ÚTIKRITIKA.HU / Hollandia


hirdetes

útikritikák


Hollandia

Hollandia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Hollandia dióhéjban

 • Hollandia északnyugat-európai ország, ami keleten Németországgal, délen Belgiummal határos. Északon és nyugaton az Észak-tenger mossa partjait.
 • Hollandia 41 500 négyzetkilométer nagyságú, azaz kevesebb mint fele akkora Magyarországnál. Ehhez képest viszont 17,2 millió lakosa van (2023-as becslés). A mozlimok a lakosság 6 százalékát teszik ki. Arányuk jóval nagyobb négy nagyvárosban (Rotterdam, Amszerdam, Hága, Utrecht). 
 • Hollandia fővárosa: Amszterdam (1,1 millió lakosa van), ami légvonalban 1145 kilométerre van Budapesttől.
 • Hollandia államformája: alkotmányos monarchia. Hivatalos nyelvek: a holland és a fríz.
 • A lakosság kb. 31 százaléka római katolikus, 21 százalék protestáns, de jelentős számban élnek Hollandiában mozlimok (azaz muzulmánok).
 • Havi átlag nettó fizetés (2023-ban): 3100 euró - (Magyarország: 820 euró)
 • Hollandiában a fogyasztói árak átlagosan kb. 90 százalékkal magasabbak, mint a magyaroszágiak. A fizetések pedig, kb. 287 százalékkal magasabbak.
 • 2023. március: 1 liter benzin 1,837 euró (1,572 nálunk)
 • Leggyakoribb vezetéknév: De Jong
 • A holland férfiak az egyik legmagasabbak az egész világon, átlagosan 183 cm magasak. Viszont a nők nem kifejezetten magasak, 170 cm az átlagos magasságuk.
 • Hozzávetőleg: 14 ezer magyar dolgozik Hollandiában.

Az UNESCO kulturális világörökségének részei Hollandiában:

 • Schokland és környéke
 • Amsterdam védművonala
 • Kinderdijk-Elshout malmai
 • Ir. D. F. Woudagemaal (D. F. Wouda gőzszivattyúrendszer)
 • Droogmakerij de Beemster (a Beemster-polder)
 • Rietveld Schröderhuis (Rietveld Schröder-ház)
 • Amszterdam XVII. századi csatornagyűrű területe a Singelgrachten belül

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A jellegzetes régi, németalföldi házak, a sok virág, a vízi utak (canals)
 2. A tisztaság, a rendezettség, az irigylésre méltó jólét
 3. Nem túl nagy ország, nem időigényes turistaként bejárni, kitünő vasúti közelekedés
 4. Ezek a kisebb városok: Haarlem, Leiden, Groningen (diákváros), Delft, Den Bosch
 5. Barátságosak, rokonszenvesek, toleránsak a helyiek, mindenkivel lehet angolul kommunikálni
 6. A sok kerékpárút
 7. A Burgers Zoo (állatkert) a mellüket döngető gorillákkal
 8. Nyáron az Egmond aan Zee északi-tengeri strand a homokdűnékkel és egy fehér világítótoronnyal
 9. Corpus Museum, Oegstgeest-ben remek program

Nem tetszett

 1. A hegyes tájak hiánya, siváran sík a domborzat, a települések közötti kevés szabad tér
 2. A gyakori eső és erős szélfúvás, roppant szeszélyes az időjárás, még a nap keresztmetszetében is (a bicajozó kislányomat felöklelte az oldalszél, és ezért sírva fakadt)
 3. Az országutakon a végtelen közlekedési dugók
 4. Amszterdam nagyon drága
 5. A figyelmetlen bicajosok a városi forgalomban
 6. A kisvárosokban nem annyira barátságosak, nyitottak az emberek, mint Amszterdamban
 7. Az éttermekben a pincérek gyakran fapofák
 8. A nagyvárosokban az idegen szokásokkal teli, nem európai bevándorlók túltengése

Vélemények

"A "holland táj" szókapcsolatban a "táj" szót fenntartásokkal kell kezelni, az országnak ugyanis nem sok olyan pontja van, ahonnan ne lehetne látni épített környezetet. Mi két ilyen helyen is voltunk, az egyiken néhány sor fa takarta el a házakat, és erdőnek nevezték (ösvényről lelépni tilos!), a másik pedig egy természetvédelmi terület volt a Zandvoort melletti tengerparton. Innen azért nem láttuk a házakat, mert ötméteres homokdombok takarták el, és hatalmas humorral (bár a hollandok biztos komolyan gondolták) "kilátónak" hívták a tetejére telepített fapadot, ahonnan további 4-6 méteres homokdombokra nyílt rálátás több tucat méter hosszúságban. De addigra már pontosan tudtam, hogy ha egy holland "kirándul", akkor vagy tökéletesen kiépített, tengerszinten lévő, szintkülönbség nélküli bicikliúton teker az otthonához közel, vagy átmegy Franciaországba. De nem húzom le a holland tájat, mert nagyon szép, viszont aki kalandokra vár, jobb, ha LSD-vel száll nyeregbe. A holland vidék turisztikai csúcspontja, illetve a nagyszámú, nem sokkal a halála előtt lévő olasz turista miatt talán mélypontja, egy Merken nevű hely Amszterdamtól úgy 20 kilométerre. Legoland a javából, megközelíteni csak egy töltésen át lehet, az ad némi egzotikumot az útnak. " forrás


,, Hollandia az egyik kedvenc helyem a világon. Egy szuperül működő ország: gazdag, de nem hivalkodó; liberális, de mégis rend van és tisztaság; modern és sokszínű, de a hagyományaira büszke. (2018)" forrás

Kriszta fotója

Olvasmányos linkek

"Amsterdamnak megvan a maga kis bája az északi hangulatával,a sokszínűségével. Nagyon tetszettek a házikók, olyan babaház feelingje volt,az ablakokban nincsenek függönyök,tehát erősen belátni az emberek minden napi tevékenységeibe. Lényeg,hogy ha őket nem zavarja,akkor nyugodtan tegyenek ott bármit,elég érdekes volt. A sétálóutcák hangulatosak,a híres piros lámpás negyed viszont más,mint,ahogy elképzeltem. Vagy csak mert nem éjszaka láttam?:) A főváros utcáin rengeteg kávézó található,ahova előszeretettel térnek be a különböző turisták egy kis "szórakozás süti formájában"erejére :)

Az emberek kissé zárkózottak,de mindenképpen segítőkészek. Nagyon tetszett a közlekedési mód,hogy a legtöbben biciklivel járnak,mivel rendesen kiépített bicikliutakkal rendelkeznek szerte az országban. A tengerpartra biciklivel mentem le,nagyon kis hangulatos a dűnékkel,buckákkal,amiken viccből le is gurultunk barátnőimmel:) A tenger nem olyan szép,nem kék,ráadásul jéghideg,úgyhogy a fürdőzést hanyagoltam." forrás


"Mindenképpen menjetek el Koog-Zaandijk városkába. Amszterdamtól kb. 20 perc vonattal. Gyönyörű kis mese-falu sok szélmalommal. Amolyan kis skanzen, ahol vehetsz mindenféle holland emléktárgyat, facipőt stb. Ami jó benne, hogy nem nagyon ismert, ergo nem turistás. Amikor voltam kint, és meséltem a helyieknek, hogy merre jártam, akkor meglepődve hallgatták, ugyanis még ők se hallottak róla. :-D

Vasútállomás, biciklibérlés, irány a Dam-ok, kis falvai, tenger és tópart, mocsarak, utazási irodában lehet térképet kérni a környékről, de neten is megtalálhatod. Vonattal Leiden, itt ismét bicikli (az állomáson) és Keukenhof. Annyi tulipánt és egyéb virágot a további életedben sem fogsz látni. Rá fogsz jönni, hogy csak liliomból több ezer fajta van. Amersfoort délkeletre vonattal. Gyönyörű kisváros középkori utcákkal, házakkal, csatornapart hangulatos sétányokkal, ja és a középkori főtér a piaccal. Az öreg sajtot ki ne hagyd, olcsóbb és jobb, mint nálunk.

Ha még Amszterdamot is be akarod bóklászni, ennyi úgy se fér bele. De legalább a vörös-lámpás negyedbe és a Van Gogh múzeumba menj el. Két világ és egyiket se kapod meg másutt. Amszterdamra is érdemes biciklit bérelni, sokkal gyorsabb a közlekedés. Nem tudom mennyire hallottad, de arrafelé a biciklis az "úr", az autós előtt is. Ők így érzik jól magukat. Nehogy elfelejtsem: utazás előtt közvetlenül, nézd meg a neten az ottani időjárást. Nehogy neked is a használt piacon kelljen pulóvert meg nagykabátot venned, mert 22 fokból érkezel 6-ba. A tengeri szelek nagyon tréfásak tudnak lenni. " forrás


Kriszta fotója


"Amszterdam egyszerre elragadó és pusztulásra érdemes. A kontinens egyik legszuperebb reptere van itt, de a vele lényegében összeépült központi vasútállomáson nincs utastájékoztató tábla. Azt pillanatok alatt meg lehet tudni, hogy a Kuala Lumpur-i gép hány percet késik, de hogy Hágába mikor és melyik peronról megy vonat, azt csak az információs pultnál kérdezhetjük meg a kirendelt vasutastól. Az indulás csak az egyes vágányoknál, lebontva van kiírva, teljes érkező és induló vonatmenetrend azonban nincs - mi legalábbis nem találtuk (ezzel kapcsolatban további hasznos információk a kommentekben - a szerkesztő). Jegyet csak itt érdemes venni - már ha az ember nem jár egy koffer bankjeggyel. A holland vasútnál ugyanis csak Amszterdamban, s ott is csak a reptéren és a központi vonatpályaudvaron tudunk külföldi bankkártyával fizetni.

Ugyanolyan sárga jegyautomaták találhatók máshol is, de azok csak a helyi kibocsátású kártyákat fogadják el. Ugyanebbe a problémába szaladhatunk bele, ha például egy ajándékboltban kívánnánk meg egy bélelt fapapucsot, vagy egyszerűen betérünk egy szupermarketbe. Teljesen váratlanul több helyen elfogadták a nemzetközi kártyákat is, de semmi logikát nem találtunk benne, úgyhogy ajánlatos előre felszerelkezni készpénzzel. Ami, valljuk be, egy ilyen fejlettségű országban elég röhejes. (2013)" forrás


"Az autópályát kikerülve, a csatornák partján indultunk Utrecht felé, hogy közben láthassuk azt a szívet-lelket melengető holland „vidéket”, amit az ilyen napos, szép időben élvezni igazán. Valami megmagyarázhatatlan derű van a levegőben. A rengeteg víz, a buja zöld, a minden sarokban elültetett és gondozott virág között egymás mellett sorakozó kisebb-nagyobb házak a csatorna partjáig érő kertjeinek grillező helyei, a szabad levegőn élés összes kellemes kelléke nem hagyja érintetlenül az embert. Néha egy nagyobbacska kastély, park jelzi, hogy azért itt is vannak különbségek. Bűbájosak a csatornákat átívelő hófehérre festett felhúzható hidak, ahogy megnyílnak egy nagyobb hajó előtt. A bőséges víz néha magasabban van, mint a szárazföld, vagy az út, amelyen haladunk, szinte illatos. Sehol az ilyen helyeken megszokott csatorna vagy láp kellemetlen savanyú szaga. Itt nem csak a virágok illatosak." forrás

Fotóegyveleg

Amszterdam - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Béla, 2022. 07. 09. 10:04
A holland nyelv úgy alakult ki, hogy egy részeg német tengerész megpróbált angolul beszélni, és közben egy heringszálka akadt a torkán.


GergelyL, 2019. 03. 10. 12:00
Hollandiában nincs kerítés. Sőt, az ablakok előtt nincs függöny. Be lehet látni a házakba. Mert nyitott volt a világra. Kereskedőnép. Semmi más bevételük nincs.


Gábor, 2019. 03. 08. 07:41
És ha még nem lenne elég a sok okosságból:
https://fikatours.blogspot.com/2019/03/sajt-tulipan-es-fapapucs.html


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon