ÚTIKRITIKA.HU / Siófok - a szomszédunk


hirdetes

útikritikák


Siófok - a szomszédunk

Siófoki éttermek |Cukrászdák|Közlekedés| Siófoki kereskedelem | Látnivalók | Petőfi sétány | Siófoki strandok | Programlehetőségek|Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Siófok - Sió-csatorna - gusztustalan - Kriszta fotója 2020. július elsején

Siófok - Sió-folyó - megint gusztustalan - Kriszta fotója 2021. április végén

Siófok egy kellemes kisváros, nyugis, békés szeptembertől júniusig. Július-augusztusban viszont elözönlik a látogatók. A város saját bevallása szerint 2018-ban egymillió vendégéjszakát töltöttek itt a turisták. Ami szuper. Az éves bevételük jó részét ilyenkor keresik meg a helyiek, dübörög az Aranypart, sóhajtozik  az Ezüstpart, a tartósan itt nyaralók pedig kerülik a várost. Csak akkor mennek be a Főtérre, ha valami miatt nagyon kell. Miért is?

Mert úgy fest, a város vezetése minden évben meglepődik erősen azon, hogy tömeg van. Számoljunk: egymillió vendégéjszaka alaphangon is kétmillió vendég. Ha mindenki egyszer bemegy a Főtérre, eszik, iszik, sétál, vásáról, nézelődik és például elmenne pisilni. Egy, azaz egy közwc-vel rendelkezik Siófok. Büszkeségünk tárgya a Marcipán cukrászda mellett az alagsorban található. Kedves Látogatók, osszátok szépen be.  Ha itt nem sikerül, irány a Pláza, futólépésben max.két perc. Csakhogy fizetős lett - érthető módon- és csak és kizárólag 100 forintos érmét fogad el. Kedves Kisgyerekes Anyuka a rémült négyévessel, ez bizony bukta lesz sajnos. 

Közlekedés A parkolás szinte mindig és mindenhol fizetős. Ok, érthető. Elözönlik a várost az autók, nagyok a dugók, feszültek a vezetők. Kicsit még dobjunk rá, kezdjük el a zebrák éves (?) újrafestését július végén. Nagyon dícséretes a zebrafestő buzgalom, hiszen a város épül, szépül. De, könyörgöm, miért nem lehet ezt  májusban csinálni? 

Update: két ingyenes földterületet parkolóvá neveztek ki, ingyenes és kényelmes. Örülünk nagyon. Kérés: néha a szemetet össze kellene szedni, néha nagyon kellene.

Update 2022: az összes fizetős terület már 0-24-ben fizetős, figyelem!

És a legfrisebb kedvencünk: a 2019-es strandfelújítás. A széplaki strandoknál illusztráltuk szépen, mi történt.  Értelmezhetetlen strandfeltöltés füvesítés nélkül, padcsere, amit az egész környék utál. Petíciót indítottak a nyaralók, kérik vissza a régi padokat. Azoknak ugyanis volt háttámlája, elüldögélhettek rajta a nyugdíjasok is. Az újaknak nincsenek. Cserébe a fémkeretük csinos és fájdalmas mintát vasal az oda figyelmetlenül leülő alsó felére.

Víztorony - Kriszta fotója - 2020. június

Siófoki éttermekről

Roxy étterem (Fő tér 8.)

,,  2023. ápilis: Tavaly még szerettük. Idén, az első alkalommal azt tapasztaltuk, hogy az árak baromira felmentek és arányosan a minőség baromira csökkent. A Húsleves gazdagon (2650 HUF) pocsék volt, a lé íze is silány, a csigatésztából nagy mennyiség a zöldségből kis mennyiség. A kacsa brassói 6500 HUF. Az elég jó volt, na de ez már (a 10% szervízdíjjal együtt) 19 euró, totál nyugat-európai árszint, sőt a Costa Blanca-n szuper háromfogásos menüt kapsz tengeri panorámával. Idén már ide nem jövünk. (aji)

Calvados étterem (Erkel Ferenc utca 11. az Azúr hotellel szemben)

www.calvados.hu

"Többször ettünk itt, és mindig finomakat. Az ételválaszték, a minőség balatoni viszonylatban az átlag felett van. Az étkek tálalása is színvonalas. Nagyon kár, hogy ezeket az egyértelmű pozitívumokat lerontja néhány negatívum. A pincérek - egy fiatal kivételével - a szokványos honi rutin felszolgálós figurák. Van egy pocakos és egy másik (legutóbb a mi felszolgálónk), aki eddig mindig spiccesen szolgált fel nekünk. Tán pia helyett előnyösebb lenne az erősen hiányos fogazat pótlásaira áldozni pénzt és vállalkozó kedvet. Legutóbb az étkészlet egy kés darabja retkes volt. Egy korábbi látogatásunk folyamán felszámoltak egy üveg bort, amit nem is rendeltünk. Második alkalommal történik meg, hogy a kiskorú gyermekünknek is kínálnak gesztusként a végén valami kis pálinkát. Ezek azonban csekélységek. Rablás az, hogy egy fröccsért több mint ezer forintot kérnek el! Az itallapon rendeléskor asztaltársaim ezt a túlárazást nem mérték fel kellő éberséggel.

Ez azonban nem egy rosszindulatú étteremkritika, amit bizonyít a befejezés. A tulajdonos házaspárból a hölgy, aki a számlák rendezésével foglalkozik, nagyon kulturált viselkedésű és halad a korral. A szomszéd asztalnál ült egy idősebb külföldi házaspár, akik feltehetően nem értették az étlap angol és német fordításai sem. A tulaj hölgy kihozott egy laptopot és az internetes fordító alkalmazás segítségével megmutatta a vendégeknek, hogy az ő nyelvükön mi is az étlapon szereplő hal (olaszok vagy franciák lehettek). Ez tetszett. Ilyet még nem láttam. Mindenesetre visszatérünk ide, de fröccsöt biztos nem rendelünk (pedig nem vagyunk zsugoriak) és neheztelni fogunk, ha újra alkohollal próbálják megkínálni a 13 éves fiunkat. (Spinat)


"Életemben nem ettem ilyen finom túrógombócot, mint itt !!! Túrógombóc ügyben szaktekintélynek tekintem magam, azaz a három felkiáltójel alkalmazását - kedves olvasó - kérem megrázó erejű igazságként értelmezni. A kaporral fűszerezett pulykamell csíkok tejszínes gombával is pompás volt. Az kevésbé tetszett viszont, hogy a vékony pincér a rendelést szórakozottan elértette." (K. Kata)


"Olcsó menük, jó limonádé, kedves személyzet, ízletes ételek, hangulatos berendezés. Pindúr pandúr menüt ettem, de annak ellenére, hogy ez egy gyerek menü, bőséges és nagyon finom ebédet kaptam." forrás


"A választás nem volt egyszerű, de úgy döntöttem, ha már vízpart, akkor egy halétellel kezdünk. Ezt az ételt bizony nem én ettem, de a 200 kérdéses teszt alapján, bizony értenek a halhoz az étteremben. A kezdő képen egy adag fogasfilét láthattok, kapros gombás rákraguval és egészben sült burgonyával. Most mikor írom is összefut a nyál a számban és a fogás elfogyasztóját sem nagyon hallottam panaszkodni, sőt kiemelte, hogy ebben a rákraguban valóban van is rák, nem csak papíron került bele." forrás

Bella Italia olasz étterem (a főtéren, Szabadság tér 1.)

2020-ban az árak kicsit magasabbak lettek, a személyzet kicsit nehezebben mozdul.

www.bellaitaliasiofok.hu

"A pizzák nagyon jók. A legjobbak Siófokon. Szuper a tiramisu. A kiszolgálás korrekt." (kisspenót)


"Megnéztük, hogy milyen a hely 2014 nyár elején. A pizza változatlanul szuper, a tiramisu közepes. A felszolgálás szokványos, a tuc tuca zene monotonsága idegesítő. Kértem is, hogy nyomjanak valami kellemesebbet. nyomtak." (K.J.)


"Nem egy olcsó étterem balatoni viszonylatban, de itt a legjobb a pizza a déli parton. Szerintem jobb, mint a Zamárdiban található Mauro-ban. Egyéb olasz ételek tekintetében viszont az ugyancsak siófoki Villa Italia étterme kifinomultabb. " (J.K. )


"Finom, vékony tészta (vágható), kellő mennyiségű feltét. Kérésre olívaolaj, balzsamecet, jég. A felszolgáló kicsit úszik, megártott a helynek a napsütés és a kollégái nem törték magukat, hogy az amúgy üres belső részről - ahol ketten valami roppant érdekes témában elmerülve beszélgettek - kiszaladjanak segíteni szegénynek. De hősiesen állta a sarat, dicséret érte. Ital kóla, arról nincs mit regélni. Minden stimmel nagyjából, bár az ízek jók, de semmi hűbazdmeg. Balatonhoz képest konszolidált árak, tisztaság (W.C.-ben is), udvariasak." forrás


"Focinézés közben pár illuminált állapotban lévő ember jókat ordított. A felszolgálók közül senki sem ment oda, hogy másokat zavarhat. Pedig az éttermet a kocsmától ez például megkülönböztetné." forrás


"The terrace is great, service is fast, the waiters are friendly. I tried the asparagus soup from the specials menu, it was very tasty and it came with a nice presentation. I had penne a la bolognese, it was not bad but nothing special, maybe the tomatoe sauce was a bit sweet. My husband had red tuna, he liked it very much. We ordered a jug of green tea lemonade, avoid that one, it was too sweet and tasted like some kind of medicine. There are not many dishes on the menu, that is a promising sign. No service fee. There is more potential in this restaurant." forrás

Amigo Étterem & Pizzéria (Siófok, Fő utca 99.)

www.amigopizzeria.hu

"Nagyon szupi étterem és pizzéria - ráadásul felújították, miközben az árak (Siófokhoz képest korrekt) nem nagyon változtak a korábbiakhoz képest! A kiszolgálás napszaktól függően lassabb, vagy gyorsabb - inkább lassabb. Általában estére megtelik a hely, asztalfoglalás nélkül maximum 2 főre tudnak helyet biztosítani, vagy várakozni kényszerülünk - főleg hétvégén, de hétköznapokon is előfordul. A kiszolgáló személyzet kedves, sokszor poénos és jópofa - a hosszú várakozási időket próbálják így kicsit enyhíteni. A berendezés igényes, a felújítás jót tett a helynek és a kevés fény megadja a hangulatát. Szerencsére a borzalmasan kényelmetlen székeket sokkal kényelmesebbekre cserélték, a fotelszerű részeken pedig jól el lehet terülni egy nagy zabaparti után.

Amigo Étterem és Pizzéria

Az ételek igényesek, bár én még csak a hagyományos étlapról kóstoltam, pizzákat nem ettünk egyszer sem. Pizza dolgában úgy hallottam, hogy kifejezetten kérni kell, ha valaki vékony tésztával szeretné, mert alapból kicsit vastagabbal sütik, ami sokaknak nem tetszik - a pincérek erre felhívhatnák a figyelmet. Az "Ördögszelet" nevezetű étel-műremeket mindenkinek meg kell kóstolnia legalább egyszer (istenien fűszerezett, rostonsült, fokhagymás tarja, libamáj, bacon szalonna, tetején olvasztott sajttal és mustáros-borsos szósszal - 2250 forint). Az étteremben lehet biliárdozni is, viszonylag korrekt áron. Illetve az étterem vállal étel-kiszállítást is. Mivel a hely nyitott a két végén, így klímára sajnos nem lehet számítani, de este a plafonon lévő ventillátorok is bőven megteszik." (N.K.)

Mala Garden étterem (Petőfi sétány 15/A)

www.malagarden.hu

"Idén is teszteltük a Mala Garden-t. A társaságunk egy részét zavarta az élőzene (jazz duó), én kellemesnek találtam. A belső rész közepe meglehetősen levegőtlen volt. Legközelebb a teraszra ülünk (most nem volt ott szabad asztal). Örültem, hogy tavalyhoz képest vannak újdonságok az étlapon. sajnos Marcinak nem tudtak csirkemellet produkálni, ő így grill csirkét evett, nem volt nagy szám. Viszont habzsolta a brownie-t. Amama nem volt oda a tészta ételéért, mert szerinte a zöldségek benne nem voltak frissek. Az eperkrémlevesem mennyei volt, aztán kacsát ettem és az is szuper volt. De a legnagyobb élmény egy almás süti volt mákhabbal. Hűűű! Cicó Caesar salátája közepes volt. Én nagyon vissza akarok jönni, hogy kipróbáljak még egy-két étket és tuti ismétlek a sütimmel." (Spinat, 2014)


"A nem szokványos balatoni étkezős műfajban Siófok és környéke térségében szerintünk a legszínvonalasabb étterem. Nem olcsó. Négyen 19 ezret fizettünk és alkoholt nem rendeltünk. Mind a négyünk teljesen elégedett volt a saját rendelésével. Az én roston sült kacsamellem mennyei volt. A legszuperebb az édesség választék. Én creme brule-t ettem, hű, az isteni volt. Fiam két csokis brownie-ja is pompás volt. Ha nagyon jót akarunk enni és nem a szokásos unalmas balatoni kaját, akkor visszatérünk majd ide. Szerintem még most augusztusban. A felszolgálás lassú volt, de ez magyarázható a telt házzal (főszezonban, de hétköznap és a környékbeli éttermek feléig, negyedéig voltak csak tele). A felszolgálók fiatalok, rokonszenvesek, lazán öltözöttek, így a hangulat nem túl feszes, sznob." (Spinat, 2013. augusztus)


"De koncentráljunk a menüre, ami elég változatos. Ez nem feltétlenül jelent jót: ha a konyha nem tudja belőni, hogy ázsiai, dél-amerikai, francia, olasz, esetleg magyaros akar lenni, akkor egyikben sem lehet igazán jó. És a gyakorlat annyiban igazolja az elméletet, hogy a Mala Garden nem olyan jó, mint a legjobb ázsiai, dél-amerikai, francia, olasz, esetleg magyaros helyek. De majdnem, és ez nagy szó. Előételnek mexikói sajtlevest kértünk tortillával és salsával (1190 forint), ami hibátlan volt, fűszeres, erőteljes, sűrű, laktató, a mellé adott hagymás-paradicsomos mix (salsa) meg friss, zamatos, pipa." forrás


"As a frequent guest at this restaurant, I'm never disappointed. Best place in Siofok, food is delicious, waiters are very friendly and the whole experience is always immaculate." (2014)

Clara Vendéglő (Siófok, Erkel Ferenc utca 54)

"Egyszerű, hagyományosan balatonias, kellemes kertvendéglő középszerű, szokványos ételválasztékkal. Nem rossz, de semmi különös. A felszolgálás korrekt, szívélyes, rokonszenves. A zöldborsóleves és a valamilyen néni húslevese elfogadható. A rántott harcsa közepes, a rántott csirkemell közepes. A csokis palacsintában kristálycukor porcukor helyett. Az egyéb palacsinták ugyancsak középszerűek. Kipróbáltuk, jóllaktunk, de maradandó élményt nem jelentett, sem pozitív, sem negatív módon. Uncsi volt! Szóval, vissza nem jövünk. nem haragból, hanem, mert szeretünk karakteresebb étkezési élményekben részesülni. Erre Balatonszéplak-felső és Siófok nem ad sok lehetőséget. Így jártunk." (Spinát, 2014. augusztus)

Pietro Bistro & Pizza (Siófok, Fő utca 178)

"Csendes augusztus végi este kellemes volt kiülni a vendéglő járdára kirakott asztalához. A hely kellemes meglepetés volt, bár egy helyi ismerősünk jelezte, hogy a tulaj az az olasz, akié a főtéri olasz étterem volt. Ez jó referenciának tekintettük. Érdekesen vegyes a kínálat, és ennek köszönhetően egy thai levessel kezdtem. Nem volt rossz, de nem is volt szuper. Sűrű, tartalmas, az étlapon jelzett üvegtésztából viszont nem sokat találtam meg. A pizzám jó volt, de a főtéri olasz étterem pizzája némileg jobb. Étkező társaim egyike indiai csirkeételt (Tika Massala) evett, a másik fűszeres rántott csirkeszárnyat. Mindketten elégedettek voltak. A tiramisu nagyon finom, az amerikai palacsinta nekem nem jött be. A kiszolgálás rendben volt, főszezoni forgalmas estén azért nem biztos, hogy ilyen kellemes lett volna a kiülés a zajos forgalom közelében." (Spinat, 2013. augusztus)

Diana étterem (Siófok Aranypart, Szent László utca 41.)

,, Az évek folyamán ez valamiért kimaradt nekünk. Nagy felfedezáés számunkra, megkésve, 2015-ben. Kellemes, kulturált étterem, kifejezetten barátságos kiszolgálással. A szezámmagos rántott csirkemell nagyon jó, a kacsacsomb, nagyon jó, a palacsinta jobb mint a balatoni átlag. Kár, hogy csak a szezon végén fedeztük fel ezt a helyet. 2016 nyarán frekventálni fogjuk." (K. család, 2015. augusztus)

Nagyon nagy öröm volt felfedezni, hogy berendeztek egy játszószobát a kicsiknek. Így nyugiban tudtunk ebédelni kisméretű közeli rokonunk jelenléte ellenére. (Kriszta)

Cukrászdák

Café Melba Cukrászda (Fő utca 172)

Nagyon jó  helyen van, ehhez képest a személyzet kifejezetten kedves. A sütik is nagyon finomak, a kávé korrekt. Még a tavalyi cukormentes év tortája is kifejezetten finom, áfonyás-habos szelet.

Dinasztia cukrászda

A vasútállomás előtt. Finom fagyi, gusztusos sütik, kedves személyzet. Visszamegyünk.

Közlekedés

Vigyázat! A siófoki közlekedési rendőrség nagyon hajt a pénzbírság begyűjtésre, mégpedig gyakran sunyi módon.

Kriszta fotója

Parkolás

Két ingyenes parkolója van a városnak, innen öt perc gyaloglással érhető a Pláza, annyi pedig kell. Nem mozgássérült barát sajnos. A híd túloldalán az egyik, a Vásárcsarnok mellett a másik.

Kriszta fotói

Siófoki kereskedelem

Fedett piac

"Egy barátom szerint a piacon ébernek kell lenni, mert tolvajok leselkednek, várva, hogy egy vásárló a gyümölcsök, zöldségek, húsok mustrálása közben nem vigyáz kellőképpen a táskájára, pénztárcájára. Én idén voltam néhányszor ott, és magam nem láttam gyanús alakokat. Amúgy az árusok pedig nagyon aranyosak, rokonszenvesek" (aji, 2014)

A fedett piac (Ajánlott link)

Látnivalók

Víztorony

"Fellifteztem, tetszett. De: elnézést, a 800 forintos jegy azért, hogy felmenjen az ember a tetejére lifttel, az nem pofátlanul drága? Elfogadom békésen az ellenvéleményt is." (K. K.)

Esőprogram Siófokon: a Víztorony Oxigénbár (Ajánlott link)

Széchenyi szobor

"Furcsa ez a szobor, amit a Balatonszéplak-felsőn lakó Varga Imre alkotott. Egy interneten általam olvasott vélemény szerint a nemzeti nagyságot gnóm emberként ábrázolta a szobrász, ami már-már gúnyolódással ér fel. Valóban feltűnő, hogy a szoboralak egy alacsony, tömzsi testalkatú, ehhez mérten feltűnően nagyfejű embert mutat. Bevallom, engem megmosolyogtat a szobor ahányszor látom, ugyanakkor némileg kellemetlen érzést is kelt. Nyilván vannak olyanok, akik azt mondják, hogy ha a valóságban is ilyen alkatú volt a gróf, akkor elfogadható az ilyen életszerű ábrázolás. A szobor kritikusai viszont korabeli leírásokra hivatkoznak, amelyek szerint Széchenyi egyáltalán nem volt alacsony férfi." (K. J.)


"A szobor – mint a neve is mutatja – egy művészi alkotás. Ebből adódóan van akinek tetszik, van akinek nem – és ez így van jól. Csak érdekességképpen : Michelangelo „Dávid”-ja sokaknak nem tetszett a maga korában. Széchenyiről. Emberi nagysága, magyarsága vitathatatlan, de milyen is volt, mint ember a maga valóságában? Két forrás van Széchenyiről, mely pontosnak fogadható el. Az egyik Barabás Miklós – korának híres portréfestője – „Széchenyi István” című képe 1836-ból, a másik egy könyv, melyet 1860-ban adtak ki: „A dicsőült gróf Széchenyi István életrajza. Eredeti kútfők után népszerűen előadja Boross Mihály”. Mindkét forrásból kiderül, hogy termetre jó kiállású, egyenes tartású – de nem dalia – volt, az alkatához képest nagy fejjel." (www.sioport.hu)


Egyéb Varga Imre szobrok Siófokon (Ajánlott link)

Petőfi sétány

Update 2020 - étel-ital szempontból tapasztalható fejlődés szerencsére.

www.petofisetany.hu

"Nyáron ez aztán minden fiatal non-plusz ultrája, a vágyak vágya, pedig nem egy nagy durranás. A tolongó tömeg látszólag azt se tudja, merre tart. Persze vannak a sznobok, akik lehuppannak valamelyik kiülős hely teraszára és az egy szál üdítőjüket szürcsölgetik órákig. Azért itt-ott lehet látni tehetősebb embereket is, akik egy jó éttermi élmény reményében ültek be kajálni... ha egy mód van rá, a jó éttermeket ne itt keressünk! Persze a külföldiek honnan tudnák? Apropó külföld, és apropó németek. Ezek állatok!! A sétányon is, nem csak a strandokon. Lökdösődnek, ordítoznak, nyilvános helyen vizelnek - 'szolidan' jelzik, hogy távol az otthontól nekik itt freedom van. A szórakozóhelyek közül a legtöbben a La Siesta-ra és a Renegade-re esküsznek, illetve a Spaga-ra (Valaha Saghetti House-nak hívták, itt lehetett az asztalon is táncolni). A La Siesta-ról tudni kell, hogy kicsi... iszonyú kicsi. Legalábbis ahhoz képest, amekkora tömeg megpróbálja bepréselni magát oda minden este. A műsor látványos (felgyújtott pult), a zene jó (ízlés dolga), de a tömeg kibírhatatlan. Aki vad táncra készül, az itt tuti nem fog, itt a dinnyehordó-tánc, a helyben-topogó tánc és a karbatett-kéz tánc a maximum, ami belefér. :)

Tömeg és tolongás, ordítozó németek, sok hányás - ez a Petőfi sétány igazi arca

Visszatérve a sétányra, gyermekkorunk nagy élményei közé tartozott a játéktermek látogatása, egy kis lövöldözés valami játékgépen vagy a dodzsem. Ez tényleg szuperül hangzik, kár hogy lassan 20 éve változatlan a helyzet, játékgépek és látványosságok tekintetében legalábbis. A játéktermek gépei többnyire leharcoltak, nagyon régiek, nem működnek, bedobod az érmét és egyből rájössz, hogy azt már buktad, pedig el se kezdtél még játszani - mostanában azért látszik némi fejlődés e téren, vannak új gépek is (sajnos a vandálok ezeket sem kímélik). Az Air hockey viszont töretlenül működik mindenhol, azzal nem lehet csalódni - nem is csoda, hogy az mindig biztosan foglalt, de nincs is jobb, mint egy kiesős-beszállós játszma a várakozókkal. Ismerkedéshez sem utolsó! ;)

A sétányon régebben volt pár 'szuper attrakció' - mint az az érthetetlen módon sárga Hummer terepjárónak kifestett szimulátor (Hummer? Várjunk csak! :D). Horror áron, horror élményt. Ha otthon még van egy régi ugrálós energomat mosógép, ülj a tetejére és kapcsold be. Olcsóbban hozza ugyanazt az 'extázist'... Szerencsére ezt már felszámolták. Van helyette viszont 5D mozis bódé, ami csöppet sem igényesebb.

Egyetlen dolog miatt érdemes igazán átverekedni magunkat a sétány tömegén, az pedig a romantikus esti látkép a siófoki hajóállomásról, vagy a közeli parti részekről. Szerencsére a hajóállomásra érve elfogy a tömeg, mert mindenki azt hiszi, hogy a sétányon találja meg a boldogulást... de mi szerelmesen, párban inkább ne ott keressük! :)

A hajóállomáson egyébként gyakoriak a gyerekeknek szánt programok nyáron: színpad, élőzene (színvonal azért lutri, de a gyerekek imádják akkor is), és a szülők nagy örömére számos söntés meg boros bódé (Bár borozni inkább a Füredi borhetekre menjünk át hajóval, megéri! Badacsonyi olaszrizlingből első osztályúakat találhatunk ott).

A sétány nappal sem hal ki teljesen, sok a sétáló ember, de inkább vásárolni mennek. Az itteni üzletek garantáltan drágák, viszont ha elmegynük a sétány végéig és balra fordulunk, ott is találhatunk szuveníres- és ruhaüzleteket, valamivel barátibb áron. Figyelem! A mindenki által csak 'matróz'-nak nevezett fagyizó is itt, balra fordulás után található - ott igazán finom csavart fagyit lehet enni, akár csokiöntettel (ez utóbbi talán már nem olyan, mint régen a 'négerfagyi' volt, de attól még fincsi)." (N.K. )


Siófoki strandok

Coke Beach - Coke Club

"A Coke Beach az utóbbi időben sokat fejlődött, került ide óriáskerék, extrém szimulátor (VR szemüveggel támogatott forgó-pörgő ülések). A bulik továbbra is nagyon tutik, ellenben az emberanyag évről évre ócskább. Mindenütt magányos páwákból álló kisfiú-csapatok és a rajtuk szörnyülködő lánycsoportok mászkálnak. Sajnos sok a nem kívánatos elem is, a bunkó módra viselkedők, ordibálók, részegek, kötekedők (tisztelet a kivételnek). Az elmúlt pár évben sok helyről hallom, hogy a siófoki nyaralás már nem "az" az élmény, mint régen. Sokan inkább más balatonközeli városokba utaznak szórakozni." (N.K. 2015)

Update: Plázs a neve, kicsit más a hangulata 2019-ben

Szabadstrand

Az ingyenes szabadstrandot a szállodasoron túl, a Szent László utcával párhuzamosan találhatjuk. A trükkös és 'szabadabb erkölcsi rendszerű' emberek foghatják a gumimatracot, rápakolják a cuccaikat, majd kiadós kerülővel besunnyoghatnak a Coke Beachre :) - tapasztalatok szerint általános gyakorlat a kevésbé tehetősek körében. Ha a Lóczy Lajos utcánál megyünk le a szabad strandra, ott található egy lángosos/kifőzde, ahol viszonylag jó áron lehet enni finom kajákat a strandon.

Programlehetőségek

Nagystrand és az Óriáskerék

Nagyon szépen rendbehozott, fizetős központi strand, a világ közepén. Ott van az óriáskerék is. Mivel a strand fizetős, talán jobban megéri délután 4-8-ig fürödni és menni egy menetet az óriáskeréken. 2022-ben a felnőtt jegy 2500.-, a gyereké pedig 2000.- forintba kerül. A fagylaltgolyócskák alap adagjának ára pedig 800.- forint. Mindenki készüljön arra, hogy nem lesz olcsó. Annak, aki az ilyen bulikat szereti, az óriáskerék nagyon jó program, aki szédül vagy fél a magasban, csak simán csodálja, ne szálljon fel. Főszezonban éjfélig működik.

Szabadtéri Színpad

A legszebb helyen, a legjobb adottságokkal a legvacakabbul managelt intézmény. Ami tuti: minden nyári Neoton koncert van. Nem kicsit unalmas. A programok ósdiak, de cserébe következetesen nem hirdetik őket a neten, még a siófoki csoportban sem. Nagyon  klassz dolgokat lehetne itt csinálni, csak, hát az önkormányzatot, várost, fenntartót ez a kihagyott lehetőség egyáltalán nem foglalkoztatja. Kár érte.

Galerius Élményfürdő és Wellness Központ (Szent László utca 183.)

2-3 órát el lehet ott tölteni, hosszabban már uncsi, kivéve persze, ha gyerekekkel megyünk. Esős időben orbitális sorokra kell számítani és tömegre.

Update 2022: bezárt a kovid elmúltával. Majd egyszer talán újra ki fog nyitni. Ígéret erre sajnos nincs.

Bella Állatpark

Kisgyerekes családoknak jackpot. Maga a park is nagyon gusztusos, gondozott. Az állatok a látogatók között futkosnak, malacka balról, srucc jobbról, jó program. Van még állatsimogató a piciknek , lovaglás és tevegelés a nagyobbaknak. 1500.- forint a felnőtt belépő 2020-ban és 1000.- egy tevegelés/ lovaglás/pónizás.

Délben nagyon süti a nap, mindenki vigyen napernyőt.

Lám a szeme! - Kriszta fotója

Olvasmányos linkek

2022. május: A sok varjú ürüléket, hogyan lehetne eltüntetni a kikötő és a parkban lévő padokról?
Biztos takarítják, de folyamatosan újra "termelődik".
Nagyon zavaró, de lehet csak nekem?

"A közeli Földváron remek programokat talál a kultúra iránt érdeklődő. A Kultkikötőt csak ajánlani tudom mindenkinek. Sajnos a siófoki program ajánló eléggé egyhangú. Szinte minden évben itt nyaralunk és kb. ugyanazok az előadók jönnek a Szabadtéri Színpadra minden évben. Remek lenne az ingyenes kertmozi, de a filmek választéka rettenetesen unalmas. Állítom, hogy akár kortárs művészfilmeket is boldogan megnézne a nagyérdemű, ha arra méltatnák a szervezők. Fiatalítani kellene a kínálatot minden szinten. Nem a viakolortól lesz egy hely menő és modern." (K.K.),, Olyan sokan hugyozzák le a fákat Siófokon, hogy lassan elpusztulnak

A tóparton felhúzott luxusapartmanok ablakait árnyékolják a siófoki parton sorakozó fák, melyek újabban a kiszáradás jeleit mutatják. A polgármester, Lengyel Róbert ki is akadt rendesen, és Facebookon kezdett ujjal mutogatni a milliomosokra: „Egyre terjedő vandálkodás az is, hogy a parti részeken a milliomosok szabad kilátását zavaró közterületi fáinkat az éj leple alatt sumákolva, vegyszerrel öntözgetik, ilyen módon megszabadulva a zöld levélzettől” - írta. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság eljárást indított az ügyben, viszont meg is szüntették, mert mint kiderült, nem történt bűncselekmény, csak köztisztasági szabálysértés. Kiderült ugyanis, hogy a fűzfák kiszáradása nem szándékos rongálás eredménye, hanem egyszerűen.a túlzott vizeletszennyezés okozta. (2018)" forrás


"Ami a régi négy sávos frankó utat illeti, azt megszüntették, mert ugye a sétálóutca... Aha, egész siófokon gyakorlatilag két darab kelet-nyugat irányú út volt eddig, ami a nyári pár tízezer napi autót átengedte. Most ez egyre redukálódott, cserébe még az idei - szerencsére gyenge - szezonban is reggel 9-től estig folyamatos a dugó... Persze arra az egy maradék útra kellett 500m-en belül két új lámpás kereszteződést is csinálni, mert az úgy jó! Mennyi zajt, szennyeződést, dugóban való szopást jelent ez a nem gyenge átmenő forgalomnak? Végig se számolom. De persze a tömegközlekedést is érintette, gyakorlatilag azóta betarthatatlan a menet idő a volán járatokon. Viszont most van egy fasza sétálóutcánk. Ami 25m széles és 30m hosszú kb. Nevezzük tehát jóindulatúan a főtér kiterjesztésének inkább, mintsem 'utcának'..."  forrás


"Durva beszólás: Siófok sajnos csak a bedrogozott, agresszív köcsögök nyári fővárosa. Kötekedő másodosztályú bűnözők találkozóhelye és olyan fiatalok nyaralóhelye, akik meg vannak győződve róla, hogy itt mindent és bármit szabad. Szarni, hugyozni, beszólogatni, ordítani, törni, zúzni. És e meggyőződésüket empirikus tapasztalataik vissza is igazolják. Hiszen Siófok vezetése még azt sem követeli meg - vagy segíti elő - hogy legalább legyen egy fogda a rendőrség óriási toronyépületében." forrás


"Pénteken a Sióplaza kávézó-teraszán fagylaltot rendeltem volna szemüveges pincérfiútól. Nincs fagylalt, ô nem hozhat, de elfáradhatunk venni a pulthoz. Tegnap ugyanitt kihozták a fagylaltot értetlenkedtem. "Akkor kedvesek akartak lenni magukhoz." Nem hatotta meg, hogy a kilencven és nyolcvanhat éves anyámékat küldte volna önkiszolgálni. Coffiecompany, ha jól emlékszem a hálózat neve, mely Siófokon mûködteti szociális foglalkoztatóját magatartászavarokkal küzdő pincéreknek. Ha nem fogjátok ki a csávót, a kávék finomak." (R. K., 2014, július)


"Mi zajlik ma a Balatonon? Mi az uralkodó mentalitás? Az, hogy abban az ócska, még kifőzdének sem nevezhető hekkezőben vagy lángossütő bódéban, amelyik papírtányéron rakja le eléd a sült kolbászt, a háromszoros árát hagyod a budapestinek. Nem a salgótarjáninak vagy a kecskemétinek, hanem a budapestinek, ami országosan nagyon magas! Aztán, amikor számon kéred az ötszáz százalékos hasznot, képesek azt a pökhendi választ adni, hogy őnekik három hónap alatt kell kitermelniük azt, amire másnak Budapesten egy éve van. És erre a gondolkodásmódra még büszkék is! Ki mondta ezeknek, hogy kilenc hónapig nem szabad dolgozniuk? Hol van ez leírva? Mi az, hogy három hónap alatt kell? Azért kell, mert ő úgy döntött, hogy fosztogatni fog arra hivatkozva, hogy hurka meg lángos?! Ennek megfelelően ma már leginkább csak azok vannak lent a Balatonon, akiknek saját nyaralójuk van, egyrészt mert nem kell költeniük szállásra, másrészt mert ők el tudják látni magukat, és nincsenek rászorulva a háromezer-ötszáz forintos sült kolbászra.

Így vált a Balaton a rendszerváltás utáni Magyarországnak a mai nyomorúságos tükrévé, és semmi sem annyira, mint Siófok a maga prostituáltjaival. Az egykori Aranypart ma nem több, mint egy kultúra nélküli proli-bazársor, ahol egymás mellett sorakozik a török büfé, az olasz étterem meg az amerikai diner house. Semmiféle arculata nincs a Balatonnak, sem európai, sem regionális, sem nemzeti: semmilyen. Hitvány kirakata az országnak, ahol lumpen-prolik fosztogatják a maradék külföldi turistát, a gyrosos táncoltatja a beginázott prostit, a szabadságát töltő német szakmunkás meg elviszi szobára, ahol a szegényes lambériának döntve dugja meg. (Puzsér, 2014)" forrás


Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Dienes Ákos, 2018. 08. 25. 11:21
A siofoki kikotot egyik oldala szepen rendezett es kulturalt de a masik oldala, a yacht kikoto mogotti resz borzalmas latvanyt nyujt a korszeruten omladozo epuleteivel, rozsdasodo hajorocsokkal, darukkal es felismerhetetlen romjaival, szocreal szalodajaval.
Na ez az a terulet ahol meg lehetne valositani Siofok (a Balaton) Velencejet kellemes ettermekkel kavezokkal barokkal uzletekke esetleg korszeru szallodaval. Persze tudom, ez sok penzbe kerul, a stadionok se olcsok, es ha azokra jut sok penz akkor erre is kellene.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás belföldön - Akciós utazások!!! Nyaralás belföldön - Akciós utazások!!!
VISTA ajánlatok
Balaton, Wellness, Termálfürdő, Aquapark, Vakáció, Pihenés
SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes