ÚTIKRITIKA.HU / Managua


hirdetes

útikritikák


Managua

Managuáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Paseo Xolotlán|A katedrális|A nemzeti kultúra palotája|Tispaca-domb| Puerto Salvador Allende|Más látnivalók| Közeli látnivalók|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

César Augusto Sandino legendás forradalmár (1895-1934) emlékműve - a. j. fotója

Tartalom feltöltése folyamatban van

Managuáról dióhéjban

Lakosság (2024-be): 1,1 millió

Egynapos város, minden fontosabb látnivaló simán megnézhető egy nap alatt. "Erről a szűk választékról az 1972-es földrengés tehet".

Átlagosan 56 méteres tengerszint feletti magasságban, az ország szárazabb nyugati részén, az itt nyújtózó Managuai-tó déli oldalán, egy kis öböl mentén fekszik. Managua a trópusi szavannaövben található. Az évi középhőmérséklet átlagosan 26,9 °C.

A csapadék évi átlaga 1200 milliméter. A Csendes-óceánhoz közel fekvő fővároshoz az északkeleti passzát ide már száraz bukószélként érkezik. A spanyolok véres háborúban verték le az országnak nevet adó Nicaro indián törzsfőnököt, majd 1523-ban elfoglalták a mai főváros helyén álló 40 000 lakosú indián települést, Managuát, amely a hódítók brutalitása miatt majdnem néptelenné vált. A város nevének jelentésére kétféle változat maradt fenn; az egyik szerint a guarani elnevezés jelentése: az eső szeme, míg a másik változat szerint ahol a vízfelület van jelentéssel bír.

Az ország fővárosa 1858 előtt León volt, Managua az 1800-as évek közepéig csupán poros kis falu volt, még az 1846-os függetlenség kikiáltása táján is. 1858-ban 6000 lakosú kisváros, Managua lett az ország új fővárosa, s ettől kezdve gyors fejlődésnek indult, a fejlődését időnként visszafogó természeti csapások ellenére is. Az itt kialakult építkezések tíz- és tízezreket vonzottak ide még az ország legtávolabbi zugából is. A város Nicaragua gazdasági centruma, legnagyobb iparvárosa, s közlekedési gócpontja. (Á. G. 2023)

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Sokkal jobb a közbiztonság, mint El Salvador vagy Honduras fővárosaiban

Nem tetszett

1. Granada és León százszor hangulatosabb városok, mint Managua

2, A Lago de Managua (tó) vize súlyosan szennyezett (részben oda szivárgott higannyal) , ronda

Vélemények

A legjobb, amit egy turista Managuában tehet, hogy buszt cserél - írták az útikönyvek. Kevés csúnyább és jelentéktelenebb főváros van a nicaraguainál, mi mégis szántunk rá egy teljes napot annak ellenére, hogy sok szép emlékünk nincs róla a múltból. Managua most is csúnya város, de azért sokat változott. Ezúttal legalább nem akartak minket kirabolni.

Az Avenida Bolívar egész szépen megújult. Az út szélén sárga, vasból készült, fát ábrázoló installációk sorakoznak, amiknek ágai spirálban végződnek. Állítólag Gustav Klimt életfáit ábrázolják, amiket a 20. század elején a szandinisták jelképükké választottak. Hogy Klimt családjától kértek-e engedélyt a szimbólum felhasználására, nem tudom, de az biztos, hogy darabja 25 000 dollárjába került az államnak. Az egész projektre 3,3 millió dollárt költött a kormány, ami nem kevés pénz, ráadásul teljesen felesleges kiadás. (2016) forrás


Odajutás

Helyi közlekedés

Busz

a. j. fotója

1972-ben egy földrengés olyan súlyosan megrongálta Managuát, hogy az egész addig rendszeretett utcarendszer eltűnt, így az újjáépítés után csak összekuszálódott volna. Manapság a legtöbb utcának nincs neve, és a helyeknek az ott lévő tárgyak, házak, szobrok, hidak alapján adnak nevet. Ha például szállás szeretnél foglalni, akkor a hotel címe valahogy így fog kinézni: az iskolától délre, a kolostor előtt található, a közlekedési lámpától a harmadik utcában. forrás

Étkezés

Galerias de Santo Domingo

Vásárlás

Mercado Oriental

Mercado Roberto Huembes

Szórakozás

Közbiztonság

Managuában biztonságban érezheti magát a turista. Nyugodtan sétálhat este az utcákon, nem gon felszállni egy tömegközlekedő buszra. Vannak rosszabb közbiztonságú negyedek, de ezek mind kivülesnek a turisták által ellemzően frekventált helyeken. Tán a Mercado Central (központi piac) a kivétel, ami érdekelheti a turistát, de ahol azért óvatosnak kell lenii a zsebtolvajok miatt. A külvárosok közül a Las Colinas és a Los Robles a legbiztonságosabb.

Managuában betévedtem egy olyan utcába, ahol az összes épületet szögesdrót vette körül, a házakból pedig folyton azt kiabálták felém, hogy "Gringó! Dobj ide egy dollárt!". Egyszercsak az egyik sarkon befordult három enyhén illuminált alak, s amint megpillantottak, kést rántottak.

- Gringó! Azonnal add ide a pénzedet - szólítottak fel.

Nem fagytam le, mivel röhejes volt az egész szitu. Három részeg haramia tényleg el akarja vinni a 25 córdobámat? Dehát ennyiből még sört sem tudnak maguknak venni.

- Nincs nálam, csak 25 córdoba. Azt odaadhatom, viszont gringó nem vagyok - szóltam vissza az amúgy nem túl félelmetes fickóknak.
- Mi az, hogy nem vagy gringó? És mi az, hogy csak 25 córdoba van nálad? A gringók gazdagok, sokkal több pénzük van - értetlenkedtek.
- Magyar vagyok, és mi magyarok utáljuk a gringókat - vetettem oda köpve egyet a földre.
- Add ide a tárcád - vették fenyegetőre a hangnemet.

Átnyújtottam, benne mind a 25 córdobámmal. Átkutatták, majd eltették a kést, és vakarni kezdték a fejüket.

- Ebben tényleg csak 25 córdoba van. És Te tényleg nem vagy gringó? - értetlenkedtek.
- Nem ám! Azok szemét amerikaiak, rühellem őket - hazudtam a képükbe.
- Fenébe az egésszel - nyújtotta vissza a tárcámat az egyik - Jó fejnek tűnsz. Gyere velünk sörözni, meghívunk.

Megköszöntem a felajánlást, de nem akartam a terhükre lenni, úgyhogy egy kézfogás után búcsút intettünk egymásnak. Ők a kocsma, én pedig a tópart felé vettem az irányt. (2016) forrás

Egyéb hasznos információk

Paseo Xolotlán

A katedrális

Az 1972-es földrengés után még mindig romos régi katedrális - Elter Karcsi fotója (2022-ban)

Más látnivalók

Elnöki palota

Elnöki palota - Aji fotója

Rubén Diario emlékműve

Rubén Darío egy híres nicaraguai költő, aki a modern spanyol irodalom egyik kiemelkedő alakja volt. Az emlékmű a Plaza de le Revolución (Forradalom tere) közelében lévő parkban található.

Rubén Darío (eredeti nevén Félix Rubén García Sarmiento) 1867-ben született Nicaraguában, és nagy hatással volt a spanyol nyelvű irodalomra, különösen a modernista mozgalomra. Az ő művei stílusosan és kreatívan használták a nyelvet, és gyakran foglalkoztak egzotikus és romantikus témákkal.

Elter Karcsi fotója

Közeli látnivalók

Fotóegyveleg

A Malecón (klasszikus latin-amerikai parti sétány) - sz. a. fotója

a. j. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes