ÚTIKRITIKA.HU / Amszterdam


hirdetes


útikritikák


Amszterdam

Amszterdam dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Amszterdam dióhéjban

A város határain belül 883 ezren laknak (2022-es adat), de az agglomerációval együtt közel 1,6 millióan élnek ott.  A város határain belül kb. 69 ezer uniós és 66 ezer nem uniós állampolgár él.

Amszterdam 1145 kilométerre fekszik Budapesttől. Az átlagos repülési idő 1 óra 55 perc.

A városban 165 vizi út, avagy csatorna van. Ezek összhossza legalább 100 kilométer! A hidak száma: 1281.A lakás hajók száma: mintegy 2500.

A Singelgracht térségben a 17. századi csatornás terület az UNESCO  világörökségének a része. Imádnivaló hely.

Évente kb. 25 ezer kerékpár kerül a csatornák vizébe. Lökik, esik, feleslegessé vált, ki tudja milyen hányadban miért és hogyan. A városban használt 881 ezer bicaj közül lehet ennyi felesleg.

Amszterdamban 1515 bár és kávézó közül választhatunk. 

Évente kb. 20 millió turista látogat ide. Érződik is. pont ezért a tömegre panaszkodni nem ér!

Amszterdam drága az átlag magyar turistának. Dupla költség! A tömegközlekedés több mint kétszer annyiba kerül (+116%), és kis híján igaz ez az étkezésre is (+86%). Ráadásul még a ruházkodás is mintegy negyedével drágább, csakúgy, mint a személyes higiéniára költés. Nagyon elterjedt a bankkártya használat, az applepay és társai. Olyan üzletek is vannak szép számmal, ahol nem fogadnak el kp-t.

Havi átlagos nettó fizetés: 2522 euró (2019)

Amszterdamban az utazó folyamatosan a következő jelet fedezheti fel a legváratlanabb helyeken: XXX. Könnyű abba a hibába esni, hogy valamilyen szexuális konnotációt társítunk hozzá, pedig a három X valójában Amszterdam jelképe. Három Szent András kereszt , ami a város címerében is megtalálható, állítólag a három legnagyobb veszélyt jelenti, ami Amszterdamra leselkedik: árvíz, tűzvész és pestis. Másik, szintén népszerű magyarázat szerint a címer alján taláható felirat, a "vitéz elszánt, könyörületes" -t jelképezi. A keresztek megtalálása és lefényképezése a legváratlanabb helyeken sok turista jópofa sportjává vált mára.

Mivel Hollandia alkotmányos monarchia, az egyik legfontosabb ünnepük a király hivatalos születésnapja (április 27.) Természetesen nemzeti ünnep, munkaszüneti nap és egy óriási amszterdami utcai karnevál napja. Minden évben narancssárgába öltözik az ország és nem kevés alkohollal és hangos bulizással éltetik a királyt.


V. Jancsi fotója

..................................

Minden utazó a maga módján úti kritikus, és természetesen különbözőképpen éli át Amszterdam élményét. Honlapunkon egyáltalán nem akarjuk csak egyetlenegy szemüvegen keresztül láttatni ezt a varázslatos várost. Kérjük, hogy valamennyi fejezetünk bármely részéhez szóljon hozzá, azaz írjon nekünk az utikritika@utikritika.hu e-mail címre.

Amszterdami hotelek foglalása itt - hotelscombined.com

A hollandiai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Amszterdam időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Hogy a reptérről 15 perc alatt a városközpontba lehet érni vonattal
 2. Hogy Amszterdam legjobb részeit akár gyalog is végig lehet járni
 3. Az emberek segítőkészsége, rutinos angol nyelvtudása
 4. A sikátorok a Damrak mentén, a város végtelen nyugalma mindenhol, ahová a turisták nem özönlenek
 5. A keskeny, egymás hegyére-hátára épült házak
 6. A Rembrandt tér bohém hangulata
 7. A Leidseplein- éttermek, bárok, fiatalos légkör, ünnepekkor koncertek
 8. Poffertjes (holland minipalacsinta) minden mennyiségben
 9. Hogy a gótikus Öreg Templom Amszterdam piros lámpás negyedének kellős közepén áll, körülötte coffeshopok és kirakatból integető lányok… ilyet sehol máshol nem látni
 10. A remekül szervezett kerékpáros kultúra
 11. Mark Rutte, a megválasztott miniszterelnök 2017 októberében átbringázott a királyhoz, hogy tájékoztassa az általa összehozott koalíciós kormányról. Igen, lelakatolta a kerékpárt. link

Nem tetszett

 1. Túl sok figyelmet kap a marihuána meg a prostitúció, és túl sokan csak ezért jönnek ide, pedig a város igazán többről és jobbról szól
 2. Nehéz igazodni a sok cikázó kerékpárhoz
 3. Túl kicsi Amszterdam városközpontja és ehhez képest túl nagy a ráözönlő turisták tömege
 4. Az érdekes etnikai sokszínűségben a város rokonszenves szellemiségéhez sokban hozzájáruló, jó fej holland amszterdamiak már egyre kevésbé meghatározóak
 5. A hétvégéken túl nagy a zsúfoltság a járdákon, fárasztó a turista csordák látványa és gyagya menetelése
 6. Hogy Amszterdam ismertsége miatt más pompás holland helyek nem kapnak kellő figyelmet
 7. Sokszor esik az eső, gyakran szeles az idő, még júniusban is lehet hideg
 8. Hogy ügyelni kell a zsebtolvajokra és a járdán a sok kutyaszarra
 9. Túl sok az utcán a pitiáner drogkereskedő, az ijesztő tekintetű alak, a sok kirakati kurva látványa meg gyorsan lehangolóvá válik
 10. Az utcai, fémrácsos vizelde (helyi neve: krul) a pasik számára praktikus, de a húgyszag a kelleténél messzebb terjed
 11. Az ajándékboltok többségében a Made in China, gagyi, silány minőségű, ötlettelen szuvenírtárgyak

Vélemények

"Amszterdam az egyik kedvenc városom. Kiskoromban sokat jártam itt, már akkor az emlékezetembe véstem a „részeges házakat”. A lelkesedés később sem múlt el, újra és újra ellátogattam ide és felfedeztem új dolgokat, helyeket. Tematikus kóborlást javaslok, talán ez a legélvezetesebb módja annak, hogy felfedezzük magunknak ezt a kissé szokatlan helyet. A városi közlekedés rendkívül jól szervezett, de tulajdonképpen gyalog, vagy biciklivel is könnyűszerrel végigjárható. A Central Station-ről kilépve induljunk el egyenesen a központ felé. Ez a város legrégebbi és egyben a legnyüzsgőbb része, az éjszakai élet egyik központja. Mindenképpen érdemes elmenni egy hajós városnézésre, csupán fél óra, de nagyon sok érdekes dolgot megtudhatunk a város történelméről, a kultúráról. Ezek a hajók a Damrak mentén várakoznak, különböző útvonalakon haladnak, bármelyiket is választjuk, semmiről nem fogunk lemaradni.

A Damrak egészen a Dam térig vezet, ez a város főtere, a Királyi Palotát, az Új templomot és a Madame Tussaud’s múzeumot találjuk itt, nyüzsgő tömeg, utcai mutatványosok, a jó hangulat jellemző rá. A királynő születésnapján vidámparkká változik az egész tér, így ha valaki erre az időpontra tervezi az utazást, biztosan jól fog szórakozni. A Kalverstraat bevásárló utcán haladva a Spui-n forduljunk jobbra, majd ismét jobbra. Itt található ugyanis a Begijnhof, más néven a beginák kertje. Semmiképp se hagyjuk ki. Nyugalom csend és béke. Ez jellemzi az egész udvart. A virágpiac nem túl nagy, de közkedvelt, rengeteg tulipánnal, tulipánhagymával, darabonként vagy zsákban. Ide délelőtt érdemes ellátogatni, ugyanis délutánra már pakolnak az árusok és zárnak.

A Leidseplein amely innen csupán pár villamosmegálló, vagy kb. tíz perc séta, ez a következő nyüzsgő forgatag, a központ után. Rengeteg fiatal, bárok, coffeeshopok, éttermek, neonfények. A Rijksmuseum és a Van Gogh Museum igazán megéri, a Stedelijk Museum kevésbé jó, helyette inkább a Diamant Museum-ba érdemes bemenni, amely rögtön a sarkon áll a múzeumok által körülvett park mellett. Amennyiben akad egy szabad délutánunk, eltölthetjük a Vondelparkban. A hatalmas zöld terület a múzeumnegyed és a Leidseplein között terül el félúton. A helyiek szeretik, éjjel és nappal is szívesen látogatják.

A következő kör, amit szerintem érdemes megnézni, vissza a központ irányában, a Heineken sörfőzde. Kétszer voltam, mind a két alkalommal más élmény fogadott, sőt még egy ajándék pohárral is gazdagodtam. A Magere Brug, vagyis a Sovány híd az egyik kedvencem, a Rembrandt tér felé pont útba esik. Este, kivilágítva még szebb. A Rembrandt tér egy igazán bulizós hely, klubokkal, bárokkal, itt található egyébként a Smokey is, egy elég híres coffeeshop. Ebből kifolyólag általában tömve is van. A művész házát, ahol napjait töltötte, nem itt találjuk, hanem kicsit feljebb, a Waterlooplein-nél. Jelenleg múzeumként működik, a téren pedig, ócskapiac, vagy, ahogy egyesek mondják kincses piac. Érdekességnek jó, vásárlási lehetőségnek kevésbé.

A Nieuwmarkt-nél már garantáltan érződik, hogy egy egészen más jellegű városrészbe érkeztünk. Itt húzódik a kínai negyed, amely pontosan olyan, mint amilyennek lennie kell: lampionok, kínai étkezdék, édes-savanyú illatok, aromák. Ebből a forgatagból kikeveredve a piros lámpás negyed vörös fényei már látszanak. Aki eddig prűd volt, itt megtérhet. Nagyon fontos tudni, hogy itt nem szabad fényképezni. Jobban tesszük, ha elő sem vesszük, mert könnyedén belekeveredhetünk egy "fussmerthaelkaplakelveszem" szituációba. Ezt leszámítva bátran tekintsünk körbe, hiszen ez erről szól. Jópofa hely a condomerie, amely tulajdonképpen egy óvszerbolt. Senki ne számítson hagyományos termékekre, viszont világító, pálmafa alakú, vagy más különleges tulajdonságokkal bírókra igen.

Én szeretek itt nappal is sétálni, az ember hajlamos figyelmen kívül hagyni a kedves kis épületeket, szűk, kanyargós macskaköves utcákat, fákkal árnyékolt csatornákat. Fel kell fedezni az egésznek a báját. Mert piros lámpák ide vagy oda, van neki. Ha a pályaudvartól balra vesszük az irányt és a Prins Hendrikkade mentén gyalogolunk, egy kevesek által ismert kis családias sörfőzdére bukkanunk, amely közvetlenül a malom lábánál áll.

A coffeeshopokról: pontos meghatározás szerint a marihuána fogyasztása nem legális, hanem „tolerált”. Ezt ennek megfelelően tiszteletben kell tartani. Hotelekben - diákszállásokat is beleértve - és az utcán nem szabad marihuánát szívni. Erre valók a coffeeshopok. Az ember beül, választ a menüből és egy tea vagy egy gyümölcslé mellett elpöfékel. Ha valaki tanácstalan, az eladó szívesen segít. Jó tudni: ha valaki megszédül egy ilyen program után, a 100%-os narancslé amolyan gyorssegély lehet. Amszterdam nincs túlmisztifikálva, az ember azt kapja, amit lát, tökéletesen egyszerű, ugyanakkor észvesztően kusza." (Andi)

r. gyuri fotója

"Amszterdam más. Nemcsak azért, mert itt legális a fű és a lányok a kirakatban hirdetik magukat, nekem nem ezért más. Persze sokak pont ezen adottságai miatt látogatják szívesen, de nekem nem ez jut róla először eszembe, hanem az összevissza dülöngélő, keskeny házai. Nekem ez az, ami miatt Amszterdam az egyik kedvenc városom. Ahogy kusza fogsorként meredeznek a csatornák partjain, engem mindig, amikor ott vagyok, felderít az, hogy ezt lehet. Nincsenek derékszögek, párhuzamok és egyenesek. Építésznek tanultam, talán pont ezért okoz ez nekem örömöt. El lehet szakadni kicsit a modoros unalomtól, még a házak is azt sugallják, hogy itt mindent lehet. Amszterdam jó hely.

Ez az a hely, ahol a pályaudvarról kilép az ember és több ezer biciklivel találja magát szemben. Itthon ki nem állhatom a belvárosban a minden szabályra magasan tojó biciklistákat, szívesen elküldeném őket egy kis szakmai továbbképzésre ide. Itt ez működik. A gyalogos nem megy a bicikliúton, a biciklis tiszteletben tartja a többi közlekedőt, megvan az egésznek a rendszere. Amszterdamban a közlekedés is más. Hozzá vagyunk ahhoz szokva, hogy az európai nagyvárosokban metrózzunk, mert az a legpraktikusabb. Na itt nem. Amszterdamban gyalogolni, villamosozni és persze hajókázni kell.

Biztosan van holland konyha és biztosan vannak híres holland ételek, én nem leltem rájuk. Ettem argentin, angol, amerikai, olasz, francia és belga ételeket, de hollandból csak a sült-krumpli jutott majonézzel, mentségére legyen mondva, jó volt. Na jó, Hazudok, mert ettem holland halat is, legalábbis azt hiszem az volt, mármint holland. Ez sem volt rossz és ez is majonézzel volt. Lehet, hogy a majonéz a hollandok nemzeti eledele?

Tetszett:

 • hogy a reptérről pillanatok alatt a belvárosban voltam

 • a házak, olyannak amilyenek

 • a hajókázás, félelmetes ahogy ezek a hollandus hajóskapitányok hogyan manővereznek a szűk csatornákon, sokszor pár centikre egymástól

 • a lakóhajók, ilyet sem nagyon lehet máshol látni

 • a hollandok, jóféle, jó fej népek.

Mivel a hollandok kellően sok gyarmattal rendelkeztek a világ minden táján, rengeteg náció keveredik, de jól áll nekik.ek az ajándékboltok. Ezek is mások kicsit, nem csak Kínában gyártott unalmas, giccses városi ereklyékkel vannak tele, hanem felbukkannak érdekességek, ötletes, sokszor kicsit "szabadelvűbb" cuccok is. Jók a pólók!" (Gyuri)
Kriszta fotója

"Amszterdam egy európai nagyváros, mégsem éreztem a nagy városokra jellemző szürkeséget, rohanást. Amszterdam színes. Van, aki a romantikát keresi Amszterdamban, van, akit a múzeumok vonzanak, és van aki csak azért jön, hogy ami "otthon" illegális, azt legálisan is kipróbálhassa. Mindent meg kell nézni. Rengeteg a múzeum, ahová érdemes elmenni, végig sétálni a vöröslámpás negyeden (fényképezőgépünk végig legyen a táskában), a coffeeshoppok, a függönyök nélküli ablakok, a csatornarendszer, a biciklisek, a virágpiac. Ami a legjobban tetszett: a színek, a dülöngélő házak, az egész várost átszelő csatornarendszer. Az eső és szél ellenére Hollandiában mindenki biciklizik. Ami nem tetszett: A holland ételek, az állandó szél. Ezen kívül, ami veszélyes volt, azok a biciklisek, életveszélyesen közlekednek. Aki szereti a fűszereket, és az ízeket, ne rendeljen tipikus holland ételt. Főtt zöldségek minden mennyiségben, és hús, szigorúan só és mindenféle ízesítés nélkül. A palacsinta az édességek, viszont finomak. Stropwafels pl. Helyi emberek? Kedvesek, segítőkészek, vidámak, szőkék." (Csilla)

r. gyuri fotója

"Ha Eindhovenbe érkezünk fapados légitársasággal, akkor az eindhoveni központi pályaudvarról tudunk vonattal eljutni Amszterdamba. A vonatjegy 30 Euro, és kb. másfél óra a vonatút. Viszont a vonatok modernek, újak, emeletesek, rendesen ki van írva melyik a következő megálló, tiszta és kulturált. Meglepő módon a jegy ellenőrző kalauzok kitűnően beszélnek angolul és barátságosak. A vonatok a központi pályaudvarra érkeznek, ami egyből a belváros. Megéri bemenni az Anna Frank házából kialakított múzeumba, nagyon jól meg van csinálva az egész, interaktív, és nagyon érdekes, kicsit hátborzongató is ismerve a tényeket, de mindenképpen megéri a 9.5 Euros belépőt.

A különböző csatornák mentén a belvárosban rengeteg a kávézó, étterem, így ha hirtelen elered az eső, mindig van egy hely, ahova be lehet ugrani. Az ő Váci utcájuk a Kalverstraat, ami egyből a Dam térről nyílik. Itt rengeteg bolt váltogatja egymást, itt lehet igazán vásárolni. Vagy a helyiek még Utrecht városába szoktak járni vásárolni. A Kalverstraattal párhuzamos a Rokin, ami szintén egy fontosabb utcája Amsterdamnak. Annyira más Hollandiában közlekedni, mint itthon, sokkal jobban figyelnek az autósok a gyalogosokra és a biciklisekre. Ha csak megállunk a járda szélén nézelődni, az autós akkor is megáll, és megvárja, hogy tényleg csak nézelődünk-e vagy át is akarunk menni, nehogy elüssön, mindenki előzékeny.

A Damrakon és a környező utcákban a különböző coffee shopokból árad a marihuána szag, nem lehet kikerülni. A piros lámpás negyedben napközben is érdemes tenni egy sétát, nem csak éjszaka, így legalább azt is megtapasztaljuk, hogy mennyire más a kirakatokban a nappali és az éjszakai kínálat. Tetszett, hogy a központi pályaudvarnál iszonyat mennyiségben parkolnak a biciklik! Ilyet itthon nem látni." (Gabi)


v.j. fotója


,, Nekem nagyon tetszett a város hangulata, el tudom képzelni, hogy valamikor itt éljek. A csatornák mentén sétálgatva és a kis házakat nézegetve Koppenhága jutott először az eszembe, de a rengeteg biciklisen kívül több hasonlóságot nem véltem felfedezni a két város között. Kifejezetten tetszett az, hogy nagy a pörgés a városban, mindenhol emberek járkálnak és zajlik az élet, nincs megállás. Teljesen magával ragadott az a szabadság érzés, ami körüllengi a várost, abszolút pozitív élmény volt számomra a hétvége és remélem, hogy hamarosan újra visszatérhetek! (Maris)" forrás


,, Amszterdam lenyűgöző volt, minden hídjával, csatornájával, házával, stílusával és az összes biciklijével együtt. Még az eső sem tudta elvenni a hangulatát. Az éjszakai élet pörgős, a piros lámpás negyed telített, a vendéglátás barátságos, a hangulata páratlan, de egyértelműen az építészeti jegyei ragadtak legjobban magával. A vörös téglás, folyó-menti, egymásba épülő házak, a múzeumok egymás hegyén hátán, a tágas parkok, a kis utcácskák, de még a színes virágágyások is annyira hangulatosak, nem is tudnám másik városhoz hasonlítani.

Egyszerűen imádtam, hogy szinte minden sarkon várt ránk egy újabb galéria, egy kiállító terem, mindenhol festmények, szobrok, műalkotások tobzódtak a kirakatokban, amelyek csábították be az utca emberét körülnézni, vásárolni, gyönyörködni. Mindenhol visszatükröződött, a holland történelem igen régre nyúlik vissza és a művészetekben sosem szenvedett hiányt. Rembrandt, van Gogh, Bosch, Mondrian, Hals… (Khloe)" forrás


Kriszta fotója


,, Az ottlétünk alatt végig azon gondolkoztam, hogy nem tudom más várossal összehasonlítani Amszterdamot. Építészetében nekem is Koppenhága jutott eszembe, de hangulatában teljesen más volt. Többen mondták az utazás előtt, hogy vigyázzunk magunkra az éjszakai életben, de szerencsére nem volt semmi probléma. Talán azt mondhatom, hogy a legtöbb nemzetiség megtalálható a városban. Olyan jó volt látni, hogy békességben megférnek egymás mellett az emberek. Nagy a nyüzsgés, a tömeg, de közben mindenki nyugodt. A legkedveltebb közlekedési forma a biciklizés, ami nekem kissé életveszélyesnek tűnt főleg gyalogosként. Talán a száguldozó biciklisek voltak a legkevésbé szimpatikusak, főleg, hogy még a járdán is félre kellett ugrani előlük. 😀 Összességében nagyon jó és egyedi élmény volt, bármikor szívesen visszamennék. (Zsófi)" forrás

Kriszta fotói

A kulturális és történelmi nevezetességek mellett tagadhatatlan, hogy sok turistát a legalizált prostitúció és marihuána-fogyasztás vonz a holland fővárosba – mindez azonban nem jár együtt azzal, hogy egyfajta bulifővárossá vált volna, a belvárosi utcákon elvétve sem látni bódultan dülöngélő alakokat, sem pedig szemetet.
Pár saroknyival odébb a kínai negyedbe botlunk, tovább haladva– a belváros kényelmesen besétálható - pedig tágas, és nagyon jól karbantartott parkok, rengeteg múzeum, templom és látnivaló teszi még színesebbé ezt a teljesen egyedi várost. (2024)


Olvasmányos linkek

"A városban örvendetesen kevés az autó: ez nem csoda, hiszen a tengertől elhódított területet százhatvanöt csatorna szeli át. Izgalmas lehetőség a séták után új perspektívából, hajóról is felfedezni a város látnivalóit. A csatornákon nagy a nyüzsgés, mert nem csak turistahajók közlekednek, gyakoriak a kisebb magáncsónakok is, hiszen minden esemény jó indok arra a hollandoknak, hogy vízre szálljanak: mindennapos látvány a borozgatás a hajóban, legénybúcsú a haverokkal a vízen." forrás


"Amszterdam báját érdekesen fűszerezi a coffeeshopok sora és az ablakokban unatkozó meztelen cicik. Megkérdeztem vendéglátómat, hogy nem zavarja-e, hogy az országa a szexről és a drogokról híres, azt mondta, nem különösebben, hiszen legalább sok a turista, őt magát amúgy nem annyira hozzák lázba sem a legális drogok, sem a legális kurvázás. Mindenhez hozzájuthatsz, amit csak akarsz, de nyilván nem olyan érdekes az egész, ha besétálsz egy boltba, rendelsz, mint egy bárban, és a kezedbe nyomják a cuccot egy számla kíséretében. Amúgy érdekes infó még, hogy ugyan az árusítás és fogyasztás legális – legalábbis a coffeeshopokban – a termesztés még mindig nem az. Tehát azt, hogy honnan jön az áru, senki nem tudja és nem is firtatja. A lényeg, hogy az eladott cuccot jókora adó terhel, ez mondjuk nem egy rossz ötlet." forrás


Kriszta fotója


"Szóval Amszterdam. Mi nem azért mentünk, amiért a többiek, nem füves cigit szívni vagy vicces sütit enni, vagy ki tudja mit csinálni. Ide kettesben mentünk és csuda jó volt, rég voltunk bárhol ketten. Eindhoven és Amszterdam között a vonat körülbelül másfél óra alatt teszi meg a 123 kilométeres utat. Sík a terep, de érdekes a sok folyóval, patakkal, a rengeteg megművelt területtel. Az amszterdami központi vasútállomás egy gyönyörű épületben helyezkedik el. Egy gótikus-reneszánsz csoda, az ország legnagyobb területű vasútállomása és bár nem az Amsterdam Centraal-on fogadják a legtöbb utast az országban, de még így is napi 260 000 ember fordul meg itt. Az épületet egy darabig tudtam volna nézegetni mert tényleg nagyon szép, de főleg az az óra ott, fent a toronyban. Össze-vissza mozog. Aztán kiderült, hogy az nem is óra, hanem csak úgy néz ki, mintha, pedig nem is. Egy szélmutató óra!

Először a kínai negyedbe jutottunk, ami nagyon érdekes volt számomra. Egyrészt a kínai utcanevek vagy a cégérek elég furcsák voltak első látásra, de aztán mentünk tovább és azt láttuk, hogy a főtt kacsák lógnak az éttermek ablakában. Itthon a köjál mit szólna az ilyen tároláshoz? Hány perc alatt lenne bezárva és sóval behintve az étterem? De nem csak kínai éttermek voltak, hanem Ázsia minden részéről voltak kisebb-nagyobb helyek vagy boltok. Itt most ne a kínai gagyi boltokra gondolj, amiket itthon lehet látni minden sarkon, hanem tök igényes és szép termékeket árultak, igaz, nem ruhát hanem inkább lakberendezési mindenféléket vagy élelmiszert. Arról nem is beszélve, hogy ebben a negyedben található Európa legnagyobb kínai stílusú buddhista temploma, ahova ingyen be lehet menni, meg lehet csodálni, lehet fotózni, stb. Egyedül hétfőn nem látogatható azt hiszem.

Haladtunk tovább a tömeggel, majd egyszer csak, hirtelen azt láttam, hogy ott áll egy lány a mellettünk lévő ház ablakában alig semmiben, a szemben lévő házban meg egy sexshop volt. És így tovább. Érdekes hely volt a piros lámpás negyed is! A szexshopokból kétféle volt: volt amelyik olcsó (mondhatni gagyi) termékeket árult, de voltak olyanok, amik már komolyabb minőséget, a hazai áraknál olcsóbban. És mindenhol lányok az ablakban.

Mindezt összevetve azzal, hogy itthon már cigit sem lehet venni, és az is olyan alantas tevékenység a kormány szerint, hogy az ember tutira a pokolra jut tőle, vagy hogy a 18 éven aluli gyerekeket nem lehet bevinni… álszent marhaság! Sokfelé mászkáltunk még, jártunk külvárosban meg belvárosban is. Mindenhol gyönyörű házakat láttunk, pont olyanokat, mint a képeslapokon. Azt kell, hogy mondjam, Amszterdam azon kívül, hogy a szabadon vásárolható és fogyasztható vagy kipróbálható drogokról híres, ennél sokkal többet tud nyújtani építészetileg, és gondolkodásban is. " forrás


r. gyuri fotója


,, Amszterdam hírhedtsége a fűre és a szexre épül, így nem meglepő, hogy a kettő egyvelegén végigsétálva juthatunk el az Oude Kerkhez, Amszterdam legrégebbi templomához. Szerintem eléggé sok mindent elárul a városról az, hogy a templomra pirossal megvilágított, enyhén hiányos öltözetű nők néznek, huncut mosollyal hívogatva a rájuk pillantó turistákat vagy egyszerűen csak nem törődőn ülve a kirakatban. Ezek után igazán nem kellett volna meglepődnöm, amikor egy nagy és igényes óvszerboltba botlottam, ahol aztán mindenféle gumit kapni – vége annak a kornak, amikor az eper íz nagyszám volt, itt bizony kézzel festett figurákat vásárolhatsz, elvégre mindenkinek az az álma, hogy egy kézzel festett zsiráf is helyet kapjon az ágyban. Emellett kaphatsz meleget, hideget, fűízűt, világítósat, vibrálót, stb., és megtudhatod, mi az igazi méreted/mérete a pasidnak

A város hírhedtebb részén amúgy legalább kétméterenként megcsapja az orrodat a fűszag, ettől leginkább akkor szabadulhatsz meg, ha beleveted magad a csatornarendszerbe, ahol a part mentén gyönyörű házak várnak, abszolút belátással. Mivel olyan anya mellett nőttem fel, aki sötétedés után nemcsak a függönyt húzza be, de a redőnyt is abszolút kizárásos funkcióra állítja már jóval alvás előtt (igen, az őrületbe kerget vele), engem sokkolt, hogy a hollandok nemcsak a sötétítő használatát mellőzik, de rendes függönyük sincs, így még csak el sem fátyolozzák az Ikea-katalógusba illő konyhák és nappalik látványát. Olyan szépen berendezett lakásokat láttam itt, hogy megszakadt a szívem, amiért nem költözhetek be azonnal." " forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

r. gyuri fotója

r. gyuri fotója

V. J. fotója

Néhány kerékpár - V. Jancsi fotója

V. Jancsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA