak fölötti minden. A legolcsóbb étel a 10 sékeles hotdog volt a parti standnál, a legdrágább pedig a csillagos éget is túlszárnyalta…
• Egy tahi tészta 39 sékel (kb. 3ezer Ft), egy adag falafel 32 sékel (kb. 2500 Ft), hotdog 10 sékel (kb. 800 Ft), limonádé 5-10 sékel, 12 db-os tojás 10 sékel, 1db pita 1,7 sékel (kb. 130 Ft), olcsóbb mágnes 10 sékel…stb.(a.zs., 2019)

Vásárlás

Sok pénzváltó van a városban, de a pénzautomatákat is nyugodtan lehet használni. Akár kevés készpénzzel is utazhatunk Eilatba, ha a bankkártyánkon van elég pénz. Azért az utcai kajásoknál persze kell sékel és a buszjegyek vásárlásához is kell készpénz. Többek szerint nem előnyös eurót vinni, akkor inkább amerikai dollárt. A reptéren rosszul váltanak. A bankkártyával fizetéssel jobb árfolyamon vásárlunk, mintha itthon 78 forintért váltanál sékelt. Kevéske sékelt azért érdemes váltani itthon, hogy érkezéskor a buszjegyre legyen kéznél.

Eilatban több bevásárlóközpont közül is választhatunk.

,, Vásárlásra számtalan lehetőség van Eilat modern bevásárlóközpontjaiban, amelyek néhány perces sétával könnyen elérhetők a szállodasor hoteljeiből. Az Ice Mall, a Mall Hayam, a La Boulevard, a King Solomon’s sétány és még megannyi üzletközpont számtalan üzlete vár a turistákra.

A gasztronómia kedvelői sem fognak csalódni: Izrael híres kiváló konyhájáról, a halételek kedvelőinek ajánljuk a kikötőben a Shipudei Habustan éttermet a Dan sétányon, a húsételek kedvelőinek pedig a világ legjobbjai közé tartozó Pedro éttermet. (2017)" forrás


,, Péntek este és szombaton nyitva van a boltok egy része..az orosz szupermarket is,Daniel's a neve -a központi buszállomástól egyenesen fel északi irányban 5 percre, majd balra..A te ngerparton jóval drágábbak az üzletek, mint a városban..
A pénzváltók szombaton nincsenek nyitva, de vannak eurót és dollárt elfogadó automaták...(1 euró 3.75-3.85 sékel) helyi éttermek városban..a falafel-shwarma..nem olcsó..(p. zs, 2019)


,, Szombat délután a boltok egy része bezár, de nem minden. Eurót váltottunk, de semmiképpen ne a reptéren váltsd, csak amennyi szükséges pl. a buszjegyre, a belvárosban lehet jobban váltani. (t.a., 2019)

Szórakozás

A Selena egy giga szabadtéri bulihely a legmenőbb izraeli lemezlovasokkal.

Nem veszélyesen drága hely: a Bardak. Van techno este is, de jellemzőbb az underground gyökereivel ölelkező mindenféle zene (indie).

A The Limping Pirate Pub Crawl szervezett programmal a város legjobb pubjait fedezhetjük fel.

Magyar külképviselet

Tiszteletbeli konzulunk elérhetőségei a városban:

 • Tiszteletbeli konzul: Ron Ramati -  Címe: Richan 1 St., Gamin A, Eilat Izrael
 • Előhívó: (00)-(972)-(8) Telefon: (00)-(972)-(8)-637-7264, Mobil: (00)-(972)-(53)-724-1595
 • E-mail: sf_ramaty@bezeqint.net

Nagykövetség és konzulátus Tel-Avivban található.

Egyéb hasznos információk

Közlekedés

Bérelt autóval vagy helyi busszal, éjszaka taxival.

,, Pénzváltás és reptéri buszjegy vásárlás

A reptéri buszra azt olvastuk bankkártyával is lehet jegyet venni, így nem váltottunk pénzt előzetesen, hanem a Revolut bankkártyát vittük ami egyébként zseniális találmány. Forint, dollár, euro és még izraeli sékel pénznem is van rajta, így teljesen középárfolyamon váltható a pénzünk vele. Ennek megfelelően előzetesen váltottunk a bankkártya alkalmazásán belül sékelt.

Viszont ATM nem volt a reptéren, és az egyetlen pénzváltónál valamiért visszautasította a kártyát. Így a tartalékba vitt valahonnan megmaradt dollárból váltottuk annyi pénzt ami elég a buszjegyre (21,5 sékel fejenként/kb 1600 HUF per fő). Állítólag kártyával is lehet buszjegyet venni, de nekünk a pénzváltóban azt mondták, hogy a buszon már nem lehet, buszpénztár meg nem volt nyitva valószínű a sabbath miatt. Szóval érdemes otthon váltani, vagy vinni dollárt/eurót legalább olyan értékben ami a buszjegyet fedezi, főleg ha szombaton érkeztek. (Lilkaland, 2019)

Programlehetőségek

Scuba búvárkodás

Ez speciel nem scuba, hanem snuba 

Delfines programok

A Dolphin Reef program a déli strandkörzetben található. 4 delfin kegyét kell keresni. Ha nem járulnak hozzád, akkor nincs simi. A gazdák nem kötelezik őket a barátkozásra. Lehet búvárkodni, de a tenger alatti viág itt nem különleges. 

"Nem vagyok nagy barátja az amerikai stílusú delfinúszásoknak, amikor belekapaszkodik mindenki egy-egy idomított delfinbe és közben úgy érzi, hogy most akkor igazán közel került a természethez. Viszont tényleg hatalmas élmény ilyen állatok társaságában úszkálni, csak nem mindegy, hogy hogyan zajlik, és ebben nagyon szimpatikus a Dolphin Reef, ahol semmit se garantálnak, mivel - az önkéntes etetéseket leszámítva - nagyjából szabadon garázdálkodó delfinekről van szó, szigorúak a szabályok (például szigorúan tilos megérinteni az állatokat), cserébe nem érzi magát az ember elefántnak a porcelánboltban. Leszámítva mondjuk az úszástudását és eleganciáját, mert abban kicsit jobban teljesítenek a delfinek. (2015)" forrás

,, A Dolphin Reef a belvárostól kb. 10 perc buszútra van. Eleinte ódzkodtam tőle, azonban utánaolvastam, és úgy láttam, hogy ez nem egy delfineket produkáltató, elcsépelt turista látványosság. Nem bizony. Itt 4 delfin "lakik" összesen, akik alkalomadtán, ha épp kedvük tartja, bármikor kiúszhatnak a nyílt tengerre vadászni. Az egyik gondozó sokat mesélt nekünk a delfinekről általánosságban is, de külön meg is nevezte a négy delfint, beszélt nekünk a személyiségükről. Ami fontos, hogy a delfineket nem lehet megsimogatni.
Diákoknak 48 NIS, felnőtteknek 60 NIS a belépő, és ha jól értelmeztem, ez 2 napra szól! Ezért a pénzért lehet használni a saját strandjukat, ahonnan bár látni a delfineket, nem tűnik nagy számnak. Ami izgalmasabb ennél az a stég, ahová besétálva közelről láthatjuk a delfineket. Van vécé, étterem, bár és "relaxing pool" nevezetű szolgáltatás is, amiért még külön fizetni kell, nem tudom milyen, mi nem voltunk ott. Egy napot talán nem, de egy felet el lehet itt időzni, kellemes hely. (2019)" forrás


,, Elhaladtunk azon a részen, ahol a delfinekkel lehet búvárkodni, illetve a stégről lehetett volna nézni a néhány delfint akik kb 20 éve lettek betelepítve a Fekete-tengerből, tehát nem is őshonos faj ebben a térségben (bottlenose dolphins). A delfineket a stégekről etetik, így nem túl autentikus élmény ez a program. Ennek ellenére nagyon megkérik az árát. Azért hogy a stégről nézzük a félig elzárt területen élő delfineket nem szerettünk volna többezer forintot fizetni, illetve a búvárkodás is sekély vízben ezen a területen lett volna, így nem vonzott minket.

Aztán az egyik közeli strandnál elég nagy szerencsénk volt, mert láttunk két delfint úszkálni a vízben a part közelében. Sajnos beúszni már nem volt időnk, de egyébként sem vittünk vízalatti kamerát, hogy ezt megörökítsük. Ettől függetlenül nagy élmény volt látni kb 20méterről a vízben úszkáló állatokat. Kb 2-3 perc után tovább is álltak a delfinek, vélhetően a zárt stéges rész felé mentek az etetésre. Delfineket egyébként a Fülöp-szigeteknél a Bohol felé haladó kompról láttunk közvetlen a komp mellett a nyílt vízen, akkor is nagy szerencsénk volt.

A delfinek megcsodálása után továbbhaladtunk és 1-2 strandra benéztünk még, majd az egyik utolsó strandon sznorkeleztünk és napoztunk. A vízben korallok és színes halak voltak. Nagy élmény volt a 22-23 fokos vízben úszkálni januárban. A korallok kicsit másak az Ázsiában tapasztaltakhoz képest. Ott sok helyen végeláthatatlan egybefüggő korallzátonyok voltak, itt ehhez képest szegényesebb volt a vízalatti élővilág. Inkább az volt a jellemző hogy nagyobb sziklákon voltak a korallok és körülötte úszott ezernyi színes hal. Ez is nagy élmény volt. (lilkaland.hu, 2019)


,,  A belépők nem vészesek - igaz, mi csak a helyi Ddelfináriumba váltottunk jegyet - a felnőtt belépőjegy ára egész napra kb. 4500 ft volt. Erre már csak a harmadik napunkon került sor, amikor pont egy kicsit szelesebb volt az időnk, így egyáltalán nem is bántuk, hogy nem strandolós programot iktattunk be. Ha jól emlékszem, a 15-ös busszal jutottunk el ide, a buszjegy ára csupán pár sékel volt. (2019)" forrás


• Dolphin Reef:
o A világ egyik legjobb helye, 4 szabadon élő delfinnel. Nincsenek trükkök, nem hívják a delfineket, csak minimálisan etetik őket, meghagyva a természetes életterüket és szabad akaratukat.
o A belépő 69 sékel/fő, (kb. 5ezer Ft) és másnap ingyen bemehettünk az előző nap megváltott jegyünkkel. (Kaptunk ilyen kupont az eilat.hu-tól is, de nem volt rá szükség.)
o Belépésnél átnézik a cuccokat, alkohol, hűtőtáska és étel nem vihető be.
o Homokos part, nagy benyúló stég, melyre fel lehet menni (ingyen), leülni és belógatni a lábunkat. Tőlünk centikre úszkálnak a delfinek, kibújnak megnézni minket majd egymást kergetve eltűnnek. Életre szóló élmény." (a.zs., 2019)

Timna Park

Igazán kár kihagyni ezt a látnivalót. A tájak, a színek rendkívüliek. Ez Eilaton kívül egy oázis, amit jellemzően egy félnapos kirándulás keretében látogatnak meg. Izgalmasak a sziklák és főleg, amilyen érdekes színekben pompázik a homok. Különlegesek a kő- és a hegyformációk, és főleg az úgynevezett Salamon-oszlopok. Ha éppen ottlétünkkor nincs sok turista, akkor mély benyomást tesz az emberre a sivatag csendje.


j. d. fotója

A kis park kb. 25 kilométerre fekszik Eilattól (kb. 30 perc). Az oázisban van egy étterem is (nem is rossz). Nagyobb élmény bérautóval odalátogatni és nem szervezett csoporttal. Így nagyobb a függetlenségünk. Ha van kellő időnk és nem a nyári hőségben járunk ott, akkor érdemes helyben kapott térképpel végigjárni egy-két gyalogutat. A helyi turisztikai szakma szereti "izraeli Grand Canyonnak" nevezni a Timna Parkot. 

Shuttle buszjárattal viszonylag olcsón eljuthat az ember a parkba akár a hotelétől is kb. 4500 Forintos áron per fő. A busz de. 10-kor indul Eilatból és délután 13:00-kor indul vissza a parkból.
Lehet Eilatban 4 órás időtartamra taxit bérelni és azzal meglátogatni a parkot. Ez kb. 35 ezer forintnak megfelelő helyi pénzbe kerül.


,, A közeli hegyeket Jeep-szafari keretében is bejárhatjuk. Ha bírjuk a zötykölődést a kiváló Jeepeken, akkor felvisznek minket az Eilat-közeli hegyekbe, ahol különböző vulkáni, mészkő és egyéb kövületeket csodálhatunk meg a magasban, mesés látvánnyal a Vörös-tengerre. Kiszáradt folyómedreken hajthatunk át, amelyek csak a néhány napos eső idején telnek meg vízzel. A Jeep-szafarik egyik célpontja lehet a Timna Park: a sivatagos területet valaha tenger borította, s erre emlékeztetnek a szivárvány minden színében játszó kövületekben megkövült tengeri állatok maradványai. Érdemes ellátogatni a város északi végén található madárkutató központba is. Ez azért is érdekes, mert itt található az egyetlen földi híd Európa, Ázsia és Afrika között, ahol mintegy százmillió madár áll meg, hogy élete legnagyobb kihívását teljesítse és átkeljen a Szaharán Afrika felé." forrás


,, Eilat tökéletes kiinduló pont a sivatag felfedezésére is, a közeli Timna Park például nagyon jó program egy délelőttre. Ide autóval a legkönnyebb eljutni, de ha nem béreltek autót, akkor a Tourist Israel 3 órás Timna Shuttle programja egy nagyon jó megoldás. Reggel 10-kor felvesznek a hotelben, 20 perc alatt a parknál vagyunk (út közben elhalad a busz az építés alatt álló, új eilati reptér, a Ramón Airport előtt is). A sivatag pedig lenyűgöző.

A Timna Parkot gyalogosan felfedezni elég nagy kihívás, ugyanis hatalmas, ezért a shuttle tényleg jó alternatíva a saját kocsira, ugyanis körbemegy, megáll a legérdekesebb helyeken, magyaráznak is.  13 órára vége a programnak, lehet menni fürdeni.

A parkot az autón és a shuttle-ön kívül az Egged buszok segítségével is meg lehet közelíteni, és a hangsúly itt a közelítenin van. Az eilati buszpályaudvarról a Tel Avivba vagy a Jeruzsálembe tartó buszoknak van egy Timna Junction nevű megállója, mely a parktól 2 km-re tesz le. Innen gyalog vagy autóstoppal lehet eljutni a parkba.

Gyalog fárasztó, de hogy kompenzálják az ember fáradozását, a bejáratnál, ha közlitek, hogy gyalog vagytok, nem kell belépőt fizetni. Kocsival, busszal érkezve 49 shékel a belépő. (2018)" forrás

Sivatag

"A sivatag lenyűgözően kontrasztos. Vad és szeszélyes, mégis amikor ott jártunk békés és nyugodt volt. Mintha megállt volna az idő az ősi tengerek visszahúzódása után. Hatalmas sziklaformációk napközben pasztelles színekben vigyázban állva több millió év történéseit rejtik magukban. Egyiptomi fáraók, kincskeresők, teve karavánok járhattak ezeken az utakon, ahol mi is egy jeeppel zötykölődünk. "Ingyen masszázs” – mondja a jeep vezetője héberes angolsággal, majd megnyalja a szája szélét és jobban beletapos a gázba. Ez az autentikus hullámvasút és nem, ami Disneylandben van. Akár délre, akár északra indulunk el a városból sziklás sivatagi kalandban lehet részünk. Dél felé, amerre a teve farmok vannak, megállunk egy pihenőre. A kövek között cseppnyi életet látunk, félig elszáradt fák és sivatagi vad növények bújnak ki a nap felé bízva, hogy egy csepp víz éri majd őket. Ron Harari, idegen- és jeepvezető furcsa odaadással van a sivatag iránt. Habár a kitaposott úton haladunk, mégis érzem, hogy Ron mindent tud a környékről. Felkap a földről egy termést, a magot kiszedi belőle, két csepp vizet pöttyint rá és szemlélteti mi történik amikor néha esik az eső. A mag pukkan egyet, kinyílik és pár perc múlva egy zselés védőburkot képez maga körül. Nem engedi, hogy a víztől berohadjon és elpusztuljon. Életben akar maradni a zord körülmények között. Mintha egy biológia órán lennék, de amíg azokat nem szerettem, itt a helyszínen ez a kísérlet mégis elvarázsol. Ilyen az ember is, gondolom magamban, védőburkot képezünk, hogy átvészeljük a támadásokat. (2015)" forrás

Red Canyon

Olvasmányos linkek

"Eilat próbál előnyt kovácsolni abból, ami az egyetlen adottsága nevezetesen, hogy tengerparti város. Izraelben ez persze nem különösebben kivételes, de a Vörös tenger partján nincs másik izraeli település és ez már elég ahhoz, hogy megéljen belőle. Eilat 20 év alatt sokat változott, de valahogy úgy sikerült, hogy alapvetően ugyanaz maradt: semmilyen. Bódésorral a promenádon, lepusztult közparkkal a centrumban és zajos reptérrel a kellős közepén. Igaz ugyan, hogy mára szépen kiépült a tengerparti szállodasor és a lagúnák kialakításával tovább terjeszkedhettek az ingatlanbefektetők, de ettől még Eilat drága gagyi maradt, meg unalmas, ami azért sokat hoz a konyhára.

Az élet sokaknak bejön Eilaton - legyen szó lakókról, befektetőkről, vagy turistákról. Még nekünk is - legalábbis három napra biztosan. Leginkább azért, mert nem volt gatyarohasztó meleg. Így ugyan a tengerparti tespedést kénytelenek voltunk minimalizálni, de ez nem is volt baj, mert a hűvös Jeruzsálemből eleve megfázva érkeztünk Eilatra. A nagyívű pancsolás tehát kimaradt, de három napnyi családi programot így is ki tudtunk sajtolni Eilatból. A nagyon kellemes 24-25 fokban végigmentünk minden fontosabb attrakción. Megnéztük az Oceanariumot, ahol szomorúan állapítottam meg, hogy milyen pusztuláson ment át a korallvilág. Egy napot elvoltunk a Delfináriumban is, ahol a gyerekeket a homokos tengerpart, minket felnőtteket a gyönyörűséges vízi emlősök kötöttek le. A fennmaradó időnkben ellátogattunk az Eilat közelében fekvő Hai-Bar nevű szafariparkba és a lenyűgöző Timna nemzeti parkba.

Kisgyerekekkel több nem is kell és igazából ezeken kívül más nem is nagyon van, ami számukra is élvezhető látványosság. Még így is szerencse, hogy jó sorunkban (köszi Nagyi a szponzorációt!) januárban vetődtünk el Eilatra, mert ilyenkor még meg lehet maradni a szabadban. Májustól októberig nem is tudom, mihez kezdtünk volna a gyerekekkel az elképesztő napsütésben és hőségben. (2013)" forrás

"Először azt tapasztaltam Eilatról, hogy olyan, mint Siófok csak delux kiadásban. Ott a parti korzó, ahol csilli-villi boltok kínálják a gagyi szuveníreket, ahol lehet "Zsuzsivonatozni" vagy neon ringlispielezni és ahol pár sékelért csinálnak rólad egy bénácska karikatúrát. Persze ezeket a kötelező nyaralóhely kellékek a gyerekekkel érkezők imádják. A kicsiket lekötik a fények és hangok, a felnőttek addig nyugisan tudnak frissen préselt gránátalma juice-t inni. Ha azonban kicsit megtervezzük az eilati telelést, akkor zsuzsivonat-mentes fantasztikus élményekben lesz részünk. A jó idő és a tengerparti feeling adott, lehet napozni, vízisportolni. Ha nem figyelsz oda a bérelt hajóddal akár még a Jordán vizekre is könnyen átsodródhatsz.

A part mentén elegáns hotelek, vámmentes butikok és bárok sorakoznak. Az árak még a dutyfree övezet ellenére is magasak. Egy üveg víz 5-800 Ft-ba kerül a kis közértben, egy korsó sört a Three Monkeys bárban 2000 Ft felett mérnek, de mellé kapunk élő zenét is. Este 8-kor a parti sétányon ingyenes zumba órát tartanak, pár sarokra egy mobillal vezérelhető interaktív színes-zenés szökőkút táncol, a mellette lévő kifakult neon tábla pedig azt hirdeti, hogy Eilat testvérvárosai között van Sopron is. (2015)" forrás


"Eilat gyönyörű városa – ahol egyébként mindenhol elérhető nyílt wifi van – számos kikapcsolódási lehetőséget kínál. Hogy az olcsóságnál maradjunk: a helyi strand ingyenes, a városi buszokat pedig az izraeli árakhoz képest olcsón tudjuk igénybe venni.

Mivel Izraelben a lakosság több, mint 80%-a zsidó vallású, nem árt figyelembe venni, hogy számukra péntek naplementekor kezdődik az ünnepnap és szombat naplementéig tart. Ez azt jelenti, hogy a boltok, nemzeti parkok bezárnak, a buszok ritkábban járnak, az emberek nem ülnek autóba. Eilat belvárosában és a tengerparti 'turistás' helyeken azonban az élet zavartalanul folytatódik (még szezonon kívül is). (2016)" forrás


,, Mivel a város partszakasza itt mindössze 15 kilométer, minden négyzetmétert hasznosítanak. Várhatóan még a katonai kikötők egy részét is turisztikai övezetté alakítják, hogy mind jobban kielégítsék a turizmus egyre növekvő igényeit, minél több szállodát, panziót, éttermet alakíthassanak ki.

A tengerpart itt eredendően nem homokos, hiszen kősivatag övezi a várost, ezért több partszakaszra is homokot szállíttattak. A homokszemek nagyságát viszont rendkívül szigorúan szabályozták, hogy a vízbe kerülve ne okozhasson kárt a tenger gazdag élővilágában. Különösen ügyelnek a környék korallzátonyaira, ezért vannak lezárt partszakaszok is, ahol nem lehet fürdeni.

A snorkelezés és búvárkodás egy különös fajtája próbálható ki a Dolphin Reefen. Búvárruhába öltözve hármas csoportokban külön kísérővel beúszhatunk egy maroknyi delfin közé, amelyek félig-meddig ideszokva élnek itt. A mostani delfincsapat már ide született. Szigorúan ügyelnek arra, hogy a delfinek megmaradjanak saját közegükben, alapvetően maguk szerzik meg élelmüket, egy nap csak egyszer kapnak itt enni, de akkor sem jutalomból, és nem annyit, amennyi számukra elég – tudtam meg Ilan Benjamin Jaffétól, az egyik gondozótól. Akik beúsznak közéjük, nem érinthetik meg az állatokat, és a delfinek semmilyen betanított műsort nem adnak elő. A stégeken is közel lehet kerülni hozzájuk, itt előfordulhat, hogy közel jönnek, főleg a velük foglalkozó alkalmazottakhoz.

A delfintúra után akad más különleges program is itt: például egy egészen speciális wellness-szolgáltatás. Három medencét különböző sókoncentrátumú tengervízzel töltenek fel, és a vendégekkel egy-egy terapeuta foglalkozik. A „páciensek” két kisebb párnára fekszenek a vízen, épp csak az arcuk lóg ki, s közben relaxációs zenére a terapeuta különféle lazító és nyújtó gyakorlatokat végeztet a szerencsés kiválasztottal, akit meg is masszíroz.

Nem messze innen található a víz alatti obszervatórium és tengeri park, ahol akár fél napot is eltölthetünk. A csodás szabadidőközpontban helyet kapott többek között egy óriásakvárium, egy múzeum és több medence, amelyben többek között cápát, teknőst és ráját láthatunk. Az obszervatórium tengerszint alatti ablakain keresztül a helyi vízi világ, a korallzátonyok, a színpompás halak mindennapi életébe nyerhetünk bepillantást. A felső szinten egy kisebb étteremben a mesés tengeri környezetet, a túlparti Jordánia hegyeinek látványát élvezve költhetjük el ebédünket.

Eilatban persze nem minden a tenger körül forog: a sivatag is meghatározza a térséget, így pedig tevékből sincs hiány – különösen a tevefarmon. Érdemes ellátogatni ide egy kis tevegelésre. Lehet fél- és egész napos tevegelésre is menni, vagy a napfelkeltét megcsodálni tevehátról.  (2017)" forrás


Fürdés után sétáltunk egy nagyot a tengerpartot körbeölelő Derech Pa’amei HaShalom sétányon. Eilat üdülőváros, kicsit mesterséges is, de ettől függetlenül hangulatos. Rengeteg üzlet, étterem, kávézó és pub található a sétányon (a legjobb falafelt a Rash Rash-ban ettük)

Nine Beach-nél megcsodáltuk a naplementét. Csodálatos a kilátás innen, a lemenő nap sugarai csak úgy játszanak itt a tájjal: rózsaszínes-vöröses árnyalatokkal vonják be a környező hegyeket és narancssárgás-lilás színeket varázsolnak a tenger vizére. A szépséges színektől transzba esve álltunk a parton.

A novemberrel az az egyetlen baj, hogy korán sötétedik, 4 óra körül van naplemente, 5-kor már teljesen sötét van. Persze sötétedés után se lehet unatkozni Eilatban. A tengerparti sétány nagyon hangulatos, a kikötőben is el lehet időzni. Rengeteg étterem, bár és üzlet található a tengerparton, bent a városban pedig, egymást érik a bevásárlóközpontok.

Fontos információ, hogy Eilat duty-free övezet, úgyhogy megéri félig üres bőrönddel jönni és bevásárolni. Este fél 8-kor érdemes a zenélő szökőkút felé is elnézni, mert nagyon látványos és felüdítő élmény. (2018)" forrás


Fotóegyveleg

   Ajánlatos a vízbe úszópapucsban bemenni. Ne érintsed a fürdő övezetet kijelölő kötelet. Csípés- és szúrásveszélyes tengeri állatok

Vannak hátsó gondolataink

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2019. 12. 25. 17:24
Gabriella,
Rengeteg étterem tart nyitva szombaton. Ezzel nem lesz gond. Az Omer's kajáldát javasolom, bár nem tudom, hogy szombaton nyitva van-e. Azt feltételezem, hogy igen.
A 282 kilométeres távolságra a 4 és fél órás út nem is nevezhető furcsának. Amúgy zömében valóban nincs autópálya.


Valler Gabriella, 2019. 12. 25. 14:48
Hello! Két kérdés: 1, szombaton érkezünk Eilatba, fogunk tudni vhol ebédelni és vacsizni? tudtok ajánlsni egy jó éttermet elfogadható árban? 2, Eilat-Jeruzsálem között nincs autópálya? Ezért olyan hosszú, 4 órás az út? előre is köszi s válaszokat ☺


Simonné dr.Németh Katalin, 2019. 11. 11. 22:03
Kérek szépen segítséget. Eilatból önálló szervezésben miként tudok átjutni egy napos kirándulás formájában Petrába? Vagy érdemes volna szervezett útra befizetni? Néztem, kb.300 dollárnyi költsg /fő, az picit sok...Van valakinek más, jól bevált ötlete? Nov.végén készülünk útnak indulni.


úti kritikus, 2019. 11. 09. 18:25
Gábornak:

Nagy kerülővel. A központi buszpályaudvarról busszal a Taba-i határátkelőhöz menni, majd onnan az egyiptomi oldalról 6 és fél órás buszozás Sharm El Sheik-ig, Onnan busszal kb. 3 óra 45 perc Ras el Sadr-ig, onnan pedig taxival kicsit több mint egy óra Szuez. Nem akarlak befolyásolni,de nekem Szuez nem volt nagy élmény. Ennyi utazást tán nem ér meg, de a kíváncsiság nagy úr. Tény, hogy a leírt utazás nem túl drága, oda-vissza 45 dollár körül.


Gabor Majoros, 2019. 11. 08. 22:31
Sziasztok, Eliatból Suezbe hogyan és mennyiért lehet eljutni? Köszi Gábor


Deákné Debreczeni Anikó, 2019. 10. 10. 06:07
Érdeklődni szeretnék hogy ,December 13-án 16 óra érkezünk Eilat-ba és Taba-ba megyünk.Transfert hol érdemes foglalni?Fox transfert néztem az 35.000ft 2 fő oda-vissza.Ettől tud valaki olcsóbbat?


Sibalinalina, 2018. 09. 10. 13:27
Mi is november 25-28


úti kritikus, 2018. 08. 25. 15:20
Betti! Jól értem, hogy 5 napos utazásba szeretné Kairót és Jeruzsálemet is megnézni?

Más? Mikor érkezik a gép Eilatba? Rögtön tovább akar menni Tabába?


Betti, 2018. 08. 25. 15:04
Segitséget kérnék szépen!
Mi Nov 24-28-ig megyünk Eilatba viszont a szállás Tababan lesz ha esetleg nem lesz transfer hogyan mivel tudunk a szállásra jutni!? Elég eltérőek az infók (árban)
A másik kérdésem láttam,hogy Eilatból rengeteg a fakultativ program mi is szeretnénk menni hiszen ezen a “nyaraláson” ez a cél! Kairó,Jeruzsálem lenne ugyan sok helyen irják, hogy innen is van szervezett út de sajnos a netes infó itt is eltér! Bele tudtam futni 2013 infóba hiába irtam 2018 évet!
Köszönöm a segitséget!


Zsolt, 2018. 01. 08. 09:02
Sziasztok, Febr végén utazunk Eilatba, kisfiaimmal horgászni is szeretnénk. Az alapfelállás, ahogy pl Görögországban is szoktuk: saját felszereléssel, sziklás parton / kikötőben, minden halat visszaengedve. Van erre lehetőség? Engedélyt kell/ lehet venni? Horgászboltot lehet találni (csalit venni) Esetleg van szervezett horgásztúra mint program? Köszi előre is, üdv


úti kritikus, 2017. 12. 06. 14:24
József!

http://utikritika.hu/izrael/eilat/idojaras_-_havi_lebontas


Csiga jozsef, 2017. 12. 04. 21:01
Kérdés ha lan vegen es februar elejen milyen ido van ott?


úti kritikus, 2017. 10. 15. 13:38
Kókusz kedvencei!

Lehet egyénileg, szervezett túra nélkül is átmenni, de a körülmények kicsit komplikáltak. Ugyanis az izraeli-jordán határátkelőhöz nem megy menetrend szerint közlekedő busz és ugyanez a helyzet a túloldalon. Úgy van megbuherálva, hogy a turista rászoruljon a szervezett útra vagy legalábbis a taxizásra. A vízum ingyenes, ha az utazó legalább egy éjszakát Jordániában tölt. Az egynapos, ottani szállás nélküli utazásnál visszafelé a határon fizetni kell. Amúgy Petra annyira nagy szám, hogy amúgy is érdemes egy éjszakát Jordániában tölteni. A Petra-i belépőjegy igazán a drága tétel.


Kókusz kedvencei, 2017. 10. 15. 13:26
Sziasztok,

mi abban is gondolkozunk, hogy a novemberi eilati látgatásunk alkalmával átmennénk Petrába. Szerintetek ez mennyire járható? A buszos szervezett kirándulások mellett esetleg tudtok olyan lehetőségről, ami kicsit önállóbb, esetleg olcsóbb?

Köszi előre is :)


Vattatyuk, 2017. 09. 22. 10:50
Kedves Hozzászólók!

November 25-29 között utaznánk. Mennyire lehet ekkor még fürödni a tengerben? (GYerekkel mennénk)
Hol tudok fakultatív kirándulásokra benevezni? Van valamilyen iroda a városban? Lehet helyi térképet kapni (mint a legtöbb utazási irodában) amivel eligazodok a városban???


Eilat.hu, 2017. 09. 02. 13:14
Mindenkinek ajanlani tudom Eilatot, foleg amiert a telbol a nyarban lenni, meg a tenger vilaga lenyugoz.


úti kritikus, 2017. 02. 04. 13:41
Kedves Zsolt!
2016. március közepén 20-21 fokos volt a tengervíz, 2015-ben pedig, 21 fokos, eléggé folyamatosan. Én fürödnék idén is.
Úti kritikus


Zsolt, 2017. 02. 01. 14:19
Március közepén megyünk Eilatba öt napra. Van rá esély, hogy fürdünk a tengerben? Lehetőség szerint olyanok válaszát várom akik ebben az időszakban már megmártóztak a vízben.


detre agnes, 2017. 01. 02. 01:25
Kedves Terka.....
Az a kerdes mennyire birod a hideg vizet...a szokasosnal kisse hidegebb miat addigra valoban lehul a viz...a fama ugy tartja 24 fok ala nem hul,de az igazsag az ,hogy februar vegere bizony 19 fok is lehet...ha szerencsetek van az id,akkor mar 24.25 fok lesz..proba szerencse...a Timna Parkhoz a varosbol autobusz visz ki...,vagy kattintsatok ra az eilat.hu ott szallast is kaptok olcson es idegenvezetest kocsival a kornyeken...hivatkozzatok ram...


terka, 2017. 01. 01. 22:37
Szia Ágnes!

Február végén érdemes lehet elutazni Eilatba? pár napra szeretnénk menni, kb 5. lehet akkor fürdeni a tengerben? milyen módpn a legjobb meglátogatni a közeli nemzeti parkot? köszi


agnes, 2016. 12. 31. 17:08
A helyi lakossag kb 5% vallasos, a fenti 55 szam eliras volt.bocs..


AGNES, 2016. 12. 31. 17:04
mINT HELYI LAKOS,HADD TEGYEK PAR ESZREVETELT...A TENGERPARTON MEGSZUNTEK A BODEK(sajnos)az olasz tengerpart u.ilyen...a Balaton parton is dragabbak a sorok,vagy a palackos viz...a repuloter forgalma semmifele kulonosebb zajt nem okoz...a tengerparton szall le,pontosan a T.A .meno foutvonal mellett,ahonnan lenyegesen nagyobb zaj erkezik.A varoskozpont tenyleg cefetul nez ki,az egeszet le kene buldozerezni...mentsegere szoljon,hogy az 5o-es evekben a sivatag vegen epult,rohamtempoban,hiszen jottek Eurpa taborainak tuleloi,E.Afrika forradalmi hevuleteben eluzottek....ellenben felepult egy uj gyonyoru modern Eilat Shamamon neven..csodas hazakkal,setanyokkal,uzletsorokkal,es villakkal...de hat arra egy turista nem jar,pedig meger egy miset...Pentek este es egesz szombaton van forgalom a varosban, leginkebb lefele tartanak az autok a helyi lakosokkal a tengerre...a lakossag kb 55-a vallasos es csucsul otthon...ezenkivul az osszes orosz delicates uzlet nyitva..es vannak szinte minden sarkon 24 oras kis uzletek,ahol alapveto elelmiszereket,uditoket,sort,konnyu borokat,csokoladet lehet kapni...
A buszok valoban nem kozlekednek,de szombat d.u.mar igen....es a repulok is elindulnak mar ebed utan.....az egesz varos es a tengerpart kozlekedesenek megkonnyitesere uton-utfelen korforgalo,amelynek a kozepet remek dekoraciok ekesitik....mellesleg minden tengerpart unalmas,gorog,olasz,spanyol stb...vannak uzletek,sok gagyi,bodesorok,draga teraszok....ha latni akarsz el kell menned taxival v. busszal..joval messzebb hogy lass valamit az orszagbol....hat ez itt is igy van....a nyari 4o-45 fokot priman lehet birni,tengerbol ki-be....szaraz meleg van,kevesbe izzadsz mint Pesten 3o fokban...a nyari paratartalom 1o% korul jar,es a fuj a szel az is meleg.leszaritja az izzadsagot...a lakasok,hotelek,uzletek, mind legkondis..ha egy uzletben vagy es latjak a rakvoros fejedet,megkerdezik,kersz-e egy pohar vizet...adnak ..ingyen..tobb poharral is.Bp-en is??
A tengerpart vegig ingyenes csak az agyak kerulnek penzbe..talan 2 szalloda van sajat stranddal,ahova nem lehet bemenni...
Mara ennyi..
Egyeblent a taxi sem draga...


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon