ÚTIKRITIKA.HU / Betlehem


hirdetes

útikritikák


Betlehem

Betlehemről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás|Közlekedés| Vásárlás| Biztonság|Turista etikett|Hasznos információk|Egyénileg vagy csoporttal?|Születés Bazilikája|Kis Jézus Tejbarlangja|Szent Jeromos cellája|Más látnivalók| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.

R. Gyuri fotója

Betlehemről dióhéjban

29 ezres város a Palesztin önkormányzatok területén, Ciszjordániában. 2019 áprilisi álllapot szerint teljesen biztonságos Betlehem egyéni  meglátogatása, akár egyénileg is. A bejutás nem is komplikált. Normál jeruzsálemi busszal oda lehet menni a falhoz, ahol az átjáró van. A Betlehembe belépésnél még ellenőrzés sincs. Viszont onnan kifelé van ellenőrzés és fel kell mutatni az útlevelünket. Szóval útlevelet  mindenképpen vigyünk magunkkal. Évi kétmillió turista látogat Betlehembe, logikus módon az itteniek csak belőlük élnek.

Kétségtelen, hogy Betlehem meglátogatása meglehetősen más élmény egy mélyen hívő zarándoknak, mint annak, aki egyszerűen kulturális, műveltségi alapon motivált az itteni nevezetességek megnézésében.   

A Születés temploma (bazilikája) az UNESCO kulturális világörökségének a része.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Sétálni a helyiek között a bazárban

2. Remek kávé és hangulat a helyi - majdnem - Starbucksban

3. Alapvetően kedvesek, de ezt nehéz meglátni

Nem tetszett

1. A taxisok, árusok idegesítő nyomulása, rikácsolása, az önjelölt idegenvezetők folytonos felajánlkozásai. Tudjuk, hogy ebből tartják fenn a családjukat, de 100 sékel egy ötperces útért kicsit túl van árazva. Alkudni kötelező. 

2. A biztonsági ellenőrzések miatti időveszteségek, és némi stressz

3. Koszos

4. Csoportok, sorok mindenhol, nyilvános wc sehol

5. A fal látványa lehangoló - róla a nézetek nagyon változatosak

Kriszta fotója

Vélemények

,, Ami rögtön feltűnik, a tér keleti oldalán a Születés temploma. Ez a legfontosabb látnivaló Betlehemben. Hatalmas, szürke kövekből emelt épület, akár egy erődítmény. Eredetileg három bejárata volt, ma csak egy üzemel. A kereszthajó déli szárából juthatunk el ahhoz a lépcsőhöz, amely a Születés barlangjához vezet. Ez 12,3 méter hosszú és 3,15 méter széles. Itt szülte meg Szűz Mária Jézus Krisztust, aki a Betlehemben királlyá felkent Dávid nemzetségéből származott.

Csak nézek magam elé a helyszínen, s próbálom feldolgozni, hogy mi is történik velem. Nagy érzés. Ritkán adatik meg, hogy ilyen szent helyen megfordulhatok…

xxx

A városban bármerre nézek, zsibvásár. Kávézók, éttermek, árusok hada körös-körül. A bazárosok mellett birkákat terelnek, nem éppen megszokott egy városban, de hát ez más világ. Tényleg nagyon más…

Bármerre megyek a városban, mindenhol szentkép árusok vannak, s kis jászolt kínálnak, Jézus képeit, kereszteket lehet kapni. Hímzett blúzt, vagy palástot is vehetünk, ami pedig az emléktárgyakat illeti, fából, kőből, fémből, mindenből van választék. A vallási turizmus virágzik, így van is forgalmuk a kegytárgy árusoknak. Akadnak, akik teljes egészében ebből tartják fenn magukat, más foglalkozásuk, kereseti lehetőségük nincs is. (2017)" forrás


,, A templom maga is szép, de legtöbben azért látogatják meg, hogy Jézus szülőhelyét jelképező ezüst csillagot megérintsék. Mindez hatalmas tömeget, egymást taposó turistákat eredményez egy néhány négyzetméteres barlangban a templom alatt, mely így maximum csak a komolyan hívőknek javasolt tevékenység. Az ezüst csillag és a templom maga is leginkább amiatt a tudat miatt kiemelkedő, amit a kereszténység számára jelképez, utazóként érdemes inkább a város más részein bóklászni. Betlehem egyértelműen a turizmusból él: a gyönyörűen felújított épületek, boltok, éttermek éles kontrasztot mutatnak azzal, amit másutt láthatunk Palesztinában. A palesztin-izraeli konfliktusnak is kevés jelét láthatja itt az egyszerű szemlélődő. Már ha túljutottunk a ciszjordániai falon, melyen katonai ellenőrzőpontok, szögesdrótok és persze Banksy, brit graffiti-művész alkotásai láthatóak. (2014)" forrás


,, Szerintem Betlehem a turisták szempontjából egy teljesen becsapós, lehúzós hely. Ha nem vagy baromira buzgó keresztény, aki mindenáron látni akarja Jézus születésének állítólagos helyét, akkor simán hagyjad ki Betlehem meglátogatását. Az utcák tele vannak zsebtolvaj kis csibészekkel, meg a turistákat hajszoló árusokkal. A kereskedő megnevezésre nem méltóak, mert utánad köpnek, beszólnak, rád üvöltenek, ha - akár udvariasan is - elutasítod portékáik megvásárlását.

Az idegenvezetőnk egész nyilvánvalóan azért siettette olyan gyorsan a Születés templomának meglátogatásával végzést, és hagyta ki önkényesen a Tejbarlangot, hogy legyen ideje minket beterelni egy ajándékboltba, ahol persze jutalékot kap, ha valamit vásárolunk.

Amúgy a Születés templománál a személyzet bunkó volt, szinte azt éreztük, hogy utálják a turistákat. Betlehem utcái retkesek, az ottaniak túl nyomulósak. Ez volt az izraeli utazásom egyetlen csalódást keltő programja. (sj, 2018)


,, A mi egynapos Betlehem-i látogatásunk nagyon is jól sikerült. Az árusok peróbálkozásait azért nem nevezném zaklatásnak. Végtére is ez az egyetlen lehetőségük, hogy eltartsák a családjukat. Semmivel sem voltak tolakodóbbak, mint a Jeruzsálem óvárosában lévő piacok kereskedői. Sőt az volt a véleményünk, hogy a betlehemiek barátságosabbak, mint a jeruzsálemiek." (ba, 2018) 


Betlehemet nem lehet kihagyni egy izraeli körutazásból még akkor sem, ha az autókölcsönzős kifejezetten megtiltotta, hogy Ciszjordániába belépjünk. Oda ugyanis nem terjed ki a biztosításunk. Nagy dolog! – gondoltam – csak nem azalatt a néhány kilométer alatt fogom összetörni a verdát, amíg odaát vagyok. Csakhogy, miután rákerestem, kiderült, hogy Betlehem kizárólag palesztin ellenőrzés alatt álló terület, talán mégsem jó ötlet sárga rendszámmal virítani a főtéren, mert még az autón állnak bosszút a 75 éves konfliktusuk miatt.

Végül azt a megoldást választottam, hogy leállítottam a kocsinkat a határnál, és gyalog keltünk át a brutális betonfalnál kialakított átjárón. Tudtam, hogy taxis hiénák hada vár a túloldalon, de arra gondoltam, hogyha palira akarnak venni, inkább gyalog teszem meg azt a három és fél kilométeres utat, ami az óvárosig vezet.

Az első személyszállító kisiparos olyan összeggel indított, ami alkualapnak is nevetségesen magas volt, ezért elindultunk gyalog, rögtön három másik fuvarozó vállalkozó tapadt ránk, egyre kedvezőbb ajánlatokkal. Végül az a kolléga nyert, aki beérte egy százassal. Tízezer forint az oda-vissza útért és az egyórás várakozásért elfogadható összegnek látszott, főleg a helyi utazási irodák félnapos látogatásainak áraihoz képest. Csakhogy a turpisság később derült ki.

A város legismertebb nevezetessége természetesen a Születés temploma, amit eredetileg 1700 évvel ezelőtt, Nagy Konstantin, római császár építtetett azon a helyen, ahol Jézus született. A ma látható épület sajnos már kevés eredeti részt tartalmaz, és az sem örvendetes, hogy a tapló turisták kézjegyüket vésik az oszlopokra. A templom alatt rejtőzik egy barlang is, ahol állítólag Jézus született. Érjen bár dolgozó népünk megvetése, de itt sem álltunk órákig sorban, hogy ebben a barlangban megérinthessük a szülőhelyet jelképező ezüst csillagot. Ez csak hardcore hívőknek javasolt.

Közvetlen mellette áll az a Szent Katalin templom, ahonnan karácsonykor gyakran közvetítenek éjféli misét.
Innen átsétáltunk a Tej Barlangnak hívott kápolnába, ahol az írások szerint Szűz Máriának egyszer lecseppent az anyateje, amitől a szikla fehérre változott. Igényesen kialakított imahely, de a fehér sziklának nyomát sem láttuk. (Talán annyit csalhattak volna, hogy Carrarából idehoznak egy márványtömböt, csak az illúzió kedvéért.)

Sofőrünk végig ott lihegett a nyakunkban, nehogy eltűnjünk. Beszálltunk az autójába és miután még volt időnk a kialkudott egy órából, kértem őt, hogy vigyen el Banksy, a titokzatos graffitis szállodájához, ami úgy hirdeti magát, hogy „hotel pocsék kilátással”, ugyanis a szobák nagy része közvetlenül a hét méter magas betonfalra néz, amivel Izrael próbálja megoldani az illegális migrációt. Láthattuk a világhíressé vált fali rajzát is, amit a környék pólóárusai előszeretettel nyomtatnak trikóra, kihasználva, hogyha Banksy meg akarja őrizni az inkognitóját, nem tud bejelentkezni a jogdíjakért.

A közelben van még Jákob feleségének, Ráhelnek a sírja is, de azt már nem mertem felvenni a programok közé, nehogy kicsússzunk az egy órából, és erre hivatkozva kezdjen el alkudozni a taxis. Visszavitt minket szépen a határátkelőhöz, majd amikor átnyújtottam neki a száz sékelt, értetlen arcot vágott, hogy ez meg mi?
– A viteldíj, amit megbeszéltünk – mondom.
Csakhogy ő száz dollárra gondolt. Kedvem lett volna röhögni ezen a pofátlanságon, de még inkább egy súlyos tárgyat a fejéhez vágni. Bemutatkoztam neki, hogy Gábor vagyok, nem Pali, másnál próbálkozzon. Szó szót követett, és már majdnem faképnél hagytam, amikor fenyegetően mutatott a kollégái felé, hogy „akkor kérdezzük meg tőlük, mi itt a hivatalos fizetőeszköz”. Nem szerettem volna még egy palesztin-magyar konfliktust is kirobbantani a meglévők mellé, ezért hajlandó voltam megduplázni az összeget, és végül kétszáz sékellel megrövidítve kullogtam vissza izraeli oldalra. (2023) forrás

Odajutás

Több busz is elvisz a checkpointig, a Hebron avenuen, például a 234-es. Ott gyalog kell átkelni és már kezdődhet is a harc a lenyúlós taxisokkal. Ezen túl kell esni, sajnos. Belevalóbbak nyugodtan elindulhatnak gyalog, a Hebron avenue a falon túl is folytatódik.

Egyszerűbb, de drágább taxival vagy szervezett csoporttal.

,, Jeruzsálemből egy izraeli taxi elvitt a checkpointig. Itt felvett minket egy palesztin autós, és simán átjutottunk az ellenőrzésen, merthogy észre sem vettek minket a határőrök az autóban. Majd egy másik, palesztin taxival elértük Betlehemet. (Más színű rendszámtáblája van az izraeli és palesztin autóknak.)
Hazafelé kicsit macerásabb volt az ellenőrzés, 25 perc alatt tudtunk átjutni a gyalogosoknak szánt óriási terminálon, ami leginkább egy reptérre emlékeztetett, csak nem árultak parfümöt. Sorállás, fémdetektoros vizsgálat, útlevél ellenőrzés. " forrás

Kriszta fotója

Közlekedés

A közlekedés Betlehemben általában egyszerű és megfizethető. A város nem túl nagy, így a legtöbb hely könnyen elérhető gyalogosan vagy taxival.

Taxik Betlehemben a leggyakoribb közlekedési módok közé tartoznak. Az autók általában nem rendelkeznek mérővel, így érdemes előre megegyezni az árról a sofőrrel, hogy elkerüljük az átverést. A taxik árai általában megfizethetők, és az utazások általában kényelmesek és biztonságosak.

Az autókölcsönzési lehetőségek is elérhetők Betlehemben, de csak azoknak ajánljuk, akik járatosak a városban és a környező területeken. Érdemes tudni, hogy a városban sok az egyirányú utca és az útburkolat is nem túl jó állapotban van.

A helyi buszjáratokat is használhatják a látogatók. A buszok általában zsúfoltak, de az árak megfizethetők. Azonban az útvonalak néha bonyolultak lehetnek, és a buszmegállók számának hiánya miatt nehéz lehet pontosan megtalálni a megfelelő megállókat.

Az egyik legjobb módja a közlekedésnek Betlehemben, ha gyalogosan fedezzük fel a várost. A város kicsi, és a legtöbb fontos látnivaló és hely könnyen megközelíthető gyalog.

Taxik az átmenő ponton - Kriszta fotója 

Vásárlás

Mindenféle nemzetközi gagyi, köztük néha szép dolgok is. Annak érdemes vásárolnia, aki pl. a zarándokútról szeretne emléket hazavinni. Ami mellette szól: a fából készült kegytárgyakat valóban ott helyben készítik. 

Ha itthonról nem vittünk kendőt, akkor...

Biztonság

,, Mielőtt leszáll az este érdemes befejezni a túrát, s visszaindulni Jeruzsálembe, mert ott éjszaka nagyobb biztonságban érezheted magadat. Ezt is teszem. Ezúttal már nincs fegyveres kísérőm, legfeljebb az utcákon látok gépfegyverrel közlekedő katonákat, sőt civileket is.

Aki ezen a környéken jár, annak sajnos meg kell szoknia a militáns környezetet… Legalábbis egyelőre. (2017)" forrás

Turista etikett

1. Lá sukrán ! (köszönöm nem kérem) - ezt kell jól artikuláltan mondani az árusoknak és bármilyen szolgáltatást kínáló helyieknek, hogy udvariasan le tudjuk őket szerelni, mármint ha tényleg nem érdekel minket az, amit kínálnak. Mosolyogjunk és szapora léptekkel menjünk tovább. 

2. Ne vásárolj idegenvezető, vagy önjelölt segítő kíséretében, mert a jutalékukat hozzá csapják az árához, azaz többet fizetünk, mintha csak magunk mennénk be a boltba.

3. Megfelelő ruhanemű viselése még nagy melegben is kötelező.

Hasznos információk

Több busz megy a checkpointhoz, érdemes leinteni és érdeklődni. A busz 5-6 sékel az Óvárosig, ugyanezt egy helyi önjelölt sofőr 250 sékelért ajánlotta. Érdemes mindig érdeklődni.  Befelé szabad az út, bárki átmehet egy perc alatt, kifelé kell ellenőrzésen átesni.

Étel-ital-árak azonosak a Jeruzsálemben találhatókkal. Nem szabad elhinni a taxisnak, hogy csak az oda-visszaút a fizetős, a nevezetességek között ingyen visz. A nevezetességek gyalogos távolságra vannak egymástól és Betlehem maga egyáltalán nem egy nagyváros.

Egyénileg vagy csoporttal?

MIndkettőnek vannak előnyei és hátrányai. Csoportos program esetében reggel és este végigjárja a busz Jeruzsálem összes szállodáját, míg mindenkit felvesz és letesz. Együtt kell mozogni a csoporttal, de ez biztonság érzetet is ad. Ha jó az idegenvezető, sok érdemi információval gazdagíthat. Általában angolul. Az ellenőrzések csoport esetében tovább szokatk tartani a visszaúton.

Egyéni program rizikósabb, de sokkal szabadabb. Kevesebb kulturális értéke lesz, de az egyszeri utazó többet láthat a mindennapi életből. Például bolyonghat a fal mellett egyedül. Félelmetesebb, bár nappal nem veszélyes. Befelé egy perc alatt lehet bemenni, kifelé meg kell találni a kiutat, a checkpoint nincs mindig kiírva. Hebron avénél pl. egy fedett alagút rendszerbe kell belegyalogolni. Nem vészes, csak nyomasztó kicsit.

Születés Bazilikája

Zarándokok kötelező célpontja, ezért állandóan zsúfolt. Délelőtt óriási sorokkal kell számolni. Vagy korán vagy későn érdemes emiatt odamenni. 2018-ban éppen renoválják a templomot, fel kell készülni arra, hogy bizonyos helyeken csak paravánokat lehet látni pl. mozaikok helyett. A mozaikos padló is felújítás alatt áll.

,, Sokat állunk sorban a volt jászolhoz való lejutáshoz, így van időnk megcsodálni a körülöttünk levő több száz, vagy ezer éves, repedezett fákon levő képeket Máriáról és a kis Jézusról. Aztán több lépcsőn lejutunk arra a helyre, ahol a jászol volt. Most egy csillag jelöli ezt a helyet. Itt van a Háromkirályok Oltára is, és rengeteg ember. Alig lehet mozdulni, mindenki fényképezkedik a csillag elött. Ott elgondolkodtam én is pár pillanatra azon, hogy milyen szerencsésnek mondhatom magam azért, hogy életem folyamán eljutottam ide is. (2008)" forrás

Egy csillag jelöli a helyet

,, A Születés Templomához érve, egy nagyon kicsi, befalazott ajtón, mit ajtón lyukon kell behajolva bemenni... ez állítólag azért így van, mert befalazták a bejáratot, hogy a keresztesek ne tudjanak lóval bevágtatni az ajtón... hát így bemenni is alíg lehet :) Marhára haragudhattak rájuk :)
Bent a templom épp fel van állványozva, tatarozzák. :(
Amúgy a Csillaghoz, Jézus feltételezett születési helyéhez kb 1 órát álltunk tömörülve, lent valami szertartás folyt. A Csillagnál kb 2 másodperced van, mert terelnek tovább... botrány az egész, Az oroszok lökdösődnek, nem tudnak viselkedni, mint a csürhe kiabálnak... :( Az egésznek régen elveszett a varázsa... :(((( (2017)"  forrás

Kis Jézus Tejbarlangja

A Születés Templomától cca 3-400 méterre van és teljesen más világ. Tiszta, rendezett, gyönyörű. Óriási hangulata van, ez részben annak is köszönhető, hogy kevesebb csoportot hoznak ide szervezetten.

Szent Jeromos cellája

Szent Jeromos cellája Betlehemben az egyik legrégebbi keresztény zarándokhely a világon, és a Szentföldön található. A cella azon a helyen áll, ahol Szent Jeromos, a keresztény egyház doktora élt, dolgozott és halt meg. A cella egy kis barlangban található, amelyet Szent Jeromos magának választott otthonának, ahol később az evangéliumokat fordította latinra.

A barlang maga a cella egy kis, sötét helyiség, amelybe csak néhány ember fér be egyszerre. A barlangban található egy kis oltár és szobrok, amelyek Szent Jeromos életét és munkáját ábrázolják. Az oltár mögött található a hely, ahol Szent Jeromos holttestét temették el.

A cella körülötte a Szentföld egyik legszebb és legcsendesebb vidékén található, és nagyon fontos zarándokhely a keresztények számára. A cellához vezető út szép panorámát kínál a környező hegyekre és Betlehemre.

A cellához való belépés ingyenes, és a látogatók csendben imádkozhatnak és elhelyezhetik az ajándékokat. A cella zarándokhely, ezért fontos, hogy a látogatók tiszteletben tartsák a hely szent jellegét és a csendet.

Szent Katalin-templom

A Szent Katalin-templom Betlehemben a Szentföld egyik legismertebb és legfontosabb keresztény temploma. A templomot a helyi hagyomány szerint Szent Helena, a római császár Constantinus anyja építtette a 4. században. A templom nevét a hagyomány szerint Szent Katalin egyiptomi szentnőről kapta, akit itt temettek el.

A templomot később az ostromok és az átalakítások során újra és újra felújították, és ma a keresztény világ egyik legfontosabb kulturális és vallási helyszínévé vált. A templom nagyon impozáns és díszes, és számos freskó és ikon díszíti. A freskók és az ikonok ábrázolják a templom fontos történelmi pillanatait, és a keresztény vallás számos szentjének, például Szent Katalinnak, Szent Teréznek és Szent Istvánnak a képét.

A Szent Katalin-templomhoz tartozik egy zöldellő és csendes kert is, ahol a látogatók megpihenhetnek, imádkozhatnak és élvezhetik a csendes környezetet. A templom mögött található a Tóbiás-forrás, amelynek vize gyógyító hatásúnak tartják a keresztény hagyományok szerint.

Más látnivalók

Fal - Ronda, nagyon ronda, igen nagyon ronda egy építmény. A belső oldalára Banksy több nagy graffitit rajzolt 2005 óta, ezt a helyiek kész iparággá növelték. Banksynek hatamas kultusza van errefelé, többek szerint egyenesen innen származik. A leghíresebbeket minden ajándékboltban meg lehet nézni, akár haza is lehet vinni hűtőmágnes formájában. A legjobbak talán a Katonát motozó kislány (Girl frisking soldier), a Virágokat dobáló tüntető vagy az Armored Dove, a kevlárt viselő békegalamb a puska előtt. De a fal mellett érdemes sétálni, mert ez a fajta népművészet virágzik Jeruzsálemben. Szemmel láthatóan napról napra újabb és újabb alkotásokat termel. A helyiek persze rásegíteniek, a fal mellett könnyű festéket kapni, spontán is ki lehet bontakozni.  

Mar Saba kolostor

A Mar Saba kolostor Betlehemtől délre, a Szentföldön található, és az egyik legősibb és legjelentősebb keleti ortodox kolostor a világon. A kolostor a Judéai-sivatag egy magas hegyére épült, és elképesztő kilátást nyújt a környező vidékre.

A Mar Saba kolostor a 5. században alapította Szent Sába, aki egy magányos életmódot választott, és a kolostor megalapítása után ideális helynek találta a számára. A kolostor évszázadokon keresztül virágzott, és ma is működik, bár a szerzetesek száma jelentősen csökkent.

A kolostor impozáns épületegyüttese számos folyosót, termet, kápolnát és cellákat tartalmaz, amelyek között a legismertebb az ún. "pénztárca", amely egy sziklába vájt templom, amelyben Szent Sába holttestét tartják. Az épületkomplexum a sziklába vájt és számos lépcsőn, alagúton és folyosón keresztül közelíthető meg.

A kolostorhoz való belépés korlátozott, és általában csak a keleti ortodox vallású zarándokokat fogadják. Azonban a látogatók felkereshetik a kolostor környékét, és megcsodálhatják a lenyűgöző kilátást a Szentföldre.

A Mar Saba kolostor Betlehemben egyedülálló vallási és kulturális látnivaló a Szentföldön, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy közelebb kerüljenek a keleti ortodox vallás és kultúra világához. A kolostor lenyűgöző építészeti és művészeti értékeivel együtt az egyik legfontosabb keleti ortodox zarándokhely a világon. Azonban, mivel a kolostorhoz való belépés korlátozott, érdemes előre tájékozódni a látogatással kapcsolatban, hogy elkerüljük a csalódást.

Kerengő

Dávid király kútja

Dávid király kútja Betlehemben a város egyik legfontosabb történelmi és vallási helyszíne. A kút nevét Dávid királyról kapta, aki a Bibliában is említett bibliai személy, és aki Betlehem városában született és élt.

A kút maga egy mély kőkút, amelynek állítólagos mélysége körülbelül 38 méter. A kút állítólagos életkorát több mint 2000 évnek tartják, és azt mondják, hogy az izraelita királyok korában építették, vagy akár Dávid király idejéből származhat.

A kút a Bibliában található történetekben is szerepel, és azt mondják, hogy Dávid király csapatával töltötte, amikor Betlehemet elfoglalta. Azóta a kút a város szimbóluma lett, és fontos vallási és történelmi jelentőséggel bír a keresztény zarándokok számára.

A kúthoz könnyen megközelíthető, és több parkoló és ajándékbolt található a közelben. A látogatók szabadon beléphetnek a kút területére, és megtekinthetik a kút mélyét. Azonban a látogatók nem szabad lemenni a kútba, mert veszélyes lehet.

Star Street

Star Street Betlehem óvárosának egyik legismertebb és legfontosabb utcája, amely a város szívében található. A Star Street hosszú történelmi múlttal rendelkezik, és számos fontos kulturális és vallási helyszín található itt.

A Star Street mentén sétálva a látogatók számos régi épületet és szűk utcákat találnak, amelyek a középkor hangulatát idézik. Az utcán található számos ajándékbolt, étterem és kávézó is, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy megismerjék a helyi kultúrát és gasztronómiát.

A Star Street azonban nemcsak a turisták, hanem a zarándokok számára is fontos helyszín. Az utcán található néhány fontos vallási helyszín, például az Ortodox Életfának nevezett kápolna, amelyen Szent György legendája ábrázolódik, valamint a Földi Paradicsom nevű kápolna, amelyen az első személyek és az első bűn jelenetei találhatók. A Star Streeten keresztül lehet feljutni a Menedékhelyhez, ahol a Szent Család állítólag elrejtőzött Heródes elől.

A Star Street Betlehemben egyedülálló és izgalmas helyszín, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy mélyebben megismerjék a város történelmét és kultúráját. Az utcán sétálva a látogatók megcsodálhatják a helyi építészeti stílusokat, élvezhetik a helyi konyhát, és felfedezhetik a keresztény vallás számos fontos helyszínét. A Star Street meglátogatása ajánlott minden turistának és zarándoknak, aki Betlehemet látogatja.

Omár-mecset

Szent Jeromos szobra

Örmény kolostor

Az örmény kolostor Betlehemben a Szentföld egyik legfontosabb és legérdekesebb kulturális helyszíne. A kolostor a 12. században alapították, és az örmény vallás és kultúra egyedülálló emlékét őrzi.

A kolostor impozáns épületépület, amelynek falai és szentélyei számos érdekes építészeti és művészeti jellegzetességet tartalmaznak. A kolostorban található néhány díszes ikon, freskó és mozaik, amelyek a középkori örmény művészet jellegzetes példái. A kolostor környékén található több díszes kert és park is, amelyek a látogatóknak kiváló lehetőséget kínálnak a pihenésre és a meditációra.

A kolostor nagyon fontos szerepet játszott a város történelmében, és számos fontos eseménynek volt a helyszíne. A kolostor területén található kápolnák és szentélyek több korszakot képviselnek, és a látogatók jobban megismerhetik az örmény vallás és kultúra történelmét.

A kolostor könnyen megközelíthető, és a látogatók szabadon beléphetnek a kolostor területére. Azonban érdemes előzetesen tájékozódni a látogatással kapcsolatban, mert az örmény kolostor korlátozott nyitvatartási idejű és bizonyos napokon zárva van.

Régi Betlehem múzeum

A Régi Betlehem Múzeum Betlehem óvárosának egyik legfontosabb múzeuma. A múzeum azonban nem egy hagyományos múzeum, hanem inkább egy élő múzeum, amelynek célja, hogy a látogatók megtapasztalják, milyen volt az élet Betlehemben az 1700-as és 1800-as években.

A múzeum az egykori Thomas family házban található, amelyet az amerikai keresztény misszionárius, James Montgomery el-Thomas vásárolt meg a 19. században. Az épület és az itt található berendezési tárgyak, bútorok, műszaki eszközök és használati tárgyak bemutatják a múltbeli életet, így az érdeklődők betekintést nyerhetnek a korabeli életbe és kultúrába.

A múzeum gyűjteménye több mint 5 000 tárgyat tartalmaz, amelyek közül sok évszázados múltra tekint vissza. A kiállítási tárgyak között megtalálhatók a textíliák, a kerámia és a fafaragások, valamint a hagyományos élelmiszer tárolók és főzőeszközök. A látogatók megtekinthetik a múzeumban a hagyományos ruhákat, az ékszereket, a cipőket és a különféle kiegészítőket is.

A múzeumot egyébként többnyire helyi önkéntesek vezetik, akik előre egyeztetett időpontban kalauzolnak a látogatókat. A múzeum belépőjegye nem túl drága, és a látogatók megkapják egy információs füzetet, amely segít eligazodni a kiállításon

Kopt templom

A kopt templom Betlehemben a város egyik legfontosabb vallási helyszíne. A templom a kopt keresztények közösségének szent helye, akik egy különleges és különálló keresztény felekezetet alkotnak. A kopt templom az egyik legősibb keresztény templom a világon, amely az idők során számos jelentős történelmi eseménynek volt a helyszíne.

A templom környékén található több kert és park, amelyek szép környezetet biztosítanak a látogatóknak. A templom építészeti stílusa a korai kopt művészet jellegzetes jegyeit hordozza, és a látogatók megtekinthetik a korabeli kopt freskókat, mozaikokat és ikonokat.

A kopt templom Betlehemben a város vallási és kulturális életének fontos központja. A templom számos kopt szertartást és eseményt szervez, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy jobban megismerjék a kopt kereszténység szokásait és hagyományait.

A kopt templomhoz könnyen megközelíthető, és a látogatók szabadon beléphetnek a templom területére. Azonban érdemes előzetesen tájékozódni a látogatással kapcsolatban, mert a kopt templom korlátozott nyitvatartási idővel rendelkezik.

Olvasmányos linkek

,, A kereszténység legfontosabb városa jelentős változáson ment át az idők folyamán: Betlehem már nem a pásztorok nyugalmas városa, hanem egy 30.000 fős település, ami Jeruzsálemmel már csaknem összenőtt, de a politikai körülmények miatt egy magas betonfal választja el. A 60-as években a lakosság 85 %-a keresztény volt, ma kevesebb, mint 30 %. A keresztények csökkenésének számos oka van: a muzulmánok magasabb születési rátája, a muzulmán palesztin bevándorlók, de legfőképpen a keresztény lakosság emigrációja politikai és gazdasági okokból. A terület 1987 óta folyamatos csatározások színtere, a 2000-es években mintegy 5 ezer palesztin és ezer izraeli veszítette életét a konfliktusban.

A békét, melyet Jézus születésének helye hirdet, az ottani keresztények kevésbé érzékelik. Még ha kívülről békésnek is tűnik Betlehem – most éppen nincs háborús konfliktus, a turisták és zarándokok minden probléma nélkül látogathatják a várost, a helyzet nyugodt és stabil (2016)" forrás


,, Én az arab országok közül csak Jordániában jártam, annál Palesztina modernebbnek és emancipáltabbnak tűnt, itt például a férfiak rendszeresen kezet fogtak velem is, míg odaát levegőnek néztek. A nők zöme azért kendő és hosszú ruha mögött rejtőzött, de az arcot is takaró fátylat csak egy-kettőt láttunk. A férfiak túlnyomó része viszont farmert és pólót viselt, a beduin viselet.(2010)" forrás


„Amikor én is bementem az egyik boltba, hogy néhány dolgot megnézzek, majd mondtam, hogy nagyon szépek az áruk, de nem pont ilyenre gondoltam, hanem egy kicsit másra, akkor nagyjából háromnegyed óráig teázgattam a betlehemi szuvenír boltossal, mert elküldte a fiát, hogy akárhol, de keresse meg azt a fajta emléktárgyat, amit én szeretnék hazavinni. A termékeket tényleg viszonylag fillérekért meglehetett kapni, de az eladó annyira figyelt az üzletre, hogy inkább azt mondta beszélgessünk Magyarországról, meg arról hogy milyen érdekes hely Betlehem. A fia mindeközben szerzett olyan emléktárgyat, amilyet én szerettem volna, egy nyakláncot. Az biztos, hogy megragadnak minden lehetőséget a turizmusból élők, mert más nem is nagyon van itt Betlehemben.” forrás


"Ott átadott bennünket egy mikrobuszban várakozó arabnak, aki szó nélkül áthajtott velünk két arab város sikátorain és Bethlehemben a Születés templománál átadott bennünket egy nagyon kedves történelem tanár kinézetű arab embernek. Ő végig vezetett bennünket a templomon és gyönyörűen elmagyarázta a templom történetét és a látnivalókat. Három keresztény felekezet a görög ortodoxok, az örmények és a ferencesek is magukénak vallják az istentiszteletnek e helyét. A rend fenntartása végett állandó palesztin rendőri jelenlétben zajlanak a misézések. (2009)" forrás


"Betlehem a turisták és zarándokok miatt a legtehetősebb palesztin városok közé tartozik, bár most, 2015 decemberében sokat panaszkodnak a boltosok, árusok, a szokásosnál is rosszabb biztonsági helyzet miatt a keresztény világból félnek elindulni az emberek. Így az utcákon kétségbeesett palesztin árusok próbálnak meg üzletelni azon rövid idő alatt, míg a buszból kiszálló turisták és zarándokok eljutnak a templomig. (2015)" forrás


"Betlehem felé vettük az irányt. Első megoldandó probléma a navigációs nehézségek voltak. Bár készültünk offline térképekkel a telefonunkon, de azok vagy nem vagy csak gyalog akartak Betlehembe navigálni (van amelyik szerint közúton nem megközelíthető) Végül sikerült olyan térképet találni, ami tervezett útvonalat arra felé is. A navigációs problémát vélhetően az okozta, hogy Betlehem bár Jeruzsálem közvetlen szomszédjában, de már palesztin területen fekszik (mi meg jellemzően Izrael térképekkel készültünk). Szóval Palesztina… nem hangzik túl megnyugtatóan. Sőt az interneten is ellentmondásos információkat találtunk arról, hogy Izraelben bérelt autóval oda lehet e menni. Végül azért csak elindultunk.

A térképre ránézve is triviális útvonalon haladva Jeruzsálem határában katonák által őrzött útlezárásba ütköztünk. Az egyik katona készségesen elmondta, hogy erre mi aztán tovább nem megyünk, de Betlehembe másik (általa nem ismert) útvonalon azért el tudunk jutni. Az alternatív útvonalon csak egy katonák által felügyelt ellenőrző ponton kellett áthaladni, és végül kis kerülővel de Betlehembe értünk. (2015)" forrás


,, Jeruzsálemből csak egy fél órás buszozás Bethlehem. Sok turista átmegy a Születés Temploma miatt. Nekem a Milk Grotto sziklatemplom sokkal inkább tetszett a sziklába vájt zegzugaival és színes üvegeivel. Mégsem a Jézuska volt maradandó élmény hanem a brutális betonfal, amit Izrael állam épített a 2. Intifáda után, hogy a honfoglaló zsidó telepeseket megvédje a palesztin támadásoktól. A fal tele van a már csak félig-meddig anonim graffitiművész, Bansky nyomán rajzokkal, és szívfacsaró sztorikkal a tövében kezdődő Aida menekülttábor palesztin lakóitól. Szomorú látvány a zsidó telepesek csilivili lakónegyedei és a szakadt menekülttábor között, közvetlenül a fal és az izraeli hadsereg őrtornyai mellett még a harcokban meghalt palesztinok temetője. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Fanyar humor - Wall Street a fal mentén - Kriszta fotója

R. Gyuri fotói


Kommentek

Gábor, 2023. 03. 28. 16:50
Izraelről áhítat nélkül: https://fikatours.blogspot.com/2023/03/izrael.html


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon