ÚTIKRITIKA.HU / Amszterdam


hirdetes


útikritikák


Amszterdam

Amszterdam praktikus

Közlekedés | Étkezés |Vásárlás| Szórakozás | Egészség | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos tanácsok | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

.

Közlekedés

Amszterdam legkellemesebb közlekedési eszköze vitán felül a bicikli.  Amszterdamban a járműforgalom a magyarországihoz képest lassabb ritmusúnak tűnik. Az autóvezetők jobban betartják a közlekedési szabályokat. Gondot inkább a kerékpárosok okoznak, mert őket az ottani KRESZ szabályai lényegében ugyanolyan védettséggel oltalmazzák, mint a gyalogosokat. Ezzel azonban sok bicajos nagyon visszaél, össze-vissza, veszélyesen cikázva haladnak. Irányváltozást nem jeleznek és még a közlekedési lámpák piros jelzéseire is magas ívből tojnak. A rendőrség inkább az autósokkal foglalkozik és komoly pénzbüntetésekkel sújtja a szabálytalankodókat, még a vezetés közben kihangosítás nélkül mobiltelefont használókat is.

Autót bérelni akkor érdemes, ha valaki vidéki  kirándulásra fogja használni. Csak akkor. Városi közlekedésre nem ajánlott.

Parkolás

Az autóval Amszterdamba látogató turistáknak fontos információ, hogy a tiltott helyen történő parkolást szigorúan szankcionálják. Ha valahol a parkolóóra nem működik, ott a szabad helyre sem tanácsos beállni. A rendőrök a szabálytalanul parkoló autókat vagy elviszik vagy kerékbilincset helyeznek rájuk. Az autók kiváltása roppant drága. A bírságon és a szállításon kívül még a tárolást is felszámolják.

Kriszta fotója - egy egy kétszemélyes elektromos kisautó, ami a bicikliúton közlekedhet

Tömegközlekedés

Ha tömegközlekedést tervezünk használni, hasznos napi jegyet venni, ez jobban megéri. Vagy napi/kétnapi/ heti jegyet. Ennél is jobb az I Amsterdam kártya, ami már múzeumok belépőit is tartalmazza. A napijegy 8.- eur/fő, a négynapos 24,50.-. Egy út, ami egy óráig tarthat 3,20.-.

Nagyon fontos: sem az automaták, sem a villamoson a kalauzok nem fogadnak el készpénzt, csak bankkártyát.

2024: Amszterdamban a szinte minden megállóban megtalálható kék automatákból lehet megvenni az ún. ov-chipkaartot, amiből kétféle opció is elérhető.
a) eldobhatós – itt különböző időintervallumokra ( 1 óra – 2,9 euró, de vehetsz 24 órás jegyet is (7,5 euró), továbbá 48 (12,5 euró), 72 (17 euró), 96 (21,5 euró), 120 órás (26,5 euró) 144 (30 euró) és 168 órás (33 euró) lehet kiváltani. Az első felszállásnál le kell olvasni, innentől kezdve ketyeg az óra.
b) feltölthetős – ez a kártya 7,5 euróba kerül, tetszőleges összeggel fel lehet tölteni, és kilométerenként 0,154 euróba kerül. A kártyát minden le és felszállásnál le kell olvasni, ekkor a leolvasóberendezés kiírja az aktuális egyenleged.
Ezekkel a kártyákkal mind buszon, mind pedig villamoson és metrón is utazhatunk. A Google Maps alkalmazás tökéletesen hozza a menetrendet és az útvonalat úti célunkhoz, a Centraal Station pedig mind a négy metróvonallal összeköttetésben áll.

Villamossal

A villamos az egyik legjobb ötlet a városi közlekedéshez. A központi pályaudvarról indul, és ide fut be az összes (16). Gyors, egyszerű megoldás, általában nincs rajta tömeg, van viszont légkondi. Jegyet minden esetben kell venni, ugyanis a villamoson kis fülkében középen ül a kalauz, nála is lehet fizetni. A jegyet felszállás után érvényesíteni kell. Leszállásnál is le kell húzni, így nyitja ki az ajtó előtti kis kaput.

Kriszta fotói

Apropó: A National Geographic a világ 10 legérdekesebb villamosvonala közé sorolja az amszterdami kettest. Ez a vonal valóságos városnézést kínál, hiszen látható róla

 • a királyi palota
 • a De Nieuwe Kerk (Új templom)
 • a Begijnhof
 • a virágpiac (Bloemenmarkt)
 • a Rijksmuseum
 • a Van Gogh múzeum
 • és a Vondelpark

A tramlijn (villamosvonal hollandul) 2 egyik végállomása könnyen megtalálható a központi pályaudvarnál. A másik végállomása az Oudenaardeplantsoen.

Hasonlóan kellemes a tizenkettes is, ami az Amstelstationre megy.

Metróval

Az amszterdami metróvonal nagy része a felszín felett megy, csak sokkal nagyobb távolságokat jár be. Amennyiben a külvárosi részeket szeretnénk elérni, érdemes. Egyéb esetekre tökéletes a villamos.

Taxival

 • Taxit csak akkor érdemes Amszterdamban igénybe venni, ha valamely városszéli helyre akarunk eljutni, ami vonattal túl közel esne.
 • A magyar konzulátusunk külön felhívja a figyelmet arra, hogy a különböző nagyvárosokban - így persze Amszterdamban is - illegális taxiszolgáltatást végző magánszemélyek tevékenykednek. A potenciális utasaikat az utcán (pl. szórakozóhelyek környékén) szólítják meg. Csakis a taxistársaságok szolgáltatásainak igénybevételét tanácsoljuk. Gépjárműveik a kék alapon fekete betűs rendszámaikról és a tetejükön jellemzően megtalálható szabadjelző készülékről ismerhetőek fel.
 • A városi közlekedéshez nem ajánlatos.
 • Mivel az utcák szűkösek, ez nem túl gyors megoldás és nem is túl költséghatékony.
 • Amennyiben mégis erre esne a választás, ezen a linken lehet és érdemes tájékozódni az árakról.

Uber

Működik, jól működik és taxinál 20-30 százalékkal olcsóbb.

Autómegosztók

Több szolgáltató is működik a városon belül, itt élőknek érdemes foglalkozni ezzel, turistáknak macerás és drága.

Car sharing - Kriszta fotója

Kerékpár

A kerékpár az egyik legelterjedtebb és leghasznosabb közlekedési forma. Az ehhez kedvező földrajzi adottságok, és a város kialakítása könnyedén megteremtette a kerékpárkultúrát. Állítólag 600 ezer kerékpár van a városban! A bicikli utak behálózzák az egész várost, a gyalogosoknak jobban kell rájuk figyelni, mint az autókra, vagy akár a villamosra. Soha ne sétáljunk a bicikli úton, mert pillanatok alatt lecsilingelnek. Jobb esetben. A városban több, mint 400 km bicikliút van és a hálózatot folyamatosan fejlesztik. Az amszterdamiak 60 százaléka naponta használja a biciklijét. Naponta letekernek kétmillió kilómétert... Négyszer annyi bicaj van Amszterdamban, mint autó. Kerékpárt bérelni a város bármely frekventált pontján lehet. Jegyezzük meg, melyik a miénk, ha valahol otthagyjuk.

,, Ugyan sokkal egyszerűbb kerékpárt használni a városban, mint autót, sajnos gyakori a biciklilopás, így a látogatók, az utazók és a hobbi kerékpárosok számára ajánlatos a rengeteg védett garázsban tárolni a biciklijüket. (2019)" forrás

Délutáni varosi biciklitura - online foglalás

Kriszta fotói

Ha biciklire ülünk:

 • A bicikliúton haladjunk, nem rutinos lévén a közlekedési lámpákat tartsuk be.
 • Sötétedéskor mindig legyünk kellően kivilágítva.
 • Kanyarodás előtt az irányban lévő kezünkkel időben jelezzünk.
 • Olyan járgányt válasszunk, úgy állítsuk be az ülést, hogy ülve is leérjen a földre a lábunk, ha hirtelen kell megállni, leugrani a bicikliről, le tudjunk ugrani. A váz ne legyen hátráltató tényező.
 • A fékek rendesen fogjanak.

forrás

"Az ide utazók szívesen bérelnek biciklit, már csak azért is, mert látják a sok helyit, ahogy bicikliznek és a turisták is ki szeretnék próbálni, milyen érzés ebben a szokatlanul rendezett Amszterdamban tekerni. Költségkímélő biciklit bérelni és azzal bejárni az egész várost. Persze nem csak tekerni lehet hanem robogót is bérelhetünk vagy tuk-tuk-ot (ez egy thai közlekedési eszköz). A városban igen kellemes tricikli városnéző körutat is tehetünk esőben, szélben, napsütésben. Ha esetleg a sétát választjuk és elfáradnánk, majdnem mindenhol van 1€-s busz, erre felszállhatunk és 1 órát utazhatunk, a busz az összes központi helyen megáll, ezekbe tartoznak a terek, múzeumok, éttermek etc. Közlekedésileg igen fejlett és modern városról beszélünk. " forrás


"A városi biciklis közlekedésnél jobb tudni, hogy a bicikliutakat/sávokat robogók is használhatják, arra nagyon figyeljünk, mert ott csúnya baleset lehet, ha egy robogóval ütközünk. Mindig jobbra húzódva tekerjünk a bicikliutakon is, mert balról folyamatosan előzhetnek. Körültekintőnek kell lenni, de a legnagyobb élmény Amszterdamban biciklivel közlekedni, feltétlenül ajánlom! + felesleges csilli-villi többváltós bringát bérleni plusz pénzért, a kontrafékes is megteszi, hiszen lapos az egész város. Egyedül a hidaknál lehet emelkedő, ha valakinek az gond, akkor béreljen csak váltós bringát." (Panna,)"

Főpályaudvar - Kriszta fotója

,,Solar taxi", avagy riksa - Kriszta fotója

Vásárlás

Élelmiszert bármelyik szupermarketben lehet venni, legtöbb boltja talán a belvárosban az Albert Heijn hálózatnak van. minden kapható és minden jó minőségű. Csak arra kell figyelni, ha valaki egy jó helyen lévő boltban szeretné megvenni a másnapi reggelit, estére a turisták általában csontra kifosztják ezeket a boltokat nyáron. Ennel egy fokkal jobb választás a Marqt, az itteni Whoole Foods. Itt nagy a kínálat bio termékekből, félkész és kész ételekből, levesekből. Az ára kicsit magasabb, ez tény, de még mindig kifizethető. Vigyázat: nem fogadnak el készpénzt.

,, Az Albert Cuyp Markt felé indultunk, a hangulatos utcákon barangolva. A piac nem sokban különbözik az itthoniaktól, talán feltűnően sok a tulipán és az Amszterdam feliratú szuvenír. A kínálatban természetesen megtalálható a cannabis-os nyalóka, csoki, cukorka és keksz is. Ezek mellé ki van írva, hogy ha esetleg ajándékként vinnél haza nyugodtan megteheted. Érdemes megkóstolni a helyi gasztronómiai fogásokat, hiszen frissen készítik és általában nagyon jó minőségű alapanyagokból.

Elnéztünk a Bloemenmarkt-ra is, ahol rengeteg féle tulipán és egyéb virág hagymája kapható. Kicsit más a hangulata ennek a piacnak, inkább a szuvenírek beszerzésére ajánlott. Kevesebb a friss, vágott virág, inkább a turistákra vannak kihegyezve az eladók. Lehet kapni tulipánhagymákat kis fapapucsban, de konzervben is.

Méltán híres Amszterdam a különleges sajtokról, és sikerült találnunk egy olyan sajtüzletet, ahol az összes különleges ízesítést végig tudtuk kóstolni. A Henri Willig Cheese & More boltot ajánljuk mindenkinek, aki helyi különlegességekre vágyik. Nem csak sajtokat, hanem sajtkrémet, kekszeket és mini stroopwafelt is lehet kapni, de talán a legfinomabb az összes közül a baby gouda és a smoked goat cheese sajtjuk volt. Úgy be is raktároztunk belőlük, hogy alig fértünk be a bőröndbe a hazaúton. (2018)" forrás


Kriszta fotója

,, Ugye vannak a Coffe shopok, ahol a turisták zöme ki tudja próbálni a marihuanat, mert itt legális. Az abból készült ajándékok is legálisan vásárolhatóak és ajándékként el is hozhatóak legálisan haza. Vettünk, nyalókákat, csokikat, sütiket.
Amúgy az egész városnak van egy olyan illata-és bizony ez a marihuana illata. Olyan édeskés fű szag :D (2018)" forrás


,, Európa egyik leghíresebb és legforgalmasabb szabadtéri piaca az Albert Cuyp. Évente látogatók ezreit vonzza, főleg szombatonként. Több mint 300 stand található itt. A friss zöldségektől kezdve a ruhákon át a legelképesztőbb dolgokig mindent megtalálható itt. Az egyik hentes pultban még Gyulai kolbász és Pick szalámi is fellelhető. Sok ínyencségre akadhatunk, ehetünk heringet, igazi holland sajtokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Emellett Amszterdam egyik legolcsóbb piacai közé tartozik. Vasárnap szünnap, minden egyéb más napokon délután 17 óráig tart nyitva. Ha élelmiszert akarunk venni, akkor érdemes zárás előtt kb. fél órával érkezni, mert ilyenkor sokkal olcsóbban tudunk az egyes árukhoz hozzájutni.

Másik híres piac a Waterloo téri (Waterlooplein markt) kifejezetten a turistáknak szól, sok használt holmi, bőrkabát szuvenír, könyv, lemez, lakberendezési tárgy található. Ez a piac sokkal kisebb, mint az Albert Cuyp piac, előnye viszont, hogy a belvárosban van. Áraiban nagyon változó, de lehet alkudni. Vasárnap zárva van, a hét többi napján 17 óráig tart nyitva. (2019)" forrás

Kriszta fotója

,, Még a piacon is tudtunk a dombornyomott Masterral fizetni , egyedül a PayPass nem működött sehol . A 200 eurósra néztek mindenhol mint az ufóra , de végül is megoldották . A mosdók 50 cent-tel mennek , de az 1 eurósból nem ad vissza . (antal, 2019)

Szupermarket+Ajándékbolt, éppen régi barátunk, Sofie házának földszintjén - Kriszta fotója

Kriszta fotói

A legendás Waterlooplein bolhapiac

Amszterdam városközpontjában található, a Nieuwe Amstelstraat és a Houtkopersdwarsstraat között, azaz a Rembrandt híd és a Stopera között.

A pontos címe: Waterlooplein 2

V. Jancsi fotói

Étkezés

A hollandok nem a gasztronómiájukról ismertek, de legjellemzőbb ételük a hal. Az utcán sok halas bódéval lehet találkozni, fokhagymás, nyers halat és kevésbé nyers halat, halas szendvicset és ennek változatait fogyaszthatjuk séta közben. Az éttermek egymást követik, amerre járunk. Legjellemzőbbek az argentin steak-re specializálódottak. Ehetünk oldalast barbeque szósszal, héjában sült krumplival, hatalmas adagokat raknak elénk. Az ázsiai konyha is szép számmal képviselteti magát. A hollandok ebéd gyanánt általában szendvicset és hidegtálakat fogyasztanak, így ha valaki ilyesmit enne, számos lehetőség nyílik rá. Jó az angol reggeli és a péksütemény a Damrak kávézóiban. Egy csésze tejes kávé egy koffiehuis-ban 2,50 euró; egy üveg sör (0,3l) 1,90 euró, egy egyszerű ebéd per fő 10 euró.

Kevés a belvárosban a klasszikus élelmiszerbolt. Érdemes a szálláshoz legközelebbi Albert Heijn boltot megkeresni, általában nagy alapterületen nagy választékot kínálnak mindenből.

Egy ebéd két főre egy nem nagyon turistás helyen 30-40.- eur között van. Például két pizza egy nagy ásványvíz és két kávé. Sokszor találunk turista menüt, érdemes kipróbálni. Ami viszont szinte kötelező: waffelt. Több helyen is lehet kapni, friss szokott lenni és elképesztően díszített. Olyan cukorbomba, ami után simán kihagyható egy étkezés.

"Itt is minden frissen készül, szóval egy 10-15 perc várakozásra készüljünk fel, de utána máris hozzák a tálcát, és megkapjuk a gyönyörűséget - tényleg az. Kezdem a krumplival: ilyen jó sült krumplit én még Belgiumban sem ettem! Minden egyes falat olyan ropogós, mint az álom, átütő olajíz sem érződik, minimum kétszer van sütve, az is tuti, és a szósz hozzá csak a bónusz. Elmorzsoltam egy könnycseppet a szemem sarkában, pedig a buli csak most kezdődött." forrás


 

"A sok bevándorlónak köszönhetően igen pazar a nemzetközi éttermekben a választék merüljünk hát el egy picit a kulináris íz világban. Olasz, Török, Arab, Indonéz, Kínai és Thai éttermek sorakoznak fel a város egészében. A Hollandoknak nincsen tradicionális ételük ugyanis a holland nők nem szeretnek sokat a konyhában állni, ám mégis gondoskodnak arról, hogy az általuk felszolgált étel finom, és különleges legyen. A holland konyha gasztronómiai alapjai: hal félék, zöldséges püré (azaz krumplipüré zöldséggel összetörve) ehhez marhát tálalnak fel, szeretik a kis sós/édes péksüteményeket és természetesen a Best náluk a frikandel. Leidseplein igen közismert a turisták körében. Itt található a legtöbb étterem és gyors büfé (Fast-food) ezekből a legkedveltebb a sült krumpli, amit különböző féle szószokkal kínálnak és papír tölcsérben tálalnak. Ide tartozik a FEBO is ez szintén egy gyors büfé, előre elkészített falatkák vannak kis ablakokban amibe ha bedobunk 1€-ot kinyithatunk egy ablakot és a választott ételt kivehetjük pl: frikandel, hamburger, rántott sajt ...etc. A piros lámpás negyedben (Red Light) is vásárolhatunk gyors ételeket és közben csodálhatjuk a kirakatban álló hölgyeket. (A Red Light-ban fényképezni szigorúan tilos!) Az idelátogatók között sok a sör kedvelő, ezért ajánlom bátran az ír sörözőket, melyek elröpítenek minket egészen Írországig, az eredeti Temple Bar-ba, hisz a bár konstrukciója megegyezik az eredeti báréval. " forrás

                          

                A mariska csomag és a waffel békésen megfér egymással ugyanabban a boltban - Kriszta fotói

,, Nem hagyhattuk ki a híres Stroopwafel-t sem, ami egy nagyon édes helyi különlegesség, karamell szósszal összeragasztott vékony ostyákat kell elképzelni. A piacon próbáltuk ki, ahol frissen készítették és még meleg volt amikor megkóstoltuk. Az édesszájúaknak nagy kedvence lehet, de aki cukorfóbiás annak nem ajánljuk." forrás

Kriszta fotója

ÉTEL-ITAL, KÁVÉ, SÖR 🥞🍻
Az árakat tekintve nagy meglepetésünkre szolgált, hogy a helyiek által kedvelt vendéglátóegységekben sem hagytunk ott 20 ezer forintnál többet, de a boltokban is az itthonihoz hasonló árfekvéssel találkozhatunk.
A Dutch Pancake Masters palacsintázó a bevásárlóutcában található elegáns étterem, sós és édespalacsinták széles kínálatlával, változatos turmixokkal.
A Nieuwmarktnál található Café Fonteynben széles választékban kóstolhatunk meg kiváló belga és holland söröket, valamint a street food kínálatuk is nagyon jó. Kettőnk fogyasztása étellel és sörrel 8.000 forint alatt jött ki…
Ha Amszterdamban jársz, semmiképpen sem hagyhatod ki a Tony’s Chocolonelyt, szemben a pályaudvarral. Nem vagyok egy nagy édesség-függő, de az itt kapható csokoládé verhetetlen, muszáj helyet hagyni pár táblának a bőröndben is – apropó, ezen a helyen a saját csokoládédat is elkészítheted, egyedi csomagolással. (2024)

Heringes szendvics - lefotózta, majd, rögvest megette: b.e.

Szórakozás

A szórakozási lehetőségek száma szinte végtelen. A legtöbb klubot és diszkót a Rembrandt téren és a Leidseplein-en találjuk.

"Érdekes volt, hogy tényleg mindenféle embert láttunk. Egy srác mackó-alsóban, meg műanyag papucsban, fehér zokniban jelent meg. A DJ pult előtt 2-3 idősebb (erősen őszülő, kopaszodó min. 50 feletti) férfi szürcsölgette a sörét órákig. Még tipp-topp turista lánykákat is láttunk. :D Talán csak egy rossz szavunk van csak a helyre: a tánctér felett van dohányzó helyiség, aminek rendszeresen nyitva felejtették az ajtaját. De valószínű nem sok antidohányos van a földön, így lehet a tömegből csak minket zavart ez is. Meg amúgy is el vagyunk kényeztetve itt, Hollandiában, mivel minden szórakozó helyről ki vannak tiltva a dohányosok, pontosabban maga a dohányzás.
Ami még jó pont, hogy a klubba nincs fix belépő, önkéntes alapú."

Pár előítéletet cáfolnék így a végén:

 1. Drog, alkohol nélkül is lehet erre a zenére bulizni

 2. Nem csak drogosok, rastások látogatják az ilyen klubokat

forrás


DE KROON COFFEESHOP – A vasútállomáshoz közel található, remek hangulatú coffee shopban kedves kiszolgálás mellett, elegáns környezetben lehet múlatni az időt, baráti árakon (5 euró az előre elkészített, dohánnyal kevert cigaretta, a Space muffin pedig 6 eurót kóstál – mindezt természetesen egy barátunk mesélte 😊 ).(2024)

V. Jancsi fotója"A piros lámpás negyed is életre kel este, megnyitnak a klubok és melegbárok, erotika színházak és mozik. Nappal érdemes a Madame Tussaud’s múzeumba menni, vagy kipróbálni az Amszterdam Dungeont. A coffeeshopos programok már önmagukban szórakozást ígérnek. Itt általában nincs zene, mindegyik üzlet egy-egy téma köré épült. A legjobbak: Grasshopper, The Bulldog, Smokey. -t. Szentelnék kis háttér magyarázatot az egész amszterdami könnyűdrogos témának, mert a vitafórumokon sokan és sokat beszélnek erről, néha kusza módon.

Az alábbi néhány sor sem rá-, sem pedig lebeszélni nem hivatott senkit arról, hogy kipróbálja Amszterdamban a marihuánát. A témával kapcsolatban sok hír és rémhír kering mostanában- és általában- így most megpróbálunk összegyűjteni néhány fontos tényt, információt és tiszta vizet önteni a pohárba. Amszterdamban a drogfogyasztás illegális! A marihuána használata az erre kijelölt úgynevezett coffeeshopokban a holland kormány által tolerált tevékenységnek számít.

Mit jelent ez?

Nem kevesebbet, mint hogy az utcán, a szálláshelyen, éttermekben, „általános” kávézókban, pályaudvaron, tehát minden más helyen a marihuána használata tilos. Az erre kijelölt helyek általában megfelelően megkülönböztethetők egy átlagos bártól vagy kávézótól. Ha esetleg a kirakatból nem lenne egyértelmű, a kiáradó markáns illatok valószínűleg meggyőzőek lesznek.

Hogyan működik?

Mint egy akármilyen bárban, itt is csak 18. évet betöltött személyt szolgálnak ki. Legyen nálunk igazolvány. A marihuánát a pultnál, az eladótól kell kérni. A kínálatról a menüben találunk részletesebb leírást. Maximum 5 grammot vásárolhatunk. Az ár nem csupán attól függ, hogy mennyit és milyen formában vásárolunk, hanem a minőségtől is természetesen. Ilyenkor jön el az a pillanat, hogy lapozgatjuk a menüt, de fogalmunk sincs, mi legyen a következő lépés. Nos, következő lépésként érdemes megkérdezni az eladót. Készséggel segítenek, ugyanis az idők során ugyanúgy hozzászoktak a megilletődve betévedő turistákhoz, mint a rutinosabb törzsvendégekhez. Kérdezzük meg melyiknek mi a hatása, mit javasol, hogyan kezdjünk neki. Egy teát, narancslevet érdemes rendelni mellé, alkoholt általában nem kaphatunk. Ha nem szeretnénk az egészet egyszerre elfogyasztani, eltehetjük későbbre is. Ilyenkor nem szükséges mindig ugyanarra a helyre visszatérni ahol eredetileg megvettük, beülhetünk máshova is, a lényeg, hogy fogyasszunk el mellé egy kávét, forrócsokit, bármit.

December elsején kiülős bárok az infra hősugárzóknak köszönhetően - Kriszta fotója

Fontos:

 • Ittasan és/vagy éhesen nem ajánlott ennek a programnak nekivágni. A marihuána fogyasztás ugyanis a vércukorszint csökkenésével jár, és ha üres a gyomrunk, bizony könnyen rossz élménybe torkollhat.

 • Ha a programnak megfelelően vágtunk neki, ne vigyük túlzásba. Szintén a fent említett okok miatt.

 • Vigyázzunk a különböző varázs-sütikkel (spacecake). Megenni nem ugyanaz, mint elszívni.

Egyéb fontos információk és hírek:

Arról, hogy ez meddig marad így, nincsen pontos információ. A holland kormány próbál megoldást találni, egy újfajta drogpolitikát kialakítani, a szervezett bűnözést megelőzendő. Nem drasztikus változások bevezetéséről van szó, csupán néhány lépésről, amely kismértékben bár, de korlátozza ezt a fajta szabadságot. Ezen kívül felreppent a hír, hogy 2013-tól egy új azonosító kártya bevezetését tervezik, így csak ennek felmutatásával lehet majd igénybe venni a coffee shopok nyújtotta lehetőségeket.

A drogtörvény szigorítása mellett és ellen is számos ideológiát sorakoztattak fel a képviselők, ám az korántsem elhanyagolható tényező, hogy amennyiben komolyabb lépéseket tesznek az ügy ellen, úgy a turizmus jelentős visszaesésével kell majd számolni. Emellett megjelennek majd az irreális árak, a feketepiac felélénkül, az emberek és fent említett kártya birtokosok a város utcáit fogják használni eladásra, beszerzésre, fogyasztásra. Ez nyilvánvalóan nem megoldás. Mellette sorakoztatták fel, hogy új célcsoportok keresésével egy újfajta turisztikai képet ültetnek a köztudatba, illetve a marihuánához kapcsolódó bűncselekmények megelőzését. A legfrissebb (2012.vége) információk szerint, a rendelet értelmében a városok maguk hoznak döntést arról, hogy engedik-e a marihuána és a hasis vásárlását. forrás


"Elvileg három nagy híres klub van Amszterdamban az Escape, Paradiso és Melkweg ezeket mindenképp meg akartunk nézni, szóval második nap elmentük a Melkwegbe ahova kb. 1,5 óra volt a sorbaállás:S (bár 1 órát rossz helyen álltunk és észre sem vettünk, hogy nem halad a sor:S:D). Az a jó, hogy arra tényleg nagyon figyelnek, hogy a helyek ne legyenek dugig csak „kellemes” tömeg legyen. Mikor bementünk egy Ida Enberg nevezetű DJ hölgy játszott, hát én szó szerint transzba estem egyrészt a zenétől másrészt meg a csajtól, nagyon durván jól nézett ki:D. Aztán mit ad Isten utána Sven Vath játszott:D:P. Mondjuk azt én már nem vártam meg, mert kidőltem:S, mondanom sem kell, hogy a robotpilóta vezetett haza, fogalmam sincs hogy:S:D." forrás


"A legtöbb coffeeshop-ban lehet vásárolni üdítőket, kávét, meleg teát, süteményt, mogyorót és más könnyű rágcsálni valót. Viszont szigorúan tilos a coffeeshop-nak alkoholt árulnia és a shop területén alkoholt fogyasztani! A leghíresebb coffeeshop Amsterdamban a Bull Dog. Sok híresség fordult már meg itt, ezért is népszerű a turisták körében, például: Britney Spears, Lady Gaga, Madonna, Snoop Dogg, Sean Penn és még sokan mások. Nagyon híres a Betty Boop Coffeeshop, azért mert itt írta Ponyvaregény című kultuszfilmét Qentin Tarantino. Cukrászdát nem nagyon találunk Hollandiában, nincs különösebb hagyománya." forrás


,, A legtöbb szórakozóhely egy helyen, a Rembrandtplein-nél található. Itt majdnem mindenhova van belépő, ami a Budapesten megszokott áraknál jóval drágább, de ki lehet fogni jó ingyenes bulikat is. Mi mind a két este elmentünk szórakozni, úgy éreztük, ha már Amszterdamban vagyunk nem hagyhatjuk ki. A helyek hangulata, a zenék egészen hasonlóak voltak a budapesti szórakozóhelyekéhez. Hajnali 5-kor a holland mulatós pedig még felejthetetlenebbé tette az estét. Azt ajánljuk, hogy ha valaki nem szeretne vagyonokat költeni, akkor mindenképp vegyek a repülőtéren egy kis útravaló alkoholt. 😀 (2018)" forrás

Egészség

Hasznos tudni, hogy a rövid időre tartózkodó turisták, üzleti utazók baleset vagy megbetegedés esetén, ha sürgősségi ellátásra szorulnak, akkor a holland állampolgárokkal azonos ellátásban részesülnek. Ez azon az alapon van, hogy mindkét ország uniós tagállam. Ennek a szabálynak az érvényesítéséhez azonban feltétel, hogy az utazó rendelkezzen Európai Betegbiztosítási Kártyával (EHIC), mert így a biztosító előre vállalni tudja az ellátás költségeinek a fedezését, mégpedig a biztosítási jogviszony alapján. Ilyen EHIC-kártyát az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál vagy a lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál van mód igényelni.  Fontos, hogy pontosan azok az ellátások járnak ingyen, amiket a helyiek is ingyen kapnak. Az egyebekre mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

Jó tudni, hogy a csapvíz iható és jó ízű is.

"Amszterdam közegészségi helyzete jó, a kórházak működése kifogástalan. Esetleg, ha kicsit több időt töltünk itt az országban és megbetegedünk, akkor a Centráltól nem messze megtalálható a Turista orvos (Tourism Doctor), aki éjfélig fogadja a turistákat.  (2012)" forrás

Közterületi vizelés - 100 euró - V. Jancsi fotója

Piszoár - Inkább itt, mármint a férfiaknak - V. Jancsi fotója

Közbiztonság

Amszterdamban alapvetően jó a közbiztonság. A zsebtolvajokra, különösen a főpályaudvar környékén vigyázni kell. Csapatban ténykednek és szokásos cselük a figyelemelterelés. Megszólítják az embert, például útbaigazítást kérnek, és közben a csapatuk másik tagja már a táskába nyúlkál és megpróbálja kiemelni a pénztárcát vagy egyéb értéket. Gyakran a vonatok indulásánál vagy érkezésénél akcióznak, mert ilyenkor könnyebbnek találják a felszívódást. Legyünk éberek a Schiphol repülőtér és az amszterdami központi pályaudvar (Centraal Station) között közlekedő vonaton. A bóbiskoló turistát könnyen kifosztják. A belváros zsúfoltabb pontjain, sőt a turista irodákban is próbálkoznak. A "vörös lámpás" negyedben is dolgoznak zsebesek, mert ott esténként kis helyen tömörülnek az emberek, és bámészkodás közben könnyű prédának kínálkoznak. Óvatosnak kell lenni a zsúfolt buszokon és villamosokon. Hasznos, ha a "hasi-tasi" jellegű táskák helyett másban, a testhez jobban tapadóan tároljuk a pénzt és a fényképezőgépet.

Amennyiben a magyar állampolgárnak ellopják az útlevelét vagy a személyijét, vagy elrabolják valamilyen értékét, akkor a tett színhelyéhez területileg illetékes rendőrőrsön tegyen bejelentést, vetessen fel jegyzőkönyvet. Az amszterdami rendőrőrsökön a károsultaknak át szoktak adni egy nyomtatványhalmazt, amiben információt adnak a további szükséges, vagy lehetséges lépésekről, például arról, hogy hol kereshetik az elveszett holmit. Ugyanis a tolvajok gyakran csak a pénzt, az értékeket tartják meg, az iratokat, a táskát eldobják. Ha ezeket valaki megtalálja és eljuttatja valamelyik hatósághoz, akkor onnan nagy valószínűséggel a magyar konzulátusra kerülhetnek.

Ha úti okmány tűnik el, akkor a hágai magyar konzulátus ad egyszeri hazautazásra szóló ideiglenes útlevelet. A konzulátust előzetesen fel kell hívni telefonon (070-355-3319), hogy az eset részleteiről az áldozat információkat adjon. A konzulátus csak abban tud segíteni, hogy az úti okmányt pótolni lehessen, családtagokat, barátokat értesítsenek, tanácsot adjanak. Pénzt nem tudnak kölcsönözni, azt valamelyik nemzetközi pénzküldő szolgálattal kell megoldani (pl. Western Union).

Persze érdekli a turisták némelyikét a kábítószer fogyasztással kapcsolatos amszterdami engedékenység, lazaság. Fontos információ, hogy a kábítószer fogyasztás mögött bűnözői csoportok is állnak, és a miliő nem veszélytelen. Éjszaka a város veszélyesebb területein nem tanácsos bóklászni, dílerekkel szóba állni, üzletelni. Amúgy a helyi amszterdamiak mind állítják, hogy az utcai dílerek becsapják a vevőiket és hamis, silány anyagokkal üzérkednek. Az utcai kábítószer-kereskedők főleg a piros lámpás negyedben, a Dam és a Leidseplein környékén és az ifjúsági szállások tájékán próbálkoznak palimadarakat fogni. Az amszterdamiakat nem tudják átverni, hát próbálkoznak a tájékozatlan külföldiekkel. A piros lámpás negyedben tinédzser suhancok kokaint kínálnak, ami valójában nagy valószínűséggel szimpla paracetamol, sőt néha aszpirin! Amúgy, nem mellesleg, a kemény drogokkal való kereskedelem ugyanúgy tiltott Amszerdamban, mint nálunk. Szerencsére Amszterdamban a testi épséget is veszélyeztető rablások a legritkábban fordulnak elő, azaz lehet nyugodtan sétálgatni éjszaka is.

t.i. fotója

Amszterdam két negyedének van közbiztonsági szempontból rossz híre:

 • a nyugati részen a Bos nevű lakótelepes negyed
 • a keleti városrészben lévő Nieuwendam

A turisták általában sem szálláshely sem nevezetességek összefüggésében nem szoktak arrafelé járni.

A kábítószeres bűnözés veszélyére is felhívjuk a figyelmet. Ez a veszély elsősorban a nagyobb városokban Amszterdamban és Rotterdamban jellemző. Este, éjszaka a veszélyesebb területeket még a város központjában is tanácsos elkerülni.

A veszélyeztetettebb környékeken bajba jutott turistákat segítő irodák működnek. Ezek segítik a károsultat a nagykövetségével/konzulátusával kapcsolatba lépni, illetve elirányítják a rendőrségre. Amszterdamban az ATAS (Amsterdam Tourist Assistance Service, tel.: (+31)(0)20-6253246); https://twitter.com/stichtingatas, cím: Nieuwezijds Voorburgwal 104-108 Amsterdam 1012SG, Hágában a Schlachtofferhulp Nederland (tel.: 116 006, cím: 2583CM Den Haag Dr. Lelykade 60A) segíti a bajba kerülteket

Nagyon kell figyelni az értékeinkre és személyes iratainkra. Az úti okmányunk (útlevél, személyigazolvány) és egyéb kisebb értékű személyi tárgyaink elrablását, elvesztését a helyileg/területileg illetékes rendőrségnél kell bejelenteni. Ott az esetről azonnal rendőrségi jegyzőkönyvet adnak ki. Amennyiben ideiglenes úti okmányt kívánunk igényelni, akkor a rendőrségi jegyzőkönyvvel fel kell keresni a hágai magyar konzulátust. A részletek tisztázása érdekében előzetesen fel kell hívni a magyar konzuli hivatalt (telefonszám: 00-31-(0)70-355-3319).

"A kéregető hajléktalanok szenvtelenül kiveszik a kezünkből az 1 euróst, ha kivillantjuk. Sötétedés után a piros lámpás negyed környékén előfordulnak amolyan „rossz arcú” egyének, akik félszavakkal különféle drogokat kínálnak. Ez nem jellemző, de azért meg-megeshet. Nem kell ilyenkor semmit reagálni, egyszerűen tovább kell menni." (Andi, 2012)

b.e. fotója

"Amszterdamban igen jónak mondható a közbiztonság. Turistaként maximum a nagyvárosokban, például a pályaudvarokon eshetünk áldozatául néhány zsebtolvajnak. A parkolókban az autóval érkező turisták autóját előszeretettel törik fel apróbb értékek miatt. A veszélyesebb helyeken turistákat segítő irodákat találhatunk (ATAS Amsterdam Tourism Assistance Service), ahol segítenek a károsultakon, valamint elirányítják őket a rendőrségre vagy a konzulátusra, ami Hágában található. Éjszaka a veszélyesebb környékekre nem tanácsos menni, inkább maradjunk a város szívében. " forrás

Magyar külképviselet

Követség:

 • Cím: Hogeweg 14. 2585 JD Den Haag - Előhívó: (00)-(31)-(70) - Magyarországról; (070) - Hollandiából
 • Telefon: 350-04-04 - Ügyelet: (00)-(31)-6-5119-1428 ---- E-mail: mission.hga@kum.hu

-----------------------------------------------

Tiszteletbeli konzul: Mr D.S. Dirk Beljaarts  (Egyébként az amszterdami Novotel szálloda vezetője)

Cím: Europaboulevard 10, 1083 AD Amsterdam - Előhívó: (00)-(31)-(20) - Magyarországról - (020) – Hollandiából

Telefon: 431-3662 - E-mail: dirk.beljaarts@accor.com

Egyéb hasznos tanácsok

 • Ha valaki tulipánhagymákat vásárol piacon (pl. Bloemenmarkt), próbálja megszámolni, hogy hány darabot csomagoltak be, mert előfordul, hogy a kereskedő „elszámolja magát", meglepő módon mindig a vevő rovására téved.
 • Ha a főpályaudvar tájékán járkálunk éppen és vécére van szükségünk, akkor ajánljuk a környék legtisztább vécéjét, a 2A vágány mellett. 50 eurócent a használati díj, de megéri, mert steril. A belvárosban napközben a V&D áruház 4. emeletén is gusztusos a vécé.
 • Amszerdami  programok és előre megváltható belépőjegyek ezen a linken.
 • Albert Cuyp piac:

"Ma már egy fő turista-célpontnak minősül a széles gyümölcs-, zöldség, hal-, húsválaszték miatt, ill. sütnek helyben Stroopwafel-t, eredeti holland édességet. Csak az országban lehet kapni, külföldön egyes helyeken (Amerika, Kanada), csak hasonló finomságot árulnak. Ez két gofriszerű kerek ostya, ami között karamellás töltelék van, amiket 10-20 darabos kiszerelésben lehet kapni, kávéhoz, teához, kakaóhoz fogyasztják, sokan előnyben részesítik a boltokban kaphatóval szemben a frissen készítettet." forrás


Vásárlás:

"Az antik üzletek zónája a Spiegelgracht és a Nieuwe Spiegelstraat környéke, és ha nem is gyűjtöd a régiségeket, a kirakatokat szemlélve garantáltan lenyűgöz a tárgyak szépsége. Hogy tovább fokozd az élményt, iktasd be a programba Amszterdam egyik legelegánsabb vásárát, ahol páratlan gyűjteményeket csodálhatsz meg. Lilu szívesen visel egyedi holmikat, ezért is imádja Amszterdamot, mert tele van hangulatos vintage-butikokkal. A Nine Streets bevásárlónegyedben igazi kincsekre bukkanhatsz, és ne hagyd ki a Staalstraaton lévő kicsi, de bájos '1953 Retro en Chic' nevű üzletet, ahol biztosan találsz valami különlegeset, jó minőségben és megfizethető áron. (2014)" forrás


"Amszterdamban lenyűgöző látvány tárul elénk naplemente után, ahogy a sokszínű reklám fényében tükröződő csatornák vizén gyülekeznek a Királynő Hattyúi. A hattyúk bántalmazását a holland törvények nagyon szigorúan veszik, komoly következményeket von maga után a szabály megsértése." forrás

V. Jancsi fotója

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

r.gyuri fotója

Kriszta fotója

V. Jancsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon