ÚTIKRITIKA.HU / Hollandia


hirdetes

útikritikák


Hollandia

Repülés | Szállás | Úti okmányok és vám | Fotóegyveleg

.

fotó by T. M.

.

Repülés

Hollandia nemzetközi repülőtere a Schiphol (ejts skipol) valójában 4,5 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el. 15-20 percenként jár a vonat a központban 4,30.- eur/út/fő a költsége. Onnan a városban szinte bárhová elvisz a metro, a villamos vagy a busz másik 3,20-ért. Három utazó esetében már érdemes meggondolni egy uber vagy taxi használatát. Ha valaki előre szeretné lefoglalni a fuvart, mert nem akar sorban állni vagy egyéb oka van rá, ezen a linken azt is megteheti.

Schipol nagy, jól szervezett és könnyen átlátható. Igyekeznek minden információt jól láthatóan megjeleníteni, még a csomagok kipakolásáról is.

A repülőtérről már érdemes vonattal bemenni a városba és a vidéki kirándulásokat is érdemes vonattal megtenni. A vonathálózat Hollandiában sűrű és nagyon jól szervezett.

Olcsó alternatíva az utazáshoz a távolsági busz- Érdemes az árakat és az időtartamokat előre összehasonlítva dönteni.

"Az Eindhoven-i reptéren ahogy kijössz az épületből menj jobbra és ott lesz egy buszmegálló meg egy chipkártya-automata. Vegyél magadnak egy chipkártyát és tölts rá valamennyi pénzt. Ha nem akarsz ezen a buszon kívül nagyon tömeg-közlekedni Hollandiában, akkor vegyél eldobható chipkártyát "disposable chipkaart" erre csak egyszer lehet tölteni pénzt, silányabb anyagból van és olcsóbb. Jönni fog egy olyan busz, aminek "Eindhoven Station" vagy valami ilyesmi a végállomásra. Arra szállj föl, lesz egy ilyen kerek gép, érintsd hozzá a kártyádat, a végállomása a vasútállomás, ott kiszállás előtt ne feledd megint lecsippantani." forrás


Tegnapi napon du repultem haza Eindhovenbol.
Ez eletem eddigi legrosszabb reptere. A sor vege kint a McDonalds elott allt, azt hittem rosszul latok.
Vegul 3 oras sorbanallas utan egy repteri holgy “kivette” a Budapesti jarat utasait, es ugymond soron kivul mehettunk a securytire. Ahol ismet sor, kb 1 oras sorbanallas. A gephez rohantunk mont az orultek. Fel oras kesessel indultunk. Fel oras kesessel erkeztunk, Ferihegyen a repteren valahol varakoztunk mert nem tudtak a keses miatt beengedni a gepet.
Szoval ha tehetitek keruljetek el ezt az iranyt.. sokat utazom de ez remalom volt. Viz nelkul, tomott sorban, mosdo nelkul, fulledt melegben alltunk szinte egy helyben orakig..
Ket hettel ezelott kifele menet kb 5 perc volt Ferihegy.. le a kalappal..(2022)

Szállás

Bármikor könnyedén találhat kedvező árú szállást erre a linkre kattintva.

,, Amszterdami szállás: Ha meg akarunk takarítani egy kis pénzt érdemes a külvárosban szállást keresni és biciklit bérelni így a buszra, vonatra és más közlekedési eszközre való jegy vásárlást megspóroljuk. Érdemes előre lefoglalnunk szállásunkat interneten, ha tudjuk indulásunk pontos időpontját, mert az interneten történő foglalás jóval kedvezőbb árakon kínál szobát.

Ha kedvencünket (kutya, macska) is magunkkal visszük a nyaralásra, érdemes tudni, hogy Nyugat-Európa ezen része igen nyitott a kedvencekkel érkező turistákra.

A szálláshelyek többsége fogad háziállatot természetesen némi plusz díj fejébem. Ez egy igen minimális összeg szokott lenni és persze függ az állat termetétől is.

Diákok közkedvelt szálláshelye a Hostel. Ezek mind megtalálhatóak Amszterdam szívében a zajban és füstben mámorító csatornák közelében. A hostelekben 6-8 ágyas szobák találhatóak és a fürdő használata a legtöbb helyen közös.

Panziót nem lehet Amszterdamban 1 napra kivenni, általában minimum 3-4-5 napra vagy hosszabb időre adják ki. Nagy családosok körében népszerű és kényelmes választás.

A zöldövezetet kedvelők figyelmébe ajánlom a kempingeket, ami az egyik legfelkapottabb szállás, főleg a lakókocsival érkezők számára, mert nem olyan zajos és zárt közeg, mint a szálloda. A kempingekben lehetőség van igazi családi napot tartani például szabadtéri grillezés, szabadtéri sportjátékok: ping-pong, röplabda, foci, tollas stb.

A belváros hotelekben gazdag, szinte minden sarkon van egy hotel, ami több, mint 3 csillagos. Wellness szállodából is nagy a kínálat a városban, de ezzel inkább csak az 5 csillagos hotelek vannak felszerelve. Ha igazi wellness szállodára vágyunk, akkor ki kell utaznunk vidékre. Az árak behatárolhatatlanok, mert függ a szezonalitástól.

Hollandiában nem igen van lehetőség gyógyturizmussal foglalkozó szállodát találni, inkább a wellness turizmus dominál. A wellness szállodák szolgáltatásai a finn szauna és a különböző féle egzotikus masszázsok.

Ha exkluzív szállásra vágyunk, akkor az úszóhajók/lakóhajók fantasztikus élményt nyújtanak számunkra, hisz aki még soha nem aludt úszóhajón, most kipróbálhatja, és olyan élménnyel lesz gazdagabb, amit egy szállodai szoba soha nem adna meg. Romantikus hétvégét szeretne? Ebben is garantáltan partnere a lakóhajó, hiszen naplementében vacsorázhat a hajó orrában kedvesével. Ezt az élményt nem ragasztja be az albumba a többi fotó mellé, hanem elraktározza egy életre mélyen és vethet rá olykor egy pillantást lelki szemeivel. A legtöbb lakóhajó napelemekkel van felszerelve, teljesen környezetbarát. Hajót bérelhetünk középtől egészen a luxus kategóriáig 90-500€/éjszakat. " forrás

Úti okmányok és vám

Hollandia uniós tagállam, akárcsak Magyarország, s így természetesen a magyar utazónak nem kell vízum a hollandiai utazásához. A határokon (beleértve a repülőteret) nincs útlevél-ellenőrzés, ha egyenesen Magyarországról repülünk oda, vagy Hollandia bármely szárazföldi szomszéd országából lépünk be.

Magyar állampolgárok Hollandiába kizárólag érvényes kártya formátumú személyazonosító igazolvánnyal illetve érvényes magánútlevéllel utazhatnak be. A Hollandiába induló, illetve az ott munkát vállalni szándékozó magyar állampolgárok számára fontos, hogy indulásuk előtt ellenőrizzék a személyazonosító dokumentumaik érvényességét.

Fontos: sem az ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal, sem a régi, könyv formátumú személyazonosító igazolvánnyal nem törvényes munkát vállalni Hollandiában. Az ilyen típusú igazolványokkal a tapasztalatok alapján a repülőgéppel történő utazás sem javasolt.

A holland hatóságok alaposan ellenőrzik a kiskorú gyermekekkel Hollandiába utazók esetében a szülők és a kiskorú gyermek közötti rokonsági kapcsolatot illetve amennyiben egy felnőtt utazik a kiskorú gyermekkel, a kiskorú utazásához történő szülői hozzájárulást. Tanács: a rokonsági kapcsolat igazolására (különösen az eltérő vezetéknevű gyermekek-szülők esetében) tartsanak maguknál egy, lehetőleg többnyelvű születési anyakönyvi kivonatot. Abban az esetben, ha csak az egyik szülő utazik a kiskorú gyerekkel, javasoljuk, hogy tartsák magunknál a másik szülő – lehetőség szerint – angol nyelven írásban adott hozzájáruló nyilatkozatát.

A hágai magyar konzulátus tanácsai azoknak, akik elveszítik az úti okmányukat, vagy azt ellopják:

"A magyar állampolgároknak úti-okmányuk (útlevél, személyigazolvány) és egyéb kisebb értékű személyi tárgyaik elrablását, elvesztését a helyileg/területileg illetékes rendőrségnél kell bejelenteniük, ahol az esetről azonnal rendőrségi jegyzőkönyvet adnak ki. A holland rendőrök általában jól beszélnek angolul. A bejelentés fontos, ugyanis az ellopott úti-okmánnyal visszaélhetnek. A bejelentéssel egyidejűleg a rendőrségen a károsultnak átadnak egy nyomtatvány-csomagot, amely hasznos információkat tartalmaz: kihez fordulhat segítségért, hol keresheti az elveszett holmiját, stb.

Tapasztalataink szerint előfordulhat, hogy egyes rendőrkapitányságokon nehézségbe ütközik a rendőrségi jegyzőkönyv (hollandul: "proces verbaal") felvétele, mert kérik az elveszett személyazonosító dokumentum (személyazonosító igazolvány, útlevél) sorszámát. Ezért javasoljuk, hogy egy fénymásolatot készítsenek a személyazonosító dokumentumokról. A holland rendőrségnek a jogszabályok alapján a külföldi (nem holland) állampolgároknak akkor is ki kell adnia a rendőrségi jegyzőkönyvet, ha nem rendelkeznek a személyazonosító dokumentum sorszámával.

A rendőrségi jegyzőkönyvvel a kiállítástól számított 30 naptári napon belül autóbusszal, személygépkocsival, illetve vonattal hazautazhat Magyarországra. Amennyiben repülőgéppel utazna haza, akkor a jegyzőkönyvvel (hollandul: "proces verbaal") fel kell keresni a hágai magyar konzulátust az egyszeri hazautazásra alkalmas ideiglenes magánútlevél kiállítása céljából. Kérjük, hogy a részletek tisztázása érdekében előzetesen hívja fel a konzuli hivatalt (070 -355-3319 telefonszámon a telefonos időben." (2013)

Fotóegyveleg
v.j. fotója

Delft - Vendi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon