ÚTIKRITIKA.HU / Balatonszéplak-felső


hirdetes

útikritikák


Balatonszéplak-felső

Balaton, Széplak, nyaralás

Kedves idetévedők! | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények és olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

2023. április. Balatonszéplak-felsőn a parton épülő iker lakóház leendő kertjének romantikus sitt dombja és festői beton parkolója között pompázik egy amúgy öshonos, ráadásul endemikus pálmafa sor. Íme:

.

Állítólag ez kínai kendepálma és kibírja a minusz 15 fokot is. Veszünk egyet az ablakunk elé. - Kriszta fotói

.

2023. június 18.

A Liszt Ferenc sétányon fagyizó nyílt egyszerű kis viskó alakjában. Meglepetten tapasztaltuk, hogy minőségi süteményeket is kínálnak. A hegy felfedezése fölötti örömünkben rendeltünk két dekoratív süteményt helyben fogyasztásra. A vitrinben a sütemények árai nem voltak feltüntetve, de elfelejtettünk emiatt gyanakodni. A két DARAB süteményért 5100 forintot kért a hölgy. Egy sütemény ára tehát 2550 HUF, euróba átszámolva 6,80 euró. Sokat utazgatunk Nyugat-Európában és tudjuk, hogy nagyon menő (pl. párizsi) cukrászdákban is inkább 5-6 euróba kerülnek az extra minőségi sütemények.
Két következtetésünk van: 1. Nem leszünk törzsvendégük. 2. Balatonszéplak-felsőn a szolgáltatások minőségi felfejlődése sajátos irányt is vehet.

2023. május: A Széplak felső-i vasútállomás épületét lebontották és a helye paravánnal van körülvéve. Helyette feltehetően egy minimalista valami lesz majd használatban. Az ottani kocsmás büfét is ledózerolták, de túlélte, mert pár lépéssel arrébb elfoglalta egy korábbi (gyatra) pizzás hely épületét.

A strandon faültetések történtek, ami  önmagában üdvös, de egy részük annyira csenevész, hogy a túlélési esélyei csekélyek. A legolcsóbb, de egyben a legkevésbé életképes megoldást válaszotta az illetékes hatóság. 

2023 május 11.: A Vécsey Károly utca és a Siófoki út sarkán tavaly még létező, erdélyi magyarok által üzemeltetett büfé helyére az eddig a Sparral szemben működött McCsengeri's jön. Lesz giroszuk is. Az erdélyiek a Vécsey utca 1. szám alatti, eddig Terülj asztalka nevű étterembe költöznek. Tehát büféből vendéglővé avanzsálnak.   

Az október 23. úton tavaly még működő Petrus étterem 2023-ban már nem nyit ki. Petrus László eladta a házat az étteremmel együtt, és az új tulajdonos még nem lépett semmit.

A Vécsey és az Október 23.  út sarkán létezett Zöldfa étteremből lesz valami vendéglátóhely, de nem étterem. Majd megtudjuk, hogy mi. 

A széplaki Posta (is) bezárt. Mehetünk a siófoki nagy postára, ami persze nem kényelmes. 

A viszonylag új Jubileum parkhoz közeli boltsoron a korábbi fodrászat helyén ingatlanközvetítő iroda nyílik. 

A Széplak alsó állomáshoz közeli boltsoron a Delikátesz-bolt és a mellette lévő kávézó megszűnt.

A Széplak felső és alsó határán, a szabadstrand mögötti büfé a főszezonon kívül is nyitva van, méghozzá minden nap! 


 

Kedves idetévedők!

A település angol neve: Balaton-Nice-Lodge Upper , német neve: Balaton-Schön-Behausung Ober, francia neve: Balaton-Belle-Maison Haute

A www.utikritika.hu honlap gazdája vagyok, hadd mutatkozzak be csak úgy, hogy az úti kritikus. A honlapon szereplő közel 192 ország, nagyváros kritikai bemutatása során ugrott be nekem az ötlet, hogy fejezetet szentelek második otthonomnak, Balatonszéplak-felsőnek. Családommal Budapesten élünk, de sok-sok év óta itt töltjük a teljes nyarat. Imádok utazni (a világ 134 országában jártam), de nyáron nem vagyok hajlandó máshová menni, csak Balatonszéplak-felsőre (a Wikipédia és néhány más hivatalos forrás szerint: Balatonszéplak felső, azaz kötőjel nélkül). Imádjuk ezt a helyet!

Elkezdtem tehát úgy feldolgozni ezt a települést, mint egy turista célirányt, ugyanazon szerkezetben, ahogy olvasható Baliról, Párizsról vagy éppen Argentínáról. Remélem, hogy az állandóan itt élők, és az itt nyaralók között találok olyanokat, akik segítenek nekem a fejezet tartalmának gazdagításában. Nem vezet semmiféle üzleti érdek, és teret adok bármiféle véleménynek, illetve vita tárgyát képezheti bármelyik itt olvasható szubjektív vélemény. Ez műfaját tekintve blog, de bármi érdekes bele kerülhet.

Kérem, hogy a vízszintes sorban lévő menüpontokra ráklikkelve fedezze fel a sok-sok alfejezetet. Különösen ajánljuk elolvasásra az Utazás gomb alatt olvasható Háznéző alfejezetet és a Településről nevű menügomb révén elérhető történelmi részt. Kérek mindenkit, hogy (az oldalak alján) kommentekkel gazdagítsa a honlapot. Lehet írni az utikritika@utikritika.hu e-mail címre is.


Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A parti apartmanházas fejlesztések hatására a növekvő vásárló erőnek megfelelő szolgáltatási kínálat is elkezdett valamicskét fejlődni (bár nem eleget)
 2. Az ex-Palace-szal szemben 2019-ben megnyílt Kiskert vendéglő jó minőségű, a turógombóc mennyei
 3. Jó, hogy van a SPAR
 4. Lehet, hogy a Hintaló a hosszú évek középszerűsége után viszonylag elfogadható lesz,a hangsúly a viszonylagoson van
 5. Lehet drukkolni, hogy az erdélyi lángosos-kürtöskalácsos visszajöjjön. (Úgy hallottuk, hogy 2023-ra ez megtörténik, de kicsit odébb)
 6. Még mindig a Kreman halasnál a legfinomabb a palacsinta.
 7. Kevés balatoni település büszkélkedhet olyan szoborral, amit egyenesen a Parlament előtti Kossuth térről raktak át.
 8. Családtagjaink voltak a Preimusz House apartmantelepen és szuper volt, a Tibor és a neje, a házigazdák nagyon rendesek.
 9. Nincs Palace, nincs dübörgés.
 10. A parti közvécé tiszta, kulturált.
 11. A Piroska Csárda megbízhatóan jó, és praktikus a játszószoba.
 12. Sok kifejezetten ízléses nyaralós lakóház épül
 13. (2023) A Calypso étteremnek jó a szakácsa és az egyik új felszolgáló kifejezetten szívélyes és figyelmes.

Nem tetszett

 1. A ,,Sajtháznál" alakul az átépítés , de a kavicstörmelék hegyek rondák, rontják a levegőt
 2. A vele szemben lévő Silver étterem pocsék
 3. A bringó-hintósok ott is közlekednek, ahol nem lenne szabad nekik
 4. A strandon a tó fenekét nem kotorják évek óta, a döglött halak pedig sokakat undorítanak
 5. Képtelenek mindenhol füvet produkálni a füves strandon
 6. Nincs teniszpálya
 7. A parton a régi padok helyére rakott újak változatlanul kényelmetlenek
 8. A szinpados, piacszerű pultos új főtér 2022-ben csaknem semmit nem nyújtott.

kr

        9.  Az új apartmanházak körüli lebetonozott, zöld nélküli környezet borzasztó

      10. Kár hogy nem tiltják júliusban és augusztusban az építkezéseket, a flexelést

      11. Jussanak a pokolba azok a nyaralótuajdonosok, akik szombaton este nyolckor nekiállnak zajos kerti munkákat, javítgatásokat végezni

     

Vélemények, olvasmányos linkek

Balatoni kesergés! Azt régóta megemésztettem, hogy az a Balaton, ami gyerekkoromban volt a múlt század '50-'60-as éveiben az soha nem fog visszatérni: Óriási nádasok a természetes parton tavasszal ivó óriás vadpontyokkal, siklók, békák, nádi madarak minden fajból csodálatos énekkel, delelő gulya Alsón Zamárdiból oda hajtva, a mezőn vadvirágok, vadnyulak, fácán, fogoly, sőt még ürgék is a vasúton túl... Gyerekkorom igazi "Tüskevára"...

Ma végig bicikliztem a parton a Calypsótol a Cinege patakig. A vízben egy halat sem láttam (még tavaly is voltak kisebb gruppokban ívó szélhajtó kűszök, évekkel ezelőtt végig több tízezer), egyetlen békát sem láttam, de szürke (dolmányos) varjút rengeteget, amelyek minden énekesmadár fészket kirabolnak, kirakott szemetes zsákokat feltépnek, kertekben hajnalonta minden ehetőt felfalnak - remélem, ha minden ehető elfogy, egymást fogják irtani!?... A Cinege patakot még az ősszel kipucolták, most ott van, mint egy kanális, pedig tavaly nyáron még a védett őshonos vízinövényeket volt szerencsém benne fotózni, szitakötőkkel. Békák, siklók laktak benne, most mint egy szennyvíz csatorna!...

A Balatonnak, mint egy természetes állóvíz a jellegzetes ökoszisztémával VÉGE!!! Aki először látja, annak talán tetszik, de nekem sajnos NEM!!! Marad, mint egy városi fizetős strand!. (Balaton-Lidó FB-csoport , 2023)


"Miért szeretem Balatonszéplak-felsőt? Mert tele vagyok csodás gyerekkori élményekkel. Nádakból felállítottuk a kapukat és fejeltünk a vízben. Bementünk az üdülőkbe és lengő tekéztünk. Szerdánként az üdülőkben turnusváltás volt, és mi gyalog vagy kerékpáron vittük a nyaralók csomagjait az állomásra. Ezzel kerestünk valami zsebpénzt. Mindenki kerékpározott, a hatvanas években lett több a motorkerékpáros. Emlékszem egy újságárus kerékpáron járta az utcákat. Az ötvenes, hatvanas években a házunk körül őzikék futkároztak, a Babits Mihály utcai általános iskolából a gyerekek bejártak a kertünkbe csak úgy, ha kedvüknek úgy tetszett.

1955 és 1960 között kaposváriak és pestiek vettek itt telkeket fillérekért. A keresztapám beszélte rá az apámat, hogy vegyen itt telket. Amikor itt felépült a kis házunk 1955-ben, a szomszédban a Kolleréknél még disznót tartottak, volt házigalamb, meg baromfi, szóval itt igazi falusi élet volt. Szóval 1955 óta itt nyaralok, még mindig sok itt a réges-régi haver. Nyugodt hely volt ez mindig, és még most is az, Siófokhoz képest. Szeretem a Kreman halast, bár nosztalgiával gondolok arra vissza, amikor nem mélyhűtött halat árultak, hanem frisset. A keszegek jól megsült szálkáival könnyedén megbírkoztam. A Hungária úti lángosos már nem is volt történelem, igaz most már azzá válik."Ma reggel a boltba menetelkor elkeseredve néztem végig az utcánkban a kirakott kukák körül szétszórt szemetek gyászos sorképét. Disztingváltan csak azt üzenem az elkövetőnek: az Ördög vigye el! Ki lehet a tettes vajon? Guberáló, a buliból hazafelé gyalogoló ittas csibészek vagy a varjak? Ereszkedhetek le az árokba a házunk előtt, hogy kiszedjem a szemetet. Szebb programot szerveztem délelőttre."

2023 update: A válasz egyértelművé vált. A varjak a bűnösök. Tán már arra is képesek, hogy a kukák tetejét kinyissák. Egy szakértő szerint ezek a vetési varjak a legintelligensebb madarak közé tartoznak, egy három-négyéves gyermek képességeinek megfelelő intelligenciával rendelkeznek.


"Olvastam a Balatonszéplak-felsőről szóló leírását, és sok mindenben egyetértek, mivel én minden nyáron ott nyaralok, csakúgy, mint Ön.

A Marci ABC-ben árult favágó kenyér tényleg nagyon jó, még a pesti szomszédoknak is haza szoktunk hozni egy-egy kilót. A SPAR-ral szembeni zöldséges is egy kicsit rabló.

2023-as update: A zöldséges 2023-ban csak akkor folytatja ha sikeresen tud alkudni a megemelet bérleti díjon.


"Régen sokat nyaraltunk itt a gyerekekkel a MUOSZ üdülőben és valahogy megkedveltük Széplakot. Aztán vettem itt egy nyaralót és sok időt töltök itt nyaranta. Valójában semmi szeretni valót nem találok Balatonszéplak felsőben. Elhanyagolttá vált az egész település. Siófokot nem szeretem, annyira nem, hogy egy-egy nyáron legfeljebb egyszer vagy kétszer megyek be oda.

Valaki a honlapon azt írta, hogy nyugatiak vették meg a SZOT üdülőket. Frászt. Magyar "vállalkozók" voltak a vevők, csak éppen elfelejtettek tényleges beruházást eszközölni. Kíváncsi lennék arra, hogy a vételi szerződésben az állam vagy az önkormányzat mit és hogy kötött ki feltételként az építkezési kötelezettség vonatkozásában.

Ami a bevásárlást illeti a Marci ABC-t és a Lidl-t kombinálgatom, a Tescot utálom. Sajnos a Lidl-ben a fűszerekből a választék szegényes."


A térséggel és főleg múltjával foglalkozó szuper Facebook-oldal, a Balaton-Lidó - Tessék azt is olvasgatni! Főleg, hogy gondosabban kezelt, mint a mi ezen fejezetünk.

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Strandhoz átjáróra jó példa (fák)- Kriszta fotója

Rossz példa (sivár) - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Juhász Nagy Ágnes, 2020. 08. 04. 17:12
Évtizedek óta nyaralunk Széplakon, ma már a saját apartmanunkban, régebben pedig a Muosz üdülő melletti, ma már romos, használaton kívüli ún. rádiós üdülőben töltöttünk szép heteket. Tudja valaki, hogy ezzel az épülettel mi van? A rádió eladta, de kinek? És miért van zárva már évek óta? Másik kérdés: Széplakon van piac? Ha igen, akkor hol van? A bolti zöldség-árak ugyanis nagyon elszálltak, sőt, egyes éttermek is rendesen emelték az áraikat az idén.


Horváth Edit, 2020. 07. 17. 19:14
A 2020. 07.04-i hír igaz. 2020. 06.30. és 07.10. között a szomszédos étterem főnökének feljelentése miatt, kénytelen volt bezárni az erdélyi lángosos! Ha módotokban áll, egy fogyasztással támogassátok őket a kieső 10 nap pótlására is! A lángos szerintünk különleges, finom (annak aki nem a vékony ropogóst kedveli) és nem csak az extra feltétek miatt! Tejmenetesen készül még a kürtös kalács és a palacsinta, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják.


úti kritikus, 2020. 06. 30. 12:32
Imre! A családja nyomására a bácsi eladta a fodrászüzletét. Az új tulaj idén még biztos nem nyit ki. Az biztos, hogy nem fodrászüzlet lesz a profil. A jó hír csak annyi, hogy a kb. 86 éves bácsi még él.


Dr Horváth-Papp Imre, 2020. 06. 28. 15:47
Tudja valaki mi van az állomás közelében a fodrász bácsival? Tavaly ösz óta nem látom, hogy nyitva lenne.


úti kritikus, 2018. 06. 16. 07:53
Még annyit, hogy az Ezüstpart Hotel-t apartmanházzá építik át, tehát ott már nem lesz szálloda.


úti kritikus, 2018. 06. 16. 07:51
Judit!

A most kiürített Ezüstpart Hotel előtti szabadstrand működik, de az emberek inkább a strandnak arra a szakaszára mennek, ahol nincsenek törmelékek és építkezések. Az Ezüstpart Hotellel szembeni étterem működik, bár kérdéses, hogy ezt a szezont a velük szemben lévő hotel megszűnése és az építkezések miatt miként vészeik át. Ezen a nyáron biztos nincs semmi szórakozóhely Széplak-felsőn a Palace diszkó komplexumon kívül. Ezt sem biztos, hogy kinyitják ezen a nyáron, mert amúgy lebontják és a helyére apartmanház épül.


Gombkötő Judit, 2018. 06. 16. 06:58
Tisztelt Széplak-imádok! Három éve - gyengeséggel is járó - beteg lettem, járművön nem igen utazom, de a fiam levinne autóval ,ha.....a felújítás alatt lévő szállodánál működne a szabadstrand és szemben még létezik-e az Ezüstpart-Étterem. Köszönöm válaszukat!Hol van legközelebb valamilyen esti szórakozási lehetőség.? Tudom, hogy Siófokon igen.


MEszlényi Tamásné / Lizi/, 2018. 01. 08. 11:28
1960 ota van a család tulajdonában egy kis nyaraló, amit most 2017-ben mi örököltünk, Hungária u. Kicsit. Szépítettük, csinosítottuk és mivel már nyugdijasok vagyunk szeretnénk sok időt itt tölteni. Örûlúnk ennek az oldalnak!


Lukácsné Czinder Krisztina, 2016. 08. 16. 08:45
Hungária- utca - Levendula sarok hónapok óta (fontos kereszteződés) nem ég a lámpa.E ON kft elítányított a Polgármesteri Hivatalhoz, azóta sincs semmi.Nem telik az adóból?


Edina, 2016. 08. 08. 21:31
Remelem, az en gyerekeimnek is annyira szep emlekei leszenek az itt toltott nyarakrol, mint amiket en orzok :)


Katalin, 2016. 07. 10. 17:58
Hogy csinaljak vajon, hogy mindig minden kozuti munkalatot szezonban vegeztetnek el? Es miert? Vigyazat, 30-as tabla van a sztradarol bevezeto szakasznal mindket iranyban. 2016 julius


Én vagyok a hozzászóló, 2015. 06. 23. 23:05
Pozitívum:
-A 2000/2001-es angolna dögledezés óta nincsenek zsúfolt strandok, családias a hangulat.
-A víz tiszta, a part rendezett.
-Mióta kevesebb a vendég, visszatért az élővilág a nyaralók közé: mókusokat látni szaladgálni, rozsdafarkúak és rigók keltik az embert, pillangók röpködnek.
-Közel van Siófok, gyalog 30-40 perc (az 1-es busz 10 perc alatt bent van), úgyhogy ha valaki programokat akar, az könnyedén talál magának.
-Ha valaki csak pihenni és fürdeni akar, annak ideális a hely.

Negatívum:
-A Márta Cukrászdát eladták, ami a helyén van (Marcipán Cukrászda), abban nem túl jó a fagylalt sajnos, gyümölcs helyett színezékkel van tele.


Kulics Helén, 2015. 02. 25. 17:16
Imádom Széplakot!
A budapesti nyüzsgő életet magunk mögött hagyva nyaranta itt töltődünk fel tiszta, friss levegővel, madárcsicsergésre ébredünk, mókusokat lesünk, nagyokat biciklizünk, futunk és egy-egy vidám bográcsozás után boldogan ejtőzünk a pici teraszunkon és bámuljuk a csillagokat órákon át. 2010-ben vettünk a Babits utcában egy régi kis nyaralót (az 1920-as években épült). Igyekeztünk eredeti formáját megőrizve felújítani (pl. a régi, nagy falamellás, olajzöld zsalugátereket újra gyártattuk, hogy "olyan" legyen, mint a régi). :)
Gyerekkorom legszebb nyarait is volt szerencsém Széplakon, a Rigó utcában tölteni az akkori NKFV nyaralójában. Apukám ügyesen manőverezett a vállalati beutaló megszerzésében, azt hiszem. :)
Azóta sokat változott a hely összképe, de azért még mindig egy alapvetően csendes, nyugodt, békés kis "mennyország" számomra.
SZERETEM:
1. tiszta a levegő
2. még nyaranta is viszonylagos nyugalom van
3. madárcsicsergésre ébredni
4. hancúrozó mókusok
5. Marci ABC-ben a "háromcsíkos" kenyér (adalékmentes)
6. Széplaki Lángos a Hungária utcában
7. Aranytölcsér fagyizó (Balatonszéplak-alsó, Orgona u.)
8. Calypso-ban a csapolt Pilsner
9. Lidl-ben nyáron vannak bio élelmiszerek, de amúgy is közel van, elég jó a választék a Marci ABC-vel és a piaccal kiegészítve
10. a balatoni naplementék
NEM SZERETEM:
1. a vizesárkok kriminális állapota
2. szemetelők (1-1 nyári szombat éjszaka után arra ébredni, hogy teleszórták az éppen saját kezűleg, frissen lenyírt és kitisztított autóbeállót/árkot szeméttel, "prájszless")
3. szemétszállítás (sokszor teljesen kiszámíthatatlanul érkeznek, nyáron előfordult már, hogy vasárnap egyáltalán nem jöttek)
4. Calypso-ban a Pilsneren kívül szinte minden nagyon rossz ízű és silány minőségű. nagy kár, mert kiváló helyen van, színvonalas vendéglátóhely is válhatna belőle egy kis hozzáértéssel (tanulhatnának a fürediektől)
5. nem nagyon fejlesztenek, a parti szállodák rohadnak, ami felettébb lehangoló
6. nagyon drága a víz
7. nincs zajfal, ami tompítaná a 7-es főút és a vonat zajt
8. a Marci ABC nagyon le van pukkanva, egy nagyobb felújítás ráférne
9. CBA=horrrror árak!!! a lábamat be nem teszem oda. rettentő a kínálat maga is és mindezt arany áron. egyszer ismerősünk bement sörért este, mert nem talált mást nyitva. igaz, hogy kapott dobozos Pilsnert, DE 700 HUF volt egy doboz, ha jól emlékszem.
10. nagyon kellene 1-2 jó bár/étterem/bistro a parton, ahol kellemesen el lehetne borozgatni, sörözni, koktélozni és bámulni a vizet. sajnos csak a silány minőségű parti büfék vannak és a Calypso, de az meg... fentebb már írtam :(
+1: előny, de hátrány is egyben, hogy szinte kizárólag a nyári hónapokban jönnek a háztulajdonosok pihenni. tudom, sokaknak nem fér bele, hogy minden hétvégén pénzt áldozzanak erre és ez nagyon szomorú. jó lenne, ha már tavasztól sokan járnának a Balatonhoz, hiszen csudálatos minden évszakban, télen is!
Összességében azért Balatonszéplak az ország egyik legremekebb helye! Már alig várom, hogy megkezdjük az idei szezont! (Most voltunk ott egy hete pár órára és már előbújtak a tavaly ültetett hóvirágjaim. Hiányoznak. :)


Varga Aranka, 2013. 07. 10. 10:16
Üdvözlet! Szeretném megkérdezni, hol lehet Széplakon megtalálni a Marci vegyesboltot? Felkeltette az érdeklődésemet a Favágó kenyér, szeretném megkóstolni.
Előre is köszönöm a választ.


Lévai András, 2013. 02. 06. 09:49
"Nyasszaföldön gyorsan jár a posta". Hozzám is eljutott a híre, hogy végre felkerült a kihagyhatatlan uticélok közé Széplak. Csak egy kis adalék: a Hableány szórakozközpont helyét is sóval hintették be, de legfrissebb értesüléseim szerint az egykori Interpress helyén épülgetô üdülôk környékén újra munka folyik. Legalább is takarítják a sokéves dzsuvát.


Kruppa geza, 2013. 02. 06. 08:49
A feledekeny helyi onkormanyzat maig nem gondoskodott a vasutallomas falara emlektablat biggyeszteni a 60- as evekben ejjelente itt csovezo, Siofokrol eluzott aktivistak tiszteletere


Kárpáti Miklós, 2013. 02. 05. 21:14
Az "átkosban" a MUOSZ üdülője menő hely volt. Sokunk gyerekei itt barátkoztak össze, kapcsolatuk máig tart. Az üdülő elötti partszakasz kb. 4-5 méternyire a part szélétől ideális volt vízifejelésekre. A vasútállomástól a partig húzodó főutcán volt egy vendéglő, ahol utcán át is finom palacsintákat lehetett tankolni, pár perc alatt, frissen készítették, nem tudom meg van -e még? Sokat buliztunk, tábortüzetünk, barátkoztunk, énekeltünk, röhögtünk, szóval nagyon jól éreztük magunkat a MÚOSZ üdülő kertjében. Amikor a gyerekek már nagyobbak voltak, és este ott lehetett hagyni őket a szobában, az Orionban ráztuk hajnalig.
Szerettem, jó volt!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonNyaralás belföldön - Akciós utazások!!! Nyaralás belföldön - Akciós utazások!!!
VISTA ajánlatok
Balaton, Wellness, Termálfürdő, Aquapark, Vakáció, Pihenés
SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes