ÚTIKRITIKA.HU / Amszterdam


hirdetes


útikritikák


Amszterdam

Repülőjegy | Szállásválasztás | Úti okmányok | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Repülőjegy és repülés

  • Budapestről Amszterdamba fapadossal vagy a a KLM menetrendszerinti járatával már 35.000.- Ft-ért el tudunk utazni. A menetidő 2 óra 5 perc.
  • Fapadossal Eindhoven repülőtere is szóba jöhet, de ott, a várostól való távolság miatt a buszos transzfer árát és idejét is bele kell kalkulálni.
  • A Schiphol nagy, tágas és eléggé jól szervezett.
  • A csomagkiadásnál még azt is kiírják a képernyőre, hogy mikor kezdik el a szalagra rakni a csomagokat.

,, Ha Amszterdam Schiphol-ra szeretnétek repülni, készüljetek fel, hogy sem a jól megszokott Wizzair, sem a Ryanair nem indít oda fapados járatot, csupán az EasyJet-tel lehet viszonylag olcsón repülni. Mi éppen ezért a Wizzair Eindhoven-be tartó járatára vettünk repjegyet, hiszen Eindhovenből vonattal másfél óra alatt lehet átjutni. A vonatjegy olcsóbb, ha legalább 4 fő egyszerre veszi meg, mi nyolcan utaztunk így nem volt gond, de azt kiemelnénk, hogy ez az akció csak Hollandiában kibocsájtott bankkártyás fizetés esetén érvényes. A repülőtérről a 401-es, 7 percenként járó busszal lehet a vonatállomást megközelíteni, ahonnan körülbelül fél óránként járnak a vonatok az Amsterdam Centraal állomás felé. Aki nem szeretne sokszor átszállni és inkább a kényelemre vágyik annak mindenféleképpen a direkt járatot javasoljuk, de mi inkább a költségcsökkentésre szavaztunk 😀 (2018)" forrás

"Késett a KLM, nem sokat, 45 percet. Az indulásnál bemondták, hogy leszállás előtt 10 perccel lesz információ az átszálló utasoknak. Leszállás előtt 10 perccel valóban elmondták, hogy, nyugi, mindenki eléri majd a gépét. A legrövidebb átszállási ideje a 8 atlantai utasnak lesz, az ő teendőjük pedig ez, hogy rohanjanak az F5-ös kapuhoz. A kijáratnál jobbra, kövessék a sárga kiírásokat, meg fogják találni könnyen, nyugi, meg fogja várni őket a járat. Olyan komoly segítőkészséget mutatott, hogy mindenki békésen várta a landolást. Costumer service tantárgyból csillagos ötös. Kriszta 2019 június vége"  

Bejutás a repülőtérről:

Az amszterdami Schiphol repülőtér a várostól kb. 9 km-re fekszik. A városba a legkönnyebben vonattal juthatunk be. Az egyirányú vonatjegy ára 2019-ben 4,30.-  EUR, a retúr jegy 8.40 EUR-ba kerül. A vonatok 10-15 percenként indulnak, a menetidő kb. 20 perc.

Három ember együttes utazásánál édemes az uber vagy egy taxi igénybevételét megfontolni. A nyári tömegben álldogálás elkerülése végett a transzfer ezen a linken előre mengrendelhető

Érkezés vonattal

Éredemes ide is vonaton érkezni, különösen, ha az utazó másik, esetleg közeli európai városból jön. A vonat gyors, kényelmes és környezetbarát.

Esetleg annak, ki egy másik, közeli helyről érkezne, ezen a linken érdemes tájékozódni, melyik opció a legolcsóbb.


Szállásválasztás

Általános tanácsok

Amszterdamban igen nagy a kínálat úgy hotelből, mint hostelből, sőt jellegben a kettő keverékére is léteznek példák. Árszintben persze a hostelek az olcsóbbak, a hoteleknél meg nagy a szórás felfelé. Viszont van néhány olyan hostel, amelyik drágább, mint a közelében lévő egyes hotelek. Érdekes módon a jó könyékeken is vannak olcsó hotelek. Ezen a linken érdemes tájékozódni az amszerdami hotelek  kínálatáról.

Aki szívesen ismerkedik más utazókkal és szereti a társasági életet, annak érdemes hostelt választani, mert azoknak igazán bulis a légköre.

Milyen jelentősége van annak, hogy a szállás a város melyik részén, melyik negyedben van? Mivel Amszterdam nem túl nagy kiterjedésű és egyszerű, gyors a villamosközlekedés, így nehéz olyan szálláshelyet kifogni, amelyik túl messze lenne a turista nevezetességektől, vagy akár a városközponttól.

Sokan utólag némileg megbánják, ha Amszterdam valamelyik nyugis lakónegyedében lévő hotelt vagy hostelt választanak ki. A város mozgalmassága az említett három negyedbe összpontosul. Ellenérv, hogy a nyugis lakónegyedekben megszállva viszont többet meg lehet tapasztalni az amszterdami hétköznapok hitelesebb, kevésbé turistás jellegzetességeiről. Ha viszont ott akarunk megszállni, ahol nagy az éttermek, bárok, coffee shopok, szórakozóhelyek választéka, akkor a három negyed valamelyike a nyerő. Azért ezeknél sem kell nélkülözni a helyiek életképeit. Tény és való ugyanakkor, hogy van Amszterdamnak három olyan negyede, ahol azért a turistának praktikusabb, érdekesebb lakni.

A Centraal Station (a központi pályaudvar) környéke:

A főpályaudvarnak egy akkora környékéről beszélünk, ahol 10 perces gyalogtávolságnál nem adódik hosszabb. Az amszterdami hoteleknek több, mint a fele ebben a térségben van. Van baromi olcsó hostel és méregdrága luxushotel egyaránt. Az itt tárgyalt negyeden belül van két eléggé eltérő körzet. A főpályaudvarból kilépve, keletre húzódik a vörös-lámpás negyed, vagy nevezzük vigalmi negyed, míg jobbra a város fő bevásárlónegyede található.

A vörös-lámpás negyed messze nem olyan veszélyes, mint azt tájékozatlanabb turisták feltételezik. Aktív a rendőrségi jelenlét, ami megnyugtató a turisták számára, kevésbé az alvilági alakok, futtatók számára. Vannak kirakati kurvás utcák, szex shopok, de vannak utcák, ahol egyáltalán nincs nyoma a prostitúciónak. Tehát, ha valaki a vörös-lámpás negyedben száll meg, akkor az egyáltalán nem jelenti azt, hogy alvilági környezetbe kerül. Viszont esténként, éjszaka Amszterdam legtöbb más negyede meglepően nyugis, csendes, és a mozgalmasság ide koncentrálódik. Itt vannak a kocsmák, bárok, kis klubok, ahol a turisták hangoskodnak kedvükre söröskorsókkal a kezükben. Az itteni hotelekben, hostelekben a nyugodt alvás éjszaka csak a belső udvari szobákban lehetséges. Olyanok válasszanak szálláshelyet ide maguknak, akik nem akarnak korán (mondjuk hajnali kettő előtt) lefeküdni.

A vöröslámpás negyed szálláshelyei picit távol vannak a szokványos turista nevezetességektől. Ezen a környéken dolgoznak zsebtolvajok, tehát nem árt vigyázni. Az itteni hotelek, hostelek szobáiból azonban nem lopnak. Előfordul, hogy az itt járkáló embereknek mindenféle alakok lopott kerékpárokat ajánlanak fel 15-25 euróért. A drogárusok jellemzően silány, hamisított kemény drogokkal üzletelnek.

A főpályaudvarhoz közeli térség másik negyede a bevásárló negyed. Itt van a hosszú sétáló utca, a Kalverstraat és a híres tér, Damrak. A nagyobb és kisebb utcákban a rengeteg kis bolt mellett csomó szálláshely található. A közbiztonság este,, éjszaka is jó, ráadásul az erőteljes kivilágítottság is extra biztonságérzetet ad. Késő este, éjszaka egyébként eléggé kihalt minden arrafelé. Aki azonban esti mozgalmasságra vágyik, az gyalog gyorsan eljut mind a piroslámpás negyedbe, mind a menő Rembrandtplein közegébe.

A környékbeli hotelek, hostelek persze némileg drágábbak, mint a piros-lámpás negyedben. Itt van két híres hostel a Bob's Youth hostel és a Flying Pig Downtown. Előny, hogy az itteni szálláshelyeken éjszaka nyugodtan lehet aludni. Hátrány, hogy nincs nagy választék éttermekből, igaz 10 perccel odébb gyalogolva pedig, van óriási választék. A múzeumok, a kulturális látnivalók nincsenek a közelben, vásárlási lehetőségek viszont minden mennyiségben.

A Rembrandtplein (Rembrandt tér) környéke:

Előnye, hogy egyértelműen szebb, tisztább környék, mint a főpályaudvar környéke, és közel van a turisztikai nevezetességekhez. Nincs túlságosan messze a Leidseplein térségétől, ahol szintén sok a látnivaló. A Rembrandtsplein, azaz a Rembrandt tér gyalog kb. 15 percre van a főpályaudvartól. Nagyon kellemes a miliő, egészen más persze, mint a vörös lámpás negyedben. Ugyanakkor itt is van éjszakai élet, sőt itt vannak a legmenőbb szórakozóhelyek (diszkók, klubok). Melegebb hónapokban csodás a hangulat a kiülős kávézókkal, éttermekkel. Parádés légkörűek az itteni kávézók.

Magán a téren is van néhány hotel, de rengeteg szálloda van a környező utcákban, pár száz méteres körzetben. Errefelé vannak középkategóriás és 5 csillagos hotelek is. Az itt elemzett 2. környékre nem a hátizsákos turizmus a jellemző, ide a "bőröndös turisták" jönnek. A tér és a környéke azért hétvégeken nem kimondottan csendes. A környék szállodáiban érdemes nem utcára néző szobát kérni. A Leidseplein negyedhez képest ez a második azért mozgalmasabb, színesebb. Itt is vannak coffeeshop-ok. Nagy a választék színvonalasabb és olcsóbb étkezőhelyekből.

A Leidseplein (Leidse tér) környéke:

A Leidseplein, azaz Leidse-tér nem annyira menő, mint a Rembrandtplein térsége, de menőbb, mint a központi pályaudvar negyedei. maga a tér nem nagy szám esztétikailag, viszont tele van híres kávézókkal, éttermekkel, bárokkal, coffeeshopokkal. nyaranta fantasztikus a hangulat a kiülős helyekkel. Néhány száz méteres körzetben legalább száz étteremből lehet választani. A mellékutcák tele vannak kajáldákkal. Hihetetlen, hogy mennyiféle etnikai étterem található itt (pl. tibeti, etióp stb.). A turisták erősen frekventálják ezt a környéket, akkor is ha Amszterdam más részén laknak. Hát akkor milyen jó egyenesen itt megszállni. A térségben vannak nemzetközi láncokhoz tartozó szállodák, éppúgy, mint kicsi, családi üzemelésűek. A Leidseplein-től délre eső területek már nagyon közel vannak a múzeum negyedhez és a kellemes Vondel parkhoz. A park tájékán van több minőségi szálloda.

A térségben 10 perces gyalogtávolságra van minden jó, kellemes (pl. Albert Cuym piac vagy a Heineken sörfőzde). Persze nem mindenkinek jön be annyira, mint a másik két térség valamelyike. Az itteni hotelek környéke jellemzően nyugis, jól lehet aludni éjszaka. Menő butikok sokasága található a környéken. A másik két térséghez képest ez a legmegfelelőbb családosoknak.

Hátrány: az itteni hotelek drágábbak, mint a főpályaudvarhoz közeliek, ha vonatozni akarunk, akkor a főpályaudvar 30-40 perc gyalogtávolságra van, vagy villamoson 10 perc, nem itt vannak a sétálóutcák.

Ha valaki kicsit távolabb lakik a turistás zónától, az bizony több előnnyel is jár. Például igazi amszterdamiak lesznek a szomszédai, olyan helyeken jár nap mint nap, ahol a többség él, eszik, dolgozik, szóval a valódi életet láthatja. A tömegközlekedés a kulcsa a távolabbi lakásnak, ezt érdemes megfontolni. A 8 eurós napijegybe belefér pár extra megálló, főleg, ha cserébe a szállá olcsóbb, az étel megfizethetőbb. Nem olcsó, ilyen itt nem lesz sajnos. 

Javasolt hotelek:

A legrosszabb szálloda a világon:

"Rosszabb már nem lehet. De mi mindent megteszünk." – ezzel a vendégcsalogató szlogennel csábítja a turistákat az amszterdami Hans Brinker Hotel, ahol hiába fizeted ki a szobát, mert végül úgyis inkább a buszmegállóban fogsz aludni. A magát a világ legrosszabb szállodájaként aposztrofáló budget hotel évtizedek óta folytat nagyon elszánt lejáratókampányt saját maga ellen, például büszkén hirdetik, hogy náluk jobban senki sem tudja, hogyan kell megzavarni a vendégek nyugalmát vagy elveszíteni a csomagjaikat." forrás


DISTRIKT HOTEL ZANDAAM 🏢
Mivel Amszterdam belvárosában elvétve találtunk volna 3 éjszakára szobát 200.000 forint alatt, így a várostól vonattal 12 percre fekvő, mesebeli Zandaam városkában (nemsokára a második részben részletesen bemutatom) található Distrikt Hotelben foglaltunk, ahol kiváló reggelivel, 0-24 ingyen kávéval és forró csokival voltunk ellátva, 3 éjszakára mindössze 364 euróért, 2 főre.
Bátran ajánlom mindenkinek, aki Amszterdamba utazik! (2024)

Úti okmányok

Az országba belépni érvényes úti okmánnyal (személyi igazolvány, útlevél) lehet!

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon