ÚTIKRITIKA.HU / Balatonszéplak-felső


hirdetes

útikritikák


Balatonszéplak-felső

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | Helyiek, nyaralók | Turista etikett | Gasztronómia | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

-

Kriszta fotója

Földrajz

Balatonszéplak-felső autóval 106 kilométer távolságban van Budapest 11. kerületétől. A szakasz autópályás része 100 kilométer. A www.viamichelin.com szerint az út megtétele átlagosan 1 óra kilenc perc alatt tehető meg, egy úton 3200 forint üzemanyagköltséggel, és csaknem ugyanennyi autópálya díjjal számolva. Siófokig elnyúló partszakaszát Ezüstpartnak nevezik. Balatonszéplak hosszú ideje közigazgatásilag Siófok része. A vasútvonallal párhuzamosan fut a 7-es, a régi Balatoni-út majd ezen átkelve jutunk a faluba, mely egy csaknem önálló település egység, zömében helyi lakosokkal. A vasútvonal és a tó között fekszik a nyaraló körzet, jellegzetes balatoni villákkal, társasházakkal és a parton a 60-as évektől épült szállodasorral.

Időjárás


Változékony, 2010 májusában pl. ennyire

Történelem

A mai Balatonszéplak-felső vasúti vonalszakasza és a Balaton közötti terület hajdan mocsaras nádas volt, melyet építkezések miatt fokozatosan feltöltöttek. A mai napig is a magas talajvíz jellemző a területre. Emiatt tapasztalhatják gyakran a nyaralótulajdonosok, hogy kertjükben a kiadósabb esőzések után feltör a buzgár. Fövenyes partja alapján régen Balatonlídónak nevezték. 1939-ig Balatonkilitihez tartozott, majd az abból kivált Balatonújhely része lett. Balatonújhely-t 1950-ben Siófokhoz csatolták.

Balatonszéplak, 1940

Úgy tudni, hogy a húszas években kezdték el tervezni a terület felparcellázását, de végül arra csak a harmincas években került sor. Az ötvenes években a Liszt Ferenc út egyik oldalán (ahol most pl. a halas és az Ezüstpart étterem áll), a házak előtt egy keskeny gyalogút volt és azelőtt már a nádasos Balaton! Később történt a gyalogút és a mostani part közötti terület feltöltése, majd a hetvenes évek elején épültek a SZOT és egyéb üdülőszállodák. A helyiek és a törzslakóknak számító nyaralók nagyon nem örültek a mai Hotel Ezüstpart épületének, mert azt túl magasnak és a hely jellegébe nem illőnek tekintették.

A huszas-harmincas évek széplaki sztorija  - itt

Milyen volt Balatonszéplak-felső az ötvenes évek második felében és a hatvanas években? Erről mesélt az úti kritikusnak S. K., akinek gyerekkori emlékei vannak az ötvenes évek közepétől számítva: Az állomás épülete mögötti mostani szabad területen a hatvanas évek végéig egy, fémhullámos oldalú tejbüfé állt. A sínekhez közel, azon a kis téren, ahol most a retro fodrászat, egy szobakiadó iroda és egy kis bár működik, az ötvenes években egyszerű termelői piac létezett, mindennap, de persze szombaton kicsúcsosodva. A környékről, tán főleg Törekiből, jöttek az őstermelők a friss áruikkal. Az ötvenes évek közepén a mai cukrászda házában népbolt volt, igazi vegyesbolt, ahol nemcsak élelmiszert árusítottak, hanem mindenféle fa- és fémárut, szerszámokat is. A mostani Marci ABC helyén egy kisebb zöldség- és gyümölcsbolt volt.

"Az ötvenes évek második felében Olga néni két csacsija által vontatott szekerén hozta a helyieknek és a nyaralóknak az előre cetliken megrendelt élelmiszereket. Emlékszem még egy dinnye árusra, egy puszedlit áruló emberre, és főleg a mozgó fagyisra, akinek a fagyiját ma már biztos ehetetlennek minősítenék." (S. K., 2013)

Az ötvenes években átfogó rendezési terv készült a Balatonról, meglepően időszerű irányokat kijelölve. Részletek itt olvashatóak.

A mai Hintaló étterem helyén, ugyanebben az épületben működött a falu postahivatala. Átellenben, a sarkon (ahol most a tetováló szalon található) fagylaltozó volt. A Hintalóval szemben lévő házban egy maszek fodrász ténykedett. A szerencsétlen véletlenül felrobbantotta magát valami gázpalackkal. Balatonszéplak-felső első étterme a mostani Új Muskátli étterem helyén működött. Volt egy korábban is működött vendéglátóhely, a Zöldfa étterem helyén, de ez inkább egy cigányzenés borozó volt, Haiderné kocsmája néven (később lett Zöldfára keresztelve). Egész évben nyitva tartott. A hatvanas években volt a településen egy esti táncos hely, a Hableány. A Hableány már évtizedek óta nem működik (tán az Orion korábbi neve volt a Hableány? valaki tudja?), helyette, onnan kb. 400 m-re a Palace szórakoztató komplexum üzemel. A Palace helyén egy Fogaskerék nevű üdülő állt, ami előtte, a háború előtt - állítólag - kaszinó volt. A CBA melletti ház (ma Steak Hause, bizony így írva) előtt a hatvanas években egész nyáron egy cigány asszony árult főtt kukoricát. 1965 táján állítólag félév leforgása alatt felépült Balatonszéplak-felsőn Grosics Gyula, az aranycsapat kapusa, a Fekete Párduc nyaralója: a Hungária út 13. A kerítésen ma is látható a monogramját jelző vasdísz. Itt nyaralt Grosics a feleségével és lányaival (Tünde és Judit). Ma már egészen mások a tulajok.

"Sajnos a kapun lévő monogram már nem az eredeti, a második tulajdonos azonnal lecseréltette. Azt nem tudom, a G betű mit jelöl. Akkoriban a ház nem vityillónak számított, bár ma már valóban megbújik a sok palota között. Nem csak ezért jártak a csodájára, mert apué volt, hanem azért is, mert az első olyan házak között volt, amelyek sátortetős, úgynevezett "alpesi" stílusban épültek. Balatonszéplak-felső mindig is a szívem csücske marad :-)" (Grosics Judit, 2013. június)

Balatonszéplak-felső népszerű lehetett az Aranycsapat körében, hiszen Hidegkuti Nándornak is itt volt a lápos talajra épült nyaralója. Valójában nem ő építette, hanem vásárolta. A Klára utca 60. szám alatti ház (a Lavott utca sarkán) ma is látható az eredeti formájában. Meglepően kicsi és szerény ház volt akkor is, amikor Hidegkuti itt bulizgatott barátaival, ismerőseivel. Akkori szemtanú elmesélése szerint a kis házban és a kertben alkalmanként elképesztően sokan időztek, aludtak, mulattak. Nagy mennyiségben fogytak a finom márkás nyugati italok és a bódulatos Coca Cola.

"Régen, egész a nyolcvanas évekig, Balatonszéplak-felsőn mindenki ismerte egymást itt. Sok volt az állandó helyi lakos, akik teljesen jól el voltak az itteni nyaralóval rendelkező városiakkal. Volt társasági élet, poharazgatás, a gyerekek (mint én még az ötvenes évek második felében, a hatvanas évek elején) vízilabdáztak a Balcsiban, csatangoltunk, fociztunk, nagyon békés időszak volt itt errefelé. A nádasok közt a stégekről ereszkedtünk le a vízbe. Sok volt az üres telek, őzeket is láttunk gyakran a házak között. Persze földutak voltak, a hatvanas évek végéig betonút alig volt. Csatornázás sem volt, régen kerekes kutakból hordtuk a vizet, aztán megjelentek a nyomos kutak. " (S. K., 2013)

A hely történetének ugyancsak érdekes része az, hogy Balatonszéplak a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években (részben még a kilencvenes években is) a magyar értelmiség egy részének kedvenc nyaralóhelyévé vált, talán a relatív olcsósága, és főleg a Budapesthez való közelsége miatt. Nyaranta pezsgő társadalmi élet alakult ki főleg újságírók, rádiósok (pl. Szepesi), tévések, színművészek (pl. Psota Irén), zeneszerzők (Fényes Szabolcs), rock zenészek (pl. Szigeti Ferenc) és élsportolók, festőművészek (pl. Kornis György) révén. A színtér főleg a MUOSZ (Magyar Újságírók Szövetsége), a TV, a Rádió üdülői voltak, valamint egy velük szemben lévő garzonház. A "krém" esténként rendre megtöltötte az Orion nevű táncos-zenés szórakozóhelyet és a MUOSZ üdülő társalgóját (billiárd, bowling, scrabble, bridzs, kanaszta, nyerőautomaták, világmegváltó viták).

2010-ben - sokak nagy bánatára - az újságíró üdülő két épületét a hozzátartozó hatalmas parkkal eladták és lebontották, helyére új, több tagból álló épületkomplexumot terveztek, mesés belső vitorlás kikötővel (valóság: lásd a manapság alfejezetben).

"Csodálatos volt ott Széplakon. Felállítottuk a sátrakat, vittük az unokákat. Rengeteg palacsintát sütöttem, fürödtünk a Balatonban, jókat röhögtünk. Esténként szalonnát sütöttünk." forrás


,, Kikötő, virágos főtér, kaszinó, parti nagyvendéglő és szabadstrand sosem lett Széplakon. Partjait mára feltöltötték, a (a harmincas évek elejei) terven szereplő parkokat – a Fenyves tér kivételével - felparcellázták, már csak a légifelvételeken lehet felismerni őket. Az értő szem viszont még talál néhány régi villát, amelyről lerí, hogy a hatvanas évek nagy nyaralóépítési láza előtt készült. És létezik a Hungária utca is, habár senki sem gondolná, hogy reménybeli lakóiról, a magyar szépségkirálynőkről kapta a nevét. (2017)" forrás

A ,,sajtház" 1984-ben

Manapság

Fontos, érdekes információ! Összefüggő sétányt szeretnének a siófokiak

"Deák Ferenc sétány, a Nehézipari Minisztérium Üdülője volt régen: Most jártunk arra éppen, döbbenetes volt, hogy az üdülő teljesen üres. Az egész partszakasz nagyon sokat változott, pár száz méterre marha giccses, állítólag luxus (gagyi) lakóparkba kezdtek, irtják az ősfákat mint a bolond, odébb az újságíró üdülőt bezárták, a Vasmű üdülőjét a gaz veri fel, a volt Medicoros üdülőt luxus autós genyák lakják." (2011)

Helyiek, nyaralók

Retro képeslap

Turista etikett

  1. Ne tessenek délután 1 és 3 között flexelni vagy füvet nyírni, mert sokan ilyenkor sziesztáznak.
  2. A fizetett kertészek előszeretettel kezdik a munkát reggel 7 és 8 között, amikor még sok nyaraló alszik.
  3. Bunkóság a nyaralók átépítését, bármi építkezést főszezonra időzíteni, és ezzel elrontani a szomszédok nyaralását!
  4. A Babits Mihály utcában sem kellene szemetelni.
  5. Megértem, hogy vannak, akik rászorulnak a kukák turkálására. De muszáj a kikotort szemetet a kuka körül hagyni vagy az árokba szórni?
  6. Ha véletlenül betörő olvassa a honlapot, akkor azt üzenjük neki udvariasan, hogy illetlen cselekedet a lopás. Udvariatlanul ezt üzenjük: száradjon le a kezed, te rohadék!

Gasztronómia

Hal végzet - e.l. fotója

Olvasmányos linkek

Balaton. Szép.Lak.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

vári tibor, 2021. 09. 17. 10:41
A "Hableány" Újhelyen, az Erkel Ferenc utcában lakott, a Tátika és Tünde utcák között, ma családi házas lakópark van a helyén.
Hidegkúti Nándor Klára utcai (Lavotta sarok) szerény nyaralója két hete lebontásra került, új nyaraló épül a helyén.
A Vécsei Károly-Deák Ferenc sarkon (a motoros fénykép a Deák Ferenc utcai frontjáról készült) Fogaskerékgyár üdülőjét 1943- ban avatták.
Bővebben: https://nepszava.hu/3089875_n-kosa-judit-legendas-fogaskerekek


Cecília, 2020. 07. 29. 08:01
Nagyon tetszett az 50-es, 60–as évekről szóló leírás, gyerekkoromat hozta vissza. 1958 óta a mai napig széplakiak vagyunk, naponta mentünk a vegyesboltba, vagy a tejesbódéhoz. (Nem volt hűtőnk, a kútba leengedve próbáltuk hidegen tartani amit muszáj volt.) Kiegészítés: a kis templom mellett ( ma Kentaur hotel) a 80-as évek végéig volt egy “kis ÁBC”, reggelente a kosárért kellett sorba állni. Szemben vele camping működött, most félig kész lakópark van a helyén.


Lucz Gábor, 2020. 05. 25. 19:46
Édesapám dr. Lucz József volt az Interpress első igazgatója, az 1966-ős első “kapavagastól” kezdödően. Rengeteg csodálatos emlék fűz a helyhez, itt töltöttem gyermekkorom legszebb nyaralt. A múlt héten látogattam el újra a helyre és a régi épületekből már csak a Rádió maradt meg Tudja valaki , hogy mi a sorsa ennek az épületnek.


Darabos István, 2019. 09. 16. 10:49
Üdv, a helyiektől kérdezném, nem tudja-e valaki, hogy az egykori Nehézipari Minisztérium üdülője jelenleg kinek a tulajdonában van? (fontos lenne tudnom..)


Nosz János, 2019. 02. 26. 12:35
Nekem a világ közepe. Itt nevelkedtem, itt jártam iskolába (Siófokon) és főleg itt érzem jól magam (nem csak nyáron).


nagybálint, 2019. 02. 24. 22:05
KÖszönjük, pontos minden szava. Sajnos vagyok már elég öreg ahhoz, hogy igazoljam, noha a hatvanas években még csak gyerekeskedtem Széplakon.
S még még kell említeni Szabó nénit a mai Muskátli vendéglő helyén, ő volt A kifőzde és A lángos Széplakon. S a pléhkocsmát a mostani Károlyi szobor park másik oldalán.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonNyaralás belföldön - Akciós utazások!!! Nyaralás belföldön - Akciós utazások!!!
VISTA ajánlatok
Balaton, Wellness, Termálfürdő, Aquapark, Vakáció, Pihenés
SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes