ÚTIKRITIKA.HU / Hága


hirdetes

útikritikák


Hága

Hága látnivalók

Hágáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Scheveningen| Más látnivalók|Érdekes negyedek|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg 

.

sz. s. fotója

Hágáról dióhéjban

Holllandul: 's-Gravenhage (ez a hivatalos név, de egyben a ritkábban használt is) (kiejtés: srevenháhe) (jelentése: grófi vadrezervátum), vagy Den Haag (kiejtés: den háh) (jelentése: kerítés) --   Angolul: The Hague (kiejtés: de hég)

Lakosság (2021-ben): 474,000, a vonzáskörzettel együtt 711,000

A lakosság kb. 55 százaléka nem született holland. Nagyon sok egyetemista is él a városban.

Hága az Északi-tenger 11 kilométer hosszú partjvonalán fekszik.

Hága a Dél-Holland tartomány székhelye, és egyben Hollandia harmadik legnagyobb városa. Itt él a királyi család, itt ülésezik a holland kormány és a Legfelsőbb Bíróság is, valamint otthont ad a Nemzetközi Bíróságnak, a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, és számos más fontos nemzetközi szervezetnek is. A nagykövetségek is itt vannak, nem Amszterdamban.

Sok hágai figyelmezteti a városba látogatást fontolgató külföldi turistákat, hogy késő ősszel és télen semmiképp nem ajánlott Hágában (persze egész Hollandiára érvényesen) turistáskodni. Olyankor a helyiek által teljesen megszokott esőfelhők vagy a hideg tengeri szél alaposan bele tud rondítani a turistáskodásba.

,, Ha nagy a szél, akkor percről percre változthat az időjárás, és eső mindig előfordulhat. Hágában az év minden szakában egyszerre lehet látni strandpapucsban és téli bundában sétáló embereket is.  (i.g., 2022)

Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 3200 euró

V. Jancsi fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Királyi város sok kulturális, holland történelmi látnivalóval, sok múzeum (ez jelentős többlet Rotterdámmal összehasonlítva)

2. A kis mellékutcák rejtett meglepetésekkel, a sok zöld terület

3. Az Escher múzeum (Escher in Het Paleis) és a Maurithuis Museum ( Vermmer festményével: Leány gyöngy fülbevalóval!!!)

4. Kivillamosozni Scheveningen-be

5. Gyalog könnyen bejárható

6. A jó heringes szendvicsek

7. Itt is szuper bicajozni, a városközpontban alig vannak gépkocsik

8. A De Passage, egy látványosan elegáns passzázs

9. Elég sok szecessziós épület

10. Corpus Museum- félnapos kirándulás, gyerekekkel az igazi

Nem tetszett

1. A városközpont nem nagy szám, de legalább nincs közlekedési dugó

2. Az éjszakai életben egyes kellemetlenebb környékeken a rosszarcú alakoki

3. A pocsék időjárás

4. Konzervatívabb a légkör, mint Amszterdamban

5. Jócskán vannak ronda épületek is 

6. Hétköznap este 10 után csaknem üresek az utcák (persze vannak kivételek, mint a Princestraat)

7. A Scheveningen Pier-jének végén lévő turistás étkezőhelyek, büfék kínálata gyakran silány (pl. a palacsinta a De Pier Pannenkoeken-ben).

8. A multietnikai (avagy multikulturális) valóságban a nagyon eltérő civilizációs hozadékok miatt van néha mi miatt fintorogni...(hú, de nagyon körülírtam, nehogy canceloljanak)- Na Hága e tekintetben bőven nincs Rotterdam-i dimenzióban. 

Vélemények

"A kétórás sétában talán az tetszett a legjobban, hogy bepillanthattunk a csillogó kirakatok és elegáns paloták mögötti világba, az átlagos mindennapokba. Hága hirtelen nem a Nemzetközi Bíróság székhelye volt, hanem az a város:

ahol a Hollands Spoor található – a vonatállomás, ahol a királyi családnak külön aranyozott váróterme van, és ahonnan sokáig belföldi és külföldi utazásaikra indultak

ahol a házak között olyan eldugott kertek vannak, ahol nyulak és tengerimalacok élnek szabadon

ahol isteni simit-et (török sós süteményt) kóstoltunk egy olyan kávézóban, ahol szinte csak mi nem voltunk törökök

ahol megnéztük az Új Templomot, ami az első olyan itteni katedrális volt, amit belső tartóoszlopok nélkül építettek. Állítólag az építész annyira félt, hogy egyszer a gyülekezetre szakad a mennyezet, hogy nagy aggodalmában öngyilkos lett  forrás


"Szombaton átmentünk Hágába - még mindig 10 percre van - és bevetettük magunkat a Mauritshuis-ba. Óriási gyűjteménye van a holland aranykor mesterműveiből. Röpke 2 óra sem volt elég arra, hogy mindent megnézzünk, de azért gazdagodtunk: Mariann rátalált az allegória-dolgozata témájára: rejtett jelentések a csendéleteken. Szerintem sokkal izgalmasabb, mint az enyém; Paul De Mant elcserélném a képekre, de szerintem ő nem akar cseréli. Vermeer képe, a Gyöngyfülbevalós lány tényleg elragadó, alig tudtunk elszakadni tőle. A holland Mona Lisaként is emlegetik, bár nekem ez sokkal jobban tetszett, mint olasz rokona." forrás


,, Szinte az egész napot a Pieren töltöttük, jó nagyokat sétáltunk, lehet friss halakat, tengeri kütyüket enni a piacon, felülni az óriáskerékre. Maga a Pier 400 méter hosszan benyúlik a tengerbe, és már 1900 óta létezik, igaz mai formájában csak a 60-as években építették meg, korábban fából volt, de leégett." (mi, 2019)


,, A hágaiak rendkívül higgadtak és nagyon barátságosak. A társadalom igen sokszínű, nagyon nyitottak a különböző népek együttélésének kérdésében. Ez a fajta nyitottság és lazaság magára a királyi családra is kiterjed, hiszen tagjai teljesen hétköznapi életet élnek.

Ha sikerült bejutnunk a belvárosba, érdemes tennünk egy könnyű sétát a nosztalgikus sétálóutcán, a Noordeindén. Itt található többek között a királyi palota, illetve néhány előkelőbb butik és étterem. Ha szerencsénk van, itt akár a sétáló királyi családdal is összefuthatunk forrás


,, Hága nem egy konkrét központ köré épült. Amikor belvárosában mozgunk, nem lesz olyan idegtépő tumultusérzésünk, mint Amszterdamban. Sok persze itt a holland és sok a turista is, de nem pörög annyira.

Sokkal nyugodtabb és szellősebb Hága bevásárlóutcáján (vagy a Passage nevű, több háztömbön átívelő puccos és nevetségesen drága fedett bevásárlóutcán), szem előtt lévő, vagy épp háztömbök között eldugott söröző- és kajálóterein nézelődni. Utóbbiak egyébként estelente rendre megtelnek élettel, ha például beülnénk valahova a Nagypiac terén, ügyesnek kell lennünk, hogy szabad asztalhoz jussunk.

Hágának ugyan több nagy bevásárlóközpontja is van a centrumban, de közben a közeli kisebb-nagyobb utcákon is jól menő boltok sorjáznak. vannak külön étteremutcái is, ahol a holland módit követve többnyire mindenféle keleti étterem, argentin steakbár, görög gíroszos helyek működnek. Talán azért, mert a hágaiak is érzik, hogy az olyan „nemzeti ételeik”, mint a pácolt heringes kifli, a majonézes sült krumpli, a gofri és a karamellás ostya nem valami nagy gasztronómiai durranások. " forrás


Nagyon tetszettek a parkok, a sok zöld terület. Sok jó éttermet lehet találni. Zömében szépek az épületek, főleg a kormányzati negyedben. Van néhány modern épület, amiknek a kvázi ablakait nagyon furcsálltam. A strandok felszereltsége lenyűgöző, tele vannak kényelmes ülőhelyekkel. (i.i., 2022)


Történelme miatt Hága belvárosa több szempontból is eltér a közeli kisebb településekétől. Nincs olyan tipikus szűk belvárosa, amit csatornák és épületek határoznak meg. Ehelyett a késő középkorból fentmaradt óvárosi részen andaloghatunk, de számos sugárutat is találunk, amik nagy és fényűző rezidenciákkal büszkélkedhetnek a 18. századból. Ezeket diplomaták és jómódú holland családok számára építették. Hágában fellelhető több neves épület még a 15-től egészen a 18. századik, köztük többek között a híres Hagia Szophia, a Városháza.

Hága egyébként a legnagyobb holland város az Északi-tenger partján, amihez két üdülőhely tartozik. Az egyik Scheveningen, ami a város északnyugati részén fekszik, a városlakók és a turisták számára is kedvelt célpont. Mi egy teljes délutánt töltöttünk a parton, ami tele van vendéglátóegységekkel, de piknikezni is nagyon hangulatos a homokos parton. Mivel Magyarországnak nincs tengerpartja, szerintem ide ellátogatni mindenképp kihagyhatatlan program! A város másik üdülője a délnyugati Kijkduin, ez jóval kisebb, viszont kevésbé turistaközpont. (2022) forrás

Odajutás

Amsterdamból vonatttal kb. 52 perc alatt lehet eljutni Hágába.

Főpályaudvar - Den Haag Central - V. Jancsi fotói

Szállás

A város nemzetközi életben játszott szerepéhez képest meglepően kicsi a hotelek választéka.

Helyi közlekedés

s. ilona fotója

Hágában nincs metró, a tömegközlekedés mégis remekül megoldott. Bárhova könnyűszerrel eljuthatunk, bár érdekes módon a villamoshálózat felülmúlja a busz adta lehetőségeket. Persze, amennyiben igazán autentikusak akarunk lenni, pattanjunk biciklire, hiszen Hollandia a biciklisták Mekkája, szinte több a kerékpárút, mint az autó- vagy gyalogút. Itt a biciklistának mindig igaza van, és ez az elgondolás minden bizonnyal nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a holland városok rendkívül öntudatos kerékpáros-társadalmat neveltek ki maguknak. forrás

Villamoson

V. Jancsi fotója

sz. s. fotója

Kerékpáron

sz. s. fotója

Autóval

2023. május: Hágában átalánydíjat vezettek be a parkolásra. Egy 10 perces megállás és az egész napos parkolás is 50 euróba kerülhet aváros egyes  részein. Van, ahol ez az eddigi díj tízszerese.

Az egy évig tartó kísérleti program célja, hogy népszerűsítse a biciklizést, és nem utolsó sorban eltántorítsa a turistákat az autózástól: a helyiek évek óta panaszkodnak, hogy nem találnak parkolóhelyet a város népszerű csomópontjain, történelmi központjában és a tengerparti sétányok közelében. A lakott részeken így elsőbbséget élvezhetnek azok, akiknek parkolási engedélye van.

Étkezés

2022-ben: Két főnek egy középkategóriás étteremben a háromfogásos étkezés kb. 70 euróba kerül. Egy olcsóbb (de nem gyors) étteremben is többnyire 16-19 euróba kerül egy főétel.

Ha a turista Hollandiába látogat, akkor Pommes Frites-t KELL enni. Ajánljunk ehhez egy pici hágai helyet: Kleinste Winkeltje (Papestraat 1A).

Hágának vannak külön étteremutcái is, ahol a holland módit követve többnyire mindenféle keleti étterem, argentin steakbár, görög gíroszos helyek működnek. Talán azért, mert a hágaiak is érzik, hogy az olyan „nemzeti ételeik”, mint a pácolt heringes kifli, a majonézes sült krumpli, a gofri és a karamellás ostya nem valami nagy gasztronómiai durranások.

Ha gazdaságosan akarunk kijönni, persze ehetünk 3 eurós sült burgonyát, vagy 4-5 eurós heringes szendvicset, de 5-7 euróért sokkal jobban járunk egy nagy adag thai- vagy vietnami gyorskajával (sokkal változatosabb, természetesebb és simán jobb ételek ezek, mint amiket a „magyar kínai büfékben” találunk), vagy egy izmosabb 6 eurós gírosszal. Ha tisztességes éttermi kosztra vágyunk, azt 12-13 euró alatt nem találunk. (2018) forrás

sz.s. fotója


Feltűnően sok az indonéz étterem. (Miután 1945-ben Indonézia függetlenné vált Hollandiától, a gyarmatosítás rendszerét kiszolgáló hollandok és vegyes etnikumúak nagy számban voltak kénytelenek elhagyni az újonnan függetlenné vált gyarmatot. Hága viszonylag sok embert fogadott be, és így a holland-indonéz közösség központjának számít mindmáig.)

Heringet és makrélát árusító mozgóstand - sz. s. fotója

sz. s. fottója

Vásárlás

Igen gyakran (a turistahelyeket kivéve) nem lehet Mastercard/VISA kártyákkal fizetni. Csak a Maestro kártyát fogadják el mindenhol. (2022)

A Spuistraat és a Grote Marktstraat körüli bevásárlónegyed a hét minden napján nyüzsgő. A városközpontból körbefutó mellékutcákban találhatók Hága legjobb bevásárlási lehetőségei. Noha sok közülük luxus jellegű, lehet talál néhány szinte folyton akciózós üzletet is itt-ott.

Groote Marktstraat - aji

A bevásárló utcában a nagy nyugati márkák üzletei mellett néhány nagyobb áruház is található. Hágára nem jellemzőek a Budapesten elterjedt plázák, itt inkább a régi típusú, többszintes áruházak terjedtek el.

Passage

A Passage (De Passage) nagy építészeti jelentőségű Hága számára, mivel ez az egyetlen fedett bevásárlóutca Hollandiában. Eredetileg 1885-ben nyitották meg kisebb formában, és csak 1929-ben bővítették. Megépülése előtt az ilyen, luxusüzletekkel felszerelt árkádokat csak a nagy európai és amerikai metropoliszokban lehetett találni. Itt minden nagyon drága, de ez ott közismert és elfogadott.   

sz. s. fotója

Ja, és 2014-ben a passzázs ismét kibővült a Nieuwe Haagse-vel, de ezt egy utca választja el az eredeti résztől , azaz szerkezetileg nem kapcsolódik a történelmi részhez. Vizuálisan ügyeltek a régi árkád stílusának megtartására és modern elemekkel való kiegészítésére. Legjobban a Gravenstraat portálja és a rotunda tetszett. Nem kell sok idő a látogatáshoz, hacsak nem akarsz minden üzletet megnézni.

Haagse Markt

Ez Hollandia legnagyobb kültéri árupiaca, de Európában is az egyik legnagyobbnak számít. A piac nagyon multikulturális, a választék igazán nemzetközi. Az áruk frissek, olcsók, sokfélék. Persze nagy az emberforgatag is. Hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton van nyitva, 9-től 17-ig. 

s. sz. fotói

Vasárnapi bolhapiac

Lange Voorhout 28

sz. s. fotói

Szórakozás

Ajánlott söröző: Beergarden (sok diák, többet hallani az angolt, mint a hollandot)

A központ és történelmi emlékek éjjeli pilács melletti bejárását követve belevetettük magunkat a hágai kocsmavilágba. Hága is pezsgő éjszakai élettel rendelkezik. A bekóstolt hágai kocsmanegyed a bel-belvárosban húzódott, élesen váltva egy bevásárlóutcás szakaszt. Túlnyomóan nyers tégla házas, szűkös kis utcák négyzethálója mentén sorakoztak a kocsmák és a kocsmák előtt az emberek.

Ahogy belestünk egyiknek-másiknak az ablakán, mind izgalmasnak tűntek, élénk hangulattal, jó dekorációkkal.

Sok volt köztük a Hollandiára is jellemző barna kocsma (Bruin Café), amiknek nagy műkedvelője vagyok (kevés világítás, sötét bútorok, közepesen hangos zene, sok ember, jópofa tárgyak a térben) és sok volt az elegánsabb Eetcafé is (evős-ívós, kocsmásabb bisztró, bisztrósabb kocsma), ami ilyenkor este szintén lehet közösségi, de küllemében már megjelenik az abrosz, a gyertya, a francia retró plakát, stb. Mi nagyjából a kettő közé pozicionáló helyen lyukadtunk ki.
Le Café – Holland szűk utcában bujkáló mini Franciaország

Az egyik legkocsmásabb utcán volt fellelhető, az Oude Molstraaton (Régi Móló utca). Tele volt, mint mindegyik, de itt pont találtunk egy hatfős asztalt.  forrás

Drievliet Vidámpark

Közbiztonság

Hágában nem rossz a közbiztonság mindazonáltal ébernek kell lenni a zsebtolvajok és egyéb lopások miatt, főleg a jelentősebb  bevásárlóutcákon, villamosokon és vonatokon, az állomásokon és mindenhol, ahol sok a turista.

Az utcai koldulás gyakori a Hollands Spoor vasútállomás környékén és a Grote Marktnál. Legtöbbjük hajléktalan és nem agresszív, és egy egyszerű „nem” is elég lesz. Éjszaka a városközpont meglehetősen biztonságos, mivel nagyszámú rendőri kamera figyeli ezt a területet.

A központtól délnyugatra fekvő negyedek kevésbé gazdagok, és nem kifejezetten biztonságosak. A Zuiderpark és a Hollands Spoor özötti terület rossz hírnévnek örvend az utcai bandák növekvő száma miatt. Schilderswijk és Transvaal olyan környékek  amelyeket sötétedés után kerülni kell. Ha nem érzi magát kellő biztonságban, akkor jobb taxit fogni.

A villamosozás is biztonságosnak számít, mivel ezen a területen az úgynevezett „kockázatos vonalakon” ma már 20:00 és 01:00 óra között biztonsági csapat őrködik.

Érdekes, hogy a kétkerekűek fővárosában szinte mindenki régi, rozzant jószágokon tapos, a hétköznapokon sehol egy menő sportbicikli – utóbbiakat állítólag a hétvégi kirándulásokra tartogatják. Hágában állítólag olyan magas az egy főre jutó biciklik száma, hogy a biciklilopást szinte nem is kezelik bűncselekményként, eggyel több vagy kevesebb, nem számít. „Lopjon magának másikat” – tanácsolta a rendőr az általunk megkérdezett károsultat.

És ha már rendőrség, Hágáról sokaknak elsősorban a coffee shopok jutnak eszébe, ahol legálisan lehet marihuánát fogyasztani. Utóbbi persze csak a külföldi turisták számára unikum, a helyiek meglepően természetesen kezelik a tényt, hogy országukban – meghatározott helyeken – nem von maga után büntetést a cannabis élvezete. forrás

Egyéb hasznos információk

2. A nagyobb parkokban nem csak séta- és biciklisávok vannak, hanem lovagló ösvények is. Az alábbi fotón még bizonyosan nem az ilyen ösvényen lovagol a hölgy: 

sz. s. fotója

Scheveningen

(holland kiejtés: shréveningen)

Hága híres városrészéről, a tengerparti Scheveningenről. Scheveningennek saját sétáló-, illetve bevásárló utcája van, bájos bisztrókkal, kis üzletekkel. A kis utcán végigérve eljutunk a tengerparti sétányra, ahol az impozáns bevásárlóközpont mellett számtalan bár és szórakozóhely található, itt zajlik a Nagybetűs Élet. No és persze ott van maga a végtelen Északi-tenger, amelynek hősmérséklete még a melegebb hónapokban sem túl hívogató. forrás


,, Hága belvárosától egy laza 20 perces villamosozással már kint is vagyunk Scheveningenben, ami korábban egy különálló tengerparti városka volt, de mára már Hága része. Az egy dolog, hogy lenyűgöző naplementéket nézhetünk végig a több kilométeres partszakasz végén található kilátóról, de az egyszerűen és lényegre törően csak Stégnek (Pier) nevezett, éttermekkel teli, tenger felé kinyúló kétemeletes stégmonstrum is kitűnő helyszín erre.

Scheveningen egyébként tipikus bazári partiváros, kaszinóival, népszerű vagy épp elhagyott hoteljeivel, túlárazott éttermekkel tömött korzójával azonban még így sokkal hangulatosabb, mint Amszterdam hasonló tengerpari városrésze, talán azért, mert jobban be van járatva, hiszen itt évtizedek óta mindig nagy az élet, mindig sok a turista és a bulizó." forrás

V. Jancsi fotói

sz. s. fotói (augusztusban)

Más látnivalók

Királyi palota

azaz a Paleis Noordeinde (holland kiejtés: pálejs nordejnde)

Itt lakik a holland király, az 55 éves Vilmos Sándor (Willem-Alexander) és a családja.

A palota belső részei nem látogathatók, de szabadon lehet sétálni kertjeiben/udvaraiban.

sz. s. fotója

Escher in Het Paleis, egy múzeum

A Binnenhof és a Mauritshuis épületétől mindössze néhány lépésre található Emma királynő egykori palotája. A 18. századi épületben 2002 óta látható Maurits Cornelis Escher grafikusművész kiállítása.

A holland művész alkotásai több emeleten is láthatók az Escher Múzeumban. Többek között illuzionista grafikái, képei és szobrai.

aji

A Sint-Jacobskerk (templom) górikus szárnya

14. századi templom

(A téli hónapokban gyakran van zárva.)

Mauritshuis (múzeum)

(holland kiejtés: mauricháusz)

Hollandiában Rembrandt festmények vonatkozásában a második leggazdagabb múzeum. Sokak számára az igazi nagy attrakció, hogy itt látható Jan Vermeer világhírű festménye (1665): Leány gyöngy fülbevalóval. 

A múzeum minden nap nyitva tart: hétfőn 13-18 óráig, keddtől vasárnapig 10-18 óráig.

Ár: felnőtt: 17,50 €, diákok: 12,50 €, 18 éven aluliak számára ingyenes. Az ár tartalmazza a belépőt az időszaki kiállításokra és audio guide-ot.

A múzeum viszonylag kicsi (körülbelül tizenöt szoba): K.b másfél órás program.

v. n. fotója

Kunstmuseum Den Haag (Hágai Művészeti múzeum)

A Hágai Művészeti múzeum (Kunstmuseum Den Haag) Hollandia egyik legfontosabb művészeti múzeuma, és az országban található legnagyobb hagyományos művészeti gyűjtemények egyike. A múzeum 1866-ban nyílt meg, és a 19. és 20. századi holland művészetekre specializálódott.

A múzeum gyűjteménye kiterjed a holland aranykor klasszikusai, mint például Johannes Vermeer, Rembrandt, Frans Hals és Jan Steen műveire, valamint a 20. századi holland és világhírű művészek alkotásaira, például Piet Mondrian, Vincent van Gogh, Pablo Picasso és Claude Monet alkotásaira. A múzeum gyűjteményében szerepelnek továbbá időszaki kiállítások és különböző rendezvények, amelyek a kortárs művészetre, a dizájnra és az architektúrára összpontosítanak.

Az épület, amelyben a múzeum elhelyezkedik, egy modernistának nevezett építészeti stílusban épült, és a holland tervező, Hendrik Petrus Berlage tervezte. Az épület kialakítása kifejezetten a múzeum számára készült, és számos modern művészeti és építészeti elemet alkalmaz.

Louwman autómúzeum

A Louwman Autómúzeum egy világhírű múzeum Hága közelében, amely a világ egyik legnagyobb és legszebb autómúzeuma. A múzeum 1934-ben nyílt meg, és a világ legelső autómúzeumaként ismert, amelyben számos ritka és történelmi jármű található.

A múzeum gyűjteményében szerepelnek autók, motorkerékpárok, kocsik és biciklik a 19. századtól napjainkig, beleértve a ritka és egyedi járműveket, mint például a Bugatti Type 57SC Atlantic, a Rolls-Royce Silver Ghost és az Amerikai Egyesült Államok elnökeinek szolgálati autói. A múzeum látványos kiállításaiban lehetőség van megismerkedni a járművek történetével, az autóipar fejlődésével, valamint az autózás és a közlekedés történetével.

Az épület, amelyben a múzeum elhelyezkedik, egy modern, üveg homlokzatú épület, amely egyedi és látványos megjelenést kölcsönöz a múzeumnak. A múzeum területén található kávézó és ajándékbolt is, ahol a látogatók számos autózással és autós kultúrával kapcsolatos ajándékot és emléktárgyat vásárolhatnak.

Oude Stadshuis

holland kiejtés: áud sztádháusz

(régen a városháza)

Az Oude Stadshuis (Régi Városháza) Hágában, Hollandia egyik legfontosabb történelmi épülete, amely a város központjában található. Az épületet a 16. században építették, és hosszú története során számos fontos eseménynek adott otthont.

Az épület számos stíluselemet tartalmaz, beleértve a gótikus, a reneszánsz és a barokk stílusjegyeket. A Régi Városháza számos szépen díszített teremmel rendelkezik, beleértve a Szent György termet, amely az egyik legszebb terme a városházának. Az épület másik híres terme a Schepenzaal, amely a városi bíróság és a polgármesteri hivatal székhelye volt.

Az épületet többször is felújították és átalakították az évszázadok során, és az utolsó nagyobb felújítás 1995-ben történt, amikor az épületet részben múzeumnak alakították át. Ma az Oude Stadshuis az események és kiállítások helyszíne, és a város egyik legkedveltebb turisztikai látványossága.

Vredespaleis (Béke palota)

holland kiejtés: rédészpálejs

A Vredespaleis, vagyis a Béke palota Hágában, Hollandia egyik legismertebb és legjelentősebb épülete, amely a nemzetközi jogi rendszer egyik központja. Az épületet 1913-ban adták át, és azóta az ENSZ, a Nemzetközi Bíróság és más nemzetközi jogi intézmények székhelye.

Az épület impozáns méreteivel és díszes stílusával az építészeti mesterremeket képviseli. Az épület kialakításában és díszítésében olyan híres építészek és művészek vettek részt, mint Benjamín S. Jacobs, Andrew Carnegie és Pablo Picasso.

Az épület belső terei különösen lenyűgözőek, és több szobája is látogatható. Az egyik ilyen terem a Nagy Terem, amelyben a Nemzetközi Bíróság tárgyalásai zajlanak. A terem 100 méter hosszú, 22 méter széles és 30 méter magas, és díszes freskói és mozaikjai vannak.

A Vredespaleis továbbá számos kiállítással és rendezvénnyel is rendelkezik, amelyek bemutatják a nemzetközi jog és az emberi jogok fejlődését. A látogatók részt vehetnek egy körvezetésen, ahol megismerhetik az épület és az ott folyó munka történetét és fontosságát.

Aji

Binnenhof és a Lovagok terme

A Binnenhof Hollandia egyik legfontosabb történelmi épülete, amely a Hágában található központi politikai és kormányzati negyedben található. Az épület a holland kormány és a parlament székhelye.

Az épület magában foglalja a Lovagok teremét, amely Hollandia egyik leglátványosabb történelmi terme. A Lovagok teremében található a holland király trónja és a teremet a királyi esküvők és más fontos állami események helyszínéül is szolgál.

Az épület eredete a 13. századig nyúlik vissza, amikor a holland gróf, Floris IV megépítette az első várát a területen. Az épületet az évszázadok során többször átépítették és átalakították, és a mai formáját a 17. században nyerte el.

Az épület külső és belső terei egyaránt lenyűgözőek. A Binnenhof közepén található a Ridderzaal (Lovagok terme), amely számos freskóval és díszes mennyezettel rendelkezik. A terem nagy ablakai és bőséges természetes fénye teszi még különlegesebbé.

A Binnenhof továbbá az Eerste Kamer (Felsőház), a Tweede Kamer (Alsóház) és a kormány irodáit is magában foglalja. A látogatók részt vehetnek egy körvezetésen az épületben, ahol megismerhetik az épület és az ott folyó munka történetét és fontosságát.

aji

A Landgoed Clingendael urasági kastély körüli park

A Landgoed Clingendael Hollandia egyik legkülönlegesebb kastélyparkja, amely a Hágában található. A parkban számos fajta ritka növény és fa található, valamint tó és japán kert is része a területnek.

A parkban található egy régi kaszáló, amelyen állati figurákat lehet látni, amelyeket a régi időkbeli gazdák készítettek szórakozás céljából. Egy másik érdekes látványosság a parkban található japán kert, amelyet az 1910-es években alakítottak ki. A japán kertben találhatók vízesések, tavak, hidak és kőkertek, amelyek a japán kertészet mestereinek technikáit követik.

Az egyik legfontosabb vonzereje a Clingendael parknak az az öt, különböző színű és formájú rózsalugas, amelyek virágzása közben fantasztikus látványt nyújtanak. A különböző fajtájú rózsák virágai a tavasz és a nyár között nyílnak, így az időzítésnek is fontos szerepe van a látogatás tervezésekor.

A park kastélyában található múzeum egykori tulajdonosának, a művész Marguérite Baroness van Brienen gyűjteményét mutatja be. A múzeum időszakos kiállításokat is rendez, amelyek az érdeklődők számára remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy közelebbről megismerjék a holland művészet történetét.

A Clingendael Park egy csodálatos kikapcsolódási lehetőség, amely különösen ajánlott azoknak, akik szeretik a természetet és az egzotikus kerteket. A parkban való sétálgatás és a kastély látogatása egyaránt élménydús lehetőséget nyújt azoknak, akik ellátogatnak ide.

Haagse Bos parkterület

A Haagse Bos Hollandia egyik legnagyobb városi parkja, amely a Hágában található. A park területe mintegy 100 hektár, és gyönyörű erdőkkel, tavakkal és gyepes területekkel rendelkezik.

A park egyik legnagyobb látványossága a Huis ten Bosch, amely Hollandia királyi családjának egyik rezidenciája. A Huis ten Bosch egy impozáns, barokk stílusú palota, amely a 17. században épült, és azóta számos kormányzati és királyi eseménynek adott otthont. A palota és környéke egyike a Hágában található legcsodálatosabb területeknek.

A park egyéb fontos látványosságai közé tartozik a tavak, amelyek lehetőséget nyújtanak a horgászatra és a vízi sportokra, valamint a különböző sportpályák, mint például a teniszpályák és a kosárlabdapályák.

A Haagse Bos parkban rendszeresen rendeznek kulturális és sporteseményeket is. Az egyik legnépszerűbb rendezvény a parkban a Hágai Jazz Fesztivál, amely minden évben több napos programmal várja a látogatókat. Emellett az építészeti és művészeti kiállítások, valamint a madármegfigyelés is nagyszerű élményt nyújtanak.

A park nagyon szép és élvezetes hely a kirándulásra, kikapcsolódásra és a sportolásra. A környék egyik legjobb turisztikai látnivalója, és azoknak is ajánlott, akik szeretik a természetet és az építészetet.

Piros lámpás negyed

Mivel egy olvasónkat külön az érdekelte, hogy hol van és milyen Hága piros lámpás negyede, így szolgálatkészen adunk erről kis információt: Két utca, a Geleenstraat és a Hunsestraat jelenti lényegében ezt a ledér, húskereskedelmi zónát. Hozzávetőleg 152 nagyablak mögött mutatkozik a prosti választék. Érdekes módon, és Amszterdammal ellentétben, ide kevesebb turista látogat el. Azok a holland pasik jönnek ide, akik ügyfelekké is akarnak válni. Persze késő este indul be a bolt. Az övezet jó közbiztonságú, nem szólítgatják le a járókelőket a drogkereskedők és a koldusok. A Hágában tevékenykedő prostituáltak fele állítólag magyar.

Érdekes negyedek

Zeeheldenkwartier

Ez a negyed a Prins Hendrikplein körül terül el. Gyönyörű régi épületei, hívogató pubjai, nagyon nyugis légköre miatt ajánljuk. A környék a belvárostól északnyugatra található, így könnyen beilleszthető egy klasszikus város felfedező programba.

A kerület egyik hotspotja az Anna Paulownaplein, amely számos hangulatos kávézónak és üzletnek ad otthont. Csütörtökönként a Zeeheldenmarkt is vonzza a térre a vásárlókat, akik főleg zöldségféléket vesznek.

A Piet Heinstraat, az Anna Paulownastraat és a Prins Hendrikstraat is kínál néha egyedibb vásárlási lehetőséget, valamint jó lazulást. 

A Zeeheldenkwartier egyik leghíresebb látnivalója a Panorama Mesdag, amit egy híres helyi híres festő, Hendrik Willem Mesdag és a Hágai ​​Iskola más művészei alkotásainak szentelnek.

c. v. fotója

Monster Beach&Zandmotor

Hága különleges előnye a széles és hosszú északi-tengeri strand a Scheveningen városrészben. Az ottani sétány nagy része azonban nagyon sűrűn beépített és sűrűn frekventált, főleg nyáron... Nem csoda: Scheveningen tengerpartja akár villamossal is nagyon rövid idő alatt elérhető a városközpontból.

A Monster Beach & Zandmotor kevésbé frekventált strandszakaszok. Mindkét partszakasz egymás mellett fekszik a város szélén, a belvárostól nyugatra.

A Monster Beach a bájos Monster nevű helyhez tartozik, és körülbelül öt kilométer hosszú. Itt egy gyönyörű, széles homokos strandot találunk. Sajnos azonban úszni csak korlátozottan lehet, mert az erős áramlatok veszélyessé teszik a fürdőzést.

A Zandmotornál, kicsit keletebbre, nem csak egy festői partszakaszt láthatunk, hanem egy egyedülálló partvédelmi projektet is. A mintegy két kilométer hosszúságú, mesterségesen feltöltött partszakasszal csökkentik az árvíz okozta homokveszteséget a part mentén.

Binckhorst

A Den Haag Centraal vasútállomástól délkeletre található Binckhorst egy féli-meddig még csúnya ipari területt, amibe azonban fokozatosan új életet lehelnek. Nincsenek festői óvárosi utcák és a zöldfelület is kevés. Akkor miért említjük? Mert érdekes lehet azoknak a turistáknak, akik kedvelik a street art-ot. Itt valóságs szabadtéri galéria alakult ki, amit bicajjal is fel lehet fedezni.

A terület dzsentrifkálódását jelzi, hogy egyre több itt a szórakozóhely, sörbár. Pl: BINK Rooftop Bar, vagy a felkapott Kommpaan Beer Bar (kísérleti sörfőzde).

Chinatown

Hágának van saját kínai negyede, ami azonban a turista szempotnjából inkább a kínai éttermek miatt érdemel figyelmet. A Chinatown könnyed gyalogtávolságra van a centrumtól.

Olvasmányos linkek

,, A két főváros közül Hága viselte előbb ezt a címet, és nagyon sok funkciót meg is tartott még akkor is, mikor Amszterdam került előtérbe. Ma is itt található meg a parlament és a kormány, valamint ezekhez illően a követségek nagy része. Mégsem a holland bel- és külpolitika az, ami miatt a város nevével gyakran lehet a hírekben találkozni, hanem a Nemzetközi Bíróság elé kerülő ügyek. De még egy jelentős különbséget fel tud mutatni a másik fővárossal szemben: itt lehet valódi tengerpartot találni, nemcsak a városfejlesztés és a kikötők satujába szorított beltengert. Ehhez Scheveningen-be kell kiutazni, ahová a Hollands Spoor pályaudvarról az 1-es és a 9-es villamos jár – ezek útvonala mentén találhatjuk meg a város többi látványosságát is. (2016)" forrás


,, Hága meglepően kicsi. Ez persze mit sem vesz el vonzerejéből, viszont nem nehezedik ránk a nagy európai városokban megszokott nyomás, hogy milyen tengernyi mennyiségű helyet kell még bebarangolnunk. Induláskor az esőruházat, illetve az esernyő elpakolása mindenképpen megfontolandó, hiszen a holland városok bizony nem a derűs égboltjukról híresek – itt ősztől tavaszig szinte folyamatos a szürkeség, de a tavaszi-nyári hónapokban is igen gyakran lóg az eső lába. " forrás

sz.s.

,, Ha jobban meg akarjuk ismerni Hollandia kormányzati székhelyét, lesz mit nézni. Nyilván nem hagyhatjuk ki a nemzetközi bíróság impozáns épületét (fotózni lehet, körbesétálni, vagy bemenni viszont nem mindig) és a Béke teret, ahol megkereshetjük az „örök béke lángja” körül elhelyezett különböző ásványok között a magyar követ.
A Binnenhof belülről, a bujkáló kastéllyal

Kihagyhatatlan a 11. századi, Vilmos gróf emeltette hágai kastély, mely a Hofvijver nevű szép városi kis tó partján, a Binnenhof, azaz a parlament belső udvarában áll, tulajdonképpen eldugva a turisták elől. A Binnenhof mellett, szintén a tó partján áll a Mauritshuis, az egykori holland herceg házában ma egy remek képtár működik, de nem biztos, hogy mindenkinek meg fogja érni a 10 eurós beugró. Inkább a közeli Escher-múzeumot érdemes megnézni, ha azt akarjuk, hogy a legendás festő-grafikus optikai illúziói megkavarják a fejünket.
Az Escher-múzeum kihagyhatatlan

Ha akarjuk, ha nem, templomokba is bele fogunk futni (a legfontosabbak az Új Templom, és a Szent Jakab-templom) melyekbe szerencsére be is lehet menni nézelődni, és gyakran szól hangulatos élőzene is odabent, sőt olykor kiállításokat és játszóházakat is berendeznek a templomok belterében.

Hágában talán a legjobb, hogy óriási parkjai vannak. A város déli részén terül el a Zuidpark (szó szerint Déli park), de a látványosságnak is kitűnő vasútállomás mellett elterülő 130 hektáros Hágai Erdő és az annak bejárataként értelmezhető, őzekkel és szarvasokkal teli Maileveld park az igazán nagy durranás.
A hágai erdőre kell idő

Hagyjunk időt – akár egy napot – a város közepén elnyúló erdőre, vesszünk el benne, piknikezzünk, vagy sétáljunk keresztül rajta egészen Hága Clingendael nevű északi városrészébe, ahol az erdőtől 5 percre egy másik parkot találunk, mely talán még látványosabb. forrás

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói

Sorházak - sz.s. fotója

sz. s. fotói

s. ilona fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon