ÚTIKRITIKA.HU / Balatonszéplak-felső


hirdetes

útikritikák


Balatonszéplak-felső

Megközelítési lehetőségek | Szállásválasztás | A vízumkötelezettség hiánya | Háznéző | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója- 2019 augusztus 20-i hosszú hétvége a széplaki strandon

Megközelítési lehetőségek - Vonat, autó, de gyalog az igazán nagypálya!

"Budapestről Siófokig az első osztályú, egyirányú vasúti menetjegy ára 2500 HUF. A siófoki pályaudvartól Balatonszéplak-felsőig a taxi viteldíja 3000 HUF, 4,1 kilométeres távolságon. G. Lajos taxisofőr elmondása szerint a siófoki önkormányzat szabta meg a helyi taxisoknak a zónákra bontott, kötelező, azaz fix viteldíjakat. Nem vagyok zsugori, de eltekintettem a borravalózástól." (J. K., 2013)


"Habár, ha belegondolok régen kötőjellel írták, de nem biztos." Forrás


"Akkor van némi káosz, amikor a vasútállomáshoz közeli kereszteződésben nem működnek a lámpák. Na akkor elválik a búza az ocsútól, azaz kiderül, hogy melyik sofőr mennyire képes alárendelni igyekezeti érdekeit a másiknak. Veszélyes helyzetek alakulnak ki, de balesetet ritkán lehet látni ott." Forrás

Szállásválasztás

A vasútállomástól a partra vezető út elején gyakran látható egy parkoló gépkocsit. A tulajdonosa potenciális nyaralóbérlőkre vadászik - szó szerint. Ez itt teljesen elfogadott, ne dőljünk be nekik. Mindegyik azt mondja, nála van a tuti szállás, tuti áron. Ha nem foglaltunk előre, akkor tudhatjuk, hogy ő ott nem napozni áll kint, hanem behúzni a nyaralókat a csőbe - a galád. Óvatosan!

Update 2020- eltűnt az ember. Túl jó a szezon.

A Liszt Ferenc úton hosszú évek óta olvasható egy angol és német nyelvű felírás, ami úgy fordítható, hogy ingyen szállásokat közvetítenek. Persze a szolgáltatás nem erről szól, hanem arról, hogy ingyen közvetítenek szolgáltatásokat. Na nem ingyen, mert a szállásadók nyilván fizetnek a közvetítőnek jutalékot, de ne legyünk már ennyire kákán is csomót keresők, vagy legalább keressük a csomón a kákát!

Ezt írta 2012-ben az Ezüstpart hotel egy magyar vendége: "Olyan a hangulata, mint a csernobili atomerőmű dolgozóinak Fekete-tengeri üdülője 1973-ban." (10 faktor oda se elég!)

2020-ban harmadik éve folyik a hotel átépítese apartman házzá. Nagy a por, ha elkezd fújni a szél. A nyaralók utálják az egész építkezést és főleg azt, hogy kerülni kell miatta a strand megközelítésekor.

A vízumkötelezettség hiánya

Tudomásunk szerint magyar állampolgárok vízummentesen léphetnek be Balatonszéplak-felső területére, amely a Schengen-övezet része. Tanácsoljuk azonban, hogy a településen történő tartózkodás folyamán legyen a kedves látogató birtokában személyi igazolvány, amit azonban nem kell feltétlenül mindig magánál hordania. :)

Háznéző

Ízlések és pofonok különbözők, avagy a téves látásmód jogát fenntartjuk. Sine ira et studio (Harag és részrehajlás nélkül).


Klára utca

Balatonszéplak-felsőn volt Hidegkuti Nándor nyaralója. Valójában nem ő építette, hanem vásárolta, valamikor a hatvanas években. A Klára utca 60. szám alatti ház (a Lavotta utca sarkán) ma is látható az eredeti formájában. Meglepően kicsi és szerény ház volt akkor is, amikor Hidegkuti itt bulizgatott barátaival, ismerőseivel. Akkori szemtanú elmesélése szerint a kis házban és a kertben alkalmanként elképesztően sokan időztek, aludtak, mulattak. Nagy mennyiségben fogytak a finom márkás nyugati italok (Martinis üvegeket lehetett látni az utcáról) és a bódulatos Coca Cola. A ház előtt ott virított Hidegkuti Opel Kapitän-je. Ellentmondásos volt a nagyvilági élet egy ilyen jelentéktelen kis, szűk helyen. A kívülállók nem irigykedtek, nyugtázták, hogy a sikereknek van kellő egzisztenciális hozadéka.

Babits Mihály utca

 • A 9-es házat feltehetően a hatvanas években építették. Az, ahogy felújították példaértékű. Parádés külső.
 • A 10-es ház utcai kerítéséhez csaknem hozzáérve áll két környezettakarékos zuhanyozófülke. Hetvenes évek feeling.
 • A 14-es ház letisztult, kunsztok nélküli modernsége rokonszenves. A kerítés nádbetétje ront a képen, bár valójában az utcáról alig látható ez a megdicsért épület.
 • A 22-es ház az úti kritikus egyik kedvence ebben az utcában. A Testvér-lak egyemeletes, kecses, szép, kitűnő állapotú, régi építmény. Aranyos kis verandáján biztos nagyon idilli békésen étkezni, társalogni. Vajon mikor épülhetett?
 • A 23-as ház kertjében virágosládát tart a talicskáján egy kerti törpe. Munkájára nem összpontosít, az ég felé néz, tán egy kerti törpelány társaságáról álmodozik.
 • A 35-ös fakerítése igazán kellemes lehetne a balatoni hullámzásra utaló vonulataival, de a rajta elburjánzott növényzet már némileg az elhanyagoltság benyomását kelti. Az árok vadflóráját pedig, illene civilizálni. A kerítés előtt a dzsuvás feltöltési talajra (2002 táján) ültetett fák derekas növekedése viszont Micsurinnak is tetszene.
 • A halványlila (eredetileg intenzívebb lila) 38-as ház riasztója a tulajok távollétében gyakran hívja fel magára a figyelmet, akkor is, ha nincs semmiféle behatolási kísérlet. A riasztó feltehetően hiányolja a háziakat és keserű magányát sírja bele a mély éjszakába. Közlésvágyának a közelben lakók megőrülve nem örülnek.
 • A Babits utca 44-ben az ötvenes-hatvanas években még falusi általános iskola működött. Akkortájt még lakott itt állandó jelleggel annyi család, hogy gyermekeik megtöltsenek egy iskolát.
 • A Babits Mihály utca 47-nél egy feltünően elhanyagolt telekre vetődhet a szemünk. Valahol a vad növényzet mögött alig láthatóan rejtőzködik egy házikó. Nem lakik itt senki, mégpedig nagyon régóta. A környékbeli gyerekek az utóbbi 15-20 évben ,,dzsumbujnak" nevezik a telket és mindenféle képzelt történeteket regélnek róla. Egy magányos bácsi (tán Pista?) éldegélt a házikóban. Látták az utca lakói, ahogy valami menetrendszerűséggel lépkedett a vasútállomás felé a táskájával. Aki tud valamit erről a telekről, a bácsiról, a házikóról az írja meg nekünk.
 • Íme ami látható az utca felöl (régen még dzsumbujosabb volt...).

Október 23. utca

 • Ez az utca erősen kötődik a dátumokhoz. A rendszerváltást ötletesen jelezve lett November 7. útból Október 23. utca.
 • A 11-es ház nagyon ízlésesen lett felújítva. A mellette lévő 13-as házhoz nagyon hasonlóan nézett ki a felújítás előtt. Micsoda különbség. A 13-as "erősen retro".
 • A 15-ös házban lakott régebben Zenthe Ferenc, azaz Eke Máté (Tenkes kapitánya).
 • A 19-es ház hangulatos, 30-as évekbeli feeling.
 • A 30/A házban ténykedett a hetvenes években egy ajándékboltos, akit a környéken "giccskovácsnak" neveztek. A kelet-németek és az osztrákok előszeretettel vásároltak tőle rézből készült bográcsokat. A giccskovács elnevezés nyilván nem a bográcsokra vonatkozott, hanem a sok egyéb, hasznavehetetlen szuvenírtermékre.
 • A 43-as házban volt kb.1992-ig az Alma panzió & étterem & bár. Egy megbízható szemtanú elmondása szerint a nyolcvanas években a vendéglátóhely tulajdonosa mellékes üzleti profilként itt illegális kuplerájt is üzemeltetett. Kárpátaljáról importáltak magyar nemzetiségű prostikat, akik a földszinten poharazó vendégek némelyikével felmentek az emeletre a panzió szobáiba etyepetyézni.
 • Az Október 23. út és a Thököly utca sarkán látható ménkű nagy, világos zöld luxus villa valaha József Ágost főherceg feleségének, Auguszta Mária Lujza bajor hercegnőnek (1875-1964) volt a háza. Az arisztokrata hölgy alapította a siófoki lóversenypályát. 1948 tájékán a villát államosították. Ma titokzatos újgazdagok tulajdonában van, akik szinte soha nem nyaralnak itt, csak néhány órára jelennek meg féltucat luxus verdán érkezve. A mai épületnek nincs semmi arisztokratikus pompája, színe csúnya zöld.

Hungária út

1965 táján állítólag félév leforgása alatt felépült Balatonszéplak-felsőn Grosics Gyula, az aranycsapat kapusa, a Fekete Párduc nyaralója: a Hungária út 13. A kerítésen ma is látható két, a monogramját jelző (a G betű biztosan) vasdísz. Itt nyaralt Grosics a feleségével és lányaival (Tünde és Judit). Ma már egészen mások a tulajok.

"Balatonszéplak-felső. Életem legszebb időszaka. Milyen csuda idők voltak. Tavaly megnéztem a régi házunkat, egy német nő vette meg, ő már azóta a 8. tulajdonos, de még mindig tudta, hogy kinek a háza volt. Csuda érzés volt" (Grosics Judit, , Facebook)


"Balatonszéplak-felső, 1968. Vele szemben nyaraltunk a barátnőmmel. Élmény volt naponta látni, odaköszönni neki, melyet szívesen viszonzott." (H. K. FB)


"Grosics Balatonszéplakon épített egy kis vityillót a chilei világbajnokság környékén, abban az utcában, amelyikben még a háború előttről volt egy kis 25 m2-es házikója a nagymamámnak, és amikor a ház felépült, átszámozták az utcát és 30 év után Grosics megkapta a mi addigi házszámunkat, érdekes módon a 13-ast. Attól kezdve a mi házszámunk a 9-es lett, és ma is az még, bár a házikó már 40 éve másé. Grosics a chilei világbajnokság után 1962 nyarán egy akkor igencsak feltűnő gyönyörű Opel Rekorddal jött gyakran a nyaralójába, lépésben, mert az utca nem volt még lekövezve. Ha jól emlékszem, a kocsi alapszíne sárga volt, és a teteje fekete, de erre nem vennék mérget. A két akkor tíz-egynéhány éves kislánya ott játszott sokszor velünk. A ház kovácsoltvas kapuján még egy-két éve is látható volt a két nagy betű: G és Gy a kapu két szárnyán." (K. M.,  FB)


"Sajnos a kapun lévő monogram már nem az eredeti, a második tulajdonos azonnal lecseréltette. Azt nem tudom, a G betű mit jelöl. Akkoriban a ház nem vityillónak számított, bár ma már valóban megbújik a sok palota között. Nem csak ezért jártam a csodájára, mert apué volt, hanem azért is, mert az első olyan házak között volt, amelyek sátortetős, úgynevezett "alpesi" stílusban épültek. Balatonszéplak-felső mindig is a szívem csücske marad :-)" (írta a honlapunknak Grosics Judit, )

 • A Hungária út 16-ban él Varga Imre Kossuth-díjas szobrász, akinek kérésére hozták ide Balatonszéplak-felsőre az általa készített és a Parlament mellől száműzött Károlyi Mihály-szoborkompozíciót. Az 1923-ban született Varga Imre 2010-ben megözvegyült, fiai Budapesten élnek. Varga Imre nemrégiben alkotott műve, egy Széchenyi-szobor Siófok főterén ékeskedik.
 • A Hungária út 20-ban 1968-tól 1976-ig egy illegális bögrecsárda működött. A ház tulajdonosa, egy Swat (?) nevű ember a Somogy megyei Bonnyáról hozott borral itatta sutyiban, nem térítésmentesen az ide ,,véletlenül" betérő szomjas embereket.
 • A Hungária út 21 a Mese-vár. Felső része eredetileg terasz volt, aztán beépítették. A 30-as években épült, figyelemre méltó régi balatoni nyaraló.
 • A Hungária 25, a hajdani, úgynevezett Okolicsányi-villa. Az ötvenes évek elején egy menő nőgyógyászé volt, akit börtönbe csuktak illegális abortuszműtétek miatt. A börtönből - úgy tudni - nem jött ki élve, ott az agya is megbomlott. Tán azért is, mert feleségével az az ember jött össze, aki feljelentette. Ez a feljelentő ember, Tibor magántaxisként kereste kenyerét Pest belvárosában. Öregkorában állandó jelleggel itt élt ebben a házban, ami nagyon elhanyagolt állapotban látható. Tibor 2012-ben halt meg. A környéken nem élvezett népszerűséget öregkori éveiben. Egy szakadt magyar zászló csüng le bánatosan a kert egyik fájáról.
 • A Hungária út 51-ben a hatvanas években kifőzde üzemelt.
 • A Hungária út és a Batsányi utca sarkán (Batsányi utca 5.) lévő házban 1994-ig működött egy Brumm Klub nevű drinkbár, amelynek társtulajdonosa Payer András táncdalénekes volt (a drinkbárban nem produkálta énektudását).

Bercsényi Miklós utca

Max. négy ház tartozik ehhez az utcához. Az egyik, egy legalább 15 évvel ezelőtt építésében félbemaradt ház udvarának látványossága egy ott felejtett Wartburg szgk. A retró feeling ott van.

Egyéb utcák - a teljesség vágyott, de egyelőre nem teljesült igénye nélkül:

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

vári tibor, 2020. 09. 22. 13:03
Klára, Zsigmond és Hungária utcák nevének eredetéről olvashatsz itt:
https://www.facebook.com/groups/balatonlido


úti kritikus, 2018. 12. 01. 10:58
Köszönjük a javítást! Utánaolvastunk. Még pontosabban Nirschy-Ott Aurél


Molnár Leander, 2018. 12. 01. 10:44
A Babits Mihály utca 47 ritkán látott magányos bácsija nem "Pista", hanem Nirsch Ott Aurél, zenetudós volt.


vári tibor andrás, 2018. 07. 23. 19:44
A Babits Mihály utcai Testvér-lak 1932- ben épült, közvetlenül a Balaton-lidó parcellázása után.


Grosics Judit, 2013. 06. 29. 22:57
Sajnos a kapun lévő monogram már nem az eredeti, a második tulajdonos azonnal lecseréltette. Azt nem tudom, a G betű mit jelöl. Akkoriban a ház nem vityillónak számított, bár ma már valóban megbújik a sok palota között. Nem csak ezért jártam a csodájára, mert apué volt, hanem azért is, mert az első olyan házak között volt, amelyek sátortetős, úgynevezett "alpesi" stílusban épültek. Balatonszéplak-felső mindig is a szívem csücske marad :-)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonNyaralás belföldön - Akciós utazások!!! Nyaralás belföldön - Akciós utazások!!!
VISTA ajánlatok
Balaton, Wellness, Termálfürdő, Aquapark, Vakáció, Pihenés
SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes