ÚTIKRITIKA.HU / Amszterdam


hirdetes


útikritikák


Amszterdam

Amszterdam látnivalók

Rembrandt háza| Rembrandt-szobor| Het Grachtenhuis| Herengracht|Prinsengracht|Van Gogh múzeum|Rijksmuseum|Királyi palota|Damrak|Hajós városnézés|Annak Frank háza|Vondelpark|De Negen Stratjes|Haarlemstraat|Heineken Experience|Begijnhof|Science Center Nemo|The Amstel|A vörös lámpás negyed|Bloemenmarkt|Hash Marijuana Hemp Museum|Központi pályaudvar|Madame Tussauds Amsterdam|Hajósház múzeum|Sexmuseum Amsterdam Venustempel|Gyémánt múzeum|Holokauszt emlékmű|Amszerdamhoz közeli kirándulások| Stedelijk Museum

.

V. Jancsi fotója

Hop on Hop off körút - online jegyvásárlás itt- Azoknak, akiknek már fárasztó az egész napos gyaloglás. És azoknak, akiknek nagyon rövid idejük van csak arra,hogy Amszterdammal megismerkedjenek. Külön jó, hogy egy rövid hajózás is van az árban.

CSÓNAKÁZÁS A CSATORNÁN – Kihagyhatatlan program Amszterdamban. A csatornák felől a város egy másik arcát ismerjük meg, a szemünk elé tárul a víz fölé magasodó, mézeskalács-házikókat idéző épületek látványa. A városban rengeteg helyről indulnak nyitott csónakok és kishajók, beszállás előtt érdemes csekkolni az értékelésüket Google Mapsen, esetleg a honlapjukon a hajók útvonalát.
Mi a Rijksmuseum elől induló Stromma társaság 1 órás útját választottuk, ami 17,5 euróba került. Természetesen rengeteg a választék, be lehet fizetni éjszakai, ételt és italt, esetleg bor és sajtkóstolót tartalmazó útra is. (2024)

Rembrandt háza (Museum Het Rembrandthuis)

Kiejtés kb így: müzeüm het rübenshüsz, avagy rübensüez

Ne tévedjen senki: nem Rembrandt-képek láthatók, hanem a zseniális festő lakóhelyének szobái, rekonstruált bútorzata, no és az alkotó műhelye. Nagyon is érdemes meglátogatni az emlékházat, mert hangulatos, időutazásos élmény. Különösen érdekes, ahogy bemutatják a műhelyben az alkotás hajdani körülményeit, a színkeverés technikáját, a festés eszközeit. Nagyon profi a múltidézés, és persze azok járnak jól, akik fülhallgatón valamelyik világnyelven követni tudják az idegenvezetést (audioguide).

Persze vannak, akik csalódottak, hogy nem láthatják Rembrandt festményeit, vagy legalább egy kiírást arról, hogy mely múzeumokban vannak a leghíresebb alkotásai. Legalább látható a művész jó néhány grafikája. Vannak festmények is, de ezek Rembrandt tanítványainak a művei. Rembrandt csodálói számára kötelező zarándoklat ez. 12,50 euró a belépődíj és kb. egy órát érdemes szánni a múzeum végignézésére.

A Rembrandt ház és múzeum - online jegyvásárlás itt

forrás

Rembrandt-szobor

A Rembrand-téren (Rembrandtplein) található a szobor, ami előtt az Éjjeli őrjárat festményét megjelenítő szoborcsoport látható.  Érdemes öt percre elülni, mert a téren szinte mindig történik valami.

Kriszta fotója

Het Grachtenhuis

Kiejtés: Het Grástanüi

A múzeum modern audio-vizuális technikával mutatja be az amszterdami csatornák és csatornaparti házak történetét. Szobáról szobára haladunk. Megragadó, informatív! Nagyon jó, érdemes megnézni, főleg ha valaki igazán kíváncsi Amszterdamra. A program kb 30-40 perc. Nyitva tartás keddtől vasárnapig 10-től 5-ig, a belépő 12 euró.

Herengracht

Kiejtés többféleképpen: höringrákt vagy herengrakt, sőt hérengrácst

A csatornák közül ez van a városban a legbelül és ez példázza a csaknem a vízre hajló, keskeny házaival a leghitelesebben a jellegzetes Amszterdamot. A Herengracht házai igazán az eredeti állapotukban pompáznak. Sokak szerint a város legszebb és legnagyobb benyomást keltő házai itt sorakoznak. Érződik, hogy fénykorában Németalföld milyen gazdag lehetett. Főleg azok számára, akik a házak két bejáratai közül a pompázatosabbon keresztül léptek be. Ugyanis volt egy külön, másik bejárat a szolgáknak és az áruszállítóknak.

Prinsengracht

Kiejtés: prinsenhrácht

A fentebb említett Herengracht, valamint a Keizergracht mellett a Prinsengracht a legjelentősebb amszterdami csatornaút. Itt is csodásak a házak és itt látható a legtöbb hajóház. Érdemes az itteni kávézók valamelyikénél - ha jó idő van - kiülni és bámulni a bicajosokat, az épületeket. Ezen a grachton tartják a nagy ünnepeket, parádékat.

Van Gogh múzeum

Van Gogh holland kiejtése: Van Hoh ( a v egy picit a magyar f hanghoz közeli, az első h gargalizálósan) vagy Van Goh, vagy ven goh, szóval a második g betűt nem kell eröltetni: azaz nem van gog, vagy fan gog  

A Van Gogh Múzeum a Múzeumi Negyedben van, ott , ahol a Rijksmuseum, a Gyémántmúzeum és a Moco Muzeum. A Mocoban 2019 nyarán Banksy illegális kiállítása a nyerő. Érdemes múzeumi napot tartani az utazás során.

Fontos: 2022 június 1-jétől a Van Gogh Múzeum belépője kikerül az Amszterdam kártyával elérhető belépők közül. Mindenképpen önálló jegyre van szükség a bejutáshoz.

Itt található a világ legnagyobb Van Gogh gyűjteménye, a művész életének különböző szakaszait követhetjük végig a festményein keresztül. Extra díj (5eur) ellenében audioguide bérelhető. A múzeum maga elég nagy, így jobb nem zárás előtt beesni, ugyanis ajándékboltra is érdemes szánni egy kis időt. A várakozási idő a sorban átlagosan fél-egy óra, amelyet kiküszöbölhetünk, ha online vesszük meg a jegyet. Főszezonban előre vett jegy nélkül nehéz bejutni. Odabent 2 órát bőven el lehet tölteni. A földszinten vannak az önarcképek, az elsőn a korai, rurális festményei, a másodikon az impresszionisták. Szintén itt vannak a családi kapcsolatai is részletezve, illetve a családi gyűjtemény sorsa a művész halála után. Zseni volt, mégis csak a temetése után jelent meg az első méltató cikk a festészetéről.

Tömegben való sodródásra napszaktól függően lehet számítani. Nyitva tartás minden nap 9-től 5-ig, a belépő 15 euró. Fényképezni tilos, a hátizsákokat ingyenesen kötelező a ruhatárban hagyni. Annak, aki elfáradt, ajánlható a kávézó. Az egész múzeumban van ingyenes wifi. 

Van Gogh hálószobája Arles-ban festmény előtt - Kriszta fotója

Kriszta fotója 

Érdemes külön figyelmet fordítani a "Bedroom", Hálószoba című képre. 2016-ban a chicagói kiállítás promójaként berendeztek egy pontosan ilyen szobát, amit az airbnbn lehetett napi 10.- dollárért kivenni. Óriási siker volt.

"Érdemes előre vett jeggyel érkezni, sor ugyanis nincs. Aznapi jegyvétel nincs. Viszont az előre váltott jeggyel 10 percnyi pontossággal be lehet jutni. Kicsit kiábrándító volt, hogy a Napraforgók nem része a kiállításak, egy külön kiállítást gyártottak nekik, ami vegyesen sikerült. Viszont remekül kiderül mindenkinek, aki végignézi az egészet, hogy a pasas egy zseni volt, de közben egy monomániás nárcisztikus alak is. Naponta festett egy képet, elképesztő. Örülök, hogy megnéztük, csodásak a képek, a tömeg pedig elviselhető. Kr 2019 jun"

Van Gogh Múzeum és hajókörút - online foglalás itt

r. gyuri fotója

Rijksmuseum

Hollandos kiejtése: rájkszmuszeum

Ez a holland nemzeti múzeum, amelyben a nagy holland művészek alkotásai láthatók. A művészeti érdeklődés hőfokától függően 1-2 órát érdemes rászánni. Nyitva tartás minden nap 9-től 6-ig. Csúcsidőszakban, (tavasz, nyár) érdemes délután menni, olyankor kisebb a tömeg. A belépő 14 euro, 18 éves korig ingyenes. Online jegyvásárlási lehetőség a múzeum weboldalán található. Ez az első múzeum, amellyel a repülőtéren is találkozhatunk, azaz a Schipol az első reptér, amely múzeummal büszkélkedhet.

Rijksmuseum - online foglalás itt

Spórolj fejenként 5 eurót és hagyd ki a sorbanállást a Rijksmuseum-nál! Kösd össze a felejthetetlen egy órás hajókázást egy látogatással a híres Rijksmuseum-ba!

R. Gyuri fotója

"Az Éjjeli őrjárat, Rembrandt talán leghíresebb festménye, a múzeum ékköve az egyetlen, amely eredeti helyére került vissza. A termet a holland aranykor legszebb képei teszik feledhetetlenné és a múzeum központjává: Frans Hals Abraham Massáról és feleségéről, Beatrixról készült 1622-es, végtelenül elegáns és közvetlen portréja, Verspronck képe a kék ruhás lányról, Vermeer titokzatos, tejet öntő nője és Steen életképei a XVII. századi németalföldi festészet legjavát tárják elénk – persze, csak ha odaférünk a tömegtől a képekhez. A terem falait fehérből szürkéskékre varázsolták a Louvre felújításánál is dolgozó francia Jean-Michel Wilmotte építész tervei alapján, ettől az egész tér sokkal bensőségesebb, nem is beszélve arról, hogy így sokkal inkább élvezhetők a képek. A festmények különleges LED-es megvilágítást kapnak, hogy minden sötétebb részletet is jól ki lehessen venni.

A terem végén, mintegy annak megkoronázásaként található az Éjjeli őrjárat. Az 1642-ben készült kép azonban majdnem élvezhetetlen az előtte tömörülő, okostelefonjaikkal és tabletjeikkel vadul fotózó turisták miatt. Elképesztő az az igyekezet, amellyel az emberek, ahelyett hogy megcsodálnák a szemük előtt lévő, eredeti remekművet, a tisztelet bárminemű jele nélkül egyszerűen készítenek róla egy rossz minőségű fotót, majd továbbállnak. Persze nem csak a Rijksmuseumból ismerős ez a jelenség." forrás


A Holland Nemzeti Múzeum a Vondelpark közelében, gyakorlatilag egy parkokban és hangulatos, széles csatornamenti sétányokban bővelkedő városrészben található, ami egyfajta múzeum-negyed. A 22,5 eurós belépőért cserébe egy legalább félnapos programot kapunk. A hatalmas terekkel rendelkező épületben több korszakon átívelően láthatunk műkincseket, köztük a holland aranykor festőivel – ottjártunkkor sajnos Rembrandt Éjjeli őrjáratát éppen felújították, ellenben a múzeum mögötti kis parkban zseniális food truckok kínálata közül lehet válogatni. (2024)

Kriszta fotói

Királyi Palota

Habár kívülről ez nem látszik, belülről nagyjából olyan, mint amit az ember egy királyi palotától vár. Tágas gazdagon díszített termek, az egész csendes és méltóságteljes. Sok helyiségbe nem léphetünk be, bizonyos szobákat csak az ajtóból szemlélhetünk meg. Egy óra alatt meg lehet nézni. Nyitva tartása változó, a különböző királyi rendezvényektől függően. Ezt előre ellenőrizhetjük a weboldalán. Nyitva egyébként 11-től 5-ig tart, a belépő 7,50 euró.

Kriszta fotója

Damrak

Híres pontja a városnak, errefelé van a legtöbb turista, ugyanis sok hajókirándulás innen indul. A környező éttermeket nem igazán javasoljuk, mert drágák és annyira nem jó minőségű a konyha. A Damrak lényegében a pályaudvartól a Dam térig terjedő utca. A turistának nehéz kikerülni, hogy errefelé járjon, hát érdemes körülnézni. A péksüteményre, vagy valamilyen friss süteményre vágyunk, akkor érdemes megkeresni a Bakkerij de Wall nevű péküzletet.

Kriszta fotói 

Hajós városnézés

Esős időben van értelme a hajós városnézésnek, mert amúgy a hajókból nem lehet kellő szögben látni a házakat, ugyanis túlságosan "mélyen" haladnak. A csatornák falait lehet látni, meg a parkoló autókat, de valósággal ágaskodni kell, hogy a lényeget, a csatornák mentén álló csodás házakat lássa a turista. Ha jó az idő, tanácsosabb inkább gyalog bejárni a csatornák utcáit, mert többet és jobban lehet látni.

Nappali hajókörút - online jegyvásárlás itt (fejenként 2 euró megtakarítása)

Fedezd fel Amszterdamot a vízről

A Ticketbar különleges ajánlatával Amszterdam csatornáiban egy nappali hajókörút keretén belül gyönyörködhetsz. Egy luxus sétahajón megcsodálhatod az impozáns házakat, a Zevenbogenbruggengracht-ot, a “Vékony Hidat” az Amstel fölött, a VOC-hajót és a kikötőt. Felejthetetlen élményben lesz részed és szórakozva ismerheted meg a várost!

Kriszta fotója

Anna Frank háza

Mint közismert, itt töltötte életének utolsó két évét bujkálva Anna Frank, a második világháború alatt. A múzeum tulajdonképpen maga a ház. Sokan azt várják, hogy berendezett szobákat találnak, de a helyiségek üresek. A képek és a videók mutatják be Anna Frank történetét, ezek informatívak. Az eredeti napló is látható itt, sokan főleg erre kíváncsiak. Általában tömeg van, és mivel a terek szűkösek,ez néha zavaró. A bejutás nyáron esélytelen előre váltott jegy nélkül. A lépcsők meredekek, mindenki nézzen a lába elé. Nyitva tartás: 9-től este 10-ig, belépő: 10.50 euró. Csak online árulják a jegyeket, senki se jöjjön jegy nálkül. Az se jöjjön, aki nem bírja a tömeget vagy a meredek magas lépcsőket. Lift nincs, légkondi nincs, tömeg van.

Sorban állásra számíthatunk, átlagosan 30-40 perc - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Vondelpark

Ejtsd: fondelpárk

Napos hétvégéken érdemes a turistának is kijönni ide, hogy lásson helyi szabadidős jeleneteket. Olyan, mint a new yorki Central Park kicsiben a kis tavakkal, a kocogókkal, szép madarakkal. A Vondelpark a nyüzsgő város közepén egy valóságos oázis a romantikus kis gyalogútjaival. Vasárnap a fő élmény a családi piknikezők látványa, feltéve, ha kellemes az idő.

"A Vondelpark szabadtéri színpadán itt mindenki talál a saját korosztályának megfelelő műsort, májustól-augusztus végéig vannak programok. A második legnagyobb fesztivál a Meleg fesztivál - Gay Pride augusztus 5-8. Ez egy kulturális eseményekkel és sporttal egybekötött felvonulás. A második napon érdemes a turistáknak ide látogatniuk, mert ilyenkor szinte Brazil karneváli a hangulat, a csatornán vonuló hajókon hangos zene szól és mindenféle színben pompázó jelmezeket láthatunk." forrás

forrás

De Negen Stratjes (kilenc kicsi utca)

Hollandosan kiejtve: dö néhen sztráthisz

A Raadhuisstraat és a Leidsestraat között fekszik, nem messze a Dam-tól. Itt lehet beszerezni igazán egyedi darabokat, legyen szó ruháról, cipőről, könyvről, művészeti alkotásról. Ezek mind-mind kicsi, saját tulajdonban lévő vállalkozások. Fiatal dizájnerpalántáknak különösen ajánljuk. A nagyobb márkák boltjaival nem fogunk itt találkozni. Némely bolt használt cikkeket árul, ezt abban a környezetben nem biztos, hogy észreveszi az ember. Hétvégén érdemes elkerülni, mert a keskeny utcákon hamar kialakul a tömeg és a torlódás. Remek lehetőség viszont egy délutáni kávéhoz!

Haarlemerstraat

A város egyik ismert bevásárló utcája, gyorséttermek választékában erős.Valójában a ki mellékutcái kellemesebbek, mint a Haarlemstraat maga. Hétköznap késő délután érdemes erre járni és megfigyelni a munkából hazafelé tartó kerékpáros amszterdamiak sokaságát.

Heineken Experience

A Heineken Experince az egyik legnépszerűbb látványosság Amszterdamban. Heineken-történelemről, sörfőzésről és csapolásról láthatunk egy igazán kreatív kiállítást. Az útvonal, amin végigmegyünk, időrendi sorrendben kalauzol végig, és a kiállítás maga is egyre modernebbé és interaktívabbá válik. A sok turista és csoport miatt előfordul, hogy egy-egy helyiségben várni kell. Nyitva tartás 11-től este 7:30-ig. A nyári hónapokban 10:30-tól este 9-ig. Belépő: 18 euró a helyszínen, 16 euró online, amely tartalmaz egy pohár Heinekent.

Itt lehet online lefoglalni és informálódni

Kriszta fotói

Begijnhof

Hollandos kiejtés: béhejnhof avagy böhejnhof

A beginák azon vallási közösségek voltak, amelyek a 12-13. században a városban építették fel jellegzetes házaikat, nem éltek a világtól elzártan, de egy külön városrészt alakítottak ki maguknak, műhelyekkel, boltokkal és dús zöld kertekkel./ Önmagában nem túl nagy, az élményt magát az a kontraszt adja, hogy a nyüzsgő zajos városi sodrásból pár lépésre egy ilyen csendes, takaros házakkal övezett zöldellő virágoskertben találja magát az ember. Egyes házakban a mai napig élnek idősebb hölgyek, éppen ezért, belépéskor csendre intenek és a fényképezést is mellőzni kell. Belépő nincs, nyitva tartás minden nap 9-től este 11-ig. Ide egyébként az AmsterdamHistorisch múzeum felől is bejuthatunk, amely a Kalverstraatról nyílik.

V. Jancsi fotói

Science center NEMO

Ez tulajdonképpen ottani csodák palotája. Tudomány és technika hétköznapi nyelven, kísérletek, trükkök. Az egyes helyiségek más-más témákat dolgoznak fel. Ez a program inkább gyerekeknek ajánlott, viszont nekik nagyon informatív és érdekes. Az épület tetején a teraszra is ki lehet menni, nagyszerű a kilátás. Hallottunk már olyanokról, akik az egész napot eltöltöttek itt. Talán ennyi nem szükséges….

Közvetlenül a Centraal Station mellett található, nyitva tartás keddtől vasárnapig 10-től 5-ig, a belépő 13,50 euro.

The Amstel

Mármint a folyó, ami legalább annyi figyelmet érdemel, mint az azt szegélyező utcák és az ottani házak. Külön fotótéma a lakóhajók, amelyek egy része Amszterdam aranykorszakából, a 17. és 18. századból valók. Az Amstel a legnagyobb a csatornák között és névadója a városnak.

A vörös-lámpás negyed

Update 2022: a város áthelyezi a negyedet, ez a terv.

Kényelmetlenül erős magyar vonatkozása van a kurvás zónának: a szexmunkásoknak jelentős hányada magyar állampolgár, többségében Nyíregyháza és környékéről való fiatal cigány lány. A vörös-lámpás negyed egyik utcájában, a Molensteeg csatorna partvonalán csak magyar cigány lányok árulják testüket a kirakatokban. A holland média rendszeresen foglalkozik a magyar kurvák témájával. Mindig hangsúlyozzák, hogy a magyar lányok a legolcsóbbak és az ő stricijeik a legagresszívebbek. Ez utóbbi miatt a magyar prostik fordulnak a legkevésbé segítségért azokhoz a szervezetekhez, amelyek teljes jóindulattal, nem hatósági szigorral ajánlják fel segítségüket a prostitúcióra kényszerített lányoknak.

,, Amszterdam talán leglátogatottabb turista célpontja. Mondanom sem kell, hogy nem délelőtt van itt a fő műsoridő, de azért egy két lány már 11-kor kellette magát a kirakatban. Jól lecserélődött a felhozatal, mióta utoljára itt jártam. A lányok többsége ma már kelet-európai, köztük magyarok is. Itt a prostitúció legális, még adóznak is utána. Amúgy a környék abszolút belváros, ha csak az épületeket nézzük, akkor is érdekes. Azért ha valaki ennél többet szeretne, sötétedés után jöjjön ide! (2019)" forrás

"Miután bemelegítettünk az estéhez, tovább indultunk a Piroslámpás Negyed (Red Light District) irányába...

  • Kicsit sétálgattunk, felmértük a kínálatot és a következőket állapítottuk meg:

  • nincsenek holland lányok (az itt lévők 95%-a kelet-európai);

  • 50 Euro-ról indul az alkudozás (ezt később tudtuk meg);

  • nem volt túl nagy a forgalom péntek este, mert a legtöbb kirakatban volt valaki (gyk. alig dolgozott pár lány);

  • külön utca (sikátor) volt a feketéknek, illetve a kicsit már kiöregedő félben lévőknek.

Séta után beültünk a Casa Rosso nevű helyre, ami egy szex színház. Ez annyit jelent, hogy párok (nő-férfi, nő-nő) vannak a színpadon és kb. 10-15 perces darabokat adnak elő, amikben különböző pózokban szereznek egymásnak örömöt (vagy nem :), mert boldog befejezést egyszer sem láttunk). Kb. 1,5 óránként ismétlődik a műsor ugyan azokkal a szereplőkkel (ugyan azzal a koreográfiával). A belépő 35 Euro (ekkor nem jár ital a műsorhoz) illetve 50 euró (ekkor 4 bármilyen italt lehet kérni). A show egyébként számomra unalmas volt... A nézőtér sem volt a legjobban kialakítva, nagyon közel voltak egymáshoz a sorok, én is csak éppen fértem el... egy magasabb versenyző biztosan szűknek érezte volna.

A hajókázás kb. 1 órás volt, amikor kikötöttünk a Piros-lámpás Negyednél. Az idegenvezető nagyon lelkesen kezdte ecsetelni az itteni szokásokat (pl. hogy nem szabad fényképezni). Jártuk a sikátorokat, majd egyszer csak megfordult a vezető és halkan odadobta nekünk: "Ezek a lányok pedig... pasik!". És valóban! Volt egy rész, nem messze a leharcolt és túlsúlyos néger nők után, ahol női fehérneműbe öltözött férfiak kellették magukat. Egyik másik akkora szerszámmal, hogy rossz volt ránézni :) Ezekben a kirakatokban a piros fény mellett kék fény is látható, így lehet megismerni őket, nehogy véletlen lyukra fusson valaki (bár ez esetben e szófordulat nem éppen helytálló). " forrás


,,Piros lámpás titkok" - Múzeum a prostitúcióról - Kriszta fotója


"A magyar nők többsége az amszterdami piros lámpás negyed egyik legkiesőbb utcájában dolgozik. A többi prostituált nem kedveli őket, hiszen rontják a piacot: akinek kevés pénze van, óvszer nélkül szeretne szolgáltatáshoz jutni vagy különböző perverzióit szeretné kiélni, őket keresi fel. A Hollandiában dolgozó prostituáltak hetven százaléka külföldi: elsősorban Magyarországról, Romániából, Bulgáriából és Dél-Amerikából érkeznek. Az országban 2004 és 2011 között az emberkereskedelem regisztrált áldozatainak száma háromszorosára növekedett. Míg 2004-ben 405 volt, 2011-re 1222-re növekedett.

Fél éven át önkénteskedtem az egyik piros lámpás negyedben dolgozó nonprofit szervezetnél, így folyamatos kapcsolatban voltam a negyedben dolgozó prostituáltakkal. A külföldről érkezett prostituáltak aránya hasonló az országoséhoz: körülbelül hetven százalékuk más országokból érkezik. Ha az ember beszélget a prostituáltakkal, a legtöbb esetben kiderül, hogy nem a saját elhatározásukból kezdtek ott dolgozni, általában mindig van valaki más a háttérben. Önkénteskedésem során folyamatosan a következőhöz hasonló történetekkel találkoztam: a prostituált fiatalon megismerkedett a férjével, aki csak néha van Amszterdamban. Közösen határozták el, hogy az ablakban fog dolgozni. Minket, a szervezetnél dolgozókat megkért, hogy ne köszönjünk rá, amikor a férjével látjuk, hisz ő tiltja, hogy Amszterdamban barátai legyenek." forrás


Nappal - Kriszta fotója


,, Amikor belenéztem a fényképezőgép keresőjébe, csak akkor vettem észre, hogy az egyik kirakatban egy hölgy kínálja éppen a bájait. Mire elvettem a szemem elől a gépet, már el is illant, és jött a figyelmeztetés: itt nem szabad fotózni. Bocsi lányok! Egyébként még mindig nem tudom, hogy itt hogy szokás közlekedni turistaként. Bámészkodni kell, vagy lesütött szemmel elkullogni az emberkereskedelem e legális húspiacáról? Mellesleg amíg itt bóklásztunk, nekünk is munkát ajánlottak. De állítólag nem kell félni, nagyon magas itt a rendőri jelenlét." forrás


,, Ellátogattunk egyik este a kihagyhatatlan vörös lámpás negyedbe is, talán ez a legtöbb turistát vonzó „látványosság”. Tudtuk előre, hogy mi vár majd ránk, hogy piros neoncsövekkel kivilágított a kirakatokban ruhák, táskák és cipők helyett majd lányok sorakoznak és kínálják szolgáltatásaikat, mégis kellően meglepődtünk a látottakon. Fényképezni, videózni nem lehet, de szerintünk nem is lett volna rá szükség, hiszen egyhamar nem fogjuk elfelejteni a látványt. (2018)" forrás

Bloemenmarkt (virágpiac)

Na ez kicsit csalódást keltő, mert több a turistás szuvenírstand, mint a friss virágot árusító. Szóval, ha arra jár a turista, nézze meg, de külön nem érdemes megcélozni programként.

Hash Marijuana Hemp Museum

Múzeum a marihuánáról, úgy bizony. A kanabisz történetéről, orvosi felhasználásáról, különböző hatásairól tudhatunk meg hasznos információt. Különösen érdekesek az ősi, dohányzáshoz használt eszközök. A marihuána, szagát végig érezni lehet, ez abból adódik, hogy ott helyben egy kis fedett "ültetvény" van, ahol termesztik a növényt, bemutatva annak különböző fejlődési szakaszait. Sok a hátizsákos turista. Felmerül a kérdés, hogy kinek érdemes ezt megnézni? Szerintem mindenkinek, éspedig azért, hogy kapjon egy egyszerű és tárgyilagos képet marihuána témában. A belépő 9 euró. Nyitva tartás: 11-től este 11-ig.

Központi pályaudvar

A legtöbb turistának funkcionálisan akad dolga a főpályaudvarral. Jól néz ki, izgalmas a mozgalmassága és gyors kajálás esetén itt nagy választékra lehet számítani. Annyira érdekes az építmény, hogy Tokióban megcsinálták a hasonmását.

Kriszta fotója

Madame Tussauds Amsterdam

Kiejtés kb. így: Medám Tüszodsz

A Madame Tussaud’s a londoni panoptikum kistestvére, talán ez a jó szó rá. Ha már jártunk ott, ez kissé csalódás lesz, egyszerűbb, kisebb, kevesebb viaszfigurával. A minőségéből természetesen ez semmit sem vesz el. Sorban állásra lehet készülni, habár a helyzet nem olyan vészes, mint Londonban. Ha egyszer bementünk, a legfelső szinten lévő ovális üvegablakból remek kilátás ígérkezik a Dam térre. Nyitva tartás minden nap 10-től 5:30-ig. A belépő 21 euró, online vásárlás esetén 19 euró

Hajósház múzeum

Sexmuseum Amsterdam Venustempel

A szexmúzeum egyedi és érdekes, Amszterdamhoz illő és való. A múzeum kb 5 perc sétára található a Centraal Station-től. Az egyes helyiségekben szex története és megannyi illusztráció (nem csak képek!) amit az ember szeme elé tárnak. A múzeum elég kicsi, és viszonylag egyszerű is. Nagyjából 20 perc alatt meg lehet nézni, nem is ér többet. Nyitva tartás minden nap 9:30-tól este 11:30-ig. A belépő 4 euró. Értelemszerűen korhatáros, 16 év betöltése szükséges a belépéshez. Aki nem járt még a piros lámpás negyedben, annak bemelegítésre tökéletes.

Kriszta fotója

Gyémánt múzeum

Az egész helyiség nem túl nagy, de igazán megéri, különleges. 3 különböző szinten sok érdekességet mutatnak be a gyémántokról, megtekinthetjük a koronaékszerek hű mását vagy egy koponyát csupa-csupa gyémántból. Akár vásárolhatunk is ékszert….természetesen csillagászati árakon. Nagyjából 20 perc alatt kivégezhető, mármint a múzeum. Nyitva tartás minden nap 9-től 5-ig, a belépő 7,50 euró.

Holokauszt emlékmű

Csak nagyo nelszántaknak. Sajnos. 18.- eróért négy helyre lehet bemenni, ezek egyike az emlékmű. A másik a Holokausztmúzeum - nem nagy durranás-, a Portugál Zsinagóga - csodaszép - és a Gyerekmúzeum. Maga az emlékmű nagyon szépen komponált, de a belépőjegy kicsit túlzás.

Kriszta fotói

Amszterdamhoz közeli kirándulások

Zaanse Schans

Az egyik legjobb ötlet egy bő félnapos kiránduláshoz: Zaanse Schans. Ez egy mesebeli falumúzeum Amszterdamtól csupán 20 percre vonattal, Koog-Zandijk megállóig. Az állomástól gyalog 10 perc alatt elérjük Zaanse Schans-t.

A faluba való belépés maga ingyenes, a kisebb-nagyobb múzeumokba kell extra díjat fizetni, úgy, mint a szélmalmok (3 euró), az óramúzeum (8 euró), a pék múzeum (1 euró). Fontos megemlíteni, hogy ezek nyitva tartása szezonális. A szélmalmok télen például csak hétvégén látogathatóak.

Ha egy könnyed sétára indulunk, rendkívül autentikus hangulatba kerülünk. A kanyargó csatornák mentén álló tradicionális faborítású holland házak, rendezett kertek, háttérben a szélmalmokkal, segít elképzelni hogyan, zajlik a holland vidéki élet. Itt a fő látványosság a táj. Amit ezen kívül érdemes itt megnézni, az a facipőműhely és a sajtház. Itt megismerhetjük, hogy miért is lett facipő a facipő, hogyan készül, és persze vehetünk is belőle. A sajtházban pedig annyiféle sajtot kóstolhatunk, amelyet elképzelni is nehéz. Mint minden turistás helyen, itt is számíthatunk tömegre, de ez is inkább a benti helyiségekben, például a sajtos pult előtt jellemző. A múzeum minden nap nyitva van, reggel 9-től délután 5-ig.

Még több múzeumi beszámoló:

"Amszterdamban több mint 50 múzeum található, amelyek évente közel 2 millió látogatót vonzanak. A Rijksmuseum (Nemzeti Múzeum), a Van Gogh Múzeum és az Anne Frank Ház a legnépszerűbbek, de vannak közöttük jóval szokatlanabb tematikájúak is. Ezek közül válogattunk.

Vrolik Múzeum: Az 1789-től 1859-ig élt Gerardus Vrolik kora egyik legfontosabb holland tudósa volt, matematikával és anatómiával foglalkozott. A múzeumot ő indította a 18. század végén embriókat és anatómiai abnormalitásokat kiállítva. Fia, Willem Vrolik anatómiával, pszichológiával és zoológiával foglalkozott, és bővítette apja gyűjteményét, majd halála után holland polgárok egy csoportja vásárolta meg, és ajánlotta fel a városnak. Belépő nincs, de gyerekeknek nem tanácsos látogatni.

Kínzási Múzeum: Az emberi kegyetlenséget mutatja be a Kínzási Múzeum. A kiállítási tárgyak között olyan eszközök szerepelnek, mint vasszűz, a guillotine vagy a júdásszék. Néhány közülük eredeti, sokat azonban korabeli könyvek képei alapján rekonstruáltak. A nyomasztó hangulatot fokozza, hogy kisméretű, sötét szobákon kell keresztül vezet az út. A belépő felnőtteknek 5, gyerekeknek 2,50 euró.

Szexmúzeum: Talán a legismertebb a különleges amszterdami múzeumok közül, évente félmillióan látogatják meg a Központi Pályaudvar közelében található kiállítóhelyet. A látogatók az emberi szexualitással kapcsolatos eszközök széles választékát tekinthetik meg: műtárgyakat, fényképeket, porcelánokat, embernagyságú viaszfigurákat. De nemcsak vizuális élményt kínál a múzeum, a hangszórókon nyögésekkel is fokozzák a hatást. A belépő 4 euró, csak 16 éves kor felett látogatható.

Hasis-, Marihuána- és Kendermúzeum: Ez két, egymástól rövid távolságra látogatható múzeum egy jegy áráért. Az elsőben a kender változatait mutatja be, illetve a különböző felhasználási módjait a textilgyártástól a lámpaolajon keresztül a festék- és szappan-előállításig. A második a marihuána és hasis, mint élvezeti cikk történetét tekinti át. A múzeumban egy élő kenderültetvényt is megtekinthetnek a látogatók. A belépő 9 euró, gyerekeknek ingyenes, de csak felnőtt kísérettel. Élő kenderültetvényt is lehet látni." forrás


"A táskák és pénztárcák múzeuma különleges hely, mivel számtalan egyedi táskát, pénztárcát és bőröndöt őriznek, a gyűjteményben megtalálhatóak a középkortól egészen napjainkban készült táskák is. A múzeumban több mint 4000 táska található. Ez a világ legnagyobbA világ legnagyobb táskagyűjteménye, az amszterdami múzeum pedig egyike a három működő táskamúzeumnak." forrás

Stedelijk Museum

K.-T. Gyuri fotói

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon