ÚTIKRITIKA.HU / Hollandia


hirdetes

útikritikák


Hollandia

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Sajtos ház - Kriszta fotója

Egészség

Hollandiában a közegészségi körülmények megnyugtatók, járványveszély nincs. A magyar turista (vagy üzleti utazó) ha balesetet szenved, vagy megbetegedés miatt sürgősségi egészségügyi ellátásra szorul, Hollandia, mint uniós tagállam, saját állampolgáraival azonos ellátást nyújt. Mindennek azonban feltétele, hogy az utazó rendelkezzen Európai Betegbiztosítási Kártyával (EHIC), melyen a biztosító - a biztosítási jogviszony alapján - előzetesen vállalja a felmerülő költségek fedezetét. Az Európai Betegbiztosítási Kártyát és további információkat - a külföldre távozás előtt minden esetben, azaz újbóli külföldre utazásnál ismételten - az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, illetőleg a lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál kell igényelni.

A csapvíz iható, ahol nem , ott táblával jelzik.

Soha ne igyál vizet!

Közlekedés

Vonattal

A holland nemzeti vasúttársaság, a Nederlandse Spoorwegen (NS) sárga-kék színű vonatai a sűrű, megbízható hálózatnak, a magas sznívonalnak köszönhetően magas presztízzsel bír a hollandok körében. Magas rangú menedzsereknek sem gáz vonattal menni munkába, akár egyik városból a másikba, naponta. Van néhány regionális vasúttársaság is, mint az Arriva és a Veolia. A jegyek valamennyi vasúttársaságra egységesen érvényesek. 

Autóval

Hollandiai tartózkodás alatt lehet használni a magyar hatóság által kibocsátott vezetői engedélyt annak érvényességéig, nem szükséges nemzetközi jogosítvány kiváltása.

Hollandiában a szárazföldi, a légi- illetve vízi közlekedés jól szervezettnek, biztonságosnak minősíthető. A közlekedés ritmusa sokkal lassabb, mint az nálunk szokásos. A hollandok be is tartják a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat. Nem árt tudni, hogy Hollandiában nem csak a gyalogosok, hanem a kerékpárosok is fokozottan védettek, ráadásul közülük sokan nem törődnek a közlekedési szabályok betartásával és nem figyelnek a közlekedés többi szereplőjére (pl.: az irányváltoztatást gyakran nem jelzik, sokan még a közlekedési lámpák tilos jelzését sem veszik figyelembe. A holland rendőrség az út mentén elhelyezett fényképezőgépek, „álcázott” rendőrautók és más eszközök segítségével szigorúan bünteti a szabályokat megszegő autósokat. Komoly pénzbüntetés jár a gyorshajtásért, a tilosban való parkolásért és vezetés közbeni kihangosító nélküli mobilhasználatért is. A kiszabott bírságot ajánlatos azonnal befizetni, mert újabb és újabb csekket küld a hatóság egyre, magasabb összeggel.

Parkolás

Csak a kijelölt parkolóhelyen szabad parkolni. Amennyiben a parkolóhely szabad ugyan, de a parkoló óra elromlott, nem szabad beállni. A rendőrség elszállítja az autót vagy kerékbilincset helyez rá és a gépkocsi kiváltása igen költséges. (Elszállítás esetén a bírságon és a szállítási díjon felül naponkénti tárolási díjat is felszámolnak.)

Taxival

A magyar konzulátusunk külön felhívja a figyelmet arra, hogy a különböző nagyvárosokban (pl.: Amszterdam, Rotterdam) illegális taxiszolgáltatást végző magánszemélyek tevékenykednek. A potenciális utasaikat az utcán (pl. szórakozóhelyek környékén) szólítják meg. Csakis a taxistársaságok szolgáltatásainak igénybevételét tanácsoljuk. Gépjárműveik a kék alapon fekete betűs rendszámaikról és a tetejükön jellemzően megtalálható szabadjelző készülékről ismerhetőek fel.

Kerékpárral

"Miért olyan jó Hollandiában kerékpározni? Biztonságos, mert van rendes bicikliút-hálózat, lehet tudni, hogy akárhová mész, nem kell kétsávosnál nagyobb utat lámpa nélkül keresztezned. Hollandiában kéremszépen 6000km kerékpárút van, a leghosszabb pedig 230km (Elfstedenroute). Az autós nem fog fellökni, ugyanis betartja a szabályokat. Egy átlag holland nem tudja elképzelni, hogy egy szabályt megszegjen, és felháborodik, ha más megteszi. Pl. Hiába ül a buszon a legelső ülésen, és hiába nem száll fel senki elöl, akkor is a hátsó ajtónál száll le, mert az van kiírva. És persze kiszámíthatóan közlekedik: nem parkol tilosban vagy kerékpárúton, nem megy át a piroson, nem megy gyorsabban a megengedettnél. (Viszont ha mégis megtenné, nem csak szégyenében süllyedne el, de rommá is büntetik.) Hozzájön még, hogy autós-biciklis baleset esetén 99%, hogy az autóst büntetik meg. Emiatt egyrészt autóval baromira kell vigyázni, másrészt sokan ész nélkül bicikliznek. Nem kell körülnézni, hisz elsőbbségem van.

Kényelmes, mert a legnagyobb emelkedők a gátak és a hidak, illetveaz autópálya fölötti híd. Jellemző, hogy a faluból, ahol lakom, kétféleképp lehet bejutni a városba: biciklivel és autópályán. 10 km alatt nem nagyon ülnek autóba. Az emberek, főleg az idősebbek sokkal jobb kondiban vannak, mint egy hasonló korú magyar. (A fiatalok viszont kövérebbek!) Miért jó még biciklizni? Nem kell buszra várni vagy parkolódíjat fizetni. (Meg buszjegyet venni és parkolót keresni se.) Útiköltség-térítést akkor is kaphatsz, ha biciklivel kvázi nincs útiköltséged. (Nyilván kell költeni egy kerékpárra is, de nem lehet megmondani, hogy egy oda-vissza út mennyibe kerül.) Sőt, van olyan cég, ahol x idő után jár céges bicikli. Egy jó láncvédő, és már öltönyben is tekerhetsz, szóval nyakkendős munkahelyre is simán járnak bringával. Nem az a presztízs, hogy milyen Audival jársz -mert az van minden jöttmentnek- hanem, hogy van-e 2500 euros biciklid. Kényelmes mert nincsenek nagy emelkedők, mert van hova lezárni, a munkahelyeden van lehetőség lemosakodni, ha úgy adódik. Amíg az asszony vásárol, lehet sörözni, ez fontos szempont. Itt vidéken nincs éjszaki tömegközlekedés, ezért bulizni is érdemes biciklivel menni. (Taxi jó drága.)" forrás


,, Azt hittem Hollandiában könnyű lesz a bicajozás, mert minden vízszintes, de nem számoltam a szembe széllel. Az pedig alattomos dolog, még ilyen alacsony sebességtartományban is. Amikor motort vezetek szoktam mondani, hogy 80 alatt a motorozás szórakozás, fölötte munka. (Pedig ott nem én hajtok, csak kapaszkodnom kell a kormányba.) Ugyanez a határ kerékpárral 20 km/h, de ha így fúj a szél, mint ezen a napon, akkor már abban a pillanatban elvesztette szórakozás jellegét, amikor felülök a nyeregbe. Az az egy vigaszom maradt, hogy visszafelé, amikor már jóval fáradtabb leszek, remélhetőleg ugyanekkora hátszél fog segíteni a haladásban. (Nem így történt.)

Elképesztőek ezek a holland fiatalok. Úgy bámulja a telefonját tekerés közben, mint itthon a buszmegállóban állók. De nem ez bosszantott legjobban, hanem a sok robogós, akik mind a kerékpárúton haladnak, és mondanom sem kell, hogy bőven a megengedett 40 km/h fölött. Egyáltalán, mi a fenét keres egy robogós a bicikliúton? Megnéztem mit ír a KRESZ, és legnagyobb megdöbbenésemre kiderült, nemcsak Hollandiában, de még nálunk is szabályos. Eközben meg más országokban egy segway, (ami húsznál többel nem tud menni) nemhogy a bicikliútról, de komplett városokból ki van tiltva. Röhej. (2019)" forrás

Étkezés

Jóllehet a turista jellemzően nem igazodik a meglátogatott országban élők evési és ivási szokásaihoz, azért nem árt ezekről is némi hátteret adni:

A hollandok - a németekhez hasonlóan - nem tartoznak az ínyenc nemzetekhez (franciák, olaszok stb.) A tipikus holland megelégszik az egyszerű és laktató ételek elfogyasztásával. A cél a jóllakás, nem az ínyenckedés. A háttérben a kálvinista életfelfogás van, azaz, hogy szerényen és takarékosan kell élni. Ez a megközelítés nem kedvezett éppenséggel annak, hogy jó éttermi kultúra jöjjön létre Hollandiában a klasszikus étkezés - visszafogottan megfogalmazva - fantáziátlan, egysíkú.

A jó hír a turistának, hogy az ország multikulturális jellegének egyik leglátványosabb pozitív hozadéka a gasztronómiai élvezetek tág terének létrejötte. Olyan sokféle étkezési helyszín van, hogy még az éttermek valamiféle kategorizálásának sem látta senki az értelmét.

Hollandiában a snack bárokban is jókat lehet enni. A turista egy gyors ebédnél is tud finomat enni: pl. a halas szendvicsek, a fish&chips-szek és a nagyon kedvelt frikandelek. A vendéglátóhelyek közül a snack bárokat eetcafe-knak is nevezik. Itt tartalmasabb ételeket is lehet fogyasztani. A minőség jó, az árak visszafogottak.

Korábban Hollandiában nem lehetett sok ebédelős helyet találni, minden a vacsorára összpontosult. Manapság azonban sok étterem kínál kiadós ebédelési lehetőséget. De nem elég sok. Rengeteg étterem csak 18-kor nyit ki és kb. 22.30 táján zár be. Meg kell azonban mondani, hogy Hollandiában drága az étkezés, és az ár-érték arány nem mindig kellően jó.

Kriszta fotója

Vásárlás

"Hollandiában nemzeti hobbi a vásárlás, az emberek a hét minden napján- 18-00-ig, de heti egyszer a koopavond idején 21-00-ig, szatyrokkal a kezükben oldalognak a szűk bevásárló utcákban, egyik boltból ki, máris a másikba be, végeláthatatlan hosszan. Így plázák nincsenek is. Azonban van 3 tradicionális holland áruház, amikben minden megtalálható. Szó szerint minden.

Ha ár szerint sorakoztatjuk fel egymás mellé őket, akkor a kacsacsőr a HEMA felé zár a leginkább, középen áll a V&D és a csúcson a de Bijenkorf tollászkodik. Az elsőbe jellemzően holland designerek által megálmodott termékek vannak, a ragtapasztól a tejhabkeverő gépig. A nagyobbakban van étterem és élelmiszer részleg is. Míg régen csak a szegények jártak ide, mára az ország szinte minden településén található egy bolt, sőt nemzetközivé váltak, és már Párizsban is kitűzték a puritán fehér alapon piros betűs zászlót. A V&D számomra a legjellegtelenebb és funkciójában leginkább egy magyarországi plázára hasonlító áruház (vagy a spanyol El Corte Ingles-re). Nincsenek külön boltok, több emeleten ömlesztve kínálják a középkategóriás márkák egyéniséget nélkülöző szezonális árukészletét. Étterem ezekben is van, de élelmiszer részleg külön nincs, helyette véget nem érő unalmas vasárnap délutáni hangulattal várják a kedves vevőket.

A de Bijenkorf (ejtsd: de bejikorv) minden tekintetben kiemelkedik a mezőnyből. Először is, nincs kajaszag (csak sütemény netalántán cukorka). A neve nem rövidítés, hanem jelentése van. A méhkaptár. Az épületek, amikben ezek az áruházak “bújnak meg” már külalakjukban is emlékeztetnek a mézcsinálók édes otthonaira. Álomvilág, luxus cikkekkel és töménytelen, a pénzét hangyamód gyűjtögető holland (és nem holland) nyüzsgésével. Kész rovartan! A hágai de Bijenkorf az összes közül az egyik legszebb, nem hiába. A városban – pontosabban az erdőben (erről később) - lakik a királynő és a politikusok is itt székelnek. Kell a pompa. Ha már szóba került Párizs, legyen a példa újra onnan, európai lookalike – ja nem is más mint a Galeries Lafayette." forrás

Kriszta fotója

Közbiztonság

Hollandiában összességében jónak mondható a közbiztonság. A nagyobb városokban, a pályaudvarok környékén azonban óvatosnak kell lenni a zsebtolvajok miatt. A tolvajok jellemzően csapatban akcióznak és szokásos taktikájuk a figyelemelterelés, például az utcán leállítják az embert és valamilyen cím, utca iránt érdeklődnek és közben megpróbálják elemelni értékeinket. A pályaudvarokon a vonat indulásakor vagy érkezésekor gyorsan eltűnnek a lopott szajréval. Az is megtörténik, hogy a vonaton alvó utazótól emelnek el ezt-azt.

Hol kell különösen ébernek lenni? A főpályaudvarokon és azok közvetlen környékén, turista információs irodákban, vonatokon (főleg a Schipol repülőtér és az Amsterdam Centraal Station (központi pályaudvar) közötti szakaszon), a városok kuplerájos negyedeiben, az éttermekben, a tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontokban, a parkolókban (személyes tárgyak kiemelése az autókból).

A kábítószeres bűnözés veszélyére is felhívjuk a figyelmet. Ez a veszély elsősorban a nagyobb városokban Amszterdamban és Rotterdamban jellemző. Este, éjszaka a veszélyesebb területeket még a város központjában is tanácsos elkerülni. Főleg Hollandia délkeleti régiójában előfordulnak garázdálkodó motoros bandák (Hell’s Angels, Bandidos, stb.), de ezeket a rendőrség próbálja féken tartani. 

A veszélyeztetettebb környékeken bajba jutott turistákat segítő irodák működnek. Ezek segítik a károsultat a nagykövetségével/konzulátusával kapcsolatba lépni, illetve elirányítják a rendőrségre. Amszterdamban az ATAS (Amsterdam Tourist Assistance Service, tel.: (+31)(0)20-6253246); https://twitter.com/stichtingatas, cím: Nieuwezijds Voorburgwal 104-108 Amsterdam 1012SG, Hágában a Schlachtofferhulp Nederland (tel.: 116 006, cím: 2583CM Den Haag Dr. Lelykade 60A) segíti a bajba kerülteket

Nagyon kell figyelni az értékeinkre és személyes iratainkra. Az úti okmányunk (útlevél, személyigazolvány) és egyéb kisebb értékű személyi tárgyaink elrablását, elvesztését a helyileg/területileg illetékes rendőrségnél kell bejelenteni. Ott az esetről azonnal rendőrségi jegyzőkönyvet adnak ki. Amennyiben ideiglenes úti okmányt kívánunk igényelni, akkor a rendőrségi jegyzőkönyvvel fel kell keresni a hágai magyar konzulátust. A részletek tisztázása érdekében előzetesen fel kell hívni a magyar konzuli hivatalt (telefonszám: 00-31-(0)70-355-3319).

Mindenképpen tanácsoljuk a utas- és balesetbiztosítás megkötését. Pl. ezen a teljesen megbízható honlapon.

Magyar külképviselet

Hágai magyar nagykövetség:

Konzulátus:

  • Hogeweg 14. ,  2585 JD Den Haag
  • tel: +31-(0)70-355-3319 - fax: +31-(0)70-355-4093 - e-mail: consulate.hga@mfa.gov.hu
  • Telefonos tájékoztatás: K,SZ,CS 14:00-16:30 -H,P 8:30-14:00
  • Személyes ügyintézés: K, SZ, CS 09:00-12:00
  • ,,Vészhelyzetben (magyar állampolgár letartóztatása, magyar állampolgár halálával/súlyos sérülésével járó baleset stb.) a Magyarországról ingyenesen hívható 06-80-36-80-36, külföldről +36-80-36-80-36 telefonszámokon, továbbá szöveges üzentek formájában WhatsApp +36-30-36-36-111 és Viber +36-30-36-36-555 számokon kaphatnak tájékoztatást.”
  • Konzulok: Bágyi Ádám, Róza Zsombor

Egyéb hasznos információk

Rendőrség, tűzoltók, mentők: 112

"Csak az igazán prűdeknek érdemes elkerülni Amszterdamban a vörös lámpás negyedet. Egyébként még a fogyasztani nem szándékozó turistának is megéri itt egyszer körülnéznie: a városrész kifejezetten hangulatos, csatornák, téglaházak keretezik a fehérneműben mosolygó lányokat az ablakokban. A szexuális segédeszközök és termékek iránt érdeklődők kedvükre válogathatnak a számtalan boltban, a divat iránt kevésbé fogékony vásárlók pedig outletekben juthatnak hozzá egy-egy kívánatos ruhadarabhoz vagy kiegészítőhöz. Azt nehéz megmondani, bizonyos darabok miért mentek már ki a divatból. A fertelmes városrész után csak kicsit szolidabb a bulinegyed, a Leidseplein környéke, ahol egymást érik a kocsmák és éttermek, és ahol hétvégenként mobil piszoárokat is kihelyeznek a férfiak számára. A szerkezetek, amelyek leginkább köztéri csaphoz vagy kúthoz hasonlítanak, egy tér közepén kapnak helyet, hogy minden irányból jól láthatóak, megközelíthetőek és szagolhatóak legyenek. " forrás

Fotóegyveleg

Hering

Két piszoár Deft városában - ervi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon