ÚTIKRITIKA.HU / Nicaragua


hirdetes

útikritikák


Nicaragua

Nicaraguáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Időjárás|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

León-i látkép  V. I. fotója

Nicaraguáról dióhéjban

Nicaragua közép-amerikai ország, északon Honduras-szal, délen Costa Ricával határos. nyugati partját a Csendes-óceán, a keleti partját a Karib-tenger mossa. 130 373 km²-es területével a legnagyobb közép-amerikai ország (Mexikó hivatalosan észak-amerikai), de a legkisebb lakosságú is. Lakosság (2023-ban): 6,8 millió. A lakosság 85 százaléka római katolikus.

A nicaraguaiakat széles körben nevezik Nica-knak. A helyiek kedvelik úgy nevezni országukat, hogy "país de lagos y volcanes", azaz ,,A  tavak és a vulkánok országa". Valójában Nicaragua inkább a természeti szépségeivel vonzza a turistákat, mint jelentős kulturális nevezetességekkel. Mindazonáltal Granada és León koloniális városok meglátogatását semmiképpen sem szabad kihagyni. Érdekesebbek, mint maga Managua, amit egy katasztrofális 1972-es földrengés megfosztott műemléképületeitől.

Granadáról és Leónról (amúgy Managuáról is) külön oldalakon írunk.

Nicaragua fővárosa Managua, ami 10,130 kilométerre van Budapesttől. A magyar fővárosból Managuába csak két átszállással tudunk eljutni. Legalább 20 órás utazással kell számolni. 

Magyar állampolgároknak vízummentes a beutazás Nicaraguába, ha nem tartózkodnak 90 napnál hosszabb ideig. Nagyon fontost, hogy az útlevélnek a beutazástól számított minimum hat hónapig érvényesnek kell lennie.

Fő látnivalók: Granada, León , a Nicaragua-tó a rengeteg kis szigetével ,a Masaya-vulkán, San Juan del Sur , a Somoto kanyon , Bosawas Bioszféra természetvédelmi terület, Apoyo-lagúna (egy vulkáni kráter)

Léon Viejo romjai az UNESCO kulturális világörökségének a részét képezik. A Lago de Nicaraguaés (Nicaragua-tó) Közép-Amerikai legnagyobb édesvizű tava.

Nicaragua a harmadik legjobb közbiztonságú közép-amerikai ország (Costa Rica és Panama után). Sokkal, de sokkal biztonságosabb, mint Honduras vagy El Salvador.

NIcaragua neve két szóból állt össze: A 15.-16. században a Nicarao nevű bennszülöttekéltek a ma Nicaraguáról elnevezett tó körül. Amikor a spanyol hódítók megérkeztek, a gyarmatósítók kombinálták a Nicarao nevet az agua (víz) spanyol szóval. Így alakult ki az ország neve. Nicaragua 1821-ben vált függetlenné Spanyoloszágtól.

Nicaraguában a spanyol a hivatalos nyelv. A keleti part egyes részein, amit hajdan a britek gyarmatosítottak, egy úgynevett kreol angolt beszélnek. 

Nicaraguában a hivatalos pénznem a cordóba (nem hivatalosan gyakran nevezik peso-nak). A küföldi valuták közül jellemzően csak az amerikai dollárt (USD) váltják cordóbára. Érdemes dollárt vinni, mivel általában, kis címletekben, simán elfogadják a boltokban.  Hitelkártyával sok helyen nem vacakolnak, ezt el kell fogadnunk

1 USD = 36 NIO
1 cordoba = 10 forint (HUF)

(A linkekre rákattintva láthatók a friss árfolyamok)

A leggyakoribb keresztnevek:. a Maria és a Jose.

A leggyakoribb vezetéknév: Lopez

Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 106,000 forintnak megfelelő helyi pénz

Nicaraguában az árszint kb. 15 százakékkal alacsonyabb, mint Magyarországon, de az éttermi étkezés 30-45 százalékkal olcsóbb náluk.S szomszédos Costa Ricában az árak jellemzően kb. 30 százalékkal magasabbak, mint Nicaraguában. 

Nicaragua árszintje inkább Közép-Amerikában inkább Guatemalához és Hondurashoz hasonítlható. Nicaragua a gazdasági teljesítménye alapján a legszegényebb közép-amerikai ország. A tágabb térségben (a karibi régiót beszámítva) csak Haiti szegényebb.

Nicaraguában a turisztikai infrastruktúra jelentősen fejletlenebb, mint Costa Ricában. Nicaraguába jóval kevesebb turista látogat, min t a rendkívül felkapott Costa Ricába, pedig Nicaraguának nincs kevesebb természeti látványossága, mint Costa Ricának. (Nicaraguában 19 aktív vulkán van, Costa Ricában csak 6.) Luxus szálláshelyek tekintetében Costa Rica messze-messze jobban ellátott, mint Nicaragua.

Nicaraguában teljesen jó a közbiztonság, összehasonlíthatatlanul jobb, mint El Salvadorban, Hondurasban vagy Guatemalában.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. León óvárosa nagyon hangulatos

2. Granada városka, mint a hátizsákosok nicaraguai Mekkája

3. Nicaragua egzotikusabb (egyben kevésbé globalizált) ország, mint Costa Rica (igaz, kevésbé, mint Guatemala).

4. Sokak (főleg a hátizsákosok) szerint Nicaragua ár-érték arányban jobb, mint a durván megdrágult Costa Ricában.

5. San Juan del Sur környéki strandok

6. Az Ometepe-szigeten az Ojo de Agua természetes medencében lubickolni

7. Sznorkelezni a Little Corn szigetnél 

Nem tetszett

1. Jóval kevesebb helyi tud angolul, mint Costa Ricában.

2. Nicaraguában (Costa Ricához hasonlóan) ritkábban lehet olyan finomakat enni, mint Mexikóban.

3. Managua ,,vérszegény" város

Vélemények

Milyen Nicaragua?

Előny, hogy kevés a turista. Hátrány, hogy azért nincs sok turista, mert a turizmus infrastruktúrája fejletlen (Costa Rica a hatékony turista propagandájával sokkal jobban eladja magát), nincsenek szenzációs látnivalók. Nicaraguát egyelőre inkább a kényelmetlenségeket könnyen vállaló hátizsákos turisták vállalják be, de borítékolható, hogy néhány éven belül az igényesebb szolgáltatásokhoz ragaszkodó turisták is felkeresik. Nicaraguában van turisztikai lehetőség, mivel sok szép trópusi tája van, fejleszthető a divatos ökoturizmus, és vannak kulturális látnivalók is. Szuper, hogy akár ez is megtehető (repülés nélkül): reggel fürdés az Atlanti-óceánban, este pancsolás a Csendes-óceánban. Managua, a főváros viszont nem érdemel sok figyelmet és időzést. De legalább az emberek ott is aranyosak, szerethetőek. (aji, 2021)Tetszett

Granada város, mert szuper-tiszta, nagyon szép, csodás, soféle színű, szépen restaurált koloniális épületekkel
Isla de Ometepe sziget nyugalmassága, zöld színei a hatalmas Lago de Nicaragua tavon
Egyes vidékeken a festői szépségű, egzotikus falvak
Managua tán egyetlen vonzó karaktere, hogy az utcákon, kávézókban rengeteg a rokonszenves egyetemista (27 egyetem működik Managuában!)
Többnyire nem csapják be a külföldi turistát, a nicaraguai emberek többsége nagyon barátságos és tisztességes
Managuában olcsó a taxizás és nem verik át a turistát
Corn szigeten a fokhagymás homár (lobster)
Látni Közép-Amerika legrégibb városának romjait (Léon Viejo)
Léon katedrálisának tetejéről körülnézni
A Somoto kanyon
Kedvesek, nyitottak a helyiek.

Nem tetszett

Managua, a főváros elég lélektelen, jelentéktelen, de ez nem csoda, hiszen 1972-ben egy földrengésben teljesen megsemmisült
Vidéki településeken a réges-régi polgárháború rombolásainak még mindig látható jelei
A gyakori áramkimaradások
Az amúgy csodás Granada központi parkjában a sok lejmolós tinédzser
Granadában a turistákat becsapó pincérek
A Masaya vulkánnál a kiáradó gázszag irritálta a légzésemet
Szúnyogok, poloskák, pókok és néhány hülye állat turista formátumban
Kevesen tudnak angolul
Az ételválaszték nem rossz, de nagyon behatárolt.
A turista számára szükséges infrastruktúra fejletlen, hisz kevesen is látogatnak ide.

(2020)


Ugyan három évvel ezelött volt egy puccskisérlet és amúgy nincs demokrácia, de a turista szempontjából a közbiztonság teljesen rendben van.

(l.k., 2021)


,, Sok helyen és sokszor jártam Közép-Amerikában. 15-20 évvel ezelőtt Nicaragua valóban egy gyenge turista célirány volt, de rengeteg pozitív változás következett be. Managua egy kellemes, modern várossá vált jó szálodákkal és szuper éttermekkel. Vissza-vissza járok Nicaraguába, mert annyira tetszik. Szépen rendbehozták a turista nevezetességeket is." (V. András, 2016)"


"Sajnáltam Nicaraguát, mert ez egy jobb sorsra érdemes nép és ország. Igazságtalanul sújtották természeti csapások és a történelme is tele van szerencsétlenségekkel. Túl sokáig próbálkoztak nemes alapeszmékre épülő, de a gazdaság, a jólét szempontjából gyenge hatékonyságú társadalmi-politikai kísérletekkel. Az általam meglátogatott közép-amerikai országok közül Nicaragua volt a legjelentéktelenebb. Nem bántam meg, hogy megnéztem, de nincs róla karakteres élményem." (J. K.,)


"Közép-Amerika legszegényebb, legszerencsétlenebb, ugyanakkor legbarátságosabb és leglatinabb országa. A Corn Islands talán nem fér bele ennyi időbe, a gyarmati városok, a hatalmas Nicaragua-tó és szigetei, valamint néhány vulkán közelebbi megtekintése viszont igen. " forrás


Amit imádtunk: bálnales (és bálnák hallgatása vagy a pillanat, amikor 1-2 méterre úsznak el tőled), pici teknősök elengedése, bőgőmajmokra ébredni reggelente....de tényleg még a végtelenségig tudnánk mesélni! Nicaragua most már örökre az egyik kedvenc országunk marad.

Vulkánok: a Masaya vulkánban láttunk először izzó lávát, amely hihetetlen élmény a naplementében. Ha pedig a Masayánál járunk, ne hagyjuk ki a fürdőzést az Apoyo vulkanikus krátertóban, de persze kajakozhatunk is errefelé. A Cerro Negróról egy deszkán csúsztunk le. Persze ezek mellett rengeteg vulkánt lehet még megmászni.

Matagalpa és Esteli környéke: dohány, kávé és kakaó!☕️🍫🚬 Nicaraguát talán legtöbben a Frei kávé kapcsán ismerik, bár azt kevesebben tudják, hogy alma nem igazán terem az országban, így a nicaraguai dohánykávé sztorija sántít kicsit, de annyi baj legyen. Az viszont tény, hogy kávéban, dohányban és kakaóban is erősek. Dohányültetvényekre és kicsi "gyárakba" Esteli környékén tudunk ellátogatni, ahol sok a kubai bevándorló, a szakértelem is tőlük jön. Kávé és kakaóültetvényeket pedig Matagalpa környékén érdemes felkeresni.

Nagy favorit a Selva Negra, de ha valami kisebbet és autentikusabbat keresünk, mi Jürgenéknél az Aguas del Arenal fincán éreztük nagyon jól magunkat, ahol a kávédarálásba is besegítettünk. Sok szuper dzsungeltúrát lehet csinálni erre, amiből a legjobb élményünk a 86 éves Don Chicoval volt - 6 óra túra az érintetlen természetben (Macizonica). (2024)Időjárás

November és április között van a száraz évszak. Ezen belül január, február és március a legkevésbé csapadékos hónapok.

Július és október között hurrikánveszély van Nicaraguában. Az ország csendes-óceáni és belső területeinek meglátogatása szempontjából a decemberi-januári szárazabb időszak a legalkalmasabb. Április közepe és május vége között is kellemes a klíma. Szeptember és október meglehetősen csapadékos.Október a legcsapadékosabb hónap.

Nicaragua a hurrikánoknak kitett ország. Július és novemner között között a keleti partja (Kaiirb-tenger, de valójában az Atlanti-óceán felöl) veszélyeztetve van, s a hurrikánok áradásokkal, földcsuszamlásokkal sújtják az országot. Utoljára 2020 novemberében pusztított két hullámban is hurrikán. 

Olvasmányos linkek

"Nicaragua Közép-Amerika legszegényebb országa, itt a legrosszabb az infrastruktúra a kontinensen. A turisták közül csak a legkalandvágyóbbak látogatnak ide, szemben a szomszédos Costa Ricával, ami nagyon népszerű a külföldi utazók körében. Nicaragua az utóbbi években túlélte a diktatúrát, a forradalmat és a polgárháborút, ma azonban már nem háborús övezet. Kifejezetten biztonságos és olcsó úti célnak számít. Ha ide utazol, vendégszerető helybeliekkel és csodálatos természeti képződményekkel találkozhatsz Ha itt jársz, feltétlenül látnod kell a világ egyik legaktívabb tűzhányóját, a Masaya-vulkánt, ami autóval is megközelíthető a körülötte megszilárdult lávatengeren keresztül. De még ennél is jobb úti cél az Ometepe-sziget a Nicaragua-tó közepén, amelyen számos vulkán, tavacska, vízesés és háborítatlan őserdő található bőgőmajmokkal, leguánokkal és papagájokkal. Ha a pálmafás tengerpartra vágysz, a csendes-óceáni San Juan del Surban a helyed. A gyarmati világ maradványai, - pl. Granada és León - ma is olyan, mint évszázadokkal ezelőtt: színes házak, túldíszített templomok, hangos piacok varázsolják felejthetetlenné az utazást. Nicaraguában szinte mindenhol találkozhatsz kávé- és cukornádültetvényekkel, legelésző marhacsordákkal, mangóerdőkkel, ló- vagy szamárháton közlekedő "nicákkal" és az elmaradhatatlan színesre mázolt helyi buszjáratokkal. )" forrás


"Costa Ricából átlépve a nicaraguai határon, hamar szembetűnik egy hatalmas víztömeg, amelyet először akár az Atlanti-óceánnak is gondolhatnánk. A part mentén banánültetvényeket és számtalan szélerőművet láthatunk, meg természetesen rengeteg cukornádat. Közelebbről egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy édesvizet látunk és a látványt a víz közepén két tűzhányó uralja. Egy órás buszozás után érjük el a kikötőt San Jorge városkában, ahonnan komppal lehet átjutni a vulkánokhoz. A víz a Nicaragua-tó és a két vulkán pedig, amely valójában egybeér, az Ometepe-sziget." forrás


"Figyeljünk a kolduló gyerekekre, mert legalább 5-6 fog megkörnyékezni bennünket. Mindent bevetnek majd, csak hogy kaphassanak pénzt. Az egyiknek annyira megtetszettem, hogy nem bánta, hogy nem adtam neki pénzt, hanem nyíltan beismerte, hogy elfogadna barátnőjének!" forrás


,, Nicaraguáról előzetesen sok jót hallottam: szép, biztonságos és olcsó (fele annyiba kerül, mint Costa Rica). Ez kb mind igaz is, bár a turistacélpontok közül csak Leónban voltam, ahol a főtér és a forradalmi múzeum tényleg érdekes, és a város is hangulatos. Aztán a parton két nap, és irány a főváros, Managua, mert onnan tudok felpattanni a Costa Ricá-ba tartó buszra. Managua nem Párizs, de még csak nem is Békéscsaba…Igazi jellegtelen, szedett-vedett főváros, ahol ráadásul egyből meg is betegedtem, szóval nem lopta be magát semmiképpen a szívembe. (2014)" forrás

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes