ÚTIKRITIKA.HU / Balatonszéplak-felső


hirdetes

útikritikák


Balatonszéplak-felső

Az Interpress (MUOSZ)-üdülő hűlt helye | Strandok | Károlyi-szobor | Szelektív szemétgyűjtő pontok | Vasútállomási ital kimérés | Retro fodrászat | A Rózsakert székelykapuja | Az Orion-bár maradványa | Szent Anna templom | Vitorláskikötő | Környékbeli látnivalók (Siófok, Zamárdi, Széplak-alsó, Töreki) | Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Az Interpress (MUOSZ)-üdülő hűlt helye

1965 Elkészült az első nagy „ezüstparti” építmény, a Nemzetközi Újságíró Szövetség üdülője. Az egyik épületet 1996-ban kiadták bérbe, ezzel átmenetileg önfenntartóvá vált. Csakhogy a kincstár két év múlva megtiltotta az üzletelést. 2006 elején adták el egy magánbefektetőnek az Interpress-t.

Update 2017 - Azóta helyes lakópark épült a területre, kimondottan gusztusos házakkal. Az új lakók az Orion bár spontán öngyulladásáról még csak nem is hallotak soha, ezért nem ők a felelősek.  A bejáratban a lenti szobor fogadja a látogatót, plusz sok piros pont ezért nekik.

"Széplakot is elidegenítési tilalommal kaptuk vissza, még a kereskedelmi célú hasznosítást is megtiltották, azaz újságírókon kívül mások nem nyaralhattak a szobákban. Ez aztán meg is pecsételte az épületek sorsát, melyek igen rossz állapotba kerültek, és nem volt miből felújítani őket. Végül Balatonszéplakot engedéllyel 2,7 millió euróért eladtuk, és a MUK (Magyar Újságírók Közössége) meg a Sajtószakszervezet használati jogát megváltottuk. A széplaki bevétel egy részét felhasználva és más forrásból kiegészítve, most újítjuk fel a közben rettenetes állapotba került tihanyi üdülőt." (Eötvös Pál MÚOSZ elnök, 2008)


"Nyolcvankilenc után megindult az üdülő hanyatlása. Tapasztalataim szerint gyors hanyatlása. Egy-két szezonban családommal még megpróbálkoztunk a széplaki nyaralással, visszahúztak az emlékek. De a valóság kiábrándított: az üdülő szürke, sivár, üres, kedélytelen lett. Nem csak az üdülő anyagi romlása szomorított el, elsősorban az arcok eltűnése. Tudom, a halódás több mint egy évtizedig tartott, közben lehettek derűsebb felvillanások, amíg ez az újságírófészek végleg be nem zárta kapuit." (T. I. 2006)

Ez a szobor még látható a MUOSZ-üdülő helyén épült lakóparkban, kicsit áthelyezve:

Vélemények, kommentárok, emlékek

"Kb. 15 éven keresztül minden nyáron ott nyaraltunk. Mindig ugyanabban a turnusban, sokakkal mindig együtt. A fekvő nő szobra még mindig megvan az üres kertben. A gyerekek azon mászkáltak, ugráltak, a frász jött ránk, hogy mikor esnek le. Szép idők voltak." (F. P. 2013)


"Az ’átkosban’ a MUOSZ üdülője menő hely volt. Sokunk gyerekei itt barátkoztak össze, kapcsolatuk máig tart. Az üdülő előtti partszakasz kb. 4-5 méternyire a part szélétől ideális volt vízi fejelésekre. A vasútállomástól a partig húzódó főutcán volt egy vendéglő, ahol utcán át is finom palacsintákat lehetett tankolni, pár perc alatt, frissen készítették, nem tudom meg van-e még? Sokat buliztunk, volt tábortűz, barátkoztunk, énekeltünk, röhögtünk, szóval nagyon jól éreztük magunkat a MUOSZ üdülő kertjében. Amikor a gyerekek már nagyobbak voltak, és este ott lehetett hagyni őket a szobában, az Orionban ráztuk hajnalig. Szerettem, jó volt!" (K. M., 2013)


"Nagy élet volt itt a 70-es, 80-as években, gyerekként sokszor nyaraltunk itt, szuper volt. Néhány arc, akikre emlékszem: Árkus József, Ipper Pál, Szabó (Kék fényes) László, egyszer Kabos Laci. A főtt kukorica 10 Ft volt, a dinnye kilója 3-4 Ft, a lekváros lángos meg 3,50,- ft. Pingpong és tengócsaták, egyhetes szerelmek." (A., 2009)


"Az a helyzet, hogy ezek könnyűszerkezetes panel jellegű épületek, amiknek az élettartama 30-40 év. Egy ilyen épületet, a közel 30 éves gépészeti, és egyéb berendezésével felújítani sokkal többe kerül, mint építeni egy újat. Az elavult vizesblokkok, a nyílászárók cseréje hatalmas összeg." (2010)


"Egyszer Széplakon (felsőn, nem mindegy), az Interpress üdülő parkjában aludtunk vagy 5 éjszakát a padokon. Minden reggel 1/2 5-kor menetrendszerűen jött a kertész locsolni, és elzavart minket. Olyankor, ha átmentünk a SZOT Ezüstpartba, az ottani gondnokig még tudtunk aludni másfél órát. (Nem kezdhettünk ott, mert az éjjel 3-ig még kutyával sétálgatott. Talán valamilyen alvászavarai lehettek. A 4. napon azt mondta, a kertész, hogy érezzük magunkat otthon, már megszokott minket. (Nagyon finom portorico rumot hoztunk neki.) Sajnálta, amikor végül elmentünk."


"Annyian voltunk, hogy a hatalmas éttermében hármas turnusokban reggelizhettünk, ebédelhettünk és vacsorázhattunk. Óriás konyha, kitűnő szakácsokkal és fölszolgálókkal. És a még egyenlőbbeké is, külön deszkás kutricával elkerítve, nehogy összekeveredjen az ocsú a tiszta búzával. A Sajtó nagyhatalom, arra vigyázni kell. Okos fifikával szervezett pincértanulók sürögtek körülöttünk, külön parancsnoki stáb által mozgatva. A tanuló olcsóbban fogható munkára, már akkor is élt ez a törvény. Sajnos, volt alkalmam megénekelni már teljes lerontásának történetét. Tavaly azzal köszöntem el, hogy összesen tíz körszállót terveztek ide, és be akarták vezetni az ablakok előtti külön öbölbe a vitorlások tavacskáját is. Nagyot változott azóta a világ, a tízből kettő már áll, és a harmadik alapozása is megtörtént, de vagy rosszul számolt valaki, vagy nagyon jól, mert újra eladó az egész. És a gaz az úr. Áll az építkezés." (Horváth Dezső)

Strandok

Ezüstparti szabadstrand

2019. augusztus - Kriszta fotói

A parton a Deák Ferenc sétányon Zamárdi irányába tovább haladva 500 méter megtétele után megkezdődik egy kb. 2,5 kilométer hosszúságú szabad strand, amit egyetlen helyen szakít csak meg zárt terület. Több helyen vendéglátó "szigeteket", WC-ket találunk. Kiépített sportpályák, a gyerekeknek kialakított játszóterek vannak, sőt még egy szabadon használható medence is. A széles parti sáv pázsitja gondozott volt, amikor arra jártunk." (balatontipp.hu)

2019. augusztus - szuper vízminőség - Kriszta fotója

"Mi az Hotel Ezüstpart előtti szabad strand részre járunk. Fogalmam sincs, hogy miért pont ide, hiszen itt a főszezonban zsúfoltság van és nem különösebben szép. Így szoktuk meg. Az egyik lejáró utolsó lépcsőfoka hiányzik és ezért eléggé balesetveszélyes. Vajon kinek kell ilyen ügyben szólni?

A part felé menet mindig köszönünk a minigolfosnak, mert korábban, éveken keresztül naponta jártunk ide Marcival rekordokat dönteni. Marci 2010-ben 11 éves korában hatodik helyezett lett. Én nagyon leszerepeltem, pedig látványos az egyéni rekordom (24). Nem vagyok jó versenyző. A Balaton vízét imádjuk, mindig csodáljuk a túlsó part, a Tihanyi-félsziget látványát. Nekünk ez a földi Paradicsom." (K. család, 2013)

Elegáns fűpótlás - 2019. augusztus - Kriszta fotója

Károlyi-szobor

2012. szeptemberében szép csendben, szinte titokban egy Balatonszéplak-felsői kis téren állították fel Károlyi Mihály, az egykori köztársasági elnök szobrát, amelyet a budapesti Kossuth térről mozdítottak el az Országgyűlés Hivatalának ösztönzésére, a fővárosi közgyűlés tulajdonosi döntése alapján. Az alkotó, a siófoki születésű Varga Imre maga kérte, hogy a szobrát Balatonszéplak-felsőn állítsák fel. A kis téren állítólag korábban egy víztorony állt, ma a téren a szobor közvetlen környezetéből csupán egy szomorúfűzfa érdemel említést.

Varga Imre az áthelyezéskor azt mondta, hogy 'jobb helye van itt, távol a zajtól, egy hangulatos, csendes téren' a szobornak, mintha a siófoki vasútállomás előtti parkba helyezték volna. Ott nagyon centrális, hangsúlyos lett volna, mondjuk úgy, hogy technikai és politikai okokból sem lett volna szerencsés - fogalmazott így a művész.

A Balatonszéplak-felső-t is igazgató siófoki önkormányzati képviselő-testület fontosnak vélte kihangsúlyozni, hogy a szobor ,,nem egy hősi emlékmű, hanem egy hús-vér embert ábrázoló művészeti alkotás, amelyet meg kell őrizni. Nem értünk egyet azokkal, akik befogadásába ideológiai üzenetet magyaráznak bele.” A siófoki polgármester közölte, hogy a város a szoborhoz nem fog táblát állítani, tájékoztatást adva Károlyi Mihály életútjáról.

Kép forrása

"A szobor 1975-ben készült, Károlyi Mihály születésének 100. évfordulója alkalmából. A mintegy négy és fél méteres fém ívek alatt szürke gránitlapokon a volt köztársasági elnök körülbelül két és fél méter magas bronzfigurája áll. Az alkotás a fővárosi önkormányzat tulajdona, annak a vagyonnyilvántartás szerinti értéke 22,6 millió forint. Zsigmond Attila, a fővárosi önkormányzathoz tartozó területeken elhelyezett szobrok szakmai felelőse, a Budapest Galéria igazgatója szerint ez a szobor azért is „Varga Imre életművének jelentős darabja”, mert „azt a sikertelenséget, ügyetlenséget és alkalmatlanságot, amelyet Károlyi megtestesít a magyar történelemben, a szobor jól fejezi ki: a két össze nem érő ív, a megroggyant alak, mind erre utal a kompozícióban".Forrás

Szelektív szemétgyűjtő pontok

Egyes években feltűnnek, aztán eltűnnek. Ki érti? A hivatalok nem osztanak meg infot a nyaraló  tulajdonosokkal. Kommunikáció:ülj le fiam, egyes.

Update 2020 - újabb csúcsokra törnek, már a lomtalanítás is megszűnt. Vagyis az április levelükben közlik, hogy februárban volt. Mi ezt a szolgáltatás megszüntetéseként értékeltük.

Vasútállomási ital kimérés

A kimérés előtti két vagy három padon ülő mámoros népség is egy helyi színfolt. Nem annyira nyaralók, inkább a fenti faluból való kétkezi dolgozók költik kevéske pénzüket a búfelejtő nedűre. Ebből legalább megél egy család, a kimérés üzemeltetőjéé.

"Jobbra van egy bádogkocsma, Avagy a "Koma találkozóhely", ahogy páran becézték.." forrás

Retro fodrászat

Update 2020 - megszűnt. 2023: Helyén ingatlan iroda. 

"A retro feelinget kívülről nem lehet megélni. A 75 éves bácsi fodrászszékébe kell ülni ahhoz, hogy alaposan át lehessen élni az időutazást (hetvenes évek). A fodrászat 1959 óta létezik, de a bácsi csak 1989 óta viszi itt az üzletet. A berendezést tekintve sok minden a nyolcvanas évek végéből való, pedig, sokkal régebbinek tűnik minden. Tavaly még Bánfi hajszesz is virított a pulton. Évek óta járok hozzá hajat vágatni. Az SZTK szemüveges bácsi nem bőbeszédű, nem is kimondottan közvetlen. Nem szoktam vele beszélgetni, de egyszer hirtelen megjegyezte nekem, hogy ő bizony nem otthon vagy kórházban akar eltávozni az élők sorából, hanem a saját fodrászatában. Legutóbb elmesélte nekem, hogy az egyhetes nászútjától eltekintve soha életében nem vett ki szabadságot, szabadnapot. Egyszerűen nem igényli - mondta. Férfi és női fodrász amúgy." (2013)

2019. augusztus: a 82 éves bácsi még vágja a hajakat, de sűrűn megjegyzéseket tesz maradék várható élettartamának behatároltságára...

Ja, 1300 forint a hajvágás.

A Rózsakert székelykapuja

Köztérkép.Hu: A rózsakert székelykapuja (Ajánlott link)

Az Orion-bár maradványa

"Felháborító, hogy a nyári főszezon kellős közepén két héten keresztül a légkalapácsok dübörögtek reggel fél nyolctól kezdve, megkeserítve a nyugalmas nyaralásért ide jövő sokakat. A siófoki önkormányzatnál tiltakozó nyaraló képébe vágták, hogy az Alkotmánybíróság eltörölte a nyári balatoni építkezési tilalmat. Aki megrendelte ezt a bontást a főszezon kellős közepére, az menjen a pokolba (jaj, de visszafogottan fogalmaztam)" (J.K., 2014. augusztus 9.)

Breaking news - 2014. július 24.

L. András a Facebookon ezt írta: Rombolás. Az egykori Oriont verik szét a nyár kellős közepén, iszonyatos zajjal. Úgy tudom védett épület volt.

András fotója:

A napokban (2014. július elején) láttuk az építmény kiégettnek látó csonkját. Borzasztó, szomorú látvány. Már üvegfalai, egyáltalán falai sincsenek. Érdekes módon a környező fák nem égtek meg, furcsa.

Update 2018: lakóház áll a helyén. Az "öngyulladás" miatt persze senkit sem vontak felelősségre, nem is fognak.

"Az egykori Press Club épülete 1971-ben épült, és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) kezelésébe adott Hotel Interpress újságíró-üdülő két épületéhez tartozott. A klubépület a késő esti órákban Orion bár néven szórakozóhelyként üzemelt. A nevét Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai című, elsöprő sikert aratott nyugat-német sci-fi tévésorozat űrhajójáról kapta, amelynek az alakját idézi az épület egyedi formája. A világviszonylatban is különleges előtörténetű épület jelenleg használaton kívül áll, kiürítve, de szerkezetileg ép. 2006 óta a LUGA Nemzetközi Ingatlanberuházási Kft. tulajdona, az általuk oda építendő lakópark látványtervében még látható.

Délután nyitott ki, először klubhelyiségként, társalgóval, biliárdasztallal, majd a késő esti óráktól zenés szórakozóhellyé vált, Orion Bár néven. Egy külső lépcsőn lehetett bejutni, az épület lábazatában egy kis raktárhelyiség kapott helyet. Most borzasztó látni, hogy az enyészet martaléka az ORION." (G. J. 2013)


"Ha lehunyom a szemem, még az illatát is érzem." (M. É. 2013)


"Sok kellemes estét töltöttünk itt. Régen volt." (P. J., 2013)


"Nem hagyott nyugodni a minap tárgyalt Hotel Interpress elveszett (elpusztultnak hitt) alkotása. Két napig kutakodtam, mikor is ráakadtam egy képre (archív kép), ami valószínűleg a keresett alkotás látható. A képet nézve rájöttem, hogy ez se az Interpressbe van, hanem az üdülő volt bárjában, az Orionban. A bár épületét már évek óta nyomon követtem, ezért tudtam, hogy ott lehet az alkotás. Szerencsémre épp itt nyaralok, azért ma délelőtt kis ügyességgel bejutottam és MEGTALÁLTAM az muráliát. A művet Pogány Géza készítette a tőle megszokott érdekes technikával. Az alkotás műgyantás cementből, vörös- és sárgaréz betétekkel készült. Sajnos ez volt a veszte is. Az üdülő 2006-os eladása után az Orion Bár az enyészeté lett, szinte már csak egy betonváz. A muráliából feltehetőleg a fémtolvajok kitépték a rézlemezek nagy részét, amit a művész a legfőképp a vitorlák ábrázolásának álmodott meg 1968-ban. Egy félig boldog műlap ez, mert megtaláltam egy elpusztulnak hitt alkotást, de végül is majdnem hogy az is. Szomorú." (Ády)


"Az Orion Bár épülete megérdemelte volna hogy fennmaradjon. Vasbeton vázig visszabontva és újragondolva. Sajnálom. És nagy nehezen megbarátkozom a gondolattal, hogy az alig 1,5 hónaposra zsugorodott szezon nem teszi lehetővé az egykor igényes vendéglátóhelyek feltámasztását. Azokat az okokat is érdemes lenne firtatni, hogy az idegenforgalom szempontjából jobb sorsra érdemes megyénkben, hogyan lehetetlenül el a még dolgozó népesség élete is, a minimálbért alig meghaladó átlagjövedelmek által. Akiknek a gyerekei még nyaraltak a Balatonnál, de az unokáik el sem jutnak a partjára." (www.sonline.hu, 2013)


"Hamarosan eldől, mi lesz a sorsa a Balaton kultikus szórakozóhelyének, az Orion bárnak. A 70-es években épített, egyedülálló, űrhajó formájú diszkó tizenöt éve áll elhagyatottan a tó déli partján. A balatonszéplaki Orion bár 1971-ben, a Press Club részeként épült Márton István tervei alapján, és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége területéhez tartozott. A bár egyedülálló formáját az 1968-ban Magyarországon óriási sikerrel futó Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai című sorozat ihlette.

Eredetileg bárként működött, az 1970–80-as években élte fénykorát. Szép emlékek kötik az ezüstparti kultikus helyhez azokat, akik itt mulattak. – Az egész országban ismerték, mindenhonnan jöttek az Orionba bulizni hétvégén. Külföldön is híre ment. Jó társaság kovácsolódott itt össze – nosztalgiázott az egyik helybéli, aki ottjártunkkor sétált arra. A balatonszéplaki Telher Péter 1990-ben járt az Orionba, ami akkor már diszkóként működött.

Sajnáljuk, hogy bezárt. A kör alakú asztalokkal, székekkel, kialakításával megőrizte retro hangulatát. Hiába nyíltak sorban a környéken új diszkók, mindig tömve volt – emlékszik a régi törzsvendég. – Rossz látni, ahogy lepusztul. Örülnénk neki, ha újra megnyílna.

A bár a 90-es években bezárt, és teljesen feledésbe merült. Benőtték a fák és a bokrok. A megmaradt berendezést elvitték a fémtolvajok. Sokáig úgy tűnt, lebontják, de az utóbbi időben felcsillant a remény, hogy megmenekül. A területen lakóházakat építenek, és a kifüggesztett látványterven látható az űrhajóépület felújított formában. Kerestük az építtető céget, ahol közölték: vizsgálják az épület műszaki állapotát, azután dől el a sorsa. (2014. április) forrás


“A hetvenes években Balatonszéplakon nyaraltam, az újságíró szövetség üdülőjében. Esténként a Gomba nevű bárban múlattuk az időt, egy alkalommal itt jelent meg Psota Irén is a kíséretével. A szomszédos asztalnál foglaltak helyet, odabiccentettem Ungvári Tamásnak, a művésznő akkori férjének, ő visszabiccentett - ismertük egymást az Élet és Irodalom szerkesztőségéből. Megszólalt a zene, jó félóra múlva a zenekar belekezdett az Én mellettem elaludni nem lehet című slágerbe, mire egy kapatos fiatalember Psotáék asztalához lépett, és fölkérte táncolni a művésznőt. A színésznő-énekesnő föl sem nézett, és csak ennyit mondott:

- Köszönöm, ma már basztam.” forrás


1982 - Orion bár - A dobok mögött: Ervin  

Szent Anna templom

Balatonszéplaki templomok (Ajánlott link)

Miserend.hu

Vitorláskikötő

Kriszta fotója - 2019 augusztus

Fejjel lefelé lak

Egy lengyel vállalkozásnak köszönhetően megépült Magyarország első fordított háza. A házon nemcsak kívülről van fejjel lefelé minden, hanem a belsejében is. A berendezések a megszokott módon vannak elrendezve, csak fordítva.

Az új attrakció a széplaki városrészben, a Május 1. utca és a 7-es főút kereszteződésében található, elő - és utószezonban 10-től 18 óráig, főszezonban pedig 21 óráig várja a látogatókat.

A feje tetejére állított ház Európában és világszerte is többfelé működik, pl. Zakopánéban, Antalyában, Vancouverben és Orlandóban is.

"Nem olcsó, de rövid program. Csakis étkezés előtt ajánlott a meglátogatása, a gyerekek imádják általában. Kriszta 2021"

Kriszta fotói

Környékbeli látnivalók (Siófok, Zamárdi, Széplak-alsó, Töreki)

Jön!

Fotóegyveleg

Balatonszéplak felsőnek piramisa is van - Kriszta fotója (2021. május)

Vissza az elejére


Kommentek

Jongeneelne Forgacs Ildiko Julianna, 2016. 08. 08. 21:25
35 eve hollandiaban elek de nem felejtettem el a gyerekkori nyarakat a Muosz vagy a Hotel Interpress hazaiban a szuleimmel.Az Orion bar lebontasa is faj mert meg 1982-ben is a holland vendegekkel ott voltunk. szinte nem volt olyan ev hogy ne jartunk volna le Szeplakra hogy hires emberekkel talalkozzunk, mint Balint Lajos dramaturggal, Psota Irennel akinek apartmentje volt. a szuleim Forgacsne Balla Eva tv-s szerkeszto volt, apukam Forgacs Laszlo szinmuvesz a Vidambol. Nyelvgyakorlasra is jo volt az Interpress, oroszul, angolul beszelgethettem gyerekkoromban. Meg mindig hianyoznak a regi nyarak, a Garai csalad a Zoldfa melletti hazban, a sok ismeros...regen volt, igaz se talan...
jo, hogy errol irhattam 2016-ban..
szives honfitarsi udvozlettel,
jongeneelne forgacs ildiko julianna


Schmidt Margit, 2014. 09. 17. 13:00
Orion-barba mulatuk a 80-as evek nagyreszet at, barataimmal evröl-evre. Igazi nyarak voltak, sok jo haverral! Kar erte hogy egy ilyen epületet nem mentetek meg! Sajnos tipikus jo magyar szokas!


P.Zsolt, 2013. 03. 29. 18:10
Három szép nyarat töltöttem, mint felszolgáló tanuló itt. Kemény munka, felejthetetlen jó nyaralás, szórakozás, de szép volt. Kár érte!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonNyaralás belföldön - Akciós utazások!!! Nyaralás belföldön - Akciós utazások!!!
VISTA ajánlatok
Balaton, Wellness, Termálfürdő, Aquapark, Vakáció, Pihenés
SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes