ÚTIKRITIKA.HU / Nicaragua


hirdetes

útikritikák


Nicaragua

Földrajz| Történelem| Manapság| A helyiekről| Turista etikett| Helyi konyha| Fotóegyveleg

Földrajz

Nicaraguai pókmajom (Ateles geoffroyi geoffroyi) - Elter Karcsi fotója

Történelem

Manapság

2024: Tovább folytatódik az egyházüldözés Nicaraguában:

Ferenc pápa a 2024. január 1-jei Úrangyala után imádságra szólította fel a híveket Nicaraguáért, ahol december 20-a óta legalább tizennyolc papot, két szeminaristát és egy püspököt tartóztattak le. Utoljára december 31-én Gustavo Sandinót, a jinotegai egyházmegye papját a vasárnapi szentmisét követően, amelyet Santa María de Pantasma templomában celebrált.

Helyi források megerősítették a történteket a 100% Noticias televíziócsatornának. A szandinista rezsim rendőrsége letartóztatta Gustavo Sandino plébánost (jinotegai egyházmegye), valamint Jader Hernández, Fernando Téllez Báez és Ismael Serrano papokat (mindhárman a managuai főegyházmegye plébánosai). Az érsekség területén összesen nyolc papot fosztottak meg szabadságától az elmúlt héten. Emellett több plébánia nem nyitotta ki kapuit 2023 utolsó vasárnapján, ami arra engedett következtetni, hogy a fogva tartott lelkipásztorok száma még magasabb lehet.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint Nicaragua egyre inkább eltávolodik a jogállamiságtól és az „alapvető szabadságjogoktól”, mivel „politikai és őslakos vezetőket, a katolikus egyház híveit, aktivistákat és újságírókat” üldöz, „önkényes letartóztatások sorozatával”. forrás

A helyiekről

t. m. fotója

Turista etikett


1. Jóllehet Nicaraguában nagy a szegénység, azért a helyiek szeretnek tisztán, rendesen öltözködni. Nem nézik jó szemmel a koszos, szakadt ruhában öltözött, mosdatlan, ápolatlan turistát. A gondozott külsejű turista nagyobb tiszteletre és segítőkészségre számíthat a helyiek részéről.

2. A nicaraguai strandokon a nudista fürdőzés és a monokini tilos.

3. "Kiderült, hogy a ticok "gallo pinto-ja" nem is costa ricai találmány, hanem kubai, de ezt ne hangoztassátok Costa Ricában, ha nem akartok senkit sem vérig sérteni. Ja, és ha nem tudnátok, akkor a Panama-csatornát eredetileg Nicaraguában építették volna, csak a panamaiak megelőzték őket (meg Costa Ricát, meg az egész Közép-Amerikát). " forrás

Helyi konyha

A nicaraguai konyha alap hozzávalói a kukorica , a bab, a csilibors és a manióka (cassava). Nemzeti ételük a Gallopinto, egy rizses-babos kaja.

Fotóegyveleg

Granada - életkép - j. m. fotója

K. Susanna fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes