ÚTIKRITIKA.HU / Nicaragua


hirdetes

útikritikák


Nicaragua

Egészség|Helyi közlekedés| Étkezés| Pénzváltás| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Fotóegyveleg

Egészség


A csapvíz ivását kerüljük, még a kávézásnál is. Managuában a csapvíz nem egészségtelen, de azért ott is érdemes e tekintetben óvatosnak lenni.
Utazás előtt fontos tájékozódni arról, hogy Nicaraguában mi az aktuális helyzet a Dengue-láz vonatkozásában. Nicaraguában ugyanis időnként előfordul ez a járvány.
A turista az egészségének védelmében megfelelő körültekintéssel, gyógyszerrel, vagy/és védőoltással megelőzheti a betegségeket. Érdemes itthon előre alaposan tájékozódni, először akár a háziorvosunknál.
Nincs kötelezővé tett védőoltás a nicaraguai utazáshoz. Ajánlottak vannak, mint a hepatitis A, hepatitis B, diftéria-tetanusz, malária, tífusz, veszettség.
Tanácsos olyan általános utasbiztosítást kötni itthon, ami a betegség, baleset esetén széles körű ellátást garantál.
A Panamából ideutazóknak előnyös ha van sárgaláz elleni védőoltása, mert a nicaraguai beléptető hatóság hajlamos ezt kérni.

Helyi közlekedés

Jól lehet közlekedni a jó minőségű fontosabb közutakon és a a transz-amerikai utakon. Viszont a mellékutakon (főleg az esős időszakban) biztonságosabb a 4x4-es autókkal utazni. Ha autóbaleset történik velünk, akkor tanácsos nem elmozdítani a járművet. Rendőrt kell hívni, hogy jegyzőkönyv készüljön és megállapítást nyerjen a felelősség. A külföldiek számára amúgy kötelező a gépkocsi biztosítás. Autót helyben is lehet bérelni, de sokszor drágább, mint egy sofőrrel bérelt taxi. A helyi buszközlekedés kalandos, toleráns utazóknak ajánlott. Nincsenek nagyon turistabuszok légkondival, általában csak a szervezett kirándulásoknak.

"Útjelző táblákat ne keresd, mert az sincs. Minek az? Legalább olyan magabiztosan adnak útmutatást, mint a ticok, és legalább olyan jól el lehet tévedni már két sarok után. Ha valaki betolat a kereszteződésbe, akkor ne csodálkozz - ő is annyira el van tévedve, mint te. Egyirányú utcákat sem jelzik, - minek? Majd ha egy kamion jön szembe, akkor rájössz, hogy neki van elsőbbsége. Az utak minősége sokkal jobb, és még autópályadíj sincs sehol, ez mindenképp pozitív. Csak a fekvőrendőrrel vigyázz, mert az bizony kegyetlenül feltűnik a semmiből a legváratlanabb helyeken. A szemetet az utcán égetik! Gondolhatjátok, hogy ez milyen büdös! Viszont ezt a részt leszámítva egész Nicaraguára jellemző a tisztaság!!!! Ez is meglepett! (2010)" forrás

Étkezés


Managuában a helyi étkeket kínáló kifőzdéken és éttermeken kívül találhatók bőven olasz, spanyol, kínai és latin-amerikai konyhát reprezentáló étkezdék. Persze jelen vannak a nagy nemzetközi gyorsétteremláncok is.
Az árszintben nagy a szórás: lehet egy főételt 2 dollárért enni, de lehet 20-ért is.
A fővároson kívül, a koloniális városokban, mint Granada és León, jelentős az éttermi választék. Ugyanez mondható el a csendes-óceáni parti városról, San Juan del Sur-ról.
Az egyszerűbb nicaraguai étkezőkben (egy részüket comedores-nek nevezik) persze szinte kötelezően benne van a kínálatban a gallopinto (vagy gallo pinto), ami egyszerű rizses-babos étel, de nagyon kiadós. Érdemes megkóstolni a baho nevű helyi ételt, amiiben van hús, banán és zöldség.
Bőséges és olcsó a zöldség-gyümölcs választék. Érdemes kipróbálni a helyi kakaót, csokit.

Ebéd a strandon - Irén fotója

Pénzváltás


Nem tanácsos a repülőtéren pénzt váltani, még a fővárosi hotelekben is jobb árfolyamon váltják a dollárt. Nem ajánlatos nagy összeget váltani utcai illegális pénzváltóknál.
Tanácsoljuk a helyi pénzzel való fizetést, mert jobban járunk így.
A városokban a bankkártyát gyakorlatilag mindenhol elfogadják. A Visa és a Mastercard elterjedtebb, mint az American Express.

Vásárlás

Közbiztonság

Nicaragua közép-amerikai viszonylatban egész jó közbiztonságú országnak számít. Még Costa Ricánál is biztonságosabb ország. Ennek az is a magyarázata, hogy a nicaraguai rendőrség és a hadsereg nagy tekintélynek örvend a lakosság körében, támogatást élvez és így hatékonyabb a bűnüldözés és a bűnmegelőzés. Azért hallani helyiektől itt-ott arról is, hogy sok a korrupt rendőr. Persze a turistának Nicaraguában is követni kell a biztonsággal kapcsolatos alapvető szabályokat. Az útlevelet, a bankkártyát, a jelentősebb értékeinket tanácsos a hotelben tartani, ha lehet széfben. A tömegközlekedés során (beleértve a taxit is) körültekintőnek kell lenni a biztonság tekintetében is. Taxizásnál ne közösködjünk idegenekkel, mert rablás áldozatává válhatunk. Ellenezzük azt is, hogy a taxi menet közben más utast vegyen fel.

Nicaraguában a fehérbőrű turistát eleve jómódúnak képzelik el, tehát a bűnözők könnyen kipécézik maguknak az európai utazót. Managua és a bányavidékek (Siuna, Bonanza és las Minas) közbiztonsága azért nem teljes. León városban viszont nyugodtak lehetünk, mert ott a közbiztonság szuper. Gyakoriak a lopások Corn Island és a karibi part részén (Puerto Cabezas, Bluefields) a hotelekben és a strandokon. Rossz közbiztonságú helynek számít a Memorial Sandino és a San Judas kerület, főleg éjszaka.

Éjszaka ne szálljunk fel tömegközlekedési járművekre, és kerüljük a néptelenebb városnegyedeket, strandokat. értékes holmikat ne hordjunk. Bárokban vigyázzunk arra, hogy italunkba ne keverjenek bele rossz emberek olyan szereket, amiktől elvesztjük a kontrollt magunk felett. Állítólag veszélyesek a turista számára Granada város zsúfolt diszkói. Könnyen kirabolják a turistát, ha értékesebb mobiltelefont látnak a kezükben. Egyes források szerint átlagosan 25 lopásból legfeljebb egynél turista az áldozat. Ezek is pitiáner lopások, nem erőszakos rablások.

Egyéb hasznos információk


1. Nicaraguában van tiszteletbeli magyar konzulátus: Tiszteletbeli konzul: PORTILLO TORRES, Adriana Valeria

cím: Managua, Nicaragua, Reparto Los Robles 120, II Etapa - telefon: 00-505-227-865-76 - e-mail: consulhungrianic@gmail.com

---------------------------------

2. Angolul inkább a karibi tengerparti országrészben és a szemben lévő szigeteken beszélnek.
Ha járókelőket megkérdezünk egy célirányba vett helyhez jutás irányáról, akkor ne azt kérdezzük, hogy a célpont milyen távolságban van, hanem azt, hogy mennyi időt vesz igénybe az odajutás.

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes